0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Тератоспермия 100 %
« -: Октомври 02, 2007, 16:48:04 pm »
Здравейте,

Преди известно време бях писала за нашите проблеми и спермограмата, която мъжът ми си беше направил и която показа тежка олигоастенотератоспермия... дано го написах като свят  :D Спермограмата беше обикновена, правена в клиника по стерилитет и никой не очакваше проблемът да е при мъжа ми, тъй като няколко месеца поред на кръвен тест се появяваха нива на ЧХГ 17 до 30 максимум, но ден-два след това все ми идваше. В резултат - брой под 10 хиляди на мл. и съответно голям шок. Започнахме да мислим за икси, спряхме и двамата цигарите (мерси Мели  :D ), на него му пуснаха хормони - всичко в норма, изследвания на простатата - ехограф, в норма, варикоцеле - нямал, хромозомно изследване - нормално. Втора спермограма, месец по-късно, разширена, броят е вече 800 хиляди, нямам пред себе си всички данни, ще ги напиша след малко, но тератоспермия 100 %. После обаче видяхме, че пише забележка, че имало много голям вискозитет, който затруднявал разчитането и то било направено въз основа на 10 сперматозоида.
Въпросите ми са следните, че с това ми се изчерпват знанията, а проклетите доктори тук нищо не обясняват:
1. Можем ли да приемем диагнозата за достоверна, ако е на базата само на 10 спермита и по принцип на базата на колко се прави това броене?
2. Ако диагнозата се потвърди, може ли това нещо да се повлияе и може ли да се мисли за икси (защото си мисля, че при увредени сперматозоиди икси май няма да стане)
3. Откъде е идвало това ЧХГ при мен, при положение, че никакви лекарства не съм взимала. Тукашният лекар твърди "от храната"  8O Възможно ли е такова нещо или е имало нещо, но не се е закрепило, може би заради некачествен сперматозоид.

Извинявам се ако пиша несвързано или глупости... Много ми се насъбра напоследък, а и никакво разбиране не срещам сред медицинския корпус тук. Мели, мисля специално за консултация с теб да дойдем с мъжа ми до Бг, дано да можеш да ни приемеш...
*

    Zlatulka

  • *
  • 2153
  • Спермограма се прави САМО в клиника по стерилитет!
Re: Тератоспермия 100 %
« Отговор #1 -: Октомври 02, 2007, 22:44:53 pm »
Аз мога да ти отговоря само на единия въпрос.  :) От постинг на д-р Мели знам, че по принцип трябва да се изследват 200 бр. сперматозоиди и по тях да се даде оценка като цяло. Това е по изискване на СЗО. НО у нас (а и не само у нас) спермограма се прави като се "разглеждат" 100 бр. опашатковци. Това знам аз.

Re: Тератоспермия 100 %
« Отговор #2 -: Октомври 04, 2007, 10:58:28 am »
Златулка мерси за отговора  :D Това пак е нещо, да знам, че може би има надежда при изследване както трябва на 200 броя, или било то дори и на 100, да се намерят някои читави...

А по другите въпроси никой ли няма какво да каже?  :?
*

    Мели

  • Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
  • Timeo Danaos et dona ferentes
Re: Тератоспермия 100 %
« Отговор #3 -: Октомври 04, 2007, 11:06:31 am »
Браво за цигарите, поздравления! Така трябва!

Сега оценка на 10 броя сперматозоиди е несериозна работа. Повишеният вискозитет не е пречка да се открият и оценят повече, минимум 100, а е желателно 200 бр. Така че първо трябва да се направи свястна оценка. Ако положението пак е лошо, тогава ще се търси причина и ще се провежда лечение. След като няма генетичен дефект, пак ще се мисли за АРТ.

Нищо конкретно не мога да ти кажа за интерпретацията на нивото на ЧХГ в кръвта.


"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу