0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Първа помощ при бебето и детето
« -: Февруари 27, 2012, 10:06:34 am »
 Пускам темата, тъй като след първоначално допитване се оказа, че ще е полезна.
 
 Нека да споделяме това, което знаем по повод първа помощ в екстремни ситуации, като изгаряне, задавяне, задушаване, порязване, висока температура, лошо падане, силна алергична реакция, ларингит, натравяне...
 
 Пожелавам на всички, това, което споделяме да е само чиста теория, и на никой да не му се налага да я прилага.
« Последна редакция: Март 08, 2012, 09:00:36 am от StefiZ »
*
Re: Първа помощ при бебето и детео
« Отговор #1 -: Февруари 27, 2012, 10:12:32 am »
Може ли модератор да закове темата?
Мине ли на втора страница ще се затрие.

*

    Eille

  • *
  • 916
  • Понякога мечтите се сбъдват двойно!
Re: Първа помощ при бебето и детео
« Отговор #2 -: Февруари 27, 2012, 16:39:11 pm »
Много полезна тема се очертава!

Ето аз какво държа у нас
- за изгаряне - спрей Пантенол
- за ударено - арника
- за ларингит - фенистил
- за температура - панадол, ефералган на свещи и нурофен
Винаги имам медицински спирт, марли, бинт обикновен и ластичен.


*

    denisa

  • *****
  • 2681
  • Човек предполага, Господ разполага!
Re: Първа помощ при бебето и детео
« Отговор #3 -: Февруари 27, 2012, 16:54:47 pm »
Денис имаше жестоко задавяне преди около 3 години с кубети. В паниката обаче нямам спомен какво точно направих  :oops: знам по принцип, че не трябва да се удря по гърба, а да се хване за краката и да се обърне надолу с главата.
*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
Re: Първа помощ при бебето и детео
« Отговор #4 -: Февруари 27, 2012, 17:08:06 pm »
Денис имаше жестоко задавяне преди около 3 години с кубети. В паниката обаче нямам спомен какво точно направих  :oops: знам по принцип, че не трябва да се удря по гърба, а да се хване за краката и да се обърне надолу с главата.

нищо подобно.
правилното поведение при малки деца, според лекарката от БЧК, която ми води курс по първа помощ за деца, е точно да се удари по гърба - с цяла длан, с блъскащо-гладещо движение, от средата на гърба по посока към врата, като същевременно детето е опряно на другата ръка, леко наведено надолу. много ми е трудно да го обясня с думи.

лекарката каза така - ако нищо друго не помага, казвам ви един анти-научен и антимедицински способ, който работа - хващане за краката и стръскване надолу с главата. но това при по-големи деца ен може да се приложи.

за по-големи деца и възрастни се прилага техниката на Хаймлих.

темата е хубава и препоръчвам да се сдобиете с книжката на БЧК, посветена на оказването на първа помощ при деца. а най-добре е да посетите и курс, ако можете. отнема по 3 часа за 1 уикенд. във всеки град има поделения на БЧК, надявам се.
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*
Re: Първа помощ при бебето и детео
« Отговор #5 -: Февруари 27, 2012, 17:11:10 pm »
 Джам, благодаря за препоръката. Изобщо не се бях сетила, че може да се направи това. А като малка съм ходила дори на състезание, организираха го от училищата, обаче тогава научихме само видове превръзки с бинт  :oops:
*
Re: Първа помощ при бебето и детео
« Отговор #6 -: Февруари 28, 2012, 21:08:49 pm »
както си говорихме с дидон, аз миналия петък бях на такъв курс, воден от педиатър. само да добява към написаното от джам - нека правим разлика между задавяне, което спира въздуха и "продуктивна кашлица", защото тялото е способно да се справи само, така че не всеки път когато се закашля детето трябва да прилагаме екстрени мерки. казвам това, защото скоро гледах ужасени майки да удрят по гърба на детето си без да има нужда от това.

добра позиция да се държи бебето е на коляно - единият крак е на земята (коленичили сте, а другият е здраво стъпил и ви е упорния на него подпирате ръката, с която придържате бебето, ако то е твърде тежко) или просто го слагате на скута си с главата надалу.

ето едно клипче, което е доста добро според мен.

http://www.youtube.com/watch?v=H5_fHPCDfP4
Re: Първа помощ при бебето и детео
« Отговор #7 -: Март 08, 2012, 00:47:02 am »
Поправете заглавието на темата Първа помощ при бебето и детео


Desunt inopiae multa, avaritiae omnia
*
Re: Първа помощ при бебето и детето
« Отговор #8 -: Март 08, 2012, 08:45:11 am »
Jam,  то може да има поделения на БЧК, но едва ли навсякъде ще се провеждат такива курсове. Виж, аз не съм се сетила да питам педиатърът за това.
Може някой да допълни "аптечката" на Eille, ако има с какво де :-)


*

    lady_11

  • *****
  • 3217
  • МЕТЛАТА - любимото ми превозно средство!
Re: Първа помощ при бебето и детето
« Отговор #9 -: Март 08, 2012, 10:10:01 am »
да споделя и аз:

- изгаряне - освен Пантенола и Фенистила върши работа за по-леки изгаряния. От бабините илачи : сода за хляб върху изгореното, счупено сурово яйце (изпитано върху мен - върши работа);
- задавяне - удар по гърба , както го е описала Джам, после вода.
- задушаване - е тук не бих рискувала сама да правя каквото и да било, защото причините от задушаване са много,
- порязване - кислородна вода, реванол, антибиотична паста,
- висока температура - температуро понижаващи, бих добавила и Хексалгин, охлаждащи лепенки, които се слагат на челото,  от бабините илачи: увиване на детето в мокър чершаф напоен с вода и оцет или компреси на ръце и крака;
- лошо падане - зависи от падането и  в какво се изразява "лошото". Пример : обездвижване на крайник, слагане на лед. Глава: поставяне на детето в покой - да си легне , а не да щурее, избягване на висока околна температура,ако има цицина и нямате наблизо Арника , може да се намаше цицината с олио, отока спада почти веднага.
-  силна алергична реакция, ларингит, натравяне - принципно за тези състояния бих потърсила веднага лекар. Ампула Урбазон със спринцовка и игла имам винаги в аптеката, когато отиваме на почивка. За натравяне - активен въглен.

*
Re: Първа помощ при бебето и детето
« Отговор #10 -: Март 08, 2012, 11:39:46 am »
лейди 11 - благодаря за изчерпателния списък, по повод задушаването, въпросът е, че нямаш избор (ако не дай боже се случи и детето спре да диша) трябва да направиш нещо докато дойде линейката. дори препоръката е една минута изкуствено дишане и тогава се вика линейка, а след това - докато чакаш продължаваш с изкуственото дишане.
*
Re: Първа помощ при бебето и детето
« Отговор #11 -: Март 08, 2012, 13:58:51 pm »
Наистина е добре да се има подръка Урбазон, ала дозата как ще се определи?






При жълтеница у новороденото не се дава да се пие глюкоза, защото излишният  билирубин не се отделя с урината, а с изпражненията.
*
Re: Първа помощ при бебето и детето
« Отговор #12 -: Март 08, 2012, 14:14:09 pm »
Дозата на урбазона се определя от педиатъра, според възраст/кг на детето. Той ти казва каква ампула да си вземеш. Дано не ни се налага.
*
Re: Първа помощ при бебето и детето
« Отговор #13 -: Март 08, 2012, 20:33:10 pm »
Да не се налага, ама на мен ми се наложи да обръщам с краката нагоре, потупване не помогна... като чувал я изтръсках, педиатърката каза, че съм реагирала правилно.

В добавка за удар по главата, се следи и дали детето следи движещ пръст, цвета на устните трябва да е розов, не побелял/посинял. Също повръщане, блуждаещ поглед, невъзможност да разпознае родителя, невъзможност да се успокои.

В аптечката имам (задължително) ВОМИТУС ХИЙЛ, свещички против повръщане + хидратиращ разтвор

*
Re: Първа помощ при бебето и детето
« Отговор #14 -: Март 18, 2012, 10:24:28 am »
Превенция и оказване на първа помощ при деца 0 до 3 години



Най-големите опасности, установени от опита на специалистите - педиатри и общопрактикуващи лекари и оказването на първа помощ при тях, са:



Задавянето е опасност, която грози бебето още от първите му дни на белия свят. В първите 3-4 месеца, когато бебето е на кърма или мляко за кърмачета, съществува реалната опасност от това да се задави при попадане на мляко в дробовете му при повръщане. Опасността от задавяне е налице и малко по-късно, когато детето вече може да хваща предмети (от шест- седем месеца и до 2-3 годишна възраст). Мъниците тогава изследват света „на вкус" и слагат в устата си всичко, което им попадне, но това може да бъдат копчета, малки частици от играчки и други подобни, което се явява реална опасност за сигурността им. Но преди да посочим техниките за първа помощ в ситуация на задавяне и задушаване, ще кажем най-важните правила, за да не се случи.



Правила за превенция. Тъй като в този период бебетата предимно лежат, никога не оставяйте мъничето по гръб, защото, ако повърне, течността се връща и може да се задави и дори задуши. Винаги след хранене го изчаквайте да се оригне преди да го сложите в креватчето, така ще избегнете евентуално повръщане на храната. Правилната поза, в която бебето трябва да лежи, е на една страна. Така, дори и да повърне, няма опасност от задавяне. По отношение на малките предмети, които детето задължително ще опита, ако намери - никога не оставяйте около него подобни опасни частици. Това се отнася и за играчките - примерно дрънкалки, които може да отвори и да погълне топченцата вътре.



Правила за първа помощ:



1. Ако бебето кашля много силно и подозирате, че чуждо тяло (храна или малка играчка) е запушило дихателните пътища, оставете го да продължи да кашля. Не се намесвайте, не го тупайте по гърба и не правете опит за тласкане на бебето през корема.



Ако бебето кашля слабо или не може да говори, да диша и да плаче, приемете, че дихателните пътища са напълно блокирани. Бебето може да бъде обхванато от паника и да има сини устни.



Направете 5 потупвания по гърба:





•Поставете бебето да легне с лице надолу върху предната част на ръката ви;


•Притиснете ръката си към бедрото си, като главата на бебето трябва да бъде по ниско от тялото и долните крайници;


•Потупайте бебето между плешките 4-5 пъти с възглавничката на другата ръка.




2. Направете пет тласъка на гърдите:



Поставете бебето като „сандвич" между ръцете и предмишниците си и го обърнете по гръб с лице нагоре и с глава, по-ниско разположена от гръдния кош.



Поддържайте главата и тила на бебето с ръка, като поставите предмишниците си на бедрото.



С меката част на дланта направете 4-5 тласъка в областта под гръдния кош, насочени нагоре и напред.



Повтаряйте цикъла от 5 потупвания по гърба с 5 тласкания на гърдите, докато:





•Бебето изхвърли чуждото тяло;


•Бебето започне да диша.




      Дете в безсъзнание се поставя на една страна в стабилно странично положение - целта е: проходими дихателни пътища.Отворете устата и ако има нещо, например  дъвка, бомбон и пр., отстранете ги, ако няма такива не бъркайте в устата на детето.



       Ако заварите дете в безсъзнание /катастрофа, травма, задавяне или друга причина довела до това състояние/ незабавно проверете дали детето диша, при липса на дишане установете дали има пулс.



    АКО ДЕТЕТО Е В БЕЗСЪЗНАНИЕ, НО ДИША И ИМА ПУЛС - поставете го на една страна и незабавно се обадете на тел. 150 или 112. До пристигане колата на бърза помощ следете пулса и дишането.



   При дете в безсъзнание, липса на дишане и сърдечна дейност, започнете незабавно съживяване /СРR/.  Внимателно отстранете, ако има наличните предмети от устата на детето, повдигнете леко брадичката нагоре, което ще освободи от езика дихателните пътища, поставете марля върху устата на детето и внимателно духнете леко, като обхванете с устата си устата, а при кърмачета устата и носа на детето, толкова, колкото съвсем леко да се повдигнат гърдичките. След това махнете марлята от устата, поставете напречно на ребрата под мислената линия, свърваща гръдните зърна на детето, три пръста, върху гръдната кост, повдигнете показалеца, и направете 5 притискания, при които гръдната кост да потъва половин до 1 см при новоредени, а при по-големи деца до 2 см. Повтаряйте 1 вдухване и 5 компресии до появяването на пулс и дишане или до пристигане колата на БМП, която сте извикали при първа възможност.



При определени заболявания - инфекции на респираторния тракт или тежка алергична реакция се наблюдава нарушаване проходимостта на дихателните пътища. Препоръката за дете със затруднено дишане и лаеща кашлица е незабавно да бъде отведено в болница. Прилагането на изброените техники е безсмислено, тъй като обструкцията на дихателните пътища се дължи на отточни тъкани, а не на чуждо тяло.



Опасност от падане. При бебетата, когато започнат по-активно да се движат и да се обръщат от гръб по корем и обратно, една от най-големите опасности е от падане.



Правила за превенция. За да избегнете ужаса от това да видите бебето си плачещо на пода с възможни травми, не го оставяйте само на леглото или  на масичката за повиване.



Опасност от удавяне. Когато къпете детето, съществува реалната опасност от това то да се подхлъзне във ваната. В тази възраст мъниците нямат инстинкта за самосъхранение и дори в малко вода, ако попадне личицето му, може да се удави.



 Правила за превенция. Никога не оставяйте без надзор бебето, дори и за секунди,  докато е във ваната.



Опасност от отравяне. Около седмия-осмия месец и след това, когато мъниците започнат вече да пълзят и правят първите си крачки, предметите, които могат да станат обект на изследователския им интерес (изразяващ се в опитването на вкус), са значително повече. Вече са лесно достъпни любопитните кутии с прах за пране, омекотителите, каналините, оставените на ниско лекарства, листата на филадендрона в хола ви и пр. Все вещества, които могат да предизвикат отравяне при поглъщането им. По данни на БЧК, отравянето е един от най-срещаните спешни случаи при децата под 5-годишна възраст. То почти винаги се случва в домашни условия.



Правила за превенция. Най-важното правило да предпазите детето от отравяне е винаги да прибирате на високи и недостъпни за него места всички опасни вещества като гореизброените.



Но все пак това не винаги е възможно, дори, защото детското развитие е толкова динамично, че ако допреди половин ден не е могло да отвори вратичката на шкафа например, то с изненада може да установите, че половината му съдържание вече е навън. Затова много важно е да знаем как да разпознаем симптомите на отравяне.



Разпознаване



В зависимост от вида на погълната отрова и от времето, изминало от момента на контакта, са налице:



Ранни симптоми:



Отворена опаковка на лекарство или препарати, използвани в домакинството; необичаен мирис от устата или петна по кожата или дрехите; внезапни промени в поведението, страх, раздразнителност или свръхактивност; болезнени изгаряния в и около устата, които показват, че детето е влязло в контакт с корозивен химикал; гадене, повръщане.



По-късни симптоми:



Главоболие; усещане за студ, лепкава (хладна и влажна) кожа; коремна болка или спазми(схващане); слабост и дезориентация; неясна реч; трудности при дишане; сънливост; припадъци; безсъзнание.



Правила за първа помощ:



1. Отстранете всякакви хапчета, кристали или други следи от отрова от устата на детето.



2. Съберете информация. Останете спокойни. Опитайте се да определите следното: име или вид на погълнатото лекарство или химикал. Погълнато количество, като например: Само една глътка, половината хапчета, цялата течност. Състоянието на детето, като например: в съзнание, повръщащо, изгорена уста, коремна болка.



3. Ако детето е погълнало корозивен химикал (такъв, който изгаря и причинява значителна болка), дайте незабавно половин до три четвърти чаша (100-150 г, но не повече!)прясно мляко или студена вода. Това количество изплаква отровата от устата и гърлото, но не е достатъчно да причини повръщане. При отравяне с корозивни химикали не трябва да се предизвиква повръщане. В случай на погълнато корозивно вещество, трябва да бъде незабавно лекувано в спешно медицинско отделение.



Първа помощ при вирусни и бактериални заболявания.



При симптоми като запушен или течащ нос, болки в гърлото и кашлица обикновено става дума за простуда. Първата помощ в този случай се изразява в следното: дайте предписаните от лекар лекарства; използвайте овлажнители за въздух - влажният въздух намалява болката и улеснява очистването на секретите. За отпушването на носа използвайте солена вода (физиологичен разтвор), като накапвате по няколко капки във всяка ноздра в легнало положение на детето. Следете телесната температура на детето - при повишаване дайте предписания  от личния лекар медикамент за нормализиране на температурата, при нужда можете да направите влажно обвиване или да го изкъпете с по-хладка вода. При диария лечението се изразява в осигуряването на покой на червата и даването на детето достатъчно количество течности, които да компенсират загубите от честите изхождания. Давайте голямо количество течности. Ако кърмите, продължете с кърменето и давайте между кърменията електролитни разтвори. Ако детето е захранено вече, прекратете храненето и му давайте течности и електролитни разтвори за 5-6 часа, след което внимателно започнете захранване. За поддържане на кожата сменяйте често памперсите, мийте и подсушавайте добре кожата след всеки епизод на диария. При подобряване на състоянието, започнете да давате храни, които забавят преминаването през червата, като печени банани, сварени моркови,оризова вода . При висока температура детето трябва да остане вкъщи до отшумяване на симптомите. Давайте му да пие течности на малки глътки (вода, чай). Дайте на детето предписаното от педиатъра лекарство за смъкване на температурата. Облечете детето възможно най-леко, но не позволявайте да трепери. Мокрете главата, защото повече от половината топлина от тялото се губи през главата. С изпаряването на водата започва и охлаждането.



 



Автор: Силвия Чалъкова
Консултант: д-р Христина Шкодрова, педиатър, детски кардиолог, лектор
по първа долекарска помощ за деца към БЧК


ето и един сайт  http://www.zdrave.net/document/institute/e-library/Miscellaneous/Narach_Parva_Pom.htm

и този също е полезен http://www.firstaidbg.com/firstaid/zadavjane.htm
 
ето и още един  за пракитчески съвети http://www.pramed.com/index.htm
« Последна редакция: Март 18, 2012, 10:28:51 am от Perdeto »
Който не разбира мълчанието ви, няма да разбере и думите ви.
Ако съдбата е спряла да ви се усмихва, опитайте се да я разсмеете!

Re: Първа помощ при бебето и детето
« Отговор #15 -: Май 09, 2012, 17:20:18 pm »
И аз тия дни си мислех за такава темичка  :lol:
Моят въпрос е:
Какво да правим при ухапване от пчела, оса или друго подобно насекомо?

Re: Първа помощ при бебето и детето
« Отговор #16 -: Май 09, 2012, 22:24:41 pm »
И аз тия дни си мислех за такава темичка  :lol:
Моят въпрос е:
Какво да правим при ухапване от пчела, оса или друго подобно насекомо?

Държиш Зиртек, Ериус или ако имаш възможност Урбазон под ръка за алергична реакция. Ако не, се хваща ухапаното място и се натиска в основата, както се изтисква пъпка, за да излезе живото.
Това знам аз.
[/url][/url]
Re: Първа помощ при бебето и детето
« Отговор #17 -: Май 10, 2012, 09:53:18 am »
Мерси, Вени  :D
Снощи питах и майка ми и тя ми каза като излезе жилото (при ухапване от пчела) да се натърка местото с желязо, с дръжката на лъжица например, и после компрес с оцет.
Като малка толкова пчели са ме хапали ,но нямах спомен как ме оправяше майка ми  :lol: Помня че мноооого сърбеше  :x

Re: Първа помощ при бебето и детето
« Отговор #18 -: Май 11, 2012, 23:45:06 pm »
При ухапване от пчела, след като извадиш жилото, най-добрия начин против подуване и сърбеж /болка/ е да намажеш ухапаното с кал :wink: Може да звучи малко налудничаво, но баща ми е пчелар от много години и сме хапани много от пчели, та това е най-ефикасно. Иначе и с метал сме се натърквали и с чесън съм чувала, но калта помага най-много! Друг е въпроса, ако се появи алергична реакция - в този случай - към най-близката болница според мен.
*
Re: Първа помощ при бебето и детето
« Отговор #19 -: Май 12, 2012, 00:33:09 am »
Ако не се чувствате уверени в критична ситуация, да боравите с ампула Урбазон, спринцовка и игла...може би е добре да имате това: http://pharmamedia.bg/product_info.php?products_id=768 Обърнете внимание, че се прилага при деца от 15 кг. нагоре. Може и при деца под 15 кг., когато е животозастрашаваща ситуацията т.е. потенциалните рискове са по-малки от потенциалните ползи.

Естествено, надявам се на никоя от нас да не се налага да използва нито едното, нито другото, но все пак темата е за информация на майките.

Курсовете за които говори Джам се провеждат навсякъде, където има офис на БЧК. Аз го карах като бременна, ама май ще ида на един опреснителен, че имам чувството че ми се губят доста неща от него.  :lol: Ако говорим за по-малък град, където все пак има офис на БЧК - вероятно се чака известно време да се събере поне някаква група за провеждането му, но не може да няма. Открай време се чудя, защо лекарите от ЖК не препоръчват на бременните жени този курс, или направо да е задължителен. Както е задължителен курса за оказване на първа помощ на БЧК, /като взимаш шофьорска книжка/.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Re: Първа помощ при бебето и детето
« Отговор #20 -: Май 17, 2012, 19:28:19 pm »
Какво се прави при изгаряне. Когато изгарянето е леко /без образуване на мехури, или направо открита рана/ и не засяга голям участък от кожата - в домашни условия засегнатата зона се облива единствено с хладка /не ледена/ вода за 10-15мин. Когато изгарянето е на място допускащо това /примерно крайник/, засегнатата зона се повдига, с цел да се намали отока. Ако се маже с нещо - маже се нещо купено от аптеката и предназначено за третиране на изгорена кожа, не с нещо предназначено за супа и салата.
Ако изгарянето е тежко, има мехури, или е направо открита рана - се отива при специалист възможно най-бързо. Ако се налага превръзка на изгорената зона - тя е суха, стерилна и хлабава. Когато третирате сериозно изгаряне с някакъв препарат - той реагира с увредената кожа, променя вида й и в последствие - затруднявате специалистът да определи точното състояние на увредената зона. Рискувате да вкарате инфекция и да се получат усложнения.

Оказване на първа помощ /не само на деца и не само при изгаряне/ и най-често допускани грешки. Позицията на БЧК и американската организация на Червения кръст.
http://otgovori.info/greshki-pri-okazvane-na-parva-pomosht/
Ето и сайта на БЧК: http://www.redcross.bg/first_help.html

"контакти" - как да изкарате и курс за оказване на първа долекарска помощ. Заповядайте: http://www.redcross.bg/firstaid6.html
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

Re: Първа помощ при бебето и детето
« Отговор #21 -: Май 24, 2012, 14:00:08 pm »
Само да вметна.
Гледам обсъждали се Урбазон със спинцовка.
А защо не по-лесния и удобен  вариант - свещичка Преднизолон напр.

На сина ми и за псевдокруп- а и при бронхита на 1м са му изписвали.