0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Здравейте, момичета и момчета,
Искам да попитам:
1) Какви изследвания трябва да се направят, за да се провери за стерилитет и евентуално да се започне лечение, ако е необходимо?
2)Също така искам да попитам каква би трябвало да е последователността на тези изследвания?
Благодаря!

Въпросът ми най-вече е насочен към Мели като специалист. Много бих се радвал ако мога да получа отговор.
Прави каквото трябва, а пък да става каквото ще!
Eто две адресчета с  изследвания при мъжа и жената до откриване на някакъв евентуален проблем:

http://www.zachatie.org/index.php?option=com_content&task=view&id=794&Itemid=42
http://www.zachatie.org/index.php?option=com_content&task=view&id=793&Itemid=42
*

    Мели

  • Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
  • Timeo Danaos et dona ferentes
Здравей!

Въпросът ти е много хубав и аз често съм говорила тук, а и на други места, че у нас няма алгоритъм, по който да се правят изследванията и евентуалното лечение, с цел да не се пропусне нищо важно, а същевременно да не се натоварва двойката с излишни изследвания. Работата по алгоритъм не е нова за медицината, но в областта на стерилитета има поне два недостатъка. Първият е общ - медицината не е точна наука и всеки опит за програмиране, за вкарване в рамки, крие макар и минимален риск при някои маргинални пациенти да пропуснем водещата диагноза и да ги насочим към крайно неправилно поведение. Вторият е конкретен за България - стерилитетът е мултидисциплинарен проблем, изисква работата в екип на много на брой и различни по вид специалисти. Такива екипи, за жалост, са формирани на малко места и в непълен състав и тогава, което е наш принос към световната практика, българският пациент сам си прави екипа, обикаляйки страната, за да се консултира със съответните специалисти.

Като общ принцип, спермалният анализ (спермограма) задължително е първото изследване, което трябва да се направи при двойка без деца след 1 година редовни сексуални контакти без предпазни средства. След това при мъжа се търсят, както и лекуват, първо възпалителни (инфекциозни) причинители и заболявания, после хормонални и дегенеративни. Ако няма такива, се преминава към по-редки причини, примерно генетични и имунологични.

При жената също първо възпалителни, след това се проследява овулация, хормонален статус и се доказва проходимост на тръби. Ако няма такива, отново се преминава към по-редки причини (генетични и имунологични).

Всичко това е доста общо и схематично и в момента е въпрос на добра практика и на опитен лекар да прецени кое да се направи и в каква последователност. Дано не съм била многословна.  :)




"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
Благодаря, Мели,
Ще започнем да правим нещо по въпроса. Сигурно ще дойдем в Т-кс.
От доста време се "стресирам" от факта, че за да ти се приложи адекватно лечение трябва доста да се просветиш в областа на медицината и да изнудваш едва ли не лекаря. На мен ми се иска като отида на лекар да си остана малко невежа и да мога да разчитам на неговите способности. Та за сега на базата на това, което аз и жена ми четем тук, смятаме да дойдем при вас. Благодаря отново за светкавичния отговор. :) Млако не сме наясно с това, колко ще ни излезе финансово, но ще стегнем коланите...  :lol: :D
Прави каквото трябва, а пък да става каквото ще!
*

    Мели

  • Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
  • Timeo Danaos et dona ferentes
Няма особен проблем да си здравно грамотен и просветен и въпреки това да разчиташ на способностите на лекаря и да получиш адекватно отношение без изнудване. Ще видиш.  :)

Финансовите рамки са много разтегливи по причини, които ти споменах горе - мултидисциплинарния труд. Понякога е бързо, лесно и с много малко пари, а друг път ... просто е различно.


"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу