0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Минилапаротомия
« -: Септември 03, 2008, 19:28:45 pm »
здравейте милички,пускам тема ,защото нищо не открих :(  на някоя от вас да са и отстранявали миома,чрез минилапаротомия.
много ще ми помогнете,ако някой знае нещо по въпроса.


Re: Минилапаротомия
« Отговор #1 -: Септември 04, 2008, 07:54:26 am »
Колко е голяма моимата?
*
Re: Минилапаротомия
« Отговор #2 -: Септември 04, 2008, 09:28:08 am »
Запис, за да следя темата.
По въпроса - на мен ми отстраних миомен възел от външната страна на матката около 1,5 - 2 см при оперативна лапароскопия за махане на тръбите. Обаче още нямам резултат от хистологията.
Отговорът на док беше, че е нормално в матката да се образуват миоми.


*

    evro

  • *****
  • 5167
  • Мъдростта се побира в две думи Търпение и Надежда!
Re: Минилапаротомия
« Отговор #3 -: Септември 04, 2008, 15:58:14 pm »
Ако доктора си има необходимата техника - защо от лапароскопия ще прави мини лапаротомия!?
green apple е права - колко е голяма миомата?
Мойте бяха две (около 1 см) и бяха изгорени при лапароскопията.

Те осмислят живота ни!

Ако опитът ми е от ползва поне за един човек - това е смисъла на присъствието ми (отново и понякога) evro_angelova@yahoo.com
*
Re: Минилапаротомия
« Отговор #4 -: Септември 04, 2008, 17:46:06 pm »
моята е 2,5см.и имало още нещо,но не се виждало на ехографа.имам едно неуспешно икси и ме притеснява тази миома,грешка ли е ако я махна,така поне не поемам риск,ако забременея да изгубя бебето.доки каза,че щом искам я махаме,така  един проблем по-малко.
п.п.а мислите ли ,че след операцията може да се появи пак,то божа работа ,но все пак.и още нещо ,с пълна упойка ли се прави тази операция,забравих да питам.уж съм сербез ,но ще ми е първа операция и малко ме е страх 8O
« Последна редакция: Септември 04, 2008, 17:50:03 pm от aramiz »
*
Re: Минилапаротомия
« Отговор #5 -: Септември 04, 2008, 19:16:15 pm »
Цитат
с пълна упойка ли се прави тази операция,забравих да питам.
Да с пълна упойка се прави.
На мен чрез лапаротомия ми е махнат един голям миомен възел-12см. и няколко малки-колкото грахово зърно.
1г. и 3м. след операцията на мястото на големия миомен възел имах нов 2,4см.
Но има жени при които възлите не се появяват отново.
*
Re: Минилапаротомия
« Отговор #6 -: Септември 04, 2008, 20:50:46 pm »
aramiz, аз също имам миома 2-3см., засега не смятам да я оперирам, смятам да правя инвитро /първо/ с нея. Това ме съветват докторите, но заради нея май ще ми правят Хистероскопия - още не е сигурно. Ти вече си минала един неуспешен опит и е нормално да се замисляш за премахването й. Искам да ти кажа, че наскоро четох, че миомите на Запад вече се премахват с облъчване с ЯМР / ядрено-магнитен резонанс /т. е. без никаква операция. Аз не съм чула това да се прави в България. Но ти можеш да говориш с лекаря ти, дали има надежда скоро така да се практикува и у нас. Другото което трябва да знаеш е, че няма такова понятие "минилапаротомия".
Лапаротомията си е коремна операция, малка или голяма все си е операция! Прави се с пълна упойка и много често е причинява сраствания, които могат да ти докарат още проблеми, освен тия дето имаш. Аз бих избрала да ми направят Лапароскопия, но при мен вече е правена "голяма" лапаротомия и сега имам сраствания, които не позволяват да ми се прави лапароскопия. Ето ти още една причина, която не е за пренебрегване. Да не говорим, че благодарение на сратванията в корема имах и чревна непроходимост, което щеше да доведе до нова операция. Питай какви възможности ти дава хистероскопията.
Та ... като цяло внимавай на какво се съгласяваш, питай за всички възможни начини за отстраняване на миома и най-важното - нужно ли е въобще!
*
Re: Минилапаротомия
« Отговор #7 -: Септември 04, 2008, 21:08:02 pm »
Мери,аз съм на запад,в Италия.сигурна съм,че каза минилапаротомия.дали е необходимо да се прави и аз това се чудя,просто искам да премахвам едно по едно нещата,който биха ми попречили да забременея.каза ,че миомата е голяма 2,5 см. 8O явно за него е такава,незнам.като го попитах за неуспеха,може ли да се дължи на това ,че имам миома,каза че е напълно възможно,но никой точно не може да каже.незнам,като чили лесно се реших без много да му мисля да легна под ножа,оффф.дано да не съжалявам след това.
*
Re: Минилапаротомия
« Отговор #8 -: Септември 04, 2008, 22:46:57 pm »
aramiz, миомата ти не е голяма, но много зависи къде се намира. Аз нямах намерение да те плаша с предния ми пост. Просто споделям усложненията, които ми се получиха след операцията. Аз също исках да махам моята, но д-ра ми каза, че не е желателно да се пипа за момента, ще я следим и ще правим Хистероскопия - това са му думите. Разбира се, че ако и моят първи опит е неуспешен, сериозно ще се замисля за махането й. Но въпроса е защо не ти я махнат с лапароскопия, а искат да ти правят лапаротомия?
*

    evro

  • *****
  • 5167
  • Мъдростта се побира в две думи Търпение и Надежда!
Re: Минилапаротомия
« Отговор #9 -: Септември 04, 2008, 22:48:16 pm »
aramiz, миомите биват 3 вида. Външни, вътрешни - растящи в матката и такива в самата стена на матката.
И още нещо, почти винати една миома не е сама, т.е. обикновено има поне две.
Риск при бременност и миома има, когато миомата е вътрешна и расте.
2.5 см не е голяма, но решението е твое и на лекуващия.
Късмет!

Те осмислят живота ни!

Ако опитът ми е от ползва поне за един човек - това е смисъла на присъствието ми (отново и понякога) evro_angelova@yahoo.com
*
Re: Минилапаротомия
« Отговор #10 -: Септември 05, 2008, 18:43:25 pm »
аз съм убедена,че искам да я махнем,и да, мойте са две,другата е 1см.незнам вярвам му на доки,че знае какво прави.само като се сетя,че имам нещо,което не трябва да е там,и при полов акт ме наболява,не всеки път,но зависи от позата :oopреших,всичката гад вънка,искам да създам най-добрата среда за бебо,когато и да се появи.дано нямам други усложнения.
п.п.сега след иксито,не е пораснала,но преди година и половина бях при д-р Даскалов и от него чух за първи път,че имам няколко миомни възелчета,каза да не се притеснявам за момента и само да ги следя,явно е дошло времето да вземем мерки.
*
Re: Минилапаротомия
« Отговор #11 -: Ноември 21, 2008, 18:11:41 pm »
здравейте,започвам и аз,в понеделник влизам в болницата,във вторник ще ми е операцията.надявам се ,всичко да мине леко и успешно.стискайте ми палци.
Re: Минилапаротомия
« Отговор #12 -: Ноември 22, 2008, 16:15:06 pm »
здравейте,започвам и аз,в понеделник влизам в болницата,във вторник ще ми е операцията.надявам се ,всичко да мине леко и успешно.стискайте ми палци.
Успех! :bighug:
*
Re: Минилапаротомия
« Отговор #13 -: Ноември 23, 2008, 18:35:29 pm »
И аз ти стискам палци aramiz!
Аз също се замислих за моята миома и ще правя диагностична хистероскопия, но догодина.

Aramiz, пиши като мине операцията!
*
Re: Минилапаротомия
« Отговор #14 -: Ноември 29, 2008, 19:13:37 pm »
Здравейте сладурки,прибрах се вчера от болницата.всичко мина и при мен,да си призная като ме караха към операционната бях притеснена видимо.но и аз ще кажа,не е страшно,да,боли ,но е търпимо и минава.
още вечерта след операцията мина една сестра,която предложи да ме вдигне от леглото до стола и обратно,но само ако желая.станах с нейна помощ,на следващият ден преди обяд ми свалиха и катетъра и започнах ме с разходките по коридора.
така от вчера съм в къщи,гледам да се движа,излизам и на коридора за да изкачвам и стълби,днес даже свърших и малко дом.работа ,с помоща на милото естествено.гледам да не се залежавам.дано се движа достатъчно,четох,че е добре.
доки ми изписа инжекции за една седмица и това е.още ме дърпа около раната ,но е нормално.
това е от мен за сега.
благодаря на всички за стиснатите палци,ако някой го интересува нещо с радост ще отговоря. :bighug:

*
Re: Минилапаротомия
« Отговор #15 -: Декември 02, 2008, 12:01:29 pm »
Ееее, супер! Бързо се възстановявай и започвайте с бебеправенето!
Арамиз, обясниха ли ти каква е миомата и къде е била?
*
Re: Минилапаротомия
« Отговор #16 -: Декември 02, 2008, 15:22:00 pm »
Мери,даже и да са ми казали каква е, не съм ги разбрала :oops:,но като си взема клиничния картон ,ще се опитам да си преведа всичко дословно./от итал./
иначе са били две ,едната е била ниско долу под матката,а другата от лявата страна горе ,мисля до тръбите.това е,което съм разбрала.и тази ,която е била долу ,предполагам от нея съм имала този дискомфорт по време на секс.това са мой расъждения ,разбира се.
а колкото до бебеправенето,чак към април месец можем да си помислим за следващото икси.