0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Здравейте!
Интересува ме колко време след като сте си подали документите в съответната РЗОК по Програмата за лечение на ендометриоза за 2008 г. получихте одобрение?
Не ви питам просто, ей, така, за да ви губя времето или просто да се отчета с нова тема тук.
Миналата година НЗОК бавеше одобренията на протоколите с месеци. След акция на ЗАЧАТИЕ и група момичета, касата започна по-бързо да дава одобрение. Т.г. обаче смениха лекарството, чието наименование и производител, държа да отбележа, никоя не е споменавала пред медиите или на единствената среща с представителите на НЗОК в Сметната палата. Т.е. не е имало лобиране за марка или производител, а единствената цел на акцията бе получаване на навременно и съответно адекватно лечение, като спазва определения, от самата НЗОК, срок от 20 работни дни!!! 
За т.г. знам, че имаше проблем с презаверяването на протоколите от миналата година, защото тогава се отпускаше Диферелин, а сега се дава Декапептил депо и Лукрин депо. После 1 или 2 пъти Декапептилът го нямаше в аптеките в цялата страна. Това е лекарството, с което някои лекари казваха на пациентките си да заместят Диферелина, защото имат 1 и също основно вещество - трипторелин. Така някои момичета, вече сменили медикамента, бяха принудени да си търсят и съответно набавят лекарството чрез интернет форумите, за да могат да продължат лечението си.
Моля ви за съдействие, пишете след колко време - работни дни или месеци получихте одобрение от НЗОК по програмата за лечение на ендометриоза?
Написаното от вас ще получи гласност в национален ежедневник. Понеже публикуването на материала е обвързано със срокове, ще ви помоля да пишете отговорите си най-късно до понеделник на обяд.

Благодаря ви!  :bighug:
*

    f4eli4kata

  • *
  • 24
  • Не идваш ли на този свят,за да прегърнеш едно дете
Здравей,kyan!
Може би съм изпуснала тези срокове,за които говориш,но държа да обясня парадокса с лекарствата,които одобрява Здравната каса за лечението на ендометриоза.
Мен ме оперираха на 25.03.08-лапаротомия.Веднага след 10-дневния ми престой в болницата започнах да търча да си оправям протокола,защото операцията ми бе в Пловдив,а аз съм от Чирпан-Старозагорска област.Първо ми изписаха Золадекс лекарите,без да знаят,че той отдавна не се одобрява от касата(както и аз не знаех де).Поправихме тези неща с лекарството,което е позволено-Декапептил депо.Подадох документите след седмица.Започнах да си търся този Декапептил по всякакви аптечни и с познати и се оказа...че няма внос?! 8O Даже близките 2 месеца нямало да го има  8O  8O.Трябваше да бия инжекцията си след операцията,всички знаете,че така трябва.Отчаяна,че няма да намеря Декапептила,започнах да търся поне Лукрина(макар протокола да ми е за първото).Бях с надеждата,че след като няма внос,ще мога да сменя лекарството от протокола,с такова,което има.Но уви!И него не можах да намеря никъде!Бях много отчаяна и отвратена от този парадокс наистина-и да ми дадат позволение,как ще си намирам лекарствата,след като не се внасят в България?!
И започнах трето-Диферилин.Купувам си го.Одобрения протокол  ми се върна от Здравната каса едва след като бях била 2-рата си инжекция.И какво от това позволение сега?!Плащам си 350 лв за инжекция на месец и това си е.Не съм само аз,знам.Но този абсурд е странен и тъжен.Дано нещата се оправят за другите момичета!Ужасно съм разочарована от всичко,свързано със Здравната каса!


здрасти,

25 дни след като подадох документите ме одобриха от касата.
Имам лукрин депо. Докато ме одобриха купих 3 (до третата не стигнах, но първата бих веднага след лапароскопията) от едно момиче за 150 лева, и сега моите от касата ги продавам за толкова. ако решиш - 0887520624 албена
*
Благодаря ви много за отговорите.
f4eli4kata , защо не подадеш жалба в РЗОК за това, че ти отпускат лекарство, което го няма в аптечната мрежа? В договора с фирмите доставчици трябва да има клауза, според която НЗОК да ги глобява, ако не доставят медикаментите. От касата твърдяха, че вероятно са глобили фирмата заради липса на Декапептил депо, но дали е така... Не, че глобата теб ще те стопли, де...
За съжаление т.г. действието на програмата за лечението на ендометриоза е още по-безсмислено, отколкото м.г., заради липсата на лекарства.  :(
Здраейте момичета,
аз също чакам отговор от здравната каса вече месец, а такъв няма. От там казват, че документите още не са при тях и незнаели кога ще дойдат всичко зависело кога комисията щяла да заседава. а на мен ми е нужна вече инжекция ЛУКРИН ДЕПО тъй като вече  ми биха първата. Надиавах се втората да е от касата но май няма да стане. Затова моля ако на някой е останала да ми пише  :D
*
rosi rdb, от кой град си? Знам, че извън Сф чакат да съберат повече документи и тогава ги пращат в НЗОК в София, където комисията ги одобрява. Сигурно комисията сега пак ще е в отпуск... Дано те одобрят преди това. Обади се и в РЗОК в града, в който си. Питай дали документите са ти пратени в София. Давай им зор и не се отказвай. Знам, че лекарството е скъпо. Аз преди повече от година си купих и 4-та инжекция с Диферелин и ми се ревеше вече, защото бях в заеми...