0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Re: Тема на бременните №94
« Отговор #900 -: Юни 13, 2015, 13:30:03 pm »
След малко ще има тема за мама saraapl, честито и от мен!  :lol:
http://www.zachatie.org/forum/index.php?topic=51148.msg1099553#msg1099553
« Последна редакция: Юни 13, 2015, 13:45:32 pm от f_30 »
*
Re: Тема на бременните №94
« Отговор #901 -: Юни 13, 2015, 16:03:43 pm »
Здравейте, момичета. Тъкмо се прибираме от Пловдив. Изтормозих го моя Котарак по магазините, ама нямаше как. Намерихме си количката с главно К. Чиполино Темпо. И двамата сме, категорични, че ще е тя. Иначе снощи открихме бебефон в OLX с камера за 100 лв. Втора ръка е, но почти не са го ползвали,т.к. живеели в малък апартамент и не им трябвал. Та вече не сме съвсем без нищо.
Сара, честита дъщеря! Много да ви радва и да расте щастлива и здрава!
Яни, мен също ме плаши неизвестното.Ама то си има много хубав лаф по случая -  лесно майка не се става. Иначе много ме изненадват тези англичани след 6 часа и айдее go home. За мен поне едно 48 часа е нормално за наблюдение на майката и новороденото.А тези със секцио и тях ли по толкова малко държат?
ПетяНи, всичко ще е наред и с бебо ще се гушнете щастливи.Леко раждане ти пожелавам.
Нелка, стой си мирно и почивай.Те тези СПА процедурки са неприятни, но поне ще си спокойна, че бебчето е под наблюдение.Всичко ще е наред!


Всеки миг е още един шанс...
*
Re: Тема на бременните №94
« Отговор #902 -: Юни 13, 2015, 19:04:42 pm »
Иначе много ме изненадват тези англичани след 6 часа и айдее go home. За мен поне едно 48 часа е нормално за наблюдение на майката и новороденото.А тези със секцио и тях ли по толкова малко държат?

Честито ви намиране на количка! Тя е едно от най-важните неща според мен :-)
Престоя при секцио е до 3 дни, но повечето мами си тръгват по-рано. Жени раждали със секцио в България и Англия, твърдят че второто изобщо не се усещало. След първите няколко часа не усещаш изобщо операцията и си напълно способен да правиш всичко сам. Не знам как го правят, но доста мами са ми го казвали, че нали при мен имаше вероятност за секцио.
А тук системата е такава, защото има необходимост. Раждаемостта е доста висока и в родилните отделения няма място. Просто не могат да те държат повече. А пък и то няма за какво, защото така или иначе ти през първата седмица непрекъснато имаш посещения я от акушерки, я от консултанти по кърмене, я от здравен работник. За какво ти е да висиш в болницата, те сами идват при теб.
А пък да не говорим, че положението с линейките не е като в България. Има много и идват бързо, така че и да стане нещо си подсигурен.

Примерно на курса по кърмене ми дадоха спешен телефон за консултанти, ако нещо имам проблем с кърменето през нощта мога да им звънна и ако съм уплашена или кажа, че имам нужда някой да дойде да ми помогне веднага пращат човек вкъщи.

26.09.2019
*
Re: Тема на бременните №94
« Отговор #903 -: Юни 13, 2015, 20:40:42 pm »
Вчера четох темите назад  и всеки един коментар и притеснение за нещо ново...В началото дали ще има сърдечна дейност,после да мине третия месец,после на ехографа всичко да е наред,после пък да мине седмия...И така до днес . Аз започнах темата с shinzou и yanichka,а те вече я напускат и знам,че ще е успешно...Някак си много бързо мина времето,но пък и от една страна бавно с всичките притеснения.После ще се срещнем в някоя друга тема,но тази ще ми остане на сърце и ще се връщам много често назад ,за да я чета...Пожелавам на всички ни да го извървим този път успешно и след време да си спомняме с носталгия
*
Re: Тема на бременните №94
« Отговор #904 -: Юни 13, 2015, 23:39:48 pm »
Момичета, притесненията и трудностите започват, когато се роди бебето.

Яничка, леко раждане ти желая! И най-добрият ми приятел и жена му живеят в Лондон и всеки момент очакват второто си бебе. :-) Та от тях знам, че на същия или ако жената роди следобяд, на другата сутрин я изписват.
Момичета, моля ви, забележете херцогинята на Кеймбридж как я изписаха няколко часа след като роди. Е, тя сигурно си има отбор гледачки у дома и може да се наспи, но това е друг въпрос.

*
Re: Тема на бременните №94
« Отговор #905 -: Юни 14, 2015, 10:37:15 am »
Блу, а как стои въпроса с престоя в болницата в Германия при нормално раждане и секцио?
Относно секциото в UK ми е направо X, как след няколко часа не усещат операцията и напълно били възстановени? Ако и тежко могат да вдигат оперираните, направо ще ги призная тия лекари във Великобритания? Аз мога да кажа, че спрях да усещам напълно болки около 10-ти ден след операцията. Преди това като цяло бяха поносими на 5-я ден, но като си легнех ме болеше като се обръщах на ляво и на дясно в леглото.
« Последна редакция: Юни 14, 2015, 10:40:12 am от kati_vm »
*
Re: Тема на бременните №94
« Отговор #906 -: Юни 14, 2015, 11:03:09 am »
Милички, да ви попитам - от снощи ми се появиха безболезнени контракции, но чести, през 5-10 мин. Започнах Магнерот - с доки се разбрахме, и ако до довечера не намалеят, май  до болницата... Някой има ли с  такива безболезнени? Принципно май са нормални... И има ли значение през колко врееме са?
*
Re: Тема на бременните №94
« Отговор #907 -: Юни 14, 2015, 12:15:05 pm »
kati_vm и аз не знам как го правят, ама не искам и да разбирам :-) Просто чета в една група на мами в Англия и това са всеобщите коментари за секциото, което тук е доста рядко срещано. Може пък да е от еуфорията и адреналина, знам ли.

lilitu чела съм, че Бракстън- Хикс контракциите са безболезнени, но май не трябва да са много начесто. Аз такива нямам и не съм имала, като изключим някакви съвсем леки (даже не знам дали бяха контракции) докато пиех магнезии. Ама аз май съм единственият случай, при който магнезият да предизвиква крампи и нещо, което си мисля че може да е контракция.
Ти в коя седмица си!

26.09.2019
*
Re: Тема на бременните №94
« Отговор #908 -: Юни 14, 2015, 15:19:31 pm »
В 26 .г.с. съм...По-смешното е ( доколкото е смешно), че от цял ден следене и пипане на корема, почнах да се обърквам кога е твърд и кога не....Имам чувството, че е твърд през цялото време... луда работа.... До довечера, ако съм така, с док се разбрахме да отида да видим какво що :)
*
Re: Тема на бременните №94
« Отговор #909 -: Юни 14, 2015, 15:51:30 pm »
Лили, според мен за всеки случай отскочете до спешното. Аз в края на 5-я имах подобни болки, мислех че са контракции. Моят доки беше на семинар в Германия и нямаше как да ме прегледа. С ММ отидохме до спешното, там ме огледаха и се оказа уроинфекция. Предбъбречна криза, болките от която наподобяват контракции и моите бяха на определени минути.


Всеки миг е още един шанс...
*
Re: Тема на бременните №94
« Отговор #910 -: Юни 14, 2015, 16:32:13 pm »
Кати, за секцио не знам, но ако те интересува, мога да попитам (в един друг форум).
Нормално раждане - жените стоят 3-4 дена. Зависи как е минало всичко, кой ден от седмицата е и т.н. Не съм сигурна дали изписват през уикенда, въпреки че може да си зависи от болницата.
Аз исках поне да направят първите два задължителни прегледа на дъщеря ми преди да ме изпишат. Не си представях как ще се занеса с новородено при педиатърката, където бъка от бактерии.
Съществуват и амбулаторни раждания. Лекарят, който първоначално си бях избрала, в един момент мина само на такива и се опитваше да ме убеди да родя и на същия ден да си се прибера вкъщи да си почивам (с тригодишно, супер идея, а?!). След първото раждане имах епизиотомия, която се възпали, стоях 5 дена в болницата. Едва можех да ходя. Та не си представях да си тръгна толкова бързо. Но е факт, че си имат пациентки, които раждат така. Дори съществуват и такива раждания, които се наблюдават само от акушерка и при нужда се вика линейка, която ги кара в болница. Не са домашни, но са в атмосфера, подобна на домашната. И за там си има жени. Иначе нямаше да съществуват.
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Birthing_center

Оставям ви, че голямото дете иска да му помогна да си подреди стаята.
« Последна редакция: Юни 14, 2015, 16:48:41 pm от blue_sky »

*
Re: Тема на бременните №94
« Отговор #911 -: Юни 14, 2015, 19:21:21 pm »
Благодаря за инфото, Блу :). Просто от интерес питах. Не е нужно да разпитваш за секциото. :) Моето мнение е, че поне 48 часа при естествено раждане, майката и детето трябва да са под лекарско наблюдение, независимо в коя държава се ражда, а  за секциото поне 4 дни.
*
Re: Тема на бременните №94
« Отговор #912 -: Юни 14, 2015, 20:39:57 pm »
Момичета, колко е престоят на майка и бебе - зависи от самата организация на здравната грижа в дадена държава и по-специално на т.нар. доболнична помощ в т.ч. и "Спешна помощ". При едно естествено раждане, след като майката е добре и бебето е минало първоначалните прегледи и също е ОК - еми да, няма смисъл да остават в болница. При положение, че като се приберат у дома, каквото и да им дотрябва - едва ли помощта ще пристигне за повече от 15 мин. (не у нас де) Та дали ще "лежат" у дома, или в болница - все тая. За секцио - също не считам, че 4 и нагоре дни са "задължителни" ей така "по устав". Пак зависи от състоянието на майка и бебе. Честно казано - на 48-я час можех да си се прибера без проблем, Док реши да ме изпише на третия ден. Нямаше защо да стоим просто, плащах 200лв. на вечер за стаята само, та ако било до пари да ми вземат, че да ме държат - да бяха. Ама не. Е, накрая пожелание останах още една нощ, че нямахме готовност "да се изписваме"  :lol: И аз от слушане и четене на кое как било, ама минимум толкова ТРЯБВАЛО - бях казала на таткото, че поне 4 дни ще сме в болница и то, ако всичко е наред. И като се оказа, че не било така...ми нямаше как да се организират да ни приберат от 14 ч. нататък.

Предвид, че в България -  точно системата за доболнична помощ беше разбита след 90-а година и не може да се разчита на достатъчно бърз медицинска помощ, извън болница и то извън голям град - считам, че едни 24 часа след естествено раждане и 48 часа след секцио (протекли без усложнения разбира се) - бива да се стои в болница. Всичко над това обаче, без оглед на конкретна ситуация - е доста пресилено. Ами честно казано, след като мине самото раждане (естествено, секцио) - единственият смисъл да се остане в болница е, ако вечер си даваш детето на акушерките, че ти да си отспиш  :lol: И за желаещите да кърмят - да им покаже акушерката как става (ама това отнема 30 мин., не няколко дни). Други разлики - няма, освен че леглото ви и бебешкото кошче - не са ви домашните такива и това, че персоналът ви спестява разни задължения, които у дома - чакат на вас.

Успех на всички! :)
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Re: Тема на бременните №94
« Отговор #913 -: Юни 14, 2015, 22:55:44 pm »
Сис, все пак минава лекарят да провери как са шевовете (това всеки ден), минава физиотерапевтката, която ме събуди една сутрин да правим упражнения (а баш тая нощ София доста си порева и на сутринта само до упражнения ми беше), ама все пак и това трябва да се прави, акушерката минава, носят ти ядене, къпят бебето, преобличат го, сменят му памперса. На четири бебета имаше две сестри.  :lol:
Втория път ми беше много добре. Дори нямах кой знае какви болки (като се изключи кърменето). Чак взе да ми доскучава. Но понеже като родих в петък, на бебето му правиха преглед в понеделник и затова стоях до вторник сутринта.
Първия път стоях пет дена след раждането, но тогава наистина имах нужда.

*
Re: Тема на бременните №94
« Отговор #914 -: Юни 15, 2015, 08:26:45 am »
Блу, аз все пак с това започнах предишния си пост - "различна организация на здравните грижи на различните места". Понеже Англия беше поводът изобщо да се заговори - там наистина (както знаеш) - всичко е оптимално "изнесено" за случване у дома, хеле пък ражданията. Те те приемат в болница амен-амен вече за напъните.  :lol: Пък и изрично уточнихме и за двата случая - АКО всичко е наред с майката и бебето - тогава няма нужда от кой знае какви дълги болнични престои. Има и късметлийки, дето си раждат естествено бързо, лесно, без един шев и са "бомба" след час-два, само малко да си починат. Еми такава жена, защо след още няколко часа пък да не си отиде у тях наистина? Както четеш - те консултант по кърмене могат да ти пратят у вас сред нощ, че ако изкървиш нещо, или ти призлее - екип няма да пратят ;) Естествено, с адекватно оборудване, не кЪт нашите линейки де. То и за секциото, като чета Кати - същата работа е. Ей нея 10 дни я боляло, че първите 5 доста, пък мисли, че в България няма лекари, които "да вдигнат" раждала оперативно жена като "колегите в Англия" - за нула време... Та, на нея като й е било зле - ОК, да стои в болница. Аз на 20-я час след секцио, като си взех душче и повече нощница не съм обличала, та даже се смъкнах пред болницата да пия капучино и да пална цигарка  :lol: - е, за к'во да стоя 4,5, или повече дни? Нито нещо ме заболя, та на 7-я ден на домашната спалня една колежка на мама ми извади конеца, че много бързо ми зарасна корема и взе да ми опъва този конец.

Казвам единствено, че ако се спрем на някакъв задължителен минимален престой, на общо основание за всички - то следва да има такъв по някакви чисто медицински причини, някакви задължителни манипулации за бебета и майки, които се правят все едно как е минало раждането. Което със сигурност не е 3-4 дни, особено пък за естествените раждания. Та престой над "програма минимум" - за мен следва да е наистина по индивидуална преценка на лекаря за дадена родилка и бебе и ако наистина има нужда. Ако няма - да ги изписва по живо по здраво и толкова. Да си призная, ако бях раждала в местното държавно АГ и се чувствах така, както се чувствах - брой, че съм се самоизписала на 24-я час просто. За какво като ми е добре - да отвися няколко дни, че в обща стая с още 3-4 родилки, с бебета, някой да ми охка денонощно, да реват деца, да се влиза и излиза постоянно, банята на етажа нали (едва ли работи) и пр. "прелести". И да седиш там ей така "за спорта", че толкова дни им била пътеката по. Да не мислиш, че друго има като причина, да задържат толкова време, родилки в моето състояние тогавашно ;) При реална нужда - не 4 и 14 и 40 дни да те задържат - нормално. Иначе, в България специално, тези "минимални престои" са зададени нормативно, не по медицински съображения в доста случаи и на лекарите е отнето правото всъщност - на лична преценка за всяка от пациентките им поотделно. Изписват те по-рано - не им плащат пътеката. Често го казват и на самите пациенти де, молейки ги да проявят разбиране към ситуацията и да не натискат за изписване по-рано, понеже така и така, а не че нещо не им е наред.
« Последна редакция: Юни 15, 2015, 08:37:54 am от Jbrul »
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Re: Тема на бременните №94
« Отговор #915 -: Юни 15, 2015, 10:05:10 am »
Момичета, аз само да се отчета - почнах магнерот 3 по 2 и след лежане цял ден вчера, днес съм по-добре, няма контракции. Принципно и док каза, че са нормални, ако няма болка и не са прекалено чести :) 
По въпроса за престоя след раждане и колко е , бях много приятно изнендана, когато една приятелка ми каза, че в Германия се стои 1-2 дни, но после те посещава лекар, който ти помага и учи в къщи. Де да беше и тук така... Нямаше изобщо да стоя в болница, ако не се наложи...
Прекрасна седмица на всички.  :bighug:
*
Re: Тема на бременните №94
« Отговор #916 -: Юни 15, 2015, 12:47:27 pm »
Здравейте,момичета.Бременна съм в 13седм.и 3дни след ИКСИ.Все още ме е страх да повярвам,че се е случило най-накрая и да се зарадвам истински на бремеността си.Засега всичко е наред като изключим ранния БХС-висок възрастов риск за болест на Даун.Но заключението на генетиците е,че трябва да се направи втори БХС м/у 15-19г.с.На ехографа всичко изглежда добре и в норма,затова си мисля,че бебчето е здраво.В началото към 8-9та седм. имах зацапване,което отмина.Нямах нито гадене,нито повръщане.И досега нямам(за мое щастие) :).На 29-ти Юни съм на преглед за да видим пол.Броя дните до всеки следващ преглед. :)


*
Re: Тема на бременните №94
« Отговор #917 -: Юни 15, 2015, 13:08:56 pm »
Добре дошла, Грейси! Лек и пухкав финал ти пожелавам. Не знам на колко години си, но според лентичката с мъжа ти сте близо 20 г заедно, което ме навежда на мисълта, че си около 40. Моя близка приятелка роди април месец здраво и красиво момиченце.При тях положението беше същото - висок риск от Даун. Като лекарите са й обяснили, че най-вероятно това се дължи на напредването на възрастта ( тя е на 39). Не се тревожи, ако лекарите видят нещо притеснително на ехограф ще ти направят амниоцентеза. Ако си много притеснена, защо не пуснеш Пренатест( мисля че така се казваше). Ако не се лъжа petqni си беше правила такъв. Не се тревожи. Вярвам, че всичко ще бъде наред.
Лили, радвам се че всичко при теб е нормално вече. С теб вървим горе долу на едно така, че дръж фронта :bighug: :bighug: :bighug:


Всеки миг е още един шанс...
*
Re: Тема на бременните №94
« Отговор #918 -: Юни 15, 2015, 13:34:22 pm »
Сис, стискаме ръце. :-)

В Германия не те посещава лекар у дома, а акушерка. Първите две седмици всеки ден, после - само при нужда (аз моята не съм я викала повече). Не е и необходимо да е лекар. Да не говорим, че по въпросите за кърменето, акушерката има повече познания.

Грейси, високият възрастов риск е нормален. Твоят гинеколог не коментира ли с теб изследванията? Той ще ти обясни.

*
Re: Тема на бременните №94
« Отговор #919 -: Юни 15, 2015, 13:53:15 pm »
Синеочка,на 38години съм в момента,а на изследванията пише,че към датата на термина ще съм на 39г.и 3м.Да,знам,че при по-високата възраст се увеличава риска.Затова и са го изчислили толкова висок-1:150.Но се надявам всичко да е наред.
« Последна редакция: Юни 15, 2015, 13:54:55 pm от greisi »