0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Аз пък мисля, че и двата варианта и електронния и традиционния - по пощата трябва да се съчетаят. Дайте електронния адрес на БТВ да ги залеем с подписаното с имената ни писмо на Зачатие. След второто ще спрат да ги отварят, но пък ще им задръстим пощата и ще трябва да ги трият. Докато се чудят кого да натоварят с тази мисия може пък да се сетят какво са сътворили. И адреса на БТВ дайте и ще им изпратя и на хартия писмо с обратна разписка. Няма да го отворят, но пък ще трябва някой да ми се разпише на обратната разписка. Ако всички пуснем писма с обратна разписка този който ги разписва може и да се изкуши да прочете поне едно и да се замисли. Всъщност бих изпратила комплект от писмото на Зачатие, преписката на Мишанта с Векилска и неизпратеното писмо на Jbrul. Писмата са прекрасни. Пък тези дето са на хартия може да са адресирани до "Господари на ефира" или поне част от тях. Да ги видим стиска ли им да бъдат такива. И докато БТВ все още са заети с разчистване на електронна и хартиена поща писмото на Зачатие може да се публикува в някой от най-четените ежедневници съответно с коментар за реакцията или липса на такава от страна на БТВ. Имам приятелка във в. "24 часа". Вярно от години не сме се чували, но някъде имах неин служебен имейл, а и мисля че и телефона й мога да намеря. Мисля че темата ще я заинтригува първо защото виждам че пише на здравна тематика и второ защото ще й разкажа че и аз съм една от тези 270 000 български жени и още толкова мъже борещи се да дадът живот и любов на дете. Ако ми разрешите да я търся от името на Зачатие в случай че я открия ще й дам тел. за връзка какъвто Зачатие ме упълномощи да дам. Докато бяхме съквартирантки и приятелки остави у мен впечатление на точен и обективен човек и вярвам че е такъв журналист. А и по някаква ирония инициалите с които се подписва са ЛФ, тъй като моминската й фамилия е Филипова и някой от почетателите на Людмила Филипова може да се подведе и зачете. Разбира се нищо не мога да обещая от нейно име, но от свое обещавам да направя всичко възможно да я издиря, ако получа зелена светлина от Зачатие.
Извинявайте, но не можем да разчитаме на морала на работещите в БТВ чрез  писма и подписки.
За тях най-важното е гледаемостта, което е равнозначно на скандалността или наситеността на жълтото.
Ако не е възможно да бъдат осъдени за морални щети(а предполагам, че те имат много добри адвокати), можем да се обърнем към конкурентаната телевизия, за която ще е много изгодно, струва ми се да направи конкурентно предаване или филм. Или поне може да помислим в такъв аспект на нещата.

НАС НИКОЙ БЕЗ РЕПРОДУКТИВНИ ПРОБЛЕМИ НЯМА ДА НИ РАЗБЕРЕ!
*
alia_alia Позволи ми да не се съглася, само с последното ти изречение. Аз самата познавам много хора, които нямат репродуктивни проблеми, някои са много млади и дори още не мислят за деца, но споделят изцяло мненията на всички ни в този форум. Хората разбират, ако и да нямат такива проблеми - стига да им бъде обяснено точно, ясно и коректно за какво става дума. За мен греха на "Бтв" и някои други е именно в това, че дезинформират, с което провокират такава обществена реакция на неразбиране.

Трудното е в случая, да се намери начин, да бъде информирано обществото коректно по тези въпроси, на фона на целия бълвоч който се лее по темата - изопачено, жълто, невярно...

И да ги съдим и да спечелим, пак ще е "жълта новина" и фокусът няма да е върху самия проблем, ами върху пикантерията окло него. Лично мнение, разбира се.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

alia_alia
И да ги съдим и да спечелим, пак ще е "жълта новина" и фокусът няма да е върху самия проблем, ами върху пикантерията окло него. Лично мнение, разбира се.
Абсолютно вярно!
Да си спомним кой беше катализаторът на обществените настроения, когато се дискутираше създаването на Фонда за АР. Скандалното изказване на депутата. АКо не беше то, може би нямаше да се стигне до толкова широка обществена подкрепа.

А аз съм убедена, че никой не може да усети емоцията и всичко през което минаваме, ако не го е изпитал. Едно е да ти разкажат как боли зъб, а друго е сам да усетиш болката.
*
alia_alia Разбира се, че когато си изпитал нещо на гърба си, усещането е по-различно, отколкото ако не си го преживял лично. Не оспорвам тази теза, би било идиотско.

Но разбирането за нещо, не е равнозначно на усещане за същото нещо. Не ми е необходимо да съм настъпила противопехотна мина примерно и да съм оцеляла след това, че да съм твърд привърженик на унищожаването на въпросните мини. И кит не съм убивала и не бих, ама бих убила всеки, дето посяга на това животно, или на тигър, или... В света има безброй болки и проблеми, не може да очакваме всеки да е преживял всичко и само тогава да го разбира. Има достатъчно хора с разум и чувствителност, способни да разберат проблемите на двойките с репродуктивни проблеми примерно и да им окажат цялата си искрена подкрепа, по всякакъв възможен начин, ако тези хора бъдат осведомени коректно за какво става въпрос. Това казвах.

За мен лично, големият въпрос е, как обществото да бъде осведомено по темата с факти, истини и без жълтини и вярвам, че ако това се случи някога по някакъв начин - обществото ще ни подкрепи. Естествено не съм толкова умна, че да съм измислила начина за това. За съжаление.

Ти спокойно би могла да кажеш, че и аз не разбирам проблема, защото не съм преминала през всичко това, през което са преминали и преминават повечето от вас тук. Да, аз чаках за бебе няколко години, но това чакане беше единствената ми "драма" и патило. Нямаше тежки диагнози, поредица скъпи и болезнени манипулации, неуспешни опити ин витро, биопсии, промивки, пак опити, пак неуспех... Давам си сметка за това, че на мен ми се "размина по тънкото" /поне засега де, нямам гаранции, че това бебе ще се роди живо и здраво/, но колкото и да не ти се вярва - разбирам проблема, въпреки, че вероятно не го усещам точно като другите тук. По обективни причини.

Това, че ме е "наболял зъб", а не да ме е "скъсвал от болка до умиране" обаче, не значи, че не съм съпричастна и по-малко се вбесявам и ме боли от всеки удар и помия изсипваща се върху вас/нас. Може и да не ми вярваш, но е така. И съм убедена, че е така и за много други хора, без подобен проблем - просто на тях няма кой да им обясни човешки и точно детайлите. А някакви скапани медии ги манипулират, незнайно за чии интерес....
« Последна редакция: Октомври 04, 2010, 14:38:02 pm от Jbrul »
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*

    mishanta

  • *
  • 7232
  • Не пропускайте профилактика при мамолог! Важно е!
Така, получих нов отговор от Мариана Векилска!
Този диалог не води до нищо, прекратявам кореспонденцията с нея
като и изпращам копие от официалното писмо на Сдружение Зачатие!
Подписано с името ми като член на Сдружението!

Ето и нейния отговор-



Отново смятам, че не сте права и гледате едностранчиво. Не веднъж сме показвали и другата страна на въпроса - и във филми, и в репортажи - мога да ви ги посоча по дати в годините назад, но това е друга тема, която няма място в проблемния филм на Миролюба. Когато става дума за липсата на контрол и регламент и грозно отношение от държавата към един така важен въпрос, не трябва да се измества акцента. И колежката ми го е поставила много точно, иначе проблемът се размива. Казвам Ви го от професионална гледна точка, не я защитавам - така бих постъпила и аз ако правех такова разследване.
Представете си, примерно, разследване за търговията с органи, в което се разглеждат и проблемите на нуждаещите се от трансплантация - това, че чакат, че няма поддържащи лекарства и т.н. - просто двете неща са си две отделни теми и два отделни проблема, които, събрани в един филм, губят смисъла и тежестта си!
Така е и в случая, който коментираме - опитайте се да погледнете по-обективно и ще се убедите, че филмите са в услуга на хора, като Вас и такива, на които им предстои да изпаднат в такова положение!
 
С уважение
« Последна редакция: Октомври 04, 2010, 15:01:51 pm от mishanta »
Благодарение на Вас съм Майка :flower: :flower:
Димитър 07.11.07 и Калина 21.10.09
:heartbeat: :heartbeat:

* Чувствителните хора живеят върху върха на пръстите си, за да не притесняват никого.
Прекосяват живота без да вдигат шум, защото целият шум е вътре в самите тях *


:eat: Рецептурник на майсторките в Зачатие :)
*
Ииии какво "уважение" само!!! През панталоните и без вазелинче  :lol:

Егати професионалистките, разбИИ'ш ли - разглеждало се само едната част на проблема в един филм, не можело и двете заедно. Алоооооу Векилска и Бенатова, пуснете си "Нешънъл джиографик" бе момичета, ония "некадърници" там, точно снощи излъчваха филм за търговията с органи и представяте ли си колко "непрофесионално" - бяха засегнали и двата аспекта на проблема?! Цъ цъ...горкият канал нали, какви тъпанари и непрофесионалисти бачкат там и не знаят кое как се прави :(

Заради ужасната и висока вероятност от безконтролното донорство на яйцеклетки, да се родят деца, които след години да влязат в кръвосмесителна връзка помежду си без да знаят, на тези "топ-журналистки" им давам съвсем безплатна идея за филмче, на същатата тематика.
При това ще имат бонуса, да си заснемет реалните последствия от подобни практики и , за да не се разкарват надалеч - просто да идат до "Факултето" - материал има за 10 филмчета по въпроса. Даже няма да се налага да ги насосвате нещата този път, те са си така едно към едно, само снимате и отгоре коментарче ;) Ама няма да посмеете ми се струва драги дами "журналистки", защото ще ви налазят една камара фондации, неправителствени организации и пр. субекти с дебело външно финансиране, Български Хелзински Комитет и ще ви разчекнат, че вашият филм е дискриминационен, обиден за въпросното малцинство, посегателство върху неговите вековни традиции и самобитност / да се ражда на 12 от близки роднини/ и пр. И не ви стиска, много ясно.

Друго си е да вършееш тръни върху главите, нервите и болките на една по-малобройна група хора, които не са примитиви и разполагат с една-две организации за защитата си, финансирни на принципа: "кой колкото може от джоба си"...

Ай сиктир драги зрители!
« Последна редакция: Октомври 04, 2010, 15:33:12 pm от Jbrul »
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*

    Dolphin

  • ***
  • 294
  • So Long, and Thanks for All the Fish
Отговорът на БТВ може да бъде до някъде приемлив, ако си затворим очите за личните нападки и препратки на МБ към жените с репродуктивни проблеми. Ако се абстрахираме от фрапиращия проблем, че недостоверната и непроверена от медията информация е изложена емоционално, съответно и непрофесионално. Не мога по никакъв начин да приема, че е допустимо да се позволяват твърдения като това, че жените, които искали да ползват чужди матки, нямали не матки, а мъже, били всичките над 43 и какви ли не абсурдни твърдения, изпълнени с неизмерима злоба. Засягат се две теми, много грозно и много дълбоко се преплитат и размиват, за каква точност говорите? Нека те погледнат обективно, защото въпросната журналистка НЕ отразява обективно.
Kìyevame ulte Eywa ngahu.
Re: Хляб и зрелища или информация и подкрепа? i
« Отговор #68 -: Октомври 04, 2010, 15:53:18 pm »
При този отговор от бтв неможе да се очаква нищо повече. Те са прави, филма е супер и точка по въпроса  :x
 Били професионалисти... Да бе да...Как не ги е срам?!

Може би alia_alia  е права да се потърси друга ТВ с по-човешко отношение и където да се обяснят нещата каквито са в действителност и то тук в България.
« Последна редакция: Октомври 04, 2010, 15:55:01 pm от Надеж »

*

    mishanta

  • *
  • 7232
  • Не пропускайте профилактика при мамолог! Важно е!
Ето писмото ми -
"Не, не гледам едностранчиво, а и няма как да бъде така...
Сдружение "Зачатие" на което съм член направи много в последните години
за да може обществото да погледне на нас по-друг начин.
Постигна промяна в мащаби в които дори не смеехме да мечтаем,
Създаде се Фонда за асистирана репродукция, хората заговориха за проблема спокойно.
Стерилитета  вече не е етикет, а просто диагноза, която се лекува!
След филмите за които говорим, всичко по-горе изброено от мен се върна години назад,
защото истината как това се случва в България не бе показана обективно, а едностранно- жълто, манипулативно, грозно и противно!



Заставам зад всяка дума в отвореното писмо о на УС на Сдружение Зачатие!
Което представям на вашето внимание-




 "Уважаеми дами и господа от телевизия бТВ,

Ние от Сдружение Зачатие - първата организация на хората с репродуктивни проблеми в България - се обръщаме към вас, за да изразим своето недоволство от грубото и некоректно отношение, демонстрирано от екрана на националната медия бТВ спрямо хората със стерилитет. Онези, за които единствена възможност да имат свое дете е асистираната репродукция - ин витро, ИКСИ, а най-вече онези, които се нуждаят от донорска програма. Това унизително отношение към болката на тези хора беше демонстрирано чрез по-голямата част от кадрите и коментарите във филмите на г-ца Бенатова "Каталог за деца" и "Донори на гени", излъчени за първи път случайно или не на 12 юни 2010 г от бТВ в рубриката БТВ Репортерите.
На същия този ден, Сдружение "Зачатие" организира Деня на Репродуктивното здраве - най-мащабното събитие в тази област, организирано в България, което е изцяло посветено в помощ на пациентите и на което бяха поканени и присъстваха репортери от бТВ.

И в двата филма на г-ца Бенатова са използвани брутални за емоционалното състояние на хората със стерилитет кадри - кори с натрошени яйца, бройлери, поточни линии, проститутки. Решение на проблемите не се дава, търси се евтина сензация и скандализиране на обществото, както и манипулативно се изкривява представата на обществото за същността на асистираната репродукция и метода ин витро. Вместо да се използва огромната популярност на медията за ограмотяване на обществото по този все още непознат за болшинството хора аспект, вместо да се внушава толерантност и съпричастност, филмът насажда страх и омраза. Вероятно ще кажете, че няма посочени конкретни обекти, конкретни центрове, чието достойнство да е засегнато, но уверяваме ви че петното, което този филм хвърли върху всички хора, борещи се със стерилитета, е огромно и трудно ще се измие. Целта на медиите би следвало да бъде вярно и обективно представяне на информацията, която да бъде проверена. Вместо това, г-ца Бенатова ни демонстрира своето невежество по темата и манипулативни умения.

Борбата на 270 000 двойки за дете е тежка и трудна - емоционално и финансово. Освен борба със заболяването, в нашия случай това е и дълга борба с предразсъдъците и негативизма на обществото, заклеймяващо в общия случай жената, която не може да роди. Сдружение Зачатие постигна много през последните години в много насоки - от финансирането от държавата на голяма част от процедурите за асистирана репродукция до драстична промяна в познаваемостта на проблема, информираността, отношението на обществото към стерилитета и неговото лечение. Подобни необмислени и търсещи зрелищност и скандал репортажи ни връщат години назад и не помагат с нищо борбата на тези хора - напротив, правят я много по-трудна. Решението за ин витро е силно емоционално за повечето двойки. Още повече - решението за процедура с донорски яйцеклетки или сперматозоиди. Такова решение във всички случаи е взето, след като са изчерпани всички останали методи и е единственият останал възможен начин за конкретната двойка. Това решение не е лесно от емоционална гледна точка, а дълго обмисляно и в повечето от случаите взето, след като на двойката и е отнело доста време да узрее за него. В този аспект, сравняването на донорството на яйцеклетки с търговия с бройлери и проституция, което г-ца Бенатова се опитва да внуши от екрана по изключително нечистоплътен начин, е грозно и манипулативно. От юли 2007 г, у нас е в сила Наредба №28 на Министерството на здравеопазването, която регулира дейностите по асистирана репродукция. Тази наредба регламентира  ин витро процедурите и донорските програми.

Вашата медия винаги досега е отразявала обективно, адекватно и навреме проблемите, с които сме с сблъсквали. Много решения сме търсили и намирали заедно. От ефира ви през годините са показани изключително стойностни репортажи, филми и дискусии и ние дълбоко оценяваме професионализма на хората, които ги правят.
От сърце се надяваме, че ще вземете под внимание нашата обида и недоволство и ще продължите да бъдете опора и основен обективен източник на информация за хората, които ви вярват и разчитат на вас.

УС на Сдружение "Зачатие"





с уважение Мария Везарова
член на Сдружение "Зачатие



Благодарение на Вас съм Майка :flower: :flower:
Димитър 07.11.07 и Калина 21.10.09
:heartbeat: :heartbeat:

* Чувствителните хора живеят върху върха на пръстите си, за да не притесняват никого.
Прекосяват живота без да вдигат шум, защото целият шум е вътре в самите тях *


:eat: Рецептурник на майсторките в Зачатие :)
*
Мише, това писмо дали ще им изясни нещата? Те тия от Зачатие са коне с капаци и гледат едностранно на нещата. Лекарите, които лекуват стерилитета също. Въобще ние сме много глупави и ограничени или емоционално или професионално и изобщо не можем да разберем гения на госпожица Бенатова да ни покаже истинската страна на монетата, нищо че нейната монета е фалшива та чак дрънка. Филмът не е правен за нас, ние не можем да го разберем, Той е предназначен за хейтърите, които ако не гледат зрелища, проституция и скандал - превключват канала. Освен това такива филми се правят много лесно. Нулева фактология и запознаване с тематиката, но яко мръсотия и смрад, да не би случайно драгият зрител да му доскучее, да му се наложи да прояви съчувствие, разбиране или възхищение към нещо или да му се наложи да мисли, важно е да се храни омразата и да го гледа масата.
« Последна редакция: Октомври 04, 2010, 16:13:21 pm от cygnus »
*

    mishanta

  • *
  • 7232
  • Не пропускайте профилактика при мамолог! Важно е!
Дони, така е!
Но знам и друго, всеки има право да получи помощ.
И не вярвам, че повърхностните хора които слагат прът в това, ще вземат превес!
За мен е важно, всеки който ме е потърсил с молба да му помогна,
с информация, опит или споделено да знам, че съм го сторила!
Аз с това ставам, и с това лягам!
Това е моята лична, малка и нищожна мисия сравнена с тази която вие поемате на плещите си!
Благодарение на Вас съм Майка :flower: :flower:
Димитър 07.11.07 и Калина 21.10.09
:heartbeat: :heartbeat:

* Чувствителните хора живеят върху върха на пръстите си, за да не притесняват никого.
Прекосяват живота без да вдигат шум, защото целият шум е вътре в самите тях *


:eat: Рецептурник на майсторките в Зачатие :)
*
Писмото на УЗ на Зачатие е много силно, точно и напълно съвпада с позицията ми! От цялото си сърце благодаря ! Момичета, страхотни сте! :youwoman: :youwoman: :youwoman:
Мишанта, много искрено, емоционално и въздействащо е и твоето послание!
НО...
Не знам!
Мариана Векилска мен лично ме интервюира относно отпадане на възрастовото ограничение от 43 години и ми се видя един ангажиран, професионален и свестен журналист, направо не мога да повярвам, че е отговорила това на Мишанта, както и че е заела такава позиция по случая.
След като дори тя е отговорила така съм напълно обезнадеждена относто промяна в позицията на BTV.
*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
Танита, теб те интервюира друга журналистка, струва ми се.
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

Момичета, благодаря ви за цялата енергия и усилия,които сте вложили и продължавате да влагате, за да може да се борим за нашите дечица.

Няма да излезем на глава с журналистите, чета, гледам и всеки ден все повече се убеждавам, че са коне с капаци и капацитет никакъв, нито като журналисти, нито като хора.
*

    sixsens

  • *****
  • 4138
  • Благодаря ти, докторе!
Злати много се палиш, пази се ... не ме разбираш ..., но аз теб да.
Под нашето извинение, не казвам да се изтипосаме и кажем "Извинявайте, уважаеми хора с проблеми, че МБ ви разказа играта", а по тънък и деликатен начин да си кажем своето и да се извиним за глупостта човешка. Не директно, не арогантно, не нахално.
Всъщност, Наде, не си схванала основната ми мисъл. Не се паля хич даже, просто ми пука и искам да дам и друга гледна точка, пък някой може и да се замисли.
Явно не схващате, че не-директно и не-нахално няма да стане. Понякога много наивност има тук...не е добре това. Ето, поредното писмо на Векилска. Нали не си въобразява някой, че тя отговаря на ОФИЦИАЛНО отворено писмо към МЕДИЯТА, без разрешението и одобрението на ръководството? Да не мислите, че самосиндикално ей тъй е решила да драсне 5 реда в отговор? Хайде моля ви се, осъзнайте се.
Искрено се надявам, че ръководството на Зачатие внимателно обмисля ситуацията и ще постъпи по най-разумния начин. Честно да ви кажа, да пращаме писма не ми се струва много ефективно. Кой ще разбере за тия писма? Хората ли? Някой ще им ги прочете ли, какво? От ясно по-ясно е, че БТВ не смята, че са допуснали грешка....за втори път им се случва по отношение на нас...Позицията си трябва да заявим твърдо, аргументирано и с подкрепа от лекари, не разбирате ли? Иначе пак ще излезем хленчещи откачалки, разберете. Писмото е много хубаво, но е емоционално. Не ме разбирайте погрешно, но....хленчим. Мисля че е нужно малко по-агресивно да си отстояваме правата. Съжалявам, че го казвам, но трябва малко да се промени политиката ни в това отношение. Не казвам да сме арогантни и нагли, а твърди и непоколебими. Само така се постигат нещата. Нека не се заблуждаваме.
Надявам се, че няма да има обидени след поста ми. Извинявам се предварително, ако някой се почувства засегнат. Просто споделям мнение, с което се надявам да помогна. Как беше..."две глави мислят повече от една", нали?
Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!     
ПО-ЛЕСНО Е ДА СЕ БОРИШ ЗА ПРИНЦИПИТЕ СИ, ОТКОЛКОТО ДА ЖИВЕЕШ СПОРЕД ТЯХ!!!
А видяхте ли това (извинявам се, ако е коментирано вече), но аз сега попаднах на него http://www.blitz.bg/news/article/88686
Може би утре ще изложа собствения си коментар.
*
Samurai и това видяхме и много подобни видяхме...и Миролюба ги е видяла и ги "възпя" във филми даже.  :?

Всъщност, съвсем права е sixsens - няма да стане с "мекото и културното". Все пак, от какво правят гледаемост телевизиите примерно? От добър тон?
Те ще изливат помии значи, а някой насреща ще им обяснява възпитано, или опитвайки се да им предаде личните си емоции какво вършат и колко е погрешно то... дреме им на тях /казано на народен език/.
Не може да им се пада до нивото естествено, на нистина по-остър тон и език - може да дадат по-добър ефект. Всеки човек в този форум разбира и съпреживява писмата, които бяха изпратени, но дори само по рекциите на Векилска е ясно, че те не я доксват по начина по който ни се иска. Хем е майка на две деца, не някоя буйна тийнейджърка да кажеш...

Понякога хората и обществото като цяло, имат нужда да бъдат "яко разтърсени", че да обърнат внимание и да схванат какво им се говори. Рядко това може да се постигне с учтив тон и емоционални думи, независимо колко са истински и верни.
Неприятно е да го призная, но редовите граждани, четейки дори официалното писмо на Зачатие - ще го приемат така, както биха приели протест на еди коя си мюсюлманска организация, че едни девойки се чувстват засегнати, понеже не им давали да ходят забрадени на училище.
Поредният протест на някого за нещо, учтиво написан, протоколен, незасягащ ги лично, извън кръгозора на битовите им грижи  - сметки за ток, първокласници, храна, парно...
 
На никого животът не е лесен в нашата държава, проблеми и трагедии - навсякъде, вниманието на обществото към нещо, не може да бъде привлечено ей така, само с едната справедлива кауза. Още по-малко подкрепата му.

Както стана и с Фонда, ако си спомням правилно. Разговори, разговори и един хубостник се изцепи за "ин виво" и как ще ни направи деца и...цялата държава и общество зажужа тогава: "абе как така няма пари за това бе?!!!" И хоп - има Фонд за асистирана репродукция. Не, че само това беше причината, но тогава обществото разбра, заинтересува се и "натисна" в полза на подобно решение.

Не сме дорасли още като хора, като държава, като...каквото се сетите, че да си говорим учтиво и да си решаваме проблемите културно. Казвам го с огромно съжаление. От учтиво, по-учтиво писахте на "Бтв", колкото да уведомят всички ни, че филмите са си съвсем ОК, ама ние като банда идиоти - просто не го схващаме.
Ами някой да вземе да им каже, че  ТЕ са банда идиоти и да се обидят на свой ред и да вдигнат пушилка, та покрай тях - хората да чуят и нас. Явно това е решението.  :?


НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*

    mishanta

  • *
  • 7232
  • Не пропускайте профилактика при мамолог! Важно е!
Моята кореспонденция не спира, но е крайно непродуктивна,
не съм и очаквала друго, отговорих...
Тези дни няма да имам достап до интернет.
 
Ето писмото-


Запозната съм с писмото, но не разбирате ли - не става дума за това, как се случват нещата в България, а за това, че паралелно с нормалния процес, се допускат неща, които са неморални и престъпни.
Какво отрича сдружението с това писмо, че такива неща се случват ли? И защо се чувства обидено - честно казано това е поведение на "ощипана мома".
Пак Ви питам - какво общо имат проблемите на трансплантираните българи с незаконната търговия на органи? Същото, което е общото между хората с репродуктивни проблеми и незаконното и безразборно търгашество с биологичен материал. Все едно трансплантираните да протестират, че показваме как се случва незаконната търговия и се спекулира с човешката безизходица.
Точно затова се стигна до случая с 62-годишната русенка - допусна се човешки експеримент, който доведе до това, че жена, която отдавна е загубила репродуктивните си способности (като не се е възползвала от тях докато ги е имала), не успя да износи двата ембриона и единият загина, а развитието на другия е неясно. Винаги има риск една бременна да загуби плода, но поне трябва да е в детеродна възраст и способна да го износи, а не жена, психически неуравновесена, на която й е щукнало, че иска дете, след като родителите й са починали и няма вече за кого да се грижи. И след като й е било отказано осиновяване по обективни причини. Ето за тази липса на контрол говорим. И за това, че няма да има последици за лекарите, извършили незаконна процедура - чии са тези яйцеклетки, кой е извършил манипулацията - за никого няма последствия от пълната безотговорност към бебетата, които имат право на нормален живот и на това, да растат здрави без увреждания. Утре и някоя 90 годишна баба ще реши, че това е нейно право - не става дума за права, а за природа. Защото и неродените деца имат права - тях кой ще защити?



Аз не съм пациент на клиниката направила този експеримент и не нося отговорност за ничии друг морал освен моя!
Но вие носите, защото медиите са голяма сила, а показахте проблема повърхностно, 
не задълбочено с конкретни имена, фактологогия и познание!
А това поредно ваше писмо, показа как добре адвокатствате на авторката на филмите,
вероятно сте и помагали при създаването им, или заедно сте чели наредба номер 27,
която регулира Асистираната репродукция у нас!
Ние можем да си пишем безконечно, но сме на диаметрално противоположни мнения,
а аз няма да променя своето!
В едно съм сигурна, ще направя всичко възможно поне в моя собствен кръг от приятели и близки,
думата инвитро, донорство, и заместващо майчинство да са понятни по-начин който не обижда!

Успешен ден!

Благодарение на Вас съм Майка :flower: :flower:
Димитър 07.11.07 и Калина 21.10.09
:heartbeat: :heartbeat:

* Чувствителните хора живеят върху върха на пръстите си, за да не притесняват никого.
Прекосяват живота без да вдигат шум, защото целият шум е вътре в самите тях *


:eat: Рецептурник на майсторките в Зачатие :)
*

    Ganka

  • *****
  • 5926
  • мама и леля на ангелчета
Мдааа, Мише, говорите си на коренно противоположен език и никога няма да се разберете :?
Ето затова не вярвам, че бтв ще помогнат и ще излъчат обективен материал :(
Обещах на Лили:)
 
"... Защото, ако има някаква утеха в трагедията да изгубиш любим човек, тя е в необходимата вяра, че може би така е по-добре.
""Вещицата от Портобело", Паулу Коелю