...
Само че на моя син вече му отговарям, че нямаме пари да купим всичко. И парите първо се харчат за храната, за къщата, за ваканции, за книги, а другите неща ако остане. И само ако много, много, много иска точно това и се откаже от друго желание. Но на първо място просто не го водя по магазини - като не знае какво има, не го иска. Телевизия не гледа, значи и реклами не вижда. Това е засега моето разрешение на проблема. Сигурно за още година-две.
...
Цигу , едно към едно ситуацията у дома е същата .Целия ти пост все едно аз съм го писала.Ние у дома нямаме телевизор
.
И аз обяснявам на сина ми , че нещата струват пари или , че в определен момент нямам пари , за да купя нещо и детето ме разбира.
Винаги пита - имаш ли парички ?
Един ден беше много сладък , след като му обясних , че всичко струва пари - май искаше на батут да играе и след това пита-"А пързалките с пари ли са, а водата с пари ли е ?" -питаше за всяко нещо.
И не че нямам пари , просто го уча , че не може всяко нещо , което пожелае да има .
И в магазин съм отговаряла без да се притеснявам пред хората -нямам пари .
И виждам редовно родители , които може да са затруднени финансово ,но не отказват на децата с аргумента-ами иска.
Мисълта ми беше , че може нещо да не им е удобно , да не им харесва- все пак и те са характери и имат право на мнение ,когато растат .
Например за дрехи - аз го оставям сам да избира какво да му купим , за да няма драма , че не иска това или онова , като разбира се обработвам и насочвам желанията му
Отклонихме темата , ама с училището усещам ще дойде ред и на другата щекотлива тема- храненето в училище - храна в кутия, училищна лафка ...