0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

за ненужните покупки
« Отговор #160 -: Май 25, 2016, 13:26:09 pm »
Минахме без кошара за игра с близнаците. Проходилка, като кола ни дадоха съседите. Почти не искаха вътре да ти слагаме, а повече отвън си играеха да натискат копчетата и да въртят разните джаджи по нея. Бънджито Митко не щя и минута да поседи в него. Кирето поскача два-три пъти и той взе да отказва. Изобщо, откакто взеха да се измъкват сами от столчетата за кола, които ползвахме в къщи вместо шезлонги - я за дневен сън, а докато са будни, но няма кой да стои с тях да ги забавлява и наглежда да не се изтъркулят от леглото, тези деца не искаха да бъдат поставяни в каквото и да е нещо от този род. Искаха си свобода и без ограничения- да се търкалят, да пълзят и ходят най-накрая. Или да бъдат гушнати или седнали в нас, за да си общуваме нещо. Не можаха да ги оценят от към забавната им страна явно - и бънджито включително. Изглежда прозряха опита ни да се измъкване и да вършим нещо, поставяйки ги там. :)Не съжалявам обаче. От ден на ден стават все по-самостоятелни и ще дойде мига, в който ще можем да се върнем към обичайния си ритъм на живот, без да сме отдадени непрекъснато на грижи и игри с тях и да открадваме време за любимите си занимания. 
Но признавам, че съжалявах, че не можех да се възползваме от удобството, които предлагат тези бебешки уреди и завиждах на хората, чиито деца прекарват време в кошара за игра, люлка-шезлонг или бънджи.Така че, ако детето ви ги харесва - чудесно, но моят съвет е да не бързате да хвърляте сума пари да ги купувате - ако може някой да ви даде да пробвате или да ви подари или продаде запазени употребявани. Да не стане като с нашето бънджи.
После идва времето да се купуват коли и кончета за бутане, коли и мотори с педали,без педали, тротинетки и каквото там се сетите. От тях, колкото и да имате у дома, никое няма да бъде пренебрегнато и оставено без да се ползва. Зная го от опит с баткото, а го виждам вече и по-малките. Но пак първо и давам да пробвам нещо за тяхната възраст, запазено от бате и ако има интерес, гледам да купя второ или нещо подобно, за да не се карат и сърдят. Макар, че ги учим и да се редуват и изчакват.
Мисълта ми беше, да не се хвърляме да купуваме всяко едно нещо за бебета и малки деца, само защото някой ни е казал, че тяхното дете много го е харесало и използвало. Добре е да сме по-умерени в тези покупки и да влагаме парите си в наистина нужни и полезни вещи. Да не се затрупваме с излишни.
Защо искаш да слагаш децата в паяци/проходилки, или там както ги наричат? Не е ли по-добре да си се научат да ходят без тези приспособления? Моето бебе се научи да ходи без такава чудесия.
Проходилката е улеснение предимно за майката. дава й няколко минути спокойствие. След пълзящо бебе тичаш по същия начин като след ходещо. Дъщеря ми прекара много време в проходилка и страхотно й харесваше, но тя прохожда много дълго и за мен наистина беше голямо улеснение. успя да унищожи само цветята. Синът ми ползва проходилка сигурно 3-4 пъти. Тя страшно го ограничаваше в движението, защото той лазейки достигаше до толкова много места, които с проходилката бяха абсолютно недостъпни. А и ни бяха дали една изключително голяма, едвам минаваше през вратите, така че не я е ползвал много. Той лазейки, разказа играта на всички дискове, уредби, книги изобщо, всичко, което му беше достъпно. Наложи се да заключа всички шкафове, прибрахме дисковете в кашони, уредбите спряхме да ги използваме и ред подобни неща.
<br />[link=http:
*
Аз не съм ползвала проходилка.За мен е ненужна вещ, но за мен! Моника се научи да се изправя по мебелите, да ходи държейки се за тях.После почна да се изправя по стените и така проходи.Тя беше страшно пасивно бебе, но проходи малко след годинката нямаше и месец след като направи годинка.Ходенето без проходилка я научи как да пада, как да се пази.Защото беше падала много пъти преди това.А аз просто пернаредих в къщи, така че да не е опасно за нея. За шкафовете и чекмеджетата взех едни гумени държачи от Джъмбо, то дали е с проходилка или без детето в един момент пак почва да рови по шкафовете и да бърка в контактите.Така или иначе пак трябва да се пренареди къщата, защото всичко му е интересно и иска да пипне навсякъде.И ако сега е проблем ходенето, после с катеренето какво правите?Защото аз решение не намерих, само прибрах всичко чупливо.

Нашият пък обожаваше проходилката. И не е имал проблем после нито с лазенето, нито с прохождането. В интерес на истината счупи 2 проходилки, защото се друскаше в тях.  Накрая от olx взехме една втора употреба , стар модел за 10 лв!!! И в момента извозва след нас 3то детенце :lol: За мен беше голямо улеснение проходилката, а като беше на село , той обичаше да се засилва в нея и да си вдигне краката. И тогава, и сега си е страшно активен, любопитен, много обича да се катери, да бяга, да скача...
*
Засилването с проходилката и вдигането на краката са особено опасни.Поради увреждания на деца в следствие на такива маневри в проходилки в редица страни те вече се забраняват.Казвам го просто за сведение.Но помислете, вратлето им не е укрепнало още, мозъка няма такава защитна среда, при едно рязко спиране от проходилката какво се случва с врата и главата на детето?

Не го казвам като укор!!А като нещо върху което да се помисли!

*
Маги, сегашните проходилки имат стопери, вкл. защита, ако се живее в къща да не падне с нея по стълбите детето. Дани както е "би турбо" - всякак е "опитвал" да я обърне тази проходилка - не успя. Вкл. когато вече ходеше - мяташе се в нея, ей така за весело, след което излизаше от нея висейки с главата надолу (сметни каква тежест и дисбаланс за уреда) и пак не се е обръщала. Отделно, че в едно стандартно българско жилище - къде чак пък такава скорост и как да развие едно непроходило още дете на месеци? В кои държави ги забраняват проходилките? Сефте чувам, ама вече като не следя такива теми...

Не налагам мнение и аз, споделям само личния си опит с уреда, за мен беше удобен, за Дани - голяма радост. Не му е забавила прохождането - тръгна си сам и стабилно, без никакво държане и пр. преди годината. Също така - няма ни една травма от "незнание как да падне". Проходилката му беше марка Jane, нова струваше към 120лв. тогава, виждала съм същата ползвана и за 30лв в olx.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Моля, кажете нещо за наколенките.
Маги, да и аз бях чувала такива неща за проходилките и затова не взехме. Иначе аз слагам моето бебе от 4-ри месечна възраст в кошара за игра. Малко не я долюбва, но в общи линии си играе в нея. Бънджи ползвахме около 5 месеца. Започнах да я слагам малко преди навършването на 5 месеца два пъти на ден по 20 минути, повече не искаше да стои, пък и в инструкциите пишеше, че не трябва да се държи детето повече от 20 минути. Когато стана на 10 месеца, бънджито вече не й беше интересно. Всъщност то не е бънджи, а детски център с функия бънджи. Въпреки играчките и музиката все пак й омръзна.
« Последна редакция: Май 25, 2016, 15:28:42 pm от kati_vm »
*
Изчаках 6м за да поставя в проходилка. Наколенки не съм ползвала, контузии не е имало. Проходилките уж натоварвали стави т.н.н.н. не виждам проблеми. Да забавят развитието и да възпрепятстват ходенето също. Моят го беше страх да се пусне дълго време, но вече не беше в проходилка, заради излизане от нея по описания от Жбрул начин.
И аз вече се моля да спираме оригването. Направо откачам тия дни, раздразних им с нещо стомасите ли не знам, но са милион оригвания, повръщане почти на всяко, преобличам и тях и мен. Не мога да държа нон-стоп и като сложа някъде едната за да държа другата, то първата пак връща.
*
Начи нашата е била куча марка, ама тя ни беше и дадена не съм я гледала.Но Моника не я хареса.Слагах я в нея само като ходех до тоалетна и то така че да ме вижда.Иначе ревеше, мяташе се назад и проходилката за малко веднъж да се катурне с нея.Спираше я един вид. Джбрул, трябва да потърся къде го бях чела това, че вече и аз забравям, карам по спомен :)

Не съм ползвала наколенки, имах арника гел и йодасепт.Носех ги в чантата на количката и при падане мажех.

И при нас не е имало инциденти и при 2те скъпи проходилки и при тази от 10 лв , която как ли не се мята вътре, но никога не се е облъщал. А и по това време вече беше с направена операция на главата, но неврохирургът каза, че няма проблем да я ползва /стига да е сигурна естествено  :D/ Веднъж една приятелка ме заклейми и каза, че детето ще е бавноразвиващо , защото ползва проходилка /сполед най-нови изследвания/ и , че тя за своето НИКОГА не би ползвала. Ееееее, 2 седмици след разговора ни ми звъня да пита коя марка ползваме и т.н.
Наколенки и аз не съм ползвала. При все, че Явор откакто е проходил, непрекъснато тича, не е имал някакви сериозни падания с изключение на 1 в яслата, което не съм видяла . виж при сестра му, всяко падане си беше страшно. тя има няколко много свирепи падания -едно от люлка, едно от катерушка и едно ходейки по тротоара. И при трите един от нас беше близо до нея, но и трите завършиха с разбита уста, кръв и много рев и т.н. Страшна гледка, тя просто наистина не умее да се предпазва при падане. В този ред на мисли, едно обелено коляно не е чак толкова страшно. По-страшни са наистина наранявания по лицето, челюста и т.н.
<br />[link=http:
*
В проходилка слагам от 6 месец, но откакто пролази хич не я долюбва. Нашата се води 2 в 1 после става на уокър , още не сме я преожеазували, че си я слагам там, за да ида до вц и да свърша някоя 5-мин работа.

Да се похваля и аз кат' циганка стока на пазара, Слънчогледка вече говори осъзнато - казва тате, баба, деде, маце, писе (на котката маце, на котарака писе), дай, само..мама е мираж. Дори неоаъзнато не го казва. Иначе като я питат къде е мама ме посочва или търси с поглед. Но не иска да го каже и това е. А по-големите деца какво казаха най-напред и кога чухте мечтаното мама/о/е ?


Всеки миг е още един шанс...
*
На моето бебе, любимата му дума е "тата". "Мама" присъства само като е много на зор, но по принцип не я използва.  :wink: Казва баба, дада, ам. Всъщност това е. Приказва си несвързани неща, като че ли малко е назад с говоренето, но аз не се притеснявам.
*
Хора, децата ви са малки какво говорене?Да казват отделни думи Да, ама говорене?Моника от скоро говори.Около 2 годишна направи изречение от две думи, сега вече прави повече изречения, пита, казва някакви неща, разбираме се макар и с малко фантазия.
Аз забелязах следната зависимост и мисля има и научно обяснение.В момента в който има физически възход някакъв всичко свързано с говорене, мислене и т.н. остава на заден план, щом усвои физическото и стане сигурна прави възход в говорене, изразяване, фина моторика.

Не се вкарвайте във филми, гледайте си децата, следете просто дали са ОК за възрастта си.Не гледайте на нам си кой детето дето на 6 месеца направило изречение  :P Покрай мен има много деца говорещи много по-рано от Моника, но те пък имат проблеми с други неща.А и да сме честни няма двама еднакви човека.Та аз не съм се закъхарила, и да ви кажа ограничих силно контактите около 1,5 на малката.Не ми издържа нервната система да слушам всеки ден колко е велико някое дете.А като го гледаш то в пъти по-зле от твоето, ама нали сме културни мълчим :)

Та гледайте си децата, радвайте им се щото много бързо порастват бебоците!
« Последна редакция: Май 25, 2016, 18:42:44 pm от magi_st »

*
На 8 м. децата произнасят някакви звуци. Това е част от нормалното им развитие. Но съвсем не е осъзнато говорене. Дори и за думи не може да става въпрос.

Маги, синът ми проговори със срички на 2 г. София май беше малко по-бърза. После на човек му се иска щъркелът да ги доставяше с копче за изключване.  :lol:

*
Хора, децата ви са малки какво говорене?Да казват отделни думи Да, ама говорене?Моника от скоро говори.Около 2 годишна направи изречение от две думи, сега вече прави повече изречения, пита, казва някакви неща, разбираме се макар и с малко фантазия.
Аз забелязах следната зависимост и мисля има и научно обяснение.В момента в който има физически възход някакъв всичко свързано с говорене, мислене и т.н. остава на заден план, щом усвои физическото и стане сигурна прави възход в говорене, изразяване, фина моторика.

Не се вкарвайте във филми, гледайте си децата, следете просто дали са ОК за възрастта си.Не гледайте на нам си кой детето дето на 6 месеца направило изречение  :P Покрай мен има много деца говорещи много по-рано от Моника, но те пък имат проблеми с други неща.А и да сме честни няма двама еднакви човека.Та аз не съм се закъхарила, и да ви кажа ограничих силно контактите около 1,5 на малката.Не ми издържа нервната система да слушам всеки ден колко е велико някое дете.А като го гледаш то в пъти по-зле от твоето, ама нали сме културни мълчим :)

Та гледайте си децата, радвайте им се щото много бързо порастват бебоците!
:good_post:
*
Кати, права си, че улиците в Германия са по-чисти, но само сравнително, де. Зависи къде си. Може би в някое малко село или в Мюнхен са по-спретнати. В Берлин понякога на някоя спирка или след фойерверките за Нова година е страшна свинщина. Но нали съм си софиянка, не ми пречи особено.  :lol: Най-мръсният град, който съм виждала, това е Брюксел. Да, да, много по-мръсен от София.

Аз не съм ползвала нито наколенки, нито проходилка, така че не мога да се изкажа. Философията ми беше съвсем прагматична, че хората и без проходилки прохождат от векове.

*
Блу, гаратирам ти, че е осъзнато! Всеки път, когато види баща си казва тате. Не го казва на никой друг освен на него ,същото е и с другите думи, които казва ОСЪЗНАТО. И не е случайност. Иначе неосъзнати думи си бращолеви нон стоп всякакви от няколко месеца.
Позволи ми малко по-добре да знам..какво може да прави МОЕТО дете. Дори педиатърката ни я похвали..
Повече няма да се обадя да си хваля детето..сакън..
Хубава вечер..


Всеки миг е още един шанс...
*
Ти извинявай! Май прекалявам с участието си в тази тема.

*
Ти извинявай! Май прекалявам с участието си в тази тема.
Не исках да избухвам така и да наруша хубавата атмосфера тук, но наистина се почувствах макар и индиректно обвинена в лъжа.  Знам, че е рано за осъзнато говорене и  1 -2 пъти мога да нарека случайност, но всеки път не знам как по друг начин освен осъзнато да нарека. Наистина, не ме разбирай погрешно, нямам нищо против теб и не съм искала да бъда груба, просто леко си изпуснах и аз нервите, за което и аз се извинявам.
💐💐💐


Всеки миг е още един шанс...