0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Момичета, ще обясня малко подробности, за да стане ясно за какво ми е въпросът. Мъжът ми си направи 2 поредни спермограми ( по наша инициатива, защото имахме 2 години пауза в опитите поради липса на овулация при мен)  в една тукашна клиника по стерилитет и според лекуващия лекар (оказа се завеждащия клиниката) бяха добри. Понеже не ни дадоха пълната спермограма по всички показатели, а само записаха в картона ни някои неща, то ето ги и тях:

Първа спермограма: Обем - 3,4 (> 2 мл)
                   Количество - 121 (>20 мл.)
                   Подвижност - 51,13  (> 50 )
                   Морфология -  16     (>15)


Втора спермограма: Обем - 5, 5 (> 2 мл)
                   Количество - 142 (>20 мл.)
                   Подвижност - 52,20  (> 50 )
                   Морфология -  16     (>15)

След втората спермограма и след направени и при мен изследвания докторът каза - започвайте. Аз исках, за да не губим време, да опитаме поне инсеминация. Но той каза, че с тези спермограми и при условия, че имам две забременявания от мъжа си, един вид - няма какво да му губим времето. За всеки случай мъжът ми отиде след 3 дена и си направи трета спермограма. И така, след около месец ние почнахме опитите, а преди 2 седмици цъфнаха и резултатите от третата спермограма. Количеството и подвижността са в норма, но морфологията е силно влошена - само 4 % правилни. Пак се срещнахме тези дни и той обясни, че можело да е от стрес и други подобни. Според него морфологията почти не се подобрявала. Това ми е малко подозрително и се изненадахме много, защото щом се влошава, би трябвало и да се подобрява, нали?!

Та, въпросът ми е - подобрява ли се, или не и с какво??? На някой случвало ли му се е това??? Това дойде малко изненадващо и мъжът ми се скапа направо. Според лекаря морфологията се компенсирала с количеството и подвижността, но и подвижността е на ръба.

Много, много се извинявам, че ви занимавам с моите проблеми. Тайно се надявам и Мели да се включи.
Обаче, то край няма, като гледам...Благодаря ви!!!
*

    Мели

  • Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
  • Timeo Danaos et dona ferentes
Всеки показател може да се подобрява и да се влошава.

Първата и втората са правени при един специалист, а третата - при друг, така ли?


"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
*

    Zlatulka

  • *
  • 2153
  • Спермограма се прави САМО в клиника по стерилитет!
И на нас са ни обяснявали, че морфологията е показател, който почти не се повлиява. Ще следя и аз темата, но въпросът на Мели ме навежда на някои съмнения- в първата клиника-добри резултати, а във втората- лоши  :? Това ако са две клиниките, де  :oops: Странно е. Явно някой бърка..

*
Мели, правени са в една и съща клиника, при един и същ лекар. Забравих да напиша, че мъжът ми от почти година добросъвестно и послушно пие: Фолиева, Цинк, Витамин Е, Омега-3 и едни китайски билки, за които разбрах по тукашните форуми и му ги "предписах" - Wu  Zi Yan Zong Wan. Има много информация за тях. Подобряват подвижността и количеството. Ние си изрецитирахме на доктора какво пие и той нищо друго не предложи. Само се пшегува да не се прекалява с цинка, защото можел да има и странични ефекти. Странното (поне за мен) в случая е, че се е влошил само един показател. По руските сайтове пише, че морфологията обикновено се компенсирала с другите два. Така каза и този лекар. Обаче, мисля си и за нещо друго - дали лошата морфология може да е причина за спонтанни аборти. Предполагам не е правило и при някои може и да е. Просто си разсъждавам. Ние така или иначе имаме 4 месеца (по-малко не ни отпусна) и, ако нищо не стане, ще се наложи да ползваме услугите на клиниката. Благодаря!

*

    Zlatulka

  • *
  • 2153
  • Спермограма се прави САМО в клиника по стерилитет!
Щом са на едно място значи не е грешка. Тогава е още по-чудно как се е влошила така драстично морфологията  8O  :?

*
Златулка, и на мен ми се вижда странно! Затова пуснах темата - дали има и други случаи с двата показателя (брой и подвижност) в нормата, а морфологията да е лоша;и какво предприемат. Също и връзката със спонтанните аборти и лоша морфология ми е интересна. И защо тази морфология се повлиява така трудно на подобрение, всеобщото мнение е такова. Благодаря ти и на теб, миличка!
*

    Zlatulka

  • *
  • 2153
  • Спермограма се прави САМО в клиника по стерилитет!
За трудното повлияване на морфологията- за съжаление е вярно. При нас 4 месечното пиене на билки и антиоксиданти всякакви не само, че не даде положителен резултат, а нещата са се влошили даже. Сега ни остава да се подложи мъжа ми на операция от варикоцеле и ако и това не помогне..

момичета, не знам, може да ви прозвуча странно, но морфологията ви е най-малкия проблем. ние имахме ужасна морфология - но ако всичко останало е наред и броя на сперматозоидите е ок- все някой плувец ще намери къде е вястото за акустиране.
Морфологията е нещо, което много трудно се проминя. Поне от моя опит това бих казала.
*
И аз да споделя моя опит по въпроса - миналата година спермограмата показваше 10%,една година по-късно( това лято) - 20%.
И двете са правени преди един и същ специалист - д-р Александров.
На моя мъж кой знае какво не съм му давала да пие през тази една година,освен разни антиоксиданти(цигапан малко,но най-вече оксибор форте),витамини - т.н все стандартни неща :wink:
Все още продължавам да му ги давам - все пак ни очаква второ икси следващия месец и искаме да "разхубавим" плувците, доколкото е възможно,че и ембриончетата хубави да станат :D
« Последна редакция: Септември 29, 2007, 14:43:48 pm от Counterfeit »


Митко остана на 1г. 7м. и 21 дни :(
14.04.2009 - 5.12.2010
Почивай в мир, мое мило изстрадало детенце!Винаги ще те помним и обичаме!