0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
Re: Нова седмична тема 31.03 - 06.04
« Отговор #160 -: Април 04, 2008, 15:08:27 pm »
Милена,

първо, радвай се, че има кой да идва. не винаги има...
второ, кажи на майка си, че имаш нужда да ти помогне с нещо - дай й да глади дрешките на бебето, да му мие шишетата или да сготви нещо. кажи й, че ти трябва да почиваш, за да не ти спре кърмата (което си е чиста истина).
ще се освести жената, трябва й време. дай й работа.
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

Re: Нова седмична тема 31.03 - 06.04
« Отговор #161 -: Април 04, 2008, 15:17:43 pm »
Милена, подкрепям напълно казаното от Джам. не отказвай помощ! Просто нека помощта е повече в домакинството, отколкото в гушкането на бебето. Майка ми така помагаше 10 дни в началото -гладеше и переше дрешките на бебето, миеше чиний и почистваше, помагаше ми и в къпането на бебето. При нас не е възниквал проблем с постоянно гушкане по простата причина, че Мия въобще не обичаше да я гушкат и предпочиташе да й говорят и да я забавляват от разстояние, а пък и заради коликите се успокояваше малко само със сешуар. За кърмата наистина е много важно да спиш достатъчно и да се храниш добре, което аз не правех и съответно много бързо намаля и спря.
<br />[link=http:
*
Re: Нова седмична тема 31.03 - 06.04
« Отговор #162 -: Април 04, 2008, 15:17:53 pm »
график, точен график му се вика :lol:
всеки трябва да си знае задълженияата и задачите по отглеждането на внучето :wink:
направи го сега, от самото начало, защото после ще е късно. на нашите баби им бяхме направили график коя кога ще идва да помага, колко дни, какви са й задълженията и т.н. Изпълняваха и гък не казаха :lol:
*

    ema2

  • ****
  • 888
  • You kill the beauty of today
Re: Нова седмична тема 31.03 - 06.04
« Отговор #163 -: Април 04, 2008, 16:14:18 pm »
Миленка, ако бях на твое място, нямаше да отказвам помощ нито от свекървата, нито от майка ти.Щях само да се радвам на бебето си.А не да се занимавам с шетане, чистене и готвене.
И друго искам да ти кажа, Михаела е недоносена, за нея е невероятно важно да й се говори, постоянно, както и да чувства телесен контакт с близки хора, това помага много да се преодолее ранното появяване на бял свят.КОгато изписвха моите близнаци, докторът точно това ми каза: Говорете им, много им говорете, прегръщайте ги постоянно...мозъкът реагирал най-добре на думи .

Надявам се да не се засегнеш от написаното.Ти си знаеш как да се държиш с майка си, но все пак се вслушай и в преминали през това майчета.Най лесно е да кажеш на майка си: Мамо, не искам да ми гушкаш бебето....но това няма да е най-правилното, което би могла да направиш

We are all a part of everything
The future, present and the past
Fly on proud bird
You're free at last
*
Re: Нова седмична тема 31.03 - 06.04
« Отговор #164 -: Април 04, 2008, 16:20:56 pm »
Милена,

първо, радвай се, че има кой да идва. не винаги има...
второ, кажи на майка си, че имаш нужда да ти помогне с нещо - дай й да глади дрешките на бебето, да му мие шишетата или да сготви нещо. кажи й, че ти трябва да почиваш, за да не ти спре кърмата (което си е чиста истина).
ще се освести жената, трябва й време. дай й работа.

точно тези двете неща ми хрумнаха, докато те четях. ще добавя и
трето, поръзсъждавай малко в/у думите, с които си започнала и се опитай да погледнеш нещата от позицията си на майка на новородено - "Много рядко искам помощ за нещо, защото това означава да призная, че съм безсилна и не мога да се справя с нещо". Защо пък това да означава?! Дори и в книжките го пише черно на бяло - не отказвайте помощ в домакинството! Не означава изобщо, че няма да се справиш сама, а означава, че ще имаш повечко време да си починеш, хапнеш, поспиш, чуеш се с някоя приятелка, видиш се с мъжа си - това е важно за емоционалното и физическотот ти състояние, които са важни за кърмата, която пък е важна за бебето.
Виж колко е просто и разпредели домакинските задачи за следващото посещение на майка ти :wink:

Тук има момичета, които не знаят какво е помощ - по една или друга причина. повярвай ми, не е хубаво, умората си казва думата. Колкото пъти ги чета, толкова пъти си казавам да е жива и здрава свекърва ми. Намери начин майка ти да не те дразни и я остави да ти помага.
« Последна редакция: Април 04, 2008, 16:23:44 pm от tzvetenze »
*

    ultra

  • Анна Зашева
  • *
  • 7291
Re: Нова седмична тема 31.03 - 06.04
« Отговор #165 -: Април 04, 2008, 16:35:13 pm »
Ахъм, точен график и списъци. Бабите обичат списъци, карат ги да се чувстват по-спокойни :D
Помисли какво обича майка ти да прави. Моята дойде да ми помага първите няколко дни, но понеже на мен ми е трудно да понасям някой друг да ми се меси, се разбрахме да идва по няколко часа следобед. На път към нас се е случвало да понапазарува, после аз или се опитвах да поспя, че да наваксам нощното бодърстване, или пиех чай и си говорехме. През това време тя миеше чинии, ако има, сготвяше нещо или почистваше, т.е. нещата, които трябваше да върша като домакиня. Работата, свързана с бебето, си я вършех аз - така и тя и аз бяхме по-спокойни. Моята майка предпочита да чисти, вместо да готви - дай й да лъска, бърше и полира, но и с по-обикновените манджи се справя добре. След една седмица прецених, че не ми трябва повече помощ и тя се върна на работа.
Доскоро пращах Симеон при бабите със списък - в колко часа какво да се направи, какво да яде, какво да облече, колко да спи и т.н. Сега уж свикнаха и нямат нужда от помагала :lol: Едната баба го гледа от петък вечер до събота късен следобед, после е другата. Когато някоя е възпрепятствана се обажда предварително и променяме графика.
В началото и аз се чудех как да правя забележки и дали няма да обидя някого, после си подредих приоритетите и реших, че моето спокойствие и здравето на детето са на първо място, а после идват претенциите и фасоните на бабите (да не говорим и за дядовците :lol:). Та направи един списък с всичко, което вършиш денем, седни с майка си и я помоли да си избере едно-две неща, с които да ти помага, сигурна съм, че ще намериш начин. Гушкането с часове също го прекрати. Веднага! Ще си спестиш невероятно много време и нерви в бъдеще. Може и да е много полезно за дребосъчка, но всяко прекалено нещо е излишно, а и аз на твое място бих предпочела аз да я гушкам и говоря, а някой друг да ми мие чиниите :wink: Има начин да го постигнеш без да разплачеш бабите или да ти пострада достойнството.


“Experience is the name every one gives to their mistakes.” Oscar Wilde
*
Re: Нова седмична тема 31.03 - 06.04
« Отговор #166 -: Април 04, 2008, 18:31:30 pm »
Милена, те другите всичко са написали, ама и аз да ти кажа. Дни преди да родя майка ми поиска да и изкарам ключове от нас, щото така или иначе щяла да идва всеки ден. 8O
Още тогава седнахме и си поговорихме. Може и да се е обидила, но поне нямаше недоизказани неща. Сега идва когато иска (като звъни предварително) гушка Александра и си играят заедно, пък аз сядам на компютъра и си чета. Като заспи детенцето, майка ми хваща да поизглади или да измие чиниите - каквото има за вършене. От както ми спря кърмата и почнахме да излизаме вечер, никога не ми е отказала да я гледа, докато ние сме навън. Другата баба е чак в Бургас, но с радост приемам помощ и от нея, главно в домакинството пак. Аз и на двете им обясних, че е хубаво че я гушкат, но ги помолих да го ограничат до необходимото само, защото много лесно се свиква с хубавото, а аз нямам възможност непрекъснато да я гушкам.

pgzenga, аз взех Мустела 50 фактор. Малко трудно се нанася. Аз съм доволна от него, но на една малка зачатска госпожица не и понесе. Така че, какъвто и да избереш, настоявай да ти дадат тестерче, за да пробваш да няма някаква реакция.

Джам, спомням си серията с ножицата. :lol: Ох дано някоя телевизия да вземе да го повтори. Сега ще го гледам с други очи. Малко офф, като си купувахме апатамент, майка ми предлагаше да говорим със строителите, които строяха срещу нейната къща. А аз и казах, че тоя сериал съм го гледала  :lol: и вместо в Гео Милев, си взехме апартамент чааааак в Княжево. :wink: Щото е близко, за да остане да преспива, но е достатъчно далече, за да не идва всеки ден. :lol: :lol: :lol:

Момичета, много са ви пораснали дечицата, ей! Като чета какви работи умеят, Александра ми се струва още по-голям дребосък. Да са ви живи и здрави, и много щастливи и весели!
« Последна редакция: Април 04, 2008, 18:35:47 pm от sia »
*
Re: Нова седмична тема 31.03 - 06.04
« Отговор #167 -: Април 04, 2008, 20:04:32 pm »
Здравейте,да питам родилите мами как да си спра кърмата понеже ми е малко,но пък ако не действам с помпата гърдите ме болят и стават на буци кажете някакво лекарство за спиране без бром защото си взех такива хапчета,но като пих едно ми стана много лошо защото свяля страшно кръвното.Благодаря за отговорите предварително.
Re: Нова седмична тема 31.03 - 06.04
« Отговор #168 -: Април 04, 2008, 20:07:04 pm »
Аси, най-добре се консултирай с гинеколог - иначе Достинекс, Парлодел, Бромокриптин...
Re: Нова седмична тема 31.03 - 06.04
« Отговор #169 -: Април 04, 2008, 22:49:26 pm »
Охоо, гледам, че се е разразила дискусия по темата за бабите.
Благодаря на всички за споделения опит и за съветите.

Аничка,
и аз като теб много пъти съм чувала: "ще станеш майка - ще ми разбереш", а вече чувам и "ще станеш баба - ще разбереш". Ще послушам съвета ти и ще опитам с думите: "имам нужда от твоята помощ, мога ли да разчитам на нея?".

с майка ти може би трябва да седнете и да си поговорите, какво е това "тя ще ми се сърди и плаче", да не е на 5 години.
Гери-к77,
такава е тя, прекалено е чувствителна и все на плач го избива. От както сме си прибрали Миша в къщи, все плаче от вълнение и радост, а преди плачеше от страх дали ще оцелее детенцето, макар че риск за живота не е имало в нито един момент. Но тя била чувала, че седмаците оцеляват, а осмаците - не.  8OБабини девитини!

Jam,
благодаря ти много за препоръките. Ще пробвам да и дам задачи.

Ема 2,
не съм се обидила ни най-малко от думите. Съгласна съм с теб. Това за говоренето, гушкането, контакта "кожа до кожа" при недоносени деца е много важен - и аз го зная. Чела съм го в книгата Пренатално възпитание; докторката също ми го каза. Но, разбери ме, предпочитам аз да си гушкам детето и баща и, а не баба и. Освен това, там е, че майка ми не ми е предложила помощта си, а само казва на Миша "баба може и 24 часа да си те гушка така." А ако е въпроса, аз дори си я вземам в нашето легло и се гушкаме с Миша двете.

... Дори и в книжките го пише черно на бяло - не отказвайте помощ в домакинството! Не означава изобщо, че няма да се справиш сама, а означава, че ще имаш повечко време да си починеш, хапнеш, поспиш, чуеш се с някоя приятелка, видиш се с мъжа си - това е важно за емоционалното и физическотот ти състояние, които са важни за кърмата, която пък е важна за бебето.
Виж колко е просто и разпредели домакинските задачи за следващото посещение на майка ти :wink:

Цвете,
там е, че не ми се предлага помощ в домакинството, а в гушкането на бебка. А в това време, аз не подгъвам крак, дори ми е неудобно да почина пред нея или да хапна. Ако е само за гушкането - моля ви се, благодаря. Аз и без това предпочитам сама да си го правя това.

Благодаря и на останалите, споделили по нещо. Ще мисля как, но трябва да реша проблема някак. Ще пробвам с това да и дам задачи.
Лека вечер на всички.

Бъдете добри и не губете кураж! :)
*

    Ganka

  • *****
  • 5926
  • мама и леля на ангелчета
Re: Нова седмична тема 31.03 - 06.04
« Отговор #170 -: Април 05, 2008, 11:14:36 am »
Милена, искай си помощ, не се притеснявай да раздаваш задачи. Имаш нужда от цялото си време за детето. Освен всичко друго ти трябват всичките ти сили, за да успееш да изправиш на крака бебенцето си, така че това, че си поискала помощ, не означава, че не можеш да се справиш сама. Аз мечтая да има някой, който да ми помогне. Но съм сама, далеч от всички и се налага колкото и да ми е зле да се справя. Майка ми от първия ден ме пита с какво може да помогне и как. Знае кое може, кое не и се оправя понякога по-добре и от мен с малкия. Мога да разчитам на нея за домакинската работа, за гледането, за всичко, което си помислиш. Но още от самото начало установихме правилата и до сега не са били нарушавани. Искай,не се срамувай! Пожелавам ти скоро нещата с мишката да се оправят и да се радвате спокойно една на друга!
Обещах на Лили:)
 
"... Защото, ако има някаква утеха в трагедията да изгубиш любим човек, тя е в необходимата вяра, че може би така е по-добре.
""Вещицата от Портобело", Паулу Коелю
*

    janeta

  • ***
  • 272
  • Вече мама на двама сладури-моята сбъдната мечта
Re: Нова седмична тема 31.03 - 06.04
« Отговор #171 -: Април 05, 2008, 15:59:05 pm »
Милена, хайде сега и аз да се вкюча по темата за майки и свекърви и за помоща. От моята свекърва не съм видяла помощ нито за първото дете, нито сега. Преди месец бях болна и свекито дойде за 5 дни. Когато бебето спеше тя и баткото стояха на компа, а когато бебето го накърмех искаше да го подържи. Вечер аз с бебето ли да се оправя или да сложа масата. Мама и преди и сега ми помага за децата. Въпроса е в това, че и двете баби живеят в друго населено място. Когато баткото беше на почти 4 мес. се прибрахме от Свищов при свекърите ми. За две вечери свекърва ми научи бебето да заспива на ръце. Просто го сложи легнал в скута си и го люшкаше докато той заспа. И за две вечери бебето се научи да заспива с люшкане. И така докато навърши 2 год. Теглото си беше мое защото е лесно да приспиш на ръце два пъти едно малко бебе но като порасне и стане тежко. И от тогава кръста ми е слабото място-постоянно ме боли. Тогава от неудобство не й казах нищо(за което съжалявам). И се зарекох да не допускам някой да прави нещо с което не съм съгласна, защото после зорът си е само мой. Ако нещо те притеснява и не си съгласна си го кажи направо-с майка е по-лесно да се изгладят различията. Аз винаги каквото има си го казвам на моята майка и тя гледа перфектно баткото(когато им го оставим на село). Не оставяй никой да се качи на главата ти. Истина, е че недоносените бебета имаш нужда от гушкане но не нон-стоп. Моя Теди също е недоносен но не го държа постоянно на ръце. Постарай се да не привикваш  Михаела да заспива с люшкане на ръце. То вярно, че тя сега е малка и няма да свикне. но ако някой не ти помага по добре да не стои при теб да ти пречи и да те изнервя. Аз лично предпочитам да се оправям сама.
Относно кърменето-Теди щяха да го хранят със сонда, но на 4-я ден той засука от биберон. на следващия ден засука от гърдата(а моята гърда беше 2 пъти по-голяма от главата му). сука една седмица и изведнъж спря(сякаш никога не беше сукал). Една седмица се цедих и му давах с шише. После пак поднових опитите за кърмене и той започна за 2-3 дни отново да се храни изцяло от гърдата. Кърменето при недоносени бебета е по-различно. Има бебета, които и по 2 месеца са хранени с шише и които почват да сучат и неискат да пият и глътка отт шише. Аз много четох по този въпрос и информацията ми помогна отново да закърмя. Понеже Миша е малка и няма сила да изсуче достатъчно кърма може да храниш много по-често. И много скоро тя ще заякне и ще започне да суче повече(всичко това го споделям от личния си опит с Теди, който също като Миша се роди недоносен в 35 г.с.)
Успех миличка с родата и с кърменето!!!
Извинявам се за обемния пост!
Валентин е на 7г.
Теодор е на 1г. и 2м.
*

    janeta

  • ***
  • 272
  • Вече мама на двама сладури-моята сбъдната мечта
Re: Нова седмична тема 31.03 - 06.04
« Отговор #172 -: Април 05, 2008, 16:17:51 pm »
Роксана, миличка къде се губиш? Много се затъжих за теб и за малката Тина.
Защо така спря кърменето? някой по долу беше те посъветвал да не се отказваш. Аз като се притесня вечер че не стига кърмата(пък и денем) и давам наТеди да суче и от двете гърди-редувам ги. Сега му давам да суче от едната и после му давам и другата. А на следващото кърмене давам гърдата от която последно е сукал първа по ред и после другата-това определено стимулира лактацията. А дохранването с АМ определено научава бебето на по-лесния начин. Ако все още кърмата ти не е спряла не се отказвай да я кърмиш. Скоро обещавам да ти пиша на лични и да ти разкажа ние как сме-в сряда на 09.04 Теди е на консултация и нямам търпение да видя колко е наддал за един месец. А вие как сте? Не сме се чували от доста време! Целувки за двете ви с Тинчето!
Валентин е на 7г.
Теодор е на 1г. и 2м.
*
Re: Нова седмична тема 31.03 - 06.04
« Отговор #173 -: Април 06, 2008, 14:41:08 pm »
Миленкааа все едно говориш за свекърва ми...  :wink: ама аз на нея така и не се осмелих да и го рекна директно. По-добре говори с майка си, че ще ти се насъбере и ще избухнеш, тогава може да стане по-лошо!
:good_post:
*

    lidia

  • *****
  • 2959
  • Най-хубавото се вижда само със сърцето.
Re: Нова седмична тема 31.03 - 06.04
« Отговор #174 -: Април 06, 2008, 15:23:10 pm »
Миленкааа все едно говориш за свекърва ми...  :wink: ама аз на нея така и не се осмелих да и го рекна директно. По-добре говори с майка си, че ще ти се насъбере и ще избухнеш, тогава може да стане по-лошо!
:good_post:

Това е типично в мой стил. Мълча събирам, събирам и най-накрая избухвам. Изобщо не е правилно и е много неприятно и за двете страни.
http://www.youtube.com/watch?v=xFkUG9xSSSE с благодарност на едно цигуларче :)
http://www.youtube.com/watch?v=dy2KNUESXp0
*

    janeta

  • ***
  • 272
  • Вече мама на двама сладури-моята сбъдната мечта
Re: Нова седмична тема 31.03 - 06.04
« Отговор #175 -: Април 06, 2008, 15:42:45 pm »
Здравейте,да питам родилите мами как да си спра кърмата понеже ми е малко,но пък ако не действам с помпата гърдите ме болят и стават на буци кажете някакво лекарство за спиране без бром защото си взех такива хапчета,но като пих едно ми стана много лошо защото свяля страшно кръвното.Благодаря за отговорите предварително.

А ти защо искаш да спреш кърмата? Кърмиш ли бебето или не? Защото дори и да не го кърмиш може да цедиш колкото имаш и да му даваш, защото по-полезна храна за кърмачето от майчината кърма няма. А като гледам бебето ти е още съвсем малко. И щом като гърдите ти стават на буци явно имаш кърма и тя не е никак малко. Разкажи повече защо искаш да спреш кърмата?
Валентин е на 7г.
Теодор е на 1г. и 2м.
Re: Нова седмична тема 31.03 - 06.04
« Отговор #176 -: Април 06, 2008, 17:08:05 pm »
Снощи направихме и нашият прощъпулник... Дара хвана апарата за кръвно и веднага след това нещото, което бях нарекла за микрофон... ами поредната певица - лекар 
ето малко снимки - http://www.snimka.bg/album.php?album_id=234811
паролата е 1234
Няма да се опалквам как госпожа Свек. пристигна доста по-рано и докато аз и мама шетахме тя седна на дивана и започна да гледа как Дара и племенника ми си играят...  :wink:
"Всичко е възможно! Невъзможното просто отнема повече време"
Re: Нова седмична тема 31.03 - 06.04
« Отговор #177 -: Април 06, 2008, 17:14:00 pm »
Аси, може би каналите не са достатъчно отпушени, а не че нямаш кърма! Гърдите ти втвърдяват ли се?

Много интересна тема за бабите сте наченали! Само мога да добавя / всичко останало е казано/, че гушкането може да ти изиграе лоша шега, така, че говори с майка ти да не разнася без да е нужно бебето!

Иначе я разбирам жената!
Матей - 1.04.2006 г
*

    kassi

  • *
  • 5258
  • Мама на трима
Re: Нова седмична тема 31.03 - 06.04
« Отговор #178 -: Април 06, 2008, 17:33:52 pm »
Олеле, не мога да ви изчета...  :lol:
Честото прохождане на Дари! Сладурка е тя, setakap!

Милена, не съди майка си, че иска да гушка детето, нормално е, но седнете като майка и дъщеря, и поговорете. Аз съм много ЗА това нещо, открито и ясно. Аз с моята майка нямам проблеми, казвам и тя изпълнява, нормално е. Виж със свекървата съм по-деликатна и тя затова ми се качи на главата  :lol:. Сега гледам да не и обръщам внимание, защото няма да я променя. Нали идва рядко, за малко да им се порадва, така че.... като не ми помага, гледам и да не и правя забележки. При нас мерака за гушкането отмина, защото Хриси тежи близо 10кг, и гледам вече няма тоя ищак да го носи :lol:.
Обаче вчера бях порицана от нея - защо не раждам момиченцето?? Обаче вече не се връзвам, писна ми да се ядосвам и само аз да страдам.  :lol:

Спокойна неделна вечер и дано най-сетне дойде хубавото време.  :D


София е нашето чудо! Благодаря ти, Наде!
Re: Нова седмична тема 31.03 - 06.04
« Отговор #179 -: Април 06, 2008, 17:44:18 pm »
Каси, що за въпрос е това?!!!

Да, това исках да кажа, че ще вземе да свикне, а не винаги ще тежи като новоредо, нали!


Исках да ви помоля да прочетете и подкрепита, ако сте съгласни - това е петицията против задължителното по-ранно тръгване на децата на у-ще!
http://www.bgpetition.com/first-grade_6_years_old/index.html
« Последна редакция: Април 06, 2008, 17:49:41 pm от venus_melena »
Матей - 1.04.2006 г