0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

НЕИЗЯСНЕН СТЕРИЛИТЕТ
« -: Януари 13, 2011, 15:20:40 pm »
Какво е неизяснено безплодие?

Неизяснено безплодие най-просто означава, че ние не знаем защо двойката е безплодна – това е признание за медицинското невежество. Пациентите с неизяснено безплодие попадат в две групи.

Първата група са тези, които наистина нямат никакъв репродуктивен проблем, но просто са „без късмет”.

Втората група са тези, които имат причина да са безплодни – но причината е толкова сложна, че със съвременната медицинска технология не можем да я открием.

Безплодието може да се нарече „неизяснено”, ако жената овулира редовно, има пропускливи маточни тръби без никакви сраствания или ендометриоза; ако мъжът има нормална продукция на сперматозоиди и посткоиталният тест е положителен. Сексуалните контакти трябва да бъдат чести, особено около времето, когато настъпва овулация, а двойката трябва да се е опитвала да има дете в продължение на поне една година.

Използвайки тези критерии, около 10% от всички безплодни двойки са с неизяснено безплодие. Процентът на двойките, обаче, които са класифицирани като такива с неизяснено безплодие, ще зависи от пълното и задълбочено изследване и усъвършенстването на технологиите в медицината.


Здравейте момичета, след доста ровене дали има подобна тема, разбрах че няма, обръщам се към тези които  са от Първата група са тези, които наистина нямат никакъв репродуктивен проблем, но просто са „без късмет”.  и попадат в тази група.

Предвид напредналата медицина и нещадящи средства съм обиколи доста добри клиники в България все при най най най добрите специалисти, имало е случаи да съм ходила при двама едновременно за да чуя техните мнения и понякога е имало пълни разминавания в техните мнения  кое от ме навежда на мисълта че едните е разделят на да те смуча колкото мога на пари а другите да помагат ,като пак взимат пари но пак си премълчават. И така с моите случаи станаха 4 години и половина.От толкова време ходя по клиники и пия каквото ми изпишат.
Не съм си правила икси, инвитро, инсеменция и ред подобни процедури, поради простата причина че съм здрава и аз и мъжа ми.

Накратко за мен и по значимите места на които съм била.

1. Имам едно лапаро през 2008 от д-р бузалов от стара загора но е правена в Пловдив и всичко ми казват че е ок, но са минали 2 години и все още ме боли.така и не му варвам все още. прекалено е прехвален по форумите. Доктора каза че съм имала ендометроза, но не му варвам вече, след чутото и видяното в Плевен не вярвам че въобще ми е имало нещо а само са доили касата с безмислена операция за която доплатих 200 лв. и при всеки цикъл ме боли, да не казвам че като правим любов даже и тогава.

2. През 2009 до половината година в София клиника Асцедент

3. През втората половина на 2009 и едната половина на 2010 лекарите от КИРМ Плевен д-р Бързашки искаше да ми направи 2-ро лапаро за да излъжат асистираната продукция че имам проблем за да съм кандидатствала за инвитро, но не се съгласих, как така ще ме режат без да имам проблеми в тръбите.
Да не казвам че спомена да ми отрежел едната тръба за по голяма  сигурност да ми приемат документите във Фонда за асистирана репродукция. Казвам ви, мъжа ми едва не падна от стола когато чу тези думи .Да ги казва лекар и то в клиника която се посочва от Фонда за асистирана репродукция че е обявена да се провеждат там процедури.След тази консултация не сме припарили до Плевен и едва ли ще го
направим някога.

Списък на лечебните заведения, с които Център „Фонд за асистирана репродукция” има сключен договор за финансиране на дейностите:

1. Медицински център по репродуктивна медицина и оплождане Ин витро "София"
9. МЦ "КИРМ" ООД, гр. Плевен


от бг мама се свързах с една майка която е кандидатствала по неизяснен стерилитет, това смятам и аз да направя, но сега разбрах че имат условия, естествено:

-неизяснен стерилитет и изискването за 4 инсеминации, не е достатъчно само да са упоменати в етапната епикриза. Необходимо е да е написано къде и кога са правени, както и да се занесе документ (протокол например)доказващ извършената манипулация. Това важи за документите, които ще се приемат тепърва. Относно подадените документи до момента, момичета ще бъдат информирани и ще се наложи да подпишат декларация, че наистина са им направени 4 неуспешни инсеминации и за невярна информация те носят отгоровност..

че аз нямам 4 и защо трябва да си давам и за тази процедура парите като при повечето хора успеваемостта е почти нищожна.

4. Лежане в клиниката по ендокринология в Майчин дом  при д-р НАЧЕВ за изясняване на по етапно нещата. За пръв път имах доверия на доктори че съм попаднала на правилното място.След множество изследвания каза че не вижда причина да не забременея и отделно ми е правена ЯМР на хипофизата, поета от ЗК само контраста си го платих 118лв.+пътните до София. Доктора каза че нищо не се вижда и съм перфектна на хипофиза, щитовидна жлеза, хормони.

5. Сега ми предстои на 04.04.2011 съм записана в Медицински център по репродуктивна медицина и оплождане Ин витро "София" при д-р Владимиров.Според думите на д-р Начев той трябва предвид документацията ми да ми назначи лечение за стимулиране на яйчниците с цел забременяване.И че въобще не ми е необходима инвитро процедурата .

Искам да знам има ли момичета които са минали през тези някаква етапи на ходения напред назад и винаги са им казвали че са О'К.
Как се справяте момичета с напрежението , стреса и всичко това.Понякога усещам че нямам сили да се боря със ситемата и тя ме преборила . Мъжца ми каза че първото дете ще се казва Божидар или Божидара. Вече трепна в очакване това да се случи и щастието да огрее и нашия дом.

Хубав ден на всички ви ! :)



« Последна редакция: Януари 13, 2011, 16:07:47 pm от pepeliankata »
*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
Re: НЕИЗЯСНЕН СТЕРИЛИТЕТ
« Отговор #1 -: Януари 13, 2011, 16:18:43 pm »
здравей!

от описаното в постинга ти, изобщо не считам, че си с неизяснен стерилитет от тип "ние сме напълно здрави". може би не си описала всичко, което са изследвали при теб с мъжа ти, но това, което си описала, е крайно недостатъчно.

1. пишеш за някаква лапароскопия, без да споменаваш конкретна диагноза, освен съмнение за "ендометриоза", което не означава, че си "здрава", ако е наистина така. нищо не казваш за състоянието на тръбите си, отделно не е ясно доколко е достоверна тая лапароскопия, отделно от това - тя е стара. нещата се променят. освен това, говориш за постоянни болки, което също не е равно на "здрав човек"!

2. нищо не пишеш за изследвания на репродуктивни хормони - какви и кога си правила, какви са нивата на хормоните? добре е, че си изследвала положението с щитовидната жлеза, то е важно.

3. нищо не пишеш за проследяване на овулацията - имаш ли редовна овулация, доказано с фоликулометрия поне в няколко цикъла?

4. нищо не пишеш за изследвания за инфекциозни болести, които могат да попречат на зачеването - имаш ли направени изследвания за такива болести, като цитомегаловирус, хламидия...?

5. нищо не пишеш за направени генетични и имунологични изследвания при двамата партньори?

6. нищо не пишеш за изследванията при мъжа ти - спермограма има ли направена, къде, какъв е резултатът?

при това положение - за какъв "неизяснен стерилитет" говориш, след като при теб нищо не е изяснявано? и как така реши да се хвърляш на инвитро, без дори да си опитала преди това друго лечение? инвитрото не е аспиринче, дето се купува без рецепта по желание на пациента! това е тежката артилерия на лечението на стерилитет и се назначава при доказана нужда от такова лечение. д-р Начев е напълно прав.

добре е, че най-после си записала час в сериозна и реномирана клиника. очаквам там да ти се проведат всички изследвания, които съм споменала, и нещата да се изяснят.
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

Re: НЕИЗЯСНЕН СТЕРИЛИТЕТ
« Отговор #2 -: Януари 15, 2011, 21:39:07 pm »
Напълно подкрепям Jam в казаното от нея. Аз съм с неизяснен стерилитет и не видях да си направила и 1/3 от това, което съм направила аз.
 Всякакви хормонални изследвания, ЦС, хистероскопия, фоликуметрия, вирусология, имунология, спермограма при мъжа ми. Дори за миг не съм си помисляла, че е "въпрос на късмет", сигурна съм, че има някаква причина и ще я открием.
Последно направих генетични изследвания, които са ОК.
Re: НЕИЗЯСНЕН СТЕРИЛИТЕТ
« Отговор #3 -: Януари 16, 2011, 02:47:52 am »
И аз  съм в групата с неизяснения стерилитет. Напълно подкрепям  КЪДИ и Jam. Трябват много изследвания за да се открие причината.Ние сме с разни разнообразни изследвания, посещения при доктори, излизания от кабинети с разревани очи,лежане в болница,но....Да труден е пътя,но ще го извървим. Ние сме с 4 броя инсеминации за да кандидатстваме по фонда,а вече сме и с три опита неуспешни инвитро. След толкова години на изследвания не сме се отказали да търсим причина и да продължаваме да искаме детенце.
Това, което излезе при нас и от именно стигайки до инвитро е това, че ембриончетата ни не оцеляват 3-тия ден, което е някакъв генетичен проблем, но сме с чисти генетични изследвания (поне тези,които могат да се изследват)
Не се притеснявай. Лоши мисли и нас ни застигат, но се борим с тях.
Ще се справите!!! Това е развиваща се наука, така, че "неизяснен" може да е за момента, но с напредването на медицината ще се изясни.
Re: НЕИЗЯСНЕН СТЕРИЛИТЕТ
« Отговор #4 -: Януари 24, 2011, 15:21:08 pm »
здравей!


1. пишеш за някаква лапароскопия, без да споменаваш конкретна диагноза, освен съмнение за "ендометриоза", което не означава, че си "здрава", ако е наистина така. нищо не казваш за състоянието на тръбите си, отделно не е ясно доколко е достоверна тая лапароскопия, отделно от това - тя е стара. нещата се променят. освен това, говориш за постоянни болки, което също не е равно на "здрав човек"!


ОТГОВОР:  В ЕПИКРИЗАТА ПИШЕ че съм с напълно здрави проходими тръби, а миналата година на 27.11 бях оперирана по спешност от спукана киста на десния яйчник и лекарката гинеколог ми каза че съм с напълно перфектни тръби, само да съм имала желание да раждам.ТЯ Е И МОЙ ЛЕКАР И Е ЗАПОЗНАТА С МЕН И МЕ Е ПРЕГЛЕДАЛА ДОБРЕ И КАЗА , ЧЕ СЪМ  в отлично състояние. А болките да ви кажа за пръв път след толкова години като ми идва цикъла  не ме болееше до припадък, а го изкарах по малко болезнено,  с хапчета пак разбира се, но на крака бях.

2. нищо не пишеш за изследвания на репродуктивни хормони - какви и кога си правила, какви са нивата на хормоните? добре е, че си изследвала положението с щитовидната жлеза, то е важно.


ОТГОВОР: Хормоните ми са най , най черсто изследваното нещо от 4 години насам, и там нямам никакви проблеми, всичко мие в напълно съвършена норма за всичките тези изминали години.щитовидната жлеза - 2 пъти за 2 месеца, перфектна. Доктор Начев каза че нямам проблем с нея.


3. нищо не пишеш за проследяване на овулацията - имаш ли редовна овулация, доказано с фоликулометрия поне в няколко цикъла?


ОТГОВОР: Тук имам проблеми, като пия хапчета имам овулация, като не пия, нямам. Следи се на ехограф , тази седмица пак ще ходя да ми се види дали съм или не съм.


4. нищо не пишеш за изследвания за инфекциозни болести, които могат да попречат на зачеването - имаш ли направени изследвания за такива болести, като цитомегаловирус, хламидия...?

ОТГОВОР:  Изследвана съм за рак на матката, за хламидия а това цитомегаловирус, нищо не ми говори или поне аз не се сещам. То толкова неща трябва да помня и все нещо изследвам. Но знам че съм изследвана за инфекциозни болести и знам че не е открито нищо при мен.


5. нищо не пишеш за направени генетични и имунологични изследвания при двамата партньори?


ОТГОВОР:  Д-р НАЧЕВ беше първия който каза да си направим тест за съвместимост, но каза да изчакаме да отида в София и там ще ми казват дали да го направим, защото е скъпо изследването.

имунологични изследвания - това нищо не ми говори.ще проверя в гугъл какво значи?


6. нищо не пишеш за изследванията при мъжа ти - спермограма има ли направена, къде, какъв е резултатът?

ОТГОВОР: Направени са няколко спермограми на мъжа, като е правена и разширена спермограма на мъжа и тя е отлична. Всички уролози така се изказаха, няма отклонения, даже му казаха че може да стане донор на сперма. След това изказване от лекаря доста добре повлия на моя мъж.


« Последна редакция: Януари 24, 2011, 15:40:58 pm от pepeliankata »
Re: НЕИЗЯСНЕН СТЕРИЛИТЕТ
« Отговор #5 -: Януари 24, 2011, 15:57:51 pm »
pepeliankata, ако хормоните ти са ОК, и все пак имаш проблем с овулацията, пиши кои хормони си пускала. Пролактин, тестостерон, андростендион, DHEA-S, 17-OH progesterone пускала ли си? Кои хапчета ти "помагат" за овулацията? Надявам се д-р Владимиров да сложи ред в изследванията и да се разбере точната причина и да се реши.
Не съм пушила от 10/02/2014 (отказвам ги на сила)
*
Re: НЕИЗЯСНЕН СТЕРИЛИТЕТ
« Отговор #6 -: Март 10, 2011, 16:31:59 pm »
Мила Пепелянка, тук има хиляди теми и подтеми, в които също можеш да пишеш. Също така има много момичета като Jam и Къди, които са минали кажи-речи през всичко и от написантото от тях в различни дискусии мога да кажа, че знаят повече от някои лекари. Нищо че пишат леко "сухо" и пиперливо по някога( да не ми се сърдят :-) ),но за сметка на това отговарят винаги доста синтезирано и точно.
Съветът ми към теб е  да пишеш възможно най-кратки, точни и ясни постове - въпроси, за да може да ти бъде отговорено.
И имай превид, че не са ви направили едни от най-важните изследвания при неустановен стерилитет, а именно генетичните и имунологичните. Поразрови се в статиите и темите и ще разбереш защо.
Много успех ти пожелавам!!!
Re: НЕИЗЯСНЕН СТЕРИЛИТЕТ
« Отговор #7 -: Март 10, 2011, 17:29:13 pm »
Мила Пепелянка, тук има хиляди теми и подтеми, в които също можеш да пишеш. Също така има много момичета като Jam и Къди, които са минали кажи-речи през всичко и от написантото от тях в различни дискусии мога да кажа, че знаят повече от някои лекари. Нищо че пишат леко "сухо" и пиперливо по някога( да не ми се сърдят :-) ),но за сметка на това отговарят винаги доста синтезирано и точно.
Съветът ми към теб е  да пишеш възможно най-кратки, точни и ясни постове - въпроси, за да може да ти бъде отговорено.
И имай превид, че не са ви направили едни от най-важните изследвания при неустановен стерилитет, а именно генетичните и имунологичните. Поразрови се в статиите и темите и ще разбереш защо.
Много успех ти пожелавам!!!

ЩЕ те черпя да знаеш, Jam  е моят "форумски гуру" и това, че някой сравни постовете ми с нейните ...... абе, прочетох го ей така  8O
*
Re: НЕИЗЯСНЕН СТЕРИЛИТЕТ
« Отговор #8 -: Март 10, 2011, 19:04:05 pm »
Мила Пепелянка, тук има хиляди теми и подтеми, в които също можеш да пишеш. Също така има много момичета като Jam и Къди, които са минали кажи-речи през всичко и от написантото от тях в различни дискусии мога да кажа, че знаят повече от някои лекари. Нищо че пишат леко "сухо" и пиперливо по някога( да не ми се сърдят :-) ),но за сметка на това отговарят винаги доста синтезирано и точно.
Съветът ми към теб е  да пишеш възможно най-кратки, точни и ясни постове - въпроси, за да може да ти бъде отговорено.
И имай превид, че не са ви направили едни от най-важните изследвания при неустановен стерилитет, а именно генетичните и имунологичните. Поразрови се в статиите и темите и ще разбереш защо.
Много успех ти пожелавам!!!

ЩЕ те черпя да знаеш, Jam  е моят "форумски гуру" и това, че някой сравни постовете ми с нейните ...... абе, прочетох го ей така  8O
Ххахаахахаха! :D Ама как ме развесели само! Е, факт е - чела съм доста от твоите постове и си си доста в час. А и по всичко личи, че си фен на Dr.House,драга Къди, което пък вече окончателно те поставя на едно от първите места в класацията ми :-D
Извинявам се, ако оспамих нещата  :oops:
« Последна редакция: Март 10, 2011, 19:06:46 pm от Pumba »