0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

    Bobbie

  • *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Re: Още една "рачешка" седмица :) 11.07. - 17.07.
« Отговор #80 -: Юли 13, 2011, 07:38:15 am »
Последно "го ядох" за писалката с адреналин, как едва ли не съм предизвиквала съдбата купувайки такова нещо. Ми в съдбата - вярвам донякъде, ама в медицината и статистиката - повече. Дано сте здрави и да нямаш подобни емоции повече.
И у нас има такава, защото мъжът ми имаше жестоки алергични реакции при които беше стигнал да му изтръпне дори езика.
Някаква специална за бебе ли си взела? Защото ако не е, можеш да го убиеш с адреналин. Имай предвид, че срока на годност е една година( поне на нашата е така), но ако я пазиш на прохладно. Не трябва да се държи например на жегите, то си пише на нея на какви температури. И също е важно да се знае, че  се използва само в краен случай - примерно задушаване, а не всяка алергична проява.При по-леки прояви се дават други лекасртва. Реално едва ли някога ше ти се наложи да я ползваш ( и ти пожелавам да не се наалга). Обикновено алергиите започват по-леко и с времето стават по-силни. Едва ли от веднъж ше се стигне до  задушаване.

Боби
« Последна редакция: Юли 13, 2011, 07:40:53 am от Bobbie »


  
Re: Още една "рачешка" седмица :) 11.07. - 17.07.
« Отговор #81 -: Юли 13, 2011, 07:51:23 am »
Добро утро и от мен, тази сутрин станах в 7 изпих си на спокойствие цялото кафе и се зачетох във форума, а бебка спи ли спи......тишина, и мъжлето и то спи.....тишина
 и така исках да ви кажа , че моята щерка всяка сутрин става взима дистанционното и ме тряска в главата да и пусна бейби тв. Докато ние доспиваме тя си гледа между нас поне два- трийсет минути. Та за да научат нещо от бейби тв не им трябва много гледане а постоянство, защото съм забелязала , че дават едно и също и все повтарят. На няколко пъти се опитвах да и пусна нещо по-интересно, но тя все си искаше бейби тв.

И за да не ме линчувате  :-) че детето гледа мнооооооооого телевизия ще си призная, че го прави само сутрин.....то после не остава време от разходки и игри. За вас не знам как е , ама на мен ми е кратък деня.


И за да не съм капо, да се включа в темата със свекитата. Първата година адски много се дразнех на бабешките простотии и сега реших, че не си заслужава . И да се ядосвам и да не се ядосвам все ще е тая. Сега се старая да я оставям самостоятелно да се гледат и да не знам какво става. Така хем аз съм починала, хем тя се е нарадвала на детето.



*

    mishanta

  • *
  • 7232
  • Не пропускайте профилактика при мамолог! Важно е!
Re: Още една "рачешка" седмица :) 11.07. - 17.07.
« Отговор #82 -: Юли 13, 2011, 07:54:10 am »
Боби, аз затова поясних, че на дете не бих посмяла без лекар!
Последния път се задуших в един магазин в който бяха чистили рафтовете
с спрей препарат за дърво, докато си помислих колко силно се е напарфюмирал
някой и ларинкса ми се наду и изхвърчах навън със 100!Нося си ериус и веднага пих!
За сега все някаква сила ме пази и беше събота и не бях сама с децата,
иначе това е най-големия ми страх, да не ми се случи нещо когато съм сама с тях!
Благодарение на Вас съм Майка :flower: :flower:
Димитър 07.11.07 и Калина 21.10.09
:heartbeat: :heartbeat:

* Чувствителните хора живеят върху върха на пръстите си, за да не притесняват никого.
Прекосяват живота без да вдигат шум, защото целият шум е вътре в самите тях *


:eat: Рецептурник на майсторките в Зачатие :)
*

    lidia

  • *****
  • 2959
  • Най-хубавото се вижда само със сърцето.
Re: Още една "рачешка" седмица :) 11.07. - 17.07.
« Отговор #83 -: Юли 13, 2011, 09:48:02 am »
Не вяевах, но дойде момент, в който обяснявам цял ден, че на вън е ужасно горещо и е по-добре да гледа телевизия, да рисува, ако щещ игри на компютъра или каквото и да е занимание, но да не е навън. Обаче основното ни занимание е да караме колело или да пълним балони и да ги меткаме ...викам ако не беше с къдри и рокля, щях да кажа, че си мъжко! Свекърва ми я гледа в някой дни, няма начин. Чудя се само, защо дните в които е с баща ми няма проблем цял ден. И яде и спи и не реве...С нея ми звъни през 15 минути и реве да се прибирам, в къщи ми обяснява, че тя не и обръща внимание! А като ми звъни малката и реве през 15 минути, нищо не мога да свърша, по-добре да си я взема с мен. Същата работа. В 8 тръгнах, тя се събуди в 8:30 и току що проведох 9 разговор  :( а е едва 9:00 часа. Сега съм и казала да си изпере дрехите на куклите, маратонките и една рокличка, която вчера заля със сок, да видя колко време ще издържи.

Jam на съседката дъщеря и ги прави тези неща с температурата. Веднъж направи гърч. След дова и при 38 посинява и се тресе, независимо дали я качва или сваля. Ужасно е. Педиатърката казва, че е от рязко качване или сваляне на температурата. Майка и не ще и да чуе да и дава Диазепам. При най-малката температура я тъпче с Нурофен, Панадол, Хексалгин и каквото се сетиш, за да може изобщо да не я вдига, мисля излишно е да описвам защо. Ако вдигне 37.5 след 10 минути е с 38.5 тресяща се и синя. Изобщо, дано никой не се сблъска в подобно нещо.
Брат ми е съшия, От 37.5 за 5 минути на 39..Майка ми като бяхме деца спеше на земята опряна в креватчето. Ако не си виждала как излиза пара от чершав с вода и оцет, ела ще ти демонстрирам някой ден, защото макар на 25, една от двете ни когато е болен си седи при него.
Когато гледаш дете, с подобни "номера" с времето ги научаваш и си знаеш, но първите пъти си е приключение.

А на колежката мъжа и беше с менингит, и да ти кажа, бих предпочела да отида в болница, за да отхвърлят най-страшното, отколкото след време да го разбера, както беше при тях... Естествено последствията от това са на лице. Персонала на бърза помощ с констатацията, че човека е пиян няма да го коментирам..само казвам, че момчето не пие по принцип.
http://www.youtube.com/watch?v=xFkUG9xSSSE с благодарност на едно цигуларче :)
http://www.youtube.com/watch?v=dy2KNUESXp0
*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
Re: Още една "рачешка" седмица :) 11.07. - 17.07.
« Отговор #84 -: Юли 13, 2011, 10:20:07 am »
lidia, виждала съм и 40.3 на термометъра, което не може да се свали.

става дума за друго. високата температура при деца се случва често, при най-различни заболявания, трябва да се научим как се реагира на това адекватно, за да сме подготвени. има някои правила, които би трябвало педиатрите да съобщават на майките превантивно, а не постфактум. Ганка дава добра идея - заедно с Бърди да опитаме да формулираме такива правила, за да си спестим неприятности и излишни неща от рода на описаното.

признавам, и аз вчера се поуплаших, когато за първи път видях сина си в състояние на отпуснат като дроб, повръщащ, с температура, хленчещ, че го боли коремчето и главата (което най-много ме уплаши) и постепенно затварящ очи в напечената от слънцето кола, с която го карах от детската градина към дома. заради оплакването от главата реших да отидем на лекар, иначе не бих го карала.
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*
Re: Още една "рачешка" седмица :) 11.07. - 17.07.
« Отговор #85 -: Юли 13, 2011, 10:23:35 am »
Това с менингита си е опасно, и твърдението че като са ваксинирани вероятността да се разболеят е нищожна изобщо не е вярно. Предполагам сте чували за вирусен менингит, който е доста по-малко опасен от бактериалния, ако изобщо има безопасен менингит де. НО от такъв никой не е застрахован, това искам да кажа. Моя много добра приятелка 2008г. изкара този кошмар, и всички ние покрай нея. Деси беше на 1.6г. и имахме контакт с нея предния ден преди да я приемат в инфекциозна, след 2 дни вечерта Деси вдигна температура. Е вярвайте ми не само че отидох в инфекциозна в 4 през нощта, ами как оживях не знам :( Факт че ни се изсмяха там, защото на детето освен 38Т нищо друго му нямаше и се оказа вирус, който мина за 2 дни, но аз бях длъжна да я заведа.
*

    Bobbie

  • *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Re: Още една "рачешка" седмица :) 11.07. - 17.07.
« Отговор #86 -: Юли 13, 2011, 10:26:09 am »
Боби, аз затова поясних, че на дете не бих посмяла без лекар!

Знам видях, а и при теб е друго. Първо ти си направила инжекция,която можеш да не дадеш цялата и второ урбазона е стероид, няма да убиеш никого с него. Колкото и вредни, организма ни може да толерира огромни количества стероиди ( говоря за единична доза), макар че не мога да кажа 100% за бебе как е, но не е като адртеналина. Адреналина е съвсем друго лекарство. Забързва  пулса невероятно, а и тези писалки са така направени, че като я притиснеш срещу крака си и те сами изстрелват съдържанието си в теб и не може да им кажеш да спрат на половината примерно.

StefiZ, за вирусен менингит няма лечение и без това. Лечението е да го държат добре хидрирано и да свалят температурата.  Детето, ако пие достатъчно течности, в болницата нищо по-различно няма да му направят. Спешно е да си в болница, ако имаш бактериален менингит. С Ивана една нощ изкарахме в спешното и като се опитваха да разберат от какво вдига температура това беше един от въпросите- ваксините дали са и дадени всичките. И при положение, че нямаше неврологични симптоми и пишеше вода, си ни пратиха у нас. Та затова казах , че е рядко да имаш менингит, ако си имаш всички ваксини, а не че не може да хванеш вирусен. Нека го формулирам по друг начин - нищожен е шансът да имаш бактериален менингит, т.е. този за който започването на лекарства веднага е спешно. Това не значи, че не може, но е рядко да е от друго.
Между другото проверих за кое точно беше - именно пентаксима е една от ваксините в които има ваксинация срешу често срещан причинителн на менингит. Тя каза, че детето не е било взело последната доза Пентаксим, та сигурно затова са изказали мнение да не е менингит.
Между другото да спомена - има ли съмнения за менингит веднага да се тича в болница. Не може да знаеш дали е вирусен или бактериален ей така като го гледаш детето, защото симптомите са еднакви. Всеки един неврологичне симптом ( чувствителност към светлина, схващане на врата, гадене и повръщане, главоболие) си е причина човек да се провери за всеки случай.

Лидия, не разбирам защо да дават Диазепам? Не съм запозната,само знам че е против гърчовете - това стандартно ли си го дават на такива деца? Не е ли по-добре да свали температурата, вместо да я тъпче с такива неща за всеки случай?
« Последна редакция: Юли 13, 2011, 11:07:28 am от Bobbie »


  
*
Re: Още една "рачешка" седмица :) 11.07. - 17.07.
« Отговор #87 -: Юли 13, 2011, 10:46:35 am »
Против висока температура имам свещички. Те по-бързо свалят температурата в комбинация с влажно обвиване.






При жълтеница у новороденото не се дава да се пие глюкоза, защото излишният  билирубин не се отделя с урината, а с изпражненията.
*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
Re: Още една "рачешка" седмица :) 11.07. - 17.07.
« Отговор #88 -: Юли 13, 2011, 11:07:44 am »
Bobbiе, от тия писалки с адреналин има и вариант за деца с дозировка за деца.

аз не разбрах защо изобщо в случая с детенцето на Инке-Тинке са тръгнали да мислят за менингити и енцефалити? само защото вдигнало 39 градуса и треперело?
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*

    Bobbie

  • *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Re: Още една "рачешка" седмица :) 11.07. - 17.07.
« Отговор #89 -: Юли 13, 2011, 11:20:18 am »
Bobbiе, от тия писалки с адреналин има и вариант за деца с дозировка за деца.

аз не разбрах защо изобщо в случая с детенцето на Инке-Тинке са тръгнали да мислят за менингити и енцефалити? само защото вдигнало 39 градуса и треперело?
Ясно, е така е друго. Аз не знаех какво имат, затова попитах за всеки случай.

Предполагам за менингита са мислели заради липсващата ваксина и са го казали. Те тези лекари въобще като говорят не мислят, че така ще причинят инфаркт на някоя майка. Не ми е много ясно как са го отхвърлили без пункция, ама сигурно по симптоми  - не ги знам каво точно гледат. Ама като ги няма сиптомите пък не е редно да шашкаш майката така превантивно.

Боби
« Последна редакция: Юли 13, 2011, 11:32:30 am от Bobbie »


  
*
Re: Още една "рачешка" седмица :) 11.07. - 17.07.
« Отговор #90 -: Юли 13, 2011, 12:00:40 pm »
Да питам - при темепература се охлажда тялото, но ако са студени крайниците и детето го тресе се затопля ли? Наистина ще е много добре, ако и д-р Бърди даде мнение.
Re: Още една "рачешка" седмица :) 11.07. - 17.07.
« Отговор #91 -: Юли 13, 2011, 12:38:39 pm »
Благодаря ви, момичета, за съпричастността! Голяма подкрепа сте ми!
Значи, аз си казах на жената от БП, че не сме реваксинирани, тя реши,че има херпангина, но не й хареса видът му и предложи да го закараме до Педиатрията, за да го прегледат специалисти, все пак. А лекарката, която го прие там не можа да му свие главичката към гърдичките и реши,че е най-добре да отскочим до Инфекциозна, за да го види инфекционист. Дори пред мен звънна по телефона на д-р Мангъров и помоли да го прегледа. Малчо от Т, болка, уплаха се беше стегнал много, но докато дойдат да го прегледат в Инфекциозна вече беше посмъкнал Т до 38.3 и се поокопити и взе да любопитства и главичката му лесно се местеше във всички посоки. Там му направиха стандартните тестове и ни пратиха обрано в Педиатрията за назначаване на лечение.
Въпреки стреса, не съжалявам, че отидохме, защото така поне отхвърлиха нещо по-сериозно, пуснаха му ПКК и РУЕ и сега поне ми е спокойно,че знам какво му е.
А той вече е в обичайния си вихър след една спокойна нощ на сън.
Тема за реагиране при подобни ситуации ще е много полезна.
Например, лекарката от Педиатрията ми написа една схема съобразно килограмите му каква доза и на какъв интервал мога да давам антипиретици. Аз не знаех,че след като Панадол, Нурофен и Хексалгин са различни лекарства между тях трите може дори и да няма интервал, че интервал се спазва между дозите на едно и също лекарство. Това нашата педиатърка можеше да ми го каже- тогава може би изобщо нямаше да стигнем до висока Т и треперене.
« Последна редакция: Юли 13, 2011, 12:50:22 pm от Inke Tinke »

Нощта е най-тъмна преди зазоряване.
*

    Bobbie

  • *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Re: Още една "рачешка" седмица :) 11.07. - 17.07.
« Отговор #92 -: Юли 13, 2011, 12:47:25 pm »
midge,няма положение, при което да е с висока температура и да трябва да се затопли. Е, ако детето ти го тресе и има 38, може да не е опасно да го завиеш за малко колкото да не се чувства зле милото ( като наблюдаваш да не се качва), но ако има да речем 40 градуса, тогава и да го завиваш не трябва, а да се охлаждате възможно най-бързо.
Точно това ни се случи на нас преди известно време. Лекарката каза, че така вдигат температура - изстиват им крайниците. На Ивана бяха като лед, направо страшо студени, чак се уплаших, защото не го знаех това.  Все едно си представи, че си взимат топлото от крайниците и си го пращат из тялото :-).  Аз тогава не можах да я сваля добре с лекарства и като я охладих с вода и живна и краката и се стоплиха също.

Боби
« Последна редакция: Юли 13, 2011, 12:49:31 pm от Bobbie »


  
*
Re: Още една "рачешка" седмица :) 11.07. - 17.07.
« Отговор #93 -: Юли 13, 2011, 12:54:16 pm »
Благодаря, Боби! И ние сме имали такива преживявания и педиатърката ни каза да не завиваме, а да охлаждаме. По-нагоре прочетох за затопляне, ако са ледени крайниците и затова попитах. Абсолютно неадекватна и неграмотна се чувствам за такива моменти  :(
« Последна редакция: Юли 13, 2011, 12:56:22 pm от midge »
*
Re: Още една "рачешка" седмица :) 11.07. - 17.07.
« Отговор #94 -: Юли 13, 2011, 12:56:13 pm »
Боби, за писалките /поне тези, които аз взех/ - те са една дозирана за възрастен и една дозирана за бебе. Наясно съм какво е адреналин, не съм ги купила на своя глава, а изписани от лекар с подробни инструкции кога и как се ползват. Дано никога не се налага де. Бих поставила такави инжекция, единствено, ако нямам шанс да стигна бързо до болница и детето, или някой друг направи анафилактичен шок. Това състояние изглежда по-различно от "просто алергична реакция", дори тежка такава, за съжаление - виждала съм го на живо няколко пъти. Говорим за оток на лице, гласни връзки, задушаване и от сорта гадории. Пак казвам - дано никога не виждам такова нещо при Дани, или близките ми, но да си имам нещо под ръка, пък като му изтече срока на годност, ще го изхърля с голям кеф, че не е употребявано. То и без това не ми е за у нас, а когато сме на къщата т.е. на 15 км. от най-близкия спешен център.

Урбазон, при спешност - трудно бих могла да дозирам сама за бебе, сигурно и ще съм паникьосана, пък ампула, пък игла и треперещите ми ръце...затова предпочетох да имам писалка. Пък и ако състоянието не е "на умирачка" ще се докопаме до спешния там да сложат Урбазон, не аз да импровизирам. Иначе, ампули Урбазон, спринцовки и игли, има из всичките ни къщи разхвърлени от години, за щастие - все не се е налагало да се ползват и дано е така занапред.

И в предната тема казах, но и тук да повторя - писалки с адреналин - никого не съветвам да си купува на своя глава, все едно аспирин купува. Първо се пита лекар, получавате инструктаж за прилагането на същите и тогава купувате.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
Re: Още една "рачешка" седмица :) 11.07. - 17.07.
« Отговор #95 -: Юли 13, 2011, 13:53:58 pm »
приятно изненадана съм от добрата реакция на лекарите от педиатрията, която разказа Инке-Тинке. нищо общо с това, което се случи на нас преди няколко години. явно зависи на кой лекар ще попаднеш.
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

Re: Още една "рачешка" седмица :) 11.07. - 17.07.
« Отговор #96 -: Юли 13, 2011, 15:51:37 pm »
Да, и мен ме изненадаха със загрижеността и внимателното си отношение. Е, не ми спестиха мъмренето на тема "Защо е с памперс още? Ще му докарате стерилитет!" и някои други забележки по отглеждането, обявиха го за рахитичен ей така от поглед, но иначе се държаха адекватно и професионално. То какво ходене на лекар ще е ако никой не отнесе едно мъмърене?!Особено разтреперана майка на болно дете! :D

Нощта е най-тъмна преди зазоряване.
*
Re: Още една "рачешка" седмица :) 11.07. - 17.07.
« Отговор #97 -: Юли 13, 2011, 16:06:35 pm »
Еееее,че те кога се свалят памперсите??? :o Гледам вашия Йоси няма две години още??
п.п. съжалявам за въпроса,ама не съм много на ясно!! :?
/www.mamaibebe.com][/url]
Re: Още една "рачешка" седмица :) 11.07. - 17.07.
« Отговор #98 -: Юли 13, 2011, 16:07:05 pm »
Благодаря, Боби! И ние сме имали такива преживявания и педиатърката ни каза да не завиваме, а да охлаждаме. По-нагоре прочетох за затопляне, ако са ледени крайниците и затова попитах. Абсолютно неадекватна и неграмотна се чувствам за такива моменти  :(

Знам, че ако има Т и тялото е топло, а краката студени, краката се топват в топла вода (топла- като телесна температура) и температурата се сваля.
Инке, ужас си преживявала, дано няма повече, че ...
[/url][/url]
*

    Bobbie

  • *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Re: Още една "рачешка" седмица :) 11.07. - 17.07.
« Отговор #99 -: Юли 13, 2011, 16:31:17 pm »
То какво ходене на лекар ще е ако никой не отнесе едно мъмърене?!Особено разтреперана майка на болно дете! :D
Ама разбира се, те да си кажат  :) иначе току виж не си се притеснила достатъчно.

Аз честно казано хич не съм въодушевена от каквото са направили, защото до колкото разбрах от теб нито са започнали превантивно антибиотик  (тя го праща със съмнения за менингит и не бие поне една инжекция с нещо за всеки случай), нито са направили друго изследване освен едната пълна кръвна картина и РУЕ. Поне от това, което разбрах от описаното от теб, това е всичко, което е направено за цяла нощ разкарване- преглед, ПКК и РУЕ. Правилно ли съм разбрала?

Жбрул, за срока на годност имах предвид, че ако не се държи на тези температура, а на по-топло, може да се окаже, че не можеш да разчиташ на пълната сила на лекарството.

Боби
« Последна редакция: Юли 13, 2011, 16:33:56 pm от Bobbie »