0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Щом така и така ще трябва да ги варя тези неща за бебето, какъв е смисълът да ги откъсна от градината, да ги мия, да ги замразявам в домашни условия и по някое време да ги сваря...вместо да ги откъсна, измия и направо да ги сваря? Не намирам логика просто, което не значи, че няма такава :)

Логиката е в това да приготвиш по-голямо количество пюре вместо единична порция (разбирай 50-70 грама). Позволява пасиране, разделяне на порции и замразяване, а впоследствие размразяване според нуждите и менюто. Пести се време. Позволява замразяване на пюрета от някои плодове. Хамалогията ми се струва по-голяма със замразени зеленчуци и приготвяне впоследствие.
А при приготвянето на единична порция било от замразен, било от пресен материал, пасирането е мисия невъзможна - половината ще остане по уредите и съдовете. Но разсъждавам без практика...
*

    Bobbie

  • *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Та защо го пиша това всичкото? Щом така и така ще трябва да ги варя тези неща за бебето, какъв е смисълът да ги откъсна от градината, да ги мия, да ги замразявам в домашни условия и по някое време да ги сваря...вместо да ги откъсна, измия и направо да ги сваря? Не намирам логика просто, което не значи, че няма такава :)
Искаш да кажеш без да ги замразяваш ли? Само консервиране чрез варене на бурканчетата?
Ами няма логика, да права си. Ако им имаш вяра де, защото аз на домашно консервиране вяра нямам, освен ако не е направено на 121 градуса т.е. в тенджера под налягане. Знам, че рискът е малък, ама си имам професионално изкривяване като става дума за бактерии и не го поемам :-).

Недъга на бурканчетата не е в самите бурканчета. Поне аз смятам, че Бърди го казва, защото имат консерванти и въобще не е ясно какво още имат.
« Последна редакция: Юли 28, 2011, 23:58:19 pm от Bobbie »


  
*
Мерси Боби, точно тези детайли ме интересуваха по въпроса с морковите и пр. зеленчук :D Наистина е абсурдно какъв зор е в днешно време, да измислиш как да си набавиш читава храна... Ама - това е положението ще се справим някак. ;)
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*

    Bobbie

  • *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Жбрул, въобще ли няма бебешки пюрета, които да са био?

Б.


  
*
Jbrul, ще ти кажа аз как си разсъждавам (не гарантирам, че е вярно, но поне от опит ми изглежда по-правилно).
За предпочитане е да са замразени, защото, ако консервираш, ще ги направиш в бурканчета най-малкото в пюрени. Едно такова бурканче с моркови примерно ще ти стигне за поне 3-4 дни, но дали ще изкара толкова то (след като няма консерванти) и няма пък всеки ден само моркови да яде. Ще добавиш още нещо и ще се наложи да отвориш 3-4 вида такива бурканчета. Все ще хвърлиш нещо, а мен ме би било яд, ако трябва да хвърлям такава храна. Отделно това, което вече се спомена за консистенцията.
Замразените - верно, че не е шоково, но когато се замразяват по-малки количества наведнъж, се замразяват по-бързо. Когато са ти само измити и нарязани на кубчета (естествено добре отцедени), слагаш си ги в торбички и в зависимост от това какво искаш да приготвиш, вадиш си от торбичките само необходимото количество (естествено може за 2 хранения, спокойно ще си изкара 24 часа в хладилник храната). Не малък факт според мен е, че прясно сварената храна има коренно различен вкус от бурканчета - претоплени. Малки количества съм пасирала в чопъра на робота (особено тиквички и пилешко месо - не стават с пасатора). Вярно е, че ежедневното готвене е ангажимент, но все пак готвенето за бебета е само едно варене.
Аз съм замразявала тиквички, моркови, тиква, карфиол, броколи, царевица, грах, печен и суров пипер, спанак, коприва и т.н. Много бързо се минава от пюрета на супи, а тогава нямаш никаква подготовка - вадиш и вариш. Замразявала съм и вече готова храна, но трябва да няма картофи вътре или да са много малко.
*
Жбрул, въобще ли няма бебешки пюрета, които да са био?

Б.

Има на Хип, но и за тази фирма се изписаха доста негативни неща.
*
Аз доколкото разбрах д-р Бърди не харесва плодовите на Хип, защото са с "пълнеж" от ориз, тоест съдържат ориз за сгъстител. Той препоръчва, ако са бурканчета да са само плодови и то на Гербер.






При жълтеница у новороденото не се дава да се пие глюкоза, защото излишният  билирубин не се отделя с урината, а с изпражненията.
*

    Pesheck

  • *
  • 5861
  • Туй аз няма да го търпя и толкоз!
Re: Захранване и хранене на нашите дългоочак&
« Отговор #327 -: Юли 29, 2011, 17:35:42 pm »
Може би именно допълнителните съставки са проблема на купените пюрета. Помня, че инцидентно се случи да купя пюре морков и картоф на хип. Ами да ви кажа честно миришеше ми ужасно. Пък уж само морков и картоф. Същото каквото правех и аз. Не повторих с нищо купешко докато не отидохме на море. Но в интерес на истината малкото будалче го яде със същия апетит с който ядеше и домашните.
Ние сега имаме друг проблем - не яде месо. Т.е. яде си яденето, но държи в устата и мота из нея и ... накрая ми изплюва една топка месо, толкова изсмукана и суха, че и аз не бих я глътнала. Не се притеснявам особено, понеже е жега и аз също ям основно салата от домати, но се зачудих период ли  или що.
*
Пеше,Мишето ми беше така откакто навърши 2 годинки.Нещо превключи и ядеше впоследствие само кебапчета :lol:,другото на топка в устата.Период беше макар и дълъг.На 5г. пак прояде-дотогава голем зор беше :).

*
Мими, Боби, благодаря още веднъж за подробната информация и аргументирани мнения! Определено ще замразяваме био-продуктите :) Едва ли ще мина изобщо без купени пюрета, но като се изберат "правилните" пюрета от "правилните" марки - няма да е проблем си мисля. То ясно, че няма как да предпазим детето от всичките боклуци, които ще яде, но поне доколкото може - ще опитам.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

И аз да се включа с въпрос  :oops:
Всеки ден ли менюто на едно малко дете трябва да включва месо и до кога е така? Все си мисля, да не би пък да е прекалено. Нали ние възрастните не бива да ядем всеки ден месо.... Знам, че при децата е малко по-различно, но все пак, този въпрос напоследък не ми дава мира....


 джиджи хубаво е да се редуват, един ден да дадеш месо, на следващия зеленчук.

Аз днес дадох за 1 път попара, направо се потресоха...хич не искаха, на 3 лъжичка ревнаха.

Кърмих близнаците си 1 год и 2 месеца!!!
За моите две ангелчета родени в 25 г.с.
9.09-11.09.2008
9.09-20.02.2009

Една година без мама...
*

    sixsens

  • *****
  • 4138
  • Благодаря ти, докторе!
Добрееее, обаче Гербер вече се произвеждат от Нестле.....на печелившите честито!
Аз например просто няма откъде да набавя био продукти, особено сега плодове, преди 2 седмици захраних и просто няма откъде да взема проверени. И какво? Ми дадох бурканче. Пред алтернативата да дам наблъскани с пестициди плодове от пазара, предпочетох евентуално съдържащи консерванти бурканчета. Освен това, много зависи какъв е консерванта. Наскоро четох по въпроса и научих, че има начин да се консервира бебешка храна безвредно, така да се каже. Разбира се, говорим за промишлено консервиране, не домашно :wink:
Зеленчуци да кажем, че мога да си подсигуря някои, аз така или иначе другата седмица започвам да въвеждам и тях. Та от прочетеното в последните две страници, да видим дали съм разбрала с русия си мозък :lol: Сварявам, пасирам и замразявам? Или сварявам на кубчета и замразявам?
Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!     
ПО-ЛЕСНО Е ДА СЕ БОРИШ ЗА ПРИНЦИПИТЕ СИ, ОТКОЛКОТО ДА ЖИВЕЕШ СПОРЕД ТЯХ!!!
sixsens, а защо ти е да замразяваш? Аз например почти всеки ден малко преди ядене сварявам по малко зеленчук, слагам масло, сирене или каквото преценя, пасирам и давам. Мога да оставя до след. ден в хладилника.
Но не виждам защо ви е да замразявате, да размразявате, като може и прясна храна.
Аз лично купувам от пазара и не виждам проблем. Био, не био, все един ден ще ядат обща храна.

Кърмих близнаците си 1 год и 2 месеца!!!
За моите две ангелчета родени в 25 г.с.
9.09-11.09.2008
9.09-20.02.2009

Една година без мама...
*
Аз пък всеки ден замразявам защото все не мога да улуча дозата  :lol: Винаги остават 1 или 2 порции.

А защо не може да се замръзяват картофи?  :ask:
Аз съм замразявала и пасирана супа с картофи  :oops: Да изхвърлям ли?
*

    sixsens

  • *****
  • 4138
  • Благодаря ти, докторе!
Николина, имам предвид за зимата. Сега е ясно, че ще давам прясна храна. От пазара не ми се ще да купувам, защото няма как да съм сигурна в произхода на продуктите, нито с какво са обработени. Там контрола е почти нулев. При бурканчетата също няма как да сме сигурни, но уж там има все пак контрол. Абе, не знам, сложна работа е това с храната. Всички искаме да даваме на децата си най-доброто, но явно не винаги се получава. А и в интерес на истината, дори вкъщи да си отглеждам плодове и зеленчуци, те пак биват пръскани с препарати, за да оцелее все пак някаква реколта. Вярно, внимава се с какво се пръска, ама....
Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!     
ПО-ЛЕСНО Е ДА СЕ БОРИШ ЗА ПРИНЦИПИТЕ СИ, ОТКОЛКОТО ДА ЖИВЕЕШ СПОРЕД ТЯХ!!!
Биосертифицирани са пюретата на Holle, Sunval и Babylove, която е марката на DM. Понеже моят хубостник не яде пресни плодове, освен ако не са смесени с купешко пюре, съм ги пробвала всичките. На Холе са много скъпи, но вкусни и без излишен пълнеж. На Санвал някои са добри, други хич не стават- например тези с месото. На ДМ са много вкусни и не са скъпи, но имат неголям асортимент.
Аз лично смятам, че на такава крехка възраст да се яде месо всеки ден не е добра идея- аз давам до 3 пъти седмично- затова и не сме на детска кухня, а на сложни миксове от домашна храна и купешки пюрета...
Миналото лято изпозамразих де какъвто плод можах- за зимата...Е,не ги щя под никаква форма!Ние ги изядохме...

Нощта е най-тъмна преди зазоряване.
*

    sixsens

  • *****
  • 4138
  • Благодаря ти, докторе!
Инке, много мерси за информацията. Не знаех за бейбилов, че са био. Гледах ги последния път в ДМ и се чудех дали да не взема, но не бях сигурна дали са хубави.
Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!     
ПО-ЛЕСНО Е ДА СЕ БОРИШ ЗА ПРИНЦИПИТЕ СИ, ОТКОЛКОТО ДА ЖИВЕЕШ СПОРЕД ТЯХ!!!
*

    Bobbie

  • *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Six, само да предупредя. Не я знам тази марка, но скоро установих при нас, че някои от марките, които са известни прозиводители на био храни, всъщност имали и неща, които не са био. Съвсе случайно го забелязах, когато посегнах да сваля от рафта едни тяхни бисквитки и понеже си знам марката и не чета толква подробно вече, а и до сега абсолютно всичко тяхно е било био. Е оказа се, че правели и не-био неща. Та сигурно е добре да гледаш всеки път дали изрично пише на бурканчето, че е био.

Боби


  
*

    sixsens

  • *****
  • 4138
  • Благодаря ти, докторе!
Боби, благодаря! Ще обръщам внимание, че наистина не се знае!
Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!     
ПО-ЛЕСНО Е ДА СЕ БОРИШ ЗА ПРИНЦИПИТЕ СИ, ОТКОЛКОТО ДА ЖИВЕЕШ СПОРЕД ТЯХ!!!