0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Стеснение на маточна тръба
« -: Януари 03, 2015, 16:40:55 pm »
Здравейте, преди месец някъде ходих на няколко гинеколози и ми казаха, че имам стеснение на маточната тръба, и заради това няма да мога да имам деца, можело да се оправи с операция, някой ако знае нека ми обясни малко повече?
*
Re: Стеснение на маточна тръба
« Отговор #1 -: Януари 03, 2015, 17:25:11 pm »
Какво ти направиха и как го видяха това стеснение?Маточните тръби се проверяват чрез цветна снимка или хидротубация.На ехограф те не се виждат, за това само с мануален или ехографски преглед няма как да се каже това.При какви лекари си ходила, на каква база са ти казали, че са ти стеснени тръбите?

Re: Стеснение на маточна тръба
« Отговор #2 -: Януари 03, 2015, 17:44:18 pm »
Ами ходих при трима и ме гледаха на ехограф, двама ми казаха, че имам стеснение, третия ми каза, че тръбата ми не е права, е изкривена, било аномалия при раждането.
*
Re: Стеснение на маточна тръба
« Отговор #3 -: Януари 03, 2015, 20:44:13 pm »
Здравей,
както ти е отговорила Маги, проверката на маточните тръби се прави чрез хидротубация или цветна снимка (хистеросалпингография). Вкарва се контрастно вещество и се гледа на ехограф при хидротубация или на рентген при цветната снимка. Стеснения, запушвания, могат да се проверят по тези начини.  Може и с лапароскопия (дали това е имал предвид лекарят ти под операция?, но към нея се прибягва при допълнителни индикации). При цветната снимка ти остава резултата от изследването на рентгенова плака, тази процедура се прави в рентгенов кабинет от лекар на рентгена и гинеколог, докато хидротубацията се прави в гинекологичен кабинет. Разгледай и тази тема:
http://www.zachatie.org/forum/index.php?topic=5066.0
"Една малка крачка за човека - един голям скок за човечеството..."
Нийл Армстронг
*

    Pesheck

  • *
  • 5861
  • Туй аз няма да го търпя и толкоз!
Re: Стеснение на маточна тръба
« Отговор #4 -: Януари 04, 2015, 19:20:16 pm »
Да не би да са имали предвид цервикалния (маточния) канал? Защото, както са ти писали момичетата преди мен маточните (фалопиеви) тръби (те са 2 м/у другото) категорично не се виждат на ехограф.
Стеснение или изкривяване на цервикалния канал не е толкова рядко срещано - аз имах такова и се оправи с кратка операция - делатация. Положителното от цялата работа при мен беше, че не ме болеше преди и в първите дни на менструалното кървене както преди.