0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

    Anika85

  • ***
  • 195
  • Много се обичаме
Re: Апартамент в строеж
« Отговор #40 -: Март 14, 2008, 11:46:39 am »
Ние си купихме апартамент , 2006, декември месец. Трябваше да вземат АКТ 16 май 2007, трябва да ви кажа че още си живеем на квартира. Имат си някакви проблеми със съседният парцел , който е на никой, и те са го застъпили с някакви сантиметри, и сега не могат да се оправят. Много е гадно имаме апартамент от почти година, обзаведохме го, а плащаме квартира. Много ме е яд, на тях. Последно казаха че ще можем да жлезем краят на фревруари, после казаха края на март, а сега последно казаха май /юни. Незнам на кой вече да вярвам, някои хора ни казват че никога няма да вземем акт 16. Аз знам , че може да се нанесеш преди акт 16, много хора живеят така, но при нас проблемът е че , не е една кооперация, а цял комплекс от 12 кооперации, и н еможело да пуснат всички да живеят.Абе голяма разправия е.А забравих да кажа, че когато го купихме беше построен напълно.


Re: Апартамент в строеж
« Отговор #41 -: Март 14, 2008, 16:50:55 pm »
Ауу, Аника, доста са преминали срока вашите строители! Пожелавам ти все пак този май или юни наистина да влезете в новия си дом!
При нас нещо се закучиха нещата, та си чета и попивам впечатления за по-нататък.
*
Re: Апартамент в строеж
« Отговор #42 -: Март 16, 2008, 23:13:55 pm »
 Anika85, това е МНОГО лоша ситуация. При нарушени отстояния на практика няма как да се узакони строежа. Има два варианта:
- фирмата купува съседното място или част от него, нови разрешителни, одобряване и т.н. като винаги може да се закучи нещо и някой да направи спънка по веригата
- по "вторият" начин, чрез "заплащане" на длъжностно лице, за да си затвори очите.   Такова нещо и да стане, никога не можеш да си спокоен, защото при евентуална проверка или сигнал пак ще обявят постройката за незаконна и потърпевшите сте вие.
 Има и трети вариант, фирмата строител да "поправи" тази сграда, но силно ме съмнява, много работа, къртене на бетон, връщане на пари на хората. Особено ако са си взели всички парички, ще си натискат парцалите и това е.
 Ако въобще нещо може да се напрви е спешно да се консултирате с адвокат и да заведете дела за неустойки. Дори и да не спечелите има шанс да се поразмърдат, особено ако се съберете всички собственици. Съжалявам....това е просто ОТВРАТ.
*

    Anika85

  • ***
  • 195
  • Много се обичаме
Re: Апартамент в строеж
« Отговор #43 -: Март 18, 2008, 11:03:05 am »
Здравейте, мерси за отговорите. Плащат ни неустойки, но са ги направили така: 5 % от платената сума, а повечето хора са на кредит и не са си платили 100% сумата за апартамента.


Re: Апартамент в строеж
« Отговор #44 -: Май 22, 2008, 21:19:32 pm »
Част от външната стена я правят от тухлички от захар :(
Понеже им е удобен нашият апартамент за да си внасят материалите през него, чак сега затварят стеничката, при това не изцяло. И слагат тухли от захар. Страх ме е, че ако протестирам, ще ми направят поразии по къщата - тръби, завършващи без тапа в стената, жици от никъде за никъде и т.н. Снимка:

Re: Апартамент в строеж
« Отговор #45 -: Май 22, 2008, 22:06:46 pm »
Страх ме е, че ако протестирам, ще ми направят поразии по къщата - тръби, завършващи без тапа в стената, жици от никъде за никъде и т.н.


Зайче , не мисля , че ще ти направят поразии. Зидарите , ВИК-то и ел. техниците , едва ли са чак толкова солидарни . Всъщност една и съща фирма ли ги изпраща?
Дори и така да е пак си мисля ,че няма да го играят "Баш майстори".
Техника на строежа трябва да знае отговора на твоя въпрос.
*
Re: Апартамент в строеж
« Отговор #46 -: Май 22, 2008, 22:55:43 pm »
Протестирай! Пък дано те послушат...Те вече не са ли минали всички инсталации щом затварят? Обикнвено ги правят различни фирми, не мисля, че ще имаш проблем!
Re: Апартамент в строеж
« Отговор #47 -: Май 25, 2008, 16:10:50 pm »
Ще се опитаме нежно да говорим с техническия ръководител на обекта. Дано да разбере.
Благодаря ви за подкрепата!
*

    power

  • *
  • 1116
  • трябва да сме силни !
Re: Апартамент в строеж
« Отговор #48 -: Юни 10, 2008, 15:34:04 pm »
искам да ви питам нещо, и се извинявам ако въпроса ми не е за тук.
 ние също ще си взимаме апартамент и естествено ще трябва да теглим кредит. Според вас кой е по-удачния вариант- в лева или в евро?
07.10.2009
Re: Апартамент в строеж
« Отговор #49 -: Юни 11, 2008, 00:04:06 am »
искам да ви питам нещо, и се извинявам ако въпроса ми не е за тук.
 ние също ще си взимаме апартамент и естествено ще трябва да теглим кредит. Според вас кой е по-удачния вариант- в лева или в евро?

Зависи от коя банка и какви са й условията и лихвените проценти.
Ние също ще теглим кредит и по-изгодно ще ни е ако е в Евро ( с около 30лв излиза по-ниска месечната вноска, това в ОББ).
Банковия консултант сигурно ще Ви предложи варианти.
Re: Апартамент в строеж
« Отговор #50 -: Август 06, 2008, 10:29:55 am »
В момента се избягват кредити в лева поради по-честа промяна на стойностите на SOFIBOR .В същото време лихвите при левовите кредити са по-големи. Засега Уникредит ме учудват в поведението си с най-стабилна политика при ипотечните кредите : но за съжаление махнаха застраховката живот и застраховката на жилището за ТЯХНА СМЕТКА, това си беше голям бонус.
За апартаментите купени на зелено - още по време на строенето трябва да имате идея за всяка част от ел. инсталацията , къде ще има климатици , датчици за осветлението , където точно ще ви се намира мивка , аспиратор хладилник и т.н..
В моя случай с чести посещения успях това нещо да го осъществя и след това беше по-лесно при довършителните работи -спестявате си пари , апък строителя така или наче слага инсталацията. Аз си добавих в разпределението едно перално помещение , изместих положението на вратите , сложих си датчици за включване на осветлението в коридора чрез движение, преместих си положението на душа и мивката в банята , и при  всички мокри помещения  вратите се отварят навън за да не губя пространство в банята или пък тоалетната .Не пожелах да ми сложат строителите вътрешните врати - та си увеличих и размера на светлия отвор за вртаите - сега в хола си имам врата с крило 90см през която може да мине холова гарнитура (щото комшията над мен се чудеше как да я завърти за да я вкара в хола)
Резултата е перфектен . Успех във всяко едно начинание -  я кредит или пък обзавеждане
Ама тярбва да измисля как да ви покажа снимки. :lol:
*

    nimika

  • *
  • 3357
  • Да сме усмихнати , добри и слънчеви!
Re: Апартамент в строеж
« Отговор #51 -: Август 12, 2008, 18:40:51 pm »
така-ние си купихме миналата година по  това време  апартамент в строеж-на разсрочено плащане на няколко вноски.
Строителя завърши  кооперацията  преди няколко месеца ,взе акт 16  ,но нещо се забави много с документите и не сме го прехвърлили нотариално.
Проблема е ,че няма ток в  апартамента-доколкото знам строителя открива някаква служебна партида докато работи,но    дали я е закрил да не черпим ние ток не мога да разбера-прави с ена ударен и не казва ...проблема е че като няма ток ,няма как да работят майстори и да го завършим.
Сега уж е готов  с документите за прехвърленето -смятаме че е редно да направи някаква отстъпка за забавянето -макар и символична-но той се прави на ударен-редно ли е според вас да искаме таква -в договора  не пише срок за завършване?


*
Re: Апартамент в строеж
« Отговор #52 -: Август 12, 2008, 19:05:35 pm »
по принцип в договора трябва да има неустойки ако се забави, както и вие ако забавите плащане. яко няма едва ли можете да искате нещо.
*

    nimika

  • *
  • 3357
  • Да сме усмихнати , добри и слънчеви!
Re: Апартамент в строеж
« Отговор #53 -: Август 12, 2008, 21:35:17 pm »
ами  прецакани сме- не пише кога ще  го завърши -устното му заявление бе април-май  :o, ,но нищо няма черно на бяло ,а  за нашите плащания са  точно указани датите-и ние сме  си плащали редовно .
Въпроса е ,че откакто е взел акт 16 се бави вече 2 месеца и не може да  го прехвърлим дори нотарилнао-т.к нещо  дооправят д-тите му за отстъпеното право на строеж.
Да пием една студена вода :balk_88: като не сме обърнали внимание на тази клауза в договора.


*

    mini

  • *
  • 8160
  • purple addicted
Re: Апартамент в строеж
« Отговор #54 -: Август 13, 2008, 07:50:06 am »
по принцип в договора трябва да има неустойки ако се забави, както и вие ако забавите плащане. яко няма едва ли можете да искате нещо.
Стефи, в нашия договор за неустойка изпълнителя дължеше 2% върху неизвършените в срок строителни работи, т.е. откриването на партиди за ток, вода, постове на БТК, които са след издаване на акт 16 няма кой да те обезщети, а дефакто без ток няма как да се нанесеш. При нас забавянето беше около 6 месеца, заради тъпото заведение на собствениците на къщата, на чието място е построена кооперацията, накрая свекъра си сложи главата в торбата и пусна ток на собствена отговорност /работи в енергото на отговорен пост и си заложи работата по този начин/, но както знаете за нас това беше особенно важно, защото бях в 9 месец, а квартирата ни не беше подготвена за бебе.
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."
"Прекалено много хора харчат пари, които не са спечелили, за да си купят неща, които не им трябват, за да впечатлят хора, които не харесват" Уил Смит
Re: Апартамент в строеж
« Отговор #55 -: Август 13, 2008, 08:50:12 am »
ами  прецакани сме- не пише кога ще  го завърши - устното му заявление бе април-май  :o,

В нашия договор е записано, че "Изпълнителя е длъжен да въведе сградата в експлоатация и предаде имота на Възложителя в 18 месечен срок, считано от датата на издаване на строителната линия за сградата . Срокът може да бъде удължен с броя на дните, в които се регистрира температура под 0 градуса, с официален документ от Метеорологическата служба". В този смисъл можете да потърсите правата си.
В хода на строежа на нашия апартамент, не пожелахме няколко стени и врати. След изплащането на всички вноски и окончателното прехвърляне на имота, строителя ни върна спестената сума от непостроените стени и врати. Да не повярваш,това си е революционно за мен.Незнам друг строител да го прави.Засега всичко върви както трябва,има още 1-1.5 месеца до окончателното предаване.
Да имаш кураж не значи да не се страхуваш, а да си господар на страха си!
*
Re: Апартамент в строеж
« Отговор #56 -: Август 13, 2008, 09:08:27 am »
Ами момичета, четете и мислете преди да подписвате. И при положение, че не сме юристи не е лошо и да се посъвтвате с такъв преди да подпишете договора.
Мини, и вашето си е било прецакване. При нас си имаше изрична клауза не за строителните срокове, а за пълното завършване на всичко с откриване на партиди и т.н. Не си спомням каква беше неустойката.
Нашия строител пък си завърши сградата и ни я издаде януари, а по договор трябваше април, като ние последна вноска трябваше да внесем 10 дни след пълното издаване. Разбира се ние нямахме готовност януари да плащаме, защото всичко беше сметнато до стотинка и обвързано с кредити, и хората просто ни изчакаха до май месец да си платим последната вноска :lol:
*

    nimika

  • *
  • 3357
  • Да сме усмихнати , добри и слънчеви!
Re: Апартамент в строеж
« Отговор #57 -: Август 13, 2008, 23:27:56 pm »

[/quote]

В нашия договор е записано, че "Изпълнителя е длъжен да въведе сградата в експлоатация и предаде имота на Възложителя в 18 месечен срок, считано от датата на издаване на строителната линия за сградата . [/quote]

Да питам ,че днес  :balk_154:-значи отивам аз в Енергото да питам как стои въпроса с откриване на партида-строителя ми казва  че всикчо като документи е ок-дал всико нужно-само чакаме да му платим последната вноска и да  го прехвърлим нотариално -за което  ние сме готови .

Ама мен нещо ме чопли  :balk_113:и ми се струва че не е наред-в Енергото еднин мил господин като чу за кои обект става въпрос и ми казва -а присъединяване на този обект в срок до 18 месеца-е  :balk_161:.
Строителя  е сключил договор с Енергото ,ама имало  проектирания и проучвания  и такъв бил срока в договора им.
А пък същевременно е  взел Удостоверение за въвеждане в експлоатация -как става това без да има захранване с ел енергия  -ако някой знае моля да ми каже  редно ли е
В такъв случай като няма ток ,ние  ремонт не може да правим и не може и да се нанесем скоро -и няма смисъл да го прехвърляме нотариално -защото тогава трябва да платим последната вноска -а какъв е смисъла да му плащаме всичко при тези условия.
Посъветвайте ме.


Re: Апартамент в строеж
« Отговор #58 -: Август 14, 2008, 09:41:18 am »
При нас таксите по откриването на партиди са наше задължение.Още ми е "тъмна Индия".
Ако някой може да ми отговори - колко струва един топломер, който се монтира извън жилището, на етажната площадка, и отчита цялото потребление на абоната?Чух едни страшни суми, с предварителна заявка и т.н.
Да имаш кураж не значи да не се страхуваш, а да си господар на страха си!