0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
като резултат от световната финансова криза?


От близо година вече медиите са в разгара си и с пяна на уста обясняват апокалиптичните последици от кризите с:

- цените на хранителните продукти;
- цените на петрола;
- кредитната криза;
- срива на банките;
- намаленото производство в строителния сектор;
- фалирането на по-малките компании, като резултат от кредитната криза;
- повишаване ръста на безработицата.

 Е, как да не се побъркаш от толкова много кризи наведнъж?! Направо историческо струпване на все кофти обстоятелства, а медиите са затрупани с работа!
 
 Правителствата на някои държави изкупиха дълговете на някои банки, което би трябвало да закърпи положението, но едва ли ще се усети веднага ефектът от това.
В същото време гледах разни репортажи от Етиопия, където хората буквално мрат от глад като мухи. Майките нямат какво да ядат и нямат кърма, децата са едни големи очи само, извън населените места е побеляло от костите на измрели от глад животни и може би на...хора.


Усещате ли вие нещо реално от всичките тези видове кризи?
*
Re: Усещате ли поскъпване на живота (и в кои сфери),
« Отговор #1 -: Октомври 21, 2008, 20:33:49 pm »
Розичке, липсваха ми твоите сериозни теми!  :lol:
Ами да ти кажа аз какво усещам.  :wink: От известно време освен в училище, работя и в един малък магазин за бельо и козметика. Та, усещам, че оборота на магазина падна драстично, а в същото време увеличиха наема, тока, водата. Всеки божи ден има проверки от различни фирми, които изискват все нови и нови неща - книга за рекламации, книга за похвали и оплаквания, книга за инструктаж по безопасност, по няколко етикета на стока и още и още...т.е. разходите за дребните търговци са повече, от колкото приходите...ясно е на къде отиват нещата...
И друго да ти кажа, какво усещам!  :wink: Препокриваме покрива, то все едно нова къща да строиш - строителните материали (без желязото, заради "Кремиковци") са скочили в пъти и всеки ден са с нови цени!
Иначе, не усещам нищо друго - заплатата ми не е мръднала, а уж щеше да става 650 лв... стига ми да си платя тока, водата, телефона, GSM-а, интернета и сателита... е, вече не остана за лекари, ама какво да се прави...трябва да си подредя приоритетите. :( :lol:
А, и друго - тази седмица ще тегля кредит - да взема аз парите, пък който иска да ги плаща после! (Циганският девиз!)
Цунки на бебка и на теб!

*

    mini

  • *
  • 8160
  • purple addicted
Re: Усещате ли поскъпване на живота (и в кои сфери),
« Отговор #2 -: Октомври 21, 2008, 20:42:31 pm »
Работя в сферата на търговията вече над 6 години, последната фирма е лидер в бранша за шоколадови изделия и кафе като мърчандайзер ключови клиенти за Билла в нашия град. След като се върнах от предишното майчинство /нямаше ме 1,4 г със все болничния заради прокървяване в 13 седмица/ отбелязох факта, че определено оборота на магазина драстично се е вдигнал. Не зная за друго, но хората определено си угаждат, купуват се масово скъпи бонбони и шоколади /предлагаме стоки в няколко ценови сегмента, бонбоните от 1,99 например се продават три пъти по-слабо от тези за 2,99 с по-малък грамаж и по-малка бройка/. Лятото се поддържаше един сравнително постоянен оборот, но от месец и половина настана нещо страшно, за 3 седмици поръчвам толкова, колкото съм поръчвала до преди месец за два месеца  8O
ядат сладко и пият кафета хората и това си е
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."
"Прекалено много хора харчат пари, които не са спечелили, за да си купят неща, които не им трябват, за да впечатлят хора, които не харесват" Уил Смит
*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
Re: Усещате ли поскъпване на живота (и в кои сфери),
« Отговор #3 -: Октомври 21, 2008, 21:59:58 pm »
в България цените постоянно растат, при това не от вчера и не от преди 2 месеца. виждам го всеки път по касовата бележка в супермаркета.
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*
Re: Усещате ли поскъпване на живота (и в кои сфери),
« Отговор #4 -: Октомври 21, 2008, 22:03:44 pm »
Ми, усещам го поскъпването... още от края на юли миналата година.
Първо в сферата на образованието - защото курсът, който си бях избрала от 450 лв. в края на юли стана 600 лв. през септември същата година. Тази година същият курс е 900 лв.
Сметките ни за режийни постоянно растат (парно особено, при това не ползваме този вид отопление, а само топла вода; ток, вода)- не сме повишили потреблението.
Малко пораснаха и таксите при докторите, май и някои изследвания.
Хранителните продукти от Нова година постоянно растат - това, което тогава ни излизаше по 50 лева, сега ни струва около 80 лв. Ограничили сме купуването на хранителни продукти.
Фризьорските и козметичните услуги се повишиха от септември.
Дрехите, обувките, среброто също чувствително скочиха тази есен...
Транспортът ми е с 30 % по-скъп, от 70 ст. на 1 лев за билетче...
Особеност на огъня е, че гори независимо от посоката на вятъра!
*
Re: Усещате ли поскъпване на живота (и в кои сфери),
« Отговор #5 -: Октомври 22, 2008, 12:26:22 pm »
Мисля, че рискувам с моето непопулярно мнение, виждам обаче, че и Дива Роза се е опитал донякъде да насочи в тази посока.

Според мен, западните общества, или може би вече европейските плюс САЩ са презадоволени и живеят в охолство и то на фона на световния глад. Това вече важи и за България.

Като си помислим какво заработваме, ходейки на работа, и стига ли ни заработеното да се нахраним, да се подслоним и да се облечем. Или можем да си позволим много повече? Да преяждаме, да изхвърляме храна, да сменяме тоалети, децата ни да имат всички видове играчки и да не могат дори да им се нарадват и да ги оценят от презадоволеност? Погледнете и темата "Какво ще готвя днес?" (май така се казваше). Това всичкото ядене дали се изяжда?

На фона на световен глад.

А колкото до финансовата криза, тя е естественео последствие от една нездравословна неуравновесеност. Мерките, които в момента се взимат, поне според мен, ще успокоят ситуациията временно, но дългосрочно нещата ще се задълбочат.
*
Re: Усещате ли поскъпване на живота (и в кои сфери),
« Отговор #6 -: Октомври 22, 2008, 12:35:13 pm »
Да си кажа и аз
Ние сме в процедура за рефинансиране на ипотечният ни кредит,сумата не е голяма навремето можехме да платим имота и без заем,но нямаше да имаме кеш за ремонти.Та сега минаваме от една банка в друга,защото лихвата ни в сегашната банка скочи безумно много.Това с лихвите е първото а второто е че документите и подробностите около кредитите са станали повече и времето е повече.Банките имат страх да дават кредити в момента и оглеждат много документите.
Обаче Мини е права,че народо пазарува като луд аз лично не мога да си обясня от къде идват тези пари.Този уикенд бяхме с мъжът ми в София в един приятел,човеко е банкер на много висока позиция,проблем с парите няма,но е изумен как може фанелка за 50 евро в мола да много яко,за повечето хора.Да не говорим че до мола не стигнахме от задръстване от коли и хора.Има нещо не съвсем както трябва в тази държава.
За храната,дрехите,и др стоки от по първа необходимост се вижда и спросто око че поскъпват.Има оща какво да се анализира ама време няма,пак ще се включа :wink:
Re: Усещате ли поскъпване на живота (и в кои сфери),
« Отговор #7 -: Октомври 22, 2008, 12:57:27 pm »
jul4e подкрепям мнението ти!
В допълнение , този охолен начин на живот в развитите общества се помпи от кредити и лежи върху подвижни пясъци.
Хората харчат повече от колкото изработват , стандарта се завишава непрекъснато , защото банките щедро предлагат кредитиране със все по-занижени условия.
Е , този ресурс има някакъв край и ... бууум ,балона се спука!
Не е нормално 60-80% от месечния доход да отива за погасяване на кредити , но вече го имаме за нормално , защото си "купил" ,ново жилище , нов телевизор , нова кола ...
Сега пък , наблюдавам друго явление , яростни реклами за влогове  :wink: , естествено след като вдигнаха почти навсякъде лихвите по кредитите , обяснима развръзка , както се пееше в една стара песен.

Световен глад , май има откакто се помня... :?
Процесите в световен план задълбочават това явление , но не мисля , че проблемът е решим , за съжаление!
Планетата ни , така или иначе е пренаселена , отровена , и болна от нас , тя ни го връща с повишаване на нивото на световния океан , настъпването на пустините , климатичните промени , новите (модерни) вируси и болести , изчерпване на нефта и залежи от полезни изкопаеми. Въпрос на време е ,  световния глад да стане повсеместен .
Пир по време на чума е нашето... :(


п.п.Розичке , добре се завърнала ! :D

« Последна редакция: Октомври 22, 2008, 13:36:59 pm от Eфирче »
*
Re: Усещате ли поскъпване на живота (и в кои сфери),
« Отговор #8 -: Октомври 22, 2008, 13:38:25 pm »
Обръщали ли сте внимание какво изобилие от т.нар. съвове хвърчат по нашенските улици?...Кола скъпа, мощна, харчеща много повече гориво, неподходяща за градски условия,абсолютно ненужна, но...лъскава, голяма, престижна -  самочувствието на българина. Всеки трети е с такава кола. У нас определено има нещо сбъркано.

Иначе и аз виждам увеличението в касовата си бележка.
Родителите ми преди 6 години продадоха панелният си апартамент в Шумен и се преместиха във Варна с цел поне единият от тях да има работа. Това беше точно преди бумът в цените на имотите и успяха да си купят мяасто и с ипотечен заем да строят къща - двамата, майстор там не е влизал, всичко правят сами. Когато си ограничен финансово, става изключително бавно, но след 6 години къщата получи някакъв завършен вид поне отвън. Баща ми вписва всеки един разход в една тетрадка - от самото начало всичко е описано. Там нагледно може да се види какъв огромен бум има в цените на строителните материали, особено последните година-година и половина.
Последната година много се качиха и цените на образователните курсове.
« Последна редакция: Октомври 22, 2008, 14:41:01 pm от tzvetenze »
*
Re: Усещате ли поскъпване на живота (и в кои сфери),
« Отговор #9 -: Октомври 22, 2008, 14:23:28 pm »
Миналата седмица говорих с мъж който от 25год живее в Америка и той каза, че Буш когато е дошъл на власт е обещал да изнесе войната навън и още - имало много мръсни пари които диктували условията, а той искал всичко да се легализира. Такава криза е имало трийсетте години в Америка.За себе си имам друго обяснение като анализирам фактите - преди няколко месеца цената на петрола почна да се вдига и да става неконтрилируема, и за обикновения американец, несвикнал или по точно свикнал да налива бензин на ниски цени това беше шок. Друго - долара беше се сринал. Днес какво наблюдавам - цената на барел е около 70 долара, курса на долара се вдигна. Та с две думи - за мен това е игра на много високо ниво. Лошото е за нас, обикновените българи - кризата се усеща и то за доста мои познати за съжаление.
« Последна редакция: Октомври 22, 2008, 14:25:49 pm от miusli »
Re: Усещате ли поскъпване на живота (и в кои сфери),
« Отговор #10 -: Октомври 22, 2008, 15:12:49 pm »
като резултат от световната финансова криза?

От близо година вече медиите са в разгара си и с пяна на уста обясняват апокалиптичните последици от кризите с:
- цените на хранителните продукти;
- цените на петрола;
- кредитната криза;
- срива на банките;
- намаленото производство в строителния сектор;
- фалирането на по-малките компании, като резултат от кредитната криза;
- повишаване ръста на безработицата.
...
Усещате ли вие нещо реално от всичките тези видове кризи?
Поскъпването на живота е видимо, но в България трусовете вследствие финансовата криза тепърва започват, така че всичко това, за което говориш предстои със страхотна сила.
Първи ще го усетят  естествено най-бедните ...
Тоест вече са факт:
- значително повишени цени на хранителни и петролни продукти;
Все още не сме свидетели на:
- криза в банковата сфера, ще се изрази в увеличаване на лихвения процент и значително по-трудния достъп до кредити ... Това от своя страна ще повлече фалити на малки и средни предприятия, оттам и безработица ...
- срив на банките - банките с чисто български капитал ще са сред първите в редиците. Останалите са пряко зависими от западните си майки ...

С една дума, дупе да ни е яко  :)

http://pazari.dnevnik.bg/show/568030/
*
Re: Усещате ли поскъпване на живота (и в кои сфери),
« Отговор #11 -: Октомври 22, 2008, 20:10:55 pm »
Ели, съгласна съм с теб, но нали забелязваш, че говориш за "хората"..., а не за нас! Хората карат скъпи коли, хората купуват в несвяст... Всеки отговаря за себе си.
Ние, н-р с моят мъж никога не сме си позволили нещо екстравагантно, нещо скъпо, т.е. простираме се според чергата си. Правим си точен разчет какво и кога ще купуваме. С нашите мизерни заплати за 20 години едва си завършихме къщата, а кога ще живеем?! Същите тези хора, за които говорите ни се чудят - "Защо се блъскате или лишавате - деца нямате, ами живейте си живота?!" Ами, хубаво, ама като сме така възпитани ...будали...Ето, сега, за един обикновен кредит не сме спали цяла седмица, та да обмислим уж добре нещата...
А, колко по-зле ще стават нещата не ми се и мисли! :( :( :(

*

    *слонче*

  • *****
  • 1764
  • вече сме трима и съм най-щастливата жена на света!
Re: Усещате ли поскъпване на живота (и в кои сфери),
« Отговор #12 -: Октомври 22, 2008, 21:46:30 pm »
аз лично го усещам, но и да коментирам е без значение. добре, че работата позволява да теглим кредити и да покриваме нужди и дупки и така. не завиждам на хората, защото всеки гледа в собствената си чинийка. радвам се, че съм здрава и вярвам, че ще дойдат по-дбри времена. :wink:
никога не отстъпвай на принципите си!
*

    lady_11

  • *****
  • 3217
  • МЕТЛАТА - любимото ми превозно средство!
Re: Усещате ли поскъпване на живота (и в кои сфери),
« Отговор #13 -: Октомври 22, 2008, 22:04:52 pm »
jul4e подкрепям мнението ти!
В допълнение , този охолен начин на живот в развитите общества се помпи от кредити и лежи върху подвижни пясъци.
Не съвсем , поне в село Обеля - София, където живея аз.
Тук масово "местните" живеят от продажба на "земеделски земи", оставени им в наследство от пра-пра- дядовци и търгуващи се минимум по 100Е за метър.
Като се осъществи нова сделка , разбираш кой е бил в нея по:новите златни ланци - минимум 50 грама,  новата кола - по възможност да бъде джип 4х4 от марки ВМW, Мерцедес кубче и тъй нататък, за леките са актуални различни модели на Ауди,  супер модерния телефон, дрешки с марки Адидас и Найк, Риибок /в краен случай/, за майките с деца - количка Чико /трио/ и дрешки от Фокс Бейби/Кидс  - все едно че собственик на този магазин е Господ Бог /те милите не знаят, че има и друга качествена  детска конфекция, макар и някои да се осмеляват да се хвалят с Бенетон и Премама/. Все пак се извъжда и някой по-умен селянин, който да вземе да си отремонтира къщата, да си сложи дограма като хората, да си купи нови мебели - за тези неща обаче се четат съответните списания и не е много важно дали съответното решение е практично и дали ще ни хареса, важното е "да е модерно". В тази връзка това лято в нашата махала беше актуално да се строят барбекюта с лятна кухня - разбирайте малка къща в двора. Три семейства си направиха такива и се "надскачаха" кой е по-по-най.
Re: Усещате ли поскъпване на живота (и в кои сфери),
« Отговор #14 -: Октомври 23, 2008, 09:06:00 am »
Душе, обобщавах тенденция , далеч съм от мисълта , че всички ползват кредити само за глезотии. :bighug:
А от икономисти съм чувала , че повече от 30% от месечния бюджет , ако отива за погасяване на кредити , риска става голям.

Лейди, тази "ливадна" първенющина  я има и там от където съм родом. Купуват се земи и се разраства курорт. Легенди се носят за тези доходи. Една от тях е как един напечелил се човечец , навивал 50 еврови банкноти на фунийки и ги пускал в уличната шахта докато си пиел кафето.
Но това явление е временно от типа "господин за един ден" , готови пари лесно се харчат и после как ще пълнят големите гърла на джиповете и ще купуват маркови дрешки ? :wink:
« Последна редакция: Октомври 23, 2008, 09:19:20 am от Eфирче »
*

    julia_m

  • ****
  • 665
  • Най-хубавото нещо тепърва предстои :)
Re: Усещате ли поскъпване на живота (и в кои сфери),
« Отговор #15 -: Октомври 23, 2008, 10:43:01 am »
Усещам аз - най-вече в сферата на хранителните стоки. От както живеем в Пловдив, пазаруваме веднъж на седмица-седмица и половина в Метро, без да правя реклама, просто от там е по-лесно, заети сме, нямам време всяка вечер да вися на опашките в кварталния супер, макар че е големичък и има голямо разнообразие. Влизам само в магазинчето до блока за хляб и разни дреболии. Та за метро, преди нова година оставяхме по около 80-90лв. след това за около месец и половина тази сума стигна 120-150лв. сега като че ли се е понамалила отново, но не е предишните 80-90., когато пазарувам хранителни неща и разни препарати, но не е и предишните 120-150. Та поскъпнали са нещата-едни макарони, които си ги купуваме от край време преди бяха 0.70лв. сега са 1,70. Ама какво да се прави. Според мен това безумно отпускане на кредити и издаване на кредитни карти без оглед на доходи, а само срещу лична карта изкуствено завишава стандарта на живот на хората. Мои близки например изкарват около 1000лв. а кредитните им карти са с общ лимит 3500лв., е питам аз кой ще ги покрие тези пари ако ги изхарчат висчките?
Други наши близки предпочитат да си купят слънчеви очила за 350-400лв. вместо да си вземат пералня. Сбъркани сме от към приоритети ние българите и имам предвид всички, защото всички понякога правим необмислени неща и все пак неможе винаги да мислим за всичко, но поне да пазаруваме с мярка.
Освен това има икономически закон-цената се определя от търсенето-щом има голямо търсене, което надвишава предлагането-цената се вдига, а хората с кредитни карти и кредити си въобразяват, че разполагат с пари и ги харчат без да се замислят - лоша практика, наложена от запада, затова и запада сега си плаща с кризата(САЩ). Аз лично смятам, че харченето на неизкарани пари е много безотговорно и много опасно, но те си решават.
Има увеличение и в цените на строителните материали, което пък рефлектира върху цените на услугите в бранша, ние работим в тази област и много хора се възмущават че ще им излезе скъпо едно парно, но пък никой не се замисля, че да се изпълни това нещо се плаща на хора, които също искат по-високи заплати, с които да си позволяват да пазаруват вече поскъпналите неща.
Иначе и на мен ми прави впечатление че хората са пощуряли, купуват скъпи неща без значение дали са качествени, разчитат на марки, вече немога да видя дънки под 60-70лв, или обикновени блузки под 15-20. А за София-модните МОЛ-ове, просто са препълнени с пазаруващи. На моята кума брат и си изтегли заем от 15000евро за да си има да си харчи?
Е според вас какво ще рече това? Безотговорност и ако пострадаме от всичко това, то сами ще сме си виновни. НЕзнам дали се провокира от дългогодишна немотия или от други неща, но това си е факт - човек сам кове съдбата си и ако си създадем криза никой друг няма да ни е виновен.
*
Re: Усещате ли поскъпване на живота (и в кои сфери),
« Отговор #16 -: Октомври 23, 2008, 11:12:31 am »
Живея в малък град.Заплатите са ужасно ниски.Имам много познати, работещи за минимална заплата.Средната заплата в града иначе е 300-400.Като ви слушам за тези цени на дрехи..може.Аз лично дрехи си купувам само от китайски магазини и втора ръка.С 300 лв заплата как да отделя 60 лв за дънки?Абсурд.Поскъпването го усещаме най-вече в месечните сметки.Преди тока ни беше 25-30лв (говоря за преди няколко месеца).От пролетта насам нямаме сметка под 45 лв.За храната така или иначе сме свикнали да се ограничаваме, това не ни е проблем.По заведения не ходим, то няма и с кого, всичко живо бяга от тук.От години не съм следвала правилото-първо, второ и десерт за вечеря.Защото това значи да оставя едно 30 лв в магазина.Само като ще имаме гости, което също е много рядко...Ядем само едно.Не закусваме у дома, няма ни и на обяд.Само вечеря.Като веднъж седми`но задължително сме в моята или неговата майка (тука за последно време не говоря, имаме си семейни проблеми и пропускаме семейните сбирки, но по принцип)....
Та така.поскъпването се усеща най-силно в малките градове с голяма безработица и ниски заплати...
« Последна редакция: Октомври 23, 2008, 11:15:35 am от Мимка »
*
Re: Усещате ли поскъпване на живота (и в кои сфери),
« Отговор #17 -: Октомври 23, 2008, 14:05:21 pm »
Поскъпването е всеобхватно и това  го усещам при всяко пазаруване, назависимо дали купувам храна, дрехи, мебели или техника /пролетта обзавеждахме апартамент/. Когато се вдигна цената на петрола на световния пазар не закъсня повишаването цените на горивата по бензиностанциите, но когато цената на петрола падна значително, цените на горивата по бензиностанциите у нас не  паднаха  съразмерно, а намалението е по скоро символично.Много цени корегирани нагоре с аргумента скъп петрол, също не помръднаха в обратна посока. Е
Eдна от причините за  високите цени за мен не е световната финасова криза /тя ще има други последици/, а прекалено големите надценки слагани от търговците или казано с други думи - ламтенето на българина, да печели много от малък оборот.Не мога по друг начин да си обесня как примерно много стоки в съседни държави са с по ниски цени при по висок стандарт на живот. За съжаление инфлацията тази година е доста по висока и  едва ли ни чака нещо  добро.
*

    julia_m

  • ****
  • 665
  • Най-хубавото нещо тепърва предстои :)
Re: Усещате ли поскъпване на живота (и в кои сфери),
« Отговор #18 -: Октомври 23, 2008, 16:32:15 pm »
Eдна от причините за  високите цени за мен не е световната финасова криза /тя ще има други последици/, а прекалено големите надценки слагани от търговците или казано с други думи - ламтенето на българина, да печели много от малък оборот.Не мога по друг начин да си обесня как примерно много стоки в съседни държави са с по ниски цени при по висок стандарт на живот. За съжаление инфлацията тази година е доста по висока и  едва ли ни чака нещо  добро.
Е тука не съм склонна да се съглася, тъй като надеценките все пак неможе да бъдат до безкрайност, при това аз както казах пазарувам от Метро, който е магазин за пазаруване на едро, и там са се вдигнали самите цени, а не надценката, нали се сещате като се вдигне основата какво следва. Също така цената на горивата спадна и то доста, все пак масовия бензин до преди два месеца беше почти 2,50 сега е под 2,00лв, което все пак е понижение, друг е въпроса че всички останали които си измиха ръцете с цените на горивата не отчетоха тоя факт при сегашното поевтиняване за съжаление :(
А пък инфлацията за която казваме че е по-висока, може би не е само от повияаване на цените на стоките, а по-скоро от разширяване на потребителската кошница. Както много хора нагоре вече споменаха, започваме да си позволяваме по-скъпи и луксозни неща, което неизбежно оказва влияние. Само се замислете за пушачите, аз познавам доста такива, които вместо да откажат поскъпналите бг цигари просто преминаха на по-ликсозни вносни цигар, което пак се отразява нвякъде.
Иначе поскъпване има навсякъде, в това спор няма, но не само търговците са виновни, за съжаление държавата май много не се меси, особено след като изскочиха толкова картелни споразумения за цените на месата и олиото, нещо, което е от огромно значение за потребителите.
*
Re: Усещате ли поскъпване на живота (и в кои сфери),
« Отговор #19 -: Октомври 23, 2008, 17:23:45 pm »
Аз работя в хран.магазин и мога да ви кажа че всеки ден получаваме стоките с по-високи цени от предния,това води и до увеличаване на цените в магазина.Един салам и една бучка сирене са 10лв :?,а заплатите на хората-все същите!
Усеща се и увеличението на тока,от юли насам плащам с 15 лв ток повече!
Не знам как я мислят тези хора-докога ще издържим!