0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
като резултат от световната финансова криза?


От близо година вече медиите са в разгара си и с пяна на уста обясняват апокалиптичните последици от кризите с:

- цените на хранителните продукти;
- цените на петрола;
- кредитната криза;
- срива на банките;
- намаленото производство в строителния сектор;
- фалирането на по-малките компании, като резултат от кредитната криза;
- повишаване ръста на безработицата.

 Е, как да не се побъркаш от толкова много кризи наведнъж?! Направо историческо струпване на все кофти обстоятелства, а медиите са затрупани с работа!
 
 Правителствата на някои държави изкупиха дълговете на някои банки, което би трябвало да закърпи положението, но едва ли ще се усети веднага ефектът от това.
В същото време гледах разни репортажи от Етиопия, където хората буквално мрат от глад като мухи. Майките нямат какво да ядат и нямат кърма, децата са едни големи очи само, извън населените места е побеляло от костите на измрели от глад животни и може би на...хора.


Усещате ли вие нещо реално от всичките тези видове кризи?
*
Re: Усещате ли поскъпване на живота (и в кои сфери),
« Отговор #1 -: Октомври 21, 2008, 20:33:49 pm »
Розичке, липсваха ми твоите сериозни теми!  :lol:
Ами да ти кажа аз какво усещам.  :wink: От известно време освен в училище, работя и в един малък магазин за бельо и козметика. Та, усещам, че оборота на магазина падна драстично, а в същото време увеличиха наема, тока, водата. Всеки божи ден има проверки от различни фирми, които изискват все нови и нови неща - книга за рекламации, книга за похвали и оплаквания, книга за инструктаж по безопасност, по няколко етикета на стока и още и още...т.е. разходите за дребните търговци са повече, от колкото приходите...ясно е на къде отиват нещата...
И друго да ти кажа, какво усещам!  :wink: Препокриваме покрива, то все едно нова къща да строиш - строителните материали (без желязото, заради "Кремиковци") са скочили в пъти и всеки ден са с нови цени!
Иначе, не усещам нищо друго - заплатата ми не е мръднала, а уж щеше да става 650 лв... стига ми да си платя тока, водата, телефона, GSM-а, интернета и сателита... е, вече не остана за лекари, ама какво да се прави...трябва да си подредя приоритетите. :( :lol:
А, и друго - тази седмица ще тегля кредит - да взема аз парите, пък който иска да ги плаща после! (Циганският девиз!)
Цунки на бебка и на теб!

*

    mini

  • *
  • 8160
  • purple addicted
Re: Усещате ли поскъпване на живота (и в кои сфери),
« Отговор #2 -: Октомври 21, 2008, 20:42:31 pm »
Работя в сферата на търговията вече над 6 години, последната фирма е лидер в бранша за шоколадови изделия и кафе като мърчандайзер ключови клиенти за Билла в нашия град. След като се върнах от предишното майчинство /нямаше ме 1,4 г със все болничния заради прокървяване в 13 седмица/ отбелязох факта, че определено оборота на магазина драстично се е вдигнал. Не зная за друго, но хората определено си угаждат, купуват се масово скъпи бонбони и шоколади /предлагаме стоки в няколко ценови сегмента, бонбоните от 1,99 например се продават три пъти по-слабо от тези за 2,99 с по-малък грамаж и по-малка бройка/. Лятото се поддържаше един сравнително постоянен оборот, но от месец и половина настана нещо страшно, за 3 седмици поръчвам толкова, колкото съм поръчвала до преди месец за два месеца  8O
ядат сладко и пият кафета хората и това си е
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."
"Прекалено много хора харчат пари, които не са спечелили, за да си купят неща, които не им трябват, за да впечатлят хора, които не харесват" Уил Смит
*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
Re: Усещате ли поскъпване на живота (и в кои сфери),
« Отговор #3 -: Октомври 21, 2008, 21:59:58 pm »
в България цените постоянно растат, при това не от вчера и не от преди 2 месеца. виждам го всеки път по касовата бележка в супермаркета.
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*
Re: Усещате ли поскъпване на живота (и в кои сфери),
« Отговор #4 -: Октомври 21, 2008, 22:03:44 pm »
Ми, усещам го поскъпването... още от края на юли миналата година.
Първо в сферата на образованието - защото курсът, който си бях избрала от 450 лв. в края на юли стана 600 лв. през септември същата година. Тази година същият курс е 900 лв.
Сметките ни за режийни постоянно растат (парно особено, при това не ползваме този вид отопление, а само топла вода; ток, вода)- не сме повишили потреблението.
Малко пораснаха и таксите при докторите, май и някои изследвания.
Хранителните продукти от Нова година постоянно растат - това, което тогава ни излизаше по 50 лева, сега ни струва около 80 лв. Ограничили сме купуването на хранителни продукти.
Фризьорските и козметичните услуги се повишиха от септември.
Дрехите, обувките, среброто също чувствително скочиха тази есен...
Транспортът ми е с 30 % по-скъп, от 70 ст. на 1 лев за билетче...
Особеност на огъня е, че гори независимо от посоката на вятъра!
*
Re: Усещате ли поскъпване на живота (и в кои сфери),
« Отговор #5 -: Октомври 22, 2008, 12:26:22 pm »
Мисля, че рискувам с моето непопулярно мнение, виждам обаче, че и Дива Роза се е опитал донякъде да насочи в тази посока.

Според мен, западните общества, или може би вече европейските плюс САЩ са презадоволени и живеят в охолство и то на фона на световния глад. Това вече важи и за България.

Като си помислим какво заработваме, ходейки на работа, и стига ли ни заработеното да се нахраним, да се подслоним и да се облечем. Или можем да си позволим много повече? Да преяждаме, да изхвърляме храна, да сменяме тоалети, децата ни да имат всички видове играчки и да не могат дори да им се нарадват и да ги оценят от презадоволеност? Погледнете и темата "Какво ще готвя днес?" (май така се казваше). Това всичкото ядене дали се изяжда?

На фона на световен глад.

А колкото до финансовата криза, тя е естественео последствие от една нездравословна неуравновесеност. Мерките, които в момента се взимат, поне според мен, ще успокоят ситуациията временно, но дългосрочно нещата ще се задълбочат.
*
Re: Усещате ли поскъпване на живота (и в кои сфери),
« Отговор #6 -: Октомври 22, 2008, 12:35:13 pm »
Да си кажа и аз
Ние сме в процедура за рефинансиране на ипотечният ни кредит,сумата не е голяма навремето можехме да платим имота и без заем,но нямаше да имаме кеш за ремонти.Та сега минаваме от една банка в друга,защото лихвата ни в сегашната банка скочи безумно много.Това с лихвите е първото а второто е че документите и подробностите около кредитите са станали повече и времето е повече.Банките имат страх да дават кредити в момента и оглеждат много документите.
Обаче Мини е права,че народо пазарува като луд аз лично не мога да си обясня от къде идват тези пари.Този уикенд бяхме с мъжът ми в София в един приятел,човеко е банкер на много висока позиция,проблем с парите няма,но е изумен как може фанелка за 50 евро в мола да много яко,за повечето хора.Да не говорим че до мола не стигнахме от задръстване от коли и хора.Има нещо не съвсем както трябва в тази държава.
За храната,дрехите,и др стоки от по първа необходимост се вижда и спросто око че поскъпват.Има оща какво да се анализира ама време няма,пак ще се включа :wink:
Re: Усещате ли поскъпване на живота (и в кои сфери),
« Отговор #7 -: Октомври 22, 2008, 12:57:27 pm »
jul4e подкрепям мнението ти!
В допълнение , този охолен начин на живот в развитите общества се помпи от кредити и лежи върху подвижни пясъци.
Хората харчат повече от колкото изработват , стандарта се завишава непрекъснато , защото банките щедро предлагат кредитиране със все по-занижени условия.
Е , този ресурс има някакъв край и ... бууум ,балона се спука!
Не е нормално 60-80% от месечния доход да отива за погасяване на кредити , но вече го имаме за нормално , защото си "купил" ,ново жилище , нов телевизор , нова кола ...
Сега пък , наблюдавам друго явление , яростни реклами за влогове  :wink: , естествено след като вдигнаха почти навсякъде лихвите по кредитите , обяснима развръзка , както се пееше в една стара песен.

Световен глад , май има откакто се помня... :?
Процесите в световен план задълбочават това явление , но не мисля , че проблемът е решим , за съжаление!
Планетата ни , така или иначе е пренаселена , отровена , и болна от нас , тя ни го връща с повишаване на нивото на световния океан , настъпването на пустините , климатичните промени , новите (модерни) вируси и болести , изчерпване на нефта и залежи от полезни изкопаеми. Въпрос на време е ,  световния глад да стане повсеместен .
Пир по време на чума е нашето... :(


п.п.Розичке , добре се завърнала ! :D

« Последна редакция: Октомври 22, 2008, 13:36:59 pm от Eфирче »
*
Re: Усещате ли поскъпване на живота (и в кои сфери),
« Отговор #8 -: Октомври 22, 2008, 13:38:25 pm »
Обръщали ли сте внимание какво изобилие от т.нар. съвове хвърчат по нашенските улици?...Кола скъпа, мощна, харчеща много повече гориво, неподходяща за градски условия,абсолютно ненужна, но...лъскава, голяма, престижна -  самочувствието на българина. Всеки трети е с такава кола. У нас определено има нещо сбъркано.

Иначе и аз виждам увеличението в касовата си бележка.
Родителите ми преди 6 години продадоха панелният си апартамент в Шумен и се преместиха във Варна с цел поне единият от тях да има работа. Това беше точно преди бумът в цените на имотите и успяха да си купят мяасто и с ипотечен заем да строят къща - двамата, майстор там не е влизал, всичко правят сами. Когато си ограничен финансово, става изключително бавно, но след 6 години къщата получи някакъв завършен вид поне отвън. Баща ми вписва всеки един разход в една тетрадка - от самото начало всичко е описано. Там нагледно може да се види какъв огромен бум има в цените на строителните материали, особено последните година-година и половина.
Последната година много се качиха и цените на образователните курсове.
« Последна редакция: Октомври 22, 2008, 14:41:01 pm от tzvetenze »
*
Re: Усещате ли поскъпване на живота (и в кои сфери),
« Отговор #9 -: Октомври 22, 2008, 14:23:28 pm »
Миналата седмица говорих с мъж който от 25год живее в Америка и той каза, че Буш когато е дошъл на власт е обещал да изнесе войната навън и още - имало много мръсни пари които диктували условията, а той искал всичко да се легализира. Такава криза е имало трийсетте години в Америка.За себе си имам друго обяснение като анализирам фактите - преди няколко месеца цената на петрола почна да се вдига и да става неконтрилируема, и за обикновения американец, несвикнал или по точно свикнал да налива бензин на ниски цени това беше шок. Друго - долара беше се сринал. Днес какво наблюдавам - цената на барел е около 70 долара, курса на долара се вдигна. Та с две думи - за мен това е игра на много високо ниво. Лошото е за нас, обикновените българи - кризата се усеща и то за доста мои познати за съжаление.
« Последна редакция: Октомври 22, 2008, 14:25:49 pm от miusli »
Re: Усещате ли поскъпване на живота (и в кои сфери),
« Отговор #10 -: Октомври 22, 2008, 15:12:49 pm »
като резултат от световната финансова криза?

От близо година вече медиите са в разгара си и с пяна на уста обясняват апокалиптичните последици от кризите с:
- цените на хранителните продукти;
- цените на петрола;
- кредитната криза;
- срива на банките;
- намаленото производство в строителния сектор;
- фалирането на по-малките компании, като резултат от кредитната криза;
- повишаване ръста на безработицата.
...
Усещате ли вие нещо реално от всичките тези видове кризи?
Поскъпването на живота е видимо, но в България трусовете вследствие финансовата криза тепърва започват, така че всичко това, за което говориш предстои със страхотна сила.
Първи ще го усетят  естествено най-бедните ...
Тоест вече са факт:
- значително повишени цени на хранителни и петролни продукти;
Все още не сме свидетели на:
- криза в банковата сфера, ще се изрази в увеличаване на лихвения процент и значително по-трудния достъп до кредити ... Това от своя страна ще повлече фалити на малки и средни предприятия, оттам и безработица ...
- срив на банките - банките с чисто български капитал ще са сред първите в редиците. Останалите са пряко зависими от западните си майки ...

С една дума, дупе да ни е яко  :)

http://pazari.dnevnik.bg/show/568030/
*
Re: Усещате ли поскъпване на живота (и в кои сфери),
« Отговор #11 -: Октомври 22, 2008, 20:10:55 pm »
Ели, съгласна съм с теб, но нали забелязваш, че говориш за "хората"..., а не за нас! Хората карат скъпи коли, хората купуват в несвяст... Всеки отговаря за себе си.
Ние, н-р с моят мъж никога не сме си позволили нещо екстравагантно, нещо скъпо, т.е. простираме се според чергата си. Правим си точен разчет какво и кога ще купуваме. С нашите мизерни заплати за 20 години едва си завършихме къщата, а кога ще живеем?! Същите тези хора, за които говорите ни се чудят - "Защо се блъскате или лишавате - деца нямате, ами живейте си живота?!" Ами, хубаво, ама като сме така възпитани ...будали...Ето, сега, за един обикновен кредит не сме спали цяла седмица, та да обмислим уж добре нещата...
А, колко по-зле ще стават нещата не ми се и мисли! :( :( :(

*

    *слонче*

  • *****
  • 1764
  • вече сме трима и съм най-щастливата жена на света!
Re: Усещате ли поскъпване на живота (и в кои сфери),
« Отговор #12 -: Октомври 22, 2008, 21:46:30 pm »
аз лично го усещам, но и да коментирам е без значение. добре, че работата позволява да теглим кредити и да покриваме нужди и дупки и така. не завиждам на хората, защото всеки гледа в собствената си чинийка. радвам се, че съм здрава и вярвам, че ще дойдат по-дбри времена. :wink:
никога не отстъпвай на принципите си!
*

    lady_11

  • *****
  • 3217
  • МЕТЛАТА - любимото ми превозно средство!
Re: Усещате ли поскъпване на живота (и в кои сфери),
« Отговор #13 -: Октомври 22, 2008, 22:04:52 pm »
jul4e подкрепям мнението ти!
В допълнение , този охолен начин на живот в развитите общества се помпи от кредити и лежи върху подвижни пясъци.
Не съвсем , поне в село Обеля - София, където живея аз.
Тук масово "местните" живеят от продажба на "земеделски земи", оставени им в наследство от пра-пра- дядовци и търгуващи се минимум по 100Е за метър.
Като се осъществи нова сделка , разбираш кой е бил в нея по:новите златни ланци - минимум 50 грама,  новата кола - по възможност да бъде джип 4х4 от марки ВМW, Мерцедес кубче и тъй нататък, за леките са актуални различни модели на Ауди,  супер модерния телефон, дрешки с марки Адидас и Найк, Риибок /в краен случай/, за майките с деца - количка Чико /трио/ и дрешки от Фокс Бейби/Кидс  - все едно че собственик на този магазин е Господ Бог /те милите не знаят, че има и друга качествена  детска конфекция, макар и някои да се осмеляват да се хвалят с Бенетон и Премама/. Все пак се извъжда и някой по-умен селянин, който да вземе да си отремонтира къщата, да си сложи дограма като хората, да си купи нови мебели - за тези неща обаче се четат съответните списания и не е много важно дали съответното решение е практично и дали ще ни хареса, важното е "да е модерно". В тази връзка това лято в нашата махала беше актуално да се строят барбекюта с лятна кухня - разбирайте малка къща в двора. Три семейства си направиха такива и се "надскачаха" кой е по-по-най.
Re: Усещате ли поскъпване на живота (и в кои сфери),
« Отговор #14 -: Октомври 23, 2008, 09:06:00 am »
Душе, обобщавах тенденция , далеч съм от мисълта , че всички ползват кредити само за глезотии. :bighug:
А от икономисти съм чувала , че повече от 30% от месечния бюджет , ако отива за погасяване на кредити , риска става голям.

Лейди, тази "ливадна" първенющина  я има и там от където съм родом. Купуват се земи и се разраства курорт. Легенди се носят за тези доходи. Една от тях е как един напечелил се човечец , навивал 50 еврови банкноти на фунийки и ги пускал в уличната шахта докато си пиел кафето.
Но това явление е временно от типа "господин за един ден" , готови пари лесно се харчат и после как ще пълнят големите гърла на джиповете и ще купуват маркови дрешки ? :wink:
« Последна редакция: Октомври 23, 2008, 09:19:20 am от Eфирче »
*

    julia_m

  • ****
  • 665
  • Най-хубавото нещо тепърва предстои :)
Re: Усещате ли поскъпване на живота (и в кои сфери),
« Отговор #15 -: Октомври 23, 2008, 10:43:01 am »
Усещам аз - най-вече в сферата на хранителните стоки. От както живеем в Пловдив, пазаруваме веднъж на седмица-седмица и половина в Метро, без да правя реклама, просто от там е по-лесно, заети сме, нямам време всяка вечер да вися на опашките в кварталния супер, макар че е големичък и има голямо разнообразие. Влизам само в магазинчето до блока за хляб и разни дреболии. Та за метро, преди нова година оставяхме по около 80-90лв. след това за около месец и половина тази сума стигна 120-150лв. сега като че ли се е понамалила отново, но не е предишните 80-90., когато пазарувам хранителни неща и разни препарати, но не е и предишните 120-150. Та поскъпнали са нещата-едни макарони, които си ги купуваме от край време преди бяха 0.70лв. сега са 1,70. Ама какво да се прави. Според мен това безумно отпускане на кредити и издаване на кредитни карти без оглед на доходи, а само срещу лична карта изкуствено завишава стандарта на живот на хората. Мои близки например изкарват около 1000лв. а кредитните им карти са с общ лимит 3500лв., е питам аз кой ще ги покрие тези пари ако ги изхарчат висчките?
Други наши близки предпочитат да си купят слънчеви очила за 350-400лв. вместо да си вземат пералня. Сбъркани сме от към приоритети ние българите и имам предвид всички, защото всички понякога правим необмислени неща и все пак неможе винаги да мислим за всичко, но поне да пазаруваме с мярка.
Освен това има икономически закон-цената се определя от търсенето-щом има голямо търсене, което надвишава предлагането-цената се вдига, а хората с кредитни карти и кредити си въобразяват, че разполагат с пари и ги харчат без да се замислят - лоша практика, наложена от запада, затова и запада сега си плаща с кризата(САЩ). Аз лично смятам, че харченето на неизкарани пари е много безотговорно и много опасно, но те си решават.
Има увеличение и в цените на строителните материали, което пък рефлектира върху цените на услугите в бранша, ние работим в тази област и много хора се възмущават че ще им излезе скъпо едно парно, но пък никой не се замисля, че да се изпълни това нещо се плаща на хора, които също искат по-високи заплати, с които да си позволяват да пазаруват вече поскъпналите неща.
Иначе и на мен ми прави впечатление че хората са пощуряли, купуват скъпи неща без значение дали са качествени, разчитат на марки, вече немога да видя дънки под 60-70лв, или обикновени блузки под 15-20. А за София-модните МОЛ-ове, просто са препълнени с пазаруващи. На моята кума брат и си изтегли заем от 15000евро за да си има да си харчи?
Е според вас какво ще рече това? Безотговорност и ако пострадаме от всичко това, то сами ще сме си виновни. НЕзнам дали се провокира от дългогодишна немотия или от други неща, но това си е факт - човек сам кове съдбата си и ако си създадем криза никой друг няма да ни е виновен.
*
Re: Усещате ли поскъпване на живота (и в кои сфери),
« Отговор #16 -: Октомври 23, 2008, 11:12:31 am »
Живея в малък град.Заплатите са ужасно ниски.Имам много познати, работещи за минимална заплата.Средната заплата в града иначе е 300-400.Като ви слушам за тези цени на дрехи..може.Аз лично дрехи си купувам само от китайски магазини и втора ръка.С 300 лв заплата как да отделя 60 лв за дънки?Абсурд.Поскъпването го усещаме най-вече в месечните сметки.Преди тока ни беше 25-30лв (говоря за преди няколко месеца).От пролетта насам нямаме сметка под 45 лв.За храната така или иначе сме свикнали да се ограничаваме, това не ни е проблем.По заведения не ходим, то няма и с кого, всичко живо бяга от тук.От години не съм следвала правилото-първо, второ и десерт за вечеря.Защото това значи да оставя едно 30 лв в магазина.Само като ще имаме гости, което също е много рядко...Ядем само едно.Не закусваме у дома, няма ни и на обяд.Само вечеря.Като веднъж седми`но задължително сме в моята или неговата майка (тука за последно време не говоря, имаме си семейни проблеми и пропускаме семейните сбирки, но по принцип)....
Та така.поскъпването се усеща най-силно в малките градове с голяма безработица и ниски заплати...
« Последна редакция: Октомври 23, 2008, 11:15:35 am от Мимка »
*
Re: Усещате ли поскъпване на живота (и в кои сфери),
« Отговор #17 -: Октомври 23, 2008, 14:05:21 pm »
Поскъпването е всеобхватно и това  го усещам при всяко пазаруване, назависимо дали купувам храна, дрехи, мебели или техника /пролетта обзавеждахме апартамент/. Когато се вдигна цената на петрола на световния пазар не закъсня повишаването цените на горивата по бензиностанциите, но когато цената на петрола падна значително, цените на горивата по бензиностанциите у нас не  паднаха  съразмерно, а намалението е по скоро символично.Много цени корегирани нагоре с аргумента скъп петрол, също не помръднаха в обратна посока. Е
Eдна от причините за  високите цени за мен не е световната финасова криза /тя ще има други последици/, а прекалено големите надценки слагани от търговците или казано с други думи - ламтенето на българина, да печели много от малък оборот.Не мога по друг начин да си обесня как примерно много стоки в съседни държави са с по ниски цени при по висок стандарт на живот. За съжаление инфлацията тази година е доста по висока и  едва ли ни чака нещо  добро.
*

    julia_m

  • ****
  • 665
  • Най-хубавото нещо тепърва предстои :)
Re: Усещате ли поскъпване на живота (и в кои сфери),
« Отговор #18 -: Октомври 23, 2008, 16:32:15 pm »
Eдна от причините за  високите цени за мен не е световната финасова криза /тя ще има други последици/, а прекалено големите надценки слагани от търговците или казано с други думи - ламтенето на българина, да печели много от малък оборот.Не мога по друг начин да си обесня как примерно много стоки в съседни държави са с по ниски цени при по висок стандарт на живот. За съжаление инфлацията тази година е доста по висока и  едва ли ни чака нещо  добро.
Е тука не съм склонна да се съглася, тъй като надеценките все пак неможе да бъдат до безкрайност, при това аз както казах пазарувам от Метро, който е магазин за пазаруване на едро, и там са се вдигнали самите цени, а не надценката, нали се сещате като се вдигне основата какво следва. Също така цената на горивата спадна и то доста, все пак масовия бензин до преди два месеца беше почти 2,50 сега е под 2,00лв, което все пак е понижение, друг е въпроса че всички останали които си измиха ръцете с цените на горивата не отчетоха тоя факт при сегашното поевтиняване за съжаление :(
А пък инфлацията за която казваме че е по-висока, може би не е само от повияаване на цените на стоките, а по-скоро от разширяване на потребителската кошница. Както много хора нагоре вече споменаха, започваме да си позволяваме по-скъпи и луксозни неща, което неизбежно оказва влияние. Само се замислете за пушачите, аз познавам доста такива, които вместо да откажат поскъпналите бг цигари просто преминаха на по-ликсозни вносни цигар, което пак се отразява нвякъде.
Иначе поскъпване има навсякъде, в това спор няма, но не само търговците са виновни, за съжаление държавата май много не се меси, особено след като изскочиха толкова картелни споразумения за цените на месата и олиото, нещо, което е от огромно значение за потребителите.
*
Re: Усещате ли поскъпване на живота (и в кои сфери),
« Отговор #19 -: Октомври 23, 2008, 17:23:45 pm »
Аз работя в хран.магазин и мога да ви кажа че всеки ден получаваме стоките с по-високи цени от предния,това води и до увеличаване на цените в магазина.Един салам и една бучка сирене са 10лв :?,а заплатите на хората-все същите!
Усеща се и увеличението на тока,от юли насам плащам с 15 лв ток повече!
Не знам как я мислят тези хора-докога ще издържим!

*
Re: Усещате ли поскъпване на живота (и в кои сфери),
« Отговор #20 -: Октомври 23, 2008, 19:24:58 pm »
Усещаме, усещаме. Нито аз, нито мъжа ми имаме постоянна работа и постоянни средства. 4 месеца се водих на трудов договор при приятели на заплата 300лв, за да мога да получавам майчински, живот и здраве. Нямам представа колко пари са нужни за издържането на бебе, но не мисля че парите които ще получавам, ще ми стигат. Местим се в самостоятелно жилище, което ще отопляваме само на ток - не ми се мисли, какви ще са сметките. Както казва Мимка, дрехи само от втора ръка или китайски магазини. бебешките дрешки и уреди са ни дадени от приятели, колата се кара само в спешни случаи (то и в София няма смисъл да се движиш с кола), иначе ползваме градския транспорт.  Кредити не сме теглили, хич и не искаме, това е като омагюсан кръг - влезеш ли веднъж, трудно се измъкваш. Добре, че са свекърите, да са живи и здрави, много ни помагат. Та така. Не знам при другите как ще е, но тази зима ще е доста тежка.
*

    Tamara

  • *****
  • 1662
  • Ако спориш с идиот, вероятно същото прави и той.
Re: Усещате ли поскъпване на живота (и в кои сфери),
« Отговор #21 -: Октомври 23, 2008, 19:29:48 pm »
Е, как да не се побъркаш от толкова много кризи наведнъж?! Направо историческо струпване на все кофти обстоятелства, а медиите са затрупани с работа!
...
Усещате ли вие нещо реално от всичките тези видове кризи?

Според мен всичко е само в медиите. Покачване на цените има, ама това не е криза. Аз нали не разбирам... гледах гледах и нищо страшно не видях и във финансовата криза. Даже не ми заприлича и на криза. При нас му казвахме риск. Общо взето този срив се очакваше отдавна. Ама какво им пука на безработните от това. Нито БГ банки ще фалират, нито ще се надупчи бюджета, нито ще спрат помощите. Масово хората не разбират какво е станало. А тези които поразбирват гледат как да спечелят от това. Та затова е криза... според мен.
А финансиситите няма да спрат да си играят на "балона се надува". Иначе трябва да спрат да съществуват и да се превърнат в счетоводители...
№1 - 18 г.
№2 - 13 г.
*

    lady_11

  • *****
  • 3217
  • МЕТЛАТА - любимото ми превозно средство!
Re: Усещате ли поскъпване на живота (и в кои сфери),
« Отговор #22 -: Октомври 23, 2008, 19:44:54 pm »
Е, как да не се побъркаш от толкова много кризи наведнъж?! Направо историческо струпване на все кофти обстоятелства, а медиите са затрупани с работа!
...
Усещате ли вие нещо реално от всичките тези видове кризи?

Според мен всичко е само в медиите. Покачване на цените има, ама това не е криза. Аз нали не разбирам... гледах гледах и нищо страшно не видях и във финансовата криза. Даже не ми заприлича и на криза. При нас му казвахме риск. Общо взето този срив се очакваше отдавна. Ама какво им пука на безработните от това. Нито БГ банки ще фалират, нито ще се надупчи бюджета, нито ще спрат помощите. Масово хората не разбират какво е станало. А тези които поразбирват гледат как да спечелят от това. Та затова е криза... според мен.
А финансиситите няма да спрат да си играят на "балона се надува". Иначе трябва да спрат да съществуват и да се превърнат в счетоводители...

Тамара, ти не живееше ли в Германия? Я си стой по-добре там и не се изказвай с такива компетентни мнения за бг - действителността.
Лично аз изкарвам достатъчно добри доходи като адвокат, само че сметката ми за тока , телефона, отоплението, ВиК  и разни други консумативи за вкъщи и офиса под наем  гълтат поне 30 % от този доход. Да не говорим за лекарства, изследвания. Един костюм да си купиш тук е 100 лева, само че 50 евро на една заплата в Германия от порядъка на 2000 евро по-леко се усеща, от 2000 лева тук /примерът ми е произволен, щото шепа народ в бг взимат такива пари/.
*
Re: Усещате ли поскъпване на живота (и в кои сфери),
« Отговор #23 -: Октомври 23, 2008, 22:31:43 pm »
Тамара, ти не живееше ли в Германия? Я си стой по-добре там и не се изказвай с такива компетентни мнения за бг - действителността.

ТАМАРА, я ако обичаш се изказвай само след писмено разрешение от Лейди Обелска!!!
А и да си стоиш в Гемания, да не вземеш да минеш българската граница! Я!
А и компетентно мнение, ама моля ти се! Къде се намираш! ЕС?
« Последна редакция: Октомври 23, 2008, 22:53:05 pm от jul4e »
*
Re: Усещате ли поскъпване на живота (и в кои сфери),
« Отговор #24 -: Октомври 24, 2008, 10:22:41 am »
Усещането за поскъпването е усезаемо за хората от по малките градове където заплатите са по ниски. В магазина вече вадиш повече пари да платиш същите неща от преди седмици, в банката където плащаш ток, вода и кредит - също. Преди 2 дни пак вдигнаха с 1,5% лихвата по кредитите. Това е трето вдигане на лихвите. Но на фона на една добра заплата на която 100лв отиват за завишенията в цените, не се усеща, човека който я получава няма как да разбере този който е 300,400лв заплата. А за  селата пък въобще  не е за коментар как се справят пенсионерите т.е. те не се справят , а чакат от децата в чужбина. Които нямат такива прости си гинат в мизерия.  Незнам дали сме стигнали дъното.
« Последна редакция: Октомври 24, 2008, 10:25:20 am от miusli »
Re: Усещате ли поскъпване на живота (и в кои сфери),
« Отговор #25 -: Октомври 24, 2008, 11:12:04 am »
То как да не се усети поскъпването,бе  :x
Тия хора се побъркаха,то бива инфлация,бива,ама то туй вече на нищо не мяса!
Където и да се обърнеш и виждаш промяна в цената,направо да те е страх да влезеш в магазина да си напазаруваш!И то става въпрос най-вече за хранителните продукти!Там е най-страшно!

Кво стана,вече е лукс да си сложиш кашкавал на трапезата,а за меса да не говорим,ма то всъщност излиза,че е лукс да си наредиш трапеза БЕЕЕЕ!Направо побеснявам!

И ето един парадокс:Снощи казаха,че горивото поефтинява,ама що като поефтинява не смъкнат малко и билетите?!?Да,ама няма,напротив,когато дойде пак покачването на цените на горивото ще почне всичко пак да поскъпва:билети,хранителни продукти и прочие.......

Дали се усеща поскъпването на живота?!?.........
-Да усеща се!
Не се усеща само поскъпването на работната сила!Заплатите са толкова мизерни!Срамота!

Това е причината вече да търся познатите,които са заминали в чужбина,та и ние с милото да идем!Намеренията са ни през пролетта да изчезваме!

Така България всеки ден губи кадърни млади хора!С образование,стаж и възможност за професионално развитие ще ходи на полето да копаем!

Май бях изчерпателна!
*
Re: Усещате ли поскъпване на живота (и в кои сфери),
« Отговор #26 -: Октомври 24, 2008, 17:36:09 pm »
Това е причината вече да търся познатите,които са заминали в чужбина,та и ние с милото да идем!Намеренията са ни през пролетта да изчезваме!

Така България всеки ден губи кадърни млади хора!С образование,стаж и възможност за професионално развитие ще ходи на полето да копаем!

Май бях изчерпателна!

Нинчето, и ние така!

Тук оправия няма, дори и да се скапеш от бачкане! Лошото е, че дори и за поколенията няма да е по-добре. Ставаме си гето и територия за резиденции на западняците, ние - евтина работна ръка за миене на чинии там... Но поне шансът наследниците ни да са по-добре в едни по-свестни държавно-устроени страни е по-голям. А тук трепеш се по 12 часа на ден и пак едва стига за хляба...
Никога не съм живяла щедро. Дори си спомням един мизерен май 1994 когато вкъщи - майка и ние трите й деца - ядохме само хляб и шарена сол, ако щете ми вярвайте. Спомням си много добре и един февруари по-късно когато едно кафе се равняваше на 1/6 от заплатата ми. Както и година като 2002 когато вече в ново семейство си купувахме по едно пиле на 40 дни и 1 кисело мляко на седмица...
Ясно ми е, че кризата ще се задълбочава сега и ще е по-тежка у нас. НО НЕ ИСКАМ отново да преживявам това! Както и не  го пожелавам на никого!
Особеност на огъня е, че гори независимо от посоката на вятъра!
*

    mini

  • *
  • 8160
  • purple addicted
Re: Усещате ли поскъпване на живота (и в кои сфери),
« Отговор #27 -: Октомври 24, 2008, 18:33:50 pm »
ааа, моля ви се, не е съвсем така с бачкането и заплатите
почнах на една заплата, сега съм на съвсем друга, която за нашия град и за жена си е направо висока,  мъжа ми работи в една и съща фирма откакто завършихме, мина през всичките нива и сега е на най-високото- със шефа си делят 50/50 от чистата печалба на фирмата
е, поскъпване има, никой не го отрича, не ми е приятно, просто преразпределям приоритети, неизбежно е
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."
"Прекалено много хора харчат пари, които не са спечелили, за да си купят неща, които не им трябват, за да впечатлят хора, които не харесват" Уил Смит
*
Re: Усещате ли поскъпване на живота (и в кои сфери),
« Отговор #28 -: Октомври 24, 2008, 19:05:13 pm »
Според мен всичко зависи от коя страна се намираш - ако си на дъното на финансовата пирамида, не ще го усещаш поскъпването, ами, както казва майка ми "яйце ще ти се вари на дупето". обаче ако си някъде нагоре, и заплатата ти е адекватна на промените - Ок. Лошото е, че аз съм долу, и там никак не е хубаво.
*

    Nina

  • *****
  • 2643
  • Понякога седя и мисля, понякога само седя...
Re: Усещате ли поскъпване на живота (и в кои сфери),
« Отговор #29 -: Октомври 24, 2008, 23:37:04 pm »
Добре им е дошла на некадърното човече Станишев и цялата малоумна коалиция Световната финансова криза /СФК/, та да си избършат с нея задниците, оакани!!! Животът поскъпна, да, верно е, ама не е заради СФК, а заради дебилното "социално" управеление. Аман от идиотско управление последните десетина години.
На мен за сега не ми се отразява зле. Злорадствам, щото у нас е пълно с малоумници, навсякъде и най-вече сред "електората". А и няма как да ми стане зле - и тако и вако знам. Мога и с много, мога и с малко.




*

    Tamara

  • *****
  • 1662
  • Ако спориш с идиот, вероятно същото прави и той.
Re: Усещате ли поскъпване на живота (и в кои сфери),
« Отговор #30 -: Октомври 26, 2008, 13:48:19 pm »
Тамара, ти не живееше ли в Германия? Я си стой по-добре там и не се изказвай с такива компетентни мнения за бг - действителността.

ТАМАРА, я ако обичаш се изказвай само след писмено разрешение от Лейди Обелска!!!
А и да си стоиш в Гемания, да не вземеш да минеш българската граница! Я!
А и компетентно мнение, ама моля ти се! Къде се намираш! ЕС?


В Русия съм, в Русия съм!
А там както знаеш всичко е различно. На дневен ред е кризата с глобалното затопляне. Чудим се как да го задържим до февруари, че после и да падне сняг за един месец не е толкоз страшно. (Искаме да фалираме и топлофикация с ниски сметки за парно.)

Jul4e - от опит знам, недей да спориш с юристи! Щом е казала в Германия, значи ще си стоя в Германия и толкоз. Даже и германска заплата ще взимам (ако ми дават). Неа ми завиждате, ей!
№1 - 18 г.
№2 - 13 г.
*
Re: Усещате ли поскъпване на живота (и в кои сфери),
« Отговор #31 -: Октомври 26, 2008, 21:48:31 pm »
А, на Младост вече Германия ли му викате :wink: :lol:
Re: Усещате ли поскъпване на живота (и в кои сфери),
« Отговор #32 -: Октомври 27, 2008, 10:20:03 am »
А, на Младост вече Германия ли му викате :wink: :lol:
Въх, ми аз тогиз де емигрирах да ме пита човек? В UK ли ?  :lol: :lol: :lol:

Лекарства след процедура се спират само след изрична консултация с лекуващия лекар!!!
*

    Tamara

  • *****
  • 1662
  • Ако спориш с идиот, вероятно същото прави и той.
Re: Усещате ли поскъпване на живота (и в кои сфери),
« Отговор #33 -: Октомври 27, 2008, 13:07:47 pm »
А, на Младост вече Германия ли му викате :wink: :lol:
След като поскъпването на тока е финансова криза...

Предполагам че официалното становище ще е
"Финансова криза няма, ще уволним отдела, който я предизвика"
№1 - 18 г.
№2 - 13 г.
Re: Усещате ли поскъпване на живота (и в кои сфери),
« Отговор #34 -: Октомври 28, 2008, 09:08:56 am »
Европа ни връща юпитата. Финансовата криза удари младите българи, които работят в лондонското Сити и големите западни банки.

тук

Виж ти , световната криза си имала и добри страни!
Ами , време си беше да си приберем изтеклия мозък!
Аз лично се радвам ,че младежите ни се завръщат! :D
Дива Роза , кажи от първа ръка истина ли е това?

п.п. Сега , обаче е редно да им се осигури адекватно заплащане и условия за развитието им тук , а това май ще стане трудно! :?
« Последна редакция: Октомври 28, 2008, 09:19:26 am от Eфирче »
*
Re: Усещате ли поскъпване на живота (и в кои сфери),
« Отговор #35 -: Октомври 28, 2008, 09:29:49 am »
Наистина и на мен ми е интересно дали кризата се е отразила на работните места в Англия ,Дива Роза сподели ако имаш време.
*
Re: Усещате ли поскъпване на живота (и в кои сфери),
« Отговор #36 -: Октомври 28, 2008, 15:33:04 pm »
Много се съмнявам, че каквато и да е криза (от временен характер все пак) ще накара младите ни финансисти (и от други професии) да хванат самолета за родината. Най-вероятно да потеглят към друга страна - САЩ, Австралия, Канада, Нова Зеландия, където емигрират и местните британци. Който е получил образованието си тук, опитал е от свободата и от уважението към личността, от наистина социалния образ на държавата, а и от възможността да има равни възможности с останалите - никога според мен няма да се върне там, защото вече е друг човек. Такава е истината поне в моите очи, и то на този етап.

Иначе, официално съобщиха, че икономиката е вече в рецесия след 17 години на голям икономически растеж. Рецесията щяла да продължи година, година и нещо. Вземат мерки, за да спасят икономиката, защото се забавяла с 0, 5 пункта или нещо такова беше, не помня точно. Всичките видове кризи се отразяват и на живота, няма как да е другояче.

 В банките започвали реорганизаци и много хора от мениджмънта до долу щели да загубят работата си. Правителството (и не само то) обвинява банките и за огромните бонуси, които са си раздавали в края на годината, споменават се суми за милиони даже. Всички са възмутени, че алчността им сега е повлякла всички останали.

В Ситито предполагам ще има също така засегнати, но да не си мислим, че тези хора ще изпаднат завинаги от играта, все някъде ще се прислонят, пък, ако имаш квалификации, опит и късмет, и време за чакане - някъде ще започнеш пак.

Петролът се върна на старите си цени, но цените на хранителните продукти са все още завишени, а и токът поскъпна. Макар че доста супермаркети намаляват цените и предлагат големи дискаунти, за да привлекат хората. Впечатлението ми е, че не са все пак драстично високи и че продължават да падат на места.

Възхищавам им се на бизнеса колко са гъвкави и рефлективни - пола ще си сменят, но ще постигнат печалба. Не се държат тенденциозно високи цени напук на клиента, защото съзнават, че зависят от него в прекия смисъл. Бизнесът се променя и развива постоянно.

Много хора загубиха къщите си, като резултат от кредитната криза. И сега гледам, че масово тези къщи се прдлагат под наем, като самите им собственици излизат на свободен наем.

Образователните курсове също се повишиха, но като не набраха за този сезон студенти и сега преразглеждат цените и ще стартират от януари с нови цени  и с обработено, подобрено  съдържание на курсовете. Тук имам лично впечатление, защото освен всичко друго и аз карам едни "Бизнес науки" (задочна форма), от които ми остана само един голям курс, два завърших.

Казват, че в строителството много хора са останали без работа и че там все по-трудно се намира такава.

За в бъдеще щели по-трудно да дават кредити, но предполагам, че ще е в началото така. Факт е, поне така съобщаваха медиите, че миналата Коледа са похарчени 17 милиарда паунда, за да се отпразнува блестящо Коледата!!! Голяма част от тях са взети кредити, за да се купят: красиви дрехи, безполезни подаръци, храна, заведения, екскурзия до Карибите по Коледа. Гледах как хора по телевизията си се изповядваха, че така правят всички и затова и те постъпват така. Да живеш на кредит не е позорно, а е начин на живот и изглеждаше направо модерно. Така затъваш все повече и повече, но е истина, че може и никога да не си върнеш дълговете, защото банките те оплитат с все нови и нови предложения, от които печелят и двете страни, май.

Южна Англия била по-засегната като цяло от кризата, защото много от финансовите структури били локализирани там, но не само в Лондон.

По принцип май и с намирането на работа в момента е трудно. Но то и преди не е било много лесно, ако искаш квалифицирана работа, по специалността си горе-долу, така да се каже. Мъжът ми например си търси 8 месеца предната, като тук не канят всички кандидати на интервю, а правят т.нар. short list от няколко човека само, които интервюират и т.н. Аз съм намислила напролет да минавам на full-time работно време и ще се оглеждам в близките университети (защото имам докторска степен, 10 години стаж в унивеситет и четири книги на научна тематика, та затова се решавам) със старата си професия и с новите курсове тук, но отсега си знам, че ще се наложи да чакам. Такъв е животът. Ако искаш да си постоянно фреш и апгрейднат, трябва да отделяш от бюджета си постоянен процент за професионални курсове, и то в университети. И двамата с мъжа ми така правим, но това, рабира се, не е никаква гаранция, че веднага ще те вземат на работа. Но имаш теоретични шансове. И няма значение колко си бил велик в родината си, защото тук почваш почти отначало, и колкото си по-смирен, реалистичен, планиран и мотивиран, толкова повече шансове имаш. Разбира се, предишният опит си е опит.

Това са накратко на битово ниво моите впечатления.

Мен лично ме спасява от цялата тази битова лудост и грижи писането - то е терапията, което ме поддържа жива. Завърших една нова книжка (не на научна тематика този път) наскоро, но издаването ще почака засега, а следващата  вече се подрежда...Това е истинският живот (поне за мен) - този на емоциите, хубавите срещи, добрите жестове, животът на духа. А битовият е неизбежен, защото все пак сме едно дуалистично цяло от тяло и дух.

Лек ден на всички!  :D









« Последна редакция: Октомври 28, 2008, 16:26:47 pm от DivaRoza »
Re: Усещате ли поскъпване на живота (и в кои сфери),
« Отговор #37 -: Октомври 28, 2008, 16:39:23 pm »
Много увлекателен разказ , само дето ми угаси оптимизма за нашите юпита. :?
Разказвай по-често, та да си сверяваме нашият вечно изоставащ часовник с техния.

(малко спам),
А , дали ще имаме честта да ни кажеш нещо повече за книгата ти?! :)
На каква тема е , казваш не е научна , къде ще я издаваш ?
И последни въпроси ,Дива Роза , какво чувстваш към България , дали уреденият живот, може напълно да измести , носталгията?
Не е ли духът ти по-силен и по-продуктивен там , където се е появил на белия свят или тъгата ражда творчество?

« Последна редакция: Октомври 28, 2008, 16:55:48 pm от Eфирче »
*
Re: Усещате ли поскъпване на живота (и в кои сфери),
« Отговор #38 -: Октомври 28, 2008, 20:39:55 pm »
Ефирче, предполагам, че материали като този са пропагандна поръчка на Станишев и компания, за да демонстрират колко много се грижат за обществото... :D

За книгата...хм...смесица е между фентъзи и реализъм, като разказът и историите вътре се разказват от името на душата на главната героиня. Душата разказва за много неща, като например за майчинството, за двата свята на материалното и духовното, към който всъщност принадлежи тя, и за разни други неща... :D Поглед върху живота от две различни перспективи. Нещо като "риалити фентъзи" (от типа на "горещ сняг") е и сегашният ми проект...

Хвърлила съм око на едно издателство, но най-вероятно напролет ще се свържа с тях, при всички случаи ще е следващата година.

Какво чувствам към България? Предполагам, че каквото и ти, и всеки друг тук. Смесени чувства, като на моменти преобладават положителните, благодарствените, инспириращите, а на моменти - противоположни, като зависи с каква страна от живота в родината ни се сблъскваме. Каквото и да мислим, това е мястото, което никой от нас не може да си избира, но най-вероятно то ни избира по причини от по-висш характер. Приемам като благословия и лошото, и доброто. Защото е опит, защото е моят живот, и защото до голяма степен понякога зависи и от нас самите какъв ще е.

Не възприемам спокойния (в по-голямата си част) живот тук като заместител на носталгията. Защото тя е чувство и усещане за нас самите, но не само в минало време. Т.е. не е задължително да ни е мъчно и тъжно само за това, което сме оставили в родината преди време. Носталгията е тъга въобще по нас и живота ни, където и да сме. Иначе, да, липсва ми всичко - на моменти повече, на моменти по-малко, и то зависи дали включвам сърцето си, или разума. Носталгията може да е вдъхновяваща, ако трансформираш енергията и в продуктивна (каквото се опитвам да постигам през повечето време), но може и да е разрушителна за теб. Аз в битов план се мъча да живея в реалното настояще. Фентъзито, конструкции от условен тип и за живота, като "какво би било, ако не беше (или ако беше)" ги оставям за писането, където работят чудестно, защото са част от въображението.

Духът може според мен да е продуктивен навсякъде. Зависи какъв тип си самият ти. Зависи доколко си силен да трансформираш енергията на случващото се около теб в нещо градивно и положително. Аз лично съм тип survivor мога да оцелявам почти при всякакви външни обстоятелства (животът ме е научил, освен при война сигурно, недай Боже!), като това може почти да не засегне духа ми. Тъгата може да роди творчество, ако по принцип я има тази творческа енергия в теб. Но прекалената тъга може и да убие много неща в теб. Пак зависи какъв тип си и кои неща са важни за теб. Не е задължително и да си беден, за да ти идват мисли, така както се смяташе през социализма, защото тук виждам много примери на пишещи и живеещи от това доста добре хора. Зависи как го възприемаш живота и зависи в каква културна среда си израсал, защото тя донякъде налага отпечатъка си под формата на образ за света, който те преследва до края. Аз лично мога да се абстрахирам от материалното неимане и да го трансформирам в думи. Но и материалното имане не ме притеснява, защото мога прекрасно да се скрия от него и да не ме засегне, за да не затлъстеят думите и да спрат да ми се подчиняват. Вътрешната емиграция, пътуването към себе си, но в нематериален план не ми е чуждо.

Много са големи отговорите на иначе кратките ти и много интересни философски въпроси, а и нямам повече време засега, та дано това те задоволява.  :D
« Последна редакция: Октомври 28, 2008, 20:56:44 pm от DivaRoza »
*

    Nina

  • *****
  • 2643
  • Понякога седя и мисля, понякога само седя...
Re: Усещате ли поскъпване на живота (и в кои сфери),
« Отговор #39 -: Октомври 28, 2008, 21:43:19 pm »
A мен, Роузи, ще ме задоволи, когато ми кажеш, че книгата ти е готово и вече мога да си я купя, и от къде  :D Може и с автограф.
Чакам я/ги!

А нашите юпита ако са като Милен Велчев и Никито Василев - дръжте си ги в Ситито. Предпочитам хипита пред такива юпита  :P
*
Re: Усещате ли поскъпване на живота (и в кои сфери),
« Отговор #40 -: Октомври 28, 2008, 22:20:44 pm »
DivaRoza:balk_47: :balk_81:!
Ей, напълни ми душата!

И непременно да ни кажеш кога и от къде можем да си купим книгите ти!!! Определено се присъединявам към фен клуба ти...


И един въпрос - излиза, че сега да се имигрира на Запад е малко рисковано, нали, конкретно за Великобритания? Особено, ако си полуобразован или по-точно образованието ти е неподходящо за европейските страни...
Особеност на огъня е, че гори независимо от посоката на вятъра!
*

    mishanta

  • *
  • 7232
  • Не пропускайте профилактика при мамолог! Важно е!
Re: Усещате ли поскъпване на живота (и в кои сфери),
« Отговор #41 -: Октомври 28, 2008, 23:07:31 pm »
:flower: DivaRoza, тази вечер имахме литературно-семейно четене на твои постинги!
Истинско удоволствие е да те чете човек!
Благодарение на Вас съм Майка :flower: :flower:
Димитър 07.11.07 и Калина 21.10.09
:heartbeat: :heartbeat:

* Чувствителните хора живеят върху върха на пръстите си, за да не притесняват никого.
Прекосяват живота без да вдигат шум, защото целият шум е вътре в самите тях *


:eat: Рецептурник на майсторките в Зачатие :)
*

    Osiana

  • *****
  • 4888
  • Обещах, че повече никога няма да обещавам...
Re: Усещате ли поскъпване на живота (и в кои сфери),
« Отговор #42 -: Октомври 28, 2008, 23:59:47 pm »
Аааааа, за книгата и аз се нареждам на опашката, докато не е станала голяма. :lol: С автограф, задължително! :D
Не може в никакъв случай да ме забравиш, аз редовно влизам в сайта ти и чета, макар че тематиката ми е доста... далечна. Много различна от електрониката...

Радвам се, че си пак тук с пълна сила, Розичка!

 :bighug: :bighug: :bighug:

Целувки на теб и малката Емма.
Цветя 2009 Рози Цветя 2008

"Има два начина да изживееш живота си. Единият е като мислиш, че не съществуват чудеса.
Другият е като мислиш, че всяко нещо е чудо."
Re: Усещате ли поскъпване на живота (и в кои сфери),
« Отговор #43 -: Октомври 29, 2008, 08:16:50 am »

Много са големи отговорите на иначе кратките ти и много интересни философски въпроси, а и нямам повече време засега, та дано това те задоволява.  :D

Беше удоволствие за мен! :balk_24:
Обещаваш да ни кажеш когато излезе книгата , нали?
А може да решиш да ни поканиш на презентацията й в България! :wink:


Osiana, за какъв сайт говориш , пак ли нещо не знам? :?
Постингите на ognyana и mishanta, са видими само на опция "отговори".
*

    Osiana

  • *****
  • 4888
  • Обещах, че повече никога няма да обещавам...
Re: Усещате ли поскъпване на живота (и в кои сфери),
« Отговор #44 -: Октомври 29, 2008, 10:32:03 am »
Ефирче, нищо не си пропуснала, тя Розичка знае за какво говоря и се надявам да ме извини. :oops:

ПП. Постингите на Мишанта и Огняна вчера се виждаха нормално, днес не, странно. Сега се виждат и на опция "Всички".
« Последна редакция: Октомври 29, 2008, 10:35:42 am от Osiana »
Цветя 2009 Рози Цветя 2008

"Има два начина да изживееш живота си. Единият е като мислиш, че не съществуват чудеса.
Другият е като мислиш, че всяко нещо е чудо."
*
Re: Усещате ли поскъпване на живота (и в кои сфери),
« Отговор #45 -: Октомври 29, 2008, 10:50:59 am »
Цените са такива каквито трябва да са  :lol:-Европейски(нали сме в Европа), но заплатите не са Европейски !!!!!!!И аз мисля , че там е проблема!!!!
*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
Re: Усещате ли поскъпване на живота (и в кои сфери),
« Отговор #46 -: Октомври 29, 2008, 13:12:49 pm »
кой е сайта, Роза?  :)
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*
Re: Усещате ли поскъпване на живота (и в кои сфери),
« Отговор #47 -: Октомври 29, 2008, 13:15:53 pm »
Момичета, да не сте препили с кафето?!  :D

Иначе, хубаво, щом искате, някой ден... :D

Огняна, всичко е много индивидуално и е въпрос на късмет и много други неща. За квалифицираната работа се чака повече, но никой не стои без работа през това време, а все намира нещо и се препитава, докато постигне, каквото иска. Всеки ще ти разкаже своята история, но тя няма да е твоята и при теб нещата може да се стекат по по-добър начин. Не се влияй много от историите, кито ще чуваш, а гледай своя живот и търси своите неща, където и да си. Късмет и Божа работа. Просто, трябва да имате реалистични очаквания, много хъс и мотивация. Особено трудно е само в началото, после става лесно. Но и това е много общо. Щом сте решили, опитайте! Късмет! :D

Джам, тя Ози е едно "лошо" момиче, което не знае какво говори... :D
*

    Osiana

  • *****
  • 4888
  • Обещах, че повече никога няма да обещавам...
Re: Усещате ли поскъпване на живота (и в кои сфери),
« Отговор #48 -: Октомври 29, 2008, 14:34:04 pm »
Цитат
Джам, тя Ози е едно "лошо" момиче, което не знае какво говори... 

Абсолютно!
Няма никакви сайтове.

Цитат
Момичета, да не сте препили с кафето?! 

Иначе, хубаво, щом искате, някой ден...

Розичка, аз вече и кафе не пия, заради кръвното... след последната процедура и кръвно имам, пия само без кофеин. И искаме, разбира се!


ПП. Последен спам. :oops:



 
 
Цветя 2009 Рози Цветя 2008

"Има два начина да изживееш живота си. Единият е като мислиш, че не съществуват чудеса.
Другият е като мислиш, че всяко нещо е чудо."
Re: Усещате ли поскъпване на живота (и в кои сфери),
« Отговор #49 -: Октомври 29, 2008, 15:17:42 pm »
Розичке, и аз не съм от прекаляващите с кофеин, ама и аз искам книга с автограф, живот и здраве, когато стане  :lol: :lol: :lol:

Лекарства след процедура се спират само след изрична консултация с лекуващия лекар!!!
*
Re: Усещате ли поскъпване на живота (и в кои сфери),
« Отговор #50 -: Ноември 16, 2008, 16:29:19 pm »
Момичета, да не си помислите само, че сън не ме хваща, за да измисля с какво да ви разваля настроението!  :D Обаче аз пак за кризата, която се очаква догодина да приключи, макар че с точност никой не знае, но сега е в разгара си. Има развитие на нещата по тези земи. Гордън Браун, тукашният МП, май ще излезе спасител не само на UK, но и на световната икономика, защото чета, че на срещата на G20 са одобрили неговия план за решение на кризата.

Какво свърши Гордън Браун:

- Подписа договор с банките, че правителството ще им финансира дълговете, ако те намалят основния лихвен процент;
- Финансира банките;
-Дълго време напомняше на банките, че сега е техен ред да изпълнят своята част от споразумението;
- И миналата седмица The Bank of England намали основния си лихвен процент с 1.5, което било историческо намаление от 1955 г. насам;
- Голяма част от останалите банки я последваха, но не всички;
- Очаква се това да повлияе положително както на домакинствата, така и на малкия бизнес, поне на този, който оцеля и не банкрутира от кризата;
- Гордън Браун обмисля в новия бюджет за догодина да се намалят всички данъци, за да сложи пари в джоба на хората, които те ще инвестират в икономиката директно. Парите ще са заем от богатите араби, които май в скоро време ще владеят целия Остров. Те са на мода, руснаците поизостават с размера на богатството си;
- Останалите страни са се съгласили да направят същото в своите икономики, защото днес всичко е свързано;
- Сега е моментът Гордън Браун да обяви за пролет избори и ще ги спечели, защото макар и гласуването да не е задължително, то хората са практични и гласуват за този, който променя нещата;
- Консерваторите си умират от яд и говорят безсмислици, което показва колко са неподготвени за властта, макар че пролетта спечелиха местните избори, но това беше кофти момент за лейбъристите, защото се вдигна цената на петрола;
- Гордън Браун ще се окаже прав, като каза за себе си, че е "сериозен лидер за сериозни времена", а сега се оказа и такъв в световен мащаб. Все пак, той беше министър на икономиката през всичките години на възход при правителството на Тони Блеър;
- Иначе, безработицата се увеличава все още постепенно, но пък пада цената на бензина, цените на хранителните продукти се намаляват масово, а и се говори, че догодина ще намалят и цената на електричеството. Правителството призовава бизнеса за тези мерки, за да се съвземат хората.

Как върви кризата в България? Дошла ли е и там, или Станишев я е спрял юнашки на границата и я задържа там, и подпира с гърди... :D

Хайде, време е Станишев да последва примера на Г. Браун и да намали данъците, и да натисне банките да намалят основния лихвен процент! Ако не, изборите май не са далеч...

P.S. Ако западните държави не се съвземат догодина и ако редовият гражданин не си понапълни отново джоба с парици, това ще се отрази по най-директен начин и на родния туризъм, защото точно тази прослойка от британци например ходят по нашите курорти. И без това и досега една почивка в БГ излизаше по-скъпо от една такава в Испания, та нищо чудно да се преориентират всички. Да се надяваме, че ще се оправят нещата!
« Последна редакция: Ноември 16, 2008, 17:56:54 pm от DivaRoza »
*
Re: Усещате ли поскъпване на живота (и в кои сфери),
« Отговор #51 -: Ноември 18, 2008, 14:06:03 pm »
Попаднах на много интересно интервю с Отец Никанор:

http://money.ibox.bg/interview/id_1858750684

Представя своята доста интересна гледна точка, както и взeма под внимание доста комплексни фактори.