0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Коментар за спермограма
« -: Юли 30, 2007, 23:34:00 pm »
Здравейте,
 
За пръв път ми се случва да участвам във форум, до този момент съм чела, дискусии на къкви ли на тематики, но никога не съм имала достатъчно кураж да се регистрирам и да пиша.

Може би този път се престраших защото първо съм уплашена от  резултатите от спермограмата, но тъй като нашата лекарка е в отпуск, не мога да получа някакъв коментар на резултатите по-рано от началото на септември. Другият проблем с тези изследвяния е това, че не са правени в БГ, някой неща не са представени по същия начин както във всичко което успях да прочета до този момент. Постарахме се да ги преведем възможно най-добре, дано да сме били възможно най-точни с лексиката.

Първото изседване което ми предложиха тук във Франция беше посткойтален. Индекса на Инслер е 11/12, наблюдавяне на редки сперматозоиди- по-малко от един на поле. След това изследване последва и въпросната спермогама. Ето я тук приложене, постарах се всичко да напиша:
СПЕРМОЛОГИЯ

Семенна течност дадена в лабораторията след 4 дена въздържание.

Количество /обем/ :   5.5 ml
                           pH :  8.1

Нормален вискозитет.

БРОЕНЕ НА СПЕРМАТОЗОИДИТЕ:    6.00 millions/ ml
              Или:    33.00 millions/от цялата еякулация

ПРОГРЕСИВНА МОБИЛНОСТ:   
                    1 час след         3 часа след   

% с нормална мобилност            20         20
% с намалена мобилност            20         10
% на неподвижни форми            60         70

ЖИЗНЕНОСТ:
90 % от живите форми след първия час

СПОНТАННО СЛЕПВАНЕ:
      
-   по камшчестите опащки:    липсва
-   по главата:          липсва

СПЕРМОЦИТОГРАМА
СПЕРМАТОЗОИДИ
      
      - с типина форма:      16 %
      - с атипична форма:      84 %

Детайл на атопията наблюдавана върху 100 сперматозоида

   Аномалия на главата
      
      - удължени      :      26/20
      - слаби      :      01/01
      - микроцефални   :      00/00
      - макроцефални   :      13/12
      - двойни      :      03/03
      - ненормални      :      35/32
      
   Аномалии на срeдната част
      
      - остават цитопластични   :   06/06
      - ангулация         :   35/20
      
   Аномалии на  опашката   
      
      - Без анамалии         10/04
      - Къси               00/00
      - Навити            20/11
      - Двойни            00/00

Индекс на множествени аномалии : = 1.77



Благодаря ви предварително за коментарите ви!

Нашата лекарка ни каза че е необходимо да се направят поне три спермограми за да се направи някакво заключение, през какъв интервал от време се правят, а също така къкви са възможните решения предвид настоящите резултати.

До скоро.
*

    Мели

  • Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
  • Timeo Danaos et dona ferentes
Re: Коментар за спермограма
« Отговор #1 -: Юли 31, 2007, 18:24:44 pm »
Отделих ти въпросът в нова тема, така ще го видят повече хора.

Според указанията на СЗО се прави контролна спермограма в срок 1 до 3 седмици след първата.

Само по спермограмата не може да се отговори на основния ти въпрос какви са възможните решения, необходими са повече данни от прегледи и допълнителни изследвания.

Любопитна съм, във Франция спермограмата от кого се плаща - от пациента или здравната система я покрива?
И още един въпрос, ако позволиш - защо първо направиха посткоитален тест?


"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
Спермограма - цена
« Отговор #2 -: Юли 31, 2007, 23:57:17 pm »
[Любопитна съм, във Франция спермограмата от кого се плаща - от пациента или здравната система я покрива?]

Отговарям първо за финансирането на изследванията във Франция, все още нямам информация за цената на спермограмата, защото в момента когато отиваш на изследване и представиш здравната си карта /тя е с чип, по подобие на кредитните карти и съдържа доста информация за осигуреното лице/, финансовите отношения се уреждат между самата каса и лабораторията т.е. аз лично нищо не съм платила и не знам колко струва. По принцип трябва да получа извлечение, но сигурно ще се забавят предвид летните ваканции , се опитам да се обадя на касата и да получа необходимата информация.

По принцип касата поема 70 % от направените разходи, а останалите 30 % са за сметка на пациента или ако си е направил допълнителна застраховка го поема застрахователната компания.
За посткойталния анализ имам вече информация, цената му е 17.91 Евро,  специализираният труд в него струва 5.76 Евро и се поема на 60 % от касата, е самия анализ е 12.15 и се поема на 70 %.

Цялата финансова  здравна система тук е много объркана, не смятам че е най-великия пример, вярно е че мащабите са съвсем други, на както винаги всичко си има цена, но това е тема на друг разговор, ако имате други въпроси  съм готова да разказвам.

Посткойтален тест
« Отговор #3 -: Август 01, 2007, 00:01:39 am »
[И още един въпрос, ако позволиш - защо първо направиха посткоитален тест?]
На въпроса защо ме пратиха първо на посткойтални изследвания.- Обясниха ми че това е първото изследване което е необходимо да се направи. Това е изселване което се прави за мен, но се следи и поведението на сперматозоидите. Доктор КХ, ми обясни също че е много по-лесно реализуемо за мъжете, за разлика от спермогамата и това хич не е фактор който трябвя да се пренебрегва.

От този посткойтален анализ се вижда вече се има някъде проблеми, защото спроред теста, има редки сперматозоиди . по-малко от едни на поле, според докторката ниското им количество на ”малките плувци” /както тя се изрази/ едва ли се дължи на естествена спермоцидна среда, тъй като в такива случаи броят им е около 5- 6 на поле.


Re: Коментар за спермограма
« Отговор #4 -: Август 01, 2007, 00:03:13 am »
Искам да помоля за някакво по-конкретно мнение за тези изследвания, виждам че хич не цветущо положението, не търся някакво успокоение, а просто тълкование.

С лекарката ми говорихме за някакво естествено възобновяване на сперматозоидите в  мъжа, ако не се лъжа тя спомена за  изследвания през три месеца....
*

    Мели

  • Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
  • Timeo Danaos et dona ferentes
Re: Коментар за спермограма
« Отговор #5 -: Август 01, 2007, 14:26:46 pm »
Като цяло има нарушение по всички основни показатели - броят сперматозоиди е намален, подвижността им също, морфологията е нарушена, индексът за множествени аномалии е над нормата. Обемът на е якулата е на горна граница, рН - също. Предстои да се провери дали показателите ще са същите при  контролното изследване и ако е така, ще трябва да се търсят причини за тази патология.


"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу