Здравейте, момичета. За първи път пиша в сайта, но ви чета активно, както и мамите, и съм ви безкрайно благодарна, за всички съвети, мнения и споделен опит!! Затова се чувствам морално задължена да споделя мнение, ще пиша ив други теми (самата аз изчетох един тон неща по нощите), та дано поне дам някаква насока на някоя друга клета душа като мен:) Предварително се извинявам и за дългия пост, който знам, че ще напиша.
От месец май тази година не знам къде се намирам, след като от една единствена спермограма д-р Вакрилов в Майчин дом категорично отсече - шансът ви е само ICSI, забременяване с тази концентрация (5 млн. при референтни над 20 млн.) би било чудо. Такаам. Насочи ме към свой добър колега, дето намирал някаква веничка, махал я и после нещата се подобрявате - кой мислите? Д-р Кацаров. Дотук добре, но аз изпадам в паника. Ще кажете емоционална съм. Е как не, и двамата сме пример за здравословен начин на жимот във всяко отношение, не пушин, не пием, спортуваме, аз нямам инфекции, операции, аборти, освен едни гъби, дето си ги влача от време оно. Отидохме едва ли не контролно. Още повече, около година сме по-настоятелни за дете, но никога не съм била особено осторожна в следене на овулаця и да си призная, поради дългата ни връзка, реално не правехме и много често секс. Към днешна дата признавам, че общата ми здравна му култура по отношение на мъжко и женско репродуктивно здраве също е била на ниво слаб 2. Добре че поне покрай професията ми, съм развила чувство на параноя и да не вярвам на всеки. Затова тази вест ми дойде като гръм от ясно небе. Вакрилов беше много внимателен и мил доктор и в никакъв случай не го обвинявам за нищо, само споделям фактите, нека сам си прави изводите
Отиваме при Вапцаров - обстановка задушлива, неуютна, в нещо като мазе на сутерен, малко се почувствах нелегално. Опипа, прегледа на ултразвук и диагнозата беше варикоцеле І степен, в ляво. Операция когато и ако пожелаем. Алтернатива - медикаментозно лечение, но без гаранции за резултат, защото както той ни обясни, сперматозоидите заради разширената вена се свалявали, и каквито и лекарства или бабини зъби да пие, нямало смисъл. Трябвало да се оперира варикоцелето и после между 6 и 12 месеца имало 60% шанс за забременяване. Операцията струва 600 лв.
Предстоеше лято, отпуски, докторът почиваше, затова се наложи да изчакаме до септември за операцията.
Междувременно аз чета ли чета и се готвя да навивам мъжа ми за втора спермограма с цел да подаваме към фонда, за да не губим време.
Записвам час при доцент Андреева в Щерев да поразгледа при мен как е положението. Тя ме наведе на размисъл, тъй като се усъмни в спермограмта - твърде добри показатели (морфология по Крюгер и подвижност) за такъв малък брой сперматозоиди и също й направи впечатление, че е малък обема на материала. Тоест, силно препоръча да повторим и се усъмни в достоверността на изследването, естествено, в тяхната клиника, макар да не кза изричо.
И почвам аз да мисля кой от какво има интерес и как да надхитря системата. Денят за операцията наближаваше..
И така, отидохме в болница Надежда и знаете ли какво - диагнозета пак беше олигоретато ..., но концентрацията от 5 излезе 38% (при референтни по техните стандарти 39 %) и аз нямам обяснение за това огромно разминаване! Морфологията ни беше 10%, при референтна 14 %, тоест пак беше такава диагнозата заради тези два снижени показателя. Ебриологът (извинявам се, ако не цитирам коректно специалността) каза, че с такава спермограма можем да пробваме и по естествен начин и не налага спешно инвитро/ИКСИ, както и че става за инсеминация. СЪщо така, нещо което Кацаров ни спести - при операцията положението може да стане по-зле и при всички случаи показателите рязко падат и се възстановяват бавно следващите 12 месеца. Някои мъже не я понасят леко, което също пречи на секса и бебеправенето съответно. ЧОвекът не поиска пари, дори се обиди, макар да му ги бутах в ръцете, от благодарност и едва ли не разревана
Кажете сега, не е ли престъпление да подвеждаш едно семейство за едни 600 лв. и най.малкото не е ли редно, от морална, професионална гледна точка, да посъветваш за още една контролна спермограма, преди да препоръчваш подобна стъпка за варикоцеле І (най-леката степен)!!
Така че моят съвет към вас е - не спестявайте пари от второ и дори трето мнение, вярвайте на лекарите, но си имайте едно на ум!!
И ако има значение какво правихме изминалите 3 месеца, ако това е имало връзка с подобряването на показателите - много активен сексуален живот, половинмесечна почивка на море и хубави емоции, нищо друго.