0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Здравейте!
На синът ми /16/ му предстои операция от варикоцеле - засега едностранно отляво и в начален стадий. Открито му бе при операция от апендисит. При тази възраст  последвалите консултациите бяха с детски или общи уролози, а не с андролози.
Може би ще се учудите, но никой от тях - Пирогов и Военномедицинска академия, не спомена за операция по микрохирургичен метод. Прилага се метод Паломо-Иванисевич, като се прави разрез на коремната стена високо на нивото на апендисита, а упойката е пълна.
Интересувайки се повече по въпроса за отделните оперативни методи попаднах във вашия форум, който между другото заслужава само адмирации.Но колкото и да е изписано тук за претърпени операции на варикоцеле, за един страничен наблюдател не става напълно ясно как са правени различните операции.
Това е разбираемо, като се има пред вид, че при залог хората да имат дете, надали най-важното е да се описва подробно такава операция.
Все пак молбата ми към тези, които са си правили такава операция е да дадат още информация:
1. Големина и място на разреза? Виждам, че Мели е за микрохирургия, но с по-висок достъп - защо?
2. Вид упойка?
3. При тези, на които е правена микрохирургия ползван ли е операционен микроскоп, който доколкото разбрах е едно от основните изисквания при такива операции?
4. От многото мнения разбирам, че д-р Кацаров е специалистът по микрохирургия на варикоцеле, но има ли и други хирурзи - за София?
5. Има ли частни клиники, в които Кацаров и другите да практикуват?
6. За и против различните методи според вас, от гледна точка на възможните рецидиви и постоперативни усложнения,  но и от гледна точка на практиката в България?
7. Мнение за хирург или клиника, които биха проявявали достатъчно внимание към пациента и в следоперативния и възстановителен период?
8. Всичко, което смятате, че не е казано, но е важно по въпроса.
 
Благодаря ви за търпението да ме изчетете докрай и успех в реализирането на най-съкровена ви мечта!

 
Re: методи за оперативно лечение на варикоцеле + -
« Отговор #1 -: Ноември 09, 2007, 14:59:44 pm »
Здравей,
може би няма да бъда последователна в отговорите, но ще се опитам накратко да ти кажа, това което знам от мъжа ми:

За нас д-р Кацаров е най-добрият андролог-уролог в тази област. Операцията на мъжа ми беше през януари 2007 г. в частна клиника "Вита". Упокойката беше местна, престоя след това около 2 часа в клиниката и си тръгваш. Специално при нас нямаше никакви усложнения, мъжът ми даже си отиде на работа след това (но това е индивидуално и зависи от организма на конкретния човек). Операцията се извършва под микроскоп и разрера е наистина по-горе. Не се е налагало мъжа ми да пие никакви допълнителни медикаменти.
Като цяло сме изключително доволни от отношението на доктора и помощния персонал в клиниката, даже преди да си тръгнем д-р Кацаров седна и поговори с нас. Стойността на операцията е 300 лева.
Това е от мен! Успех и дано да съм ти била полезна.
*

    Мели

  • Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
  • Timeo Danaos et dona ferentes
Re: методи за оперативно лечение на варикоцеле + -
« Отговор #2 -: Ноември 09, 2007, 15:21:22 pm »
Всъщност аз не смея да изказвам категорични мнения по този въпрос, тъй като не съм уролог, единствено имам някакъв емпиричен опит с мъже преди и след операцаия (по различни начини).


"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
Re: методи за оперативно лечение на варикоцеле + -
« Отговор #3 -: Ноември 09, 2007, 17:48:43 pm »
Съпругът ми също беше опериран от варикоцеле в началото лятото от д-р Кацаров,на който сме му безкрайно благодарни. Престоят в болницата беше около 3 часа,операцията беше с  местна упойка. Имаше 3-конеца-които му ги свалиха на 7-10 ден(не помня добре). Първият ден го белеше малко, но мисля че е нормално след такава интервенция-пиеше течен аналгин. Първите 2 дни имаше температура около 37,1 до 37,3, но доктора каза че е нормално. Никакви други усложнения. Всичко премина много леко и последните дни от болничния вече беше забравил защо е болнични. На 3-4 ден ходихме за превръзка в частни кабинет на д-р Кацаров и после за сваляне на конци.
Re: методи за оперативно лечение на варикоцеле + -
« Отговор #4 -: Ноември 09, 2007, 19:24:02 pm »
Благодаря scarlet, Мели, Mimi_leo !
Scarlet, а би ли могла да кажеш къде по-горе беше разреза и колко голям. На една снимка в специализирано издание видях разрез с големина около 3см и в близост до основата на члена.
Re: методи за оперативно лечение на варикоцеле + -
« Отговор #5 -: Ноември 12, 2007, 09:51:24 am »
Здравей отново!

За разреза - да близо до члена е , но колко точно сантиметра, не  мога да кажа със сигурност. Така на око премерено, може би 3 - см. Не съм специалист-хирург , но не мисля, че това има някакво значение. По-добре се консултирай с д-р Кацаров и той ще ти обясни точно за разреза, къде, колко и защо!
Разбирам те, че като майка се интересуваш от всички подробности, но професионални отговори само от доктора.
Успех! 
Re: методи за оперативно лечение на варикоцеле + -
« Отговор #6 -: Ноември 12, 2007, 13:02:27 pm »
Scarlet, благодаря ти най-сърдечно още веднаж!
Ще последваме съвета ти в най-скоро време.
Успех и на теб във всичко!