0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

    ultra

  • Анна Зашева
  • *
  • 7291
Въпроси от списание "Здравей"
« -: Август 03, 2007, 11:16:38 am »
Ето повече инфо за списанието:
http://www.yvox.net/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=2512&mode=thread&order=0&thold=0

Искат да отговорим на следните въпроси:

Какво наложи създаването на сдружение “Зачатие”?

Кои са областите, в които сте най-активни??

Защо съвременните хора на възраст 25-40 години са най-засегнати??

Кои са най-често задаваните въпроси??

Успявате ли, като неправителсвена организация, да си сътрудничите успешно с държавните органи?

Какво още е необходимо да бъде направено, за да видим напредък в разрешаването на този демографски и социален проблем?

Какво ново предстои да бъда направено от Вас и оптимисти ли сте за разрешаването на тези проблеми?


Ако имате желание, включете се до довечера с коментари и отговори на въпросите :D
Ще им пиша късно довечера.


“Experience is the name every one gives to their mistakes.” Oscar Wilde
*

    ultra

  • Анна Зашева
  • *
  • 7291
Re: Въпроси от списание "Здравей"
« Отговор #1 -: Август 04, 2007, 02:02:41 am »
Каква невиждана активност по темата :lol:

Ето какво сътворих с малко компилация и среднощни размисли, ако имате допълнения и забележки, може да ги изпратите на редакционния мейл на списанието, аз пътувам сед няколко часа и няма да ме има две седмици.
iangelov@zdravei.info

Какво наложи създаването на сдружение “Зачатие”?

При повечето заболявания хората не крият своята диагноза. Те правят асоциации, сдружения, общества, борят се за своите права, излизат пред медиите, но има група хора, които се страхуват и срамуват да говорят за своите проблеми и по тази причина страдат от неволните коментари на околните, както и от безразличието на обществото.
Не е пресилено, че за над 270 000 двойки в България желанието за собствено дете не е просто блян. То е борба - ежедневна, ежечасна, болезнена и скъпо струваща.  Те не могат да се интегрират добре в обществото, защото всички техни приятели и връстници имат деца и разговорите и общуването с тях са по-различни и се въртят около децата.
Сдружение “Зачатие” е израз на готовността на тези млади семейства да излязат от тъмния ъгъл на своята болка и изолация и да кажат на обществото “България има нужда от деца, а най-голямото щастие за нас би било да ги създадем и обичаме.”

Кои са областите, в които сте най-активни?

Дейността на сдружението се изразява в осигуряване на подкрепа при сформирането на политиката за намаляване на демографския срив и увеличаване на осведомеността на българските граждани по проблемите на репродуктивното здраве.
Стремим се да популяризираме проблемите на репродуктивното здраве и налагането на тези проблеми в обществения дебат.
В дейността ни се включва и разработването на планове и стратегии за борба със стерилитета.
Вече над 3 години поддържаме и актуализираме единствения в България сайт, посветен на проблемите, свързани със стерилитета. Потребителите на сайта и форума могат да разчитат на компетентна помощ, богата информация, безплатна онлайн консултация с лекари и приятелска подкрепа и в трудните и в щастливите моменти.
За втори път провеждаме и едно уникално събитие – Ден на репродуктивното здраве. В рамките на инициативата осигуряваме безплатни консултации за всички желаещи с най-добрите репродуктивни специалисти в България. Посетителите могат да чуят доклади във всичи области, засягащи темата стерилитет. Лектори са гинеколози, андролози, психолози, юристи и т.н. Не на последно място – това събитие събира на едно място стотици мъже и жени с репродуктивни проблеми и им дава възможност да се запознаят, да обменят информация, да получат подкрепа, а често и да създадат приятелства.

Защо съвременните хора на възраст 25-40 години са най-засегнати?

Това е възрастта, в която обикновено хората са поели по своя житейски път – създали са семейство, реализирали са се професионално, установили са се в жилище. Пълни са с енергия и ентусиазъм да създадат един нов живот и когато се сблъскат със стерилитета, светът придобива ново измерение – прегледи, изследвания, заеми и надежди всеки месец.
Проблемът с инфертилитета не е само при съвременните семейства, но сега му се дава гласност. За щастие все повече хора осъзнават, че стерилитетът може да се лекува, а не е догма или наказание и не е повод за срам.

Кои са най-често задаваните въпроси?

Най-честите въпроси са:
какво представлява стерилитетът
кога е най-подходящото време за зачеване и как да го установим
какви изследвания е необходимо да направи двойката
как да изберем специалист по проблемите на стерилитета
как се лекува стерилитетът
кои са рисковите фактори, които влияят на фертилитета и т.н.

Отговори на всички въпроси може да намерите на нашия сайт:
http://www.zachatie.org/
В него има богата и систематизирана библиотека, съдържаща преводни или авторски материали от лекари и съмишленици. Във форума ежедневно влизат стотици жени, борещи се дълги години със стерилитета, които ще ви подадат ръка и ще ви помогнат да тръгнете по своя път към вашата рожба.

Успявате ли, като неправителсвени организации, да си сътрудничите успешно с държавните органи?

Засега не срещаме нужното разбиране, въпреки протестите и множеството срещи със здравната каса, МЗ и  МТСП. Оставаме с впечатление, че държавата не е заинтересувана от раждането на стотици хиляди българчета.

Какво още е необходимо да бъде направено, за да видим напредък в разрешаването на този демографски и социален проблем?

Необходимо е да се изгради и финансира национална стратегия за борба със стерилитета, която да включва:
създаване на стандарти за изследвания и лечение
разширяване на клинична пътека за лечение на стерилитета
обучение на специалисти
създаване на регионални кабинети за лечение на стерилитет
целево финансиране на семействата в достатъчен размер и бройки за процедури, свързани със скъпоструващи процедури
В останалата част от Европа се поемат между 3 и 5 опита инвитро, като в повечето случаи държавата финансира и процедурата и лекарствата.
В България се поема един единствен опит и само за 1000 жени годишно. Държавата отпуска еднократно около 1500 лв само за лекарствата, а процедурата се поема от семейството. Често лекарствата не стигат и се налага купуването на допълнителни бройки. Само около 25 % успяват да заченат дете от първи опит инвитро. Другите 75 % нямат право да искат втори път помощ и се налага да финансират сами следващите си опити.
А България е сред първенците по демографски срив...

Какво ново предстои да бъде направено от Вас и оптимисти ли сте за разрешаването на тези проблеми?


Ще продължаваме да се срещаме с представители на министерствата и да ги запознаваме с проблемите на инфертилните двойки. За съжаление сме по-скоро умерени песимисти, отколкото оптимисти.
За щастие, сайтът на Зачатие работи на пълни обороти и се радваме на все повече бебета, заченати благодарение на информацията и помощта, които сме предоставили :)


“Experience is the name every one gives to their mistakes.” Oscar Wilde
*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
Re: Въпроси от списание "Здравей"
« Отговор #2 -: Август 11, 2007, 14:46:10 pm »
извинявай, ултра, не съм видяла темата навреме. нещо явно има проблем със сайта, зашщото ползвам функцията "Непрочетени теми", за да видя какво ново, а се оказва, че много често не виждам доста нови теми. така е станало и с тази.

предполагам вече си им писала, но не мога да се сдържа да не коментирам умилението си от интелектуалния заряд на въпроса:

"Защо съвременните хора на възраст 25-40 години са най-засегнати??"

отправен към страдащи от инфертилитет.

ми кои да са засегнати, егати - групата 70-90 години ли?
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!