0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Въпрос за трансферираните ембриони
« -: Октомври 24, 2010, 20:29:52 pm »
Всичко това като "Фонда" е много хубаво, но аз имам един малко по-страничен въпрос, който си задавам напоследък и на който никой не може да ми даде досега категоричен и напълно обоснован отговор...
При положение, че със съпруга ми правим идеални зародиши преди да бъдат "трансферирани" в матката откъде може да се знае дали наистина те биват трансферирани??? Имах първи неуспешен опит и е нормално човек да се запитва за прозрачността на тези неща, защото в противен случай всичко зависи само от добрата воля и съвестта на лекаря? А знаем, че подобни ембриони струват доста пари на черния пазар, който процъфтява...
*
Re: Въпрос за трансферираните ембриони
« Отговор #1 -: Октомври 24, 2010, 21:45:37 pm »
Грозданка колко неуспешни опита имаш? Не знам каква е историята ти, от колко време опитвате, но не смятам, че търсиш проблема на правилното място. Това е доста вяло изказване, че може би не ти трансферират ембрионите, черни пазари и пр.  8O
Не съм лекар и не мога да изкажа компетентно мнение за неуспеха ви /за който искрено ти съчувствам/, но това звучи смешно. Не си отишла в кварталния кабинет да правиш инвитро, а и в крайна сметка всяка от нас която се подлага на подобна процедура се запознава предварително с клиниките и сама прави избора си. До скоро коментирахме в друга тема за глупостите които изприказва г-жа Бенатова в едно предаване по БТВ и мн се надявам да не би точно това предаване да ти е повлияло.
Желая ти най-скоро мъките ви да се увенчаят с успех и да си гушкате едно или може би две сладки бебчета.
Re: Въпрос за трансферираните ембриони
« Отговор #2 -: Октомври 24, 2010, 22:26:50 pm »
Мисля, че на доста момичета им минава през ума това, за което споменава Grozdanka.
Просто не можем да сме сигурни. Само ще се надяваме да не е така...

"Бъди благодарен за това, което имаш. Накрая ще имаш повече.
Ако се концентрираш върху това, което нямаш, никога няма да имаш достатъчно."
Re: Въпрос за трансферираните ембриони
« Отговор #3 -: Октомври 24, 2010, 22:38:56 pm »
На мен лично никога не ми е минавала тази лоша мисъл през главата.Дано да няма такива неща това е безобразие ако някой лекар го направи с която и да било от нас.Късмет желая на всички с ГОЛЯМАТА БОРБА за ДЕТЕ :bighug: :crossfingers: :crossfingers: :crossfingers: :crossfingers: :crossfingers: :crossfingers: :crossfingers: :bfp1:

Re: Въпрос за трансферираните ембриони
« Отговор #4 -: Октомври 24, 2010, 23:13:45 pm »
Момичета, мисля, че си имаме достатъчно други проблеми, за да си създаваме нови. То по тази логика да започнем да се питаме дали наистина ни правят лапароскопии или хистероскопии или ЦС. нали сме приспани и не знаем какво става. Всеки може да направи няколко разреза. Но това вече граничи с лудост. Ние не сме в ръцете на психопати все пак.
*

    Мели

  • Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
  • Timeo Danaos et dona ferentes
Re: Въпрос за трансферираните ембриони
« Отговор #5 -: Октомври 25, 2010, 00:17:05 am »
Грозданка, ти си отговори сама на въпроса си - всичко зависи само от добрата воля и съвестта на лекаря. Така е във всички области на медицината, доверяваш се на лекаря и поверяваш в ръцете му здравето и животи си.

Разбира се, в репродуктивната медицина поне това е лесно - като се роди детето, може да се провери чии гени носи. За многото години практика у нас не е имало подобни проблеми.

А знаем, че подобни ембриони струват доста пари на черния пазар, който процъфтява...

Кои сте вие, които знаете това, защото аз не го знам? Откъде ви е информацията - предлагали са ви подобна схема, продали сте ембрионите си за много пари, купили сте си ембриони "на черно", посредничили сте в незаконен бизнес ...


"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
*
Re: Въпрос за трансферираните ембриони
« Отговор #6 -: Октомври 25, 2010, 00:18:38 am »
Всичко това като "Фонда" е много хубаво, но аз имам един малко по-страничен въпрос, който си задавам напоследък и на който никой не може да ми даде досега категоричен и напълно обоснован отговор...
При положение, че със съпруга ми правим идеални зародиши преди да бъдат "трансферирани" в матката откъде може да се знае дали наистина те биват трансферирани???
Кого си питала по този въпрос и как ти е отговорил "необосновано"?

Мисля, че на доста момичета им минава през ума това, за което споменава Grozdanka.
Просто не можем да сме сигурни. Само ще се надяваме да не е така...

Никога не съм си задавала този въпрос. Правила съм си опитите в лицензирани клиники по стерилитет с опит и традиции след нееднократни разговори и консултации с екипите - прегледи, изследвания - предостатъчни да ме убедят, че това са хора, в чиито ръце можеш да се оставиш.

Темата е много широка и важи не само за медицината, а за повечето сфери на живота ни и работата ни. Ползваме продукти софтуерни, които вършат много отговорни задачи. Дали програмистът не е заложил капан? Ако започнем да се съмняваме във всичко - ще започнем да се плашим и от сянката си и да се затворим в пещерите. Да не говорим, че никога няма да посмеем да отидем на лекар. Много удачен е по-горният пример - отиваш за операция, слагат ти упойката - оттук нататък си се оставил в ръцете на шепа хора. Ако им нямаш доверие - няма да се оперираш ли?
Имала съм леки притеснения единствено от човешка грешка, но именно опитът на центровете и екипите ме е успокоявал, че това е много важен момент в работата им - организацията й, и вероятно са създали желязна система за да елиминират този фактор.

Ако имате и най-малки съмнения и притеснения - просто се отказвате, без доверие лекар -пациент  няма да сработи системата никак, Това е обща задача и процес. Колкото репортажите и филмите, които сте гледали - те са направени от хора, които са прочели една единствена недотам сполучлива художествена книга по темата и целта им е рейтинг и популярност, нищо повече. За какво предупреждават и от какво предпазват, след като решение на проблема не поставят - нито го дефинират като такъв с конкретика?
« Последна редакция: Октомври 25, 2010, 00:22:37 am от cygnus »
*
Re: Въпрос за трансферираните ембриони
« Отговор #7 -: Октомври 25, 2010, 00:40:28 am »
При положение, че със съпруга ми правим идеални зародиши преди да бъдат "трансферирани" в матката откъде може да се знае дали наистина те биват трансферирани???

Предимплантационната диагностика определя качеството на ембрионите. Правена ли е, за да твърдиш, че твоите са идеални?

Колкото репортажите и филмите, които сте гледали - те са направени от хора, които са прочели една единствена недотам сполучлива художествена книга по темата и целта им е рейтинг и популярност, нищо повече. За какво предупреждават и от какво предпазват, след като решение на проблема не поставят - нито го дефинират като такъв с конкретика?

 :good_post: По-добре не може да се каже.
*
Re: Въпрос за трансферираните ембриони
« Отговор #8 -: Октомври 25, 2010, 00:41:47 am »
Grozdanka Споделяш, че имате първи неуспешен опит. Няма да казвам, че знам как се чувстваш и какво ти е, защото не знам.
Не съм се подлагала на ин витро процедура, познато ми е само усещането от годините разочарование, в които всеки месец, цикълът ми неизменно идваше по часовник. И въпросите защо все не става и не става, като аз и мъжа ми "уж сме идеални и всичко ни е наред"...гняв към природата, към лекарите, бяс от липсата на отговори.
Предполагам, че при асистирана репродукция, надеждата която влага двойката в един опит е в пъти по-голяма, отколкото тази, която влага една двойка при "нормално опитване в спалнята си", нормално е да е така. Не предполагам, ами съм убедена, че е така. Респективно и стресът и разочарованието от неуспех са още по-жестоки и силни. Няма нищо по-естествено от това, да се чудиш каква е причината за неуспеха.

Но не бързай да "се вкарваш във филми" дето има една дума. Има много теми тук, в които момичета преживели не един и два неуспешни опита, разказват какво е било при тях, какъв проблем е имало, че да не стане, споделят опит и информация. Понякога просто няма обяснение за даден неуспешен опит, по-често, в последствие се намират медицински причини, следва съответното лечение и се стига до успех в крайна сметка.

Явно и ти си повлияна от целия "информационен бълвоч" по тази тема, който се лее в жълти издания и жълти предавания. Жалко, че има такива "журналисти", ама...

"А знаем, че подобни ембриони струват доста пари на черния пазар, който процъфтява..."
Лично ти знаеш ли нещо за цената на ембрионите и за черния им пазар и колко процъфтява той? Имаш ли приятели, или поне познати купили , или продали ембриони? Помисли логично. Ембрионите не са чушки и домати, които можеш да купиш, или продадеш на пазара ей така... Лекарите ти не могат да си сложат в джоба, или дамската чанта вашите хубави ембриони и просто да ги изнесат от клиниката и да ги шитнат някъде на черно за много пари. Не е толкова просто и лесно това. Често има неуспешни опити - един, два, три... това значи ли, че зад всеки такъв неуспех стои своеобразна мафия?

Просто потърсете медицинска причина за този неуспех и ако има такава я отстранете. Не си мисли дивотии, само ще се разстроиш допълнително.

Желая ти късмет и успех при следващия опит!  :D
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

Re: Въпрос за трансферираните ембриони
« Отговор #9 -: Октомври 25, 2010, 12:40:03 pm »
Грозданка, едва ли ембриони се търгуват на черно, защото те носят вашите гени - тези на теб и мъжът ти.
Едва ли някое семейство би искало такъв вариянт, макар че и това би било възможно, но в супер краен случай, когато нямат никакви шансове за свое дете.
По-логично би било на черно да се търгуват само яйцеклетки, защото те всепак ще се оплодят със генетичен материал от съпруга. Но и това е малко вероятно, тъй като така клиниката рискува много, а реномираните клиники държат на името си и едва ли ще се излагат на такива игрички.
Просто се довери на твоя лекар, и не винаги когато ембрионити са хубави има имплантация, всичко е божа работа да ти кажа.
*
Re: Въпрос за трансферираните ембриони
« Отговор #10 -: Октомври 25, 2010, 22:22:56 pm »
Така е всичко,което искаме да бъде,не че се съмнявам в моята клиника,но знам ли,имах 11 ембриона и в един момент останаха 6.Знам ли какво стана с останалите.А и моят супруг ме попита откъде зсъм сигурна,че ми връщат точно моите....
Re: Въпрос за трансферираните ембриони
« Отговор #11 -: Октомври 25, 2010, 22:44:58 pm »
Така е всичко,което искаме да бъде,не че се съмнявам в моята клиника,но знам ли,имах 11 ембриона и в един момент останаха 6.Знам ли какво стана с останалите.А и моят супруг ме попита откъде зсъм сигурна,че ми връщат точно моите....
Относно връщането на ембрионите и дали са твоите и как да си сигурна , ми звучи повече от несериозно питане , най - малкото защото на един по - късен етап , това може да се провери , и няма как да не се разбере !!!Помисли малко !
Естествено че в началото може да имате 11 ембриона , но в един по - късен момент , е нормално част от тях да спрат развитието си , все пак са в една среда , която колкото и да добра , не може да бъде сравнена с майчината утроба !
Според мен излишно се вкарваш във филми и си усложняваш положението , вместо да насочиш мислите си в друга , приятна насока !
Успех!
*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
Re: Въпрос за трансферираните ембриони
« Отговор #12 -: Октомври 26, 2010, 00:29:36 am »
няма никакъв процъфтяващ черен пазар на ембриони, това дори и в главата на Бенатова го няма - според нея цъфти пазара на яйцеклетки :)

дали е перфектен един ембрион, все още медицината не може да каже със сигурност, докато той не се имплантира, развие и роди в здраво и жизнеспособно дете.

и нещо друго - вероятно очакваш, че като са се получили перфектни ембриони, трябвало е 100% да се получи бременност. не, не е така.
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

Re: Въпрос за трансферираните ембриони
« Отговор #13 -: Октомври 26, 2010, 07:31:34 am »
Предаваенто на Бенатова даже не съм го гледала, но мои познати, които са ходили години по пътя на стерилитета /а сега и аз/ са споделяли, че е имало възможност и вероятност и са се притеснявали дали не се заделя някоя годна яйцеклетка, ембион...
Това е съмнение, което просто минава през ума и не се споделя толкова...
Не искам да обидя и нараня никого, просто всички тук сме в едно положение...
Пък и който не вярва на доктора си -  да не ходи при него, нали така.
Желая успех на всички!!!

"Бъди благодарен за това, което имаш. Накрая ще имаш повече.
Ако се концентрираш върху това, което нямаш, никога няма да имаш достатъчно."