0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

    Bobbie

  • *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Re: Докога ще толерираме безхаберните "роди
« Отговор #620 -: Юли 12, 2012, 20:31:46 pm »
Основателно или не, тук предрасъдъци има и едно такова дете винаги, ама винаги ще бъде гледано под лупа, поне в началото, а всяка негова стъпка в страни ще бъде обяснявана с произхода му (сложете си ръка на сърцето и кажете, че не е вярно). Имам лични впечатления от подобни осиновявания - доста тежко изпитание за родителите е - вярвайте ми, макар, че поведението децата им по нищо не се отличава от това на останалите 5, 6 годишни.
Това е много жалко и не говори добре за средната интелигентност на нацията ни. Аз разбирам предрасъдъците, когато са израстнали в дадена среда, но при положение, че този фактор е премахнат, въобще не го разбирам.  Има хора от етноса, които са се доказали. Ето вземете например Чирков, макар че за него не е ясно. И също помня имаше някакъв диригент добър. Но са малко, понаже малко от тях растат извън тази унищожаваща среда. И ние да сме израстнали там и ние щяхме да бъдем такива. При нас имаше семейство цигани, които бяха много свестни, но и те не се асоциираха с онези от гетата. Та средата е всичко според мен.
Какви умни циганета има и как бързо им щрака мозъка за разни шашми,  ама да има кой да я канализира тази мозъчна енергия в друга посока.
« Последна редакция: Юли 12, 2012, 20:39:20 pm от Bobbie »


  
*
Re: Докога ще толерираме безхаберните "родители"?
« Отговор #621 -: Юли 12, 2012, 21:03:26 pm »
Аз мисля, че основна вина за всичко имa държавата. Преди нямаше такива проблеми. Всички работеха - по села, малки градове. По-големките от нас помнят времето, в което нямаше безработица независимо от етнос и образование. Много от представителите на този етнос сега имат препитание в дърводобива - секат дърва. (Има и такава професия, тоест не само адвокати, лекари, филолози и т.н и някой я върши тази работа. Не само тук, а и по целия свят, включително в икономически развитите държави.) Тоест изкарват си хляба работейки в планината. И не само тази професия - земеделие, горско стопанство и т.н. Всъщност преди много се чуваше за училища в еди кое си село, които са затворили врати поради липса на деца. Сега вече не се чува толкова, явно всички вече затвориха. В големия град работа няма, тоест кръгът се затваря. Същият проблем стои и пред всяко семейство, което реши да се занимава със собствен бизнес - био ферма например, селско стопанство, животновъдство. Ако това семейство има малки деца на практика това става невъзможно. Така, че проблемът е двустранен. Не знам за какво се отпускат тези помощи, но според мен трябва цялостно да се преосмисли държавната политика и вместо социални помощи на тези групи да се дават възможности за поминък - най-вече работа, осигуряване на образование.
« Последна редакция: Юли 12, 2012, 21:57:00 pm от cygnus »
*

    Bobbie

  • *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Re: Докога ще толерираме безхаберните "родители"?
« Отговор #622 -: Юли 12, 2012, 21:20:22 pm »
Аз мисля, че основна вина за всичко им държавата. Преди нямаше такива проблеми.
Имаше,но по-малко понеже комунистите се опитваха да ги разпръснат, да не са концентрирани в катуна, а да живеят като другите. Сега вече няма подобно нещо и затова се засилва проблема.  В гимназията отидох да живея в Люлин и съм свидетел как на два пъти ги изкарваха от катуна, който си бяха направили и те през нощта пак се връщаха. Накрая сринаха с земята целият катун, че да ги принудят да отидат да живеят в апартамент с тоалетна и топла вода, който им се даваше от държавата. а не в тези палаткоподобни структури, които бяха издигнали. Донякъде имаше ефект. Докато не се разпръснат и смесят с другото население, няма да стане. А това не виждам как моеж да стане доброволно. След като дори и комунистите не успяха да ги интегрират, като не им е пукало за човешките права, не виждам кой друг ще успее.
Та не е да нямало тези проблеми, големите цигански махали са си същите като и преди, само дето сега имат повече хроа там, понеже вече никой не раздава апартаменти.


  
*
Re: Докога ще толерираме безхаберните "родители"?
« Отговор #623 -: Юли 12, 2012, 21:32:35 pm »
Да, още тогава започна дивата индустриализация и урбанизация, която откъсна много хора от земята и естествения им поминък и ги навря в комплексите и заводите. След това връщането е много трудно. И когато след разбойническата приватизация всичко бе разграбено и унищожено, на практика хиляди хора останаха без работа и алтернатива да се върнат назад. Така, че проблемът и тук е функция на всички тези обществени процеси и управленски провали. Отдалечихме се малко от темата, макар, че има връзка.
П.П. Има толкова китни и прекрасни градчета и села, които просто са обезлюдени, поради липса на препитание на хората, няма работещи училища, няма млади хора там.
« Последна редакция: Юли 12, 2012, 21:49:36 pm от cygnus »
*

    Bobbie

  • *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Re: Докога ще толерираме безхаберните "родители"?
« Отговор #624 -: Юли 12, 2012, 22:04:54 pm »
Да, още тогава започна дивата индустриализация и урбанизация, която откъсна много хора от земята и естествения им поминък и ги навря в комплексите и заводите.
Светът се променя и индустриализация и урбанизация има по цял свят, не е било само у нас. 


  
*

    Chandra

  • *
  • 1567
  • Безспирно е движението на живота..
Re: Докога ще толерираме безхаберните "родители"?
« Отговор #625 -: Юли 12, 2012, 22:50:59 pm »
Има хора от етноса, които са се доказали. Ето вземете например Чирков, макар че за него не е ясно. И също помня имаше някакъв диригент добър...
Въпросът е, че не е необходимо човек да има постиженията на д-р Чирков или да е световно известен... Доста представители на ромския етнос просто живеят нормално, доколкото е възможно... Защо говорим така, сякаш ромите са само Филиповци и Столипиново...

Да, още тогава започна дивата индустриализация и урбанизация, която откъсна много хора от земята и естествения им поминък и ги навря в комплексите и заводите.
Светът се променя и индустриализация и урбанизация има по цял свят, не е било само у нас.  
Мога да дам пример с едни трайбълски племена в Индия (Адиваси). Те са се занимавали със земеделие или с лов и т.н., но изобщо не са повлияни от съвременната цивилизация и наистина са като консервирани древни бит и култура - с езическите си ритуали,... а духовете и гномчетата им, с които се съобразяват в ежедневието си са толкова много, че се чудя, как успяват да живеят в съжителство с тях... В резултат точно на индустриализация и т.н. адиваси - племената биват разселени насилствено по градовете, отнет им е поминъка, хидуистите така или иначе не ги уважават по религиозни причини... и какво се получава - в един момент останали без работа и занимания те се пропиват, превръщат се действително в най-долния и съответно криминален слой на обществото, бедни са, живеят по слаймовете... Някои конвертират към християнството по финансови причини (мисионери ги "купуват", така да се каже)... Правителството започва програми за защита на тези племена, защитава ги и чрез закони като малцинство... Преди доста време посещавах семинар за тях и основен проблем, който се обсъждаше беше, че парите, които се отпускат (от годиииинииии) по проекти, изобщо не достигат до адиваси - населението... И тъй, индустриализацията и урбанизацита ги има, но тези процеси до голяма степен се контролират от държавата...
« Последна редакция: Юли 12, 2012, 23:23:59 pm от Chandra »
"Don't tell God how big your problems are...tell your problems how big your God is."

*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
Re: Докога ще толерираме безхаберните "родители"?
« Отговор #626 -: Юли 13, 2012, 00:16:57 am »
Докато не се разпръснат и смесят с другото население, няма да стане.

докато не се ашладисат, демек. :)
на Чандра може да й горчи колкото си иска, но това е положението.

След като дори и комунистите не успяха да ги интегрират, като не им е пукало за човешките права, не виждам кой друг ще успее.

а, именно! това разправям и аз, ама сме малко тия, дето помним, че някои работи вече са били.
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*

    Bobbie

  • *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Re: Докога ще толерираме безхаберните "роди
« Отговор #627 -: Юли 13, 2012, 00:40:41 am »
Мога да дам пример с едни трайбълски племена в Индия (Адиваси).
Аз мога да ти дам пример с ромските махали по селата, нямам нужда да търся примери чак в Индия. Ходят и крадат реколтата на хората, не си гледат тяхна, въпреки че никой не им е скъсал естествената връзка със земята. Свекър ми е от Карабунар и там заради кражбите е забранено да си береш гроздето когато ти е кеф, а има дни, в които пускат гроздобера. Това е защото иначе не може да се следи кой е в лозята и кой не и затова за всички е забранено да влизат.  Ама те и да берат чужда реколта вече не искат, понеже брането все пак е работа. На него му бяха откраднали направо набраните чували докато човека на 60 години бачка като катър. Хайде моля те не ми обяснявай, че скъсаната връзка със земята им била причината.

П.П. Трайб означава племе на български. Какво ще рече „трайбълски племена“?
« Последна редакция: Юли 13, 2012, 00:42:17 am от Bobbie »


  
*

    Chandra

  • *
  • 1567
  • Безспирно е движението на живота..
Re: Докога ще толерираме безхаберните "родители"?
« Отговор #628 -: Юли 13, 2012, 01:17:18 am »
на Чандра може да й горчи колкото си иска, но това е положението.
Ох, не ми горчи, досадно ми е вече... "Смесване с другото население" не е ли вид интеграция? "Ашладисването" като понятие и идея на мене ми напомня по-скоро на някогашното "каращисване" на скандинавци с немци, затова ми е малко криво да чета/слушам подобни термини във връзка с хора... И в крайна сметка не ми стана ясно, социалната среда ли е определяща или етническата? Според тебе може ли човек от ромски етнос да е "свестен" и без "ашладисване", а оставяйки в семейството си - РОМСКОТО (върху "ромския корен"), но извън гетото? Наскоро се запознах с един ромски музикант и го добавих във фейсбук... Погледнах "приятелите" му и МНОГО от тях (а бройката не беше малка) бяха видимо от ромски произход, но грамотни, а и очевидно с компютърна грамотност... Имаше снимки от абитуриентски балове и прочее... Става въпрос за съвсем нормален човек - нито е богат, нито влиятелен и неговата среда... И съм сигурна, че има много други като него. Спомням си и за онези симпатични участници в Мюзик Айдъл (брат и сестра - мисля, че тя се казваше Роксана) - и те бяха образовани, без да го смятат за нещо особено, възпитани... И всички те съвсем естествено се дистанцират от криминалните, но все пак СА и се самоопределят като роми, без да са специални и без да са "ашладисани"...

Елфи, разбира се, че никой не трябва да бъде "дундуркан"! И все пак нещо трябва да се направи. А според мене пътя е на ограмотяване и образование на младите и ЕФЕКТИВНИ програми, които да са част от ЦЯЛОСТНА концепция, по възможност с анализирана УСТОЙЧИВОСТ на тези програми и съответно работа за промяна на мисленето в двете посоки. Лошото е, че проблемът с ромите/безделниците/безхаберните родители е една малка час от комплексната ситуация в страната ни. Всичко е вързано и за да се оправи една "брънка", трябва и другите да работят... Примерно, многочислеността на ромите  (за която често чуваме) е свързана и с емиграцията на българите. Наскоро гледах, каква част от абитуриентите плануват да заминат за чужбина и при възможност да останат там. Това им желание от своя страна е свързано с други аспекти, примерно с липсата на възможности за професионална реализация у нас... Лекарите напускат родината, защото общественото мнение за тях е много ниско, заплатите са ниски и т.н... Закони има, но съдебната ни система има много слабости.. Във връзка с ромите много обичам да цитирам една мисъл, чиито автор за съжаление забравих: "Най-ниските прослойки на едно общество всъщност показват като през лупа болестите на цялото общество"

П.П. Трайб означава племе на български. Какво ще рече „трайбълски племена“?
Означава, че племена са родови - "родови племена". Извинявам се за чуждицата! Писала съм и за слаймове, да се чете: "коптори"... :)

Приятно доразвиване на темата за интеграцията. Аз лично вече не виждам смисъл да чета и пиша в тази връзка тук, защото "тъпчем на едно място"... :)
« Последна редакция: Юли 13, 2012, 02:04:30 am от Chandra »
"Don't tell God how big your problems are...tell your problems how big your God is."

*
Re: Докога ще толерираме безхаберните "родители"?
« Отговор #629 -: Юли 13, 2012, 01:29:43 am »
Чандра, изключения има. Всеки един от нас контактува с такива хора. Аз, например - ежедневно.

Номерът е, обаче, другите да станат изключения - крадците, безделниците, доящи държавата, невръстните родилки, безотговорните родители и т.н.  В близките години няма да стане, ако продължаваме да ги дондуркаме.

А това със скъсването на връзката със земята... В България земя пустееща - колкото искаш. Също и пустеещи села с къщи на безценица. Ама не му се работи на народа, еле пък на циганите. Има по-лесно, и те са го намерили.
*

    Chandra

  • *
  • 1567
  • Безспирно е движението на живота..
Re: Докога ще толерираме безхаберните "родители"?
« Отговор #630 -: Юли 13, 2012, 02:09:59 am »
П.П. Елфи, извинявай, коригирах нещо, докато ти си писала, междувременно се разсеях (мина над половин час), прочетох мнението ти и отговорих в предишния си пост...
"Don't tell God how big your problems are...tell your problems how big your God is."

*

    Bobbie

  • *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Re: Докога ще толерираме безхаберните "родители"?
« Отговор #631 -: Юли 13, 2012, 06:02:41 am »
И съм сигурна, че има много други като него.
Има, но не в махалите. При нас имаше семейства в Люлин, които бяха съвсем нормални хора. Дори с едното бяхме много добри приятели - съвсем нормални хора, момчето учеше във Вилхем Пик,момиченцето по-малко, в училищетпо в квартала. Никога никой дума не е обелил, че са цигани, понеже за нас нямаше значение. Събирахме се дори в тях да гледаме видео ( помните ли ги тези времена? :-) ).


  
*

    Pesheck

  • *
  • 5861
  • Туй аз няма да го търпя и толкоз!
Re: Докога ще толерираме безхаберните "родители"?
« Отговор #632 -: Юли 13, 2012, 09:04:18 am »

И съм сигурна, че има много други като него.


Има, да. И те всячески се стараят да се махнат от гетото. Не защото там си нямат палат, не защото ги крадат и не защото ги подритват и избягват, както би било в друг квартал. А защото като всички нас мислят за децата си, знаят за влиянието на средата и се страхуват какво ще излезе от тях, ако останат да растат в тази среда. Когато си на 10-12 и в къщи мама и тати ти набиват канчето да учиш, че да станеш човек, а съученичките ти една по една напускат училище, за да се „оженят“, тогава е много трудно. Децата са си деца, отговорност на възрастните е какво ще излезе от тях.
*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
Re: Докога ще толерираме безхаберните "родители"?
« Отговор #633 -: Юли 13, 2012, 09:31:10 am »
тъпчем на едно място, защото а) това са реалиите и няма как да извадим друго решение от тип deus ex machina; б) защото не е в нашата власт и сила да правим промени по въпроса.

за мен, провеждането на интеграцията е в ръцете на самите интегриращи се. :)
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*
Re: Докога ще толерираме безхаберните "родители"?
« Отговор #634 -: Юли 13, 2012, 09:42:50 am »
Елфи, земя има, но няма пазар след това - изкупуват продукцията на безценица. Няма кой да защити нашите производители, внасят се нискокачествени натъпкани с какво ли не зеленчуци. Трябва политика и в тази посока, изобщо както някой писа, това положение е отражение на всички простотии нагоре по системата и липсата на държава. Какво значи интерграция всъщност? Очевидно населването в общи сгради с всички не сработи - видяхме го. Мен не ми пречи кой как се облича, колко деца има, какъв език говори  стига да работи и да си плаща осигуровки и данъци, да не краде, да не пребива децата си, да не ги гледа в мизерия. Програми за развитие на земеделие, горско стопанство и всички тези отрасли, които бяха ликвидирани трябват и закони, които се СПАЗВАТ от всички - един от тях е и ЗАДЪЛЖИТЕЛНОТО образование. Има и чужд опит от други държави, не е като да няма. Те как са се справили?
« Последна редакция: Юли 13, 2012, 09:44:28 am от cygnus »
*
Re: Докога ще толерираме безхаберните "родители"?
« Отговор #635 -: Юли 13, 2012, 10:13:19 am »
Дони, за производителите е ясно. Имах предвид да си "копат", за да се изхранват.
Re: Докога ще толерираме безхаберните "родители"?
« Отговор #636 -: Юли 13, 2012, 10:16:04 am »
Цитат
Ваня, аз също не съм професорка, затова питам...  Laughing
Я да видиш :)Аз пък си мислих, че си професорка заради начина по които пишеш и мислиш :lol:
Ами Chandra бъркай в интернет, ако не ми вярваш, че едно време една кралица ги изгони с заповед :lol:
*

    Chandra

  • *
  • 1567
  • Безспирно е движението на живота..
Re: Докога ще толерираме безхаберните "родители"?
« Отговор #637 -: Юли 13, 2012, 10:20:11 am »
Последно - "интеграция" означава "смесване", а не "претопяване на едните към другите". Интеграцията е двустранен процес. Напълно съм съгласна, че гета не трябва да има - аз това и писах...
"Don't tell God how big your problems are...tell your problems how big your God is."

Re: Докога ще толерираме безхаберните "родители"?
« Отговор #638 -: Юли 13, 2012, 10:31:47 am »
Ваня, ако имаш да кажеш нещо на историческа тема, моля кажи го ясно и разбрано.
Ако не, не се заяждай с други потребители заради това, че са интелигентни и възпитани.
Даниел 07.06.06  Димана 05.10.07
*
Re: Докога ще толерираме безхаберните "родители"?
« Отговор #639 -: Юли 13, 2012, 10:44:56 am »
Дони, не съм съгласна с теб.
Какво значи да се защитят производителите, според мен се защитават достатъчно, дават им се субсидии и каво ли не, но все пак сме пазарна икономика, не може да се намесва държавата. Какво значи - изкупува се на безценица - ми това са пазарните маханизми, няма да се върнем към соца с фиксираните цени.
Но, че трябват законите да се спазват от всички - съм напълно съгласна.
И какво точно значи интеграция, защо ли на мен отново ми звучи като поредната "привилегия", която ще им подарим.
Може би вече трябва да престанем да ги интегрираме, а да ЗАПОЧНЕМ да ги третираме като всички останали граждани на БГ, които с ДЛЪЖНИ да си плащат ТОКА, ДАНЪЦИТЕ, БИЛЕТА в градския транспорт, да подлежат на наказателна отговорност за деянията си и т.н.
Аз лично отдавана съм започнала да се чувствам дискриминирана в собствената си държава и изобщо не смятам това за нормално.
Да, има изключения, но те потвърждават правилото.
Какво означава да ги населим в блокове, някои хора цял живот си скъсват задника, за да си купят и изплатят една гарсониера, ние ги вкарваме насила в един блок и те го унижожават, защото, разбираш ли не искали.....направо ставам бледозелена, това е повече от безобразие!
Земя има колкото искаш, никой не пречи на някой да се върне на село, но там трябва як труд...
Изобщо не ме интересува дали и как ще се интегрират, искам само да спазват законите и да престанат да бъдат привилигировани.