0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Радио Стара Загора - http://www.radio-sz.net/home/index.php?option=com_content&task=view&id=1231&Itemid=2
Днес Стара Загора бе домакин на организирания за трети път от Сдружение "Зачатие” Ден на репродуктивното здраве. Водещи специалисти от България, Гърция и Турция представиха постиженията си в лечението на стерилитета и провеждат безплатни консултации на повече от 100 семейства. Осем бездетни двойки получиха финансова помощ за лечение под формата на ваучери за изследвания и процедури. Участниците в проявата изработиха и общо послание-протест срещу бездействието на държавата в решаването на проблемите със  стерилитета и то ще бъде връчено на Министерството на здравеопазването. На пресконференция днес Анна Зашева, председател на Сдружение "Зачатие” посочи, че над 270 хиляди са двойките в България с репродуктивни проблеми. При навременно и адекватно лечение 70 процента от тях биха могли да се сдобият с дете. За съжаление Здравната каса предлага само една програма за лечение на 1000 жени годишно, което е  недостатъчно. Освен това касата не поема никакво лечение на мъжкия стерилитет, посочи Анна Зашева.


В-к Старозагорски новини - понеделник, 16 юни 2008
Само в България няма закон за репродуктивното здраве, алармира в. «Старозагорски новини» като се позовава на депутатът доц. д-р Атанас Щерев. Според него ние сме не на опашката в Европа, ами в девета глуха по въпросите на репродуктивното здраве и липсата на грижи от страна на държавата. Един от пионерите на инвитро оплождането у нас и негови колети от България и чужбина са консултирали над 130 семейни двойки в Деня на репродуктивното здраве, организиран от Сдружение "Зачатие" през уикенда в Стара Загора. Според статистиката повече от 270 000 български семейства се борят с безплодието, което е 15% от населението във фертилна възраст. В Стара Загора пет двойки от страната, членове на "Зачатие, са получили ваучери на стойност 1500 лв. за лечение.Община Стара Загора пък се ангажирала чрез европейски програми да подпомогне финансово 100 семейни двойки с репродуктивни проблеми.


Darik Здравната каса ще поеме лечението на 1000 жени със стерилитет през тази година, като двойките с репродуктивни проблеми у нас са 270 000. Това съобщи Емилия Клисурска, експерт към здравната каса. Средно с 2 години закъснение се открива стерилитета при българските мъже. В някои случаи забавянето стига и до 10 години, сочат данни от проучване на Сдружение „Зачатие”.
Лекарите също имат вина в по-късното поставяне на диагнозата, защото в 20% от случаите медиците са лекували жените, въпреки че те са били здрави, сочат данни от проучването.
Един от основните проблеми е, че държавата не покрива нищо от лечението на стерилитета при мъжете, коментира Анна Зашева, председател на Сдружение "Зачатие" и добави:
„Трябва да се осигури по някакъв начин от държавата лечение на двойките с репродуктивни проблеми, което лечение да не е свързано изцяло и само с помощ при асистирани репродуктивни технологии, тъй като ранното откриване на проблема, би могло да коства много по-малко и като средства, и като време, инвестирани от семейството”.
Тя припомни, че в 50% от случаите на безплодие проблемът е при мъжете.
Засега здравната каса поема 1650 лв. от един курс ин витро. Това е около една четвърт от реалните разходи, които са над 5000 лв. Освен това помощта се дава еднократно
Според експертите в другите европейски страни се плащат изцяло поне три опита за зачеване.


BTV Новините - http://www.btv.bg/news/news_details.pcgi?cont_id=113551
Крайно време е да се изработи Национална стратегия за борба със стерилитета. За това призоваха водещи специалисти в областта на безплодието.
Близо 300 000 двойки у нас срещат трудности при забременяването. За скъпото лечение обаче са принудени да разчитат почти изцяло на себе си.
"Не може да се говори с повод и без повод за децата, а всеки един от нас да преминава през някакъв житейски ад, от който на 40 години да излиза изхабен", казва Ваня Александрова.
Адът за Ваня настъпва преди няколко години.
"Случайно започнах да ходя по лекари, да се изследвам и...".
Оттогава животът й е подчинен на едно - да има дете. Работи в престижна фирма, печели добре. За да си позволи да плаща на клиниките.
"Причината е ясна, пътят е дълъг, труден и изключително скъп. От което следва всичко останало - борбата с държавата, с работодателя си, защото това наистина е борба", казва Ваня.
Вероятно точно в този момент работодателят на Ваня ще си обясни нейните тайнствени болежки. Страданието си споделя единствено в интернет-сайта "Зачатие".
"Представете си как с униформа пристигам към 8.00 вечерта в клиниката, до 11.00 съм на вливания, на системи, разсъблечена. На следващия ден отново ставам в 6.00, за да отида на работа, и никой въобще не знае нищо за това...Ако трябва да бъда откровена - от чист страх.
Всички нормални европейски държави са с нормална защита и нормално здравеопазване по отношение на безплодието. Единствено в България хората в моето положение са в тази унизителна роля", добави Ваня.
В момента Здравната каса поема едва една четвърт от разходите за един курс ин витро - 1650 лева. Помощта е еднократна и за ограничен брой жени - 1200 годишно. В повечето случаи обаче зачеването не става от първия опит.
Според д-р Емилия Клисурска, спасение може да се окажат доброволните здравноосигурителни фондове. И една национална стратегия, която би подпомогнала лечението на повече бездетни двойки.
"Надеждите ми са свързани с мен и с моя лекар. Защото вярвам в своята упоритост. Това е чисто и просто житейски проблем, с който трябва да се бори човек, за който трябва да има помощта на държавата", сподели още Ваня Александрова.
и http://www.btv.bg/news/news_details.pcgi?cont_id=113533
Сдружение "Зачатие" и Българската асоциация по стерилитет и репродуктивно здраве призоваха за Национална стратегия за борба със стерилитета.
Около 10 млн. лева годишно трябва да отпуска държавата за лечение и профилактика на стерилитета у нас. От този проблем в България в момента са засегнати 270 000 семейства, съобщи Анна Зашева - председател на Сдружение "Зачатие". Тя уточни, че засега здравната каса поема 1650 лв. от един курс ин витро. Това обаче е около една четвърт от реалните разходи, които са над 5000 лв. Освен това помощта се дава еднократно и на много ограничен брой жени - 1200 на година.
В другите европейски страни се плащат изцяло поне три опита за зачеване, казаха специалистите. Като пример в това отношение те посочиха дори Македония, която, въпреки че не е в ЕС, отдавна е решила проблема си с лечението на стерилитета. В страни като Гърция и Израел например дори няма възрастово ограничение за прилагане на процедурите. У нас с приоритет са по-младите двойки - до 32 години, при които има по-голям шанс за успех при изкуственото оплождане.
Д-р Павлета Табакова, председател на Асоциацията по стерилитет и репродуктивно здраве, уточни още, че в повечето от случаите зачеването не се получава от първия опит ин витро. Процентът на успелите е около 18 на сто от подложилите се на манипулацията.
Ангажираните с проблема специалисти препоръчаха целенасочена и последователна политика от страна на държавата за решаване на проблемите с репродуктивното здраве. За тази цел Сдружение "Зачатие" отправи в навечерието на Деня на репродуктивното здраве - 14 юни, покана към отговорните институции - Министерството на здравеопазването, Министерството на труда и социалната политика и водещите медицински специалисти у нас да се присъединят към изработването на Национална стратегия за борба със стерилитета.
Целта е стратегията да се внесе в парламента в началото на октомври. В нея ще се заложи проучване на стерилитета у нас, обезпечаване на по-доброто му лечение чрез подобряване на профилактиката и въвеждане на клинична пътека, изграждане на стандарти по андрология и по акушерство и гинекология, подобряване на здравната култура на хората.
Водещите специалисти ще представят постиженията си в лечението на стерилитета и ще дават безплатни консултации на всеки желаещ на 14 юни.


Агенция "Фокус" - Медици поискаха държавата да помага в много по-голяма степен на двойките с репродуктивни проблеми 09 юни 2008 | 12:58
Държавата трябва да подпомага в много по-голяма степен двойките с репродуктивни проблеми. За това настоя на пресконференция, посветена на 14 юни - Деня на репродуктивното здраве - Анна Зашева, председател на сдружение "Зачатие", предаде репортер на Агенция "Фокус". Зашева обясни, че в момента държавата не покрива нищо от лечениета на стерилитета при силния пол. При жените НЗОК поема 1650 лв. от един курс на ин витро, но това е твърде недостатъчно, тъй като представлява около една четвърт от реалните разходи, които са над 5000 лв. Освен това помощта се дава еднократно и на много ограничен брой - 1200 жени на година. Зашева посочи, че другите страни плащат изцяло поне три опита за зачеване и е редно и в България да бъде така.
Според изследване в България двойките с репродуктивни проблеми са около 270 000. В половината от случаите те се дължат на смущения у мъжа. Ако той има под 5 млн. сперматозоиди, губи оплодителните си способности. Въпреки еднаквата честота на стерилитет сред двата пола обаче мъжете прибягват до лекарска консултация няколко години след жените. Средно с две години закъснение се открива стерилитетът при българските мъже, а в някои случаи забавянето стига и до десет. Основната причина за дългого отлагане на посещението при специалист са срамът, стръхът и непознаването на проблема при представителите на силния пол, посочи Зашева.
Късното поставяне на диагнозата, липсата на достатъчно специалисти и на добро лечение у нас намаляват шансовете за дете. Затова според нея е необходимо изработване на Национална стратегия за борба със стерилитета. Тя обясни, че сдружение "Зачатие" ще покани отговорните институции - Министерство на здравеопазването, Министерство на труда и социалната политика и водещите медицински специалисти у нас да се присъединят към изроботването на стратегията. Целта е тя да бъде внесена в парламента в началото на октомври. В нея се залага проучване на стерелитета у нас, обезпечаване на най-доброто му лечение чрез подобряването на профилактиката и въвеждане на клинична пътека, изграждане на стандарти по андрология и по акушерство и генекология, подобряване на здравната култура на хората.
Емилия Клисурска, експерт в отдел "Медицински екпертизи" към НЗОК, която също взе участие в пресконференцията, обясни, че за тази година НЗОК ще отпусне средства за закупуване на лекарства на общо 1000 жени с репродуктивни поблеми. До момента одобрени са 400 жени от общо 900 записани.
Силвия МЛАДЕНОВА


zdrave.net http://www.zdrave.net/Portal/News/Default.aspx?evntid=44175
Безплатни консултации в областта на стерилитета ще правят в Стара Загора
14.06.2008 Днес у нас за трети път ще се проведе Ден на репродуктивното здраве. Инициативата се организира от Сдружение «Зачатие». Тази година тя ще се състои в Стара Загора под мотото «Сърце под моето сърце». По време на нея водещите специалисти в областта ще представят постиженията си в лечението на стерилитета и ще проведат безплатни консултации на всеки желаещ.
Тази година в Деня на репродуктивното здраве няколко двойки ще получат и финансова помощ за лечение под формата на ваучери за изследвания. Техните имена ще се изтеглят по време на събитието чрез жребий. Парични награди ще се дадат и на четирима от участниците в привършилия конкурс за лична история на Сдружение «Зачатие» – «Сърце под моето сърце». Всички присъстващи ще имат възможност да се включат в изработването на общо пано със свое послание, стих или рисунка. След това то ще бъде връчено на Министерство на здравеопазването в знак на протест срещу бездействието на институциите в решаването на проблемите със стерилитета.
Денят на репродуктивното здраве ще бъде отбелязан и с научна сесия, която ще започне 14:45 часа. Водещи специалисти в областта на репродуктивното здраве ще изнесат доклади и презентации. Сред лекарите, които са заявили участие в събитието е й доц. д-р Атанас Щерев.
и:
Мъжете с репродуктивни проблеми се страхували от консултация с лекар
09.06.2008, zdrave.net, Бойко Бонев
Трябва да има специална програма на Министерството на здравеопазването за борба със стерилитета, която да е отделна от тази на НЗОК. Това заяви на пресконференция днес председателят на Българската асоциация по стерилитет и репродуктивно здраве д-р Павлета Табакова. Тя коментира, че не бива да има ограничения в достъпа до лечение на хората, които се нуждаят от терапия. В момента в България едва 1000 жени годишно имат право на лечение, като НЗОК покрива едва една трета от него – 1650 лв. за един ин витро курс. Проблем обаче е, че тази помощ се дава еднократно. За сравнение в повечето страни-членки на ЕС семействата със стерилитет имат право на две-три безплатни ин витро процедури. Проблем за България е и фактът, че държавата не отпуска никакви средства за лечението на стерилитета при мъжете. Същевременно статистиката показва, че репродуктивните проблеми в семейството в половината от случаите се дължат на смущения у мъжа. Нещата допълнително се усложняват от факта, че силния пол рядко търси консултация с лекар. 80% от мъжете са потърсили помощ от специалист чак на втората година, след като са се усъмнили в репродуктивното си здраве. Като причини за това се посочват срам, страх и незнание.
Проучване на Медицински университет – Пловдив сочи, че всички мъже са изпитвали неудобство да говорят с лекаря по този проблем, а в 70% от случаите пациентите са отлагали визитата си от страх. Страхът е провокиран от различни подбуди. При 18% от случаите мъжете са се притеснявали да не загубят половинките си, а още толкова са се страхували от самия преглед. Според изследването някои лекари също имат вина за по-късната диагностика при мъжа. В 20% от разгледаните случаи медиците са лекували жените, въпреки че те са били здрави. Като причина за този неприятен факт се посочва ограничения брой специалисти по репродуктивно здраве – само в София, Пловдив, Варна и Плевен има подготвени медици за лечението на стерилитет. Проблем е и липсата на достатъчно лаборатории.


health.bg http://www.health.bg/lang_bg/topics.php?id=2079
На 14 юни за трети път у на с ще се проведе Ден на репродуктивното здраве. Този път центърът на събитията ще бъде Стара Загора, а мотото е "Сърце под моето сърце". Това съобщиха от Сдружение «Зачтие», организатори на Деня на репродуктивното здраве, предаде репортер на health.bg.
В деня на честването чрез теглене на жребий няколко двойки ще получат финансова помощ, за да могат да си направят изследвания. Парични награди ще получат и трима участници в приключилия конкурс, организиран от «Зачтие», за написване на лична история под наслов “Сърце под моето сърце”.
Всички присъстващи ще могат да се включат в изработването на общо пано, на което ще напишат свое послание, стих или рисунка. След това паното ще бъде предадено в Министерството на здравеопазването в знак на протест срещу бездействието на държавата за решаването на проблемите с репродуктивното здраве, каза за health.bg Анна Зашева, председател на Управителния съвет на Сдружение «Зачтие».
За участие са се записали представители на всички ин витро центрове, както и специалисти по репродуктивно здраве от Гърция и Турция.
На 14 юни в Стара Загора изтъкнати специалисти като доц. Атанас Щерев ще дават безплатни консултации на хората с проблеми със зачеването.
Майя Любомирска
http://www.health.bg/lang_bg/news.php?sw=%D0%97%D0%B0%D1%87%D0%B0%D1%82%D0%B8%D0%B5&search=1&id=2078
09 Юни 2008г.
Приблизително 270 хиляди двойки у нас са с репродуктивни проблеми. Това каза пред health.bg председателят на Управителния съвет на Сдружение «Зачтие» Анна Зашева.
Късното поставяне на диагнозата, липсата на достатъчно специалисти и на добро лечение намаляват шансовете стерилните семейства да имат дете, подчерта още Зашева. Затова според Сдружение «Зачтие» нещата могат да се подобрят с изработването на национална стратегия за борба със стерилитета.
Проучване, поръчано от Сдружение «Зачтие» и изпълнено от Медицинския университет в Пловдив, сочи, че при 40% от случаите стерилитетът се дължи на проблеми при мъжа, при 40% - на проблеми при жената , а 20% представляват неизяснения стерилитетт.
Като основна причина за забавянето на лечението данните сочат срама, страха и незнанието. Освен това е констатирано, че всички мъже изпитват неудобство да разговарят с лекаря по тези проблеми. 70% от мъжете са отлагали визитата си при лекар от страх, а 18% се притесняват да не загубят половинките си.
Лекарите също имат вина за по-късното поставяне на диагнозата, сочи проучването на Медицинския университет в Пловдив. В 20% от случаите лекари са лекували жени за безплодие, въпреки, че те са били здрави. Като причина за това се сочи липсата на достатъчно обучени специалисти по репродуктивно здраве.
Забавянето на лечението струва много по-скъпо. Така напремер, каза Анна Зашева, ако мъжът отиде на лекар навреме, един курс на лечение струва 300 лв, а при настъпване на усложнения необходимите стредства могат да достигнат до 5000 лв.
Майя Любомирска
http://www.health.bg/lang_bg/topics.php?id=2122
Ден на репродуктивното здраве „Сърце под моето сърце”
Организатор на инициативата, която ще се проведе днес в Стара Загора е Сдружение „Зачатие”. Водещите специалисти ще представят постиженията си в лечението на стерилитета и ще предоставят безплатни консултации.
Тази година няколко брачни двойки ще получат чрез жребий финансова помощ за лечение под формата на ваучъри за изследвания и процедури. Парични награди ще се дадат и на трима от участниците в привършилия конкурс за лична история –
«Сърце под моето сърце».
Всички присъстващи ще имат възможност да се включат в изработването на общо пано със свое послание, стих или рисунка. След това то ще бъде връчено на Министерството на здравеопазването в знак на протест срещу бездействието на институциите в решаването на проблемите със стерилитета.
Над 270 000 са двойките с репродуктивни проблеми в България. При навременно и адекватно лечение 70 процента от тях имат шансове да се сдобият с дете. У нас няма достатъчно добри условия за това, защото липсва национална стратегия за борба със заболяването. Подготвени специалисти има само в София, Варна, Пловдив и Плевен. Заради това стерилитетът се открива в много късен стадий, когато е почти невъзможно да се излекува.
България е и на последно място и по осигуряване на брой процедури „ин витро”. В Дания те са 2106 на един милион от населението, в Словения 1209, а у нас едва 171. Цикъл „ин витро” струва над 5 хиляди лева, НЗОК покрива малка част от разходите и то само при един опит за забременяване. В същото успешните процедури са около 30 процента. Затова в останалите европейски държави обществените фондове поемат цената на три опита.
http://www.health.bg/lang_bg/topics.php?id=146
Причините за безплодието са поделени поравно между мъжете и жените.
За силния пол обаче мъжкото безплодие обикновено е тема табу. В голяма част от случаите то е лечимо, но често диагнозата е твърде закъсняла, за да се постигнат добри резултати.
Българските мъже са склонни да отлагат посещението при специалист, защото за тях безплодието не e само медицински проблем.
Дори само допускането на подобна възможност е тежък удар върху мъжкото самочувствие и повод за срам. Битуващите предразсъдъци са причина за много пропуснати възможности.
Колкото и невероятно да звучи, дори мъже с критично нисък брой на сперматозоидите могат да станат биологични бащи. Затова обаче е необходимо да съберат смелост и да отидат на лекар. Да загърбят предразсъдъците. Да си дадат сметка, че ако имат проблем със спермограмата, това не ги прави по-малко мъже.
У нас всички представители на силния пол изпитват неудобство да разговарят с лекар за проблем, свързан с тяхната плодовитост.
Това показва изследване на д-р Мариела Даскалова и д-р Иван Дечев от пловдивския Медицински университет.
Данните сочат, че едва 55 на сто от мъжете търсят консултация със специалист в рамките на първата година, след като са се усъмнили в репродуктивното си възможности. В някои случаи те се обръщат към лекар след 10 или 15 години.
Основните причини за подобна нерешителност са незнанието, страхът, предразсъдъците.
Повечето мъже смятат, че след като получават ерекция и нямат сексуални проблеми, тяхната плодовитост е гарантирана. Затова не смятат за необходимо да се изследват.
„Голяма заблуда е, че сексуалното и репродуктивното здраве са едно и също. Това са съвсем различни неща. Само чрез изследвания може да се установи дали един мъж има проблем с репродуктивните си способности. Ако спермограмата покаже, че сперматозоидите са под 5 милиона, това означава че липсва оплодителна способност.” – поясни пред health.bg д-р Мариела Даскалова.
Често към незнанието се прибавя неоснователният страх от болка при прегледа и изследванията. Спермалният анализ е безболезнен. За да бъде направен, е необходимо да се спазва сексуално въздържание в рамките на 3 до 5 дни. Желаещите да си направят изследването трябва да се обърнат към специализирана клиника, където ще получат стерилен контейнер, в който да дадат еякулат. Само след два часа могат да разберат дали могат да станат бащи без лекарска помощ.
Много от мъжете се страхуват от евентуална неблагоприятна диагноза. Важно е да се знае, че при съвременното състояние на медицината. мъже с много нисък брой на сперматозоидите, имат шанс да станат биологични бащи.
Д-р Даскалова е категорична, че дори ако няма нито един сперматозоид в еякулата, е възможно те да се произвеждат в мъжките полови жлези. Могат да се вземат оттам и да се приложи изкуствено оплождане, което да доведе до нормална бременност и раждане на здраво дете.
За да се стигне дотам обаче мъжът трябва да се реши да сподели проблема си с лекар, да се подложи на съответните процедури.
Често пречка за успешното решаване на проблема е предразсъдъкът, че заради подобен проблем може да загуби авторитета си като мъж, и дори, че партньорката може да го напусне.
„Това че данните от спермограмата са неблагоприятни, не означава, че мъжът е сексуално непълноценен. Притесненията по отношение на съпругата са съвсем неоснователни. Жените проявяват голямо разбиране. Подобен проблем по-скоро сплотява семейството.” – коментира д-р Даскалова.
При правилен подход от страна на лекаря, повечето пациенти преодоляват притесненията си. Самият факт, че са отишли да се изследват показна, че са спечелили първата битка със страховете и предразсъдъците.
При двойки с подобни проблеми се препоръчва и консултация с психолог. Често обаче предразсъдъците по отношение на психотерапията са не по-малки. У нас битува схващането, че от подобно нещо се нуждаят „само лудите”.
„Мъжете не са научени да говорят за своите болки и здравни нужди, особено ако става дума за такава интимна област. Хората трябва да осъзнаят, че здравият човек не е този, който не ходи на лекар, а онзи, който редовно посещава своя лекар и изпълнява неговите указания.” – коментира д-р Даскалова.
Навременното посещение при специалист може да реши редица проблеми, отлагането може да лиши много мъже от възможността да станат бащи. В случая решаващите фактори са личното усилие и добрата информираност.
Какви са стъпките за решаването на проблема?
- да се потърси консултация с лекар; специализирани клиники по стерилитет има в София, Пловдив, Варна и Плевен
- да се направи спермограма
- ако резултатът от първото изследване не е в границите на нормата, изследването се повтаря
- при необходимост се правят доуточняващи прегледи и изследвания
- прави се изследване на репродуктивните хормони
- проверява се за наличие на вродени заболявания
- установява се дали нарушението на репродуктивните способности не се дължи на смущения в имунната система
- когато е необходимо да се вземат сперматозоиди директно от половата жлеза, се прави биопсия на тестиса
Профилактиката на мъжкия стерилитет започва от бебешката възраст
При някои бебета двата тестиса не са заели своето място в скротумите, а са задържани, най-често в ингвиналния канал. Това състояние се нарича крипторхизъм. По-често засяга единия тестис, но в някои случаи и двата тестиса остават в коремната кухина и се налага да бъдат търсени и извадени оперативно. Родителите са тези, които трябва да проверяват своите новородени момчета за наличието на два тестиса. Нерядко мъже, които нямат един тестис и за първи път посещават лекар по повод на незабременяване на партньорката.
« Последна редакция: Юни 20, 2008, 15:07:41 pm от Сдружение Зачатие »
*
БТА
За изработването на Национална стратегия за борба със
стерилитета призоваха днес Сдружение "Зачатие" и
Българската асоциация по стерилитет и репродуктивно здраве

София, 9 юни /БТА/
Около 10 млн. лева годишно трябва да отпуска държавата
 за лечение и профилактика на стерилитета у нас. От този проблем
 в България в момента са засегнати 270  000 семейства, съобщи на
 пресконференция в БТА днес Анна Зашева - председател на
Сдружение "Зачатие". Тя уточни, че засега здравната каса поема
1650 лв. от един курс ин витро. Това обаче е около една четвърт
от реалните разходи, които са над 5000 лв. Освен това помощта се
 дава еднократно и на много ограничен брой жени - 1200 на
година.
          В другите европейски страни се плащат изцяло поне три
опита за зачеване, казаха специалистите. Като пример в това
отношение те посочиха дори Македония, която въпреки че не е в
ЕС, отдавна е решила проблема си с лечението на стерилитета. В
страни като Гърция и Израел например дори няма възрастово
ограничение за прилагане на процедурите. У нас с приоритет са
по-младите двойки - до 32 години, при които има по-голям шанс за
 успех при изкуственото оплождане.
          Д-р Павлета Табакова, председател на Българската
асоциация по стерилитет и репродуктивно здраве, уточни още, че в
 повечето от случаите зачеването не се получава от първия опит
ин витро. Процентът на успелите е около 18 на сто от подложилите
 се на манипулацията.
         Ангажираните с проблема специалисти препоръчаха
целенасочена и последователна политика от страна на държавата за
 решаване на проблемите с репродуктивното здраве. За тази цел
Сдружение "Зачатие" отправи днес в навечерието на Деня на
репродуктивното здраве - 14 юни, покана  към отговорните
институции - Министерството на здравеопазването, Министерството
на труда и социалната политика и водещите медицински специалисти
 у нас да се присъединят към изработването на Национална
стратегия за борба със стерилитета.
          Целта е стратегията да се внесе в парламента в
началото на октомври. В нея ще се заложи проучване на
стерилитета у нас, обезпечаване на по-доброто му лечение чрез
подобряване на профилактиката и въвеждане на клинична пътека,
изграждане на стандарти по андрология и по акушерство и
гинекология, подобряване на здравната култура на хората. 
/Людмила Спасова/

и:
Водещите специалисти ще представят постиженията си в лечението на стерилитета и ще дават безплатни консултации на всеки желаещ на 14 юни София, 9 юни /БТА/ На 14 юни юни у нас за трети път ще бъде отбелязан Денят на репродуктивното здраве. Това съобщиха на пресконференция в пресклуба на БТА днес организаторите. Инициативата е на сдружението "Зачатие" и тази година мотото ще бъде "Сърце под моето сърце". В Стара Загора водещите специалисти в областта ще представят постиженията си в лечението на стерилитета и ще направят безплатни консултации на всеки желаещ. Тази година в Деня на репродуктивното здраве няколко двойки ще получат финансова помощ за лечение под формата на ваучери за изследвания. Техните имена ще бъдат определени по време на събитието чрез жребий. Парични награди ще бъдат предоставени на трима от участниците в завършващия конкурс за лична история на сдружението организатор. Всички присъстващи ще имат възможност да се включат в изработването на общо пано със свое послание, стих или рисунка, съобщи инициаторите. Паното ще бъде връчено на Министерството на здравеопазването в знак на протест срещу бездействието на институциите в решаването на проблемите със стерилитета. Сред специалистите, които ще дават консултации, са д-р Атанас Щерев, д-р Георги Стаменов, проф. д-р Никос Прарпас. Подробна информация за събитието, както и имената на всички медицинските специалисти, които ще участват, могат да бъдат намерени на интернет страницата www.zachatie.org. /Людмила Спасова/


Икономически портал на регион Стара Загора - http://www.chambersz.com/index.php/content/view/20374/112/
Стара Загора е домакин на Ден на репродуктивното здраве
понеделник, 09 юни 2008
В старозагорската регионална библиотека "Захарий Княжески" ще се проведат инициативите на Деня на репродуктивното здраве на 14 юни, информират от сдружение "Зачатие". Идеята на учреденото през 2004 година сдружение е да обедини, помогне и информира семействата, които не могат да имат деца. Пред този проблем са изправени над 300 000 двойки. Всички те имат нужда от информация и подкрепа от специалисти в тази област.

Градът на липите ще бъде домакин на третото издание на инициативата. В това уникално по рода си събитие двойките с подобни проблеми ще бъдат адекватно насочени към клиниките по репродуктивно здраве. Предвижда се Денят на репродуктивното здраве да бъде официално открит в събота от 13 часа в Регионална библиотека "Захарий Княжески", която ще получи дарение с тематично свързани материали. В 11 часа ще започнат безплатните консултации на лекарите - участници във форума. Ще бъдат обявени и победителите в конкурса "Сърце под моето сърце", както и връчени ваучери за подпомaгане на стерилитета на двойки.
Доклади и презентации на водещи специалисти в областта на репродуктивното здраве ще бъдат изнесени в две сесии, а техни автори са акушер-гинеколозите: доц. д-р Атанас Щерев, Георги Стаменов, Явор Владимиров, Даниел Димов, Николай Попов, Любомир Дамянов, ембриолозите Мариела Даскалова, Десислава Тачева, психолозите Милена Божилова, Силвия Давидова, генетикът Стела Папас, юристът Фани Давидова, информира вестник Старозагорски новини.
Кетърингът за събитието е осигурен от учениците на Професионална гимназия по облекло и хранене "Райна Княгиня" в Стара Загора, а залата за семинара и консултациите - с любезното съдействие на РБ "Захарий Княжески", за което инициаторите от сдружение "Зачатие" благодарят.
Икономически портал на регион Стара Загора


events.bg - http://www.events.bg/bg/articles/view/14-iuni---den-na-reproduktivnoto-zdrave_3425/
Пресконференция на сдружение "Зачатие"
Денят на репродуктивното здраве е ежегодна инициатива на сдружение "Зачатие", в рамките на която водещи специалисти представят постиженията си в лечението на стерилитета и провеждат безплатни консултации в страната.

Участници: Анна Зашева - председател на Сдружение "Зачатие"; д-р Павлета Табакова - председател на Българската асоциация по стерилитет и репродуктивно здраве; д-р Емилия Клисурска - главен експерт в отдел "Медицински експертизи" към Националната здравноосигурителна каса.


Камбана - http://www.kambana.net/home/?p=195
На 9 юни 2008 година, в пресклуба на БТА в София, бе дадена пресконференция от Сдружение “Зачатие”. Тя е по повод предстоящия Ден на репродуктивното здраве, който ще се проведе за трети пореден път. Събитието бе отразено от бТВ, ББТ, Нова ТВ, ТВ 7, както и от много други печатни и електронни медии. Заедно с председателката на сдружението Анна Зашева, там присъстваха д-р Павлета Табакова, председател на Българската асоциация по стерилитет и репродуктивно здраве, и Емилилия Клисурска, експерт към НЗОК.
• При мъжете стерилитетът се открива с 2 години закъснение
• Срам, страх и незнание спират силния пол да ходи на доктор
• Късната диагноза намалява шансовете за успешно лечение и дете
Средно с две години закъснение се открива стерилитета при българските мъже, в някои случаи забавянето стига и до 10. Основната причина за дългото отлагане на посещението при специалист са срамът, страхът и непознаването на проблема у силния пол, сочат данните от проучване предоставена на Сдружение “Зачатие” от Медицински университет в Пловдив. Късното поставяне на диагнозата, липсата на достатъчно специалисти и на добро лечение у нас намаляват шансовете за дете. За да се подобрят нещата, е наложително изработването на Национална стратегия за борба със стерилитета.
270 000 са двойките с репродуктивни проблеми у нас. В половината от случаите те се дължат на смущения у мъжа. Ако той има под 5 млн. сперматозоиди, губи оплодителните си способности. Въпреки еднаквата честота на стерилитета сред двата пола обаче мъжете прибягват до лекарска консултация няколко години след жените. 80% от тях са потърсили медицинска помощ чак на втората година, след като са се усъмнили в репродуктивното си здраве. 3% са прибягнали до консултация едва след четвъртата.
Срамът, страхът и незнанието са основните причини за забавянето, сочат данните от проучването. Всички мъже са изпитвали неудобство да разговарят с лекаря си по този проблем. В 70% от случаите пък пациентите са отлагали визитата си от страх. Той обаче е провокиран от различни подбуди. При 18% от случаите мъжете са се притеснявали да не изгубят половинките си. В други са се бояли от самия преглед. Най-малка е групата на тези, които са се страхували, че имат рак. Една пета от пациентите пък са отлагали посещението при специалист, защото не са знаели, че безплодието може да се дължи и на проблеми у мъжа.
Лекарите също имат вина в по-късното поставяне на диагнозата, сочи още проучването. В 20% от случаите медиците са лекували жените, въпреки че те са били здрави. Причината за това е в ограничения брой на специалистите по репродуктивно здраве у нас. Само в четири града - София, Пловдив, Варна и Плевен, има подготвени медици за лечението на стерилитет. Липсата на специализирани лаборатории е друг проблем, който забавя поставянето на правилната диагноза.
Закъснението в откриването на стерилитета усложнява и оскъпява лечението му многократно. В по-леките случаи един курс коства на мъжете около 300 лв., а при настъпването на усложнения той стига и до 5000. Държавата пък не покрива нищо от лечението на стерилитета при силния пол. При жените нещата стоят малко по-добре. Здравната каса поема 1650 лв. от един курс ин витро. Това обаче е около една четвърт от реалните разходи, които са над 5000 лв. Освен това помощта се дава еднократно и на много ограничен брой жени - 1000 на година. В другите европейски страни се плащат изцяло поне три опита за зачеване.
Проблемите на репродуктивното здраве могат да се решат само чрез целенасочена и последователна политика от страна на държавата. Затова Сдружение “Зачатие” кани отговорните институции - Министерството на здравеопазването, Министерството на труда и социалната политика и водещите медицински специалисти у нас да се присъединят към изработването на Национална стратегия за борба със стерилитета. Целта е тя да се внесе в Парламента в началото на октомври. В нея ще се заложи проучване на стерилитета у нас, обезпечаване на по-доброто му лечение чрез подобряване на профилактиката и въвеждане на клинична пътека, изграждане на стандарти по андрология и по акушерство и гинекология, подобряване на здравната култура на хората.
Ползи от ранно изясняване на причините за безплодие
1. Повечето заболявания, водещи до безплодие и при двата пола, са с прогресивен ход, т.е. пораженията, които нанасят на репродуктивната система или вредата върху репродуктивните способности, се увеличават с продължителността на заболяването. Ранната диагностика и навременното лечение повишават шансовете за излекуване и намаляват пораженията от заболяването. Обратно, колкото по-късно лекуваме едно хронично заболяване, толкова по-малки са шансовете ни за успешно лечение.
2. Ранното откриване и лечение на сексуално преносимите заболявания (хламидия, микоплазма, ХИВ, хепатит) ограничава броя на заразените лица, както и предотвратява селектирането на устойчиви на лечение щамове микроорганизми.
3. Откриването на причина при единия партньор намалява рисковете да се прилагат диагностични и лечебни процедури при другия партньор, голяма част от които са инвазивни, рискови и скъпоструващи.
4. С напредване на възрастта към основното заболяване са добавят и причини от страна на „биологичния часовник”, което допълнително затруднява лечението.
5. Дори в редките случаи на сериозни генетични дефекти, които не могат да бъдат лекувани или преодолени дори и с методите на асистираната репродукция, при които единствен шанс за двойката е да се премине към донорски гамети (сперматозоиди или яйцеклетки), яснотата и логичността на състоянието на партньора е допълнителен фактор за успокояване на двойката и за приемане на решение за донорство или осиновяване на базата на получената медицинска информация.
6. Загубата на време и пари и непостигането на бременност с течение на времето натоварват силно емоционално партньорите и са предпоставка за разтрогване на браковете и за тежки травми върху психиката им.
7. В някои случаи липсата на правилно поставена диагноза и прилагането на лечение води до предаване на увредени гени в поколението и раждането на деца със здравословни проблеми, заложени от страна на техните биологични родители.
8. Бързото изясняване на проблемите при инфертилната двойка предотвратяват негативното отношение към нея от страна на роднини, приятели, колеги и от страна на обществото като цяло.
Повече за провеждането на Деня на репродуктивното здраве и съпътстващите инициативи можете да прочетете на сайта на сдружението: www.zachatie.org



http://www.focus-news.net/?id=n972430
Анна Зашева: Необходимо е ново изследване за броя на двойките с репродуктивни проблеми    07 юни 2008 | 10:43 | Агенция "Фокус"   
София. Необходимо е да се направи ново изследване за броя на двойките с репродуктивни проблеми в страната. Това каза за Агенция “Фокус” Анна Зашева, председател на сдружение „Зачатие”.
Според последното изследване, правено преди около 4 години от Фонда за народонаселение на ООН и Българска асоциация по стерилитет и репродуктивно здраве, около 270 000 са двойките с репродуктивни проблеми у нас. От тогава обаче не са правени други изследвания.
По данни на клиниките, с които дружество „Зачатие” са партнира, броят на хората с репродуктивни проблеми е вече около 300 000.
Тя посочи, че основните причини за репродуктивните проблеми са свързани с нарушения в сперматогенезата, което може да се дължи на много фактори, като прекарано заболяване, травма, бактериална инфекция или някакъв физиологичен недъг. При жените по същия начин може да има увреждане на репродуктивния тракт, хормонални изменения, ендометриоза в напреднала степен, имунологични или генетични отклонения, за които трябва да се вземат мерки навреме.
Основните репродуктивни проблеми са свързани с репродуктивното здраве както при мъжа, така и при жената. 40 % от проблемите са сред мъжете, 40 % сред жените, около 10-15 % от проблемите са и при двата партньора и останалите проблеми са неизяснен стерилитет.
Зашева обясни, че ако навреме се вземе мерки, при една настъпваща инфекция например, тя няма да успее да увреди репродуктивния тракт при жената или мъжа, което означава, че няма да се стига до усложнението като запушени маточни тръби, ендометриоза в тежка степен, миоми, полипи, които трябва да се оперират и др. Важно е да се наблегне на това, че всяка двойката, при която опитът за забременяване е неуспешен в продължение на 6 мисеца или година трябва да отиде на профилактични прегледи, за да може да установи каква е причината за това.
На въпрос дали хората са достатъчно информирани за репродуктивните проблеми, Зашева посочи, че обикновено тези, които активно използват интернет, са достатъчно запознати с тях. „Зачатие” има над 12 000 регистрирани потребители и още 40 000, които използват безплатния овулационен календар. Тези над 50 000 души са много добре информирани, знаят спецификата на заболяването и къде могат да потърсят помощ. Хората, които живеят в малките градове обаче, и където няма достъп до специалисти по репродуктивно здраве, са изключително затруднени и при тях се получава забавяне на лечението с години, посочи Зашева. Според нея именно към тези хора трябва да се засилят информационните кампании, тъй като те не взимат нужните мерки за лечение и определят проблемите са като някаква догма.
Силвия МЛАДЕНОВА


*
http://big.bg/modules/news/article.php?storyid=63850
Аида Ованес
Държавата не отпуска никакви средства за лечението на стерилитета при мъжете. А в около 40% от случаите на безплодие при двойките причината е у мъжа. Лечението на мъжкото безплодие струва около 300 лв., стига проблемът да е диагностициран в ранен стадий. В противен случай се оскъпява до 5 хил. лв. Национална програма, приета от здравното министерство, да дава възможност на бездетните двойки, желаещи да имат деца, да се лекуват безплатно, настояват от сдружение "Зачатие".

Целта е тя да бъде внесена в парламента в началото на октомври, за да заработи от нова година. Към искането им по време на пресконференция, посветена на 14 юни - Деня на репродуктивното здраве, се присъединява и Българската асоциация по стерилитет и репродуктивно здраве с председател д-р Павлета Табакова. Тя подчерта, че в момента у нас има около 270 хил. млади двойки с проблеми при зачеването на бебе, но в същото време в страната работят 20 групи специалисти по репродуктивно здраве, които биха могли да помогнат годишно поне на 5 хил. двойки да имат бебе. За тази година НЗОК ще отпусне средства за закупуване на лекарства на общо 1000 жени с репродуктивни поблеми, като до момента са одобрени 400 от общо 900 жени, подали документи, поясни Емилия Клисурска, експерт в отдел "Медицински екпертизи" към НЗОК. Проблемът е, че няма държавна политика и че досега единственото, което е направено, е НЗОК да плаща лекарства само по 1 опит за инвитро зачеване, и то само на 1000 жени годишно, като сумата от 1650 лв. за т.г. представлява само 1/3 от стойността на процедурата.

Информация на вестник Дума



http://www.zdravnitza.com/a/nav/news/s/s/news_id/07871915a8107172b3b5dc15a6574ad3
Сдружение "Зачатие" и Българската асоциация по стерилитет и репродуктивно здраве призоваха за Национална стратегия за борба със стерилитета.
Около 10 млн. лева годишно трябва да отпуска държавата за лечение и профилактика на стерилитета у нас. От този проблем в България в момента са засегнати 270 000 семейства, съобщи Анна Зашева - председател на Сдружение "Зачатие". Тя уточни, че засега здравната каса поема 1650 лв. от един курс ин витро. Това обаче е около една четвърт от реалните разходи, които са над 5000 лв. Освен това помощта се дава еднократно и на много ограничен брой жени - 1200 на година.

В другите европейски страни се плащат изцяло поне три опита за зачеване, казаха специалистите. Като пример в това отношение те посочиха дори Македония, която, въпреки че не е в ЕС, отдавна е решила проблема си с лечението на стерилитета. В страни като Гърция и Израел например дори няма възрастово ограничение за прилагане на процедурите. У нас с приоритет са по-младите двойки - до 32 години, при които има по-голям шанс за успех при изкуственото оплождане.

Д-р Павлета Табакова, председател на Асоциацията по стерилитет и репродуктивно здраве, уточни още, че в повечето от случаите зачеването не се получава от първия опит ин витро. Процентът на успелите е около 18 на сто от подложилите се на манипулацията.

Ангажираните с проблема специалисти препоръчаха целенасочена и последователна политика от страна на държавата за решаване на проблемите с репродуктивното здраве. За тази цел Сдружение "Зачатие" отправи в навечерието на Деня на репродуктивното здраве - 14 юни, покана към отговорните институции - Министерството на здравеопазването, Министерството на труда и социалната политика и водещите медицински специалисти у нас да се присъединят към изработването на Национална стратегия за борба със стерилитета.

Целта е стратегията да се внесе в парламента в началото на октомври. В нея ще се заложи проучване на стерилитета у нас, обезпечаване на по-доброто му лечение чрез подобряване на профилактиката и въвеждане на клинична пътека, изграждане на стандарти по андрология и по акушерство и гинекология, подобряване на здравната култура на хората.

Водещите специалисти ще представят постиженията си в лечението на стерилитета и ще дават безплатни консултации на всеки желаещ на 14 юни.



http://www.focus-news.net/?id=n972192
Анна Зашева: Трябва да се вземат мерки за подпомагане на двойките с репродуктивни проблеми    06 юни 2008 | 20:37 | Агенция "Фокус"   
София. България е единствената страна, в която не се взети никакви марки за подпомагане на двойките с репродуктивни проблеми. Това каза за Агенция “Фокус” Анна Зашева, председател на сдружение „Зачатие”.
Зашева заяви, че в момента помощта, която държавата оказва на проблемните двойки, е нищожна. Здравната каса отпуска на 1000 жени годишно по 1350 лв. за лекарства, лечение и стимулации при инвитро процедури. Според Зашева обаче тази помощ е прекалено малко, първо, защото един опит на семейство е недостатъчен, второ, защото жената може да кандидатства само веднъж и, трето, защото тази сума покрива само една пета от стойността на процедурите. Тя посочи също, че дори отпуснатите средства от касата не се използват правилно и целенасочено.
Голям проблем според председателя на сдружение „Зачатие” е и това, че в България все още няма национална стратегия за борба със стерилитета, тъй като никой не желае да я напише.
Зашева посочи, че от сдружението вече обмислят с помощта на експерт от Министерство на здравеопазването и на лекари специалисти от тази област да напишат стратегия и да я предложат за гласуване. По думите й трябва да се вземат мерки за подпомагане на двойките с репродуктивни проблеми с оглед на демографската криза в България
Тя посочи, че сдружение „Зачатие” предвижда да започне да пише стратегията през лятото.
Силвия МЛАДЕНОВА



http://zaralii.eu/index.php?option=com_content&task=view&id=686&Itemid=2

Ден на репродуктивното здраве в Стара ЗагораWritten by Катя Костова Wednesday, 11 June 2008 На 14 юни у нас за трети път ще се проведе Ден на Репродуктивното Здраве, съобщиха от Общинска администрация - Стара Загора. Инициативата се организира от Сдружение "Зачатие". Тази година тя ще се състои в Стара Загора под мотото "Сърце под моето сърце". В рамките на деня водещите специалисти в областта на репродуктивното здраве ще представят постиженията си в лечението на стерилитета и ще проведат безплатни консултации на всеки желаещ.
Тази година в деня на репродуктивното здраве няколко двойки ще получат и финансова помощ за лечение под формата на ваучъри за изследвания и процедури. Техните имена ще се изтеглят по време на събитието чрез жребий. Парични награди ще се дадат и на трима от участниците в привършилия конкурс за лична история на Сдружение "Зачатие" – "Сърце под моето сърце". Всички присъстващи ще имат възможност да се включат в изработването на общо пано със свое послание, стих или рисунка. След това то ще бъде връчено на Министерство на здравеопазването в знак на простест срещу бездействието на институциите в решаването на проблемите със стерилитета.

Над 270 000 са двойките с репродуктивни проблеми у нас. При навременно и адекватно лечение 70% от тях биха могли да се сдобият с дете. У нас обаче няма достатъчно добри условия за това. В държавата липсва национална стратегия за борба със заболяването. Хората са малко запознати с проблема. Подготвени специалисти има само в четири града – София, Варна, Пловдив и Плевен. Заради това стерилитетът се открива в много късен стадий, когато е почти невъзможно да се излекува. България е и на последно място по осигуряване на брой процедури ин витро. В Дания те са 2106 на милион души, в Словения 1209, а у нас са 171. Друг проблем е финансовата бариера. Цикъл ин витро струва над 5 хиляди лева. Здравната каса обаче покрива малка част от разходите само при един опит за забременяване. В същото време успеваемостта на процедурите е около 30%. Затова в останалите европейски държави обществените фондове поемат поне по три опита.



Блогът на доц. Щерев - http://www.atanas-shterev.com/?p=270
На 14 юни (събота) в Стара Загора ще взема участие в Деня на репродуктивното здраве, който се провежда по инициатива на сдружение “Зачатие.” Градът на липите ще бъде домакин на третото издание на инициативата, в която водещи специалисти в областта на репродуктивното здраве представят свои постижения и провеждат безплатни консултации на жени и двойки с репродуктивни проблеми. Над 300 000 двойки у нас са изправени пред подобни проблеми. Всички те имат нужда от информация и подкрепа от специалисти в тази област. Идеята на инициативата на сдружение “Зачатие” е да подпомогне този процес. Предвижда се Денят на репродуктивното здраве да бъде официално открит в събота от 13 часа в Регионална библиотека “Захарий Княжески”, която ще получи дарение с тематично свързани материали. В неговите рамки в две сесии ще бъдат изнесени доклади и презентации на водещи специалисти в областта на репродуктивното здраве. Преди това в 11 часа ще започнат безплатните консултации на лекарите, участници във форума. Пълна информация за Денят на репродуктивното здраве в Стара Загора с подробна програма, списък на участващите специалисти и данни за контакт и записване, можете да намерите тук.



Вестник Утро
Безплатни съвети за стерилни двойки на форум в Ст. Загора
Сдружение "Зачатие" отбелязва за трета поредна година 14 юни, Деня на репродуктивното здраве. Този път събитието ще бъде в Стара Загора под мотото "Сърце под моето сърце". Водещи специалисти ще представят постиженията си в лечението на стерилитета и ще дадат безплатни консултации на желаещите. Няколко от безплодните двойки ще получат ваучери за изследвания, парични награди ще има за класиранети на първите 4 места в конкурса за есе, което разказва лична история. Участниците във форума ще изработят пано от свои послания, рисунки и стихове, което ще връчат на Министерството на здравеопазванетокато протест срещу бездействието по проблемите на стерилитета. Русенци могат да се запишат за участие на stirianowa@mail.bg



money.bg - http://money.ibox.bg/news/id_77804969
Повече от 270 000 български семейства се борят с безплодието, което е 15 на сто от населението във фертилна възраст, или всяко шесто семейство. Тази статистика е обнародвана от Сдружение „Зачатие" в Деня на репродуктивното здраве - граждански форум, чийто трето издание се проведе в неделя в Стара Загора.
„Не на опашката в Европа, ами в девета глуха" се намира България по въпросите на репродуктивното здраве и липсата на грижи от страна на държавата, заявил е доц. д-р Атанас Щерев, депутат от НДСВ. Според д-р Щерев, дори в Албания имат закон за репродуктивното здраве - за разлика от България, цитира го в-к Старозагорски новини.

Д-р Щерев обвинява българската държава в пълно безхаберие по този въпрос, защото стратегия има, но няма политическа воля да се заявят средствата в борбата с безплодието.
Тъй като икономиката на една страна се основава на нейните човешки ресурси, икономическото късогледство на управляващите, които не реагират адекватно на обезлюдяването, е стряскащо. 
По света държавите се грижат за решаване на проблемите на възпроизводството на населението - за разлика от България, където граждански организации като Сдружение „Зачатие" разчитат на „безкористен ентусиазъм, безвъзмездни усилия и любов" от страна на членовете си, изтъква Анна Зашева, председател на организацията.
В Европа отличник по грижа за репродуктивното здраве е бившата комунистическа страна Словения, където всяка жена с такива проблеми има право девет пъти да лекува безплодие и ако роди, след това може още девет пъти да бъде лекувана.

У нас държавата се „грижи" само чрез НЗОК и програмата „Лечение на безплодие у жената", по която всяка година се отпуска съвсем недостатъчна сума пари за асистирана репродукция на ограничен брой жени, изтъкват от Сдружение „Зачатие".
Според статистиките, в България стерилитетът е между 11 и 17 процента,  увеличение не се наблюдава. Причините за безплодието са разпределени по равно между жените и мъжете.
Стандрат – http://www.standartnews.com/news/details/id/3045/
Стара Загора
България не е на последно място, тя е извън класацията по това, което прави за профилактиката и лечението на безплодието като демографски проблем. Това заявиха в хор семейства, лекари и обществени организации на днешния ден на репродуктивното здраве в Стара Загора. Той бе организиран за трети път от сдружение „Зачатие” с подкрепата и на сп. „Здравето”, издание на в. „Стандарт”.
За тази година здравната каса е определила едва 400 семейства, на които ще помогне за инвитро оплождане. Те щели да получат по 1480 лв,  които не покривали дори лекарствата за един-единствен опит за ин витро оплождане.
Във всички европейски страни, включително и съседките ни, семействата имали право на няклоко опита, които се поемали изцяло от държвата.  Дори в Албания, която няма демографски пробелм, действал закон за репрудуктивното здраве.
„До есента ще подготим стратегия за превенцията срещу стерилитета и ще я предложим на държаваните институции”, обявиха от сдружение „Зачатие”. „Има стотици страници написани програми и стратегии, трябва политическа воля да ги реализираме”, реплекира депутататът от БНД доц. Атанас Щерев, един от пионерите на инвитро оплождането у нас.  Той и негови колеги, наши и чуждестранни лекари консултираха над 130 семейни двойки само до обяд днес. 
 
Според неофициалната статистика на Световната здравна организация у нас има между 250-300 хил. семейства, които имат репродуктивни проблеми. Това означавава поне 500 хил. български деца, заченати и родени с любов, изчислиха организаторите на днешния ден на репродуктивното здраве.
Матей БОНЕВ



МЦ «Репродуктивно здраве» - http://www.ivf-bg.com/index.php?n=news&id=36
Ден на репродуктивното здраве – “Сърце под моето сърце”
На 14 юни (събота) доц.д-р Атанас Щерев,  д-р Мария Юнакова, акушер-гинеколог и Ани Коцева, психолог в САГБАЛ “Д-р Щерев”, взеха участие в инициативите по време на Деня на репродуктивното здраве, организиран от сдружение “Зачатие”. Тази година той се проведе в Стара Загора и премина под мотото “Сърце под моето сърце”. В рамките на инициативата водещи специалисти в областта на репродуктивното здраве от страната и гост-лектори от чужбина представиха постиженията си в лечението на стерилитета и проведоха безплатни консултации на всеки желаещ. Доц. Щерев и д-р Юнакова направиха презентация на репродуктивните технологии, които се прилагат в клиника “Д-р Щерев” и извършиха консултации на двойките, изразили желание да получат специализиран съвет.

Тази година за Денят на репродуктивното здраве бе организиран конкурс за написана лична история "Сърце под моето сърце".  Двадесет участнички изпратиха своите изстрадани истории. Те бяха оценени от обективно жури, в състава на което взе участие психологът Ани Коцева. От името на журито тя поздрави победителките в конкурса и благодари на всички участнички. Госпожа Коцева направи презентация на  тема: „Да приемеш живот – психологически размисли по темата за донорство на яйцеклетки”.
 
В рамките на третото издание на Деня на репродуктивното здраве се събраха над 200 двойки, които се нуждаят от медицински консултации, напътствие и помощ срещу безплодие. Според Анна Зашева, председател на сдружение “Зачатие”, това е единствената пациентска организация на хора с репродуктивни проблеми у нас и е една от малкотоподобни в целия ЕС. Причината е, че там няма толкова голяма нужда от сдружения, подпомагащи семействата, които не могат да имат деца, тъй като във всички останали страни на Съюза, държавата финансира от 3 до 5 опита на стерилните двойки. У нас за програма ин-витро НЗОК заплаща само терапията за един опит на стойност 1650 лв.

По време на Деня на репродуктивното здраве всички присъстващи имаха възможност да се включат в изработването на общо пано със свое послание, стих или рисунка, което ще бъде връчено на Министерството на здравеопазването в знак на протест срещу бездействието на институциите в решаването на проблемите със стерилитета. По неофициални данни около 250 000 - 300 000 двойки страдат от някаква форма на стерилитет. Методите на лечението на безплодието, прилагани в центровете за асистирана репродукция могат да помогнат на 70% от партньорите, т.е. българската нация разполага с потенциал за увеличение със 175 000 до 200 000 особено желани бебета, и то на фона на явнатадемографска криза и недостатъчните грижи на обществото към новородените.

В тази връзка по време на конференцията д-р Щерев заяви, че е нужно да се направи работеща програма срещу стерилитета, защото, въпреки че има стратегия в тази насока, няма достатъчна управленска воля да се заделят необходимите средства за нейното реализиране. Номиналната заявка за извеждането като основен приоритет на борбата срещу демографския срив не е достатъчна, продължи той. Според него приоритет трябва да бъде заделянето на адекватни средства за скрининг, изследване и лечение. Едва тогава могат да се родят голяма част от тези стотици хиляди чакани деца. Деца, които ще бъдат отгледани с необходимите грижи и любов.



ART – брой 5
Една детска усмивка, протегната малка ръчичка, чисти, усмихнати детски очи, озаряващи всичко наоколо... Чудото, наречено Живот! Чудото, наречено Дете! За някои – просто факт, за други – жадуван блян, за трети – изпълнена реалност...
Понякога е нужно много търпение, болка и толкова лишения, за да се насладим на чувството да бъдем майки. Ако съдбата ни е отредила трудния път, осеян с неуспехи, непрестанна борба и дълбоко стаена болка, то тогава не е ли най-важното да съумеем да съхраним себе си и обичта към хората, без да се променяме, без да губим вярната посока и увереността, че ще успеем!
Емоционално и пропити с много болка са историите на жени, които описват продължаващата борба за сбъдване на съкровената си мечта в конкурса „Сърце под моето сърце” на сдружение „Зачатие”. Разказите, написани по повод Деня на репродуктивното здраве, са заредени и с дълбока вяра. Те за пореден път ме карат да се замисля за невероятната сила и воля на жената, сблъскала се с диагнозата „стерилитет”. На 14 юни доц.д-р Атанас Щерев, д-р Мария Юнакова, акушер-гинеколог и Ани Коцева, психолог в САГБАЛ “Д-р Щерев”, взеха участие в инициативите по време на Деня на репродуктивното здраве, организиран от сдружение “Зачатие”. На срещата доц. Атанас Щерев, запозна аудиторията с най-съвременните методи при лечение на безплодието, прилагани в Клиника „Д-р Щерев”, с които ще ви запознавам във всеки следващ брой на АРТи. Доц. Щерев заедно с д-р Мария Юнакова, акушер-гинеколог в клиниката, консултираха двойки с репродуктивни проблеми в рамките на инициативата „Безплатни консултации от специалисти по репродуктивна медицина”. Надяваме се да сме ви били полезни и да продължим да помагаме на всички да осъществят своето най-съкровено желание! Йоана Тодоровa  гл. редактор


Радио FM+
Хоризонт – в две предавания
ТВ-Стара Загора
ТВ7-Стара Загора
Бизнес поща - в два броя
http://www.bg-mamma.com/site/content/view/1209/
http://www.ruseinfo.net/news_37430.html
http://www.bgphoto.net/photos/2512/o633487318767412500.JPG
http://www.bgphoto.net/photos/2512/o633487319193975000.JPG
http://www.bgphoto.net/photos/2512/o633487827901943750.JPG
ББТ
ТВ Здраве
в. Народно дело http://www.zachatie.org/drz2008/drznd.jpg
http://www.city.starazagora.net/modules/news/article.php?storyid=2305
http://stara-zagora.com/index.php?option=com_content&task=view&id=15629&Itemid=1

Монитор - http://www.monitor.bg/bulgaria/article?sid=&aid=159510&cid=20&eid=1389