0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Диагноза -азооспермия
« -: Август 08, 2007, 11:00:33 am »
Здравейте, имам нужда от вашата помощ, защото не знам накъде да поема...
след около 6 месеца опити за бебе започнахме с изследванията и резултатите на спермограмата ни зашеметиха. Направихме я обикновена, защото не очаквахме проблеми при него - по принцип аз страдам често от всевъзможни възпаления - анаеробни инфекции, гъби и т.н и мислех, че ако има проблем, то ще е у мен...

Резултатите от спермограмата са следните: Заключение"Azoospermia" и "Нативно и след центрофуг. не се наблюдават сперматозоиди". Другото, което е дадено като информация е: време на втечняване в лаб. условия 20 мин (<60мин), цвят: сл. кост, обем:3,0 (2,0-6,0мл), pH N(7,2-7,8), вискозитет 0 (0,1,2,3); 5-6 бактерии.

Не можах да прочета всичко по тамата, защото не съм очаквала подобно развитие на нещата, шокът е голям и някак просто не възприемам, не мога да осмислям голям обем информация  8O Имам нужда от простички напътствия какво да направя и къде да отида, както и от кураж, че ще имаме собствени деца... Живеем в София.

Моля ви помогнете ни да намерим пътя към нашето бебе!
 8O
*

    Мели

  • Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
  • Timeo Danaos et dona ferentes
Re: Диагноза -азооспермия
« Отговор #1 -: Август 08, 2007, 11:30:53 am »
Ще се опитам да ти дам прости указания, макар това да не е лесно при такова заключение.

1. Повторна спермограма, при спазен срок на сексуално въздържание и в специализирана клиника. Това се налага, за да се изключи лабораторна грешка, случаен резултат, лош момент при първото изследване (болест, шофиране и т.н.)
2. Преглед при уролог и да се уточни вида на азооспермията (ако се потвърди при повторното изследване)
3. Консултация с генетик, за да се изключат вродени проблеми
4. По преценка на уролога или на ембриолога - посявка от еякулата или от друг секрет (простатен, уретрален), тест за хламидия и микоплазма/уреаплазма, и ако не е направено досега, да се изключи сифилис, ХИВ, хепатит и т.н.
5. Да се видят нивата на основните хормони, имащи отношение към сперматогенезата
6. Това е първо - намерете си лекар, който да ви насочва. Вероятно няма да се наложат всички гореизброени изследвания.

Разбира се, кураж, прочети в този форум - има поне няколко души, които са тръгнали от азооспермия, а вече имат деца или имат открити сперматозоиди при биопсията, или е стимулирана сперматогенезата до стадий, който позволява асистирана репродукция.


"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
*
Re: Диагноза -азооспермия
« Отговор #2 -: Август 09, 2007, 20:48:22 pm »
Здравей Роксан, мъжа ми също е с азооспермия, ние също бяхме в шок, абе ужасно беше в на4алото  :balk_146:
Най-тъжно ни беше, 4е няма да можем да си направим бебе сами, а ще трябва да ходим по лекари за да ни го "правят". После намерихме този форум, из4етохме по4ти вси4ко по въпроса, а което не разбирахме- питахме и винаги намирахме отговор. След известно време така свикнахме с проблема, 4е сега не можем да си представим как обикновените хора ве4ер си лягат, правят любов и хоп- след месец бременност, а ний сме по-специални, за нас ще се грижат специалисти и ний ще сме свидетели кога и как е станало нашето бебе.
Така 4е не се притеснявайте, колкото по-скоро приемете съществуването на проблема, толкова по-бързо ще намерите на4ин да се справите с него.
Родителите на мъжа ми / след като им обяснихме 4е той няма сперматозоиди, 4е има малки топки и разширени вени на тях- вси4ко най лошо наведнъж/ продължават да вярват 4е той ще може да си има деца по естесвен на4ин, отказват ни всякаква морална и материална подкрепа, защото те били ходили на гледа4ка, която казала 4е той бил уро4асан и след 2 години щели да минат уроките и тогава щели да му се възвърнат сперматозоидите.
Направих много усилия да му внуша, 4е това са пълни глупости и 4ак след прегледа му с д-р Мели / м/у другото Мели, дали сте си говорили и какво не знам, но много се промени моето мом4е към по-добро :) /
той разбра сериозносста на проблема и на4ините да се справим с него :)
Така 4е излизайте от шока по-бързо, направете си изследванията и нещата ще си дойдат на мястото.
Успех  :bighug: :bighug: :bighug:
Мама на две безценни бебета, отишли в Рая (2014 и 2015). И на едно игриво, космато и мъркащо Мяу-мяу.

Чакаме те, скъпоценно бебе!
*
Re: Диагноза -азооспермия
« Отговор #3 -: Август 09, 2007, 21:38:30 pm »
Мели е изброила основните неща. Искам да допълня към прегледа от уролог евентуална биопсия за да се провери дали има сперматогенеза и дали ще се отлрият в тестисите сперматозоиди, дали е обструктивна или необструктивна азооспермията. Оттам насетне се действа според ситуацията. И никакво отчайване, наистина е трудно да се приеме, че за нещо толкова естествено ни се налага да преминаваме през толкова перипетии и емоции, но надежда има винаги и методи за лечение също!
Успех!  yahoo_17
Re: Диагноза -азооспермия
« Отговор #4 -: Август 10, 2007, 12:07:34 pm »
Благодаря на всички ви за куража, който ми вдъхвате!
Малко по малко излизам от шока, но подозирам, че все още съм във фазата на отричането. Действам разционално, запазили сме час за андролог (д-р Кацаров)за по-следващата седмица, когато ще се върнем от море, запазила съм и за д-р Владимиров (четох, четох и натам се ориентирах)- за октомври - за да търсим път напред, междувременно ще посетя моя гинеколог, за да рутинен преглед, микробиология и цитонамазка. Но някак не мога да повярвам, че сексът си е секс, а бебето (евентуално) ще ни го направят  :( Продължавам да се надявам, колкото и да е безпочвено, че въпреки всичко бебето ще стане по онзи старомоден и романтичен начин, по който си го представях до неотдавна. Не вярвам, но се надявам...
Иначе и моята майка - лекар, педиатър - реагира с "Е, стига де, млади сте още, ще станат нещата"  8O 8O 8O
На техните още не сме казали, но вече съм готова за всякакви изцепки. Въпреки че при положение, че те са чакали децата си 8 години с няколко спонтанни аборта, очаквам да са по-разбиращи.
Не знам, действам ден за ден, стъпка по стъпка. Вярвам в добрия завършек!
Re: Диагноза -азооспермия
« Отговор #5 -: Август 10, 2007, 16:17:03 pm »
Ужасно вълнуващо е да видиш бебетата си на стадий клетки. Толкова са прекрасни!
Колко могат да се похвалят със това?
Пътят малко, по малко вече го чертаете.
Re: Диагноза -азооспермия
« Отговор #6 -: Август 14, 2007, 13:24:59 pm »
И ние вървим по този път  :( Диагноза- азооспермия, двустранен кфрипторхизъм, един отстранен тестис, високо ФСХ, но при биопсията се оказа запушено каналче и запазена сперматогенеза. За сега сме на този етап. И ние ходим при д- р Кацаров и д- р Владимиров. Силно се надявам наесен да правим ИКСИ  :) Успех ви желая и ви стискам палци да си имате ваше бебе.
*

    evro

  • *****
  • 5167
  • Мъдростта се побира в две думи Търпение и Надежда!
Re: Диагноза -азооспермия
« Отговор #7 -: Август 14, 2007, 15:49:39 pm »
Цитат
Не знам, действам ден за ден, стъпка по стъпка. Вярвам в добрия завършек!
:bighug:
Желая ви много късмет!

Те осмислят живота ни!

Ако опитът ми е от ползва поне за един човек - това е смисъла на присъствието ми (отново и понякога) evro_angelova@yahoo.com
*
Re: Диагноза -азооспермия
« Отговор #8 -: Август 14, 2007, 19:29:27 pm »
И ние сме с тази диагноза.В началото беше голям шок за нас.Но сега сме изпълнени с надежда и вървим напред.В момента чакаме резултатите от гeнетичните.Ако всичко е наред  следва биопсия.
Кураж Роксан и успех на всички!
« Последна редакция: Август 26, 2007, 08:00:33 am от elliq »
Re: Диагноза -азооспермия
« Отговор #9 -: Август 21, 2007, 19:05:39 pm »
Благодаря ви, мили момичета, за куража, топлите думи и полезната информация!
Ето, мина първия преглед при андролог, и д-р Кацаров смята, че анатомично и до колкото може да се установи с прегледа, всичко при моето момче е наред. Поиска втора спермограма с интервал един месец между двете, след което, ако резултатът е същият, поиска изледване на FSH. След това, евентуално, биопсия.
Тръгнахме си обнадеждени - чухме толкова бленуваното "Разбира се, имате шанс".
Сега ни предстоят две седмици на чакане, след което ще се види каква точно ще бъде посоката на пътя към нашето бебе.
Благодаря ви за всичко и оставам с вас!
*
Re: Диагноза -азооспермия
« Отговор #10 -: Август 24, 2007, 20:58:08 pm »
Роксан, разбира се 4е има шанс, дано да успеете, ина4е за мен това е най-гадната диагноза и най-лошото нещо, което до сега сме 4ували, шанс винаги има, но той е съвсем мъни4ък. При нас нивата на хормоните са много високи, но все пак се намериха сперматозоиди при биопсията, остава да направим генети4ни изследвания и да идем при андролог, за да се установи дали има достаъ4но коли4ество ка4ествени сперматозоиди за икси, защото засега само знаем 4е са намерени "неголям брой сперматозоиди"
Успех и ни дръж в те4ение  :flower:
Мама на две безценни бебета, отишли в Рая (2014 и 2015). И на едно игриво, космато и мъркащо Мяу-мяу.

Чакаме те, скъпоценно бебе!
*
Re: Диагноза -азооспермия
« Отговор #11 -: Август 24, 2007, 21:15:35 pm »
Тръгнахме си обнадеждени - чухме толкова бленуваното "Разбира се, имате шанс".
засега само знаем 4е са намерени "неголям брой сперматозоиди"
Роксан,Миори,това са думите,които за сега само си мечтая да чуя.
Стискам палци следващите ви резултати да са още по обнадеждаващи.
До колкото знам и "неголям брой сперматозоиди" са достатъчни за ИКСИ :balk_602:
*
Re: Диагноза -азооспермия
« Отговор #12 -: Август 24, 2007, 21:29:12 pm »
Елия, за 1 икси са необходими минимум 20 сперматозоида, "неголям брой" е много обнадеждаващо, стига само да са ЖИВИ  и да НЕ  са увредени, желая ви успех, дано скоро да се похвалите с добър резултат :)
Мама на две безценни бебета, отишли в Рая (2014 и 2015). И на едно игриво, космато и мъркащо Мяу-мяу.

Чакаме те, скъпоценно бебе!
*
Re: Диагноза -азооспермия
« Отговор #13 -: Август 24, 2007, 22:39:45 pm »
Елия, за 1 икси са необходими минимум 20 сперматозоида,

Miori, нашето икси беше направено с 9 сперматозоида, на следващия ден имаше 8 ембриона, и накрая 2 прекрасни ембриона на 3 ден, разделенени на 8 клетки, което на теория си е направо по учебник. Тъй че явно винаги има шанс, дори и с по-малко сперматозоиди :)
Успех на всички! :D
*
Re: Диагноза -азооспермия
« Отговор #14 -: Август 24, 2007, 23:20:23 pm »
Аз пък гледах по Дискавъри филм за една двойка, в мъжа бяха намерени само 8 сперматозоида, и след икси имаха прекрасна дъщеря.
По у4ебник оба4е за 1 икси са необходими 20 сперматозоида  :wink:
Мама на две безценни бебета, отишли в Рая (2014 и 2015). И на едно игриво, космато и мъркащо Мяу-мяу.

Чакаме те, скъпоценно бебе!
*

    evro

  • *****
  • 5167
  • Мъдростта се побира в две думи Търпение и Надежда!
Re: Диагноза -азооспермия
« Отговор #15 -: Август 24, 2007, 23:25:42 pm »
Ако има 2 яйцеклетки и 2 читави сперматозоида ще свършат работа!
Успех момичета, и мноооооооооооого късмет! yahoo_17

Те осмислят живота ни!

Ако опитът ми е от ползва поне за един човек - това е смисъла на присъствието ми (отново и понякога) evro_angelova@yahoo.com
*
Re: Диагноза -азооспермия
« Отговор #16 -: Август 25, 2007, 00:07:46 am »
евро това за 2 те яйц. + 2 сперм. от твоите уста в нашите.... :lol:
Мама на две безценни бебета, отишли в Рая (2014 и 2015). И на едно игриво, космато и мъркащо Мяу-мяу.

Чакаме те, скъпоценно бебе!
*
Re: Диагноза -азооспермия
« Отговор #17 -: Август 25, 2007, 10:16:27 am »
Успех момичета, и мноооооооооооого късмет! yahoo_17

Благодаря Евро за пожеланията, да ти се връщат! :D
май при нас с малкото сперматозоиди, наистина най-много ще ни трябва КЪСМЕТ!!!
*

    evro

  • *****
  • 5167
  • Мъдростта се побира в две думи Търпение и Надежда!
Re: Диагноза -азооспермия
« Отговор #18 -: Август 25, 2007, 14:28:29 pm »
Момичета повярвайте ми, от сърце желая всички да успеем, почти след всяка радостна вест плача, че това не се случи с мен 2-та пъти, но наистина пожелавам на всички - успешни процедури! И дай Боже догодина се преместим с съседния подфорум и ние! :bighug:

Те осмислят живота ни!

Ако опитът ми е от ползва поне за един човек - това е смисъла на присъствието ми (отново и понякога) evro_angelova@yahoo.com
*
Re: Диагноза -азооспермия
« Отговор #19 -: Август 25, 2007, 16:43:31 pm »
И дай Боже догодина се преместим с съседния подфорум и ние! :bighug:
Благодаря ти Евро,толкова си мила!И аз ти го желая от сърце и на дргите момичета също!
:bighug: