0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Как да си каляваме децата?
« -: Ноември 26, 2007, 20:19:42 pm »
Здравейте!

Моля ви тук да напишете как подхождате вие за каляването, в чисто организационен план-кога на разходка, колко дълго, при какви условия, но и как се справяте с постоянното мърморене на хората около вас, че ще си разболеете детето?

Може ли да се ходи на разходка:
-в мрачен ден
-в ден със слаб до среден вятър
-в ден, когато леко ръми?

Можем ли да излизаме с деца, когато те са на лечение за нещо по-леко, примерно настинка, но като цяло са в добра кондиция? Дете с кашлица може ли да се извежда или трябва задължително да седи у дома?

Когато излизате с какво обличате децата си? По-малките бебета и по-големките деца?

Трябва ли да са навлечени до пръскане и завити с вълнение одеала при 10 градуса спокойно време?

Трябва ли у дома децата да са облечени с вълнени дрехи, ако поддържаме Т 24 градуса?

Трябва ли да е само слънчево и 24 градуса, за да излезем? Омръзна ми да споря с майка ми! Ако зависи от нея, детето ще седи по цял ден у дома, а евентуалната разходка в "идеални" условия ще е 1 час максимум. Винаги, когато се опълча, ми скърца със зъби: "ами ще я разболееш тогава". Е, разболяхме се и вече ми се пили на главата, че е "от разходките". И непрекъснато зад гърба ми навлича детето с елеци, жилетки, терлици, завива го с по-, и по-, и по-дебели одеала, а у дома е 24 градуса!

Искам да чуя как се справяте вие. Ако ме насочите да почета и малко хубави статии, ще съм много благодарна.
Alexandra
*

    manhattan

  • *****
  • 1439
  • Друго нe трябва, три думи само: "Добре съм, мамо."
Re: Как да си каляваме децата?
« Отговор #1 -: Ноември 26, 2007, 21:07:08 pm »
Мари, аз преди време опитах с такава тема, но нямаше особен интерес

http://www.zachatie.org/forum/index.php?topic=15571.0

дано тук успеем да я доразвием.  :goodluck:

ПП. хм, повечето ти въпроси са риторични, сама знаеш отговора. ще дадем едно рамо за пред бабата :x
« Последна редакция: Ноември 26, 2007, 21:10:04 pm от manhattan »
Re: Как да си каляваме децата?
« Отговор #2 -: Ноември 26, 2007, 22:15:17 pm »
Възраст почти 8 месеца.

Вътре поддържам около 21 градуса. Облечена е с боди-потник, тънка памучна блуза с дълъг ръкав. Плюшен панталон, къси чорапи + пантофки. На същата температура къпя, като събличам 5 мин гола от кръста надолу, 3 минуто по потник, 2 чисто гола (приблизително).

За излизането навън - винаги когато не духа силно, не вали силно и не е под нулата. Зависи от температурата, колко време ще сме навън. Облеклото - според температурата - много е обширно за обяснение. Сега на около 2-5 градуса, разходката е около 30 мин. Както е облечена вкъщи + жилетка, яке, шапка и крачетата увити в порт бебе (онези като юрганчета с цип). Разходката е около 11-12 ч., съобразена със спането на детето ми.

Вярвам, че всеки един от тук ще сбъдне мечтата си!

*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
Re: Как да си каляваме децата?
« Отговор #3 -: Ноември 26, 2007, 23:09:11 pm »
Може ли да се ходи на разходка:
-в мрачен ден - да, разбира се
-в ден със слаб до среден вятър - да
-в ден, когато леко ръми? - за малки бебета не е желателно

Можем ли да излизаме с деца, когато те са на лечение за нещо по-леко, примерно настинка, но като цяло са в добра кондиция - да, може и е добре за тях.
Дете с кашлица може ли да се извежда или трябва задължително да седи у дома? - зависи от какво е причинена кашлицата

Трябва ли да са навлечени до пръскане и завити с вълнение одеала при 10 градуса спокойно време? не трябва

Трябва ли у дома децата да са облечени с вълнени дрехи, ако поддържаме Т 24 градуса? - абсурд. лятото обличаш ли ги с вълнени дрехи? тогава в стаята е пак 24 градуса. аз вълнени дрехи изобщо нямам в гардероба на Мартин.

Мари, майка ти не беше ли педиатрична сестра? много странни разбирания има. действията, които описваш, са сигурен път към изнежване и тотален дискомфорт за детето.

правилото за обличане - както си облечена ти, така и то. най-много с още един кат дрешки за малките бебета.
правилото за излизане навън - не се излиза при мъгла, дъжд, силен вятър и температура под минус 5 градуса.

вземи се в ръце, не си малка, нито си овчедушна натура. детето си е твое. съвет и грижа приеми, но не и изземване на основната ти функция като вземащ решенията родител.

good luck! ;)
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*

    Ganka

  • *****
  • 5926
  • мама и леля на ангелчета
Re: Как да си каляваме децата?
« Отговор #4 -: Ноември 27, 2007, 00:12:00 am »
Може ли да се ходи на разходка:
-в мрачен ден - да, без проблем
-в ден със слаб до среден вятър - също, като за всеки случай слагам найлона за дъжд на количката
-в ден, когато леко ръми? - Алекс като беше по-малък, слагах го в кенгурото, с един чадър в ръка и се разхождахме около 30-40 мин.

Можем ли да излизаме с деца, когато те са на лечение за нещо по-леко, примерно настинка, но като цяло са в добра кондиция? Дете с кашлица може ли да се извежда или трябва задължително да седи у дома? - даже и с бронхит, на нас тук ни казаха, че можем да го извеждаме без проблем на хладно и влажно на разходка.

Когато излизате с какво обличате децата си? По-малките бебета и по-големките деца? - за по-малките според зависи какво е времето - преди слагах якенце, нормална блузка, боди, панталонче или ританки и го пъхах в чувалчето за излизане. Сега като е по-голям - на по-студеното - боди, пуловер или блуза, ватирани панталони и чорапогащник. Отгоре яке за дъжд или нормално, дебело яке,задължително и в двата случай шапка.

Трябва ли да са навлечени до пръскане и завити с вълнение одеала при 10 градуса спокойно време? - одеало рядко съм слагала, само като съвсем малко бебе, но пък аз съм майка екстремистка и сме излизали и на снежна буря. Слагам одеало само ако е заспал в количката и ме е страх ако се изпоти, да не го простудя. В останалите случаи - чувалчето е било напълно достатъчно.

Трябва ли у дома децата да са облечени с вълнени дрехи, ако поддържаме Т 24 градуса? - при температура 24 градуса бих го държала по къс ръкав. В къщи най-високата температура е била 21 градуса. Той не може да спи на горещо и рядко е чак толкова. Терлици съм слагала като беше по-малък защото не можех да му задържа чорапчетата да не падат, а с тях си помагах. Елече рядко, само ако не си търпи горната блуза и ми се струва че е студено. В къщи е облечен с боди, чорапки, горна блузка и долнище. Напълно достатъчно да се чувства комфортно и да не се изпотява.

В повечето книги за бебета има описани условията, при които трябва да виреят децата. Препоръчителните температури за спане и отглеждане са 18-20 за сън и 22 за стаята. За къпане 35-37 градуса на водата. Ти поне беше свидетел ние при какви условия разхождахме Алекс, така че не мисля че си сбъркала нещо или че ще я разболееш. В крайна сметка детето няма как да добие имунитет ако поне веднъж не се разболее. Разхождай я когато имаш желание, когато виждаш че на нея й е добре и заспива на вън. Навсякъде лекарите казват, че разходките са здраве. Тук немците разхождат децата си и в дъжд, и в студ, и във виелица, и в сняг. За мен те са една от най-здравите нации в света.
« Последна редакция: Ноември 27, 2007, 00:18:25 am от Ganka »
Обещах на Лили:)
 
"... Защото, ако има някаква утеха в трагедията да изгубиш любим човек, тя е в необходимата вяра, че може би така е по-добре.
""Вещицата от Портобело", Паулу Коелю
*
Re: Как да си каляваме децата?
« Отговор #5 -: Ноември 27, 2007, 08:16:43 am »
Мари, момичетата са написала всичко подробно, аз само ще ти кажа че 24 градуса в стаята е прекалено много, максимум 22 през деня, а за през ноща 19 :)
*
Re: Как да си каляваме децата?
« Отговор #6 -: Ноември 27, 2007, 08:24:38 am »
Здравей Мари,
почувствах се задължена да ти напиша как се каляват децата по нашите северни ширини.
1. Разходка всеки ден, ако вали се обличат специални непромокаеми дрехи.
2. Децата спят в колички през деня, ако температурата не е минус 15.
3. В къщи е около 19, 20 градуса. Малкия спи на 17 мах.
4. Когато вали не е проблем разходката, но ако духа Силен вятър не е за препоръчване.
Ако искаш ще ти напиша още. Сега бързам за изпит. Стнах студентка :lol:
*
Re: Как да си каляваме децата?
« Отговор #7 -: Ноември 27, 2007, 09:04:10 am »
Аz няма да повтарям отговорите на момичетата преди мен.
Не пропускаме раzходка, като в студените месеци иzвеждам по обяд, когато е най-топло. В къЩи винаги слагам терлички (пантофки), а елече само ако е с тънка блуzка.

Marie,
като си спомня колко много четеШе как се гледа бебето докато беШе бременна (че не се къпе всеки ден и т.н.), чак не мога да повярвам че се връzваШ на майка ти.

Моята майка дойде да ми помага когато Мелани беШе на 15 дни. ОЩе в началото се опита да ме "враzуми" да я гледам както в БГ. Раzбрахме се, че Ще правя така, както смятам че е добре и неЩата си дойдоха на място.
Ти си гледаШ детето, майка ти само ти помага ( а не обратното). Успех!
*

    Tamara

  • *****
  • 1662
  • Ако спориш с идиот, вероятно същото прави и той.
Re: Как да си каляваме децата?
« Отговор #8 -: Ноември 27, 2007, 09:06:42 am »
Marie, когато детето е в зимната количка и увито няма какво да се притесняваш за него. Но винаги е на завет. Дори и силните ветрове не го духат. По-скоро в тази количка трябва да се притесняваш през лятото, защото детето там е като в парник.
Ако майка ти или мъжът ти ходят на работа е много вероятно те да са "довлекли" някой вирус и затова бебето да е болно от грип.
Аз не съм го извеждала само при мъгла и дъжд. Общо взето винаги съм се ориентирала по другите майки - ако ги няма и ми е скучно стоим по-малко. Ако са там - повече.
№1 - 18 г.
№2 - 13 г.
*
Re: Как да си каляваме децата?
« Отговор #9 -: Ноември 27, 2007, 11:28:39 am »
Така като ви чета се убеждавам за сетен път, че съм майка-екстремист. :lol:
За разходка я обличам с боди с дълги ръкави, чорапки, плюшен гащеризон и отгоре ватиран космонавт с качулка и памучна шапчица. Ама май за студените дни ще й взема по-дебела шапчица. Пък Алекс си спи в количката и никога не се е оплакала, че й е студено. А и я разхождам от кърмене до кърмене, т.е. около 2 часа и половина. :wink:
Вкъщи гледам да поддържам 21-22 градуса, а пък нощно време 19-20, ама таткото постоянно се оплаква, че му е студено. :lol: Ама засега удържам фронта и не се поддавам на провокации. Поне не и без бой. :P
Аз на майка ми позволявам само да изглади (ако много настоява) и да я погушка малко. Всякакви други съвети са й забранени. Пък другата баба е чаааааак в Бургас, така че нямаме проблем с нея никакъв. :D
Re: Как да си каляваме децата?
« Отговор #10 -: Ноември 27, 2007, 12:28:39 pm »
Здравейте!

Може ли да се ходи на разходка:
-в мрачен ден - да, ако няма мъгла.
-в ден със слаб до среден вятър -да, ако не е много силен вятъра.
-в ден, когато леко ръми? -аз лично не извеждам при дъжд, освен до кухнята за храната.

Можем ли да излизаме с деца, когато те са на лечение за нещо по-леко, примерно настинка, но като цяло са в добра кондиция? Дете с кашлица може ли да се извежда или трябва задължително да седи у дома? -Зависи. Аз предпочитам да не извеждам болно дете.

Когато излизате с какво обличате децата си? По-малките бебета и по-големките деца?- Сега я обличам с боди-потник, плътна блузка, чорапогащник, джинси, яке и шапка.

Трябва ли да са навлечени до пръскане и завити с вълнение одеала при 10 градуса спокойно време? -не. При температура в стаята 20-21 градуса, спи с памучна пижамка и завита с памучно одеало, обута с чорапки, защото краката й винаги са ледени.

Трябва ли у дома децата да са облечени с вълнени дрехи, ако поддържаме Т 24 градуса? - Не. В къщи е облечена с боди с къс ръкав, чорапогащник и анцуг или панталонче и блузка -памучни. Понякога слагам и елече върху памучна блузка, но нашият апартамент е супер студен и коридорите не се утопляват. За пример ще кажа, че при жегите лятото вкъщи е доста хладно.

Трябва ли да е само слънчево и 24 градуса, за да излезем? Омръзна ми да споря с майка ми! Ако зависи от нея, детето ще седи по цял ден у дома, а евентуалната разходка в "идеални" условия ще е 1 час максимум. Винаги, когато се опълча, ми скърца със зъби: "ами ще я разболееш тогава". Е, разболяхме се и вече ми се пили на главата, че е "от разходките". И непрекъснато зад гърба ми навлича детето с елеци, жилетки, терлици, завива го с по-, и по-, и по-дебели одеала, а у дома е 24 градуса! -Моята педиатърка ми е казала да не извеждам само при дъжд, мъгла и силен вятър. При всякакви други условия да излизаме подходящо облечени, разбира се.

<br />[link=http:
*
Re: Как да си каляваме децата?
« Отговор #11 -: Ноември 27, 2007, 12:34:57 pm »
Сия , д авземеш да ми напишеш една книжка с твоите инструкции, че и аз така разсъждавам. Вече калявам таткото да спи на 20-тина градуса, че иначе ще ме свари...  :D
Моята майка е родила 2 зимни бебета и ни е извеждала за пръв път на 14 дни при Т -15 С.


"Нищо на света не е същото щом някъде там, неизвестно къде, една овца, която не сме виждали, е изяла или не е изяла една роза..."
Антоан дьо Сент Екзюпери
*
Re: Как да си каляваме децата?
« Отговор #12 -: Ноември 27, 2007, 12:55:45 pm »
Много е важно детето да е облечено с хубави памучни дрехи, не е нужно да е с 15 ката :wink:
Навън Деси я обличам с боди, памучна блузка, чорапогащник (не термо или тем подобни) и гащиризон, който не е с 15 вати и ботушки разбира се:lol:
« Последна редакция: Ноември 27, 2007, 14:23:08 pm от StefiZ »
Re: Как да си каляваме децата?
« Отговор #13 -: Ноември 27, 2007, 14:05:05 pm »
Наси се роди август и от както навърши 2 седмици е постоянно навън. Миналата зима беше и доста мека и имаше само един период от около 2 седмици през които не е излизал. Не съм засичала точен час на излизане и прибиране, освен това през пролетта беше почти постоянно навън, лятото се прибирахме само по обед. Да чукна на дърво досега не сме имали сериозни здравословни проблеми/за една година има само едно възпаление на уши и то защото не бях съобразила че духа и не бях взела подходяща шапка/.
За сравнение: по стечение на обстоятелствата нямах възможност да го извеждам много през последните два месеца и се разболява два пъти - ангина и след това прихванахме някакъв вирус.
Така че спрямо моят опит бих казала да се извеждат децата колкото се може повече, стига времето да го позволпва.
*
Re: Как да си каляваме децата?
« Отговор #14 -: Ноември 27, 2007, 14:48:14 pm »
Мъглата е проблем само в градовете, в по-малките населени места, няма проблем да е извежда дете в мъгла (освен да не се загуби де) :). Иначе и аз постоянно водя борба с бабите...абсолютният хит беше:
"Аз толкова внимавах с вас и толкова добре ви обличах, а бяхте все болни! Ти все голо го държиш това дете, добре че то явно си е по-здраво!"...просто щях да падна от смях! И за това Малчо е облечен точно като мен на температура 20-21 градуса живеем. Лесно се познаваме в парка - най-голите мама и бебе сме ние и обикновено излизаме и в дни, в които почти няма други мами излязли. Правилото ми е: температура над 5 градуса, няма силен дъжд или вятър и няма мъгла значи сме навън!
*
Re: Как да си каляваме децата?
« Отговор #15 -: Ноември 27, 2007, 15:13:33 pm »
Именно! Мед. сестра, работила в родилен дом и после 25 години в детска консултация. Борба и чудо у дома! Непрекъснато мъкне одеала да я завива и я навлича с дерхи. Като дойда аз и се скарам, само ме гледа виновно и мълчи. Ама какво да ви говоря: педиатърката ни идва у дома и "аз, моите ей така ги носех все завити от едната стая в другата да не настинат, тука е студено, тука е влажно...". Децата й малко да се разсополят и им бумка Оспамокса! Не признава, че имам хидрометър на стената и следя влагата, не признава, че е 24 градуса и за мен това е предлено допустима жега, не признава, че детето е все запотено! 12 дена, че сме седяли у дома и аз протестирам, искам да я извеждам: нищо не било това...Е, цяла зима ще си седим в къщи!
 :bonk:
Alexandra
*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
Re: Как да си каляваме децата?
« Отговор #16 -: Ноември 27, 2007, 17:06:10 pm »
ами Marie, човек сам си избира начина на поведение в живота. както долавям, ти си решила да се оставиш, а тук само да излееш недоволството.
интересно, не ми правеше впечатление на човек, който ще се остави друг да го командва, още повече против волята и разбиранията му.
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*
Re: Как да си каляваме децата?
« Отговор #17 -: Ноември 27, 2007, 17:27:16 pm »
Аз няма какво да добавя повече, другите са го написали съвсем ясно.

Само ще напиша, че моето дете е на 1 година и почти 1 месец и у дома си играе на температура 21-22 градуса, облечен е с боди с къс ръкав, памучно долнище на анцунг, къси чорапки и пантофи.
Спи на 20-21 градуса с боди с къс ръкав, памучна лятна пижама и ватирано спално чувалче без ръкави. Изпотява се понякога защото засега спи при нас на спалнята.
Който не разбира мълчанието ви, няма да разбере и думите ви.
Ако съдбата е спряла да ви се усмихва, опитайте се да я разсмеете!

*
Re: Как да си каляваме децата?
« Отговор #18 -: Ноември 27, 2007, 19:10:51 pm »
ами Marie, човек сам си избира начина на поведение в живота. както долавям, ти си решила да се оставиш, а тук само да излееш недоволството.
интересно, не ми правеше впечатление на човек, който ще се остави друг да го командва, още повече против волята и разбиранията му.

За изливането на недоволстото-да, ама за примирението-не. Вече си изнесохме една лекция в къщи.
Alexandra
*
Re: Как да си каляваме децата?
« Отговор #19 -: Ноември 27, 2007, 19:27:38 pm »
Сия , д авземеш да ми напишеш една книжка с твоите инструкции, че и аз така разсъждавам. Вече калявам таткото да спи на 20-тина градуса, че иначе ще ме свари...  :D

Аааааа, то и на мен в началото ми беше студено, та си лягах първите студени дни с чорапите. :oops: :lol: Ама свикнах, а бях много зиморничава. :stuuud: Аз съм ужасно изнежена и кекава и затова се старая да калявам детето, за да не настива от всеки ветрец като мен.
*

    Nina

  • *****
  • 2643
  • Понякога седя и мисля, понякога само седя...
Re: Как да си каляваме децата?
« Отговор #20 -: Ноември 28, 2007, 00:00:22 am »
У нас - 21-22 градуса през деня, малко по-хладно през нощта.
Обличам я с потник боди или с къс ръкав, отгоре памучен гащеризон или блузка и ританки, но на ходилата гледам да и е топло, слагам чорапки винаги. Детето и днес спа един час навън в количката, след което още два въте. На вън е с гореописаните дрехи, но пъхната в космонавт с памучна шапка. Количката е изолирана да не прониква студ с дебело одеяло.

Излизаме и на лек дъжд, лек вятър, понеже имаме голям навес на терасата и там я държа. През по-топлички дни спи навън в количката и по три часа.
Не излизаме само в мъгла.
При къпане - преди това - стои чисто гола поне 5-7 мин., не съм засичала, от както се е родила и сега, а след къпането я обличам поне 10 мин., т.е. пак е гола, но е подсушена и наметната с хавлията. Само при къпане температурата в стаята е 24 градуса. Аз съм спокойна единствено, когато правя тоалет на Кристина и затова съм толкова бавна.

Задължително проветрявам на Кристина през деня по няколко пъти, като не я изнасям от стаята разбира се, просто тогава си е в креватчето и е завита. Може да е екстремно, но проветрявам и след къпане /когато съм я сложила за нощен сън/, понеже я къпя във вана в стаята и от водата и силната печка въздуха става гаден.
Дано са ни здрави децата.
*

    ILYOVA

  • **
  • 88
  • Моето слънчице е Ивайло!
Re: Как да си каляваме децата?
« Отговор #21 -: Ноември 28, 2007, 16:14:29 pm »
В големите градове мъглите са много гадни и само тогава се въздържаме от излизане.Спим по 3-4 часа на терасата, защото на мама и е студено да го разхожда. Спим с боди къс ръкав, отгоре много тънко гащеризонче и ескимос. Завити сме с спално чувалче. Даже в къщи спи само 1/2 час, а навън много повече. Вечер спим с спално чувалче и ръкавички при 17-15 градуса. При нас няма баби и си спестявам много нерви.През деня е около 21-22 градуса.
<a href="http://www.mamaibebe.com"><img src="http://www.mamaibebe.com/ticker.php/age

/77330.gif" alt="Линийки от www.mamaibebe.com" border="0" /></a>

*
Re: Как да си каляваме децата?
« Отговор #22 -: Ноември 30, 2007, 00:01:30 am »

[/quote]

Аааааа, то и на мен в началото ми беше студено, та си лягах първите студени дни с чорапите. :oops: :lol:
[/quote]ж
е аз маи сам по тежак слу4аи с 4орпога6ник и но6тница  :oops: :lol:,в ка6ти подаржам 18-19°Ц денем и но6тем,проветрявам , а за банята 23°-25°Ц ,изкарвам я с тоалета които сам и сложила за деня (пр;данки и блузка ) едно якенце с 6апка и на кра4етата слагам не6то подобно като 4орапи  :oops:(как им се казва?),гледам времето да е сухо да не вали ,ама в Белгия е малко невазмажноо.Ами това е об6то взето :D
Entre ce que je pense, ce que je veux dire, ce que je dis, ce que tu veux entendre , ce que tu crois entendre et ce que tu entends, il y a au moins 6 bonnes raisons de ne pas se comprendre....

Je suis  sous le choc et endeuillé des faits dramatiques qui se sont déroulés dans la crèche "Fabeltjesland" à Termonde.SINCERES CONDOLEANCES AUX FAMILLES DES VICTIMES ....
*

    sami

  • *****
  • 1148
  • Обожавам малките ми куклички!!!!!!!
Re: Как да си каляваме децата?
« Отговор #23 -: Декември 02, 2007, 15:04:35 pm »
Аз моите ги извеждам всеки ден!
Стига да не вали и да не духа мноооооооооооооого!
Като се има предвид,че тук климата е много влажен!
Дори,когато са настинали,пак ги извеждам!
Понеже работя до 18:00 часа,разходката ни е след 19:30!Вечерта!
По това време тук няма абсолютно никакви деца!
Само ние с майка ми и с малките навън. :lol:Много ни се чудят,
само ни питат къде сме ги повели тия деца?А после викат:
"Ами много хубаво правите че ги извеждате на студеното!" :lol:
Разбира се облечени добре/НЕ ПРЕОБЛЕЧЕНИ/!
Навън сме до към 21:00 часа!
А през деня майка ми ги изкарва на балкона,да ги "види" слънцето! :D
« Последна редакция: Декември 02, 2007, 15:09:51 pm от sami »


http://www.zdravei.bg/videos/id_6940/title_v
torija-rojden-den/http://bg-mamma.com/ticker/69256
*
Re: Как да си каляваме децата?
« Отговор #24 -: Декември 04, 2007, 14:27:05 pm »
Ааааа Сватя, няма да се даваме!!!
И аз водя подобна борба, ама с очилата, че съм била загрозявала детето  :x

Сега на въпросите:
Може ли да се ходи на разходка:
-в мрачен ден
-в ден със слаб до среден вятър
-в ден, когато леко ръми?
Никола абсолютно всеки ден е на разходка поне два часа, освен ако не плющи як дъжд. Докато беше топло беше сутрин от 9, вечер до 9 навън с едно прибиране за следобеден сън

Можем ли да излизаме с деца, когато те са на лечение за нещо по-леко, примерно настинка, но като цяло са в добра кондиция? Дете с кашлица може ли да се извежда или трябва задължително да седи у дома?
Абцилютно да! Особено ако са хремави - педиатърът ни твърди, че е много полезно.


Когато излизате с какво обличате децата си? По-малките бебета и по-големките деца?
Когато е студено - винаги има боди. Отгоре памучна блуза или пуловер. За големите студове търся вълнен пуловер, но засега търпя провал. Ако панталона му не е подплатен - чорапогащник. Ако е подплатен - три четвърти термо чорапи. И ботушки естествено.

Трябва ли да са навлечени до пръскане и завити с вълнение одеала при 10 градуса спокойно време?Зет ти одеяла навън не е ползвал досега, дори когато беше 7 месечен, а навън си беше кучи февруарски студ :lol:

Трябва ли у дома децата да са облечени с вълнени дрехи, ако поддържаме Т 24 градуса?Да бе! Колето седи точно на такава темп. с боди, памучна блуза и памучни панталони. Спи на 17-18 градуса облечен с пижама и спално чувалче - толкоз!

Трябва ли да е само слънчево и 24 градуса, за да излезем?
Писала съм по-горе. Тактиката ми срещу бабешкото пилене е ледено мълчание.
В очакване ....
*

    Nina

  • *****
  • 2643
  • Понякога седя и мисля, понякога само седя...
Re: Как да си каляваме децата?
« Отговор #25 -: Декември 04, 2007, 22:48:49 pm »
Оня ден баща ми, който работи на Драгалевския лифт, открития, двуседалков ми съобщи, че през деня на последна станция "Голи Връх" е слязла от лифта майка с две деца. До тук добре. Едното около 6-7 години, но другото в космонафт и кенгуру. Понеже сега се вълнува баща ми покрай Кристина и се заглежда по бебета и попитал жената колко е голямо - шашнах се, бебето било на два месеца  8O Абе на Витоша си е студ да ви кажа сега, пък и на открития лифт, после се отправили към Алеко, минусови са температурите. Егати моржа, спял си в космонафта като пън. След известно време /часове/ се върнали, онова дребното пак си спинка. На въпрос на баща ми не е ли малко, тя казала - нищо му нема  :lol: Явно има опит с голямото, че е толкова смела. То и аз на планината съм израснала, ама от малко по-голяма. На това му викам аз закаляване.
*
Re: Как да си каляваме децата?
« Отговор #26 -: Декември 04, 2007, 22:51:32 pm »
Има си такива хора  :) даже и в ледени води се къпят и са много здрави.
Който не разбира мълчанието ви, няма да разбере и думите ви.
Ако съдбата е спряла да ви се усмихва, опитайте се да я разсмеете!

*
Re: Как да си каляваме децата?
« Отговор #27 -: Декември 17, 2007, 19:38:29 pm »
Момичета, водя по точки!
Майка ми така се е шашнала от изискванията ми за температура на въздуха и водата, че милата снощи ми донесе една кофа с вода 23 (ДВАДЕСЕТ и три)градуса да къпем детето! Пипам аз-ледена. "А бе, майко, какво си направила?", а пък тя- "Ох, ами свиди ми се да е още по-студена водата!".  :lol:
Alexandra
*

    ILYOVA

  • **
  • 88
  • Моето слънчице е Ивайло!
Re: Как да си каляваме децата?
« Отговор #28 -: Декември 17, 2007, 23:55:01 pm »
Ти направо изби рибата.За къпането си го къпя с топла вода, понеже мама се къпе така. Ама ако издържате - ПЕРФЕКТНО. Браво на теб.
<a href="http://www.mamaibebe.com"><img src="http://www.mamaibebe.com/ticker.php/age

/77330.gif" alt="Линийки от www.mamaibebe.com" border="0" /></a>

*
Re: Как да си каляваме децата?
« Отговор #29 -: Декември 18, 2007, 07:52:59 am »
Илиова, това, че майка ми донесе студена вода, не значи, че съм я изкъпала с нея!  :wink: Нали затова съм ОТК?!
Alexandra
*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
Re: Как да си каляваме децата?
« Отговор #30 -: Декември 18, 2007, 13:47:42 pm »
важното е, че бабата се развива и поема успешно новите схващания :)
браво на Marie!
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

Re: Как да си каляваме децата?
« Отговор #31 -: Декември 18, 2007, 14:37:28 pm »
Олеееееее, от всичко, което прочетох, явно повредата е в моя телевизор 8O 8O 8O
Но ме е страх да не разболея и това си е :(
Вкъщи сме с чорапогащник или ританки, отгоре поларено или плюшено гащиризонче, блузка и боди с дълъг ръкав :? Температура в стаята около 22 градуса...
Къпем при температура в стаята 25 градуса.
Навън като излизаме обикновено върху дрехите и за вкъщи слагам космонавта или обличам дебел ватиран комплект, а отдолу е с чорапогащник, блузка и елече :?
Не сме излизали откакто стана студено, даже последните дни има и сняг - тоест от около 10 дни 8O :( И аз полудявам вече вкъщи :x

Re: Как да си каляваме децата?
« Отговор #32 -: Декември 19, 2007, 16:41:06 pm »
Олеееееее, от всичко, което прочетох, явно повредата е в моя телевизор 8O 8O 8O
...
Май е в твоя  :wink:. Ако искаш да калиш обличаш по-леко.
Вярвам, че всеки един от тук ще сбъдне мечтата си!

*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
Re: Как да си каляваме децата?
« Отговор #33 -: Декември 19, 2007, 20:40:20 pm »
Не сме излизали откакто стана студено, даже последните дни има и сняг - тоест от около 10 дни 8O :( И аз полудявам вече вкъщи :x

ама ти ако чакаш да стане 15 градуса, за да излезете, ще седите цяла зима в къщи. ние не сме излизали само от 2 дни - днес в София наистина беше кучи студ с вятър и температура минус 5, а вчера - защото нямахме асансьор. но останалите дни все гледахме да сме навън поне за малко. температура около нулата без вятър си е напълно прилична за една кратка разходка, особено пък за бебе в количка, което е добре опаковано.
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*

    lidia

  • *****
  • 2959
  • Най-хубавото се вижда само със сърцето.
Re: Как да си каляваме децата?
« Отговор #34 -: Януари 06, 2008, 21:15:43 pm »
Досега не сме излизали общо 5-6 дни откакто сме се прибрали от родилното. Няма ден в който не сме навън. Когато се роди Монито беше в кувиоз. Поседя си 10 дни там. На втория ден в който ми я даваха вече отидох да си я взема за кърмене и какво да видя. Санитарките отворили два прозореца в двете бани, в коридора кучешки студ. Все пак става въпрос за 23 декември 2006г. Ние по ношнички направо посиняхме докато стигмахме по коридора до детското. а онез девойки Изкарали всички бебета в коридора на -5 градуса, като се има в предвид че в самата зала при бебетата е около 28 градуса жега. Причерня ми. Двайсет бебета се ширеха там по пеленка и летно юрганче. Направих ги луди. То бива бива, ама това и на мен ми дойде в повече :lol:

Относно бабите, категорично режа още в зародиш. Майка ми се примирява и не ми се бърка, но свекърва ми е по упорита. Като кажа не и тя тича при мъжа ми да дудне колко съм лоша и безхаберна. Детето се възтрисало от студ а аз съм си седяла и не съм го обличала на пук на нея, да я дразня :lol:. В крайна сметка всеки е свободен да си мисли каквото иска, аз детето си няма да разболея за да и докажа каквото и да било, но смисъл да обясняваш няма :lol:.
Иначе детето ми е нормално облечено и никога навлечено. Елечета, вълнени дрехи и одеала в къщи няма. Няма и да има  :D Излизаме всеки ден, ако е много студ както тези два дни излизам с колата до магазина или на гости и така. В къщи ако я оставя цял ден почва да си носи обувките и якето и да мрънка и да ми се кара :D
http://www.youtube.com/watch?v=xFkUG9xSSSE с благодарност на едно цигуларче :)
http://www.youtube.com/watch?v=dy2KNUESXp0
*
Re: Как да си каляваме децата?
« Отговор #35 -: Януари 07, 2008, 23:04:35 pm »
Нашият син е роден декември, и месец след раждането си т.е.януари беше вече по разходки..та до ден днешен :D
Обличам го колкото съм облечена и аз, шал не слагам.
Вкъщи не съм мерила Т, но едва ли е повече от 21-22градуса, а вечер спим на отворена врата на терасата /изключение правят последните 4-5 дни, когато Т паднаха доста, но никога не спим на отопление/.Спи само по пам.боди с дълъг ръкав.
Къпим го в банята, която не топля предварително..
Избягвам да го извеждам само в мъгливо време и когато има поледици както днес-за да не си счупя аз некои крайник :lol:
Гледам да хапва пълноценна храна и най-вече плодове. До момента се е разболявал 3 пъти и трите бяха вирусни.




Re: Как да си каляваме децата?
« Отговор #36 -: Януари 10, 2008, 11:18:46 am »
Малката ми дъщеря се роди през февруари.Казаха ни -на разходка само когато няма мъгла,не вали и е над нулата.Хубаво ,но си имаме и една кака, дето все ни носи по някой микроб.т.е. много боледуват.Изписаха ни Колактив 3 ,за усилване на имунитета.Още не сме го ползвали.Мога ли да попитам тук за впечатления от него?Благодаря!
Re: Как да си каляваме децата?
« Отговор #37 -: Януари 10, 2008, 12:12:39 pm »
Аз не бих дала на бебето имуностимулатор!
Вярвам, че всеки един от тук ще сбъдне мечтата си!

*
Re: Как да си каляваме децата?
« Отговор #38 -: Януари 23, 2008, 12:53:35 pm »
Здравейте и от мен в темите на мамите вече :)

Така като ви чета излиза че аз навличам бебето...Лео е на 22 дни, гледам да поддържам 21 С у дома и е облечен с едно тънко боди с дълъг ръкав и едно по плътно пак с дълъг ръкав и някаква блузка, а на краетата или 2 чифта ританки (по рънки и по дебели) или един чифт ританки и някакво пантаалонче или гащиризон.

Спи пак на 21 С, с 2 бодита с д.ръкав и 2 чифта ританки. Така ни каза педиатърът, така мислех че е правилно.

За излизането, излизахме на терасата вчера за 1.5 часа, ама тези дни много студено и не знам кога пак ще можем...
*
Re: Как да си каляваме децата?
« Отговор #39 -: Януари 23, 2008, 13:32:21 pm »
Мда, малко повечко го обличаш. В къщи е достатъчно да е боди и гащеризон отгоре, на краката можеш да сложиш терлички или чораки под или над гащеризончето. За спането по същия начин, дори ако го слагаш в торбичка му обличай по-тъкно кащеризонче.
Но всичко зависи и от детето. Ако облечено по-тъкно му са студени ръчичките, крачетата или нослето, значи не е подходящо за него. Ориентирай се по детето не по педиатърът :wink:
Re: Как да си каляваме децата?
« Отговор #40 -: Януари 25, 2008, 09:29:27 am »
Нивеар, моето дете като беше на вашата възраст го обличах с боди с дълъг ръкав и отгоре памучно гащеризонче с дълъг ръкав, чорапи или терлички. Така беше не почна да шава. И беше завито с поларено одеало, иначе й бяха студени краката и ръчичките, че то повечето време е сън.
Вярвам, че всеки един от тук ще сбъдне мечтата си!

Re: Как да си каляваме децата?
« Отговор #41 -: Януари 25, 2008, 09:59:08 am »
Е, Васи все пак твойта мома е родена пролетта бе. Не че оправдавам навличането на Нивеар, ама все пак...
Аз я държа с боди с дълъг ръкав и елек отгоре, а надолу панталонче или ританки и чорапи.
Темп е 22-23 градуса.
Вечер като стане 25-26 я хвърлям само по боди и гола надолу.
Re: Как да си каляваме децата?
« Отговор #42 -: Януари 25, 2008, 10:07:03 am »
Маро, може да е пролетта, ама пак си беше 22 градуса вкъщи  :wink:
Вярвам, че всеки един от тук ще сбъдне мечтата си!

*
Re: Как да си каляваме децата?
« Отговор #43 -: Януари 25, 2008, 10:19:41 am »
Не сме излизали откакто стана студено, даже последните дни има и сняг - тоест от около 10 дни 8O :( И аз полудявам вече вкъщи :x

10 дена е страшно много, колкото и да е студено. Ако температурите са по-ниски и не е приятно за разходка, извеждай поне пред вас за малко, и за 15-20 мин да е, но все пак да вземе малко въздух детето. С излизане на въздух се закалява, със стоене в къщи - не.
*
Re: Как да си каляваме децата?
« Отговор #44 -: Януари 25, 2008, 13:07:55 pm »
Добре, добре :) вслушах се. Може и за това да е толкова неспокоен...
*
Re: Как да си каляваме децата?
« Отговор #45 -: Януари 25, 2008, 13:13:15 pm »
да, напълно е възможни, ако му е много топло :)
*
Re: Как да си каляваме децата?
« Отговор #46 -: Април 11, 2008, 21:38:17 pm »
Аз съм родена в Москва, през декември  :D . В годината на моето раждане температурите са били около -30 о.Но това така или иначе са поносими стойности за онези ширини. Е какво, децата в Русия под нулата не излизат ли? Стоят вкъщи по 5 месеца  :). Моите 2 деца /зимни/ съм ги извеждала винаги от 10 ден след раждане, независимо от температурите. Е, гледам да не му капе сняг във врата, но иначе облечени добре, са спели прекрасно навън.
Вкъщи 20 градуса. Облечен сега Макс - боди дълъг ръкав, ританки. Спи завит с памучно одеяло и толкоз. Къпане, на същата температура го събличам и го нося гол до банята, където е по-топло заради лирата, около 23-24 градуса. Изнасям го гол през целия апартамент, завит в хавлията, масажа и гимнастиката на темп. в стаята, т.е. 20.


ТОЙ - 06.11.2001 ; той - 03.12.2007