0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

в. Женско здраве – бл.15 (133) год.4, 12-18 април 2005 г.

СИНДРОМЪТ НА ПОЛИКИСТОЗНИТЕ ЯЙЧНИЦИ – НАЙ-ЧЕСТО Е ЕНДОКРИННО ЗАБОЛЯВАНЕ ПРИ ЖЕНИТЕ
През последните години синдромът на поликистозните яйчници (СПЯ) е една от най-актуалните теми в репродуктивната ендокринология. Оказа се, че това а най-честото ендокринно заболяване при жените. Поне една от 10 жени в репродуктивна възраст има пози проблем. СПЯ е описан за първи път през 1935 г. от I.Stein и M.Leventhal и затова нерядко се нарича и синдром на Щайн-Льовентал. Според разбиранията ни допреди 10-15 години СПЯ включваше съчетанието на повишено окосмяване (хирзутизъм*) и менструални нарушения, които намаляват възможността за забременяване.

СЕРИОЗЕН РИСК
Повишеното окосмяване и нередовният менструален цикъл, съчетан с намалена възможност за бременност обаче не са най-сериозните проблеми, свързани с СПЯ. Рязкото увеличаване на научния интерес към това заболяване през последните години се дължи на констатацията, че СПЯ крие много по-сериозни рискове за здравето. Оказа се, че СПЯ като правило представалява един метаболитен синдром. Метаболитният синдор е една от най-актуалните теми в съвременната медицина. Той съдържа в себе си такива болестни състояние като нарушенията във въглехидратния толеранс до изява  на захарен диабет тип 2, артериална хипертония, затлъстяването и неблагоприятните промени в мастния профил. Тези заболявания са основата, върху която се развиват сърдечносъдовите инциденти – главната причина за смъртност днес. Поради огромното си здравно значение диабетът, артериалната хипертония, затлъстяването и липидните нарушения се обединяват в “смъртоносен квартет”. Като правило метаболитният синдром е свързан  с един фундаметален дефект в организма – инсулинова резистентност. Това означава, че в тъканите инсулинът не може да изпълнява своята функция – да способства за навлизането на глюкозата в клетките. Създават се условия за повишаване на кръвната захар, които се компенсират от синтезата и секрецията на по-големи количества инсулин от задстомашната жлеза (панкреаса). Това обаче води до повишаване на теглото и задълбочаване на инсулиновата резистентност – т.е. до задълбочаване на първоначалния проблем, а с това и на рисковете за здравето.
Диагнозата “Метаболитен синдром” се поставя въз основа на наличието на поне 3 от 5 критерия, посочени в таблицата.

Жените със СПЯ най-често са с наднормено тегло. При тях като правило след изследване се установява инсулинова резистентност. Но дори и когато са с нормално тегло, те нерядко имат такава неефективност на инсулиновото действие. Често се откриват и нарушения в обмяната на въглехидратите. След достатъчно дълго протичане на състоянието се развиват  хипертония и нарушение в мастния профил. Всички тези компоненти увеличават сърдечносъдовия риск. Оказва се, че вероятността от ранен инфаркт във възрастта 40-60 г. е увеличена 7 пъти в сравнение с жените на тази възраст, при които няма СПЯ. Много по-висок е и рискът от захарен диабет тип 2. Всички факти подкрепят, че СПЯ в повечето случаи се явява един метаболитичен синдром, а увеличената продукция на андрогени е последствие от него – високите нива на инсулина (хиперинсулинемия) стимулират продукцията на андрогени от яйчниците. Откритите нови аспекти на СПЯ го превърнаха в социално-значимо заболяване, в чиято профилактика и лечение се съсредоточи работата на много специалисти. Ранната диагноза е от критично значение за оптималния терапевтичен резултат.

ЛЕЧЕНИЕ
Тези факти поставиха лечението на СПЯ на принципно различна основа. Условията се насочиха към намаляване на основния проблем – инсулиновата резистентност. Това се постига чрез намаление на телесното тегло с диета, физическа активност и медикаменти, както и с препарати, които специфично подобряват чувствителността на инсулина. По този начин рязко се увеличи ефективността на комплексното лечение, включващо и класическите методи за потискане на яйчниковата функция на андрогени с орални контрацептиви, както и приложението на медикаменти, които антагонизират действието на мъжките полови хормони (антиандрогени). Новите схеми за лечение доведоха до много по-успешно индуциране на овулацията и повишаване на вероятността за бременност. Те изместиха оперативните методи, които също се развиха, но остават като последен избор. Съвременните методи за електро- и лазерепилация, макар и да не лекуват основния метаболитен и хормонален проблем, но ускоряват и стабилизират преодоляването на смущаващите жените естетически аспекти на СПЯ.

*ХИРЗУТИЗМЪТ – представлява увеличено окосмяване при жената, което се открива по специфични области на тялото – горната устна, брадичката и бакенбардите, между гърдите и около ареолите (пигментираните участъци около зърната), срединната линия на корема под пъпа и високо по вътрешната повърхност на бедрата. Като правило появата на това окосмяване сериозно притеснява жените и те търсят съдействие на козметик или започват сами различни способи на епилация. По този начин диагнозата на СПЯ значително се отсрочва във времето, а с това другите проблеми на синдрома се задълбочават. Необходимо е да се  потърси консултация се ендокринолог или гинеколог. Повишеното окосмяване е вътрешният израз на увеличена продукция на мъжките полови хормони (андрогени) или повишената чувствителност на космените структури към тях. Обикновено окосмяването се явява около пубертета и прогресира постепенно. Когато развитието на хирзутизма е твърде бързо, е възможно да се касае и за много по-сериозен проблем – тумор на яйчниците или надбъбречните жлези. В тези случаи консултацията с ендокринолог е вече задължителна, тъй като се касае за състояния, които нелекувани крият опасност за живота.
Освен хирзутизъм, повишеният ефект на андрогените (хиперандрогенията) може да доведе и до други неприятни появи като акне, себорея и разреждане и опадане на косата по мъжки ти  (андрогенна алопеция). Тяхното наличие също налага среща със специалист – ендокринолог или дерматолог, преди да се започнат всякакви процедури.
Вярвам, че всеки един от тук ще сбъдне мечтата си!

*
Кръвна захар и СПЯ
« Отговор #1 -: Април 13, 2005, 15:50:54 pm »
В отговор на статията на Васи искам да попитам.
Някой правил ли си е изследвания на кръвната захар за да се установи дали има така наречените Диабет тип 2 и Метаболитен синдром.
Питам защото според мен в това се крие тайната на моето заболяване, тъй като миналата година разбрах че имам понижена функция на щит.жлеза, коята за моя радост стабилизирах след едногодишно ле
чение. Последва забременяване ,но за съжаление с трагичен завършек(сопнтанен аборт в 5 месец).
Тъй като според мен, не и според моя доктор мисля, че имам СПЯ. От статията на Васи и от други статии , които четох разбрах,че СПЯ е най често ендокринно заболяване на жените в репрудоктивна възраст.
Молбата ми е следната има ли някой, на който да е установен СПЯ в следствие на "Диабет тип 2"  или на "Метаболитен синдром".
Ще бъда много благодарна ако някой може да ми даде информация, кое точно се изследва, за да се разбере дали СПЯ е следствие на тези ендокринни заболявания.
Като напърво време ще си пусна за изследване кръвната захар.
Който не разбира мълчанието ви, няма да разбере и думите ви.
Ако съдбата е спряла да ви се усмихва, опитайте се да я разсмеете!

*
СПЯ най-често е ендокринно заболяване
« Отговор #2 -: Април 13, 2005, 19:21:12 pm »
Аз си мисля, че СПЯ не е следствие на "Метаболитен синдром" защото поликистозата се предава генетически от Х- хормозомата на бащата, а точно обратното. Може и да греша.
На мен ми изследваха серумен инсулин 32.839mkU/ml при ст-сти /2-25/
Предписаха ми Сиофор.
*

    Anonymous

СПЯ най-често е ендокринно заболяване
« Отговор #3 -: Април 13, 2005, 22:36:44 pm »
За да се потвърди/отхвърли Диабет тип 2 или метаболитен синдром се изследват:

1. Глюкоза
2. Инсулин
3. С-пептид
4. Определяне на глюкоза след обременяване с глюкоза
5. Триглицериди
6. Холестерол.
7. LDL/HDL

Изследванията се правят сутрин на гладно