0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Здравейте,момичеата!Предстои ми ЯМР заради висок пролактин.Искам да ви попитам може ли да бебеправим,или трябва да пропусна този цикъл.Също така ще съм ви благодарна,ако ми опишете самата процедура.При мен ще бъде с контраст.Дали е болезнено и какво изобщо се усеща.Много благодаря за отговорите!
Re: Въпрос за ядрено-магнитен резонанс
« Отговор #1 -: Юни 15, 2007, 10:34:13 am »
Изобщо не се притеснявай! Нищо не се усеща - лягаш на една подвижна кушетка и те вкарват в една голяма тръба. Страшно е само за тези, които имат страх от затворени пространства. Контрастното вещество го вкарват през вената на ръката, както когато ти вземат кръв за изследване, просто едно боцване. Вътре чуваш шумове на различни честоти,  като "тракания". Понякога дават тапи за уши,но на мен лично не са ми необходими, един вид се забавлявам докато слушам различните видове шум. На едно от изследванията ми, даже имаше пусната музика, за по-добър комфорт на пациента предполагам. Важното е през цялото време да стоиш абсолютно неподвижно - кофти е ако те досърби някъде, но траеш. За мен е приятно изследване, ако изобщо някое изследване може да се нарече приятно, просто не ми причинява никакъв дискомфорт, да не говорим за болка.
За бебеправенето не знам, но мисля че не би трябвало да е проблем, доколкото знам и на бременни жени ако се налага се прави ЯМР.
Re: Въпрос за ядрено-магнитен резонанс
« Отговор #2 -: Юни 15, 2007, 10:52:51 am »
Пинпин,много благодаря за бързия и изчерпателен отговор bighug:
Re: Въпрос за ядрено-магнитен резонанс
« Отговор #3 -: Юни 20, 2007, 14:49:43 pm »
В общи линии е така както го е описала пинпин, но мисля, че е по-добре да прескочите цикъла. Подписва се декалрация, че не си бременна в момента и с тази презумция е по-добре да се прескочи.
*
Re: Въпрос за ядрено-магнитен резонанс
« Отговор #4 -: Юни 20, 2007, 15:35:38 pm »
 8O нищо подобно не съм подписвала, когато ми правиха ЯМР. Първо не си целия вътре, а само до кръста. Никой даже не ми спомена, че има някаква опасност при евентуална бременност. :?
Re: Въпрос за ядрено-магнитен резонанс
« Отговор #5 -: Юни 20, 2007, 15:52:00 pm »
Аз също подписах декларация преди ЯМР, в която бяха посочени всички рискове на изследването и там май наистина се споменаваше нещо за бременност, но вече не си спомням какво точно :ask:
Иначе pinpin много подробно е обяснила какво представлява самото изследване - наистина най-безболезненото и дори може да се каже приятно  :)
Лично за мен най-голямото неудобство беше това неподвижно стоене вътре. Не можах да издържа през цялото време - не само че ме досърбя тук-там, ами на всичкото отгоре и ми се докиха, та се наложи да прекъснем за малко.
Не се притеснявай, ако ти се случи нещо подобно -  дават някакво устройство, с което да сигнализираш в случай на нужда.
 
Re: Въпрос за ядрено-магнитен резонанс
« Отговор #6 -: Юни 20, 2007, 16:19:11 pm »
Правила съм 6 пъти изследване с ЯМР, на 3 различни места. Нито веднъж не са ми давали да подписвам такава декларация, нито са ме питали дали съм бременна. Ако вече някъде са почнали да го правят е добре.
Вчера търсих информация за влиянието на ЯМР-изследването върху бременноста. Материалите, които намерих са на английски. Общо взето не се препоръчва да се прави ЯМР от 2 до 15 гестационна седмица - т.е. по време на органогенезата с оглед да се изключи всякакво негативно влияние върху бременността. Затова момичета по-добре да не бебеправим в месеца на изследването. По-сигурно е, а ние самите ще сме по-спокойни и няма да го мислим месеци наред.
*

    eleonor

  • ****
  • 1075
  • БEA -ПРЕКРАСНА I CИМЕОНчЕ- БОНБОНчЕ-ОБИЧАМЕ ВИ
Re: Въпрос за ядрено-магнитен резонанс
« Отговор #7 -: Юни 20, 2007, 20:50:49 pm »
Мила cafti, и на мен скоро ми правиха ЯМР,но подписах декларация, 4е не съм бременна. Незнам за6то другите моми4ета не са подписвали такава.
Моят съвет е по_добре да пропуснете опитите този месец, макар 4е ако не ти правят резонанс на корема или около тази област няма голяма опастност.
А за самото изследване трябва да си много спокойна и ти пожелавам късмет.



Beatris - 13.01.2008
Simeon- 19.01.2009

МЕЧТИТЕ СЕ СБЪДВАТ
*
Re: Въпрос за ядрено-магнитен резонанс
« Отговор #8 -: Юни 21, 2007, 11:25:40 am »
Аз правих ЯМР на коляно преди година в Правителствена болница. Същия ден си бях пуснала кръвен тест, заради закъснение.
Като споменах на доктора за подобна възможност, отказа да направи изследването. Накря все пак го направихме, но след като се видя силно отрицателния резултат от кръвния тест.


"Нищо на света не е същото щом някъде там, неизвестно къде, една овца, която не сме виждали, е изяла или не е изяла една роза..."
Антоан дьо Сент Екзюпери
Re: Въпрос за ядрено-магнитен резонанс
« Отговор #9 -: Юни 21, 2007, 11:57:48 am »
Благодаря за отговорите,момичета!Не сме бебеправили и утре вече съм на резонанса.Дано всичко е наред!
*

    evro

  • *****
  • 5167
  • Мъдростта се побира в две думи Търпение и Надежда!
Re: Въпрос за ядрено-магнитен резонанс
« Отговор #10 -: Юни 21, 2007, 12:00:03 pm »
 :crossfingers: :cuddle: yahoo_17

Те осмислят живота ни!

Ако опитът ми е от ползва поне за един човек - това е смисъла на присъствието ми (отново и понякога) evro_angelova@yahoo.com
Re: Въпрос за ядрено-магнитен резонанс
« Отговор #11 -: Юни 21, 2007, 16:59:18 pm »
Evro,благодаря ти, пиле!
*
Re: Въпрос за ядрено-магнитен резонанс
« Отговор #12 -: Януари 11, 2011, 09:20:50 am »
Здравейте момичета!Преди няколко дни правих резонанс и оттогава всеки ден ме боли корем!Дали има общо с резонанса или е просто съвпадение?Случвало ли ви се е?