0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неспокоен сън
« -: Март 05, 2012, 10:51:21 am »
Моят син /4г./ от бебе спи доста неспокойно, върти се, сумти, проплаква.
После се появиха хремите и постоянно запушения нос - мислих, че е от това.
Отново започна да се буди на сън да плаче и да ме търси.  Сънува и бълнува много, приказва някакви неща от съня си. Понякога е достатъчно да му кажа "Добре, спинкай си" и си ляга. Но напоследък става целия прав и се върти като щурав във кошарата, говорейки нещо от съня си или ме вика.
Става, излиза от стаята на бегом. Притеснява ме да не се нарани.
Това се случва при всеки сън и в обедния и при нощния.
Сънува някакви неща, но не мисля, че са кошмари. Говори за игри, мартеници, кара се на някого понякога, за десерта следобяд ми говореше единия път.
Като се събуди е объркан и не помни какво се е случило.
Ограничих бурните игри и тв преди лягане, провокирам го да рисува и да играем нещо по-кротко.
Смених му мястото на леглото.
В градината ги прави същите неща.
Приемам всякакви съвети и помощ  :D
*
Re: Неспокоен сън
« Отговор #1 -: Март 05, 2012, 23:27:43 pm »
вера, не разбрах, става и излиза от леглото/стаята насън или се събужда, но после не помни?
Re: Неспокоен сън
« Отговор #2 -: Март 06, 2012, 10:03:56 am »
Докато ходи и ме търси не мога да преценя дали е буден.
Има връзка със заобикалящата го среда, защото плачеше онзи ден в следобедния сън и за някакви мартеници говореше. После над нас почна да скърца леглото на горния етаж и той обясняваше как скърца, защото леглото на съседите е старо. Но очите му бяха затворени. Гушна се в мен и заспа и така като ме усеща, че съм до него може да спи и два часа непробудно.

Снощи през нощта става два пъти, единият път го заварих изправен в кошарата обикаляше, чу ми гласа, погалих го и му казах да си ляга. Вторият път беше в средата на стаята с протегнати ръце обикаляше и ме търсеше. Вторият път беше истински изплашен от нещо, но не можах да го събудя и въобще да разбера какво е сънувал. Но имаше ужас в цялото му тяло  и не знам какво да правя. За първи път беше изплашен в съня си, както споменах преди все за игри е разказвал, докато спи.
От градината не ми дават информация - за тях всичко е наред.
Като го разпитвам казва ми половинчати неща, но оставам с впечатление че си играе. Като ги взема ми казва, че е бил "хубав ден" и разпитвам на какво са играли, какво са правили. Но бързо скача от тема в тема. А и като са двама ми разказват един през друг.
Сутрин като ги водя не мога да кажа, че е с ентусиазъм, но като идем в градината се заглежда в децата и няма търпение да го събуя.

Има един плюшен лъв, с който спи и съм му казвала,че той го пази докато спи. Беше примъкнал и един огромен плюшен мечок в леглото си, та спаха една седмица така. Мечо завит в края на кошарата, той гушнал лъвчето.

Много често стоя докато спят следобяд в спалнята, чета нещо. Защото имам чувството, че по дишането усеща кога съм там или не. Понякога само казва "мамо" и като ми чуе гласа отново заспива или се надига - вижда ме и пак ляга. Ако съм при тях може да спи два часа, иначе след половин час, четиридесет минути се буди с писък.

По друг повод бях ги водила на лекар, който беше и хомеопат и тя ми каза, че това било родова травма, защото бил роден секцио. Супер странно ми звучи.
« Последна редакция: Март 06, 2012, 10:09:11 am от *vera »
*
Re: Неспокоен сън
« Отговор #3 -: Март 07, 2012, 01:35:50 am »
ох, това с родовата травма и на мен не ми звучи много ясно. това е теория, която не се хвърля просто така в лицето на хората - после, защо сега се проявява, преди как е спал?
това, което описваш, много ми напомня на начина, по който моята дъщеря спи. тя е на 9 месеца, но ако спи до мен спи по 2 часа, понякога по повече, ако успея да я оставя в леглото й (не заспива сама) се събужда точно за половин час - 40 мин. наскоро четох книги за съня на децата (http://www.pantley.com/elizabeth/books/0071381392.php, има една за бебета и една за toddlers and pre-schoolers) та тя цитира изследвания, според които идеята, че децата просто лягат в леглото и заспиват е дълбоко погрешна и огромно количество от тях не могат да заспят сами или се будят поне веднъж през нощта. но това не решава проблема с твоето преживяване, че него го е страх. нощните страхове също са често срещани, намерих това http://www.babycenter.com/0_night-terrors_142.bc в нета и макар, че става дума за по-малки деца, мисля, че е близо до нещото, което описваш (ако не четеш английски, моля те кажи ми, ще се опитам да преведа/преразкажа).

само една хрумка още имам да питам - имате ли възрастен или болен човек в семейството. или повод скоро да сте говорили за това, че някой остарява или умира, или пък да сте имали загуба в семейството? вероятно е изстрел в пространството, но реших да питам (чудя се за старото легло - децата ги занимават въпроси около старостта и умирането, но това също е нормално, въпросът е дали това го занимава докато спи).
Re: Неспокоен сън
« Отговор #4 -: Март 07, 2012, 09:38:55 am »
"само една хрумка още имам да питам - имате ли възрастен или болен човек в семейството. или повод скоро да сте говорили за това, че някой остарява или умира, или пък да сте имали загуба в семейството? "

Слава Богу - не, не сме коментирали нищо такова нито в тяхно присъствие, нито без.
Като новородено спеше съвсем спокойно по цяла нощ, не са ми се будили за хранене през нощта. После около третия, четвъртия месец започнаха да проплакват. После стана много топло, започнаха да ги мъчат зъбите и проплакваха на около половин час, единия другия и се редуваха.
Около годинката започна да пищи на сън, но  силно и продължително. Много ми беше трудно да го събудия за да се успокои. И обикновено става около половин час, четиридесет минути след като е заспал
*

    yana-v

  • *****
  • 1207
  • Ще порасна голяма!!!
Re: Неспокоен сън
« Отговор #5 -: Март 07, 2012, 13:43:16 pm »
Вера, Вики беше така - събуждаше се с писък почти 30-40 минути след като е заспала и после почти на всеки час! При нас се успокои съня с времето, но след като излязоха всички зъби!
Много четох, питах, давах дентокинд, хамомила, какво ли не беше ... От всички теории мисля, че повярвах на тази - че при легнало положение болката от зъба е много осезаема и отива към ухото и от това се стряскат!
И сега има моменти, в които по цяла нощ се върти и говори на сън! Веднъж беше станала и в съня си ме търсеше, при което аз много се уплаших, но беше инцидентно явно.
Особено като е болна, спи по-спокойно когато е при мен! Успокояват се от близостта с нас!
Дано бързо отмине този период при вас!
*
Re: Неспокоен сън
« Отговор #6 -: Март 07, 2012, 21:33:07 pm »
яна, аз също си мислех, че става дума за нуждата им да са близо до родителите, затова и цитирах тази книги, теорията, че децата трябва да спят в отделна стая е доста "модерна" и в този смисъл не-естествена. поведението на децата - да искат да са с родителите си е доста по-нормално. в този ред на мисли, вера, те как спят заедно в голямо "съединено" креватче или поотделно, могат ли да имат телесен контакт докато спят? често това помага, и е вариант ако спането с родителите не е вариант за семейството. ако те интересува мога да потърся линкове из нета.

от друга страна, това, което вера описва много прилича на нощните ужаси (night terrors), които са различни от кошмарите, точно по това, че детето не се събужда и не помни на сутринта.

Re: Неспокоен сън
« Отговор #7 -: Март 07, 2012, 22:46:23 pm »
Отделно спят, в отделни легълца, но имат визуален контакт.
Имахме бебешки период, в който ги остявахме в една обща голяма кошара, той се чувстваше прекрасно, но дойде момент, в който започна да тормози и пречи на сестра си.
Вече почти се научиха да заспиват сами, или прочета приказка, постоя малко при тях и излизам.
Понякога като влеза, ги виждам че се държат за ръце и в градината го правят. Но не винаги.
Но той е инициатора за контакт, дори му предложих да се завърти и да му е по-удобно, че има малък риск да падне така, но отказва,че няма да може да вижда сестра си.
Вратата е отворена, оставам слабо осветление в стаята.
Елена, днес не можах да отделя време да погледна линковете. Благодаря ти за труда, като попрочета, ако има нещо което ми е трудно, ще те помоля за разяснение.
*
Re: Неспокоен сън
« Отговор #8 -: Март 07, 2012, 22:53:25 pm »
нямаш грижи, на разположение съм, може малко да се забавя, но ...

изглежда момъка има нужда от повече телесен контакт с теб, със сестра си, с когото и да било, та ако има начин да ги разместите, така че да са "по-близо" дали това няма да помогне. вероятно след време сестра му ще спре да се буди, ще се нагодят.

питах се също - когато има такива проблемни нощи, през деня дали му се отразява, изглежда ли като да не се е наспал? или по-скоро теб те тревожи, а той си се чувства добре?
Re: Неспокоен сън
« Отговор #9 -: Януари 18, 2014, 18:50:53 pm »
само една хрумка още имам да питам - имате ли възрастен или болен човек в семейството. или повод скоро да сте говорили за това, че някой остарява или умира, или пък да сте имали загуба в семейството? вероятно е изстрел в пространството, но реших да питам (чудя се за старото легло - децата ги занимават въпроси около старостта и умирането, но това също е нормално, въпросът е дали това го занимава докато спи).

Каква е връзката ? Интересно ми е защото при нас има сходство. Загуба и будещо се и неспокойно дете на година и пет месеца. Благодаря !
*

    Birdie

  • *****
  • 11040
  • Sviatoslav Richter (1915-1997) - Just listen!
Re: Неспокоен сън
« Отговор #10 -: Януари 20, 2014, 10:45:36 am »
ох, това с родовата травма и на мен не ми звучи много ясно. това е теория, която не се хвърля просто така в лицето на хората - после, защо сега се проявява, преди как е спал?
това, което описваш, много ми напомня на начина, по който моята дъщеря спи. тя е на 9 месеца, но ако спи до мен спи по 2 часа, понякога по повече, ако успея да я оставя в леглото й (не заспива сама) се събужда точно за половин час - 40 мин. наскоро четох книги за съня на децата (http://www.pantley.com/elizabeth/books/0071381392.php, има една за бебета и една за toddlers and pre-schoolers) та тя цитира изследвания, според които идеята, че децата просто лягат в леглото и заспиват е дълбоко погрешна и огромно количество от тях не могат да заспят сами или се будят поне веднъж през нощта. но това не решава проблема с твоето преживяване, че него го е страх. нощните страхове също са често срещани, намерих това http://www.babycenter.com/0_night-terrors_142.bc в нета и макар, че става дума за по-малки деца, мисля, че е близо до нещото, което описваш (ако не четеш английски, моля те кажи ми, ще се опитам да преведа/преразкажа).

само една хрумка още имам да питам - имате ли възрастен или болен човек в семейството. или повод скоро да сте говорили за това, че някой остарява или умира, или пък да сте имали загуба в семейството? вероятно е изстрел в пространството, но реших да питам (чудя се за старото легло - децата ги занимават въпроси около старостта и умирането, но това също е нормално, въпросът е дали това го занимава докато спи).

Ооо да вярвам, или не, на очите си?
« Последна редакция: Януари 20, 2014, 13:33:38 pm от Birdie »
"Failure has a thousand explanations. Success doesn't need one."
"I live in my own little world. But everyone there knows me"
Sir Alec Guinness
***
Mistakes are the secret of my success.
*

    Birdie

  • *****
  • 11040
  • Sviatoslav Richter (1915-1997) - Just listen!
Re: Неспокоен сън
« Отговор #11 -: Януари 20, 2014, 10:47:13 am »
Отделно спят, в отделни легълца, но имат визуален контакт.
Имахме бебешки период, в който ги остявахме в една обща голяма кошара, той се чувстваше прекрасно, но дойде момент, в който започна да тормози и пречи на сестра си.
Вече почти се научиха да заспиват сами, или прочета приказка, постоя малко при тях и излизам.
Понякога като влеза, ги виждам че се държат за ръце и в градината го правят. Но не винаги.
Но той е инициатора за контакт, дори му предложих да се завърти и да му е по-удобно, че има малък риск да падне така, но отказва,че няма да може да вижда сестра си.
Вратата е отворена, оставам слабо осветление в стаята.
Елена, днес не можах да отделя време да погледна линковете. Благодаря ти за труда, като попрочета, ако има нещо което ми е трудно, ще те помоля за разяснение.
За вечеря хапваме? какво? за децата имам пред вид.
"Failure has a thousand explanations. Success doesn't need one."
"I live in my own little world. But everyone there knows me"
Sir Alec Guinness
***
Mistakes are the secret of my success.
Re: Неспокоен сън
« Отговор #12 -: Януари 24, 2014, 09:14:56 am »
...
За вечеря хапваме? какво? за децата имам пред вид.

Различно. Има дни, в които не искат да вечерят, не съм много настоятелна с вечерята.  Филийка, супа, готвено. Но проблемът отшумя с възрастта. Сега пак си бълнува и се смее на сън, но не става да обикаля къщата.
Сестра му както легне, така се събужда.