0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Re: Помощ Бременност и варицела...
« Отговор #20 -: Януари 18, 2012, 20:56:55 pm »
Здравейте бъдещи мами!
Искам да споделя малко опит и информация по темата за варицелата по време на бременността. Информацията е базирана на изследвания и статистика на специалисти от Германия и Великобритания, както и САЩ и Канада. Наложи ми се да я проуча, тъй като се разболях от варицела в 18 седмица и мненията на българските лекари бяха много противоречиви. Искрено се надявам информацията да ви е от полза.
Рискът варицелата да достигне до вашето бебе през плацентата е между 20 и 25%. Ако сте от 1 до 12 седмица рискът от сериозни увреждания е около 0,4 до 1 %, ако сте от 13-та до 20-та седмица статистически рискът от сериозни увреждания е около 2-3% (това е периода в който се оформят органите на вашето бебе), след 20-та седмица той е по-нисък. За съжаление статистическите данни не са много надеждни, тъй като голяма част от жените заболяли от варицела правят аборт и те не попадат в статистическата извадка. Също така не се отчитат много от случаите, при които уврежданията са се проявили след раждането. Уврежданията, които могат да бъдат "засечени" по време на бременността са забавен растеж, малформация на костите и евентуални проблеми със сърцето. Не могат да бъдат засечени много от уврежданията на останалите органи, както и забавено умствено развитие, слепота, глухота, двигателни проблеми и други. ВНИМАНИЕ това, че сте карали варицела като деца или преди да забременеете, не ви гарантира, че бебето няма да бъде заразено, ако имате контакт с болен, докато сте бременна. Вие не можете да предадете Вашия имунитет на него. В седмицата преди да посетя Националния център по заразни и паразитни болести, бяха изследвали 5 месечно детенце със слепота, чиято майка, разчитайки на своя имунитет е била е в контакт с болен от варицела и което е изкарало вътрешноутробно варицела, и ми казаха че за втори път имат подобен случай. Затова МНОГО СЕ ПАЗЕТЕ.
Ако се разболеете, може да се провери дали вирусът е стигнал до бебето, чрез изследване на амниотична течност (околоплодни води, взети чрез амниоцентеза) . За съжаление пробата трябва да бъде взета преди да ви изтече карантината (което е проблем), а изследването към момента не се прави в България. Такива проби се изследват в Германия (Институт по вирусология към университета в Йена ) и в Кипър (за тук не знам лабораторията). За съжаление, докато събера тази информация, аз закъснях и не можах да се възползвам от тази възможност, и тъй като не можех да изключа рискът за моето дете, предпочетох да прекъсна бременността. Надявам се тя да бъде от полза за вас!
*
Re: Помощ Бременност и варицела...
« Отговор #21 -: Януари 18, 2012, 22:18:37 pm »
ВНИМАНИЕ това, че сте карали варицела като деца или преди да забременеете, не ви гарантира, че бебето няма да бъде заразено, ако имате контакт с болен, докато сте бременна. Вие не можете да предадете Вашия имунитет на него.

Е това вече за пръв път го чувам,нали имаме антитела ?Аз съм карала варицела и искаш да кажеш,че сега мога да заразя само бебето?Е ,аз как ще разбера ,след като по мен няма да има обриви ?
При жени, които са прекарали варицела и имат имунитет, по време на бременността от майката преминават антитела в плода, за да го предпазят от варицела-зостер вируса. Деца, които не са получили такива защитни антитела от майката през плацентата (тъй като майката не е прекарала в миналото варицела и няма изграден имунитет) могат да се заразят тежко.
« Последна редакция: Януари 18, 2012, 22:30:58 pm от jolie16 »


*
Re: Помощ Бременност и варицела...
« Отговор #22 -: Януари 19, 2012, 12:41:34 pm »

Е ,аз как ще разбера ,след като по мен няма да има обриви ?

Моята снаха когато беше бремнна за втория ми племенник й правиха някакви изследвания, които се изпращаха в София, /но незнам дали са задължителни или препоръчителни тези изследвания/ и резултата беше, че плода е болен от шарка и е възможно да се роди с вродена слепота и глухота  8O. Тя беше в 6м. Голям шок, но решиха да се повторят изследванията и се установи лабораторна грешка.
Племенника ми сега е в 4 клас и пу-пу на леля сладура си е много добре  :)


Re: Помощ Бременност и варицела...
« Отговор #23 -: Януари 19, 2012, 23:05:38 pm »
Аз също бях изненадана, но го прочетох в няколко публикации, а както ми казаха вирусолозите и тук има такива случаи. Не трябва да разчитате, че вашия имунитет пази бебето. Той може да намали риска за бебето, но не и да го елиминира. Варицела зостер е много заразен и коварен вирус - шансът да се заразиш след контакт е 90%. Много се пазете.
*

    Tamara

  • *****
  • 1662
  • Ако спориш с идиот, вероятно същото прави и той.
Re: Помощ Бременност и варицела...
« Отговор #24 -: Януари 25, 2012, 16:49:27 pm »
Варицела зостер е много заразен и коварен вирус - шансът да се заразиш след контакт е 90%. Много се пазете.
Това съм го чувала от лекари на които имам доверие. Но каква е вероятността ако майката е преболедувала вече варицела, и е в контакт с болно дете, да зарази плода?
Защото според същите лекари - майката може да зарази плода само ако тя се разболее, независимо от какво. И ако се разболее произвежда антитела, които предава на бебето и го лекува. Затова се раждат толкова много здрави деца.

Съмнявам се малко в думите защото:
1. Варицелата е много заразна (90%)
2. Постоянно има епидмии (както и в момента, но поне веднъж годишно)
3. Много деца боледуват (малко хора не са я карали, следователно и вероятността бременна да е в контакт е много голяма)
4. Изключително малко бебета се раждат с малформации
С две думи, заразният период на варицелата е много дълъг и безсимптомен при децата. Малко майки изолират децата си, когато разберат, че са с шарка. Следователно ще е късмет ако някоя жена не е била в контакт по време на бременността си. Защо тогава се раждат толкова много здрави деца?
№1 - 18 г.
№2 - 13 г.
Re: Помощ Бременност и варицела...
« Отговор #25 -: Октомври 25, 2012, 17:19:17 pm »
здравейте,мили бременни!на 27 години съм,и съв в 12 г.с. в началото на 12 г.с.вдигнах темп.до 38 С и получих обрив,имам варицела -до сега не ми се вярва,много съм притеснена,естественно,този вторник ще пътуваме с моя съпруг до София за конс-я и ще се надявам че бебето няма да пострада,само затова се моля на всевишния :youwoman:.
« Последна редакция: Октомври 25, 2012, 17:21:35 pm от KUKOLKA »