0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

    neli_fun

  • *
  • 2
  • Винаги има надежда
Пластика на тръбите или ин витро
« -: Февруари 11, 2014, 00:21:01 am »
Здравейте на всички :)
Аз съм новичка във форума, но с много голяма дилема.
На 34 години съм, след 3,5 години неуспешни опити за зазбременяване - вече с диагноза стерилитет. Имам направена хистеросонография, при което се установи непроходимост на маточните тръби. Следваща стъпка е лапароскопия и тук възниква въпроса: Какво трябва да изискам при лапароскопията - само диагностика или и опит за отпушване на тръбите? Задавам въпроса, защото с епикризата от лапароскопията бих искала да кандидатствам за фонд ин витро, което все пак отнема време за одобрение. А от друга страна, ако се направи пластика на тръбите, може би в този случай епикризата няма да е доказателство. Моля, ви дайте ми съвет. Все пак годинките напредват, а на мен вече не ми се губи време при взимане на грешни дългосрочни решения.
*

    deep

  • *
  • 2887
  • believe in YOU
Re: Пластика на тръбите или ин витро
« Отговор #1 -: Февруари 11, 2014, 09:54:02 am »
neli,

от лапароскопията изисквай... Да се види дали няма хидросалпикс на тръбите ако има по-добре да се прекъснат възможно най-близо да матката. Вероятно ти звучи шокиращо но това е най-доброто, което  може да се направи. Ще ти спести време и ако само това е проблемът при вас, ще забременееш бързо.

Пластиката на маточни тръби е остарял метод, който по-скоро усложнява ситуацията, от колкото да има полза от нея.
Предполагам си се насочила към клиника по стерилитет.

Успех! Ако имаш и други въпроси, пиши!

Хиляди гори са скрити в един малък жълъд. Р.У. Емерсън
*

    maggi4ka

  • ***
  • 440
  • Няма невъзможни мечти....
Re: Пластика на тръбите или ин витро
« Отговор #2 -: Февруари 11, 2014, 09:56:01 am »
Здравей Нели,
Остави докторите да решат кое е най добре за теб. През 2007 правих цветна снимка. Резултат - и двете непроходими, едната тръба с голям хидросалпингс, другата нагъната с множество сраствания. При лапароскопията отстраниха тази с хидросалпингса, а на другата и направиха основен ремонт. Сега съм с една. Родих дъщерите от успешен ИКСИ опит (година и половина след лапароскопията нямаше спонтанно забременяване) и след това, когато малките бяха на 4 месеца, забременях без никаква умисъл (доста ме изненада тази бременност). Така че, според мен, трябва да се довериш на лекаря, който си избрала и да го оставиш да вземе най-доброто за теб решение. представи си че "изискаш" да ти премахнат тръбите, а има начин да се оправят, след което имаш шанс за спонтанна бременност? Кое ще избереш?

*

    deep

  • *
  • 2887
  • believe in YOU
Re: Пластика на тръбите или ин витро
« Отговор #3 -: Февруари 11, 2014, 10:28:21 am »
"Моят съвет" за прекъсване е при двустранен хидросалпикс и запушване а не при възможност за запазване на тръбите да се прекъснат... Разбира се, че е лудост да се прекъснат ако са здрави и със запазен фимбриален апарат, което също е много важно.  Това само лекарите от клиника по стерилитет  могат да преценят а не ние от форума.

Моята история е ... Първа лапароскопия - диагностична, втора стъпка - пластика на маточни тръби - неуспешна и усложняване на ситуацията ... после още 3 лапароскопии, за да се прекъснат по правилния начин на точното място.
« Последна редакция: Февруари 11, 2014, 10:30:19 am от deep »

Хиляди гори са скрити в един малък жълъд. Р.У. Емерсън
*

    neli_fun

  • *
  • 2
  • Винаги има надежда
Re: Пластика на тръбите или ин витро
« Отговор #4 -: Февруари 11, 2014, 10:37:41 am »
Благодаря за получените отговори,
Изглежда, че наистина ще трябва лекаря да прецени точно в какво състояние са тръбите. И ако не са много зле, да се опита да ги отпуши, ако ли пък не ....прекъсване и ИКСИ здравей:)
*
Re: Пластика на тръбите или ин витро
« Отговор #5 -: Февруари 11, 2014, 10:42:31 am »
neli_fun, ето тема за пластика на тръбите. Стара е, но може да ти е от полза:
http://www.zachatie.org/forum/index.php?topic=43376.0

п.п. ще преместя темата в основния форум "Стерилитет при жената".