www.zachatie.org

Репродуктивно здраве => Нашите дългоочаквани деца => Темата е започната от: gabi32 в Септември 18, 2006, 22:04:35 pm

Титла: седмица 18.09-24.09
Публикувано от: gabi32 в Септември 18, 2006, 22:04:35 pm
Понеделника вече почти отмина, а ние още сме  без седмична темичка!:)
Аз като никога имам малко време да седна и да пиша, че с това цедене 7 пъти на ден почти не усещам как минава времето. Освен когато имаме колики. Тия колики ни съсипват. Чувствам се ужасно като гледам как детето ми пищи и се превива от болка, а аз нищо не мога да направя. Пробвах какво ли не, даже някакви капки на Астра Зенека (минифом) от Швеция ми носиха, ама каква ли полза.
Вени, аз срам не срам, че още не съм ти благодарила лично за Богословова, ама сега да ми препоръчаш някой хомеопат щом трябва първо консултация. Че искам да я пробвам тази Хамомила или нещо друго хомеопатично ако ни препоръчат, че  традиционната медецина вече я изчерпахме.
Титла: Re: седмица 18.09-24.09
Публикувано от: Silwi25 в Септември 19, 2006, 07:59:47 am
Здравейте Мами бъдещи и настоящи,
Хайде и аз да се включа в седмичната тема с моите проблеми.
От началото на бременността ми все нещо се случавше и се наложи от 3 месец да си остана в домашни условия за по-сигурно.Предпочетох си детенце пред работата и не съжалявам, но сега почвам да се дразня от глуавите опити на моя шеф на намърда за постоянно на моето место свои хора.В бачкането станало някакво разметсване и назначили нови шефове, пластовете и надолу се местят, но като цяло моята длъжност си е 1 единствена и само аз разбирам какво правя и защо, просто защото другите нямата нужната квалификация.
Та, издразних се на това, че на мое място искаха да сложат моя предшественик за временно уж докато се върна, а в един момент както в петък мъжа ми занесе 45 дневния ми болничен в понеделник назначават човек, който хал хабер понятие си няма от дейността, но има яки връзки и както изглежда тенденцията е да ме изместят някъде си за сега, а после...........
И така сега вместо да си мисля само за хубавия предстоящ миг в главата ми се върти какво ли не.Вярно с болничните и майчинството имам доста време и може би ще измисля дори по-добър вариант от сегашния , но ми стана криво за начина, по кйто за пореден път нагаждач се намърдва на мое място, незвисимо че вече нееднократно съм доказала че ме бива, но.................
Gabi32 сега чета някакво ръководство на д-р Спок и съм точно на главата за хранене и вчера за коликите четох, че бебока можел да се повлияе от хранителния режим на майката.Трябвало да се изключат пикантни храни, краве мляко и разни други такива неща.
Аз нямам опит с коликите , но дано това ти помогне, ак не си го пробвала вече.
Титла: Re: седмица 18.09-24.09
Публикувано от: oganche в Септември 19, 2006, 11:48:18 am
Мацки, не се шашкайте и го давайте по-оптимистично.
Габи, стискам палци хомеопата да успокои коликите на бебо. Миличкото, колко ли го боли душицата. Но ще му мине с времето. Просто при някои деца е така.
ТианА, и ние онзи ден имахме спор в къщи: секцио или нормално раждане. аз съм твърдо за секцио, но мъжът ми не е съгласен да чакаме там 2-3 години за второ. Нашия иска веднага да работим за второ. Смята за глупаво да се пазим, при положение че толкова време сме се борили за дете. Та даже да правим ново икси пак е съгласен. Нему се чака. Аз обаче искам да ми се роди живо и здраво бебето, което нося в момента, пък за второ ще му мисля по-натам.
Силви, не си тормози главицата с такива незначителни неща като мястото ти в службата. В крайна сметка да постъпват както искат. Поне за мен най-важно е бебето и него трябва да пазиш, а не служебното място. Когато човек е умен,способен, то за него винаги има работа. Не се дразни, че назначават нов човек. Те трабва да си вържат гащите и е нормално. Има много време до твоето завръщане и тогава му мисли. И аз в момента си обучавам заместник. И съм доволна, щото не искам да ме тормозят, когато си остана в къщи. А след 2 години......еееее живи и здрави да сме.

Моята седмица е изпълнена с много емоции и хубави събития. В Четвъртък съм на фетална морфология при доц. Томова и чакам с нетърпение прегледа. В Събота сме на сватба, а пък е неделя с мама летим за Турция. На почивката в Мармарис, която спечелих пролетта от FoxLife tur.
Животът е прекрасен с голямо "бебешко" коремче!!! Това е най-прекрасният ми период в живота и му се наслаждавам максимално.
Хубава седмичка!
Титла: Re: седмица 18.09-24.09
Публикувано от: gabi32 в Септември 19, 2006, 14:37:58 pm
Габи, направо не ти завиждам с това цедене, аз не успях да се справя. Все още правя опити да кърмя, а после дохранвам.
Имам един неприятен въпрос към вече мамите. Предпазвате ли се от забременяване?
Приятна седмица на всички.

Тиана, проблема при нас е, че малката отказва да суче, пък и аз нямам достатъчно кърма. Така, че единствения изход е да се цедя докато устискам.
А за предпазването, аз също се пазя. И честно казано много държа на това. Аз бях със секцио и ако забременея в следващите няколко месеца ще трябва да правя аборт. За мен това би било много по-голям кошмар отколкото факта, че трябва да се пазя няколко месеца.
Титла: Re: седмица 18.09-24.09
Публикувано от: ema2 в Септември 19, 2006, 16:09:13 pm
Здравейте и от нас :bighug:
Тиана, ние не се пазим, защото няма как да забременея, нали бях с хидросалпингс и ми махнаха тръбите.Той моя мъж с целия си акъл ме пита/след раждането/, дали има вероятност да забременея без тръби :rockon: mf_bounce8 и ме остави безмълвна.

Габи, много ми е мъчно за малката Юлия, и за коликите.Надявам се скоро да преминат.При нас пък Тони много ми повръща, пробвах само на кърма, пак същото, смених АМ, пак няма ефект.Като че ли най-добре се повлиява от малки порции,по-често.За разлика от него, Бобчо папка като за последно  :lol:, на мама лакомника вечно гладен.
ами това е от нас
ЦелуФки на всички
Ема2 :babyboy: :babyboy:
Титла: Re: седмица 18.09-24.09
Публикувано от: venus_melena в Септември 19, 2006, 16:24:35 pm
Габи, много се радвам, че си доволна / то не че човек може да не е доволен от Богословова/ Я, кажи какво стана?
За хомеопат отиди при Гълъбов - това, че неще да суче също се лекува чрез хомеопатия! Ето ти номера му :9589795 - звънни му сутрин!
Титла: Re: седмица 18.09-24.09
Публикувано от: gabi32 в Септември 19, 2006, 18:01:13 pm
Вени, на Богословова съм благодарна както за професионализма с който подходи към състоянието ми, така и за спокойствието и, което предаде и на мен. А иначе аз както бях обявила и казах, че искам да раждам нормално и тя се съгласи. Обаче три дни след термина записа на тоновете, който ми направиха не беше добър. Веднага ме приеха в болницата. Все още нямах никакви признаци за раждане. Според ехографа големината на детето беше над 4480 гр. (Тя се роди 4250, но пък дълга 54 см, явно от там и грешката) На другата сутрин ми направиха тест с окситоцин, при който тоновете отново паднаха. Тя ми каза, че при това положение и при тази големина на бебето се налага да направим секцио. И така след 2 часа се роди Юлия. През цялото време беше много спокойна, вкл. и по време на операцията когато аз загубих доста кръв и предаде това спокойствие и на мен. Въпреки, че доста си поревах, но то беше повече от емоции, не от страх.
Освен това, понеже знаеше, че искаме още деца, ми чисти и някакви сраствания около търбите.

Ема, благодаря ти! И на мен ми е ужасно мъчно и се чувствам отвратително безсилна да и помогна.

Oganche, и аз бях на мнението на съпруга ти, но ти си знаеш най-добре. Така или иначе както установявам две деца с много-малка разлика биха се гледали доста трудно. Миналата нощ спах 2 часа. Ами ако имаше още едно например прохождащо дете около мен?! Мале, не ми се мисли.
Титла: Re: седмица 18.09-24.09
Публикувано от: cygnus в Септември 19, 2006, 21:16:09 pm
Еми, оригвай в  средата на яденето и в края пак и чак тогава оставяй да легне. Преобувай преди ядене. И наща Мима е така, почти цялото пране е нейно. И след ядене не го оставяй да се заиграва,, защото много рипат с краката, притискат стомахчетата и естествено връщат. Надявам се да спре скоро това повръщане.
Титла: Re: седмица 18.09-24.09
Публикувано от: jam в Септември 19, 2006, 23:51:47 pm
привет от нас с Марти - днес ставаме на 3 месеца и имаше купон с мъничка тортичка, но Марти проспа купона, хихи.
мамите на бебета над 3 месеца - споделете с какво занимавате малчовците, какви играчки сте им взели? това ми е новата тема от интерес. аз днес му купих една активна гимнастика на Фишер Прайс, но засега не посяга, само зяпа и то не много за дълго.
на каква възраст започнаха да посягат към играчки?
Титла: Re: седмица 18.09-24.09
Публикувано от: Ganka в Септември 20, 2006, 00:46:08 am
По въпроса за пазенето - докато кърмим още не ни разрешават никакви противозачатъчни, пазенето е само с презерватив. А на мен лекарката ми даде и един спермициден крем. За съжаление и пред мен стои тоя проблем - налага ми се заради секциото да се пазя, че иначе лошо. Казаха ми една година :?
 Оги, не ти препоръчвам секцио по простата причина, че възстановяването след него е доста по-дълго от при нормалното, стига да няма някакви усложнения естествено. А и се иска много повече пазене. Аз още не смея да си се товаря както преди. Да не говорим, че тежко не вдигам изобщо - само малчо и количката :D Дето са 20 кила :lol:
При нас повръщането си продължи доста време. Забелязвам, че откакто давам по-различна храна се промениха нещата. Вече не е толкова често и ако случайно не го уригна по време на хранене, да прекъсна да си почине и тогава наново, случва се да върне. А когато не иска да се храни и се дърпа се е случвало да повърне доста сериозно.
Jami, ние активно хващаме играчки след 4-5 месец. А отскоро и дърпаме, късаме каквото докопаме. Иначе всичко ни е все в устата. Мъчат ни много зъбите, но пък си нямаме ни един. За сега са ни най-интересни играчките, които дрънкат, хъркат, звънят. Всякакви музикални играчки :lol:
Имаме си сериозен проблем - опитва се да спи по корем, но явно позата му е неудобна и пищи. Какво мога да направя по този въпрос? Имате ли идея? Върти се много на сън и в крайна сметка даже подпирането с възглавници не помага :( А много ме е страх да не стане някой проблем... Ако знаете нещо или сте чули, дайте идея, че вече не знам какво да правя. А и да не говорим, че сън не виждам, защото той ме стряска. :balk_144:
Титла: Re: седмица 18.09-24.09
Публикувано от: mini в Септември 20, 2006, 09:06:54 am
Здравейте в новата седмична тема и от мен. Имам питанка- от няколко дни ме боли зъб, за който установих че се клати /кътник/ и то доста. Та въпроса ми е да ходя ли да ми го вадят или може да се отложи това във времето? Притеснявам се, че този зъб може да е огнище на някава инфекция, абе от най- малкото май взех да се шашкам. Не смея и лекарство да пия никакво, а снощи почти не съм спала от болка  :(
Титла: Re: седмица 18.09-24.09
Публикувано от: piera в Септември 20, 2006, 10:01:21 am
Здравейте и от мен, момичета!Вчера се върнах от София-ходих на фетална морфология при д-р Мазнейкова :D :D :D  МОМИЧЕНЦЕ е бебчето! Докторката каза, че е здраво и няма опасност за бебка и за мен.Чухме сърчицето с Доплера,направи ми и запис на диск.Много съм щастлива,че засега всичко е наред ( а и тайничко се надявах,че ще е момиченце :pipy_longstocking:).
Пожелавам весела седмица на всички  :bighug:
Титла: Re: седмица 18.09-24.09
Публикувано от: oganche в Септември 20, 2006, 10:06:48 am
Та въпроса ми е да ходя ли да ми го вадят или може да се отложи това във времето? Притеснявам се, че този зъб може да е огнище на някава инфекция, абе от най- малкото май взех да се шашкам. Не смея и лекарство да пия никакво, а снощи почти не съм спала от болка  :(
Mini, отиди на стоматолог да те прегледа. Щом боли....не е на добре. Ако се налага, го извади. По-добре една упойка да ти бият, отколкото да се мъчиш, притесняваш и да стане по-голяма беля. Със зъбите шега не бива. Мисля, че за бебо упойката не е фатална, но питай стоматолога.
Титла: Re: седмица 18.09-24.09
Публикувано от: heart в Септември 20, 2006, 10:38:47 am
Мини,

няма проблем да се правят зъби по време на бременност. Особено пък както ти си минала първия триместър. С тези неща шега не бива, пък и как смяташ - да търпиш болката до края ли? Ако това ще те успокои - има вече много пречистени упойки, които се поставят на бременни, така че няма страшно!

А ако нещо те заболи - я зъб, я глава - можеш спокойно да пиеш един парацетамол. Позволен е.
Титла: Re: седмица 18.09-24.09
Публикувано от: StefiZ в Септември 20, 2006, 10:43:46 am
Привет и от мен,
нищо интересно при мен, освен, че от неделя вечерта съм с кофти контракции и лежа, абе малко се шашнах да си призная, но явно лежане му е майката. Та сега това правя по цял ден, ставам от време на време до компа, до масата и тоалетната, пък и да се раздвижа, че кокалите взеха да ме болят вече. Сигурно през целия си живот не съм лежала толкова през деня, колкото тия три дни :lol:
лека седмица на всички
Титла: Re: седмица 18.09-24.09
Публикувано от: Perdeto в Септември 20, 2006, 12:48:52 pm
Да се отчета и аз в седмичната тема.
И аз като Чефито започнах от неделя да усещам контракции, много се стреснах вярно не са силни но пък са ми за първи път. Лежачка му е майката, ама пуста луда глава мирно седи ли... особено пък ако има празник.
Мини някъде по твоето време и аз имах зъбобол, много се чудих да го ваяд ли кво да правя. Боля ме  една вечер, на другия ден си записах час при стоматолог, то пък взе че спря да ме боли и естесвено реших да отложа за след раждането. Знам ли ги нашите стоматолози какви упойки използват ,ние в Бургас сме прословути... :( Можеш да пуснеш и ПКК да видиш как вървят нещата там. Ако има сериозна инфекция то ще се разбере именно от нея.
Пиера радвам се, че сте добре с малката госпожица, пу пу до края лека и безпроблемна :D

Иначе ние сме добре, без да мога да се похваля или сериозно оплача от нещо. Започнахме с леките подувания по крайниците, но това било нормално. Трудно спим, вече даже и хъркам. :)
Титла: Re: седмица 18.09-24.09
Публикувано от: venus_melena в Септември 20, 2006, 16:15:09 pm
Джамка, тефтера показа, че Мати е започнал да хваща играчки на 3.5 месеца! Подавай му дрънкалки като му ги слагаш в ръката! постепенно ще започна да хваща! за гимнастиката - сега само ще гледа, после ще започне да ги гони! Но има време!Стефи и Наде, лежете, преждевременно е гадно!
Абе, кво стана с тази Ман? Термина и е днес, а се беше ошашкала, че ще роди по-рано!
Титла: Re: седмица 18.09-24.09
Публикувано от: StefiZ в Септември 20, 2006, 16:48:16 pm
Манката още не е родила и няма и намерение, поне вчера нямаше де :lol:

Абе хора, я кажете кога се правят записи на тоновете на бебето, аз сега съм в 35 г.с.?
Титла: Re: седмица 18.09-24.09
Публикувано от: Дени в Септември 20, 2006, 17:27:22 pm
Мини, аз също имам проблем със зъбите и моят док ме посъветва задължително да ми слагат упойка, каза, че истинското притеснение е болката, а не упойката. По- добре се погрижи
Титла: Re: седмица 18.09-24.09
Публикувано от: gabi32 в Септември 20, 2006, 17:52:52 pm
StefiZ,
на мен почнаха да ми ги правят горе-долу по това време. В началото на 2 седмици, после всяка седмица, а последната седмица - по 2 пъти.
Титла: Re: седмица 18.09-24.09
Публикувано от: StefiZ в Септември 20, 2006, 18:38:10 pm
Габи, а къде ти ги правиха?
Титла: Re: седмица 18.09-24.09
Публикувано от: venus_melena в Септември 20, 2006, 21:15:06 pm
Стефи, точно ти  време за едни доплер! Би трябвало да ти ги правят където ще раждаш!
А ето и нещо интересно, което открих:
Знаете ли, че кърмените деца
- са по-малко предразположени към затлъстяване, когато станат възрастни
-имат по-добър имунитет
- по-рядко заболяват от диабет
- растат по-добре поради по-доброто развитие на щитовидната жлеза
-страдат по-рядко от кариес
- развиват по-рядко склонност към зависимости (към храни, алкохол, наркотици)
-страдат по-рядко от аномалии на челюстите
- показват по-висок коефициент на интелигентност
-развиват по-добро зрение
-умират по-рядко от внезапна детска смърт

А знаете ли, че кърмещите жени
- се възстановяват по-бързо след раждането
-страдат по-рядко от рак на гърдата
-запазват по-добре бюста си (парадоксално, но факт!)

Титла: Re: седмица 18.09-24.09
Публикувано от: jam в Септември 20, 2006, 23:08:43 pm
Вени, мило, да не си се цанила към Ла Лече лигата да агитираш по форумите?  :)

недей така, че с тия интересни факти ще стресираш силно нас, майките, дето храним с АМ. ся кво, нашите деца ще израснат тъпи, дебели и ще умрат рано ли?  :(
Титла: Re: седмица 18.09-24.09
Публикувано от: venus_melena в Септември 21, 2006, 08:39:23 am
Хехе, н се стрескай - това е агитация към бременните!
Пък ти нали даваш кърма все пак?
Титла: Re: седмица 18.09-24.09
Публикувано от: StefiZ в Септември 21, 2006, 09:42:47 am
Мерси Вени, ще взема да звънна на доктора да го питам :)
Титла: Re: седмица 18.09-24.09
Публикувано от: nia72 в Септември 21, 2006, 09:49:30 am
леле отчаях се направо от тази статистика за кърмените бебета, а моето горкото от първия ден е на АМ. Джам, какво стана с алергията на Марти.Има ли вобще такава, надявам се не разбирасе.
Титла: Re: седмица 18.09-24.09
Публикувано от: Ganka в Септември 21, 2006, 10:05:45 am

А знаете ли, че кърмещите жени
- се възстановяват по-бързо след раждането
-страдат по-рядко от рак на гърдата
-запазват по-добре бюста си (парадоксално, но факт!)


Вени, те това с бързото възстановяване някак си не го виждам при тея дето са със секцио. Аз още кърмя по малко, след това дохранвам, ама никак не се виждам да съм се възстановила по-бързо. Пък да не говорим, че корема си не мога да го прибера вече 7 месец.
А ако нямат мляко бременните? Какво се прави с тази статистика?
Титла: Re: седмица 18.09-24.09
Публикувано от: mini в Септември 21, 2006, 11:44:50 am
Аз като прочетох, че кърмените бебета по- рядко правели кариеси и направо се замислих- ми аз един кътник без пломба нямам в устата си, а съм кърмена до 1 г. и 3 м.
И като стана въпрос за зъби- вчера ходих- оказа се, че този който ме боли е млечен кътник и сега не ставало да се вади. Та зъболекаря ми каза да стискам палци да не се влоши и поиска координати на гинеколожката, за да провеждат консултации ако се наложи.
Ама с моите калпави зъби, знаех си аз че ще имам проблеми.
А моя Ники няма една пломба в устата си, дано бебо от него наследи.
Питах и за флуорните таблетки- каза, че са нож с две остриета и ще обсъждаме към 6 м. приема им.
Титла: Re: седмица 18.09-24.09
Публикувано от: jam в Септември 21, 2006, 18:36:41 pm
Ния, водих го на алерголог (Мустаков) - каза, че не е сигурен дали е алергия към млякото или не, но така или иначе, да пие Фризопеп засега, пък като стане на 4 месеца, можел да му се направи кръвен тест, сега било още рано.
доцентката-гастроентероложка смята, че е алергия към млякото.
педиатърът смята, че не е.

иди разбери. но всеки казва - за всеки случай пийте Фризопеп...

Вени, ясно ми е кого агитираш, у всеки бременски форум се е пуснала по една кърмачка-активистка, виждам го това :) но си мисля, че ние, с проблемното забременяване и износване, най-малко имаме нужда да ни агитират за кърменето - всяка от нас би кърмила дълго и с радост, стига да може. аз вече три месеца се правя на маймуна, за да изцедя някоя и друга капка кърма и няма да се откажа, докато пуска поне милилитър.
но какво да направим, когато няма кърма и нищо не помага за увеличаването й? подобни "интересни факти" наистина са в състояние да травмират някоя майка без кърма и да я накарат да се чувства виновна.

Титла: Re: седмица 18.09-24.09
Публикувано от: cygnus в Септември 21, 2006, 19:02:17 pm
О jam, там са с фиксация момичетата на тема кърмене, на тях нищо друго не им е в главата :) Не се ли отказа да ги четеш? :) Имаше една тема последно дето ми преля чашата:) Не ми се рови да ти я покажа. Иначе има интересни неща и там, но крайностите не са хубаво нещо, а понякога са и опасно.
Титла: Re: седмица 18.09-24.09
Публикувано от: ema2 в Септември 21, 2006, 19:45:09 pm
И аз бих кърмила без да добавям АМ, ако имах достатъчно мляко за две бебета, обаче няма и сладурите цоцкат по 40 -50 мин на гърдата и после пак плачат за ядене.И ги усещам, че предпочитат моето мляко пред сухото, ама какво да правим.Чакам с нетърпение времето, когато ще почнат да папкат и други  работи

поздрави и целувки на всички
 :babyboy: :babyboy:
Титла: Re: седмица 18.09-24.09
Публикувано от: Ganka в Септември 21, 2006, 19:55:09 pm
Съжалявам, ако реагирам малко по-остро и рязко, но аз до 5 месец се правих на идиот и имам схващане още на ръката от цеденето, само и само да дам повече мляко. Опитах всякакви видове хапчета, бабешки лекове и тем подобни, но достатъчно мляко нямам. След като яде, след час и половина е гладен пак. Е в такава ситуация предпочитам да не мъча нито себе си, нито бебето и да се храним с каквото е подходящо за него. Достатъчно добре се развива и така.
Титла: Re: седмица 18.09-24.09
Публикувано от: lidia в Септември 21, 2006, 21:29:10 pm
Да си кажа и аз :). Бебчо най-накрая показа какво има между краката :lol:. Ще си имаме девойка. Тежи засега цели 750 грама :lol:.  Таткото беше сигурен , че ще е мъж , но прие новината много щастлив. Само малко съжалявам , че не можа да дойде с мен на прегледа. Бебчо се въртя и ритка през цялото време. После естествено я нагушка и нацелува, че е слушкала :). 
Антителата са ни отрицателни и това ме зарадва много.
Засега това е от мен. По въпроса за кърменето,ще се боря да кърмя до последно, пък каквото сабя покаже. Като дойде момента разбира се :).
Титла: Re: седмица 18.09-24.09
Публикувано от: ema2 в Септември 21, 2006, 22:05:56 pm
Да си кажа и аз :). Бебчо най-накрая показа какво има между краката :lol:. Ще си имаме девойка. Тежи засега цели 750 грама :lol:.  Таткото беше сигурен , че ще е мъж , но прие новината много щастлив. Само малко съжалявам , че не можа да дойде с мен на прегледа. Бебчо се въртя и ритка през цялото време. После естествено я нагушка и нацелува, че е слушкала :). 
Антителата са ни отрицателни и това ме зарадва много.
Засега това е от мен. По въпроса за кърменето,ще се боря да кърмя до последно, пък каквото сабя покаже. Като дойде момента разбира се :).
Е, Лиде, много се радвам, че девойките са кът.Имам 2 красавеца за нея да избира.
Да сте живи и здрави и много щастливи :sucky: :cloud9: :cheerleader:

 :bellydance:
ема2
 :babyboy: :babyboy:
Титла: Re: седмица 18.09-24.09
Публикувано от: venus_melena в Септември 22, 2006, 08:09:47 am
Джамка, моите огромнейши уважение за тебе за което -

аз вече три месеца се правя на маймуна, за да изцедя някоя и друга капка кърма и няма да се откажа, докато пуска поне милилитър.
но какво да направим, когато няма кърма и нищо не помага за увеличаването й?

А за подтискането на некърмещите - недейте - Лора е кърмена малко, защото не искаше да засуче, но беше здрава / първо разболяване на година и 10м./ и зъбите и са си много добре! Малкия го кърмя, но успя да пипне от мен грипа, а сега кашля и ме шашка!
Колкото до крайностите - не ги обичам и започнах захранване на 5 месеца, макар, че сериозно започнахме на 5.5 месеца!
Титла: Re: седмица 18.09-24.09
Публикувано от: cygnus в Септември 22, 2006, 08:55:39 am
Вени, и аз точно така смятам, малко след навършени 5 месеца и нещо, обаче не знам със сок ли да започна или със плодови пюрета. Освен това тъй като при късно захранване се изостава с 2-3 месеца от дебелите книги дето имам в нас, това значи ли, че и месото ще се даде по-късно, а хемоглобина дали няма да спадне по тази причина? С какъв ритъм се въвеждат новите хранения - същия или по-бърз - плодово, зеленчуково, безглутенова каша, месно и т.н? Глутеновите каши също ли се отлагат със същия период от време? Абе ей такива чуденки макр, че още им е рано, в средата на 4-я месец са още. Ти сок даде ли изобщо или направо пюре?
Титла: Re: седмица 18.09-24.09
Публикувано от: Ganka в Септември 22, 2006, 09:26:10 am
Дони, аз започнах със сок. Първо морков и ябълка, цедени от мен. Както си е по схема - първо лъжичка, с увеличаване, ако не даде алергична реакция. След това с плодовите пюрета. Караш по същия начин, както е в дебелите книги. Аз като ходих при педиатъра тук и на 6 месец ме попитаха пюрета с месо давам ли. Караш по тази си схема, само че с малко забавяне заради късното захранване. Аз например още не съм давала жълтък, въпреки че дават вече време за такова чудо, а също и попара със сирене. Абе още не съм го пробвала с кисели млека, пресни и сирена. Вчера за пръв път му дадох банан в нормален вид :) За сега не ми е правил проблеми, даде алергия само на едно пюре с прясно мляко вътре. Иначе се развиваме добре. Въпреки че сме по-късно захранени. Аз почнах със сок на края на 4 месец, понеже имахме проблем с акането.
Титла: Re: седмица 18.09-24.09
Публикувано от: cygnus в Септември 22, 2006, 09:42:15 am
Гане, а жълтъка кога смяташ да го даваш?
Титла: Re: седмица 18.09-24.09
Публикувано от: Ganka в Септември 22, 2006, 09:51:48 am
Момичета, пускам ви схемата на моята приятелка педиатърката, по която доста често се водим. Надявам се да ви помогне и да отговори на част от въпросите ви.

През 5-6 м. детето може да получава по 1-2 пъти седмично към пюрето или кашата по малко (1/4) стрит твърдо сварен жълтък от яйце. Яйцето да се вари поне 10 минути.

Към края на 6-7 м. е добре по 2-3 пъти седмично да се дава и готово месно-зеленчуково пюре, което е най-добрия доставчик на желязо.

През 7-ия м. постепенно още едно кърмене може да се замени с попара със сирене и масло. Преди приготвянето й е важно сиренето да се обезсоли.

От 7-ия м. вместо плодов сок могат да се дават и ситно настъргани меки плодове. Количеството на жълтъка се увеличава на 1/2 през ден, като се редува с пюрето от месо.

През 8-мия м. на обяд преди пюрето може да се дават по няколко лъжички (5-6) зеленчукова или месна супа със ситно нарязан или смлян зеленчук. Супите и бульоните имат малка хранителна стойност, но са богати на минерали и екстрактивни вещества. Възбуждат отделянето на храносмилателни сокове и подпомагат храносмилането.

През 9-ия м. детето се храни по същия начин. Ако са поникнали първите зъбки може да му се дава в ръката коричка хляб, парченце ябълка, за да се опитва да отхапва и преглъща малко по-едри и по-твърди парченца.

През 10-ия м. още едно кърмене (обикновено сутрешното или вечерното) постепенно се замества с квасено мляко, подсладено със захар и половин до цяла детска бисквита. На обяд освен супата се дава и по малко от храната на възрастните, когато е подходяща (не е тлъста, без остри подправки, без запръжки, приготвена е от смляно месо и зеленчуци). Така детето се приготвя за отбиване. За закуска вместо кисел понякога може да се дава мляко с ориз или различни млечни или яйчни кремове, кифли и други меки закуски, комбинирани с плодове или сокове.

През 11-ия м. даването на подходяща обща храна се разширява и пюрето може да се замести с ястие със смляно месо (например кюфтета с доматен сос, пълнени чушки с месо) или с яйца (миш-маш, картофено пюре с яйце), яхнии и други по-меки ястия.

През 12-ия м. и последното вечерно кърмене се замества с квасено мляко с бисквити и детето се отбива.

Лично аз, от 6 месец насам спазвам една схема:
в 7.00-7.30 кърмене с дохранване 150мл. АМ
между 12.00-13.30 - зеленчуково или месно пюре
15.30-16.00ч. - каша, сладка или кисел
20.30-21.00ч. - 200-250 мл. мляко като вътре слагам по една детска бисквитка.


Дони, аз смятам още малко да изчакам. Нашия не прояви никакъв интерес към тоя жълтък. Така че вероятно ще е още малко без него. По принцип към 7-8 месец се дава. заради вероятност от алергии и салмонела.
Титла: Re: седмица 18.09-24.09
Публикувано от: Ganka в Септември 22, 2006, 09:54:32 am
Дони, да вземем да отделим в една тема всичките тея неща за храненето и да я ковнем? Че така който търси нещо, трябва да рови по седмичните теми? Как мислиш?
Титла: Re: седмица 18.09-24.09
Публикувано от: venus_melena в Септември 22, 2006, 10:06:37 am
Аз започнах с картоф, но не му понесе - тежеше му явно и неможеше да спи! така че му дадох почивка и после оризова каша с кърма, после добавих банан! След това купих на Хип "Ранни моркови и картофи", което пюре много му харесва и сега сме на него!
Титла: Re: седмица 18.09-24.09
Публикувано от: Ganka в Септември 22, 2006, 10:15:31 am
Вени, с тая оризова каша не го ли запече бе? Аз ако дам такова чудо не мога после се оправи поне 3 дена :?
Титла: Re: седмица 18.09-24.09
Публикувано от: jam в Септември 22, 2006, 10:40:39 am
верно викам да отделим храненето в отделна тема - това се оказва май голяма наука и ще ни е по-лесно да търсим.
пускам нова тема.
Титла: Re: седмица 18.09-24.09
Публикувано от: gybka в Септември 22, 2006, 13:23:33 pm
Я кажете какво се слага на масата за погачата на 40-тия ден? И какво точно се прави?
Титла: Re: седмица 18.09-24.09
Публикувано от: cygnus в Септември 22, 2006, 13:58:36 pm
верно викам да отделим храненето в отделна тема - това се оказва май голяма наука и ще ни е по-лесно да търсим.
пускам нова тема.
jam, ми то хубу ама как да прехвърлим мненията в новата, най-много всеки да си направи копи пейстм пък и преди тва в една седмична разнищихме въпросът за кърменето, трябва и там някъв линк да сложим.

gybka, за питката май е както е обичаят в региона, четох все различни версии. Общото е Християнският обичай на 40 ден в храма да се чете сутринта Чиста Молитва на родилката. Предварително се уговаряш с попа точно на кой ден се брои и се записваш. Отива се после сутринта и попа ти чете молитвата, после влизаш в църквата сама и си палиш свещичката. Бебчето си го държиш в ръце докато се чете молитвата (молитвата се чете отпред пред вратата). Попът ти обяснява всичко, какво трябва да се прави.

А самата питка се прави различно, в Бургас например не е много популярна. Това, което четох из нета и бг-мамма е, че се замесва  сладка питка от  жена с живи родители (някъде пишеше, че трябва да е неомъжена, някъде не) и се разчупва над главата на майката, която държи бебето. Всички гости трябва да опитат от питката. Питката е сладка и се яде с мед. На масата се сервират сладки неща - бонбони, бизквитки, торта и т.н.  Гостите носят подаръци за бебчето и нещо сладко за тебе. Но нали ти казвам, на различните места се прави различно. Ако искаш поразрови из нета какво са правили другите майки и какви статийки има по темата :)

Ей тук има малко подробности повече :
http://www.az-jenata.com/display.php?show_article=12&open_article=56
http://www.bg-mamma.com/site/content/view/155/60/
Титла: Re: седмица 18.09-24.09
Публикувано от: Ganka в Септември 22, 2006, 14:11:29 pm
Гъбка, ние като правихме питка, не я правихме за 40-ия ден, а и с четене на молитва. По-скоро събрах близки, само жени и с тях бяхме. Въпреки че и баща ми беше, ама понеже нямаше къде да го изгоним :)
Ние бяхме приготвили питка с мед, много сладки неща, безалкохолни и малко пуканки. Слага се сладко, за да е сладък живота на бебето. Питката може и майка ти да я замеси. И също така и тя да я разчупи над главите ви. Гостите носят подаръци, а също така знам, че се дават и пари, които се връзват после в кърпата, на която са сложени. Нито много стегнато, нито много хлабаво, за да не е стиснат бебо, или да не е разсипник. Идеята е да е нещо като орисване за доброто на детето :lol:
Титла: Re: седмица 18.09-24.09
Публикувано от: venus_melena в Септември 22, 2006, 15:48:04 pm
Гане, не запече, но имай предвид, че говорим за символични количества! Той тогава беше с разхлабен стомах и се оправи чак като му дадох моркова!
Титла: Re: седмица 18.09-24.09
Публикувано от: lidia в Септември 22, 2006, 18:35:26 pm
Цитат
Е, Лиде, много се радвам, че девойките са кът.Имам 2 красавеца за нея да избира.
Да сте живи и здрави и много щастливи sucky cloud9 cheerleader

 bellydance
ема2
 babyboy babyboy
Ema и двамата са сладури. То избора много труден. Хич няма да и е лесно :D Целувки и за двамата :balk_21:
Титла: Re: седмица 18.09-24.09
Публикувано от: gabi32 в Септември 23, 2006, 14:04:20 pm
Стефи, тонове ми ги слушаше лекарката, която ми водеше бремеността - тази, при която си ходех на частно, не тази по ЗК. В последната седмица тъй като тя беше в отпуск ми ги слушаха в Шейново.
А също ходих и на доплер при В. Димитрова във Фемина за да се види дали е добре кръвоснабдена плацентата.
Титла: Re: седмица 18.09-24.09
Публикувано от: StefiZ в Септември 23, 2006, 16:57:19 pm
Мерси Габи,
на също винаги на прегледите ми слушат тоновете и измерват с доплера кръвотока на пъпната връв. Но другата седмица ще ходя и на запис в МД :D