0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Спорт и опити за забременяване
« -: Юни 28, 2009, 11:54:51 am »
Не намирам активна тема, която да предоставя мнения относно спорта по време на опити за зачеване.

Вече се навършва една година откакто неуспешно се опитвам да забременея, и напълнях със 7 килограма. Съзнателно ограничих физическата си активност, мислейки, че това може да е моят проблем. В момента осъзнавам, че лишавайки се от спорт вредя на тялото и психиката си. Консултирах се с инструкторка в моя фитнес клуб и тя потвърди, че първите две седмици от бременността не мога да си наредя.

Твърдо реших да бягам, да карам колело и да плувам на воля. Това че бебето ми не идва го отдавам на причини встрани от спорта. Напротив, мисля, че с физическа активност ще повиша шансовете си да забременея.

Уважавам диетите и умереното хранене, но според мен спортът е дълготрайно решение за здраве, уравновесен ум и красота. Моля ви споделете вашия опит и мнение за опитмалното физическо натоварване, приемливо при зачеване.
« Последна редакция: Юни 28, 2009, 11:58:37 am от cigularche »
Re: Спорт и опити за забременяване
« Отговор #1 -: Юни 28, 2009, 14:30:20 pm »
Принципно се препорачва умерено спортно натоварване 2-3 пъти седмично.Ако винаги си имала много активен спортен живот тоя организъм е настроен спрямо него и факта, че си променила начина си на живот изисква време за пренастройване на метаболизма ти спрямо новите условия.
Ако не се чувстваш добре промени режима си, но не забравяй, че всичко прекалено дори и спорта оказват своето влияние.
Re: Спорт и опити за забременяване
« Отговор #2 -: Юни 28, 2009, 15:48:29 pm »
Спортувах по време на опитите, правех гимнастика всеки ден до края на беременността си и 6 седмици след секцио възстанових спортните си занимания.
След всичко прочетено по въпроса и някакъв (все пак непредставителен) личен опит, смятам, че ако зачеването е проблематично, то пречката не е в спорта.
Успех и с двете  :D
Re: Спорт и опити за забременяване
« Отговор #3 -: Юни 28, 2009, 17:39:50 pm »
И аз мисля ,че спорта не вреди ,а напротив помага.Диетите според мен са по-вредни,не балансираното хранене ,а зверските диети.
*

    fibo

  • *****
  • 2168
  • Благодаря,че ни запази Дядо Боже!
Re: Спорт и опити за забременяване
« Отговор #4 -: Юли 01, 2009, 03:03:18 am »
Хубаво е спорта да по време на опити да е по-активен в първите две седмици до О(напр 3/4 на седм) и по-пасивен след нея до М(2 пъти). Като усиленото подскачане и коремни преси не се препоръчват след О. По време на бременност е добре спорта да не е прекалено активен и да не стига до прекомерно изпотяване,за да не се навреди на плода от силното повишаване на телесната температура,както и равномерно приемане на вода по време на тренировка.Горе-долу около 300 мл на половин час леко активен спорт.Добре е да се пие на глътки и равномерно,особено ако е студена вода,т.к. може да се предизвикат спазми в мускулите. Колкото до коремните преси,може да се правят до 3ти месец,умерено - напр. 3 серии по 15 леки повдигания,без да се стига до "парене" в мускулната стена!След това коремните преси не са удачни т.к. центъра на тежеста на тялото се измества и тазобедрената става вече не е стабилна.Тялото е без централна опора и тежестта се прехвърля в/у бедрата и риска от травми е голям.След 4/5тия месец збравете за коремните мускули - не е сега момента да мислите за плосък корем!!!Рискът от предизвикани контракции не си заслужава!!
В този период и е добре да не се стига до изпотяване!Не забравяйте че вие се потите,вътретелесната ви Т е с няколко градуса по-висока!Нали не искате да си сварите бебето!
Борко Бърборко
Желанието да имаш дете,е изборът сръцето ти да тупти извън тялото!
*
Re: Спорт и опити за забременяване
« Отговор #5 -: Юли 01, 2009, 11:05:07 am »
cigularche благодаря ти,че си започнала темичката,която и мен много ме вълнува! И аз от 5 месеца умишлено спрях всякакви физически дейности,в името на бебеправенето,но и аз напълнях с цели 6 килограма  :oops:, никак не се чувствам кофортно ,а и след поредният неспешен месец смятам да последвам съвета на момичетата тук и преди О-то да съм по-активна(както си бях),а след нея не толкова . Но и все пак няма да си позволя да се запускам вече! Наистина едва ли е спорта това,което би ни порпечело да забременеем.
Ще се радвам мнението си да споделят и вече раждали мами,които са си спортували по принцип преди забременяването си.
Благодаря ви предварително!
И щедър е, и пълен е светът с невероятни вероятности.
Re: Спорт и опити за забременяване
« Отговор #6 -: Юли 01, 2009, 20:25:32 pm »
Фибчо много полезна и изчерпателна информация ни даде :good_post: :thankyousign:
Аз започнах да спортувам 2 месеца преди да забременея и съжалявам,че започнах късно,все се канех от другата седмица,а можеше да сваля някой кг и след някой месец да ми е по-леко. :oops:
Сега нямам сили даже да си изчистя,а и гаденето ми пречи да спортувам,дано след някоя седмица да съм по добре и да мога.
Определено активното спортуване преди забременяване и умереното след това са е полезно и тонизиращо.
:bighug:

*
Re: Спорт и опити за забременяване
« Отговор #7 -: Юли 01, 2009, 22:44:03 pm »
Фибс, много професионално, страхотен коментар! Друго си е да се изкаже специалист! Дано скоро ми влязат в работа подробностите  :D

Аз имам прясна информация от личната ми лекарка (напоследък питам който ми падне в ръчичките): първите две седмици от бременността са нужни много сериозни травми и натоварвания, за да се увреди плодът, например автомобилна катастрофа, удар директно в корема, и т.н. Бягане, плуване и колоездене изобщо не са проблем.
*

    fibo

  • *****
  • 2168
  • Благодаря,че ни запази Дядо Боже!
Re: Спорт и опити за забременяване
« Отговор #8 -: Юли 03, 2009, 01:42:32 am »
Цигуларче и Малвинка,радвам се че съм била полезна,ако има още въпроси -питайте спокойно :D Цунки
Борко Бърборко
Желанието да имаш дете,е изборът сръцето ти да тупти извън тялото!
*
Re: Спорт и опити за забременяване
« Отговор #9 -: Юли 03, 2009, 14:09:38 pm »
аз не съм от най-движещите се и все си виках от другата седмица, но нищо не предприемах защото се изморявах и от най леката домакинска работа камо за спорт. започнах нисковъглехидратна диета, свалих килограми, движението ми станаха по леки и така се записах на йога( не е най активния спорт, но аз от аеробиката или фитнес се запъхтявам) малко след като почнахме да бебеправим. ходя 2 пъти седмично и инструкторката каза че организма ще си каже като забременея дали да продължа и кога да спра. като при бременните някои от упражненията отпадат а се набляга на други. незнам дали това ще ми помогне по лесно да забременея, но се чувствам по добре, по жизнена, по-добре :)
*
Re: Спорт и опити за забременяване
« Отговор #10 -: Юли 03, 2009, 15:02:46 pm »
Здравейте, наистина много хубаво го е обяснила Фибчо :)
Ечи, и аз ходя на йога и много ми харесва. След йогата съм като преродена. Има и специална йога за бременни, която се дели на два вида - до 5-6 месец и след това, та до края. Инструкторката казва, че йогата не само не вреди, ами дори помага за здравето на майката и детето. Чрез нея започваш да усещаш тялото си по-добре. Самите упражнения са бавни и леки, така че, аз лично бих правила йога, ако забременя един ден.



*
Re: Спорт и опити за забременяване
« Отговор #11 -: Юли 03, 2009, 20:02:38 pm »
...така се записах на йога( не е най активния спорт, но аз от аеробиката или фитнес се запъхтявам)

Echy, при мен пък е точно обратното - пробвах йога преди време и само ми се доспива от нея. Може се дължи на това, че съм малко джаста-праста по природа. Предпочитам по-интензивните занимания, ако са и навън, идеално. Но ефектът при всеки явно е еднакъв: след добра тренировка съм по-разбран човек, спя добре и съм по-жизнена.
Мисля, че е нужно да спортуваме, за да си носим по-лесно коремите и бебетата скоро...  :D
*
Re: Спорт и опити за забременяване
« Отговор #12 -: Юли 04, 2009, 00:01:28 am »
Докато се опитваш да забременееш можеш да спортуваш всичко, което ти харесва. Освен, че ще е добре за фигурата, спортът спомага за хормоналния баланс в тялото, за по-добро кръвообръщение в малкия таз,което пък е добре за яйчниците, и т.н.
След като забременееш имаш доста възможности. Не само йога, но и нискоинтензивна аеробика,или плуване.То е прекрасно средство за физическо натоварване дори в напреднала бременност,използват се  специални колани. :)
Но вече зависи от състоянието ти и е  индивидуално при всяка от нас! :wink:


*
Re: Спорт и опити за забременяване
« Отговор #13 -: Юли 13, 2009, 22:08:07 pm »
И аз започнах с фитнеса отново след прекъсване от 5 месец,в които напълнях и се почувствах ужасно!Сега съм някак по-позитивна и енергична и смятам,че това няма да ми навреди в бебеправенето, а дори напротив!
Късмет на всички ви! :D
И щедър е, и пълен е светът с невероятни вероятности.
Re: Спорт и опити за забременяване
« Отговор #14 -: Ноември 11, 2009, 14:56:07 pm »
Живо ме интерсува тази темичка! Благодаря за съветите ви.
Ходя от 6 години три пъти в седмицата на тае бо. От скоро решихме да се пробваме за бебе, но съм леко притеснена дали да продължавам с тренировките (или да ги спра около ову и ако ми дойде МЦ пак да почвам) :?.
Всеки опит в тази насока ще е от полза.
Знам че е доста индивидуално, защото две от инструктурките ми забременяха - едната продължи да води тренировки докато влезе в 5-я месец, а другата прекрати занимания в момента, в който разбра че е бременна, а и след това имаше проблеми със задържането на бебето.


*

    fibo

  • *****
  • 2168
  • Благодаря,че ни запази Дядо Боже!
Re: Спорт и опити за забременяване
« Отговор #15 -: Ноември 11, 2009, 18:11:44 pm »
Ходи си спокойно на тренировки...след Ову го давай просто по-спокойно :wink:
Избягвай силните подскоци и усилените коремни преси след Ову.Ако се окаже че си бременна,може да заместиш тае бо-то със аеробика,тя е по-неинтензивна като определени опражнения ще пропускаш(по принцип),а в по-напреднала бременност може да се прехвърлиш на йога...Всичко това е като идея.Иначе и вярно,всичко е строго индивидуално...може да се окаже че в първите месеци няма да имаш сили за нищо....
Успех
Борко Бърборко
Желанието да имаш дете,е изборът сръцето ти да тупти извън тялото!
*
Re: Спорт и опити за забременяване
« Отговор #16 -: Февруари 01, 2010, 19:00:59 pm »
Много полезна темичка  ! Браво момичета!
*
Re: Спорт и опити за забременяване
« Отговор #17 -: Февруари 01, 2010, 19:11:04 pm »
Половин година по-късно още не съм бременна, но поне не се втелявам толкова по въпроса. Открихме вече няколко проблема при мен и мъжа ми, така че не спортът е виновен. Е, ако бях триатлонистка и се подготвях за олимпиада, сигурно щеше да има значение. Иначе, спортът е здраве.
*

    alimania

  • ***
  • 212
  • Златно детенце си имам
Re: Спорт и опити за забременяване
« Отговор #18 -: Февруари 01, 2010, 20:43:49 pm »
Вероятно е просто съвпадение, но след 2 години безплодни опити, обикаляне по лекари и клиники, хиляди изследвания и т.н. и т.н...тази година реших, че от 01.01 ще спортувам здраво, ще спра съвсем алкохола, ще взимам добавки- абе ще живея здравословно, та: взех си тримесечна карта за фитнес, ходех и на йога, пиех си кротко добавките, е алкохола не можах да го спра съвсем... :oops:, момичета, преди няколко дни видях за първи път в живота си + тест! Определено не съм се пазела, преди или след ову-даже напротив- опитвах се да изхвърля в залата цялата си негативна енергия, влагах цялата си сила! Тримесечната карта за сега ми е ненужна! Дано и да е така! Незнам кое ми помогна-може би нищо, може би просто му е дошло времето, може би-всичко наведнъж! Пожелавам на всички да сбъднат мечтите си!
БЛАГОДАРЯ ВИ, ПРИЯТЕЛИ ОТ "ЗАЧАТИЕ"
*
Re: Спорт и опити за забременяване
« Отговор #19 -: Февруари 01, 2010, 20:55:44 pm »
Честито, Алимания! Такава случайност всекиму! Лека бременност.