0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Менструални нарушения
« -: Април 12, 2005, 12:44:48 pm »
в. Женско здраве – бл.15 (133) год.4, 12-18 април 2005 г.

МЕНСТРУАЛНИ НАРУШЕНИЯ
се изразяват често в разреждане на цикъла (олигоменорея) или неговото спиране (аменорея), предизвикани от нередовната или липсваща овулация – узряване на яйциклетка, годна за оплождане (олиго- или ановулация). Това състояние води до намаляване на вероятността за бременност или дори загубата й – стерилитет. Нерядко преминават години в безплодни опити за бременност, употребата на различни медикаменти и следване на различни съвети, преди да се потърси специалист – гинеколог или ендокринолог. Редовното ежемесечно кървене (псевдоменструацията), което се постига при употребата на оралните контрацептивни хормонални препарати съвсем не означава, че нередовният менструален цикъл преди започването на противозачатъчните таблетки вече се е нормализирал. Тези медикаменти имат своето място при лечението на СПЯ, но тяхната основна цел е да предпазват от бременност. Възстановяването на овулацията може да стане спонтанно след спирането им, но не рядко се налага допълнително лечение, за да се индуцира овулацията и се стигне до бременност.
Ако една двойка води редовен полов живот без предпазни средства и бременност не настъпва в продължение на 6-12 месеца, е уместно да се потърси причината. В миналото се считаше, че най-често проблемът е при жената, но днес вече е ясно, че вероятността за стерилитет се разделя почти по равно между двамата партньори. Съхранената възможност за ерекция при мъжа не е категоричен признак и за съхранена оплодителна способност. Преди да се започнат каквито и да е сложни и нерядко инвазивни диагностични мероприятия при жената трябва да се направи спермограма на мъжа.
Вярвам, че всеки един от тук ще сбъдне мечтата си!

Re: Менструални нарушения и......
« Отговор #1 -: Август 12, 2010, 14:58:36 pm »
Здравейте!
Искам да питам - дали при менструални нарушения, като олигоменорея, или вторична аменорея (не знам кое е по-точно), ако все пак жената забременее (след лечение, разбира се) - дали бебето ще има аномалии? И как да се предотвратят максимално, профилактика имам предвид... 
Благодаря!
Re: Менструални нарушения
« Отговор #2 -: Август 14, 2010, 11:42:40 am »
http://www.zachatie.org/index.php?option=com_content&task=view&id=414&Itemid=17
http://www.zachatie.org/index.php?Itemid=17&id=453&option=com_content&task=view
Дали бебето ще има аномали, едва ли зависи от тези две диагнози, все пак лекар трябва да каже, който познава състоянието ти, или причината за него.
url=http://www.zachatie.org/drz2010][/url]
*

    delfinche

  • ***
  • 213
  • чакам те ангелче мое
Re: Менструални нарушения
« Отговор #3 -: Август 14, 2010, 17:28:11 pm »
Привет и от мен! В подкрепа на Wassilena искам да споделя,че в последните две години има бум на стерилитет при мъжете-доста неща изчетох по въпроса- :?за съжаление факторите,които влияят и на жените и на мъжете са много-и то в последните години ескалират-стрес,храна,въздухът,който дишаме,водата,с две думи всичко ни влияяе,земята е отровена :?и от там кръгът се затваря-както каза наскоро една приятелка: "Вземам мляко за децата от една жена,която има крава,но знам ли кравата какво е яла ,има и случай естествено,когато нещата са и генетични. :( Но пък медицината с всяка изминала година се развива ,дано на всички ни се сбъднат мечтите ни! :D
*

    delfinche

  • ***
  • 213
  • чакам те ангелче мое
Re: Менструални нарушения
« Отговор #4 -: Август 20, 2010, 20:50:13 pm »
Момичета искам да ви питам -днес следобяд ме заболя левият яйчник-на 20 ден от началото на цикъла.Имата ли идея какво може да е-преди 2 месеца спрях клостила,правих стимулация на фоликули 6 месеца преди това.С една тръба съм,другата е оперативно отстранена след лапаро.Тръбата е проходима.
*
Re: Менструални нарушения
« Отговор #5 -: Август 20, 2010, 21:02:28 pm »
Само лекар може да каже. Ако се тревожиш, направи хормонални изследвания и преглед на вагинален ехограф.

Възможно ли е да е късна овулация?  

Ефектът от клостилбегит изчезва, щом се спре приема му, но никой не може да гарантира, че нямаш задържан фоликул например.
« Последна редакция: Август 20, 2010, 21:40:12 pm от цигу »
*

    delfinche

  • ***
  • 213
  • чакам те ангелче мое
Re: Менструални нарушения
« Отговор #6 -: Август 20, 2010, 21:24:29 pm »
И аз така си мисля Цигу,че късна овулация-принципно овулацията ми е на 15-16 ден от началото на цикъла.Ще звънна утре на док,да видим какво ще каже!