0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

    Chandra

  • *
  • 1567
  • Безспирно е движението на живота..
Obmisljam da se pribera v bg za izvestno vreme. No se strahuvam che njama da moga da objasnja zashto majat mi ne e s men naprimer. 
Защо да не можеш да обясниш? Просто съпругът ти е в Холандия, за да може да ви издържа финансово (т.е., да издържа семейството си)... Възможно е да имате и планове за по-големи покупки, водещи до необходимостта да се спестят средства и т.н... Важно е, в момента на кандидатстването "приоритетно да сте изградили живота си в България" и да кажете, че и в бъдеще планувате местопребиваване в страната. А нали в крайна сметка "човек предполага, Господ разполага" - какво ще се случи утре и каква посока ще поемат осиновителите, това няма как да предвидят 100% - както тези, които са живели извън страната, така и хората, които никога не са били в чужбина...

Само че в този случай трябва да кандидатстваш за осиновител сама, без съпруга си. Той български гражданин ли е?

I kak shte uredja dokumenta koito mi trjabva sled tova, conformirash al. 23 po hagskata konvencija.
Не съм чувала за това нещо. Може ли да обясниш повече?...
"Don't tell God how big your problems are...tell your problems how big your God is."

Zdravei Chandra,

Blagodarja za barzijat ti otgovor, az barsha dva reda salzi u sopoli, u se radvam Che ne Sam sama...Saprugat mi e Holandec. Tozi document za koito govorja shte mi e neobhodim kogato sled vreme se varna v holandija i kandidatsvam za razreshenie za pribivavane na deteto. Toi po princip se izdava pri mejdunaronite osinivjavanija i udostoverjava Che vsichko e napraveno na osnovata na principite v hagskata konvencija. Trjabva da se konsultiram s advokat si mislja.

Ti jiveesh v Germanija nali, kak uredi vsichko? V bg jivja li?

Sardechen pozdarv,
Marina
*

    Chandra

  • *
  • 1567
  • Безспирно е движението на живота..
Да, за Германия става дума, но тя е част от ЕС и не ни е било необходимо разрешително за престой. Обаче доколкото съм чувала от момичета, живеещи в страни не-членки на ЕС (дано и те се включат!), най-лошото, което може да се случи е, да не ви признаят осиновяването и да се наложи да минат две години до "ратифицирането му". Това е максимума и след този период щат - не щат го признават... А до тогава мисля, че ще можете да сте в страната само "на гости" или да не споменавате там факта на осиновяването... Друг вариант е, няколко месеца след като сте осиновили в България да кажете на социалните, че заминавате с детето за Холандия и те да се свържат с колегите си там, за да може да може в Холандия да продължи двугодишния следосиновителния контрол...

Аз в България се прибрах за доста дълго време... Останалото ще ти пиша на лични...
И от мене поздрави! :)
"Don't tell God how big your problems are...tell your problems how big your God is."

Здравейте! От дълго време не бях влизала тук, заинтригувах се от написаното за т.н."ратифициране"на решението за осиновяване след две годишен период.Както и друг път съм писала, съпруга ми е гръцки гражданин, преди повече от година само аз осинових нашата дъщеричка по процедурата за национално осиновяване. На около всеки шест месеца се прибирам в България и правим срещи със социалния ни работник. Дъщеричката ни ходи на градина и дасега не е имало никакъв проблем за нейното пребиваване в Гърция, като вече е включена в системата на здравно осигуряване, единствено от службата по гражданска регистрация към кметството отказаха да я впишат в нашата партида, докато не се произнесе гръцки съд.Вчера посетих адвоката, който наехме в Гърция за да започне процедура за осиновяване на малката от страна на съпруга ми.Той ми обясни, че все още не може да внесе документите в съда и дори да се осъществи осиновяване в Гърция, то решението няма да бъди признато в България, тъй като е в правните норми с които се е запознал, български гражданин може да бъде осиновен от чужденец, само с решение на български съд.Това естествено много ме озадачи, пък и навсякъде в нашето законодателство се цитира осиновяване от страна на чужденец на дете български гражданин с обичайно пребиваване в страната/България/.Тогава какъв бил казуса, ако детето е български гражданин, но вече обичайното му пребиваване е в чужбина. Моля, ако някой е минал по този път, нека ми пише.Лек ден на всички!
*

    Chandra

  • *
  • 1567
  • Безспирно е движението на живота..
Мимоза, имам близка роднина, която беше осиновена от германец. Спомням си, че по немските закони осиновяването се делеше на "силно" и "слабо" (предполагам, че става въпрос за "пълно" и "непълно") и по тази причина се изискваше някакъв документ от държавата, чиито гражданин е детето (човека), тъй като в някои държави съществувало само "слабо" ("непълно") осиновяване... Затова моята близка трябваше да наеме адвокат и в София... Но в крайна сметка всичко протече гладко и безпроблемно... Предполагам, че не е трудно да се намерят специалисти в областта, но ако искаш, мога да попитам за името на адвоката...

В тази връзка, в следния документ пише:
Осиновяване на дете с обичайно местопребиваване в Република България от лице с обичайно местопребиваване в чужбина от Проф. д-р Николай Натов, (стр.10)
Цитат
Меродавната разпоредба на КМЧП е чл. 84, който гласи:
„Чл.84. (1) „Условията за осиновяването се уреждат от правото на държавата, чиито граждани са осиновяващият (осиновяващите) и осиновяваният към момента на подаване на молбата за осиновяване.

(2) Ако те са с различно гражданство, прилага се отечественото право на всяко от лицата.

(3) (Изм. - ДВ, бр. 47 от 2009 г., в сила от 01.10.2009 г.) Когато осиновяваният е лице с обичайно местопребиваване в Република България, се иска съгласието на министъра на правосъдието, освен ако осиновяващият има обичайно местопребиваване в Република България. Условията и редът за даване на съгласие за осиновяване, се определят с наредба на министъра на правосъдието.

(4) (Изм. - ДВ, бр. 47 от 2009 г., в сила от 01.10.2009 г.) Когато осиновяваното лице е български гражданин, осиновяващият, който има обичайно местопребиваване в друга държава, трябва да отговаря и на условията за осиновяване по правото на тази държава.

(5) Действието на осиновяването се урежда от общото отечествено право на осиновителя и осиновения. Ако те са с различно гражданство, прилага се правото на държавата, в която е тяхното общо обичайно местопребиваване.

(6) Унищожаването на осиновяването се урежда от правото, което е било приложимо към условията за осиновяването съгласно ал. 1, 2 и 4.

(7) Основанията за прекратяване на осиновяването извън унищожаването по ал. 6 се уреждат от правото, приложимо към действието на осиновяването съгласно ал. 5.

(8 ) При прекратяване на осиновяването трябва да се съобразят интересите на ненавършилия пълнолетие осиновен.”

А относно признаването на международно осиновяване, защо не попиташ в Гърция, каква е процедурата там?... Аз се поинтересувах за Германия. И в Германия, както в Холандия, ако детето е осиновено в страна - членка на ХК, просто съответната държава издава удостоверение, че процедурата се е осъществила по правилата на ХК и това е достатъчно. В Германия делят международните осиновявания на "договорни" и "декретни". Проблематични са "договорните", при които примерно не е извършвана социална проверка на осиновителите. Евентуално в тези случаи може да се стигне до НЕпризнаване на осиновяването и да се наложи изготвянето на нов социален доклад...  

Но си мислех,... във вашия случай дори и да ви признаят решението за осиновяване, пак ще се наложи бащата да осинови детенцето...
"Don't tell God how big your problems are...tell your problems how big your God is."

Чандра, признателна съм ти!!!Твоя отговор потвърди изводите до които и аз след ровене из нета бях си направила.До тук просто не съм попадала на адвокат, специалист по международни осиновявания, в България живея в неголям провинциален град, а в Гърция на туристически остров.Разработката на Проф.д-р Николай Натова е намерих и предоставих на адвокатката ми в България, но след това решихме да опитаме да започнем процедурата в Гърция и сега като изчетох разборедбите на чл.84, ал.5 от КМЧП мисля, че това е възможно.Просто сега ще преведа тази част от закона и ще го занеса на адвоката.В Гърция няма непълно осиновяване, както и не могат да осиновяват самотни родители или двойки, които не са в законен брак/това са условия дори и за инвитро процедури/.Желая да бъдете здрави и много щастливи с твоето малко слънчице!Аз по-рядко пиша във форумите, но следя с интерес всичките ти публикации.
*

    Chandra

  • *
  • 1567
  • Безспирно е движението на живота..
Хеееей, мерси много! :) :hug2: И на вас пожелавам безброй усмивки и да сте здравички и много щастливи! 

В Гърция няма непълно осиновяване, както и не могат да осиновяват самотни родители или двойки, които не са в законен брак/това са условия дори и за инвитро процедури/.

В Германия пък ако човек е семеен, НЕ може да осиновява самостоятелно... А несемейни двойки нямат право да осиновяват заедно - само единият може да кандидатства като самотен родител... Инвитро също се поема от касата само на семейни двойки и до 40 годишна възраст на жената...

Чух, че в Гърция няма национално осиновяване, така ли е наистина?
"Don't tell God how big your problems are...tell your problems how big your God is."

Здравей отново!Дано денят ви да е прекрасен!
В Гърция има национално осинавяване,даже когато изваждах документите от тук за съпруга ми и обясних, че ще кандидадстваме за осиновители в България, ми зададоха въпрос, защо не опитаме да осиновим в Гърция. Но има само четири центъра за настаняване на деца с около сто деца всеки, процедурата се точи от 4 до 6 години. По техни данни от 400 осиновявания на година, 100 са по национална процедура, останалите 300 са частни осиновявания, от които 90 на сто майката е от български произход.Делата се точат с години, гръцкия съд разглежда всеки случай по отделно, като се отдава голямо значение на възрастовата разлика между осиновяващ и осиновяван и имотното състояние на осиновяващите.
*

    Chandra

  • *
  • 1567
  • Безспирно е движението на живота..
[...] ми зададоха въпрос, защо не опитаме да осиновим в Гърция. Но има само четири центъра за настаняване на деца с около сто деца всеки...
Ех, че хубаво! :) В цяла Гърция само 4 дома с по 100 деца...  Как са успели...
"Don't tell God how big your problems are...tell your problems how big your God is."