0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Re: Съдят България за забраната за домашно раждане
« Отговор #660 -: Ноември 28, 2012, 20:04:52 pm »
... у нас имаме от прекрасни по-прекрасни регламенти за каквото ти щукне и нищо по тях не се спазва, не се изпълнява, от това не произтичат никакви последствия и санкции за когото и да било и това е масово и във всички сфери на живота ни.
Ами  като не могат да спазват нека ги съдят.

Е, съдят ги де. Сега за липса на регламент, после ще ги съдят за неспазване на същия - нали това разправяме досега. :lol:
Ама все пак да поясня, ако не си го разбрала...не че на някоя от нас й харесва неспазването на какво ли не, ние само сме "лошите вестоносци". Важното за мен по темата "асистирано домашно раждане" е едно - ще имат ли желаещите тази опция не просто регламент за нея, а работещ регламент от който произтичат реални неща, или няма да имат. Лично аз залагам, че ще имат все пак регламент, но от него нищо няма да се подобри за тях.
Ще е както е в момента + че ще се отвори мандрата за "дулите" - да го играят акушерки. /което е и целта на цялата гимнастика в ЕСПЧ сега, ама нейсе/ Понеже като има търсене - веднага се намира и кой да "предлага" и като няма предлагане на "висококачествен продукт", то и онзи със съмнително качество се приема добре на "пазара". А търсене от не особено грамотни жени, увлечени по новата "мода" ще има. Поне няколко години. Като при всички моди. Пък ти ако си правиш илюзия, че някоя шарлатанка ще бъде осъдена, понеже си позволила да води раждане без ценз и "изпуснала" клиентката й бебето й мога само да се засмея /с тъга/. Толкова и медицинска помощ ще им се осигури реално, ако и да се разпише по точно същите причини.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Re: Съдят България за забраната за домашно раждане
« Отговор #661 -: Ноември 28, 2012, 20:33:28 pm »
Аз пък продължавам да си твърдя, че сега и тук е абсолютно безумие да се защитят правата на 5 кукувици(да), а по този начин и да се отвори пътя на такива като дулите ( с тяхната асоциация) и прочие шарлатани да печелят на гърба на някакви заблудени. Простете определенията ама за мен си е така. Щото мили съфорумци кой каквото и да ми говори все си става дума за едни пари дето могат да се изкарат от горе споменатитите(то това си е принцип). И не изключвам че цялата работа е инспирирана точно от тях. Нищо случаино няма. Онази не стига че загубила детето си ами що и някой леФ да не изкара от цялата работа. Може и да не съм разбрала, ама едва ли без личен интерес и то облага няк'ва ще хукне така към ЕСПЧ, и не без да е "подпряна", пък що си мисля че ще има връзка някаква. И кой ще плаща а? Ама защитниците защитават свещенните права на гореопределените кандидат майки. Ми то по тънко ще ни ляга да ни съдят и да плащаме (колко да са такива), от колкото да им подсигурим със закон и ресурс правата на същите. Ама не ставааааааа.
Пък който е загубил представа с реалността тук и явно си има време, нерви и се кефи да се върти ту насам ту натам  и да вади очевидни думи и факти от контекста нека си спори - няма лошо, всеки  е в правото си да спори. Не го казвам с лошо.

Жбрул и Мели като някакви бели лястовици се опитвате да обясните отново и отново ситуацията пак повтарям тук и сега, ама не бе, то не че ще родя на дивана, ама не е баш тъй .... правата еййййй, правата.
На 23.01.2014 в 10,49 Нора пое първата си глътка въздух.
*
Re: Съдят България за забраната за домашно раждане
« Отговор #662 -: Ноември 28, 2012, 20:37:01 pm »
Цитат
Ще е както е в момента + че ще се отвори мандрата за "дулите" - да го играят акушерки. /което е и целта на цялата гимнастика в ЕСПЧ сега, ама нейсе/
Анджък.
На 23.01.2014 в 10,49 Нора пое първата си глътка въздух.
*
Re: Съдят България за забраната за домашно раждане
« Отговор #663 -: Ноември 28, 2012, 21:17:44 pm »
сиксенс, никъде, ама никъде не съм казала, че понеже аз не съм съгласна с нещо то не е вярно. това няма как да го кажа, би противоречило на тоновете изписано от мен за толерантност към различията и тн. ако ми покажеш къде съм го направила ще се извиня на драго сърце. може да не съм съгласна с нещо и да привеждам доводи за това, но по никакъв начин не смятам, че хората които мислят различно от мен или живеят на различно от мен място са по дефиниция в грешка.

единственият начин дулите да "го играят акушерки" е ако няма регламент. ако не се каже квалифицирано медицинско лице с минимум ценз еди какъв си.

сега се оказва, че не само пътищата ни са зле, ами и съдилищата. аз викам да вдигнем ръце, да кажем, че всъщност нищо не работи в тази държава, да си продължим да живеем по същите стандарти на мизерия и безнадеждност и никога да не се опитваме дори и като политика и професионални стандарти да променим каквото и да е.

ето който иска да чете за тероризма http://bg.wikipedia.org/wiki/Тероризъм, аз без да искам (защото не съм я знаела) съм използвала дефиницията на кофи анан.

жбрул, няма как да се подготви една структура, която законово не е уредена.
между другото, доколкото си спомням, както и унгарското дело, така и българското е заведено от жена, която все още е бременна, не от жена, която си е загубила детето.
*
Re: Съдят България за забраната за домашно раждане
« Отговор #664 -: Ноември 28, 2012, 22:03:00 pm »
единственият начин дулите да "го играят акушерки" е ако няма регламент. ако не се каже квалифицирано медицинско лице с минимум ценз еди какъв си.

За съжаление, точно това изобщо не е вярно. Върни и прочети нагоре, защо то не е вярно. Не защото аз така казвам, или защото не ми се иска да е друго у нас. Тонове мога да ти изпиша, с примери от всякакви сфери, в които имаме наистина прекрасни закони, регламенти, хармонизирани със законодателството в ЕС и те същите - поголовно се погазват. Погазват се от гражданите - понеже няма кой да ги санкционира, погазват се от професионалистите в различните гилдии - пак по същата причина... Погазват се и от самата държава, нерядко, при все че тя /както знаеш/ - би следвало да е гарантът за спазване на всички закони и регламенти, тя да санкционира нарушителите. Схващаш ли абсурда, или наистина искаш да ти го опиша така, че да заработя печелене на "Форумски Балзак" за три години напред поне.  :lol:
Ето иди в "държавната моторика" и виж снимката дето постна джиджи вчера.

НЗОК е нашата национална /държавна/ здравна каса, там си внасяме парите, за да получаваме здравни услуги, които са ни гарантирани по закон от същата тази държава. Не може и на книга - няма лимити за направленията за специалист, особено пък за дете - абсолютно се забранява отказ на такова. Да, ама НЗОК просто казва на личните лекари - до края на годината - няма повече направления. На кого да се жалват ЛЛ? На държавата, от нея самата, че нарушава правилата, които тя самата е приела и уж гарантира? Ти даваш ли си сметка в какъв абсурд живеем ние тук?!!! Ама наистина живеем, не да го гледаме отстрани и да не ни се вярва, че може да бъде. Та ЛЛ, като не им се отпускат направления, биват принудени от самата държава да нарушават всички налични регламенти по които са задължени да работят и "добрата медицинска практика", понеже същата държава която ги задължава да лекуват по зададен от нея регламент - не спазва своята част от него. Как е м? Оттам пък пациентите, здравоноосигурените лице /данъкоплатци/ са с ред нарушени права и си го изкарват на лекарите, които от своя страна нямат никаква вина, че държавата се прави на "улава". И това нещо дребничко като проблем, вярвай ми. Къде по-дебели имаме поради същите причини.

Та чакай ти като се каже едно: "законно е да си раждате у вас асистирано" и като се прехласнат по идеята "модните последователки" /които ги има във всяко общество/, пък коя разбрала, коя не разбрала кой точно може да й асистира, пък и да е разбрала - то стига да не й изнася, щото знае че последствия няма никакви, ако нарушава "някакви си там правила". "Дулата" ще отиде да води раждане и никой нищо няма да й направи при фал, просто ще гръмне по медиите и толкова. До следващия път. Моята тревога като гражданин, жена и майка е, че жените които ще се решат да го правят това уж асистирано - пак ще са все така неподсигурени в раждането си и това ще доведе до бърз разцвет на "дулите-акушерки". Което е опасно!!! Не и в ролята им на акушерки. Пък ние акушерки нямаме засега и с един регламент - не се създават. Нито специално по този казус - държава заработва добре, при все че във всички други области - нещата не работят изобщо, или работят зле.

Апропо, при всеки доклад на ЕК за България ни правят на сол заради неработеща съдебна система на първо място. Неработеща съдебна система - означава и невъзможност за реално и адекватно прилагане на закони, регламенти, разпоредби, търсене на отговорност по същите, налагане на правила по тези текстове и пр. Има ги докладите в нета - прочети ги. Затова казвам наличен регламент у нас не е равнозначно на работещ такъв. Този не би бил изключение, понеже би ни се искало...какво да говоря повече. :?


П.П. Не е мое твърдение, че нашето дело в ЕСПЧ е заведено от името на жена изгубила дете. ;) Факт е обаче, че всички медийни изяви по въпросното дело са в лицето на Мег и Роси, които пък са българското лице на "дулите", това нещо на теб не ти ли подсказва относно мотиви? Ей така поне леко да ти е съмнително поне?

П.П.-2 Аз под "тероризъм" - визирам действия сравними с типичните за терористична организация. Не визирам крайната цел по официална дефиниция на понятието. И вярвам, че си доволно наясно в какъв смисъл съм употребила израза. Също така си наясно, че ми е достатъчно "багажа", за да допусна подобна елементарна "грешка" поради незнание.  :lol: Но специално за теб в бъдеще - ще използвам по-коректния смислово израз, който точно пасва и описва "родилница-лидерките",а именно "екстремистки". Ако държиш - ще ти предоставя дефиниция на понятието от няколко източника, че да няма съмнения доколко е съотносимо към действията им. Не визирам съдебните такива и сама се сещаш нали?
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Re: Съдят България за забраната за домашно раждане
« Отговор #665 -: Ноември 28, 2012, 22:16:21 pm »
Цитат
между другото, доколкото си спомням, както и унгарското дело, така и българското е заведено от жена, която все още е бременна, не от жена, която си е загубила детето
Извинявам се, грешка. Аз бях. Загубих се във фактологията
На 23.01.2014 в 10,49 Нора пое първата си глътка въздух.
*
Re: Съдят България за забраната за домашно ра
« Отговор #666 -: Ноември 28, 2012, 23:13:16 pm »


Ама какво значи - нека ги съдят. Трябва ли сега да поствам днешната статия, как дело за изнасилване се протака в прокуратурата при дадени показания и му изтича давността.



Аз да ти разкажа ли как полицията хваща крадец, той си признава, че ме е обрал, а прокурора отказва да го съди, защото не е бил сам и не иска да свидетелства срещу останалите  8O В България убедих се всичко е възможно и законите никой не ги зачита.

Извинявам се че не е по темата, но явно трябва да започнат да ни глобяват и да падат глави, защото така не може.
*
Re: Съдят България за забраната за домашно раждане
« Отговор #667 -: Ноември 29, 2012, 00:11:52 am »
м-и , за какво да ни глобяват само, че не разбрах? За това, че сме обрани ли?  :lol:
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Re: Съдят България за забраната за домашно раждане
« Отговор #668 -: Ноември 29, 2012, 01:06:25 am »
не, жбрул, затова че самата държава не спазва законите си, не ги "имплементва".

но това е проблем на функционирането на държавата и не може да е причина хората да се отказват от правата си, а напротив, да ходят да я съдят или да формират граждански сдружения, да оказват натиск, щото иначе защо да се "пъне" държавата да работи. или поради натиск отвън, или поради натиск отвътре.

мисля, спокойно тук можем да вземем за пример въвеждането на нови практики като ин витрото - нали и тук си говорим колко много е направило зачатие, тъкмо за законовото регулиране на ин витрото, за създаването на стандарти, на системи, в които то да се практикува. ама нищо от това не може да стане, ако държавата беше казала, чакай сега, то ние ръкавици нямаме, вие искате тук висш пилотаж, скъпи техники и тн, дайте да оправим първо другите проблеми. (преди да се възмутите - не сравнявам двете неща, сравнявам двата процеса). да, зачатие не е стигнало до ЕСПЧ, защото не му се е наложило, дали поради различен тип стратегия, дали поради това, че са успели преди да се наложи да стигнат и до това, е друг въпрос. но не можеше нито фонда, нито стандарти за добра практика, нито частни клиники да се създадат, ако процедурата не беше узаконена. кой щеше да прави ембрио-трансфер, ако можеше да го съдят за това?

днес по новините говореха, че четири спешни отделения ще бъдат затворени в северната част на лондон. ето да видите, че не само в бг има проблеми
http://www.bbc.co.uk/search/news/?q=A%26E%20closure

*

    sixsens

  • *****
  • 4138
  • Благодаря ти, докторе!
Re: Съдят България за забраната за домашно раждане
« Отговор #669 -: Ноември 29, 2012, 01:35:20 am »
Елена, не е нужно да твърдиш директно, че несъгласието ти превръща фактите цитирани от Мели в неверни. Целият ти пост след това го казва косвено, но красноречиво. Извинявай, но ти градиш цяла теория на база несъгласието си по даден въпрос, с която теория се опитваш да обориш нечии твърдения, като ги сочиш за неверни, недостоверни или недостатъчни, за да си я пробуташ. Да не пропускаме, че въпросната теория е противоположна на тази, с чиито аргументи не си съгласна. Е, това как се нарича? Не е ли опит да се изкара, че понеже не си съгласна с еди-какво, което несъгласие е подкрепено с еди-какви твои си "аргументи" /които даже нямат равностойна тежест, ама айде, от мен да мине/, то въпросното еди-какво, всъщност е невярно :lol: Стана объркано, нали? Нищо, сигурна съм, че ме разбра, защото ти правиш същото :D

Елена, държа да ти припомня къде се намираш, кои сме ние, какво е Зачатие. Както добре знаеш, нито сме вдигнали ръце, нито си живеем по течението, нито сме спрели да опитваме да променяме нещата тук. Така че, следващият път, когато ти премине пак някоя хаотична мисъл в тази посока, моля, спри, брой до десет, спомни си, че си във форума на Зачатие, не в Родилница и се спри. През последните няколко дни само наблюдавам дискусията и се въздържам да пиша, първо, защото се изморих да споря с радиото, второ, защото вече се написа достатъчно, за да може един интелигентен, образован и отговорен човек, ако случайно е залитнал в грешната посока, след като прочете тук - да се спре на време. Това е и целта на всички нас, които все още с последни сили пишем тук и отговаряме и разясняваме на хора като теб неща, които са очевидни за нас, живеещите тук. Не ти ли прави впечатление, че единствените, които продължавате да спорите и да си държите на своето, въпреки всички аргументи, които ви се изсипаха отгоре, сте хора, живеещи в чужбина, при това в доста напреднали държави /да не кажа, най-напредналите/. А забеляза ли, че всички ние, които живеем тук /плюс още няколко момичета зад граница, с останал здрав разум и някаква идея що е то БГ/ сме на обратната на вашата позиция? Как мислиш, защо е така? Ами да ти отговоря - не е защото сме задръстени и нецивилизовани, не е и защото сме фашисти, садисти, обичаме да газим човешки права /то пък масово тука да сме всичко това на куп - малко вероятно де, ама сигурно ще изкарате някоя статистика или изследване да ме опровергаете :lol:/ и прочее. Причината е, че просто сме реалисти, имаме ясна представа какво е тук, каква е реалността, какво е мисленето, нагласите, ако щеш. Просто, в този случай, ние БГ гражданите и те, БГ лекарите, знаем по-добре от вас. Ако го приемете това някой ден, ще ви е по-лесно да живеете - не знаете всичко, не сте компетентни по всичко - просто е и няма драма. Никой не е вездесъщ.
Та понеже се отплеснах /те номинациите за Балзак минаха, аз сега се сетих :lol:/, да кажа защо пак реших да пиша в темата. Защото смятам, че е важно да се установи коя е истината, без никакво съмнение. И не заради мен или заради вас. Заради тези, които евентуално ще прочетат тук, когато решат, че искат да раждат вкъщи и вземат, че потърсят информация в интернет. Защото, Елена, може би не знаеш, но Зачатие се индексира от Гугъл на първите места при търсене на ключова дума бременност, забременяване, раждане и от сорта. Та много вероятно е, голяма част от търсачките на силни усещания да попаднат тук, докато търсят информация. И за мен е важно, те да видят обективната страна, да видят фактите, аргументите, пък ако са умни - ще постъпят правилно, дай Боже.
Втората причина - полудявам, когато именно във форума на Зачатие някой вземе че изръси великата глупост - ами дайте тогава да вдигнем ръце и нищо да не правим :x Ами, Елена, ти може и нищо да не правиш по проблемите на хората със стерилитет в БГ /не си длъжна/, обаче, ние правим. Зачатие, както и други подобни организации са доказателството, че все някой нещичко прави - ама наистина, с действия, реално. Не с писане на общи приказки на хиляди километри пред компютъра. Така, че е обидно както за мен, така и за останалите потребители тук, които се опитваме всеки ден, с малки стъпки да постигнем големи промени. Ще те замоля да внимаваш друг път с призивите, защото още малко ми трябва да ти отправя и аз един призив, пък ако ще и да си отнеса бана предизборно.
Благодаря, че ме изчетохте/който е имал търпението вече на 34 страница :lol:/!


П.С. Ох, бе, Елена, ти изобщо не си наясно за какво говориш, разбираш ли? какви ръкавици, какъв висш пилотаж, какво ин витр - в едно изречение? Ти да си чула държавна болница да прави ин витро процедури? С направление от ЛЛ? :lol: Несравними са нещата, защото ин витрото дава алтернатива, когато друга такава няма, разбираш ли? Несравними са и като процеси. Вече няколко пъти се обясни защо тая аналогия не е удачна. Аз, например нямам друга алтернатива за биологични деца, освен ин витро, обаче като тръгнах да раждам, имах алтернативи достатъчно как и къде да родя. Схващаш ли разликата и защо двете неща не можем да сравняваме. Изобщо, моля те, не смесвай нещата, че става манджа с грозде.
« Последна редакция: Ноември 29, 2012, 01:43:25 am от sixsens »
Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!     
ПО-ЛЕСНО Е ДА СЕ БОРИШ ЗА ПРИНЦИПИТЕ СИ, ОТКОЛКОТО ДА ЖИВЕЕШ СПОРЕД ТЯХ!!!
*

    Bobbie

  • *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Re: Съдят България за забраната за домашно раждане
« Отговор #670 -: Ноември 29, 2012, 07:12:58 am »
Не ти ли прави впечатление, че единствените, които продължавате да спорите и да си държите на своето, въпреки всички аргументи, които ви се изсипаха отгоре, сте хора, живеещи в чужбина, при това в доста напреднали държави /да не кажа, най-напредналите/.
То ние сме и единствените, които от са спорели от самото начало. Та май нищо не се е променило, не се убедихме :-)
Цитат
какви ръкавици, какъв висш пилотаж, какво ин витр - в едно изречение? Ти да си чула държавна болница да прави ин витро процедури? С направление от ЛЛ? :lol:
Аз мисля, че тя има предвид, ако беше забранено. Аз честно казано не си представям и сега държавата да ги прави тези домашни раждания. Ще си е частен бизнес, според мен. То нали и без това това им е идеята на тези,които съдят- да не могат и те да изкарат пари от това. Обаче въобше не мисля, че Елена каза нещо така както ти го итнепретира. Каза, че ако е било нелегално, никой е нямало да прави инвитро и Зачатие е щяло да се наложи да стигне до съд, което си е така де, и нищо лошо не виждам аз. Онези също си имат някаква си тяхна кауза и така се борят за нея, като не става в държавата, пробват в съда - това си е нормално каквото се случва с всякакви подобни организации, понеж тук е така, непрекъснато се съдят за нещо.

Аз например за разлика от Елена хич не си падам по домашното раждане и грам съмнение нямам, че тези от Родилница са пълни откачалки. Аз вътрешно в себе си съм убедена, че за мен най-безопасното място да родя е болницата,не в България, а където и да е по света, независимо от напредналата медицина. Аз съм избирала болница с най-високото ниво на неонатология, точно по тази причина, не бих раждал и до нея дори. Обаче същевременно съм се научила и да подтискам вътрешните си чувства и да чета информацията, която имам напълно безчувствено, понеже смятам,че така съм най-обективна.
За разлика от много хора аз обичам статистиката. За мен без статистика не съществува наука, само субективни мнения. Естествено много е важно да е направена като хората, както посочиха вече няколко съфорумки. Та като за начало,статистиката в държавите с напреднала медицина казва, че няма проблем да се инентифицират тези, които могат да родят у дома. до тук добре, спор няма между нас. Обаче въпреки тази статистика аз не бих го направила въпреки, че се намирам в града с най-напреднала медицина в САЩ. Защо? Защото ме е страх. А защо ме е страх, след като е доказано, че няма от какво - ми страх ме е понеже и на мен ми минават през главата възможните положения и какво би се случило, ако ми се наложи това или онова. Ами аз в момента, в който си го помисля това, вече сама съм си направила оценка, че не съм обективна. Знам го и въпреки това не мога да надскоча себе си и да го приема, когато става дума за мен.  Та затова си мисля, че много мнения са по същият начин маркирани не от обективна преценка, като моето. В интерес на истината тук сте толкова убедени, че нищо няма да се прави като хората, че започвам да се замислям дали няма да е наистина така и съм сбъркала.

Елена, не знам колко са интелигентни тези, които раждат у дома, но според мен искаш да кажаеш образовни. Ако бяха малко от малко интелигентни нямаше да си раждат неасистирано и да се изкагат на такъв риск, при положение, че в момента асистирано раждане няма как да направят. Аз четох някои от нещата, които говорят, гледах и онази по телевизията която обясни, че при раждането болка нямало, боляло ни било от страх... нямах нерви да и дослушам цялото интервю. Не са нормални голяма част от тях. Не казвам, че няма нормални жени, които биха искали да родят в къщи - нали именно за тях ми е спора, да имат и те това право. Но точно тези просто не са в никакъв случай наред. Та в това отношение Жбрул е напълно права, че не може ти когато няма условия и да седнеш да си правиш нещо, като в процеса си изложиш детето на риск. Аз въобще по никакъв начин не мога да ги оправдая, че го правят и продължават да го правят без да има условия. Разбирам,ч е не осъзнават риска, но след като онова бебе почина, мсиля че им беше време да се замислят. Всъщност може и да са се замислили и затова да е това дело, поне в очите на тази,която го е завела (за другите е бизнес, то е ясно). Нека да се борят за това, да съдят, нямам проблем, но не да си остават по холовете и да раждат с асистиране по интернет.


  
*
Re: Съдят България за забраната за домашно ра
« Отговор #671 -: Ноември 29, 2012, 07:43:14 am »
м-и , за какво да ни глобяват само, че не разбрах? За това, че сме обрани ли?  :lol:
Затова, че имаме закони, които никой не спазва. Изглежда няма да стане по-добре ако няма санкции.
За домашно раждане-ми да им разрешат пък да видим, с колко ще се увеличи процента на ражданията в къщи. Силно се съмнявам, че ще има здраво мислещи, които преценят действителността да родят в къщи. Но наистина трябва да има много повече изследвания, оценка на риска и разрешение от лекар или комисия, пък ако самоволно го правят да носят наказателна отговорност, дори и да не са станали проблеми.

пп. Нещо ми се омаза поста и затова редактирам.
« Последна редакция: Ноември 29, 2012, 07:50:15 am от м-и »
*
Re: Съдят България за забраната за домашно раждане
« Отговор #672 -: Ноември 29, 2012, 08:56:07 am »

П.С. Ох, бе, Елена, ти изобщо не си наясно за какво говориш, разбираш ли? какви ръкавици, какъв висш пилотаж, какво ин витр - в едно изречение? Ти да си чула държавна болница да прави ин витро процедури? С направление от ЛЛ? :lol: Несравними са нещата, защото ин витрото дава алтернатива, когато друга такава няма, разбираш ли? Несравними са и като процеси. Вече няколко пъти се обясни защо тая аналогия не е удачна. Аз, например нямам друга алтернатива за биологични деца, освен ин витро, обаче като тръгнах да раждам, имах алтернативи достатъчно как и къде да родя. Схващаш ли разликата и защо двете неща не можем да сравняваме. Изобщо, моля те, не смесвай нещата, че става манджа с грозде.

Не само няма никаква аналогия ами двете каузи са пълни антиподи. За пример не може да бъде давано по никаква линия. Едната е с безкрайно уважение към живота и надежда да се роди живо и здраво дете с цената на всичко, другото е постигане на временен комфорт на родителя с цената на всичко, дори с риск за живота. Нещо, което тук няма как да проумеем, както и те не могат да проумеят как така ще им трябва лекар при раждането, като такъв не им е трябвал, докато са го правили. За тези хора правенето на дете е отнело минути, дори и не са разбрали, а тук не само ни е трябвал лекар, ами е отнело и години и много лекари и много дълбоки емоции, които променят и живота и човека. Няма допирна точка никаква нито откъм кауза, нито откъм философия, нито откъм аргументи и начини на постигане на цели, нито откъм потенциал за осъществяването на всичко това, нито обществена подкрепа. Както по-горе писах - от различни планети сме с тези жени по отношение на бременността и раждането.
*
Re: Съдят България за забраната за домашно раждане
« Отговор #673 -: Ноември 29, 2012, 09:29:05 am »
Да сравняваш ин витро процедура с искане да родиш на дивана е безумие!
Единствено можеш да сравниш искане "да направя ин витро процедура в къщи" с искането "да родя в къщи".
Със сигурност никой от Зачатие няма да тръгне да се бори за първото!
 
*

    bebe_13+15

  • *****
  • 2324
  • мама на две слънца
Re: Съдят България за забраната за домашно раждане
« Отговор #674 -: Ноември 29, 2012, 10:14:53 am »
Бебе, моля ти се, аз живея навън, но не съм за раждането у дома и многократно го заявих!
Знам, Гане, чета те  :bighug: Просто подчертах, че живеещите в нашата БГ реалност им е ясно, че туй чудо домашно раждане при нашите условия няма как да стане. Понеже темата нашумя и става на въпрос при разговори с приятелки, нито една от тях, макар и безпроблемно забременели и бременеели, не изяви желание да се ползва от тази "екстра". Повечето си планират с лекаря, ако трябва и по-рано да влязат за следене в АГ, но да са сигурни, че ще са в болницата като дойде моментът.

Поредното сравнение на инвитро и домашно раждане ми е обидно. Обидно е за всички, които тук сме се борили за деца и сме плакали пред това, че единствения ни шанс за бебе е тази процедура. Но е обидно и най-вече на дамите от Зачатие, които са се борили за популяризиране на проблема, за подпомагане от държавата.

Май само едни и същи се включват, никой не отстъпва и темата става безкрайна. Аз лично разумен довод за домашното раждане така и не видях. Само колко щяло да и бъде по-хубаво на майката. Да видим какво ще кажат по делото - някой знае ли кога ще се гледа?


*

    Ganka

  • *****
  • 5926
  • мама и леля на ангелчета
Re: Съдят България за забраната за домашно раждане
« Отговор #675 -: Ноември 29, 2012, 11:10:03 am »
Елена, не случайно те попитах какво образование имаш и какво работиш. Ще поясня, ако все пак не ти е станало ясно - говориш пълни глупости, без изобщо да спреш и да помислиш преди това и проектираш собствените си усещания, страхове, нерви, притеснения и виждания върху останалите хора. Ако беше медицинско лице, разбирам да се пънеш толкова, че и да противоречиш на Мели, обаче ти не си. Затова, моля те, има места, където има хора със сходни на твоето мислене, пиши там по-често, тук се ограничи до неща, които са в сферата ти на компетенция. Боби поне има медицинско образование, чете и е наясно за какво говорим.
Боби, реално никой не може да те убеди, защото ти сравняваш несравними неща. Все едно аз да ти покажа снимка от моята болница тук и от болницата, където ражда снаха ми. Това е все едно да сравниш круши с дини и да викаш - ама те са плод бе, и двете са плод. Никой не ги спира да си раждат ако искат и на полето, няма такова нещо като ограничение на тяхната свобода. Глезотия е това, което те искат, при положение, че могат да се борят да се подобрят условията в болниците и да се оправят там нещата. Това е важното. Дори и да осъдят България, кой каза, че ще ги пуснат да раждат асистирано? Държавата може да плати и пак да си продължи напред по същия начин. Ей това не е ясно, че ние нямаме ресурс и за съжаление многократно се обясни това, обаче кой да чете, вие скандирате - правата, та правата. Ми права имат бе, както искат да раждат, никой не им е забранил, но просто трябва да имаш малко самосъзнание за това, да прецениш, че след като има смъртен случай, това не е толкова безопасно и всичко се случва. Не да ми оценяваш снимки по интернет и да те напътстват по скайп. Права има всеки, обаче трябва и малко отговорност при спазването им. Щото правата всеки си ги знае, ама задълженията, които носят тия права - не. Това е криворазбрана цивилизация и слободия - дай ние да правим каквото си знаем, пък някой друг да опере пишкира.
Бебе, аз чета много, интересувам се много, а баща ми е лекар и знам какво е състоянието на болниците и знам какво е и тук и съм наясно, че това е невъзможна мисия. Освен всичко друго, никога не бих си и помислила, че мога да поставя живота на бебето си извън класациите - за мен той е над всичко останало. Не е придатък, без собствена воля или нещо излишно, което няма място в живота ми, че да си позволя да го изгубя с лека ръка. Това е същество, което съм носила 9 месеца, сънувала съм, мечтала съм, проляла съм тонове сълзи, за да го имам и съм станала на решето... Не мога да си представя да го поставя в рискова ситуация. Ето затова, алтернативата за мен е само една - болница, с най-доброто неонатологично отделение. И докато в България има по 2 кувьоза в отделение, за мен домашното раждане и ресурси за такова си остава смешна и идиотска изгъзица. Тия пари дето ще се дадат за делата, могат да купят нови и модерни кувьози.
Съжалявам за словоизлиянието, тя Ети спечели форумския Балзак, ама не ми издържаха нервите :oops:

П.С. Само да добавя нещо, че нали Боби по протоколите и статистиките - тук има изискване полицията и линейката да стигне за 5 мин. Ти как си представяш това да стане в България? Случвало ми се е да наблюдавам инциденти - до нас на кръстовището често стават заради трамвая и един ляв завой. Оня ден излезе полицая от колата, с метлата и лопатата и събра стъклата от колата. Не водача, не сульо, не пульо - полицая. Идват специални коли, да посипят специална смес ако има масло протекло, а линейката дойде на 5-тата минута след инцидента, оборудвана с всичко просто. Аз такова нещо не съм виждала в България, няма и да видя... Та затова ми се виждат в сферата на фантастиката тия неща...
« Последна редакция: Ноември 29, 2012, 12:03:03 pm от Мецани »
Обещах на Лили:)
 
"... Защото, ако има някаква утеха в трагедията да изгубиш любим човек, тя е в необходимата вяра, че може би така е по-добре.
""Вещицата от Портобело", Паулу Коелю
*

    mini

  • *
  • 8160
  • purple addicted
Re: Съдят България за забраната за домашно раждане
« Отговор #676 -: Ноември 29, 2012, 12:40:20 pm »
темата отдавна прехвърли границите на нормалното общуване и приятелския тон
не смятам, че продължаването на дискусията ще допринесе страните в спора да се убедят в противното, а както и преди казах- борба на характери и желанието на всеки един да има последната дума
надявам се не приемате форумите тук като възможност да се пречупвате една друга
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."
"Прекалено много хора харчат пари, които не са спечелили, за да си купят неща, които не им трябват, за да впечатлят хора, които не харесват" Уил Смит