0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

    лилия13

  • ***
  • 360
  • в очакване на дългочаканото ни съкровище
НК клетки
« -: Май 24, 2007, 15:58:46 pm »
здравеите,пак сам аз,пражиха ми хромонални излесдваниа жсицхко е ж норма и ок,само ТАТ е висок,д-д Даскалов ми каза да направя,ехографиа на щитовидната жлеза направих я,и там жсичко е ок,сега трябва нов тест за ТАТ,антифосфолипидни антитела и НК клетки някои знае ли какжо е това и нещо повече.благодаря ви и касмет на всички.
*

    лили

  • *****
  • 2151
  • мързи ме да натискам шифт-а
Re: НК клетки
« Отговор #1 -: Май 24, 2007, 22:26:18 pm »
разгледай подфорума за имунологичните проблеми
ОСТАВЕТЕ СТЕФКА НА МИРА!
*

    adi

  • *****
  • 7710
  • УСМИХНИ СЕ И СВЕТА ЩЕ СТАНЕ ПО-КРАСИВ
Re: НК клетки
« Отговор #2 -: Май 25, 2007, 07:12:43 am »
]NK клетките са лимфоцитна субпопулация, експресираща повърхностен маркер CD56. Те са големи гранулирани лимфоцити, произхождащи от костния мозък, които циркулират в периферната кръв преди да се локализират в специфични тъкани. NK клетките са най-застъпената лимфоцитна популация в секреторния ендометриум и в децидуата по време на ранна бременност. Приема се, че участват в регулацията на клетъчната миграция на трофобласта. Тестът за NK клетъчна активност определя способността на функционалнно активирани NK клетки да атакуват таргетни клетки, както и способността на интравенозния имуноглобулин (IVIg), да подтиска тази активност. NK активността може да се измери с помощта на биологичен метод, при който се определя способността на активирани NK клетки да “убиват” таргетни за тях клетки (К562 клетъчна линия).
Повишена цитотоксична активност на периферни и ендометриални NK клетки е установена при пациенти, подлагащи се на ин витро фертилизация, които са претърпели спонтанна загуба на плода или неуспешен IVF цикъл. 40% от IVF пациентите с диагноза ендометриоза, се характеризират с повишена NK клетъчна активност. Откриването на повишена NK клетъчна активност би позволило прецизен подбор на адекватна терапия.

 Показания за изследване

Жени с неизяснен стерилитет, ендометриоза, тазова патология или повтарящи се неуспешни IVF цикли, които имат повишени АРА или АТА и се подлагат на IVF процедура, или имат два или повече повтарящи се  спонтанни аборта.



Антифосфолипидните антитела (АРА) са хетерогенна група от автоантитела, които свързват анионни и биполярни фосфолипиди. Наличието им се свързва с репродуктивни неуспехи, клинично характеризирани като повтарящи се аборти, фетална загуба, необясним стерилитет и свързана със стерилитета ендометриоза. Антифосфолипидните антитела се установяват също и при тромботични състояния. Все по-често се съобщава връзката между повтарящи се спонтанни аборти и наличие на АРА в серумите на тези пациенти. В много проучвания и публикации се съобщава благоприятния ефект на терапия с хепарин, аспирин и интравенозен имуноглобулин, за успешното протичане на бременността, при АРА-позитивни жени. Повишен титър на АРА е установен и при жени, претърпели неуспешни ин витро фертилизации, особено в съчетание с ендометриоза или тазово-възпалителна болест.

 Показания за изследване

Изследване на антифосфолипидни антитела се препоръчва при пациенти с два или повече последователни спонтанни аборта в първия триместър на бременността, ендометриоза, неуспешни IVF цикли в следствие на имплантационни проблеми, преждевременно отслабване на яйчниковата функция, неизяснен стерилитет, както и при пациенти със SLE или други съединително-тъканни автоимунни заболявания.
*

    лилия13

  • ***
  • 360
  • в очакване на дългочаканото ни съкровище
Re: НК клетки
« Отговор #3 -: Май 25, 2007, 14:32:02 pm »
Ади благодаря ти за изчерпателния отговор,много си мила,благодаря ти.много здраве и касмет от мен.