0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Пресконференцията мина, надявам се медиите да я отразят подобаващо. BTV бяха там, видях камери и на BBT. За останалите, така и не разбрах от кои медии са.
Докторите бяха доста изчерпателни. Цифрата от 120 000 болни жени в България ме изненада... на фона на 200 на година, на които отпускат лечение. Другото, което ме изненада, е че д-р Попов каза, че в 70% от случаите ендометриозата се диагностицира вече в трета или четвърта фаза, поради липсата на симптоми. Иначе всичко друго, което чух, вече ми беше ясно... благодарение на Зачатие в голяма степен!

Радвам се, че отидох. Хубаво е, че се организират такива неща.


Здравейте момичета. Не мога да намеря публикувана информация от провелата се прессконференция. БТА са писали, но страницата им е с парола и се вижда само заглавието на материала. В агенция "Фокус" все още не са публикували нищо, но пък в предстоящите им събития го има заложено.
Моля ви ако някъде из нета намерите нещо по темата пишете
Здравейте момичета. Не мога да намеря публикувана информация от провелата се прессконференция. БТА са писали, но страницата им е с парола и се вижда само заглавието на материала. В агенция "Фокус" все още не са публикували нищо, но пък в предстоящите им събития го има заложено.
Моля ви ако някъде из нета намерите нещо по темата пишете

Рали, аз бях там и вече писах с няколко думи. Телевизиите взихама интервюта от момичетата и след пресконференцията, така че според мен е най-добре да гледаме BTV тази вечер, ако ще отразят още днес. Сигурно до края на деня ще има публикации и онлайн.


Ето и снимка от пресконференцията, макар и лоша, защото не се сетих да си взема апарата, та е направена с телефон.

http://photo-zona.net/index.php?APP_ACTION=DISPLAY_IMAGE&ALBUM_ID=9994


Ох, 10 пъти се опитах да прикача файл и пак не успях, а накрая съм прикачила цял албум вместо снимка. Е, снимката от пресконференцията е последната в албума. Извинете ме за кашата!  :bonk:


*
Ееех, Красита, защо не се обади, че си дошла? На председателката на Зачатие например.

Това е пресинформацията, разпространена сред журналистите:

Заради липса на лечение 120 000 жени могат да останат без деца

Една на хиляда получава безплатни инжекции и то с половин година закъснение

Около 120 хиляди жени могат да останат без деца за цял живот. Причината е, че те са болни от ендометриоза* и са оставени без нужната терапия, въпреки че на теория тя им се полага. Лечението на болестта у нас трябва да се осигурява чрез програма на Националната здравноосигурителна каса, както е и в останалите европейски страни. На практика обаче това не се случва.
Всяка година между 150 и 200 жени имат право на шест безплатни инжекции от здравната каса. Поставянето им трябва да започне веднага, след като болната жена се оперира. Инжекциите се бият веднъж месечно. Ако поставянето им не започне в срок, се обезсмисля цялото лечение. Здравната каса обаче доставя първата инжекция с 3 до 6 месеца закъснение. Така някои жени се отказват изобщо от лечение, защото не могат да си го позволят финансово. Други, докато чакат безплатните инжекции, теглят заеми и започват да си ги набавят сами. Всяка инжекция струва между 320 и 370 лв. в зависимост от мястото, откъдето се купува.
Целият курс на лечение излиза над 2 хил. лв. За да си вземат медикаментите по-евтино, жените са принудени да нарушават Закона за лекарствата. Те купуват инжекциите директно от дистрибуторите на едро, защото цените са най-ниски. Други пък ги вземат от момичета, които са получили безплатните си инжекции от касата с порядачно закъснение, когато вече нямат нужда от тях. Тази търговия става от ръка на ръка. Болните жени нарушават закона дори, когато си купуват инжекциите от аптеките, защото не разполагат с рецепта за тях. Техните протоколи са в здравната каса, където чакат ред за безплатни инжекции.
За да спре този абсурд, настояваме здравната каса да доставя инжекциите в законовия срок от един месец и да увеличи броя на лекуваните жени, каза Анна Зашева, председател на Сдружение “Зачатие”. Това означава, че трябва не само да се отделят повече средства за медикаменти, а и да се повиши контролът над изразходването им. През тази година касата разполага с 223 хил. лв. за лечение на ендометриоза, но реално никой не знае къде отиват тези пари. Причината е, че не всички жени с протоколи за безплатни лекарства след това си вземат полагащите им се инжекции. Някои от тях използват по-малко ампули, а други изобщо не ги търсят, след като са си ги платили сами преди това. Затова настояваме да се повиши контролът над изразходването на средствата от здравната каса и да се увеличи прозрачността в нея, каза Анна Зашева.
Всеки, който иска да подкрепи жените с ендометриоза, може да го направи като изпрати имейл на адрес endo@zachatie.org до края на месец октомври. Всички събрани писма ще бъдат внесени в Националната здравноосигурителна каса и Министерството на здравеопазването като доказателство за социалната значимост на проблема, допълни тя.

*Eндометриозата е третото по честота гинекологично заболяване в света, то води до безплодие и рак. При него тъкан от матката се появява и в други органи като яйчниците. Този процес е съпроводен от сраствания на репродуктивните органи. По данни на НЗОК от болестта страдат около 10% от жените в репродуктивна възраст, в България тяхната цифра е около 120 000. Дори при най-добро лечение 40% от тях никога няма да имат деца.
« Последна редакция: Октомври 14, 2007, 13:51:21 pm от kyan »
*
Пускам отделен постинг, за да дам отчет за медиите, които са пратили журналисти и екипи на пресконференцията.

Телевизии: Би Ти Ви, Нова ТВ, МСАТ, Военен телевизионен канал, ТВ 7, Би Би Ти, Евроком, а тв Европа взеха интервюта от предс. на Зачатие и участничките малко по-късно, защото не бяха на пресконференцията. След събитието интервюта с участниците взеха Нова тв, Би Ти Ви, Би Би Ти, ТВ 7. Може да е имало и други, но да не съм ги видяла.  :oops:
Така че гледайте днес новините по изброените 8 телевизии по-горе.

Вестници: "24 часа", "Стандарт", "Телеграф", "Дума", "Здраве и тонус".

Информационни агенции: www.bgnes.com , БТА.

В сайта на междсународния институт по здравеопазване и здравно осигуряване в секцията НОВИНИ - www.zdrave.net също има информация.

Ето и 2 от материалите в интернет. Данните за 120-те хиляди не ги каза д-р Владимиров, а Анна Зашева.

http://www.bgnes.com/index.php?o=view&m=news_rub&rubid=14&id=540195

http://www.zdrave.net/Portal/News/Default.aspx?evntid=E2zC7CZr2eM%3d
"По данни на НЗОК от болестта страдат около 10% от жените у нас. И при най-добро лечение 40% от тях никога няма да имат деца.".
Много ме притеснява последното изречение. Имам чувството че всички останали надежди се изпариха. Толкова е страшно. Страх ме е защото аз съм с нелекувана ендометриоза т.е с коремна операция, но без инжекции по преценка на док.
*
Двете пациентки, които участваха се казват Нели Николова и Иванина Личева - Шейтанова. Те бяха първите, които се престрашиха да се покажат публично и да разкажат личните си истории за борбата си с ендометриозата.
Те двете и моя милост възнамеряваме да заведем дела срещу МЗ и НЗОК заради ненавременното отпускане на лекарствата. Ще бъдат проучени всички правни възможности за това. По-всяка вероятност делата ще са за имуществени и морални вреди и ще са за сума от 1 лев, с което ще покажем, че не целим да печелим пари. Нели е адвокат, тя ще се заеме сериозно с нещата. Всяка от вас, която е готова да се присъедини и също да заведе дело, да пише тук в темата или на ЛС до мен.
Ще бъде направен и банер в следващите дни. Той ще бъде качен на сайта на ЗАЧАТИЕ. Чрез него ще се отваря сайт, където всеки може да подкрепи болните от ендометриоза жени у нас.

Няма да спрем дотук. Имаме подкрепата вече на д-р Попов и д-р Владимиров. Момичета, очаквам да бъдете по-активни занапред.
*
"По данни на НЗОК от болестта страдат около 10% от жените у нас. И при най-добро лечение 40% от тях никога няма да имат деца.".
Много ме притеснява последното изречение. Имам чувството че всички останали надежди се изпариха. Толкова е страшно. Страх ме е защото аз съм с нелекувана ендометриоза т.е с коремна операция, но без инжекции по преценка на док.
Такава е статистиката, за съжаление.  :(  В коя степен ти беше ендометриозата?
Колкото и глупаво да ти прозвучи-незнам. Когато ме оперирах не бях въобще запозната с болестта, в последствие научих за нея и за това, че има и стапан.
От операцията мина година и 10 месеца и до момента нямам нови кисти. И двата яйчника са ми запазени цели. Имам и 4 неуспешни инсеминации и 1 неуспешно ин витро. Много ме е страх-не знам на къде да тръгна
*
  Аз също присъствах на пресконференцията,но не събрах смелост да кажа и една дума.Завиждам за самообладанието на двете жени,които разказаха своите истории.Аз не можах:(
  Бих подкрепяла всяка една подобна инициатива и в бъдеще.
*
  Аз също присъствах на пресконференцията,но не събрах смелост да кажа и една дума.Завиждам за самообладанието на двете жени,които разказаха своите истории.Аз не можах:(
  Бих подкрепяла всяка една подобна инициатива и в бъдеще.
Е-е, ама, защо не се обадихте, момичета? И ти, и Красита???
Радвам се, че те са се представили добре според теб. Това беше и целта.

Значи, ако някоя от вас иска, може да подаде жалба в Комисията за зашита от дискриминация към парламента. Неин председател е депутатът Йордан Бакалов. Ако подадете жалба в комисията, не може и да водите дело срещу НЗОК и МЗ.

Наистина ви призовавам към повече активност. В началото 37 от вас бяха видели темата, и никой не се беше престрашила да се включи в инициативата. Сега тази тема има над 700, поправка - над 820, посещения.
Това също е знак за значимостта на проблема. Ясно е, че ние сме потърпевши от програмата, защото са ни отпуснали лекарството с голямо закъснение. Нека направим така, че през следващата година НЗОК да одобрява на време момичетата и да направим едно добро дело.   :D
« Последна редакция: Октомври 14, 2007, 15:31:15 pm от kyan »
Аз също имах готовност да разкажа историята си, исках също да кажа, че едно от момичетата във форума съвсем безкористно ми подари една ампула диферелин. Но като пристингах, разбрах че вече има участнички, а и накрая помолиха за въпроси представилетлите на пресата, а не дадоха думата на други болни. Съжалявам ако не съм разбрала, въпреки това се радвам че присъствах.


*
Преди малко гледах репортажа по Евро ком
Говори Д-р Николай Попов
и само еднота момиче пуснаха
*
Гледах по Европа. Репортажът беше смислено направен. Евроком съм го изпуснала.  :( Момичето с какъв цвят на косата беше - червен или рус?
Красита, трябваше да ни се обадиш. Ти ли беше подранила за пресконференцията на последния етаж?
*
С къса руса коса
Името беше с В
Маи Велина,но не съм сигурна
*
Иванина се казва. Сега гледах репортажа по Би Ти Ви. Наблегнаха на търговията с лекарството. Казаха 180 000, като засегнаха възрастта до 52 г.
По Нова обаче нямаше репортаж.  :(
ТВ 7 ги изпуснах. Те също снимаха Иванина.  :?
« Последна редакция: Октомври 14, 2007, 19:28:56 pm от kyan »
Гледах по Европа. Репортажът беше смислено направен. Евроком съм го изпуснала.  :( Момичето с какъв цвят на косата беше - червен или рус?
Красита, трябваше да ни се обадиш. Ти ли беше подранила за пресконференцията на последния етаж?

Не, като влязох вече беше започнала, затова и не беше удобно да се обадя. Бях със съпруга ми. Първо седнахме отляво и отзад, но после се преместих от дясната страна отпред, където имаше пликове на зачатие с тефтери и емблемата на форума. Реших, че там ми е мястото  :wink:


Двете пациентки, които участваха се казват Нели Николова и Иванина Личева - Шейтанова. Те бяха първите, които се престрашиха да се покажат публично и да разкажат личните си истории за борбата си с ендометриозата.
Те двете и моя милост възнамеряваме да заведем дела срещу МЗ и НЗОК заради ненавременното отпускане на лекарствата. Ще бъдат проучени всички правни възможности за това. По-всяка вероятност делата ще са за имуществени и морални вреди и ще са за сума от 1 лев, с което ще покажем, че не целим да печелим пари. Нели е адвокат, тя ще се заеме сериозно с нещата. Всяка от вас, която е готова да се присъедини и също да заведе дело, да пише тук в темата или на ЛС до мен.
Ще бъде направен и банер в следващите дни. Той ще бъде качен на сайта на ЗАЧАТИЕ. Чрез него ще се отваря сайт, където всеки може да подкрепи болните от ендометриоза жени у нас.

Няма да спрем дотук. Имаме подкрепата вече на д-р Попов и д-р Владимиров. Момичета, очаквам да бъдете по-активни занапред.


А защо да не бъде делото за пари, като се обяви предварително, че с всички тях ще бъдат закупени ампули диферелин и дадени на момичетата, на които се полагат?? При такива ситуации трябва да се стига до крайности, а и делото по този начин няма да помогне на никой. Така хем ще се помогне на жените, хем от Касата ще разберат, че не се прави за лична изгода.


*
Ех, Красита, така ми се искаше да се запознаем. Трябваше накрая да се обадите след събитието. По принцип на пресконференция всичко върви по предварително направен сценарий с изказванията. Ако знаехме, че си там, можехме и да те включим.
Аз продължавам с медийния отчет.
В. МОНИТОР е направил супер точен материал:
http://www.monitor.bg/article?sid=&aid=136271&cid=1&eid=1190

Здравната каса доставя медикаменти с половин година закъснение

Болни принудени да търгуват с лекарства

Между 320 и 370 лева се продават ценните инжекции на черно

МОНИТОР
Болни вече са принудени да търгуват с лекарства. Заради липсата на навременно лечение от ендометриоза (заболяване, при което тъкан от вътрешната обвивка на матката се установява извън нея, обикновено в други органи в областта на таза-б.р.) 120 000 жени могат да останат без деца. Лечението е много скъпо и трябва да се покрива от здравната каса, както е в останалите европейски страни, съобщи вчера д-р Явор Владимиров - главен секретар на Българската асоциация по стерилитет и репродуктивно здраве. Ако лекарствата не се взимат на време, цялото лечение се обезсмисля. Това принуждава болните сами да си набавят скъпите инжекции и да ги купуват на черно.
Всяка година между 150 и 200 жени имат право на шест безплатни инжекции от здравната каса. Поставянето им трябва да започне веднага, след като болната жена се оперира, като те се бият веднъж месечно, обясни Николай Попов - акушер-гинеколог в болница "Шейново". Националната здвавноосигурителна каса обаче дава лекарства само на болните със стерилитет. Затова и лекарите са принудени да пишат в диагнозата на болните, че имат стерилитет, за да си получат лекарствата, допълни Попов.
По данни на НЗОК от болестта страдат около 10% от жените у нас. Дори и при най-добро лечение 40% от тях остават бездетни. Д-р Владимиров посочи, че обикновено болестта се открива в трети или четвърти стадий, когато трябва да се отстранят яйчниците. Откриването при първи и втори стадий често става случайно, когато по друг повод младата жена отива на преглед.
Първата инжекция се доставя от здравната каса с 3 до 6 месеца закъснение. Така някои жени се отказват изобщо от лечение, защото не могат да си го позволят финансово. Други, докато чакат безплатните инжекции, теглят заеми и започват да си ги набавят сами, за да не закъснеят с поставянето им. Всяка инжекция струва между 320 и 370 лева в зависимост от мястото, откъдето се купува. Целият курс на лечение излиза над 2000 лв. За да си вземат медикаментите по-евтино, жените са принудени да нарушават Закона за лекарствата. Те купуват инжекциите директно от дистрибуторите на едро, защото цените са най-ниски.
Други пък си ги набавят от момичета, които са получили безплатните си инжекции от касата с голямо закъснение, когато вече нямат нужда от тях. Тази търговия става от ръка на ръка. Болните жени нарушават закона дори, когато си купуват инжекциите от аптеките, защото не разполагат с рецепта за тях. Техните протоколи са в здравната каса, където чакат ред за безплатни инжекции, съобщиха пациентките Нели Николова и Иванина Личева-Шейтанова.
От сдружение "Зачатие" настояха Здравната каса да доставя инжекциите в законовия срок от един месец, да увеличи броя на лекуваните жени и да се повиши контролът над изразходваните средства.

Имало е репортаж по Нова ТВ сутринта днес. Ако някоя го е гледала, да разкаже какво точно са показали.   :D
Всички ТВ са ни отразили. По-късно днес ще дам пълен отчет за медийното покритие на събитието.
« Последна редакция: Октомври 15, 2007, 09:18:24 am от kyan »
*
Репортажи е имало по следните телевизии:
На 14 октомври в централните новини:
- БТВ
- Европа
- ТВ7
- Евроком
- най-вероятно и по ББТ
На 15 октмври в сутрешния блок на НОВА ТВ и в обедните новини

Прилагам репортажа само на бтв, защото другите не ги качват на сайта си.
В пресклипинга липсва инфо за Труд, Телегрф и 24 часа, защото нямат сайтове. Засега единствените вестници, които не са писали са Сега, Дневник и Пари. Последните два по очевидни причини, за първия не знам. Имаме публикации в Монитор, Стандарт, Класа, Експрес. Освен това в електронните сайтове на БТА, БГНЕС, НетИнфо, Здраве.нет, Всеки Ден и сега внимание – по ДИР.БГ с девет коментара при това отдолу и по още доста електронни агенции (Ани дали може да им пратим банера, ако искат ще го публикуват, мисля, че ще стане). Освен това има репортажи и по Дарик радио, по Инфо радио, предполагам и по други. Има предавания и по варненски и видински медии, копирала съм ги  Мисля, че като начало беше много добре, още повече, че трябваше да се борим с местни избори и учителска стачка. Както вече казах )) и както виждате тя е нещото, което ни ясе от мястото навсякъде, но какво да се прави. Предлагам да продължаваме напред!!!!!

BTV
180 хиляди българки препродават ампули за лечение на безплодие
14 Октомври 2007
180 хиляди българки препродават ампули за лечение на безплодие, защото Здравната каса не ги изписва навреме.
 

Чрез Интернет жените се снабдят с лекарство, за да заченат. Болестта ендометриоза поразява жени от 14 до 52-годишна възраст и уврежда детеродните функции.

Тази болест е невидима. Има шест теории за нейния произход. У нас няма лекар, който да обясни защо детеродните органи на една жена се увреждат, а на друга не.

Д-р Николай Попов: "Това е проблемът - много често жените, които стигат до начало на лечението, вече имат еднометриоза в стадий, който може сериозно да увреди тяхното здраве, както и способността им да забременяват, това е социално значим проблем".

В 70 % от случаите болестта се открива в трети и в четвърти стадий. Диагностицирането и лечението са много скъпи за българския стандарт на живот. Една доза от лекарството е 400 лева, а целия курс на лечение 2000. Лекарствата от Здравната каса се бавят с месеци.

Нели Николова: "Аз съм млад човек и искам да имам деца. Така че, това е очевидно, просто хиляди млади момичета страдат от това заболяване и искат да бъдат лекувани, а не както постъпва Здравната каса с тези абсолютни забавяния от три до шест месеца и в момента, в който ги отпуска, ти вече, нямаш нужда от тях".

Жените са принудени да препродават една на друга лекарствата си чрез сайтовете в Интернет.

"Търговията" надхвърля държавните граници на България и на закона.

Нели Николова: "Разбрах от личния си лекар, че такива ампули се намирали евтино в Турция и едва ли не се опитват някакви хора да създават канал, за да набавят пък тези лекарства".

Здравната каса поема лечението на около 200 жени годишно с диагноза ендометриоза. Около 180 хиляди българки на възраст от 14 до 52 години, ако не се лекуват, не могат да имат деца.

общество
 

   
В новия брой на в. "Експрес" четете още:
120 000 българки застрашени от безплодие

В. КЛАСА
120 хил. жени са застрашени от безплодие - 2007-10-14 19:09
Здравната каса не отпуска навреме инжекции за лечение на ендометриоза


120 000 жени с ендометриоза (проблеми с лигавицата на матката - бел.а.) са заплашени да останат без деца. Причината е, че НЗОК не им отпуска навреме необходимите за лечение инжекции. Това съобщи вчера главният секретар на Българската асоциация по стерилитет и репродуктивно здраве д-р Явор Владимиров.
Както и в останалите европейски държави, така и у нас здравната каса работи по специална програма за лечение на ендометриозата. Всяка година обаче едва между 150 и 200 жени имат право на безплатни инжекции. Но дори и те не ги получават навреме, което обезсмисля тяхното действие.
Пълния текст можете да прочетете в брой 37 на в. "Класа".



Здравната каса доставя медикаменти с половин година закъснение
Болни принудени да търгуват с лекарства
Между 320 и 370 лева се продават ценните инжекции на черно
МОНИТОР
Със снимка: БТА
Проблемите на жените, болни от ендометриоза, бяха обсъдени на вчерашната пресконференция.
Болни вече са принудени да търгуват с лекарства. Заради липсата на навременно лечение от ендометриоза (заболяване, при което тъкан от вътрешната обвивка на матката се установява извън нея, обикновено в други органи в областта на таза-б.р.) 120 000 жени могат да останат без деца. Лечението е много скъпо и трябва да се покрива от здравната каса, както е в останалите европейски страни, съобщи вчера д-р Явор Владимиров - главен секретар на Българската асоциация по стерилитет и репродуктивно здраве. Ако лекарствата не се взимат на време, цялото лечение се обезсмисля. Това принуждава болните сами да си набавят скъпите инжекции и да ги купуват на черно.
Всяка година между 150 и 200 жени имат право на шест безплатни инжекции от здравната каса. Поставянето им трябва да започне веднага, след като болната жена се оперира, като те се бият веднъж месечно, обясни Николай Попов - акушер-гинеколог в болница "Шейново". Националната здвавноосигурителна каса обаче дава лекарства само на болните със стерилитет. Затова и лекарите са принудени да пишат в диагнозата на болните, че имат стерилитет, за да си получат лекарствата, допълни Попов.
По данни на НЗОК от болестта страдат около 10% от жените у нас. Дори и при най-добро лечение 40% от тях остават бездетни. Д-р Владимиров посочи, че обикновено болестта се открива в трети или четвърти стадий, когато трябва да се отстранят яйчниците. Откриването при първи и втори стадий често става случайно, когато по друг повод младата жена отива на преглед.
Първата инжекция се доставя от здравната каса с 3 до 6 месеца закъснение. Така някои жени се отказват изобщо от лечение, защото не могат да си го позволят финансово. Други, докато чакат безплатните инжекции, теглят заеми и започват да си ги набавят сами, за да не закъснеят с поставянето им. Всяка инжекция струва между 320 и 370 лева в зависимост от мястото, откъдето се купува. Целият курс на лечение излиза над 2000 лв. За да си вземат медикаментите по-евтино, жените са принудени да нарушават Закона за лекарствата. Те купуват инжекциите директно от дистрибуторите на едро, защото цените са най-ниски.
Други пък си ги набавят от момичета, които са получили безплатните си инжекции от касата с голямо закъснение, когато вече нямат нужда от тях. Тази търговия става от ръка на ръка. Болните жени нарушават закона дори, когато си купуват инжекциите от аптеките, защото не разполагат с рецепта за тях. Техните протоколи са в здравната каса, където чакат ред за безплатни инжекции, съобщиха пациентките Нели Николова и Иванина Личева-Шейтанова.
От сдружение "Зачатие" настояха Здравната каса да доставя инжекциите в законовия срок от един месец, да увеличи броя на лекуваните жени и да се повиши контролът над изразходваните средства.


standart
120 000 жени остават без деца

СОФИЯ. 120 000 жени у нас може да останат без деца. За това предупреди вчера Анна Зашева, шеф на Сдружение "Зачатие". Здравната каса не осигурява навреме нужните инжекции, а това обезсмисля започнатото лечение, подчерта тя.
Жените страдат от болестта ендометриоза, която води до безплодие и рак. Тя представлява разпространение на тъкани от едни органи в други като яйцеклетки, черен и бял дроб, обясни д-р Явор Владимиров от асоциацията по стерилитет. Лечението се състои от операция и инжекции. Поставянето им обаче трябва да започне веднага след оперативната намеса. В противен случай се появяват усложнения, изтъкна д-р Николай Попов от АГ болница "Шейново".
У нас обаче жените получават първата инжекция с 3 до 6 месеца закъснение. Така някои се отказват от лечение, а други се принуждават да си купуват лекарството сами. Една ампула обаче струва 300-400 лв. и не всяка жена може да си я позволи.
Не разбирам как може да се допуска това при тази катастрофална демографска ситуация в България, заяви д-р Попов. Най-младата му пациентка с такава диагноза е едва на 18 г.
За да спре този абсурд, настояваме здравната каса да доставя инжекциите в законовия срок от месец и да увеличи броя на лекуваните жени, каза  Зашева. Сега касата дава пари само за около 200 жени на година. Една от потърпевшите пациентки пък възнамерява да заведе дело за 1 лев срещу касата и министерството. Ако има правна възможност, ще го направя, за да помогна на жените като мен, каза Нели Николова.
Всеки, който иска да подкрепи жените с ендометриоза, може да го направи с имейл на адрес endo@zachatie.org до края на октомври.
Писмата ще бъдат внесени в НЗОК и здравното министерство като доказателство за значимостта на проблема, допълни Нели Николова.


14.10.2007 НЕТ ИНФО
120 000 жени у нас страдат от ендометриоза

14.10.2007
120 000 жени в България страдат от ендометриоза. Тя е третото по честота гинекологично заболяване, което води до безплодие и рак, съобщи гинекологът д-р Явор Владимиров, предаде репортер на БГНЕС.

При това заболяване тъкан от матката се появява и в други органи като яйчниците и този процес е съпроводен от сраствания на репродуктивните органи при младите жени. По данни на НЗОК от болестта страдат около 10% от жените у нас. И при най-добро лечение 40% от тях никога няма да имат деца. Д-р Владимиров посочи, че за съжаление, обикновено болестта се открива в трети или четвърти стадий, когато трябва да се отстранят яйчниците. Откриването при първи и втори стадий често става случайно, когато по друг повод младата жена отива на преглед. След оперативното лечение Здравната каса осигурява по програма лечението с необходимото лекарство за 150-200 жени, което е крайно недостатъчно. Освен това лекарството не се осигурява ритмично и това води до неизлекуването на жената. Лечението е скъпо и струва около 2000-3000 лева, което трудно могат да си позволят всички, които имат този проблем. Анна Зашева, председател на Сдружение “Зачатие” съобщи, че по техни данни през тази година НЗОК разполага с 223 000 лева за лечение на ендометриоза. Те са недостатъчни, но освен това никой не знае доколко тези пари са похарчени по предназначение. Затова от сдружението настояват да се повиши контролът над изразходването на средствата от Здравната каса и да се повиши прозрачността на информацията, тъй като от Касата отказват да дадат точните данни. 35-годишната Ивелина Личева заяви, че в момента проучва възможностите да даде Министерството на здравеопазването и Здравната каса под съд, тъй като е била в програмата за лечение, но неритмичното снабдяване с лекарствата са го обезсмислили. В тази връзка д-р Владимиров посочи, че обикновено жените с това страдание търсят оплождане ин витро, но поради недоброто лечение не може да се осъществи изкуственото оплождане на яйцеклетката и така от една страна се оскъпява лечението, а от друга - жените не могат да забременеят ин витро. Сдружение “Зачатие” съвместно с Българската асоциация за репродуктивно здраве са създали сайт, чрез който искат да популяризират проблема сред обществото, за да може по този начин МЗ и НЗОК да се ангажират по-сериозно с проблема особено когато се говори за сериозна демографска криза в страната. /БГНЕС
БГНЕС
Забавяне на лекарства за ендометриоза може да остави без деца 120 000 жени
14.10.2007, zdrave.net, Владимир Попов
Около 120 000 са жените в България, болни от ендометриоза. Не се ли осигури навременно лечение те могат да останат без деца за цял живот. Тези данни съобщи днес на пресконференция г-жа Анна Зашева, председател на сдружение „Зачатие”. Ендометриозата е третото по честота гинекологично заболяване, водещо до безплодие и ракови заболявания. В САЩ болните са 15.5 милиона, а в Англия – 2 милиона жени. 
Най-ефикасното лечение на заболяването е хирургичното с последващо лечение с инжекции, което трябва да почне най-късно до 1 месец след операцията. Не се ли проведе навреме, при 50% от оперираните има вероятност болестта да рецидивира. Ендометрозата засяга жените в репродуктивна възраст – от 14 до 50 години, добави д-р Явор Владимиров, главен секретар на Българската асоциация по стерилитет и репродуктивно здраве. Медикаментите се осигуряват от програма на Националната здравноосигурителна каса. Средствата, с които разполага касата обаче са твърде малко – 223 хиляди през тази година. Правото на 6 безплатни инжекции имат едва 150 - 200 жени в страната. Освен това от НЗОК включват за лечение единствено жени, които имат доказан стерилитет. Това принуждава младите жени да лъжат, че са стерилни, за да може касата  да им осигури лечение, заяви акушер-гинекологът в болница "Шейново" д-р Николай Попов. Освен това прекалено късно се отпускат и лекарствата. Получават се забавяния от 3 до 6 месеца, което обезсмисля самото лечение. Пациентките са принудени да набавят сами необходимите им инжекции, докато чакат одобрение от здравната каса. Цената на една инжекция е между 320 и 370 лева, а целият курс на лечение излиза над 2000 лева.
Г-жа Нели Николова от Стара Загора, която страда от това заболяване обясни как сама е закупила първите ампули за лечението си като е теглила кредит и в момента се опитва да си върне парите като продаде вече отпуснатите й от здравната каса лекарства. Тя добави, че ако има дори най-малката правна възможност да осъди здравното министерство и касата, тя смята да го направи.
Г-жа Зашева изтъкна, че основната цел на пресконференцията е да се обърне внимание на това, НЗОК да доставя в срок от един месец необходимите медикаменти както и да се увеличи броя на лекуваните жени. Тя добави, че за да подкрепят жените, страдащи от болестта, те са създали имейл адрес еndo@zachatie.org, на който до края на месец октомври ще могат да се изпращат писма, които в последствие ще бъдат препратени до МЗ и НЗОК, за да се покаже сериозността на проблема.
BTA
VINF  11:00:30  14-10-2007
MM1058VI.010
болест - лечение -  проблеми


Заради липса на навременно 
лечение от ендометриоза 120  000 жени
могат да останат без деца


София, 14 октомври /БТА/

      Заради липса на навременно  лечение от ендометриоза 120 
000 жени могат да останат без деца. Това каза в Националния
пресклуб на БТА днес  д-р Явор Владимиров - главен секретар на
Българската асоциация по стерилитет и репродуктивно здраве.
      Лечението на болестта у нас трябва да се осигурява чрез
програма на НЗОК, както е и в останалите европейски страни. На
практика обаче това не се случва, допълни той.
      Всяка година между 150 и 200 жени имат право на шест
безплатни инжекции от здравната каса. Поставянето им трябва да
започне веднага, след като болната жена се оперира. Инжекциите
се бият веднъж месечно. Ако поставянето им не започне в срок, се
 обезсмисля цялото лечение, допълни Николай Попов -
акушер-гинеколог в болница "Шейново". НЗОК дала лекарства само
на болни  жени и то със стерилитет. Затова лекарите пишат в
диагнзата на болните, че имат стерилитет , за да си получат
лекарствата, допълни Попов.
      Здравната каса доставя първата инжекция с 3 до 6 месеца
закъснение. Така някои жени се отказват изобщо от лечение,
защото не могат да си го позволят финансово. Други, докато чакат
 безплатните инжекции, теглят заеми и започват да си ги набавят
сами. Всяка инжекция струва между 320 и 370 лв. в зависимост от
мястото, откъдето се купува. Целият курс на лечение излиза над
2000 лв. За да си вземат медикаментите по-евтино, жените са
принудени да нарушават Закона за лекарствата. Те купуват
инжекциите директно от дистрибуторите на едро, защото цените са
най-ниски. Други пък ги вземат от момичета, които са получили
безплатните си инжекции от касата с порядъчно закъснение, когато
 вече нямат нужда от тях. Тази търговия става от ръка на ръка.
        Болните жени нарушават закона дори, когато си купуват
инжекциите от аптеките, защото не разполагат с рецепта за тях.
Техните протоколи са в здравната каса, където чакат ред за
безплатни инжекции, съобщиха пациентките Нели Николова и Иванина
 Личева-Шейтанова.
        За да спре този абсурд, настояваме Здравната каса да
доставя инжекциите в законовия срок от един месец, да увеличи
броя на лекуваните жени и да се повиши контролът над
изразходването на средствата, каза Анна Зашева, председател на
сдружение "Зачатие"./Христо Воденов/

 
България / Здраве  / София
2007-10-14 11:52

120 000 жени у нас страдат от ендометриоза

120 000 жени в България страдат от ендометриоза. Тя е третото по честота гинекологично заболяване, което води до безплодие и рак, съобщи гинекологът д-р Явор Владимиров, предаде репортер на БГНЕС.

При това заболяване тъкан от матката се появява и в други органи като яйчниците и този процес е съпроводен от сраствания на репродуктивните органи при младите жени. По данни на НЗОК от болестта страдат около 10% от жените у нас. И при най-добро лечение 40% от тях никога няма да имат деца. Д-р Владимиров посочи, че за съжаление, обикновено болестта се открива в трети или четвърти стадий, когато трябва да се отстранят яйчниците. Откриването при първи и втори стадий често става случайно, когато по друг повод младата жена отива на преглед. След оперативното лечение Здравната каса осигурява по програма лечението с необходимото лекарство за 150-200 жени, което е крайно недостатъчно. Освен това лекарството не се осигурява ритмично и това води до неизлекуването на жената. Лечението е скъпо и струва около 2000-3000 лева, което трудно могат да си позволят всички, които имат този проблем. Анна Зашева, председател на Сдружение “Зачатие” съобщи, че по техни данни през тази година НЗОК разполага с 223 000 лева за лечение на ендометриоза. Те са недостатъчни, но освен това никой не знае доколко тези пари са похарчени по предназначение. Затова от сдружението настояват да се повиши контролът над изразходването на средствата от Здравната каса и да се повиши прозрачността на информацията, тъй като от Касата отказват да дадат точните данни. 35-годишната Ивелина Личева заяви, че в момента проучва възможностите да даде Министерството на здравеопазването и Здравната каса под съд, тъй като е била в програмата за лечение, но неритмичното снабдяване с лекарствата са го обезсмислили. В тази връзка д-р Владимиров посочи, че обикновено жените с това страдание търсят оплождане ин витро, но поради недоброто лечение не може да се осъществи изкуственото оплождане на яйцеклетката и така от една страна се оскъпява лечението, а от друга - жените не могат да забременеят ин витро. Сдружение “Зачатие” съвместно с Българската асоциация за репродуктивно здраве са създали сайт, чрез който искат да популяризират проблема сред обществото, за да може по този начин МЗ и НЗОК да се ангажират по-сериозно с проблема особено когато се говори за сериозна демографска криза в страната. /БГНЕС
Позоваването е задължително
ВСЕКИ ДЕН    

Политика 
 

120 000 жени могат да останат без деца

Здравната каса бавела лечението


Заради липса на навременно лечение от ендометриоза 120 000 жени могат да останат без деца. Това заяви главният секретар на българската асоциация по стерелитет д-р Явор Владимиров.Лечението на болестта у нас трябва да се осигурява чрез програма на НЗОК, както е и в останалите европейски страни. На практика обаче това не се случва, допълни той. Всяка година между 150 и 200 жени имат право на шест безплатни инжекции от здравната каса. Поставянето им трябва да започне веднага, след като болната жена се оперира. Инжекциите се бият веднъж месечно. Ако поставянето им не започне в срок, се обезсмисля цялото лечение, допълни Николай Попов - акушер-гинеколог в болница "Шейново".

НЗОК дала лекарства само на болни жени и то със стерилитет. Затова лекарите пишат в диагнозата на болните, че имат стерилитет, за да си получат лекарствата, допълни Попов.Здравната каса доставя първата инжекция с 3 до 6 месеца закъснение. Така някои жени се отказват изобщо от лечение, защото не могат да си го позволят финансово. Други, докато чакат безплатните инжекции, теглят заеми и започват да си ги набавят сами.

Всяка инжекция струва между 320 и 370 лв. в зависимост от мястото, откъдето се купува. Целият курс на лечение излиза над 2000 лв. За да си вземат медикаментите по-евтино, жените са принудени да нарушават Закона за лекарствата. Те купуват инжекциите директно от дистрибуторите на едро, защото цените са най-ниски.Други пък ги вземат от момичета, които са получили безплатните си инжекции от касата с порядъчно закъснение, когато вече нямат нужда от тях. Тази търговия става от ръка на ръка.

Болните жени нарушават закона дори, когато си купуват инжекциите от аптеките, защото не разполагат с рецепта за тях. Техните протоколи са в здравната каса, където чакат ред за безплатни инжекции, съобщиха пациентките Нели Николова и Иванина Личева-Шейтанова. За да спре този абсурд, настояваме Здравната каса да доставя инжекциите в законовия срок от един месец, да увеличи броя на лекуваните жени и да се повиши контролът над изразходването на средствата, каза Анна Зашева, председател на сдружение "Зачатие".

14-10-2007

Актуално.ком


Заради липса на навременно лечение от ендометриоза 120 000 жени могат да останат без деца.
Това каза д-р Явор Владимиров, главен секретар на Българската асоциация по стерилитет и репродуктивно здраве.
Лечението на болестта у нас трябва да се осигурява чрез програма на НЗОК, както е и в останалите европейски страни. На практика обаче това не се случва, допълни той.
Всяка година между 150 и 200 жени имат право на шест безплатни инжекции от здравната каса.
Поставянето им трябва да започне веднага, след като болната жена се оперира.
"Инжекциите се бият веднъж месечно. Ако поставянето им не започне в срок, се обезсмисля цялото лечение", допълни Николай Попов, акушер-гинеколог в болница "Шейново".
"Настояваме НЗОК да доставя инжекциите в законовия срок от един месец, да увеличи броя на лекуваните жени и да се повиши контролът над изразходването на средствата", каза Анна Зашева, председател на сдружение "Зачатие". БТА
 
BGNEWS.ORG    
   
14-10-2007 11:58
Заради липса на навременно лечение от ендометриоза 120 000 жени могат да останат без деца
 
Заради липса на навременно лечение от ендометриоза 120 000 жени могат да останат без деца. Това каза д-р Явор Владимиров, главен секретар на Българската асоциация по стерилитет и репродуктивно здраве. още »
Коментари (0) | Отпечатване | Изпращане

DIR.BG

Забавено лечение заплашва 180 000 българки от безплодие
14 октомври 2007 / News.dir.bg
Около 180 хиляди жени могат да останат без деца за цял живот. Причината е, че те са болни от ендометриоза, а здравната каса не изписва навреме нужните ампули.
Така 18 000 хиляди българки препродават ампули за лечение на безплодие, защото здравната каса не ги изписва навреме. Чрез Интернет жените се снабдят с лекарство, за да заченат, предаде бТНВ. Болестта ендометриоза поразява жени от 14 до 52-годишна възраст и уврежда детеродните функции. Тази болест е невидима. Има шест теории за нейния произход. У нас няма лекар, който да обясни защо детеродните органи на една жена се увреждат, а на друга не. "Това е проблемът - много често жените, които стигат до начало на лечението, вече имат еднометриоза в стадий, който може сериозно да увреди тяхното здраве, както и способността им да забременяват, това е социално значим проблем", коментира д-р Николай Попов. В 70 % от случаите болестта се открива в трети и в четвърти стадий. Диагностицирането и лечението са много скъпи за българския стандарт на живот. Една доза от лекарството е 400 лева, а целия курс на лечение 2000. Лекарствата от Здравната каса се бавят с месеци. "Аз съм млад човек и искам да имам деца. Така че, това е очевидно, просто хиляди млади момичета страдат от това заболяване и искат да бъдат лекувани, а не както постъпва Здравната каса с тези абсолютни забавяния от три до шест месеца и в момента, в който ги отпуска, ти вече, нямаш нужда от тях", казва Нели Николова. Жените са принудени да препродават една на друга лекарствата си чрез сайтовете в Интернет. "Търговията" надхвърля държавните граници на България и на закона. "Разбрах от личния си лекар, че такива ампули се намирали евтино в Турция и едва ли не се опитват някакви хора да създават канал, за да набавят пък тези лекарства", каза още Нели Николова. Здравната каса поема лечението на около 200 жени годишно с диагноза ендометриоза. Около 120 хиляди българки на възраст от 14 до 52 години, ако не се лекуват, не могат да имат деца.
• Коментари (9) • Рисковете при мъжете



Има публикации и в "24 часа" и "Труд". Заглавията ще ви ги пусна по-късно. Ще сканирам материалите и ще можете да видите и тях.
ОЧаквайте съобщение по коя ТВ ще има участие. Вероятно още утре!!!
*
DNES.BG
120 000 жени могат да останат без деца
14.10.2007 12:01    6

 
Заради липса на навременно лечение от ендометриоза 120 000 жени могат да останат без деца. Снимка: Булфото
Заради липса на навременно лечение от ендометриоза 120 000 жени могат да останат без деца. Това каза д-р Явор Владимиров - главен секретар на Българската асоциация по стерилитет и репродуктивно здраве.

Лечението на болестта у нас трябва да се осигурява чрез програма на НЗОК, както е и в останалите европейски страни. На практика обаче това не се случва, допълни той.

Всяка година между 150 и 200 жени имат право на шест безплатни инжекции от здравната каса. Поставянето им трябва да започне веднага, след като болната жена се оперира.

Инжекциите се бият веднъж месечно. Ако поставянето им не започне в срок, се обезсмисля цялото лечение, допълни Николай Попов - акушер-гинеколог в болница "Шейново". НЗОК дала лекарства само на болни жени и то със стерилитет. Затова лекарите пишат в диагнзата на болните, че имат стерилитет , за да си получат лекарствата, допълни Попов.

Здравната каса доставя първата инжекция с 3 до 6 месеца закъснение. Така някои жени се отказват изобщо от лечение, защото не могат да си го позволят финансово. Други, докато чакат безплатните инжекции, теглят заеми и започват да си ги набавят сами.

Всяка инжекция струва между 320 и 370 лв. в зависимост от мястото, откъдето се купува. Целият курс на лечение излиза над 2000 лв. За да си вземат медикаментите по-евтино, жените са принудени да нарушават Закона за лекарствата. Те купуват инжекциите директно от дистрибуторите на едро, защото цените са най-ниски.

Други пък ги вземат от момичета, които са получили безплатните си инжекции от касата с порядъчно закъснение, когато вече нямат нужда от тях. Тази търговия става от ръка на ръка.

Болните жени нарушават закона дори, когато си купуват инжекциите от аптеките, защото не разполагат с рецепта за тях. Техните протоколи са в здравната каса, където чакат ред за безплатни инжекции, съобщиха пациентките Нели Николова и Иванина Личева-Шейтанова.

За да спре този абсурд, настояваме Здравната каса да доставя инжекциите в законовия срок от един месец, да увеличи броя на лекуваните жени и да се повиши контролът над изразходването на средствата, каза Анна Зашева, председател на сдружение "Зачатие".

120 000 ЖЕНИ ЗАСТРАШЕНИ ОТ БЕЗПЛОДИЕ ЗАРАДИ НЕУРЕДИЦИ НА ЗДРАВНАТА КАСА
  от presscenter.bg

14.10.2007  12:43

     Заради липса на навременно лечение от ендометриоза 120 000 жени могат да останат без деца. Това каза в Националния пресклуб на БТА д-р Явор Владимиров - главен секретар на Българската асоциация по стерилитет и репродуктивно здраве, съобщава Дарик.
    Ендометриозата е състояние, при което тъкани от матката се разрастват извън нея или в други органи на таза. Заболяването може да доведе до сериозни проблеми и стерилитет. Ендометриозата се развива основно при жени в репродуктивна възраст.
    Лечението на болестта у нас трябва да се осигурява чрез програма на НЗОК, както е и в останалите европейски страни. На практика обаче това не се случва, допълни той.
    Всяка година между 150 и 200 жени имат право на шест безплатни инжекции от здравната каса. Поставянето им трябва да започне веднага, след като болната жена се оперира. Инжекциите се бият веднъж месечно. Ако поставянето им не започне в срок, се обезсмисля цялото лечение, допълни Николай Попов - акушер-гинеколог в болница ”Шейново”. НЗОК дала лекарства само на болни жени и то със стерилитет. Затова лекарите пишат в диагнозата на болните, че имат стерилитет, за да си получат лекарствата, допълни Попов.
    Здравната каса доставя първата инжекция с 3 до 6 месеца закъснение. Така някои жени се отказват изобщо от лечение, защото не могат да си го позволят финансово. Други, докато чакат безплатните инжекции, теглят заеми и започват да си ги набавят сами. Всяка инжекция струва между 320 и 370 лв. в зависимост от мястото, откъдето се купува. Целият курс на лечение излиза над 2000 лв. За да си вземат медикаментите по-евтино, жените са принудени да нарушават Закона за лекарствата. Те купуват инжекциите директно от дистрибуторите на едро, защото цените са най-ниски. Други пък ги вземат от момичета, които са получили безплатните си инжекции от касата с порядъчно закъснение, когато вече нямат нужда от тях. Тази търговия става от ръка на ръка.
    Болните жени нарушават закона дори, когато си купуват инжекциите от аптеките, защото не разполагат с рецепта за тях. Техните протоколи са в здравната каса, където чакат ред за безплатни инжекции, съобщиха пациентките Нели Николова и Иванина Личева-Шейтанова.
    За да спре този абсурд, настояваме Здравната каса да доставя инжекциите в законовия срок от един месец, да увеличи броя на лекуваните жени и да се повиши контролът над изразходването на средствата, каза Анна Зашева, председател на сдружение ”Зачатие”.

I N D E X . B G
Заради липса на навременно лечение от ендометриоза 120 000 жени могат да останат без деца Заради липса на навременно лечение от ендометриоза 120 000 жени ...
www.index.bg/novini1.php?lid=1&bta=2&article=freenews13-10-2007_FBB_bg_1350989228&emis=others... - 44k - 19 hours ago - Cached - Similar pages

DARIK
120 000 жени застрашени от безплодие заради липса на навременно лечение от ендометриоза
Размер на шрифта: A | A | A |

14 октомври 2007 11:09
 
 Принтирай    Изпрати
 
Заради липса на навременно лечение от ендометриоза 120 000 жени могат да останат без деца. Това каза в Националния пресклуб на БТА д-р Явор Владимиров - главен секретар на Българската асоциация по стерилитет и репродуктивно здраве.
Лечението на болестта у нас трябва да се осигурява чрез програма на НЗОК, както е и в останалите европейски страни. На практика обаче това не се случва, допълни той.
Всяка година между 150 и 200 жени имат право на шест безплатни инжекции от здравната каса. Поставянето им трябва да започне веднага, след като болната жена се оперира. Инжекциите се бият веднъж месечно. Ако поставянето им не започне в срок, се обезсмисля цялото лечение, допълни Николай Попов - акушер-гинеколог в болница "Шейново". НЗОК дала лекарства само на болни жени и то със стерилитет. Затова лекарите пишат в диагнзата на болните, че имат стерилитет , за да си получат лекарствата, допълни Попов.
Здравната каса доставя първата инжекция с 3 до 6 месеца закъснение. Така някои жени се отказват изобщо от лечение, защото не могат да си го позволят финансово. Други, докато чакат безплатните инжекции, теглят заеми и започват да си ги набавят сами. Всяка инжекция струва между 320 и 370 лв. в зависимост от мястото, откъдето се купува. Целият курс на лечение излиза над 2000 лв. За да си вземат медикаментите по-евтино, жените са принудени да нарушават Закона за лекарствата. Те купуват инжекциите директно от дистрибуторите на едро, защото цените са най-ниски. Други пък ги вземат от момичета, които са получили безплатните си инжекции от касата с порядъчно закъснение, когато вече нямат нужда от тях. Тази търговия става от ръка на ръка.
Болните жени нарушават закона дори, когато си купуват инжекциите от аптеките, защото не разполагат с рецепта за тях. Техните протоколи са в здравната каса, където чакат ред за безплатни инжекции, съобщиха пациентките Нели Николова и Иванина Личева-Шейтанова.
За да спре този абсурд, настояваме Здравната каса да доставя инжекциите в законовия срок от един месец, да увеличи броя на лекуваните жени и да се повиши контролът над изразходването на средствата, каза Анна Зашева, председател на сдружение "Зачатие".


law.dir.bg
Около 120 хиляди жени могат да останат без деца за цял живот. Причината е, че те са болни от ендометриоза и са оставени без нужната терапия, въпреки че на ...
www.radar.bg/redirect.php?newsid=2394222 - 31k - 19 hours ago - Cached - Similar pages


Видин инфо
Заради липса на навременно лечение от ендометриоза 120 000 жени могат да ...
www.vidin.info/content/view/2405/2/ - 43k - 21 hours ago - Cached - Similar pages


Moreto.net - Варна | Почина финансистът Никола Дамянов
Обвинението твърди, че дълг от 400 хиляди евро на Маринови към ... Заради липса на навременно лечение от ендометриоза 120 000 жени могат да останат без деца ...
www.moreto.net/novini.php?n=13693&c=0&p= - 20k - Cached - Similar pages


DNES.BG Новини
Заради липса на навременно лечение от ендометриоза 120 000 жени могат да останат без деца .... Гигантска църква за 60 млн. евро събира хиляди в Португалия ...
www.sofia.dnes.bg/ - 74k - Cached - Similar pages


ФЕНОМЕНИ - АКАДЕМИК НОРБЕКОВ: ИЗЦЕЛЯВАНЕТО НА ВСЕКИ Е В ...
А аз, за да го разбера, хвърлих в нея целия си живот – хиляди воини, стотици наложнички, десетки битки, .... 120 000 жени у нас страдат от ендометриоза ...
www.bulpress.net/index.php?p=view&r%5Bid%5D=3025 - 75k - Cached - Similar pages

Продължение на медийния отчет. Не се събра в един постинг!

Buzzurls.com – новини, събития, актуална информация, онлайн портал ...
120 000 жени застрашени от безплодие заради липса на навременно лечение от ендометриоза • Нов водопровод в центъра на София • Италианец от Сардиния лекува ...
www.buzzurls.com/ - 247k - Cached - Similar pages


News.bg - 120 000 българки могат да останат бездетни заради ...
Около 120 хиляди жени могат да останат без деца за цял живот. Причината е, че те са болни от ендометриоза и са оставени без нужната терапия, въпреки че на ...
news.ibox.bg/news/id_1837241034 - 22 hours ago - Similar pages
« Последна редакция: Октомври 15, 2007, 13:22:36 pm от kyan »
*

    Мели

  • Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
  • Timeo Danaos et dona ferentes
А защо да не бъде делото за пари, като се обяви предварително, че с всички тях ще бъдат закупени ампули диферелин и дадени на момичетата, на които се полагат?? При такива ситуации трябва да се стига до крайности, а и делото по този начин няма да помогне на никой. Така хем ще се помогне на жените, хем от Касата ще разберат, че не се прави за лична изгода.

Точно така!


"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
А защо да не бъде делото за пари, като се обяви предварително, че с всички тях ще бъдат закупени ампули диферелин и дадени на момичетата, на които се полагат?? При такива ситуации трябва да се стига до крайности, а и делото по този начин няма да помогне на никой. Така хем ще се помогне на жените, хем от Касата ще разберат, че не се прави за лична изгода.

Точно така!
И аз съм ЗА! Така или иначе на българина докато не бръкнеш в джоба не се сеща какво трябва да прави като хората...
*
Ще обмислим добре как точно трябва да се заведат делата, за да бъдат спечелени,в крайна сметка.
Гледайте утре сутринта Нова телевизия между 8.30 и 9 часа. Гости ще са Анна Зашева - предс. на ЗАЧАТИЕ, Нели Николова, д-р Николай Попов и по всяка вероятност представител на здравната каса, ако те пратят такъв.
« Последна редакция: Октомври 15, 2007, 13:12:49 pm от kyan »
*
 А защо да не бъде делото за пари, като се обяви предварително, че с всички тях ще бъдат закупени ампули диферелин и дадени на момичетата, на които се полагат?? При такива ситуации трябва да се стига до крайности, а и делото по този начин няма да помогне на никой. Така хем ще се помогне на жените, хем от Касата ще разберат, че не се прави за лична изгода.
аз също съм ЗА !
*
нека да имаме шанса да имаме деца! yahoo_17
*
Гледах по Европа. Репортажът беше смислено направен. Евроком съм го изпуснала.  :( Момичето с какъв цвят на косата беше - червен или рус?
Красита, трябваше да ни се обадиш. Ти ли беше подранила за пресконференцията на последния етаж?

Kyan, аз бях подранилата.
*

    ultra

  • Анна Зашева
  • *
  • 7291
Е, момичета, трябваше да се обадите, щеше да е хубаво да се запознаем :bighug:

Аз съм много впечатлена и респектирана от професионализма, с който двете наши съмишленички, журналиски от известни медии, организираха събитието! Обещали са да помагат и при друга инициатива :D
Възхитена съм и от момичетата, които говориха за проблемите си. Знам колко притеснени бяха преди пресконференцията, а се представиха блестящо - говориха уверено и затрогващо. Иве, Нели  :youwoman:

Благодаря на д-р Владимиров, който неизменно ни подкрепя в нашите начинания. Вашето присъствие и като лекар и като секретар на БАСРЗ е много важно и специално за нас!

Благодаря на д-р Попов, който успя да дойде въпреки натоварената си програма и да разкаже за проблемите при лечението на ендометриоза от собствената си практика. Хубаво е когато има ново попълнение в редицата на лекарите, които ни подкрепят :)


“Experience is the name every one gives to their mistakes.” Oscar Wilde
*

    ultra

  • Анна Зашева
  • *
  • 7291
За първи път след разпращане на прессъобщения получавам отговори от журналисти. Много от тях изразяват съпричастност към темата и имат желание да продължат отразяването на проблемите с лечението на стерилитета.

Във в-к Дума освен днешната публикация ще има и в четвъртък още по темата в здравното приложение.
Онлайн списание Аз жената също е публикувало материал:
http://az-jenata.com/?page=article&aid=5312

Утре сутринта сме при Лора Крумова, Нова тв, в сряда сме в тв Здраве.

Ако намерите в нета още линкове, моля публикувайте ги тук :)
« Последна редакция: Октомври 15, 2007, 15:35:28 pm от ultra »


“Experience is the name every one gives to their mistakes.” Oscar Wilde
Продължавайте да публикувате информация за такива предстоящи събития, за да можем да присъстваме. Аз съм навита да участвам и да говоря пред всякакви медии, въобще не ме притеснява факта. Така че съм насреща!
Благодаря, kyan, за инициативата, и за това че я сподели с нас!


*

    ultra

  • Анна Зашева
  • *
  • 7291
krassita, изпрати ми, моля те, телефона си на лични. След такива събития поканите от предавания са доста и понякога не успяваме да ги реализираме защото липсват желаещи за участие. Твоето присъствие (и на други пациенти също) би помогнало много в такива ситуации.


“Experience is the name every one gives to their mistakes.” Oscar Wilde
*

    ultra

  • Анна Зашева
  • *
  • 7291
На имейл endo@zachatie.org имаме вече 23 писма с подкрепа повечето текстове са изключително затрогващи. Пишат ни от цялата страна. Включете се и вие!

Вижте какво казва едно момиче, смятам да цитирам историята й утре при Лора:

Здравейте!

Много съм доволна, че най-накрая мога да изразя по някакъв начин недоволството си от забавянето на лечението с гонадотропни агонисти при диагностицирана ендометриоза! Преди три години претърпях операция, при която бе отстранен единия от яйчниците ми, вследствие на ендометриоза. Осем месеца
по-късно получих от здравната каса полагащия ми се Диферелин. Проведох лечението, но поради значителното забавяне в започването му сега имам рецидив (нова ендометриозна киста) на единствения
ми останал яйчник!

Надявам се писмото ми по някакъв начин да помогне и да има повече мисъл в иначе добрите начинания
(като отпускането на скъпоструващи медикаменти по линия на здравната каса), защото това, което се
случва в момента ги обезценява като такива!

Марина
33 г.


“Experience is the name every one gives to their mistakes.” Oscar Wilde
Изпратих ви и аз своята история.
Автоматичният имейл, който получих, не се чете, а пощата ми разкодира кирилица със сигурност. Ако е възможно, вижте как стоят нещата с него.


*
Имаме още отчет да пишем тук, но малко по-късно. Трябва да работя, все пак.
Красита, ще ти се обадя по телефона.
Luiza, ще ти пиша на лични коя съм била. Прати ми и ти телефона си.
И да не забравите да гледате утре Нова ТВ между 8.30 и 9 часа.
*
И аз ще гледам сутрешния блок на нова. От Русе съм иначе и аз исках да доида. Предстои ми лапароскопия скоро и дано не се окаже това, което се предполага.

[/url]
*
Ако сте пропуснали репортажите имаги в нетерата!!!
*
Ако сте пропуснали репортажите имаги в нетерата!!!
Пусни линкове. Как се търсят???  :oops:
*
Момичета, присъединете се към нас, тези, които ще съдим НЗОК и МЗ при правна възможност за това. В неделя Нели каза, че ще ги съди. Аз и Иванина също ще го направим. Ако още от вас се присъединят, утре това Нели ще го каже по Нова ТВ. Така ще имаме отново НОВИНА и повод да влезем в медиите и акцията ни да продължи. Пишете ми на лични, да си разменим телефоните!!!
Гледайте утре Нова ТВ от 8.30 до 9, да не забравите.
http://www.neterra.tv/bg/

Ето на този уебсайт можете да намерите всичко. За всяка телевизия има излъчвани предавания по дати, няма да е трудно да се намерят репортажите.


*
За първи път след разпращане на прессъобщения получавам отговори от журналисти. Много от тях изразяват съпричастност към темата и имат желание да продължат отразяването на проблемите с лечението на стерилитета.
Браво!Това е похвално.
А за тая ЗК вече нямам думи :x.
Утре ще гледаме Нова Тв.
*
По тв7 влизаш в новините,после от горе надолу се натиска второто,по Нова в здравей България от днес го превъртате някаде към 02.05 (втори час) и го има интервюто,по БТВ влизате в новините от вчера :D
Zdraveite momicheta, az ne sam bolna ot endometrioza, no dve moi mnogo blizki priatelki sa s tazi diagnoza i vi podkrepiam izcialo. Mnogo se radvam, che preskonferenciata i otraziavaneto i, vi haresaha. Naistina Neli, Ivanina, Ani i Kyan sa neveroiatni. Samo tova obache niama da promeni neshtata. Za tazi cel triabva vsichki da ste zaedno i da prodaljite neshtata. Tova e svarzano s dosta rabota i poniakoga s nepriatni emocii. Da znaete, che sas sigurnost shte se poiaviat gadni komentari ot kasata ili ot drugi idioti. Molia vi, ne se razstroivaite, tova e normalno. Sega e mnogo vajno da se populiarizira meila endo@zachatie.org, za da mogat horata da ni podkrepiat. Neka koito moje,da go prati na priateli po Q-to ili po meili, ili da publikuva banera, koito shte napravim, na razni saitove (dori blogove).
Za da niama zloupotrebi s kampaniata, ne e hubavo da se sadi kasata za poveche ot 1 lev. Inache vse shte se nameri niakoi, koito shte obiasni, che iskate pari ili robuvate na niakoia firma. Kolkoto i da e gadno i absurdno, tova sme nie horata.
*
Продължение на медийния отчет:

Труд:
120 000 жени боже да останат без деца
Стр. 6. Цитират д-р Владимиров.

24 часа:
120 000 без деца от нелекувана болест?[/b]
Стр. 6, автор - Георги Караманев. Цитират и двамата доктори.

Телеграф:
Интервю на 13 страница с д-р Владимиров на Мая Младенова
Касата обезсмисля лечението на стерилитета

подзаглавие
Бавят по 6 месеца медикаменти за ендометриоза
Има каре за заболяването, в което цитират д-р Попов.

Експрес:
120 000 жени застрашени от безплодие
Стр. 6, автор - Мария Костова. Цитират Анна Зашева - предс. на Зачатие.

Дума:
Над 120 000 жени застрашени от безплодие
Стр. 4, автор - Аида Паникян. Цитират д-р Владимиров, Нели и Иванина.

Класа:
120 000 жени са застрашени от безплодие
Стр. 4, автор - Николета Стойчева. Цитира д-р Владимиров. Дават и позицията на НЗОК. ОТ там казват, че чакат одобрение само 47 жени.

Новинар:

120 000 българки може да останат бездетни

 http://www.novinar.net/?act=news&act1=detsrch&mater=MjM4Mjs4

[ 2007-10-15 ]
Заради липса на навременно лечение на болестта ендометриоза 120 000 жени могат да останат без деца, съобщи вчера главният секретар на Българската асоциация по стерилитет и репродуктивно здраве д-р Явор Владимиров.
Лечението на болестта трябва да се поема от програма на здравната каса, но на практика това не става, допълни специалистът. Всяка година между 150 и 200 жени имат право на шест безплатни инжекции от здравната каса, като поставянето им трябва да започне непосредствено след операцията. Ако лечението не започне в срок, то се обезсмисля. Здравната каса доставя първата инжекция с 3 до 6 месеца закъснение. Целият курс на възстановяване струва над 2000 лв. 

Всички цитирани материали са публикувани в броевете от 15 октомври 2007 г.[/
b]
Гледам Нова ТВ и не мога да се побера в кожата си от яд.
Тази лелка от Здравната Каса ще ми казва, че до вчерашна дата нямало постъпили молби, които не са разгледани и одобрени!!!! Е къде е моята молба, която постъпи преди 10 дни?? Опитах се да се обадя на номера, който дадоха, но не можах да се свържа. Тези пък които успяха да се свържат, ги прекъснаха, защото не ги чуваха, въпреки че ние, зрителите, ги чувахме!!!  :BangHead:


*
Така им отърва-да не виждат молбите и да не ни чуват
Клолуни
*
Аз също нямам думи за жената от ЗК. Това е подигравка със здравето и живота ни. Проблема е, че когато нещо не те засяга можеш да махнеш с лека ръка и да се направиш, че проблем не съществува.
Защо Лора не включи зрителките, е не знам /аз ги чувах/ тя не ге чувала?
Разговора беше обявен за 8,30-9,00, а започнаха в 8.40 заради много интересния и социално значим политически разговор. Това е нашата мила родина действителност.

[/url]
*
Сега прочетох коментарите от Новинар.Ау побеснях от някой от изказванията,абе можели да има такива прости хора :bonk: :BangHead:Ужас оставих си и моето мнение малко от малко да ги наредя тях идеше ми чак да ги напсувам!! :x
Много се радвам, че вече се говори постоянно за стерилитет и проблемите свързани с него по медиите... Винаги съм се дразнела като чуя по възрастни хора да твърдят, че младите не раждат или раждат само едно дете, за да им е по лесно... Дано сега разберат каква борба водят същите млади ,за  да създадат живот :(

keaty ,
Къде в новинар чете отзиви?

Бъдете добри и не губете кураж! :)
*
Малко по- нагоре има линк :)

[/url]
*
Момичета, другата седмица ще има открита среща с представители на НЗОК, Зачатие и лекари. Стискайте палци да има резултат и да променят условията по програмата.
Очаквам да се присъедините към тези от нас, които са твърдо решени да заведат дела срещу НЗОК и МЗ заради забавянето на лечението. Момиче от Варна се присъединява към нас. Вече станахме 4.
*

    ultra

  • Анна Зашева
  • *
  • 7291
В студиото наистина не се чуваше нищо от телефонните разговори, но съм убедена, че можеха да решат проблема, ако искаха. Всички линии светеха непрекъснато!
Имаме насрочена среща за другата седмица с касата и експертите й, на която се надяваме да постигнем някакъв напредък по програмата. За целта са ми необходими вашите истории - кога е открито заболяването, кога е направена операцията, кога са подадени протоколите и след колко време сте си получили протоколите. Ако можете цитирайте и входящите си номера. Писмата изпращайте на адрес: endo@zachatie.org, оттам аз ще ги препращам на касата. Оттам твърдят, че преекспонираме проблема, че програмата си работела чудесно и без проблеми вече пета година и че са учудени, че имало недоволни. Затова е необходимо да разкажете за проблемите си на мейла. Нека видят черно на бяло, че системата им не функционира нормално.
Можете да пишете и ако сте самофинансирали лечението си и не сте ползвали услугите на касата.
Ако имате рецидив заради забавяне на лечението го споменете непременно. Трябва да ги убедим, че забавянето на лечението има неблагоприятни последици. Останах с впечтление, че подценяват болестта, категорично отричат да е толкова разпространена и извън ефир ми заявиха, че било грешка от наша страна да раздухваме пред медиите проблема. Трябвало само на тях да кажем 8O


“Experience is the name every one gives to their mistakes.” Oscar Wilde
Ще можем ли да участваме на тази среща, или тя ще е закрита?


*
Останах с впечтление, че подценяват болестта, категорично отричат да е толкова разпространена и извън ефир ми заявиха, че било грешка от наша страна да раздухваме пред медиите проблема. Трябвало само на тях да кажем 8O

 Какво-о-о-о???? 8O 8O 8O 8O 8O
50% от жените по света, които не могат да имат деца, имат ендометриоза. Нека ми кажат причината си да подценяват болестта. Диферелина не бил животоспасяващ! Не е, просто помага за раждането на нови животи!


*
Сега гледах предаването на запис и останах ужасена и вбесена от наглото държание на тази представителката на ЗД.Каса :xЕ можели такава наглост държеше се все едно това за измислици :fighting:Просто нямам думи :x
Ама нали сте наясно,че на чужд гръб и сто тояги са малко.Явно нямат допирна точка с този проблем-за това и не го приемат за такъв-за жалост :(
Свободата означава да чувстваш това, което сърцето ти желае, независимо от мнението на околните.Паулу Коелю
*
Да допълня към молбата на Ultra за имейлите. Освен историите си, както тя е писала, откриване, операция, входящия номер и датата, на която сте си подали документите в съответната РЗОК. Напишете и номера на протокола и датата на одобрението. Тези данни са на 1-та стр. на протокола малко след средата. Така ще може да се засекат датата на подаването, с тази на одобрението и се вижда всяка от нас колко време е чакала.
« Последна редакция: Октомври 16, 2007, 13:59:18 pm от kyan »
*
Момичета, другата седмица ще има открита среща с представители на НЗОК, Зачатие и лекари. Стискайте палци да има резултат и да променят условията по програмата.
Очаквам да се присъедините към тези от нас, които са твърдо решени да заведат дела срещу НЗОК и МЗ заради забавянето на лечението. Момиче от Варна се присъединява към нас. Вече станахме 4.

Както вече ти писах лично съобщение и ще кажа и за другите, че се присъединявам към вас за завеждане на дело срещу НЗОК. Аз все още чакам одобрение по програмата от 11.07.2007г.
*
Luiza, лагодаря ти за подкрепата. Ти си петата. Ти си един от хората, с които можем да докажем на дамата от НЗОК, че има чакащи жени. Според нея 5 г. с тази програма нямало проблем. Че ние всички сме проблема. Извън студиото й показах моите входящ номер, дата и дата на одобрения протокол - товече от 2 месеца са. Нищо не каза. Лятото, комисията била 2 седмици в отпуск и затова иимало забавяне по 3 месеца ,представете си.  :x спорихме извън студиото, дому в сградата, отвън на студа. Ultra е права, като пише, че според тях няма никакъв проблем и защо ние го раздухваме в медиите, ами не сме им се обадили. Много добре знаят за проблема. Доказателство за това са служителките, които ни приемат документите и ни казват, че трябва да си купим първата, че и втората ампула. Е, те, ако нямат вътрешна комуникация в касата, ние ли сме им виновни??? Знаят за проблема, но така им изнася. Кой знае какви пари спестяват. 
*
Искам да благодаря на Kyan,Ани,Мария за това, което направиха!Също така искам да благодаря на д-р Владимиров и д-р Попов за подкрепата!Нели, браво и на теб за смелостта!
Според мен досега е нямало оплаквания, защото девойките не са имали възможността да застанат срещу държавата.
Току-що гледах предаването по Нова ТВ от сутринта.Треперя от гняв и възмущение от изказванията на госпожата от НЗОК! :x Моят доктор ми каза за въпросните консултанти на НЗОК, че са хора които отдавна не практикуват и заради това не могат да вникнат в същината на проблема.Как тогава консултират?!
Възхитена съм от д-р Попов!Слава Богу, че все още има доктори като него!
Дано това, което направихме и което ще направим да промени нещата към по-добро!


И аз закъснях за работа за да го гледам, тази г-жа от касата не е никак лоша, даже изглежда добричка, тя няма какво друго да каже или можеше да каже че парите не стигат за всички и това е причината за забавяне, щеше да е по-вярно. Лекарствата се поемат само при първичен стерилитет, следователно другите няма защо да подават документи. Пък и за пръв път чух, че се поемат само при стерилитет. Както винаги твърде кратко време и много малко информация. Благодаря на участниците.
url=http://www.zachatie.org/drz2010][/url]
И аз закъснях за работа за да го гледам, тази г-жа от касата не е никак лоша, даже изглежда добричка, тя няма какво друго да каже или можеше да каже че парите не стигат за всички и това е причината за забавяне, щеше да е по-вярно. Лекарствата се поемат само при първичен стерилитет, следователно другите няма защо да подават документи. Пък и за пръв път чух, че се поемат само при стерилитет. Както винаги твърде кратко време и много малко информация. Благодаря на участниците.

Съгласна съм. Тя в крайна сметка беше просто един представител и естествено е предварително да е било съгласувано какво да говори, не е тя човекът, който отпуска ампулите в крайна сметка. Иначе наистина изглеждаше добродушна. Просто ме ядосаха някои неща, които каза, но тя беше само говорител.


*

    ultra

  • Анна Зашева
  • *
  • 7291
Не е просто един представител, а пряк отговорник за състоянието на програмите за лечение на стерилитет и за ендометриоза. Д-р Галя Кондева е член на УС на НЗОК - http://www.nhif.bg/bg/d_news.phtml?ID=409
и е началник отдел „Лекарства и медицинска експертизи”.


“Experience is the name every one gives to their mistakes.” Oscar Wilde
А, Браво! Значи си имаме пълното право да искаме отговори от нея. Ще присъства ли тази госпожа на срещата в неделя? Какво се очаква от тази среща? Можем ли да се надяваме, че тя ще предизвика някакво развитие? Ще бъдат ли представени имена и входящи номера на момичета, чакащи лекарството?
Извинявам се за многото въпроси, но когато има повече информация, ще се радваме да я научим. Смятам, че говоря от името на всички в случая.


*

    megsun

  • *
  • 32
  • Impossible is Nothing
Мили девойки,
възхищавам ви се за борбата, която водите с този бюрократичен гигант(НЗОК. Подкрепям ви напълно, кажете само по какъв начин да стане това

Нека силата да бъде с вас 8)



*
Re: Резултати от пресконференция за програм&#
« Отговор #68 -: Октомври 17, 2007, 14:50:07 pm »
опитах се да изпратя моята история на endo@zachatie.org , но май  не успях :oops: как да разбера дали съм го пратила?
« Последна редакция: Октомври 17, 2007, 15:20:59 pm от rossy-pm »
*
Срещата, доколкото знам, няма да е в неделя, а към понеделник-вторник.
rossy-pm, пробвай пак да пуснеш мейл. До 24 часа тр. да получиш благодарствен мейл на пощата си.  :D
*
Re: Резултати от пресконференция за програм&#
« Отговор #70 -: Октомври 17, 2007, 15:08:40 pm »
прочетох мненият от "новинар" и съм  потресена ! как не ги е срам ! направо нямам думи да изкажа разочарованието си от българите! та това си е НАЦИОНАЛЕН ПРОБЛЕМ!
 
 :balk_149:и как да не са постъпвали молби като и аз чакам за одобрение от август?

kyan  благодаря! май този път стана!
« Последна редакция: Октомври 17, 2007, 15:21:53 pm от rossy-pm »
*

    ultra

  • Анна Зашева
  • *
  • 7291
Днес по тв Здраве в 17.30-18 ще има предаване по темата.
В понеделник по ББТ от 10 също.

Вече има над 70 писма на адреса! Браво, момичета и момчета, продължавайте все така :bighug:
Обещавам вашите истории да стигнат до НЗОК.
« Последна редакция: Октомври 17, 2007, 15:34:25 pm от ultra »


“Experience is the name every one gives to their mistakes.” Oscar Wilde
*
Има тема в Клюкарника на бг-мама, в която е написан адреса за подкрепа. Там повече хора могат да го видят.  :D
*
Има тема в Клюкарника на бг-мама, в която е написан адреса за подкрепа. Там повече хора могат да го видят.  :D

извинявай , но къде точно в клюкарника? как се казва темата?
*
Безплодие застрашава 120 000 българки. Подкрепете ги! е заглавието. 133-ма потребители вече са я видели.
Още едно момиче е съгласно да съди НЗОК. Вече сме шест.
Купила си е пета инжекция Золадекс, чакала е 3 месеца отговор от НЗОК. Но, както се сещате, чрез касата може да получи Диферелин, а по време на лечението не е желателно, меко казано, да се сменят лекарствата.  :(
Всяка от вас, която реши да води дела в съда с нас, да пише или в темата, или на лични до мен или до Ultra.
Приятна вечер момичета!  :bighug:
*
[url=http://endo.zachatie.org][img]http://www.zachatie.org/images/endo_tickers/ticker1.gif[/img][/url]

[url=http://endo.zachatie.org][img]http://www.zachatie.org/images/endo_tickers/ticker2.gif[/img][/url]

[url=http://endo.zachatie.org][img]http://www.zachatie.org/images/endo_tickers/ticker3.gif[/img][/url]
*
Пуснах банерите в бг мама. Не знам как да пусна само кодовете.  :oops: Копирах линка за Зачатие.  :D
Здравейте момичета, понеже банерите са готови искам да ви помоля всяка от вас да ги сложи или прати, където може. Например на сайтове на приятели, на блогове, на сайтовете на фирмиата, в която работи. Най-добре естествено ще е, ако има познати в по-известни портали като дир, абв, КЮ-то, където да ги сложат. Целта ни сега е да популяризираме имейла ендо@зачатие....Не знам какво работите и какви възможности имате, но тези банери могат да стнат и на плакати, които да се залепят по сгради, стълбове, офиси, коли и каквото друго се сетите. Ще се радвам, ако нещо ви хрумне и успеем да го направим.
забравих да благодаря за красивите банери  :oops:  :oops: :oops: и се поправям:
БЛАГОДАРЯ на създателя им, много са хубави.
А дали е възможно да публикувате някои от историите, изпратени на endo@zachatie.org? Предполагам, че е редно да се поиска разрешение от момичетата първо, но пък едва ли е проблем, ако не се пишат имената и каквито и да е лични данни.


Да, със съгласието на момичетата ще дадем най-хубавите истории на НЗОК, МЗ и може би на медиите.Аз обаче пак за БАНЕРА. Дали може да се боядиса в различен цвят и да се уголеми като шрифт частта от прессъобщението с имейла, която се появява като се кликне върху банера. ДОсвен това се чудя дали хората ще се сещат да кликат върху банера или трябва да се добави знак за това върху него. Как мислите момичета?
*

    Мели

  • Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
  • Timeo Danaos et dona ferentes
Мария, подсилих малко текста. Не е нужно специално указание за банера.


"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
*
Наистина текстът е подсилен цветово и е по-добре. Банерите и на мен много ми харесват. Благодаря на автора им! :D
*
Момичета не мога да си сложа банера :oops:Как става  :oops:Моля обяснете ми
*

    Мели

  • Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
  • Timeo Danaos et dona ferentes
Момичета не мога да си сложа банера :oops:Как става  :oops:Моля обяснете ми

1. Харесваш си един банер.
2. Копираш кода, който е над него.
3. Отиваш в твоя профил.
4. Копираш кода на банера в карето за подпис.

Хайде опитай.  :)


"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
*
Мерси много Мели :D
Станааааа!!!
Да, със съгласието на момичетата ще дадем най-хубавите истории на НЗОК, МЗ и може би на медиите.

Аз имах предвид ще публикувате ли тук във форума някои от тях, на НЗОК е ясно че ще се покажат, на медиите също. Мисълта ми е, че момичетата са в този форум и за да потърсят помощ, и за да се поучат от други, минали по техния път, та съм сигурна че на всички им е интересно да прочетат подобни на техните истории, по една или друга причина.


*

    ultra

  • Анна Зашева
  • *
  • 7291
Писмата станаха 100!
Ще искам разрешение за цитиране на писмата  итогава ще публикувам части от тях.


“Experience is the name every one gives to their mistakes.” Oscar Wilde
Браво на момичетата! Сигурна съм, че много от болните нямат и представа за съществуването на форума и инициативата, други пък не се престрашават да пишат, но и 100 си е сериозен брой писма, получени само за 4-5 дни.


Kyan, вече стана ли ясно кога ще е срещата с представители на Здравната каса? Има ли развитие по въпроса?


*
Още не, за съжаление.
От днес до сряда председателката на Зачатие ще им звъни всеки ден да ги пита кога ще е срещата. Миналата седмица последно казаха, че срещата може да е в сряда. Сега се оправдават, че не могли да намерят консултанта по програмата д-р Илиан Рачев - дано правилно да му изписвам малкото име. Среща от днес за утре няма как да стане, поне според мен, защото ние трябва да се обадим на лекарите, които ни подкрепят, за да дойдат и те на срещата, а все пак те трябва да си променят работните програми.
Ако продължават да ни мотаят сме замислили още действия, за да може от касата да се принудят да се срещнем. Миналия вторник те казаха, че са открити за диалог. Ние - също.
В случая с тази програма дори не става въпрос за пари. Според мен решението на проблема е много лесно, стига от НЗОК да искат да променят нещата.
НЯМА ДА СЕ ОТКАЖЕМ!
*
Браво на момичетата! Сигурна съм, че много от болните нямат и представа за съществуването на форума и инициативата, други пък не се престрашават да пишат, но и 100 си е сериозен брой писма, получени само за 4-5 дни.
    и аз така мисля!
*
Още едно момиче с ендометриоза, с което сме оперирани горе-долу по едно и също време, ще съди НЗОК. Тя получи одобрение, когато лечението й вече беше свършило. Дотук сме 7.
*
Re: Резултати от пресконференция за програм&#
« Отговор #93 -: Октомври 23, 2007, 11:20:07 am »
днес ми се обадих от ЗК - одобрили са ме - след като вече имам направени 4 инжекции(които си купих) и 2 месеца и нещо чакане. и моето лечение е към своя край....
Ами честито!  :D Какво смяташ да правиш с ампулите, които няма да ти трябват?


*
незнам може би трябва да ги препродам , за да си възстановя част от сумата . май няма друго решение...
*
rossy-pm , ще се присъединиш ли към нас - тези, които ще съдим НЗОК заради забавянето? Ако си съгласна, напиши ми на ЛС: трите си имена, ЕГН, номер на лична карта, номер на протокола - издаден от лечебното заведение и от кой лекар, както и входящия номер в съответната РЗОК и датата на подаване, както номер на протокола, написан от НЗОК и датата на издаване.
Номерата всъщност са на протокола за изпасване на лекарството. Първият номер е го-горе на 1-та стр., а вторият - по-надолу.
Вече сме се консултирали с адвокат и тези данни са ни необходими.
Благодаря.  :D
« Последна редакция: Октомври 23, 2007, 21:40:00 pm от kyan »
*
Re: Резултати от пресконференция за програм&#
« Отговор #97 -: Октомври 24, 2007, 13:58:43 pm »
разбира се че ще се присъединя!(аз чаках 2 месеца - достатъчно дълго ли е? )само трябва да отида до бургас да си взема протокола , защото ми се обадиха вчера и веднага ще ти пиша на личния! и това предполагам че няма да попречи да ми отпускат инжекциите (остават ми още 2) нали?
« Последна редакция: Октомври 24, 2007, 14:00:19 pm от rossy-pm »
*
Re: Резултати от пресконференция за програм&#
« Отговор #98 -: Октомври 24, 2007, 16:27:14 pm »
разбира се че ще се присъединя!(аз чаках 2 месеца - достатъчно дълго ли е? )само трябва да отида до бургас да си взема протокола , защото ми се обадиха вчера и веднага ще ти пиша на личния! и това предполагам че няма да попречи да ми отпускат инжекциите (остават ми още 2) нали?
Можеш да си вземеш всичките 6, които ти се полагат. Протоколът важи 6 месеца, от датата на издаване, т.е. тази, написана от НЗОК.
Всеки срок, който е над установените от НЗОК 20 работни дни за отговор, независимо дали е положителен - одобрение или отрицателен - отказ, е достатъчен за дело.
Ти вече си деветата, която се присъединява към нас. kmi е осмата. Днес говорих с нея по телефона.
Прати ми координатите си на ЛС.  :bighug:
Срещата в НЗОК засега остава за следващата сряда. Днес проверявах кога точно работи на кабинет доц. д-р ЕЛИАН РАЧЕВ - пу, и на него съм му объркала малкото име в един от постингите по-горе, та той работи от 13.30 до 17.30 в сряда. Затова смятам, че срещата ще трябва да е сутринта, но утре след обяд от НЗОК трябва да кажат в колко часа точно.
Ultra, напиши колко са станали писмата на мейла, моля те. Любопитно ми е.  :oops:
« Последна редакция: Октомври 24, 2007, 17:50:48 pm от kyan »
*

    ultra

  • Анна Зашева
  • *
  • 7291
175 до момента са писмата.

Утре (четвъртък) от 10 сутринта по ББТ ще има предаване по въпроса. Ще участват засегнати пациенти и лекари. Касата отказа участие. Срещата с нея ще е най-вероятно другата сряда, но все още нито са уточнени със сигурност деня, нито часа.

За момента имам информация, че са качили нашите банери:
http://www.zdrave.net/
http://www.mamaibebe.com/index.php/www/13/бременност.мама.и.бебе/Бременност/
очаквам да го качат и на: http://www.az-jenata.com/index.php

Ако забележите и другаде, моля напишете адреса тук.

Благодаря на всички, които се включват в кампанията!


“Experience is the name every one gives to their mistakes.” Oscar Wilde
*
kyan , нали не е проблем че не съм от софия и немога да идвам , ако се наложи? днес ще ходя да си взема протокола и ще ти пиша на ЛС данните които трябват
*
Единствено за самото дело може да се наложи да дойдете момичета. Другите данни ще ги съберем и така. Ако трябва документи да се подписват, ще ги изпращаме по куриер. Допълнително ще се уточним.
Ех, не съм гледала днес в 10. Бях на работа, а вчера нямах интернет вечерта вкъщи.
*
незнам дали ще мога да идвам , доста далечко ми идва , а и съм на работа постоянно и няма как :(
*
Е, става дума за едно идване, сигурно. А и е рано да се каже кога ще е. Не се отказвайте заради това.
Момичета, чакам данните ви, както се разбрахме с всяка от вас.
Приятна вечер. :D
*
Да ви кажа, че след три месеца и половина днес ми се обадиха от НЗОК, че съм одобрена по програмата! Хайде честито! :cheerleader:
Да ви кажа, че след три месеца и половина днес ми се обадиха от НЗОК, че съм одобрена по програмата! Хайде честито! :cheerleader:

Да ти е честито! Те май се поразмърдаха напоследък, явно шумът който вдигаме си оказа влияние. Последните дни няколко момичета бяха одобрени.


*
Честито Луиза. Малко са се размърдали.
Честито Luiza и късмет :crossfingers: yahoo_17 :balk_602:
Свободата означава да чувстваш това, което сърцето ти желае, независимо от мнението на околните.Паулу Коелю
*
 :D не май , а се размърдали, пусти страх.... сега ще направят и невъзможното ! подлеци!
*

    ultra

  • Анна Зашева
  • *
  • 7291
Само да вметна, че все още нямаме насрочена дата за среща с касата. Днес беше срока, до който това трябваше да се случи.
Да сте учудени, че не си спазиха обещанието?


“Experience is the name every one gives to their mistakes.” Oscar Wilde
Да, просто сме потресени! Те винаги спазват срокове и обещания!   :balk_198:  :balk_87:


*
а разбрахте ли най-новото че  служителите от ЗК щели да стачкуват! :lol: искали по- големи заплати  СИГУРНО ЗАЩОТО ВСИЧКИ СИ ВЪРШАТ ТОЛКОВА ДОБРЕ РАБОТАТА! СПОРЕД МЕН И ТЕЗИ КОИТО ВЗИМАТ СА ИМ МНОГО :x :x :x :bonk:
*
Само да вметна, че все още нямаме насрочена дата за среща с касата. Днес беше срока, до който това трябваше да се случи.
Да сте учудени, че не си спазиха обещанието?
Не съм учудена... Все пак съм възмутена от поведението им, защото преди участието по Нова ТВ казаха: "Ама, защо не дойдохте първо при нас? Ние от 5 г. нямаме проблем с тази програма. Защо първо пред медиите..."
Аз обаче няма да се откажа да ги тормозя. Има и друг вариант за среща - принудителен за тях, а не по тяхно желание и то не на тяхна територия. Да не си помислите, че ще ходим да се бием с тях?  :lol: Не. Само цивилизовани методи ще използваме.
Не съм загубила надежда, ни най-малко.
*

    ultra

  • Анна Зашева
  • *
  • 7291
До
Национална здравноосигурителна каса
Адрес: гр. София 1407, ул. “Кричим” №1
До Д-р Румяна Тодорова


От Сдружение "Зачатие"
ultra@zachatie.org
Председател Анна Зашева
0896 30 45 15

С подкрепата на БАСРЗ

изх. N: 7/29.10.2007


МОЛБА


Молим да бъде насрочена среща, на която заедно с консултантите на НЗОК и представители на БАСРЗ да обсъдим следните въпроси:
1.Проблемите, възникващи от забавяне на лечението на болните от ендометриоза. Варианти за подобряване функционирането на програмата.
2.Планиране на среща за обсъждане на проблемите, свързани с програма „Лечение на безплодие при жената“:
- варианти за допълнително финансиране
- включване в програмата общо до 3 пъти

Надяваме се молбата ни за среща да бъде удовлетворена. Ще очакваме отговорът ви възможно най-скоро.


29.10.2007
София


“Experience is the name every one gives to their mistakes.” Oscar Wilde
Браво! Сега като е в писмен вид едва ли могат просто да мълчат. Успех!


*
"Ръководството на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ще даде пресконференция утре от 12 часа в БТА, съобщиха от НЗОК. Пресконференцията ще бъде посветена на процедурата по договаряне на новия лекарствен списък. В брифинга ще участват д-р Румяна Тодорова, директор на НЗОК; Сезяр Февзи, зам.- директор на НЗОК и председател на комисията по договаряне на лекарства;
Цветелина Дешкова, зам.-председател на комисията по договаряне на лекарства; Лидия Христова, член на комисията по договаряне на медицински изделия и диетични храни за медицински цели; Мария Караджова, член на комисията по договаряне на медицински изделия и диетични храни за медицински цели."
Това е от http://www.focus-news.net/?id=n813357
Определено срещата няма да е утре.
Kyan, дали тази пресконференция е специално по случая, или не е ясно? Някой от вас ще присъства ли, за да разберем за какво е ставало дума и какво са съобщили?


*

    ultra

  • Анна Зашева
  • *
  • 7291
Краси, за друго ще става въпрос на тази пресконференция, нашата още не е насрочена.


“Experience is the name every one gives to their mistakes.” Oscar Wilde
*
В петък в Сметната палата от 10 часа ще има среща между ЗАЧАТИЕ, БАСРЗ и НЗОК.
Засега има индикации, че са готови за промени, но в петък ще разберем какво точно ще предложат.

Знам, че тази пресконференция е за друго. Но, като обсъждахме с човек от касата възможности за решение на проблема, ни беше споменато, че единият от вариантите бил, лечението да се изкара от програма и да се въведе доплащане от страна на пациентите за купуване на лекарството. Това обаче няма как да стане за следващата година, защото процедурата по договаряне на лекарства за била НЗОК започнала отдавна - днес е пресконференцията точно за това. Въвеждането на доплащане е рисково, защото те могат да въведат висок процент. Според мен над 20, или преко сили 25%, вече ще е тесла за нас.
*
Срещата ще бъде в сряда - 7 ноември в 11 часа в Сметната палата.
Това е последният уговорен ден и час. Освен програмата за лечение на ендометриоза ще се обсъжда и другата за лечение на стерилитет при жената.
*

    ultra

  • Анна Зашева
  • *
  • 7291
Говорих досега с касата, разбрахме се следното:
Сряда (7 ноември) се събираме в сметната палата заедно с лекарите, които ни подкрепят. Ще обсъждаме двете програми. Ако времето не стигне или останат още неща за изясняване, ще се съберем отново на територията на НЗОК.
В момента звъня на лекарите, събота и неделя ще подготвя писмата, изпратени до endo@zachatie.org.
Днес е излязла статия относно кампанията. Някой да е виждал къде? Цял ден ми звъни телефона, обаждат се хора от цялата страна за подкрепа и информация. 2 от случаите илюстрират посоките, в които програмата трябва да се промени:
- момиче на 21 с тежка форма на ендометриоза, не получава лечение след операцията защото няма установен стерилитет
- жена на 35 с дългогодишен стерилитет и късно открита ендометриоза, не получава лечение заради възрастта


“Experience is the name every one gives to their mistakes.” Oscar Wilde
*
Здравейте!
Говорих с д-р Николай Попов. Ще дойде в сряда. Само във вторник трябва да ум се обадя да го подсетя. Дано да не му излезе някакъв ултра спешен ангажимент в болницата. :crossfingers:
Той и акушерката, която работи с него ми казаха, че от НЗОК са започнали по-бързо да одобряват, момичетата, които кандидатстват по програмата за ендометриоза. Поне така неговите пациентки казвали.  :D  Имало много одобрени през последните 2 седмици.  :D
Не съм видяла материала по темата за ендометриозата. Ще разпитам познати. В www.zdrave.net , където публикуват материали и от други медии няма нищо.
*
kyan извинявай би ли ми изпратила на ЛС какви точно данни трябва да ти пратя и къде ги пише на протокола, че нещо май се обърках :oops:
*
Говорих си в кюто с едно момиче с ендометриоза, което познавам от бг мама. Получила е одобрение от НЗОК точно месец след като си е подала документите, т.е. в рамките на законните 20 работни дни. Купила си е само първата инжекция. Сега втората ще си я вземе безплатно с протокола.
Е, наистина са се размърдали в НЗОК.   :D
*
ефекта е поразителен ! е , значи можело а?... :balk_149:
kyan ти колко инжекции си си закупила?
момичета аз имам диферелин , ако някоя има нужда , нека да ми пише...
*
Не питай...  :(
*
и аз съм като теб с разликата че на мене 5-тата ми я биха във вторник...
*

    ultra

  • Анна Зашева
  • *
  • 7291
До
Анна Зашева,
Председател
на сдружение “Зачатие”                      
   

УВАЖАЕМА ГОСПОЖО ЗАШЕВА,


Имам удоволствието да Ви поканя на организираната от Сметната палата среща на тема “Финансиране на лечението на стерилитета (по-специално ендометриоза) и на ин витро процедурата в България – грижа на държавата”.

Сметната палата се ангажира да бъде инициатор на срещата в ролята си на институция, призвана да съдейства за доброто управление на бюджетните средства съгласно принципите за законосъобразност, ефективност, ефикасност и икономичност.
Целта е да допринесем за решаването на тези изключително значими обществени проблеми.

Срещата ще се проведе на 7 ноември 2007 г., от 11 часа, в сградата на Сметната палата на ул. “Екзарх Йосиф” № 37, ет. 4.

На срещата са поканени представители на Министерството на здравеопазването, НЗОК, Сдружение “Зачатие” и лекари.

               


Валери Апостолов,
                          Член на Сметната палата
                                                   на Република България


“Experience is the name every one gives to their mistakes.” Oscar Wilde
Брех, да не им се надяваш. Аз си подадох документи на 9 октомври, скоро и при мен ще станат 20 работни дни, да видим дали ще ми се обадят. Въпреки че вече ми биха първата, а втората пък си намерих евтино и избързах да я купя. Успех на всички!
И съобщението за срещата звучи доста ентусиазирано...


*
имало момичета които са ги одобрили за 20 раб.дни , така че бъди сигурна че скоро ще ти се обадят негодниците!
Добро утро момичета.
ето това открих във Фокус: "В сградата на Сметната палата на ул. “Екзарх Йосиф” № 37, ет. 4, ще се проведе среща на тема “Финансиране на лечението на стерилитета и на ин витро процедурата в България – грижа на държавата”.
Сметната палата е инициатор и домакин на срещата в ролята си на институция, призвана да съдейства за доброто управление на бюджетните средства съгласно принципите за законосъобразност, ефективност, ефикасност и икономичност.
След срещата около 12,30 часа ще има брифинг."

Успешен ден на всички
*
Да, днес е срещата. Стискайте палци.  :D
Стискаме палци и чакаме после да публикувате резултати.
Аз все още си чакам резултат по програмата - на 21-вият работен ден от датата на подаване на молбата ми там, ми казаха че още нямам отговор. Мисля да звъня през 2 дни.
Успех на всички и дано тази среща има добър резултат за нас.


*

    ultra

  • Анна Зашева
  • *
  • 7291
Момичета, утре ще ви напиша подробно резюме на срещата, за днес не ми останаха сили.
Благодаря за търпението :)


“Experience is the name every one gives to their mistakes.” Oscar Wilde
*

    ultra

  • Анна Зашева
  • *
  • 7291
Огромни благодарности на Сметна палата и в частност на г-н Валери Апостолов за инициирането на срещата и на kyan за помощта и за систематизирането на резюмето.
Вижте първо съобщението на БТА, а след него и резюме от срещата.

Сметната палата стана инициатор на среща на тема "Финансиране на лечението на стерилитета и ин витро процедурата"
    Средствата за лечение на стерилитета, отпускани от Националната здравна каса, са крайно недостатъчни, необходимо е с този проблем да се занимае специална национална програма с
бюджет извън НЗОК. Това каза днес пред медиите Анна Зашева от сдружение "Зачатие" след среща с представители на Комисията по здравеопазване на парламента и на НЗОК, организирана от Сметната палата.
    Сметната палата е институция, призвана да съдейства за доброто управление на бюджетните средства съгласно принципите за законосъобразност, ефективност, ефикасност и икономичност,
посочи Валери Апостолов, член на Сметната палата. Той обясни, че от сдружение "Зачатие" е било е поискано да се извърши одит за изразходването на средствата на НЗОК за лечение на стерилитета,
но тъй като той ще се забави около година, Сметната палата е станала домакин на среща по проблема.
    НЗОК разполага с лимитирана финансова рамка по отношение на средствата за медикаментозно лечение на стерилитета при жените - ендометриозата, отбеляза Апостолов. 230 хил. лв. са необходими
за лечението на ендометриозата, за да могат малко повече от 200 жени годишно да преминат курс на лечение, каза той. Миналата година обаче средствата за били изчерпани още през март.
Отчетено бе, че липсва стратегически приоритет в решаването на проблема с безплодието на българските семейства, добави той.
    Никой в България не знае колко точно са семействата, засегнати от безплодие, трябва първо това да се анализира и после да се поиска ресурс за решаване на проблема, каза директорът на НЗОК Румяна Тодорова.
    По официални данни около 120 хил. семейства се нуждаят от лечение на стерилитета, според сдружение "Зачатие" обаче, ако към България се приложи европейската статистика, този брой е 270 хил. двойки.
    Според Анна Зашева Министерството на здравеопазването и Министерството на труда и социалната политика трябва да изготвят националната програма за преодоляване на проблема с безплодието и да посочат конкретните стъпки. На срещата нямаше представители на двете министерства.


Г-н Валери Апостолов ще прати доклад за резултатите от срещата в подкомисията по публична отчетност към Комисията по бюджет и финанси на НС. Той ще инициира и обща среща между МЗ, МТСП, Зачатие и лекари, за да се обсъдят възможности и да стане ясно дали лечението на безплодието е национален приоритет. В стратегията за демографската политика да се довпишат нуждаещите се от лечение.
Действията, които г-н Апостолов ще предприеме не спират възможността да бъде направен последващ одит на изпълнението на програмата за лечение на ендометриоза.

Според и.д. на НЗОК д-р Тодорова е дискриминация фактът, че не всички нуждаещи се получават
медикаментите за лечение на ендометриоза. Според нея програмите за скъпоструващо лечение трябва да се извадят от НЗОК и да са към МЗ, защото то определя политиката в здравеопазването. Решението на проблема било според нея да се намерят жените с ендометриоза, защото сега никои не знае колко точно са те. Трябва да се направи и скрининг на причините за безплодие. Според Тодорова навременното отпускане на лекарството за лечение на ендометриоза е СРАВНИТЕЛНО РЕШИМ ПРОБЛЕМ, но така програмата ще се изчерпи за два месеца, както през миналата година се получи. Тя предложи вариант да се планира операция след месеци и така да се съгласува с отпускането на лекарствата. Д-р Владимиров обаче посочи, че през това време ендометриозата ще се развива у жената и това не
е добър вариант за решение. Вторият вариант е да отпускат навреме лекарството за жените, докато имат пари. Така поне тези малко над 200 жени ще са лекувани както трябва.
Д-р Георги Николов, които е един от авторите на програмата за лечение на стерилитета обясни, че сдружението трябва да избере една от 2-те по-малки злини.
Другата седмица трябва да има среща в НЗОК и да се преразгледат критериите за програмата за ендометриоза.
1. Да се отпускат на време - в законовия срок от 20 работни дни
2. Да отпадне изискването за стерилитет, защото сега лекарите се принуждават изрично да пишат диагноза стерилитет, за да се отпусне от НЗОК лекарството.
3. Да отпадне възрастовото ограничение от 35 г., защото сега често жените раждат 1-то си дете след
тази възраст.
Други присъстващи на срещата:
Д-р Атанас Щерев - излезе по средата на срещата, оправда се с друга такава. Каза, че не може да помогне по никакъв начин и нищо не зависи от него. Разкритикува почти всички искания на Зачатие:
http://www.zachatie.org/forum/index.php?topic=19761.msg295711#msg295711
и като заключение добави, че жените се сещат да раждат много късно.
Д-р Николай Попов цитира опита на другите държави в лечението на ендометриоза, но предложенията му за оптимизиране на лекарстеното лечение бяха отхвърлени от касата
Д-р Георги Николов спомена, че в другите страни вече се е наложила практиката медикаментозното лечение да започва даже преди самата операция и да продължава след нея
Представители на НЗОК бяха д-р Клисурска, финансовата директорка на НЗОК и д-р Румяна Тодорова.
« Последна редакция: Ноември 08, 2007, 15:08:50 pm от ultra »


“Experience is the name every one gives to their mistakes.” Oscar Wilde
*

    evro

  • *****
  • 5167
  • Мъдростта се побира в две думи Търпение и Надежда!
Цитат
Д-р Атанас Щерев - излезе по средата на срещата, оправда се с друга такава. Каза, че не може да помогне по никакъв начин и нищо не зависи от него. Разкритикува почти всички искания на Зачатие:
http://www.zachatie.org/forum/index.php?topic=19761.msg295711#msg295711
и като заключение добави, че жените се сещат да раждат много късно.
Типично в негов стил. :x

Поздравления момичета, страхотни сте!  :rainbow:

Те осмислят живота ни!

Ако опитът ми е от ползва поне за един човек - това е смисъла на присъствието ми (отново и понякога) evro_angelova@yahoo.com
Този д-р Щерев (ако изобщо мога да го нареча доктор!) направо прекалява вече с тези си изказвания :x Няма срам този човек!
*
Аз също съм разочарована от д-р Щерев. Според него:"жените се сещат да раждат след 30 г." Все едно сме забравили да свършим нещо емелентарно вчера и го правим днес.  :x
Исках да отговоря на коментара му защо възрастовата граница от 40 г. за ин витро трябва да остане. Според него шансът при тази процедура на жена над 40 г. е 1%. Парите били обществени и трябвало да се използват по най-добрия начин, т.е. да се дадат на по-млада жена, която има по-големи шансове. Ок, дори и това с 1% шанс да е така - аз не съм специалист. Да, обаче тази жена, която е над 40 г. също плаща всеки месец от заплатата си 6% здравна вноска, който отива в НЗОК, също си плаща социална осигуровка във фонд "Общо заболяване и майчинство" на НОИ. Обществените пари са и нейни, в крайна сметка. Здравната и социалната система са САЛИДАРНИ. Т.е. всички плащат еднакъв процент, но не всички потребяват, както казват специалистите.
Ето това е моят коментар.
Вариантът, който остава пред нас, защото от НЗОК не могат да отделят повече пари за ендометриозата е само: да отпускат на време лекарството, докато им стигнат парите. Така поне 200 и повече жени ще го получат на време, няма да имат рецидиви, да теглят заеми и после да се превръщат в търговци на лекарството. КАКВО Е ВАШЕТО МНЕНИЕ???
Благодарности за докторите, които ни подкрепиха в исканията ни пред НЗОК - д-р Владимиров, д-р Николов, д-р Попов.
« Последна редакция: Ноември 08, 2007, 15:54:50 pm от kyan »
*

Не мога да си редактирам предишното съобшение.
Ето материал от Здраве. нет
http://www.zdrave.net/Portal/News/Default.aspx?evntid=41246

Пациенти искат национална програма срещу безплодието

07.11.2007, zdrave.net, Елица Тодорова

Да се създаде национална програма за решаване на проблемите с репродуктивното здраве на българите, настояват пациентите от Сдружение „Зачатие”. Днес те се срещнаха с директора на здравната каса д-р Румяна Тодорова, представители на водещи клиники и членове на парламентарната здравна комисия. Повод за срещата станаха проблемите на жени с ендометриоза, които твърдят, че НЗОК доставя инжекции с месеци закъснение, което обезсмисля цялото лечение. Освен това парите стигали само за 200 жени годишно. Затова 120 000 семейства може да останат без деца, твърдят от сдружението.

Инициатор на срещата беше Сметната палата, от която пациентската организация е поискала одит на здравната  каса по програмата за лечение на ендометриоза. По тази програма около 200 жени годишно получават безплатно хормонални инжекции след оперативна намеса. Инжекциите трябва да се поставят в точно определени срокове, но в момента се доставят със закъснение и жените са принудени да ги закупуват сами. Една такава инжекция струва 209 лева, но в мрежата се продават по-скъпо. Валери Апостолов обясни от името на Сметна палата, че одит на здравната каса не е изключен, но процедурата ще отнеме година. Затова от там се ангажираха с посредническата роля за подобряване на грижата на пациентките с такава диагноза. Според Апостолов обаче по време на срещата станало ясно, че разрешаването на проблема не е в компетенциите на касата. В случая тя се явява разпределител на средства, а парите по програми са част от общия бюджет на НЗОК за лекарства.

„Проблемът не е само в лечението на ендометриоза, а в това дали изобщо тези програми имат място в НЗОК”, заяви след срещата директорът на касата д-р Тодорова. Не мога да разделя програмите по приоритети, допълни тя, за мен всички са еднакво важни. Д-р Тодорова все пак се ангажира още идната седмица да проведе среща за преразглеждане на критериите и да направи възможното, за да може поне включените до момента в програмата да получават ампулите навреме.

В България никой не знае точния брой на жените с ендометриоза или на семействата с репродуктивни проблеми, стана ясно по време на срещата. Цифрите, предоставяни към момента, се базират на световните статистически данни и се изчисляват като процент от населението. Затова и от здравната каса, и от Сдружение „Зачатие” настояха за национално проучване, което да установи точния брой на тези хора. Въз основа на тези данни трябва да се изготви национална програма, смята председателят на сдружението Анна Зашева. Здравното министерство пък трябва да се ангажира с категорична позиция дали лечението на безплодие е национален приоритет в условията на демографска криза, смята Валери Апостолов.

Сметната палата се ангажира да съдейства за провеждането на среща с представители на здравното и социалното министерства, които формират държавната политика по тези проблеми. Според Апостолов, конкретни действия и финансови разчети могат да се разпишат в стратегията на Министерството на труда и социалната политика за демографското развитие.

В. Дума на 1 стр. заглавие "И сметната палата в борбата с безплодието". Материалът е на стр. втора.
*

    evro

  • *****
  • 5167
  • Мъдростта се побира в две думи Търпение и Надежда!
Цитат
Аз също съм разобарована от д-р Щерев. Според него:"жените се сещат да раждат след 30 г." Все едно сме забравили да свършим нещо емелентарно вчера и го правим днес. 
Исках да отговоря на коментара му защо възрастовата граница от 40 г. за ин витро трябва да остане. Според него шансът при тази процедура на жена над 40 г. е 1%. Парите били обществени и трябвало да се използват по най-добрия начин, т.е. да се дадат на по-млада жена, която има по-големи шансове. Ок, дори и това с 1% шанс да е така - аз не съм специалист. Да, обаче тази жена, която е над 40 г. също плаща всеки месец от заплатата си 6% здравна вноска, който отива в НЗОК, също си плаща социална осигуровка във фонд "Общо заболяване и майчинство" на НОИ. Обществените пари са и нейни, в крайна сметка. Здравната и социалната система са САЛИДАРНИ. Т.е. всички плащат еднакъв процент, но не всички потребяват, както казват специалистите.
Ето това е моят коментар.

Ми 40-годишните нераждали жени да искат да плащат по-малко здравни тогава, и да искат да им отпадне част от осигуровката във фонд "Общо заболяване и майчинство".
Винаги се е изказвал така цинично. :x

Те осмислят живота ни!

Ако опитът ми е от ползва поне за един човек - това е смисъла на присъствието ми (отново и понякога) evro_angelova@yahoo.com
Тоя Щерев  :bonk:
Не си заслужава да се занимаваме с него, лошото е, че е с име и му вярват хората  :balk_153:

lb2f
*

    ultra

  • Анна Зашева
  • *
  • 7291
Абе ако беше видял реакциите на всички след като си тръгна, едва ли щеше да си мисли, че е с позиции.
Всяко нещо с времето си.
Стана въпрос, че няма репродуктивни специалисти в държавните болници.
"Ми да вземат в частните клиники да ги обучават, що чакате на държавата?"
Тя идеята не е лоша, но така се работи на парче и е неправилно. Ако един специалист се обучава при частна клиника, след време ще отвори нова, а няма да иде в държавна болница, няма да покрие район, в който пациентите са принудени да пътуват със стотици километри до читав център.


“Experience is the name every one gives to their mistakes.” Oscar Wilde
*
Момичета, събрала съм вече всички данни от вас за делото срещу НЗОК. Другата седмица ще ги дадем на адвоката. Някои от вас бяха много бързи, а други не чак толкова.  :wink: Другата седмица ще се обадя на д-р Румяна Тодорова да видя дали ще имаме среща в НЗОК или не. Напоследък много ми се събра с лични проблеми и не можех да се съсредоточа за разговор с нея. Затова ви се извинявам за забавянето. Но, естествено, че от НЗОК се правят на ударени. Уж, казаха, че могат да променят условията, пък, не ни канят на среща, но нищо чудно да го правят и на тъмно.  :?