0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

За неизяснения стерилитет...
« -: Юни 22, 2005, 18:23:16 pm »
Ето какво пише същия доктор:

Използването на този термин е незадоволително от медицинска гледна точка. Моето мнение е, че ако докторите са достатъчно упорити, почти винаги се открива причина за стерилитета. Докато някои клиники класифицират така дори 25-30% от пациентите си, при нас с наистина неизсяснен стерилитет са едва 5%.
Преди няколко години проведохме изследване на двойки, диагностицирани с неизяснен стерилитет, всичките с инферлитет минимум 3 години. След подробни изследвания, в 80% от случаите успяхме да открием причина, която подлежи на лечение. Ето какви проблеми открихме най-често:
1. Проблеми при мъжа - Въпреки че повечето мъже имаха нормален брой сп-ди, при направения separation test (swim test) се оказа, че много от сп-дите имат вторични, но важни дефекти. Затова при ин-витро част от сп-дите при мъже с нормална сп-ма просто не могат да оплодят яйцеклетката. Изследването на тези дефекти ще продължи в бъдеще. Заключение: Поне 30% от неизяснения стерилитет се дължи на функционални проблеми на сп-дите.
2. Проблеми с матката - Много от жените с неизсяснен стерилитет не са подлагани на достатъчно надеждно изследване за проблеми с матката - не им е правена цветна снимка или тя е с незадоволително  качество. След повторни изследвания, доста от жените имаха сраствания, фиброиди, полипи в кухината на матката. Заключение: около 20% от случаите на неизяснен стерилитет се дължат на проблеми с матката.
3. Второстепенни проблеми с овулацията - Доста от жените не овулират всеки месец или имат смущения с овулацията от хормонално естество. Скорошни изследвания показват, че жени с овулация, но с хормонални проблеми могат да имат намалена фертилност и лечението на хормоналните отклонения може да се окаже важно. Заключение: поне 15% от неизяснения стерилитет се дължи на отклонения в хормоналните нива, което се отразява на овулацията, качеството на яйцеклетката и качеството на маточната лигавица.
4. Проблеми с тръбите и ендометриоза - изненадващо висок дял от жените имат в някаква степен проблеми с тръбите, което се доказа при повторна лапароскопия или цветна снимка. В някои от случаите се откри запушване в края откъм матката, а при други се откри ендометриоза, която вероятно се е развила или влошила от предната лапароскопия насам. Заключение: около 15% от случаите се дължат на проблеми с тръбите или ендометриоза в напреднала степен.
5. Проблеми с цервикалната слуз - много от двойките никога не са правили пост-коитален тест, или пък са имали негативен резултат, който по-късно са игнорирали или не са проследили. Заключение: В някои от случаите неизясненият стерилитет се свързва с проблеми с цервикалната слуз, въпреки че не е ясно точно в каква степен този проблем е от решаваща важност.
6. Комбинация на няколко незначителни фактори - В някои от случаите неизясненият стерилитет е просто резултат от някои второстепенни фактори, които се комбинират при една двойка. Например, мъж с показатели на сп-мата близко до граничните референтни ст-сти и жена с не съвсем редовна овулация могат да се окажат инфертилна  двойка. Ако бяха се омъжили за друг партньор, този проблем може би въобще нямаше да съществува.
7. Възраст - по-често се наблюдава неизяснен стерилитет при по-възрастните двойки. Вероятно част от тези двойки навлизат в непродуктивна възраст малко по-рано от нормалното, което е причина да не се открива специфична причина за стерилитета.
8.  Генетични проблеми - при няколко от  двойките хромозомния анализ не показа добри резултати. Проблемът може да е при мъжа или при жената и не може да се лекува директно. Освен това, необяснен стерилитет може да бъде резултат от генен дефект, когато хромозомите изглеждат нормално, но носят увреден ген, който не може да бъде открит. Заключение: поне 2% от неизяснения стерилитет се дължи на генетични дефекти.



Мацки, извинете ме за нескопосания превод, дано звучи смислено, защото пропуснах някои обяснения. Дано съм била полезна...

Целувки!
Благодаря ти, Бени!







*
separation test
« Отговор #1 -: Юни 22, 2005, 21:41:16 pm »
Какъв е този separation test (swim test)? Чувам го за първи път като термин. Прави ли се  някъде в България?


*
За неизяснения стерилитет...
« Отговор #2 -: Юни 23, 2005, 13:07:53 pm »
Благодаря! :)
За неизяснения стерилитет...
« Отговор #3 -: Юни 23, 2005, 16:58:10 pm »
Тва някой за България ли го е писал или за по-изостанала от нас страна, знам че непосещаващите интернет нямат представа за всички необходими изследвания,но ми звучи като доклад от преди да речем 10 години.
url=http://www.zachatie.org/drz2010][/url]
За неизяснения стерилитет...
« Отговор #4 -: Юни 24, 2005, 15:53:52 pm »
Луна, права си, книгата е писана преди десетина години, за Англия. Обаче остава фактът, че в БГ няма такава книга, поне аз не знам :(  А и ако имаш опит с английски или американски учебници и подобни книги, знаеш, че те винаги пишат на много нисък стил и повтарят всичко по няколко пъти, аз лично смятам тази система за много добра, казвам го от опит от следването, когато вместо неясните български преводи си ползвах оригиналите на учебниците, и си изкарвах тестовете с голяма лекота.
А и все пак това не са насоки за изследвания, а резултатите от изследване на двойки, които са минали през куп изследвания при репродуктивни специалисти и в крайна смекта им е била поставена диагноза неизяснен стерилитет, след което в тази клиника са били подложени на повторни изследвания и това са резултатите от тях. Аз поне досега не бях чела за такова изследване, на какво всъщност може да  се дължи т.нар. неизсяснен стерилитет. Стори ми се интересно затова го написах. Ние например сега сме почти с нормоспермия и при мен всичко е наред, така че тия въпроси ме вълнуват - какво може би изпускаме.

Габи, този swim test е функционален тест, при който сп-мата се поставя в специална среда и се вижда каква част от сп-дите могат да плуват нормално, като негодните се отделят, и така се преценява каква част от сп-дите са годни да оплодят яйцеклетката. - Това е по обяснение на автора, предполагам при нас това е обработката, която се включва в разширените сп-ми и която се прави при инсеминация.
Благодаря ти, Бени!







За неизяснения стерилитет...
« Отговор #5 -: Юни 24, 2005, 17:16:33 pm »
Разбира се че е интересно, особено за тези които сега започват, просто ме се стори странно, че пише че тези изследвания почти не се правят.
url=http://www.zachatie.org/drz2010][/url]
*

    Мари

За неизяснения стерилитет...
« Отговор #6 -: Юни 26, 2005, 12:34:48 pm »
Фрешче, материалът е много добър, браво за превода!
И мен ме интересува този въпрос. За сега сме в графа "неизяснени". Но не са ми проверени тръбите, не сме правили посткоитален и не знам какво е положението с ендометриозата. Лекарката ми казва, 4е вси4ко ми е от главата. Психи4ески фактор. Изострена чувствителност. Блокиране на репродуктивните центрове. От много мислене развалям работата. Луда за връзване. Мечтая да съм крава. При кравата инсеминацията била 80 % успешна. :cow:
За неизяснения стерилитет...
« Отговор #7 -: Юни 28, 2005, 18:28:57 pm »
Браво, на мен лично ми хареса темата.
На адашката да кажа, че и аз съм от тези "неизяснени" случаи, да се надяваме, че скоро ще бъдем от изяснените! :shop: