0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Здравейте, от Пловдив съм. Правихме спермограма на мъжа ми в лаборатория БИОИВ по препоръка на моята лекарка. На спермограмата пише:
Време на отделяне 9,39 ч.; Престой 60 мин.; Материалът е изследван в 10,49 ч.; Брой сперм. в 1 мл. 68237500. Обем на еяк. 6,2 мл.; Рн 8,0; Втечняване 55 мин. Подвижност: нормално подв.: 52%; слабо подв. 27% и неподв. 21%.
Няма диагноза, заключение или какъвто и да е коментар. Първият път, когато я видя лекарката каза "тук нямаме проблем", един месец по-късно поиска пак да види данните и сега пък каза, че не било лошо да я види уролог и ако прецени да изпише нещо за подвижността.
Четох из форумите и мисля, че резултатите са горе-долу в норма. Не ми е ясно доколко отклоненията са фатални и защо пише престой 60 мин., като от 9,39 до 10,49 е повече време. Моля, коментирайте как са данните според Вас. Благодаря
Моля Мели и останалите за коментар
« Отговор #1 -: Юли 06, 2005, 11:03:14 am »
За другите неща не знам, но този обем от 6,2 мл е доста голям. Май наистина ще трябва да го види уролог.
Абе специалистите да си кажат.
Вярвам, че всеки един от тук ще сбъдне мечтата си!

*

    Мели

  • Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
  • Timeo Danaos et dona ferentes
Моля Мели и останалите за коментар
« Отговор #2 -: Юли 06, 2005, 13:06:24 pm »
Престоят от повече от 60 минути не бива да те притеснява.

От тези показатели всички са в норма с изключение на обема, който е леко завишен. Има няколко причини да е така и трябва да се уточни.
Втечняването е на границата на нормата, но моят личен опит показва, че при време на втечняване повече от 30 минути обикновено има и други проблеми (не винаги, разбира се).
Освен тези параметри, при едни стандартен анализ на еякулат трябва да се направят още куп неща - прочети тук.
Критерии на СЗО за спермален анализ
С други думи - това е една доста бедна спермограма и по нея е медицински неоправдано да се правят каквито и да било заключение - нито че всичко е наред, защото важни показатели не са изследвани, нито пък че има проблем, особено в подвижността, която си е чиста норма.


"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
Моля Мели и останалите за коментар
« Отговор #3 -: Юли 06, 2005, 21:57:33 pm »
Много благодаря за отговорите и информацията. Щ почета повече за завишения обем и възможните проблеми и ще мисля как да процедирам по-нататък.