0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Молба за превод от руски на Бг.
« -: Декември 08, 2009, 22:15:23 pm »
Момичета имам проблем  :oops:
Моят мил съпруг е хапвал ястие на има Плов в Ню Йорк и му е харесало много.
Иска да пробвам да му го приготвя, но намерих рецепта само на руски език.
Някой, ако е правил и може да даде рецепта или ако ми помогнете с превода ще бъда много благодарна.
Ето линк към рецептата:
http://www.say7.info/cook/recipe/118-Plov.html
*
Re: Молба за превод от руски на Бг.
« Отговор #1 -: Декември 08, 2009, 22:20:45 pm »
Съставки
1,5 кг месо (агнешко, свинско или говеждо)
1 кг ориз
600 гр моркови
500 гр лук
1 супена лъжица кимион
1 супена лъжица Берберис/ това не го знам/
1 / 2 супена лъжица куркума
1 скилидка чесън
млян червен пипер
черен млян пипер
сол
растително масло
Рецепта за готвене


 Лук, нарязани на пръчици.
Успех!
*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
Re: Молба за превод от руски на Бг.
« Отговор #2 -: Декември 08, 2009, 22:33:19 pm »
и да довършим рецептата.

морковите се нарязват на пръчици
месото се нарязва на малки късчета
в голямо количество олио се запържва лукът до златисто
прибавя се месото, запържва се
добавят се морковите, задушава се 5-7 минути, не се слага капак
добавят се кимион, барбарис, куркума, сол, пипер, разбърква се
налива се вода така, че да покрие месото. поставя се капак, задушава се на средно силен огън за 35-40 мин.
оризът се промива 5-6 пъти в студена вода
след това, оризът се изсипва в тенджерата с яденето, без да се разбърква с месото. изравнява се налива се топла или гореща вода така, че да покрие ориза и 2 см отгоре. покрива се с капак, вари се докато оризът поеме водата.
след това, в средата се слага и натъпква в ориза чесън.с дървена пръчка се правят дупки, през които да излиза парата, без да се разбъркват месото и ориза.да се готви под капак до готовност - 20-25 минути.
след това всичко се разбърква и се поднася.
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*

    Мели

  • Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
  • Timeo Danaos et dona ferentes
Re: Молба за превод от руски на Бг.
« Отговор #3 -: Декември 08, 2009, 22:39:08 pm »
Плов е пилаф /моето скромно мнение е, че ние в България не можем да готвим такова нещо/.

Берберис е билката кисел трън /Berberis vulgaris/. Не съм виждала да се продава у нас. Яла съм само веднъж и много отдавна сладко от кисел трън и споменът ми е, че беше прекрасно на вкус, цвят и аромат. От медицинска гледна точка е добре да го има в тази рецепта, кяото се нуждае от жлъчегонен препарат.

Г-н Методиев е направил прекрасни снимки и много читаво описание тук http://www.bgflora.net/families/berberidaceae/berberis/berberis_vulgaris/berberis_vulgaris.html


"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
*
Re: Молба за превод от руски на Бг.
« Отговор #4 -: Декември 09, 2009, 15:56:35 pm »
Благодаря на всички за превода и уточненията. :)))

Не знам дали ще се справя, не съм от най-добрите кулинарки, но ако успея ще пиша :)))
РЕЦЕПТА ЗА ПЛОВ
« Отговор #5 -: Декември 22, 2009, 19:35:00 pm »
ПРОДУКти:1 кг.ориз (пропарен или специален за плов, имайте впредвид, че шлифован, дребен бял не става), 0.5 кг. телешко(свинско, агнешко и т. н), 0.5 кг. лук, 0,5-1 кг. моркови (повечко няма да навредят), специална смес за плов, ако няма такава - куркума, барбарис, сушено грозде, зира, кориандр, сол на вкус, чер пипер..червен пипер не слагайте, защото залепва оризовите зърна и изменя цвета на плова (морковите и куркумата придават жълто-златист цвят),  олио (по вкусно става с лой от бъбреци или дроб).
ГЛАВНОТО Е НАЧИНЪТ НА ПРИГОТВЯНЕ: 1. Нарязвате месото на малки кубчета, морковите на пръчици, лукът както искате на дребно или на едро. 2. Съдът за варене трябва да е с дебело дъно. Най добре подходят чугуновите съдове.  Слагаме съдът на огъня и оставяме за 1 минута да се нагрее добре. След това наливаме олио  да покрие дъното и малко повече (аз винаги наливам при 1 кг. месо около 200 гр. олио).3.Олиото загряваме докато почне да излиза бял дим от него (по руски това се нарича "прожиг жира"). Огънят максимален.4.След като забележим белият дим, слагаме нарязаното месо (внимавайте да не се изгорите от бръзгите на олиото. За тази цел можете да се исползвате капака от съда). Капака в процеса не исползваме. Огънят трябва да е максимален. Месото се пържи докато не излезе влагата от него, но не трябва да променя цвета си. 6. Изваждаме месото и слагаме нарязаните моркови. Огънят максимален. Морковите се пържят докато омекнат, но не променят цвета си. Олиото по време на пърженето на морковите трябва да се избистри. 7. Изваждаме морковите и слагаме лукът. Огънят максимален. Лукът се пържи до омекване, но не променя цвета си. След това за около 2 минути може да се смешат лукът, морковите и месото заедно и да се попържат. Огънят максимален. 8. Слагаме сушеното грозде,Сместа добре се утрамбова и се залива с гореща вода, да я покрие и малко отгоре. Огънят го правим минимален.Капака на съда не исползваме. Варим на минимален огън около 40-45 мин.(на руски "варим зирвак"). През това време измиваме добре оризът. Промиваме го дотогава, докато водата не стане прозрачна. Към края на варенето на "зирвака" се слагат приправките и солта. Варим още около 10 минути. На вкус зирвака трябва да е малко пресолен (оризът ще поеме излишната сол). Изцеденият ориз равномерно нанасяме на зирвака и утрамбоваме. Това го правим внимателно за да не разбъркаме сместа. След това също внимательно заливаме оризът с гореща вода (заливайте през лъжица или нещо подобно, за да не се вдигне утрамбованият ориз), която го покрива с около 2-3 см. Огънят правим на максимум и варим докато не се испари водата. С капак съда не закриваме. След като водата се изпари вземаме лъжица и удряме оризът. Ако звукът е тъп, значи ориза е готов. Огънят отново на минимум, акуратно затрупваме в ориза скилидки чесън (пожелание) и ЗАКРИВАМЕ СЪДА С КАПАКА. Така варим още 10 мин.при минимален огън и след това изключваме огъня. КАПАКА НЕ ОТКРИВАМЕ ОЩЕ 10 мин. при изключен огън. След това внимательно сваляме капака, за да не изтече конденсата под него в готовият плов. ВСЕ ПЛОВ ГОТОВ.
АКО НАПРАВИТЕ ВСИЧКО ТАКА КАКТО Е ОПИСАНО, трябва да се получи много вкусен УЗБЕКСКИ ПЛОВ.
*
Re: Молба за превод от руски на Бг.
« Отговор #6 -: Декември 22, 2009, 23:07:28 pm »
Малко късно се включвам, но чак сега виждам темата.Предполагам, че вече си правила плов.Мога да ти напиша рецептата която правя от време на време в къщи.Тя е по опростена.
400-500гр свинско месо нарязано на ситно
2-3 голями моркова настъргани
1-2 голями глави лук нарязани нормално
1 и 1/2ч.ч ориз
куркума
щипка черен пипер
сол
пакет краве масло
2 голями чаени чаши вода
Най-лесно става в голям тефлонов тиган.Разтопяваш маслото и слагаш лука да омекне, като омекне лука добавяш месото и го задушаваш под капак 30 мин.Добавяш морковите и като се задушат и те, добавяш добре измития ориз и заливаш с 2 чаши вода.Добавяш подправките.Отгоре слагаш парченца кр.масло.Намаляваш котлона на най-минималното и оставяш да се задушава под капак до готовност.Ориза не се разбърква, аз от време на време отварям капака и бода със шишче да излезе парата.
« Последна редакция: Декември 22, 2009, 23:16:28 pm от tanj74 »