0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Re: Януарска тема за най-малките :)
« Отговор #500 -: Януари 20, 2015, 22:47:20 pm »
Нещо тази работа с гърнето не ми идва на мене. Педи ми каза още от 7мия месец да. слагам колкото уж да свикне. Даже и не съм го купила още гърнето. Какво има да му свиква като не знае за какво го наказвам милото там. Ако свърши нещо ще е случайно и то защото долу горе знам кога ги върши работите и най много да уцеля момента. Рано е, дори и за някакво свикване - така мисля.
На 23.01.2014 в 10,49 Нора пое първата си глътка въздух.
*
Re: Януарска тема за най-малките :)
« Отговор #501 -: Януари 20, 2015, 23:08:56 pm »
Момичета,

И аз съм от четящите че не остава много време за странични занимания с децата. Все още не мога да си представя как един човек може да се грижи за двамата. Аз имам помощ и само се надявам да не хукне да си ходи, че ще я закъсам тогава. Виж за няколко часа ще се оправя, но за цял ден .... Дано по-натам свикнем да се справяме и сами, макар в момента това да не ми се вярва.

Мих, браво за разходката! Излизането с двойна количка си е цяло приключение. Аз съм добре, че имаме асансьор и количката минава през всички врати без да се налага да се сгъва. Иначе не си го представям слизането от 8-мия етаж за разходка ... дано не ми се налага. Ние излизаме по космонавти,  само шапките са според времето - памучни, по-тънки вълненки или дебели. Ако е много студено им слагам жилетки над домашното облекло, иначе сме по боди и плюшен гащеризон. И аз все се притеснявам да не ги простудя, но се въздържам от прекалено обличане, че и това не е добре.

Моята девойка както беше запечена така сега е разтроена. Хапва лечебна Хумана и се надявам да се оправи скоро, че голямо притеснение ми докара. Младежът пък е целия в пъпки .... Чудя се дали ще има ден, в който всичко да им е наред и аз да няма за какво да се притеснявам. Май няма да има такъв ....
*
Re: Януарска тема за най-малките :)
« Отговор #502 -: Януари 20, 2015, 23:21:59 pm »
Не мога да стигна до тук тия дни.Малко ми е трудно организирането.

Имам приятелка с близнаци, те държаха количката в гараж до блока, слизаше с двамата едновременно, като ги слагаше в кошовете горе в тях и долу само ги настаняваше в шасито.Не е лесно но се намират варианти, защото сега са статични, но почнат ли да шават става сложно.

За гърнето според мен е рано.Сега е чисто дресиране, не осъзнато.Да аз я знам кога ака и ще я сложа и какво от това.Много е вероятно да ме бойкотира, защото е нещо непознато.

*
Re: Януарска тема за най-малките :)
« Отговор #503 -: Януари 20, 2015, 23:26:51 pm »
Аз купих бисквити Плазмон на гранули. Пише да се прибавят към мляко, вода, чай.
Обаче по колко не и кога да ги давам между храненията ли?

Сега нещо поне за мен странно, но факт. На частната консуьтация при педиатъра споделих, че детето със всяко заспиване реве, чак до посиняване, сълзи, сополи, едва я успокоявам и приспиваю, понякога и час отива.
Докторката, след обстоен преглед ме посъветва дс увелича вит. Д на 6 капки за една седмица и после по 4 капки. Аз давсх по 2 капки. Според нея може да плаче от недостиг на вит. Д, все още я водя предрахитно състояние.
Гледах умно аз, обаче детето втори ден заспива без да плаче, за няколко минути.
Re: Януарска тема за най-малките :)
« Отговор #504 -: Януари 20, 2015, 23:50:11 pm »
Стоека а защо я водят с предрахитно състояние,какво и е на Мария? И аз от миналия месец давам по две капки вит.д,че много беше качил...
Magi_st, честит рожден ден! Много здраве,щастие и сбъднати мечти! :hbirth:
За гърнето Вера я слагах от седми месец след ставане от сън и винаги се изпишкваше,свикна с него,но памперса го махнахме като стана на две и започна да си казва...
*
Re: Януарска тема за най-малките :)
« Отговор #505 -: Януари 20, 2015, 23:52:59 pm »
Стоека, това наистина е един от симптомите за рахит.Бях чела аз заради много бързото качване на кила и см на Моника, но аз лично никога не бих се сетила за това.Дано Мария е добре вече и не плаче така детето.

Алекс, много благодаря за поздрава :) Днес моята мушичка, реши да покаже на мама послучай РД, колко номера може да направи.Вече ходи сама по мебелите много стабилно.Стига почти където иска и няма преграда непреодолима за нея.Е цапна се няколко пъти, порева си, ама юнак бе з рана не може :)

*
Re: Януарска тема за най-малките :)
« Отговор #506 -: Януари 21, 2015, 01:09:45 am »
Смайли, от скромния си опит с гърнетата бих посъветвала да не се бърза. Под годинка е живо каляване на нерви и усилия за майката, а резултатът е много спорен. Моето дете до 1 г. 9 м. гърне не беше помирисвало. В началото на лятото махнахме памперса и за около 5-6 дни схвана каква е целта на упражнението, но с доста настояване и мрънкане. С тръгването на ясла (на 2 г.) се върнахме почти в начална позиция, стана и студено и не исках да се вкарвам във филми. Само за голямата работа си казваше и я вършеше в гърнето. През това лято (на 2 г. и 9 м.) за 1 ден вдяна, при това без да се изнервяме взаимно. След месец махнахме и нощния памперс по негово желание.
*
Re: Януарска тема за най-малките :)
« Отговор #507 -: Януари 21, 2015, 08:08:50 am »
Добро утро ,мами. Мих,поздравления за "първите стъпки" :lol: :lol: Сигурно не е лесно,но има варианти и предполагам с времето ще ставаш все по-добра в организацията на разходките. :lol: Маги и ту,честит рожден ден :D/на патерици :wink:/. нашето момче последните нощи си е много спокоен :) дали лефакса му действа добре,или зависи от това с какво се храни мама,но е много спокоен :D/ух ,на тати момчето :lol:/.Имам обаче такъв въпрос.Последните дни и нощи,де :wink:,често се подмокря.Дали памперса не стягаме добре или причината е в това,че като сменяме нов памперс и обръща,е чурката да е нагоре/някой беше ни казал ,че така трябвало за да не я притискаме/ и така като си пишка ,всичко отива нагоре.Мъжките мами,има ли ли сте такъв проблем?
/www.mamaibebe.com][/url]
*
Re: Януарска тема за най-малките :)
« Отговор #508 -: Януари 21, 2015, 08:47:57 am »
Рачо, обикновено пропускането е при малък или голям памперс. Опитайте да смените с друг размер. Пък за мъжкото достойнство можеш да направиш едно проучване: брой колко пъти слагате памперса с мъжеството нагоре и после колко от тях сваляте и то си е в същата позиция. :lol: Няма да повярваш на очите си :lol:


"Нищо на света не е същото щом някъде там, неизвестно къде, една овца, която не сме виждали, е изяла или не е изяла една роза..."
Антоан дьо Сент Екзюпери
Re: Януарска тема за най-малките :)
« Отговор #509 -: Януари 21, 2015, 09:27:39 am »
Ще почета още за гърнетата, момичета. На моя приятелка педиатърът също им е казал, че трябва преди годинка. Пак казвам, че било свързано с психологическата, а не с физиоологическата страна на въпроса. Според мен не пречи да се пробва, ако детето не се стресира от процедурата, разбира се. А пък ако по случайност свърши работата в гърнето, още по-добре.  :lol:
А как казвате, че стои въпроса в яслите и градините. Чух съвсем различни мнения. Едни, че само с памперси ги карат, а други, че ги слагат на гърне. Може би е различно в държавните и частните.

Стоека, защо не я заведете и на специалист по въпроса с рахита. Иначе браво, че се е успокоило детето. Не ви ли е рано за бисквити?

Маги, браво на Мони. Сигурно до годинката ще започне и да ходи самичка  :P

Ра40, и аз знам че няма смисъл да се поставят атрибутът в позиция нагоре. Памперсите не са стегнати и той си пада пак надолу. И аз си мисля, че е от размера на памперса по-скоро или от поставянето проблема с протичането.

Днес за пръв път му правя зеленчукова супичка с малко зехтинче. Ще сложа сухарче вътре. Мисля, че ще му хареса, защото сега яде сухар, накиснат в гола вода и много се радва :lol:

Re: Януарска тема за най-малките :)
« Отговор #510 -: Януари 21, 2015, 09:38:33 am »
Смайли, ние ходим в държавна ясла и там ги слагат на гърне редовно. Д-р Бърди наистина казваше, че детето трябва да може само да изкачва стълби, за да се приучи към гърне. Според моя опит това наистина е така. С Мия беше много трудно, но тя въобще не беше готова, когато започнах да я слагам и беше страшно мъчение дълго време. Сега си се чудя на акъла от какъв зор сме се мъчили взаимно.... С Явор майка ми искаше да го сложи след годинката. Аз смятах, че е напълно безсмислено толкова рано, но като имаше мерак, да пробва. Купих му гърненце и за моя най-голяма изненада на година и 4-5 месеца вече имаше съзнателна дейност -много пъти, в които си казваше предварително. Но той и стълби можеше да изкачва тогава. Като тръгна на ясла обаче там отказваше да сяда на гърне. Сега някой път казва, друг път не, а трети път казва, след като е свършил всичко в памперса, ама аз не бързам. И без друго зимата няма как да махаме памперс, напролет живот и здраве, тъкмо ще е малко над 2 години.
<br />[link=http:
*
Re: Януарска тема за най-малките :)
« Отговор #511 -: Януари 21, 2015, 12:02:39 pm »
Здравейте и от нас!
Аз пак докато изчета всичко, половината теми са вече остарели. :lol:
magi_st, Честит Рожден ден и от мен на патерици! Голяма палавница си имате, да ви е жива и здрава. Но тя и нашата госпожица не се спира, откакто започна да се движи.
ra40, и другите майки с момченца както са писали колкото и да опитвате да слагате пишлето нагоре, то си се смъква пак надолу. Но от това не са ни пропускали памперсите. И аз смятам че е по-скоро от размера.
Stoeka71, наистина не ви ли е раничко за бисквите, скоро май започна със захранването, а тези бисквити нямат ли и съдържание на глутен. Ние от 1 седмица гризем едни бисквити на Milupa, но и ги давам само така да ги смуче без нищо. Иначе преди няколко дни дадох на малката да опита от попарата на батко си и много и хареса.
47Smiles, и в Австрия педиатрите съветват детето да може да изкачва само стълби и тогава да се започва с гърнето. Марти му махнахме дневния памперс лятото на 2014, беше на 2,6г. Имаше 1 седмица цапаница и след това започна да си казва и знае за какво иде реч. Иначе е само залъгване от страна на майката, че детето прави нещо, според мен. Ние от самото начало ходим до тоалетна на голямото гърне, тези приносимите не ги долюбвам аз. Дано Дани все така си спи през ноща, че и мама да е отпочинала. :lol:
За майките с близнаци наистина е сигурно голямо мъчение да излезнат с децата сами, като знам какъв зор е с 2 деца на различна възрас. Но с времето се придобива и там опит и рутина.


*
Re: Януарска тема за най-малките :)
« Отговор #512 -: Януари 21, 2015, 12:16:41 pm »
Здравейте мами!
Маги браво на Мони,все така да е ведра и игрива,а раните ще минат.И Честит Рожден Ден и от мен на патерици бъди жива и здрава!

Виктория за сега не се катери, нещо изправянето й иде страшно,а иначе както си вървим за една ръка из къщи туко се пусне и направи 3-4 крачки сама  :)

Стоека може и от това да е била така неспокойна,радвам се,че има подобрение със  заспиването  :wink:

*
Re: Януарска тема за най-малките :)
« Отговор #513 -: Януари 21, 2015, 13:36:17 pm »
Благодаря за пожеланията.

А за Моника, аз нали не съм фен на проходилки и бънджита, та това и беше варианта на нея, да се научи сама.А и не я водя за ръка, само бабите го правят това, ама на тях им е простено :) Та малкия изследовател сега като види ширналата се площ и тръгва.

Днес и направих една игра докато сготвя, в купички сложих леща, ориз и боб.Хубаво е да са сварени, но нямах време за това.Наблюдавах я внимателно да не тръгне да ги яде, особено боба, че с него може да се задави.Тя ги пресипва, разсипва и им се радва докато аз и сготвих.

Re: Януарска тема за най-малките :)
« Отговор #514 -: Януари 21, 2015, 13:46:31 pm »
ra4ko75, Plazmon имат безглутенови бисквити за след 4 месечна възраст. Отделно имат и глутенови за по-големи деца.
<br />[link=http:
*
Re: Януарска тема за най-малките :)
« Отговор #515 -: Януари 21, 2015, 14:11:23 pm »
ra4ko75, Plazmon имат безглутенови бисквити за след 4 месечна възраст. Отделно имат и глутенови за по-големи деца.
Да, имат безглутенови, но и захар доста имат, ако не се лъжа всички, поне аз не намерих без захар. Слагам по една бисквитка в киселото мляко на следобедната закуска, но не винаги, примерно ако е к. мляко с боровинки -да, слагам една да убие малко киселото. Отдавна бях купила, но като ги опитах се отказах да давам, твърде сладки ми се видяха, отложих доста и отскоро ги започнах - по една.
На 23.01.2014 в 10,49 Нора пое първата си глътка въздух.
*
Re: Януарска тема за най-малките :)
« Отговор #516 -: Януари 21, 2015, 14:45:14 pm »
Маги, честит рожден ден! Щом си играете на Пепеляшка, довечера най-вероятно ще има бал ;)

Смайли, ние вече сефтосахме гърнето :) Засега не правим целенасочени опити в това отношение, но се надявам по някое време да ме отмързи и да започнем. За съжаление купихме едно тъпо гърне от Икея - много голямо и високо. Не си представям Калина как ще седи на него.

За гърнето и всичко останало педиатрите препоръчват средноаритметично. И доколкото аз средноаритметични двойки мама и бебе не познавам всеки е свободен да постъпва според желанието и детето си.
*
Re: Януарска тема за най-малките :)
« Отговор #517 -: Януари 21, 2015, 17:14:56 pm »
Радвам се, че има доста мами, които разсъждават като мен за ходенето на гърне - да не се бърза излишно. До една година изхождането не е контролируем акт. С поставянето на гърне детето просто свиква, че има едно място, където да върши физиологичните си нужди. С напредването на възрастта ще се научи да прави логическа връзка между нещата. Като се позатопли, ще започна да опитвам.
Доколкото знам, в яслите сменят памперси.

Излизането с две бебета на разходка си е приключение, ако има повече препятствия, но всеки си намира начин. При мен поне етажът не е висок и съседите са малко, та не съм толкова притеснена да оставям едното бебе само в количката, докато сваля другото. Няма как да стане наведнъж, при мен са три хода - първо количката, после едното бебе и накрая другото. После в обратен ред :). И така всеки ден поне по веднъж. Но вече дори не го и мисля. Като проходят, ще ме вълнуват други проблеми :).

За прохождането и аз се опитвам да ги оставям сами да се държат за мебелите и докъдето стигнат. Ани обаче ме хваща за ръката и ме води където си е наумила да отиде. Още не се пускат, само в леглата стоят прави за кратко, без да се държат никъде. Все още им е по-лесно да допълзят до желания предмет.

avallon, и аз се притеснявах да давам бисквитки заради захарта. Май е имало защо. Девойката още като види пакета и се разтреперва. Младежът не е ентусиазиран. Ще трябва да търся равновесие.

Рачо, на една лекция за родители ни казаха, че пишлетата се повиват надолу, за да не пропуска памперсът. При нас най-често пропускането е било поради лошо поставен памперс (е, не повече от 3-4 пъти :)) или неподходящ размер.

Re: Януарска тема за най-малките :)
« Отговор #518 -: Януари 21, 2015, 17:25:44 pm »
Рачо, в началото и на нас памперсите ни пропускаха,особено по време на нощния сън.Дори след като взехме по голям размер за по-едричкия ни юнак.Изглежда беше от позата,в която спеше и начина на поставяне на памперсите.С времето се ошлайфахме как да ги слагаме на всяко от децата,че са са много различни фигури двамата-коремчета,обиколка на бедрата :) Практичен съвет-слагайте малък протектор/има едни двулицеви зш колички / под чаршафа на мястото,където обичайно е дупето,за да не се мокри всеки път големия протектор за матрака,че неговото пране и сушене е по-трудоемко :)
Много се радвам на разказите за "дейността" на порасналите госпожици:Вики,Нора,Мони,близначките на Дес.Продължавайте да ни държите в течение за техните подвизи.
За гърнето се чудя дали да не почнем опити около 7-8 ми месец или да си чакаме по-зряла възраст като при баткото Всъщност той ср научи малко след годинка,обаче в частнатс ясла,където ходешр,гледйки от другите деца и веднага хо приложи в къщи.Преди това нр щеше и да види гърнето.
*

    dess_dess

  • *****
  • 2328
  • станах двойна мама
Re: Януарска тема за най-малките :)
« Отговор #519 -: Януари 21, 2015, 17:48:26 pm »
Честит рожден ден на Маги и от нас със закъснение :oops: :oops: но от сърце :lol:


Оооох, продъниха ми се ушите от песнички!!! Подариха ни един лаптоп (бебешки :) ) и най-долния ред е песнички, малейййй като загряха, че там има песнички :P се надпреварват да ги натискат,  а на мен, вече ми пискат ушите, ще ходя да си купя тапи :lol:

Утре сме на консултацшя и ще ни поставят ваксината ужасТ :x тази за 13-тия месец, за която толкова се тръби, страх ме ееееееееееее :?

Хоупче, Беата, Михче :bighug: радвам се че се включвате момичета и останалите майчета, също :lol: