0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Re: Раждането- къде и как ?
« Отговор #760 -: Юли 04, 2014, 13:42:35 pm »
Януари месец консултант по кърменето в Селена нямаше.
На 23.01.2014 в 10,49 Нора пое първата си глътка въздух.
*
Re: Раждането- къде и как ?
« Отговор #761 -: Юли 08, 2014, 13:18:45 pm »

Като съвсем скоро "завърнала се" от Майчин Дом, да разкажа и аз...Не, че нещо се е променило последните години, де...
След секциото - 24 ч. в реанимация. Сутринта на следв. ден - раздвижване, след това качване на етажа. Аз и сега, както и предния път избрах 12 ет., стая с 2 легла. Освен самостоятелна баня и тоалетна, има малък хладилник и телевизор. И с това свършва "лукса" ;)
Бебето не ти го дават веднага, след като те качат на етажа. И там ти оставят още един ден за възстановяване. През този ден може да ходиш в часовете за хранене в стаята при бебетата, ако искаш го слагаш на гърда, ако искаш - просто го храниш с шишето. Ако се чустваш възстановена - може да помолиш да го вземеш. Аз като "ветеран" с 4 операции - нямах никакви проблеми и си го взех веднага. Имаше една мама от съседна стая, която чак на третия ден си взе детето, твърдеше, че не й е добре, и не може да се справи...
Лошо отношение от акушерки не видях. Не знам откъде този слух...Всички бяха достатъчно добронамерени, помагаха при слагането на гърда, даваха съвети...
Цената на легло за вечер е 43 лв. Платих точно 3 нощувки.
И аз да се присъединя към другите - не се настройвай предварително колко ще те боли, колко ще ти е зле... Аз лично седмица след секциото вече бях "забравила" че са ме оперирали.



Re: Раждането- къде и как ?
« Отговор #762 -: Юли 11, 2014, 10:50:21 am »
Здравейте, предстои ми секцио в Токуда през следващата седмица. Имам няколко питания към мамите, които вече са минали през това.
1. Какви изследвания ви правят при приемането и те заплащат ли се отделно от тези 1500 лв. за раждането? Ако се плащат отделно, а каква сума трябва да се приготвя?
2. Какво смятате за допълнителните изследвания: трансфонтанелна ехография, ехография на коремни органи, ехография на стави, изследване на слуха? Препоръчително ли е да се направят, или е по-скоро излишна "глезотия" за родителите и не са ли допълнителен стрес за бебчето?
3. Цялата сума за раждането при изписването ли се плаща?

Благодаря предварително!
*

    Crystal

Re: Раждането- къде и как ?
« Отговор #763 -: Юли 11, 2014, 11:24:01 am »
Всички изследвания преди секциото са включени в цената и не се заплащат допълнително. Допълнителните изследвания на бебето мисля, че са много полезни. Така или иначе, ехографията на тазобедрени стави трябва да се прави допълнително ако не се направи в болницата. Другите изследвания също са много полезни.
Цялата сума се плаща при изписването.
Re: Раждането- къде и как ?
« Отговор #764 -: Юли 11, 2014, 11:27:44 am »
Подкрепям казаното от Кристал!
Re: Раждането- къде и как ?
« Отговор #765 -: Юли 11, 2014, 12:30:07 pm »
Благодаря много за бързите отговори! Живот и здраве, другата седмица по това време ще се приготвям за прибиране вкъщи.  :D
*
Re: Раждането- къде и как ?
« Отговор #766 -: Юли 23, 2014, 17:00:29 pm »
Искам да попитам момичетата раждали в Майчин дом София: Колко памперси и кърпички занесохте? Нали искат запечатан пакет, но то пакети има от 32 и от 72 и се чудех ако например съм секцио ще седя 5 дни и колко да предвидя? Също и ако бебето е малко ще взема от най-малките от 2кг, но ако е  нормално 3+ кг дали трябва да са от вторите 3-6кг мисля беше или има шанс да са му големи?
*
Re: Раждането- къде и как ?
« Отговор #767 -: Юли 23, 2014, 17:14:21 pm »
Аз имах няколко памперса от единичката мисля че десетина и ги изразходихме в родилния още, после започнах с двойка.Мони се роди 3,300кг.Не са и пропускали.Иначе те на всички новородени изглеждат огромни памперсите :) За бройката броиш по около 8 памперса на ден + - два да кажем и си смяташ колко ще ти трябват, а ако намалеят, винаги може да помолиш таткото или някой роднина да ти донесе още.

*
Re: Раждането- къде и как ?
« Отговор #768 -: Юли 23, 2014, 18:21:08 pm »
Маги, мерси за поясненията :) За размера мисля ще се решава в последния момент, т.к. ние засега по УЗИ вървим едрички, но пък ако се роди по-рано както се опитва...
А за бройката - въпросът ми е по-скоро ориентиран конкретно към МД София ;) Без да изпадам в подробности: Не искам да ми скърцат разни акушерки че съм донесла малко и да трябва да пращам таткото да пазарува (не че е сложно, просто съм решила така), а поради сходни съображения и не искам да им подарявам излишна бройка :x Защо имам такова отношение - по-добре да не спамя темата ;) Само ще кажа че единствено защото нямам избор ще ходя там да раждам ;)
*

    Crystal

Re: Раждането- къде и как ?
« Отговор #769 -: Юли 23, 2014, 19:59:02 pm »
Mousyt, като раждала веднъж там, бих те посъветвала да вземеш голям пакет. Това, което остане от него ще си ти го дадат при изписването  :D  При всички положения, твоите памперси ще се използват само за твоето бебе. На мен и мокри кърпички ми искаха.



*
Re: Раждането- къде и как ?
« Отговор #770 -: Юли 23, 2014, 23:07:22 pm »
Crystal,

Мерси :)
*
Re: Раждането- къде и как ?
« Отговор #771 -: Юли 23, 2014, 23:50:03 pm »
Mousyt,
Аз носих малък пакет памперси 1-ка, дори останаха. И пакет мокри кърпи, това е, което искат...



Re: Раждането- къде и как ?
« Отговор #772 -: Юли 24, 2014, 12:06:48 pm »
Mousyt, и аз бях взела малкият пакет 2-ка. Божидара се роди 3,700 и се оказа , че не съм сбъркала с размера. Държаха ни пет дни, и при изписването ми върнаха каквото беше останало от памперсите и кърпичките.
*
Re: Раждането- къде и как ?
« Отговор #773 -: Юли 24, 2014, 12:34:19 pm »
Мерси момичета :)
Учудена съм, че малък пакет е стигнал за 5 дни, но явно там не се зорят да ги преобуват ;)
Онзи ден на момичето дето беше с мен в болницата и отиде да ражда и казаха, че ще са и малко - тя носеше точно малкия пакет 32бр на Памперс и беше за секцио - демек поне 5дни  8O
Не съм очаквала, а и продължавам да не очаквам да ми върнат нещо при изписването, ама здраве да е - ще видим ;)
Re: Раждането- къде и как ?
« Отговор #774 -: Август 12, 2014, 17:33:59 pm »
И аз да споделя опита си от раждане секцио в Токуда. Въпреки че едва ли ще кажа нещо ново. Избрах д-р Димитров и от 8ми месец до раждането отидох на 4 прегледа - ехограф и запис на тонове. Избрахме дата 10 дни преди термина. Постъпих предния ден и се започнаха изследвания: ехограф, тонове, кръв и т.н. Бях в стая с още три момичета и мисля, че това да си с други родилки помага много - споделяте си, помагате си. В деня на секциото се започва подготовка от 6 сутринта. Първо е клизмата - не е толкова страшно, само не бързайте да ставате от чинията. После си чакаш реда заоперационната. Анестезиолозите помагат много, само ги слушайте иговорете с тях. Слагането на спиналната не боли, леко боцкане се усеща. Самата операция не е мн приятна. Докато извадят бебето се усеща едно бутане и дърпане и тежест на гърдите, сякаш някой ви е седнал на ребрата. Трябва да дишате дълбоко. Вадят бебето, дават ви да го целунете и после ви кърпят. Ако искате вече може и да ви приспят. След операцията ви връщат в стаята, не в реанимация и пускат таткото за 10 мин да види вас и бебчо. Други визити докато ви изпишат сам
*
Re: Раждането- къде и как ?
« Отговор #775 -: Август 29, 2014, 13:04:13 pm »
Здравейте, момичета:)

Искам да ви питам какво ще ми е нужно за раждане в Майчин Дом.
В сайта има списък, но по - добре и съвети от вече родили там мамчета.
И халат какво ще рече- За баня или нещо друго :ask:
*
Re: Раждането- къде и как ?
« Отговор #776 -: Август 29, 2014, 16:11:13 pm »
mih,

Този халат е ако ти ползваш. И като цяло списъка никой не ти го проверява, т.ч. носи каквото ти ще искаш ;) Единствено задължително си вземи термометър, че акушерките много мрънкат и нощница (да не е пижама). Дори бих ти дала съвет да си вземеш две нощници минимум, защото неминуемо след раждането ще са те омърляли и ще искаш да се преоблечеш, а и след някой ден ще можеш да се изкъпеш и пак така :) Ти как ще раждаш - ако е секцио, сигурно някое момиче може да бъде по-полезно от мен, но от личен опит: Багажа ще ти е най-вероятно на две - едната част дето ще се движи с теб и в интензивно и друга, която мъжът ти ще ти донесе после. Задължително да имаш в теб превързки, гащи и тоалетна хартия, защото те ще ти дадат само малко лигнин и не си е работа... Подготви си хавлия. Банята не е нещо особено, да не кажа хич, но в този момент може много повече да искаш да си вземеш душ, отколкото да ти пука за банята :D Задължително си носи приборите за хранене, че иначе няма да можеш да ядеш. Ами аз друго не се сещам....това са необходими неща. Вече по твой избор да си създадеш комфорт си помисли какво би ти трябвало. На кой етаж ще си - 7 или 12?
Ако се сетя нещо ще допълня, а ако имаш конкретни въпроси за нещо как е - питай и ще обяснявам, че може и да не се сещам всичко ;)

П.п. Ето вече се сетих... приготви си една малка чантичка, в която да са ти телефона, парите....абе да ти е удобно да не се разделяш с нея (това за 7 етаж задължително ;) ) И като цяло бъдеи подготвена, защото доста често на 12 етаж няма места и да искаш и да не искаш те качват на 7 докато се освободят, т.ч. пак ще си имаш нужда... Когато аз родих нямаше места и така си и останах на 7 ми, но качиха и доста други майки след мен...
« Последна редакция: Август 29, 2014, 16:13:30 pm от Mousyt »
*
Re: Раждането- къде и как ?
« Отговор #777 -: Август 29, 2014, 18:13:53 pm »
Mousyt ,много ти благодаря :) както винаги помагаш :youwoman:
Друго си е някой да ти каже какво е най- необходимо:) и вече минал оттам.
Аз Незнам още как ще раждам.
На 12 етаж бих искала , но ще се опитам да се настроя за 7.
Сега имам още да устискам, но все по- трудно става :(
Ще си приготвям аз чантата май тежичка ще излезе. Чорапки , връхно и т. Н. после освен от мъжо.
Re: Раждането- къде и как ?
« Отговор #778 -: Ноември 30, 2014, 19:19:18 pm »
Здравейте,
Реших да напиша за раждането ми чрез секцио в Майчин дом, пък дано се окаже полезна информацията на момичетата, които са се ориентирали за там.
Датата ми беше определена за 6.11. На 4-ти трябваше да отида на V етаж /там работи лекарката ми, в Патологична бременност/ и да ми се обясни какво да правя. Такаааа, отивам със свекървата в 8.30ч. Срещаме се с лекарката ми, казва ми се, че трябва да отида на 2-рия етаж първо през регистратура и там да си подам Направление за хоспитализация от Женската консултация, а после да чакам през 210 кабинет за прием. Така и направих, през Регистратура минах много бързо, но през 210 кабинет имаше огромна опашка. Е, след час и половина влязох, една женица записва на картона ми информация, пита разни неща и ми направи запис на тоновете /т.е. само пусна да чуе, че сърчицето бие - около 5-6 секунди/. Излязох и айде пак на V етаж. Там ми взеха документите и ми направиха "истински" запис на тоновете. После ми взеха кръв и урина, а след това една млада лекарка ми направи УЗ, всичко изглеждаше ОК и аз реших, че е време да си ходя - не ми се оставаше тази вечер. Подписах собственоръчно, че отказвам да остана и на собствена отговорност напускам болницата. После звъннах на моята лекарка да й кажа, че съм приключила, на което тя отговори, че иска лично да ме прегледа  поизчаках я 10-ина минути, отново ме прегледа и ми каза, че трябва да се появя утре към 8.30, че ще има визитация. Аз отговорих ухилено "ОК" и с 300-та изхвърчах от там.  :D 5.11. мъжът ми ме докара с огромния багаж - 3 нощници, пасти, четки, шампоани, чехли, хавлии, чорапи, чаши, вилици, лъжици, зарядни, превръзки, гащи, за бебето разни неща... А се оказа, че е трябвало да нося само нощница, превръзки, памперси и кърпички за бебето и за мен 4 бутилки по половин литър минерална вода и телефон - това дават да се внесе в реанимация след секциото... Нищо де, преразпределих багажа, а останалият багаж си остана в стаята в един шкаф - мъжът ми после го взе и ми го донесе след като ме качиха на 7-мия етаж. В 9.30 се появи една млада лекарка и ми обясни, че трябва да ме прегледа интернист, ЕКГ, анестезиолог и да се кача после с документите. Слязох отново на 2-рия етаж и о, чудо - преди анестезиологът, трябва да си вземеш нещо като номер от стаята където той преглежда, тогава отиваш на ЕКГ /на 4-ти етаж/, после пак слизаш на 2-ри етаж - преглед от интернист и най-накрая -анестезиолог /предполагам всеки си избира в какъв ред да го направи/. Е, пред всички кабинети имаше страшно много жени /бременни и небременни/, чакахме доста, но към 12.30 обиколих, каквото трябваше. Качих се отново в Патологията и предадох документите, пак тонове и "свободна си да правиш, каквото искаш" - аз отидох до заведението отсреща на МД и се отдадох на огромен бургер и шоколад, защото ми казаха, че след 16ч никаква храна, а до 18ч - мога да ям най-много едно кисело мляко. В стаята ми имаше още едно момиче, което също беше с планирано секцио и си говорихме с нея... Не усещах притеснение за утрешния ден. 6.11. В 6ч връхлита сестрата и изревава -  Клизмааааа и да видя как си отдолу /в смисъл дали имам косми  :D/. След като се завлачих сънено към манипулационната, се замислих - ето, това е - дойде денят  :D Мина процедурата - не е толкова неприятна, колкото си мислех. В 8 часа идва и моята докторка и аааайде, долу в операционната. Аз по нощница и чехли само и малкото багаж чакам в предверието - идват сестри и анестезиолога и аз смело стъпвам към операционна. Лягам, слагат ми катетър - нищо не усетих, набучиха ми системи и ме накичиха с електроди да ми следят кръвно, пулс. Гледам към огромните лампи и тогава ме обзе някаква паника - реших, че ще си ходя и почти се изправих и заявих на всички, че си отивам вкъщи  :D Добре, че анестезиологът реагира - шибна ми нещо и моментално се почувствах, че летя, че ми е хуууубаво, абе - бях готова и цял ден да си лежа. След спиналната упойка, която почти не усетих, краката ми изтръпнаха и ми стана топло, топло. Аз съм си приказлива и реших, че трябва да го докажа това  :wink: Докато разправях нещо си, анестезиологът скочи и започна да ми бута корема, а аз докато попитам какво става, чух мощния и недоволен рев на сина ми. Не знаех как да реагирам, чух, че докторката каза, че всичко си има и го взеха да го почистят. След около 5 мин ми го донесоха, аз го целунах, запомних всяка черта на малкото му личице, сложиха ми лента на ръката - синя и показаха неговата - на крачето  :D После ме зашиха, прехвърлиха в подвижно легло и към реанимацията. Там условията, отношението и грижите са повече от перфектни - акушерките са строги, но супер отговорни към всяко охкане и оплакване - 24 часа минаха неусетно - не спах добре, защото постоянно вливаха нещо - антибиотик, системи, проверяваха кръвното на всеки час, промивки и т.н. А, да, позволяват на съпруга да те посети  - за най-много 3 минути, но все пак... Телефони се ползват като се изключат уредите няколко пъти в денонощието за около половин час. И Идва 7.11.: кинезитерапевт, правим упражнения за раздвижване - болката е ужасна, аз като се изправих, ми причерня и малко припаднах, свестиха ме веднага, системи, още лежане и една любезна възрастна акушерка от 7-я етаж идва с количка, в която с много труд сядам. Качихме се на 7-ми етаж, добутаха ме в стаята, където щях да прекарам останалите 5 дни: пружинено легло, чувал с едно парче лигнин по средата и протъркано одеяло... Ееее, какво пък, не съм дошла на курорт. Имаше едно момиче, което е от предния ден - изглеждаше приятно. След като потънах в леглото буквално, момичето ми каза, че в 10 часа се вземат децата и ако искам да отида да си видя моето и да го взема  :D Даааа, исках много. С много зор се изправих и сгъната надве закуцуках към стаята, където държат бебета. Погледнах си моето номерче и открих моето съкровище, което току-що беше нахранено. Затътрих количката, в което лежеше в стаята и се любувах 1 час. Момичето ми каза, че децата се вземат да се хранят на всеки три часа - 7, 10, 13, 16, 19, 22. И после спим. Ми, добре ми звучеше. После докараха и третото момиче. Занизаха се часовете, взимахме децата, хранихме ги, опознахме се с момичетата, оказаха се страхотни  :D В 11ч всеки делничен ден педиатър дава сведения за децата. Закуска, обед и вечеря се сервират, но е силно казано, че можеш да се нахраниш с това, което предлагат. За съжаление хлебарки имаше, много, затова и спахме на светнати лампи. В делнични дни има визитация, предупреждават винаги преди да започне, влизат и студенти. Аз имах проблем с изхождането, но сестрите са любезни и дават 2 Бизалакса и на другия ден бях пречистена  :oops:. А за болки дават Парацетамол.
Организацията по изписването е - храниш бебето в 13ч, връщаш го с дрешките за изписване в 13.30, обличаш се, взимаш си документите /става бързо/ и в 14ч слизаш с акушерка на Партера. А там те очакват щастливите татко, баби, дядовци, приятели...  :D :D :D
Извинете за дългия пост, има и още за разказване, но в общи линии е това  :D Майчин дом за мен е мястото с невероятни специалисти, прекрасни условия в реанимация и операционна, но не толкова добри на 7ми етаж. Все пак акушерките бяха достатъчно любезни и отзивчиви :D
*
Re: Раждането- къде и как ?
« Отговор #779 -: Ноември 30, 2014, 20:09:45 pm »
' реших, че ще си ходя и почти се изправих и заявих на всички, че си отивам вкъщи Добре, че анестезиологът реагира - шибна ми нещо и моментално се почувствах,челетя,чеми е хуууубаво....' - мацка, страшна си скица! Страхотен разказ! Честито бебче между другото!