0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Питанка
« -: Юли 22, 2004, 22:51:17 pm »
Здравейте на всички, имам следната питанка- възможно ли е и и дали имате наблюдение горещината да окаже влияние върху образуването на сперматозиди? Защото за 16 дни сме направили две спермограми и резултатите са доста различни, от които не може да се направи точно преценка за лечение или начин за забременяване.
*

    Мели

  • Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
  • Timeo Danaos et dona ferentes
Питанка
« Отговор #1 -: Юли 22, 2004, 23:42:03 pm »
Принципно горещината оказва неблагоприятно въздействие върху сперматогенезата, но главно приложена локално (в областта на скротума). Все пак през лятото качеството на спермата е по - лошо, отколкото през зимата. Гледам примерно едно изследване върху 131 доброволци. Количеството еякулат е сравнително постоянно през всички месеци, но количеството сперматозоиди се е движело от 320 милиона през зимата до 250 милиона през юли и август, като се предполага, че жегите са причина за спада.

На логичния въпрос как се размножават африканците - негроидната раса има други механизми за регулиране на температурата, например повече мастни и потни жлези, отколкото бялата и монголоидната раса. :)


"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
Питанка
« Отговор #2 -: Юли 22, 2004, 23:59:07 pm »
Мели, благодаря ти, както винаги изчерпателна.
за африканците- добре казано!
 :youwoman: