0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

    nimika

  • *
  • 3357
  • Да сме усмихнати , добри и слънчеви!
Re: Въпроси и отговори по храненето-5
« Отговор #1040 -: Декември 13, 2011, 16:40:15 pm »
Ники , мерси .
То и аз така разбрала , ама викам да не съм затъпяла и  да объркам нещо .


Когато се замести хранене с каша и тя е правена с АМ, счита ли се, че детето е изяло примерно 100 мл. АМ?  :oops:
в този ред на мисли , Калоян я яде с еднакъв апетит и само  вода   приготвена , и с АМ ако е .
Та с  АМ ли да я правя   , или както дойде ?


Re: Въпроси и отговори по храненето-5
« Отговор #1041 -: Декември 13, 2011, 17:24:45 pm »
Ако я правите с АМ/кърма ще сте осигурили достатъчно от необходимото количество мляко за деня (естествено брои се и това мляко). Но има бебоци, които са по-напред с килата и за тях обикновено се препоръчва или с вода или каша не всеки ден.

Методът на Елена е интересен, но това с яденето с ръце ми е странно. Аз давах с ръка само тиква и банан но не с голям успех и реших да не уча повече детето на вредни навици  :wink: Освен това не се ли претоварва стомаха с куп нови неща, а и ако има реакция как ще знаеш от какво е? Иначе наистина се оказа че Сами, които има едничко едва поникнало зъбче, се справя без проблем с парченца банан, които аз му давам. Естествено аз стоя до него, все пак когато се дава парченца се иска строг надзор, за да няма инциденти.

За месото доколкото знам реда е: пуйка, заек, пиле, агнешко, телешко, свинско.
*
Re: Въпроси и отговори по храненето-5
« Отговор #1042 -: Декември 13, 2011, 18:29:35 pm »
 Сами, това не са вредни навици. Децата, които се хранят с ръце, по-бързо се научават да ползват и лъжица...
*
Re: Въпроси и отговори по храненето-5
« Отговор #1043 -: Декември 13, 2011, 19:03:37 pm »
Благодаря за съветите за маслото  :)
Купих пюренца и утре стартирам.
*

    Bobbie

  • *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Re: Въпроси и отговори по храненето-5
« Отговор #1044 -: Декември 13, 2011, 19:19:55 pm »
Аз давах с ръка само тиква и банан но не с голям успех и реших да не уча повече детето на вредни навици  :wink:
Защо „повече“- искаш да кажеш, че това е вреден навик, ли?Банан и без това се яде с ръце, поне аз никога не съм виждала някой да яде банан с прибори :-).
Хранейки се с ръце, детето се учи да ги контролира по-добре. Евентуално стига и до по фините движения с ръцете, които после ще са му необходими за по-сложни действия като държането на вилица. Ивана яде предимно с ръце, но вече може и с лъжица и с вилица. Давам само по-гъсти неща с лъжицата. Също още и е трудно да си цели устата всеки път, но като цяло добре се оправя. Не мисля, че яденето с ръце и пречи, дори смятам , че и помага.Пък и на мен, де - друго си е да и дадеш яденето и тя да се храни сама, а ти само да надзираваш процеса :-).

Боби
« Последна редакция: Декември 13, 2011, 19:24:10 pm от Bobbie »


  
Re: Въпроси и отговори по храненето-5
« Отговор #1045 -: Декември 13, 2011, 19:21:50 pm »
Благодаря за съветите за маслото  :)
Купих пюренца и утре стартирам.
Какви купи, душе?
А за маслото и аз мисля че е рано, ама като съм ти отговарява в поста си съм изпуснала едно "ли"  :oops: :lol: и излиза че казвам че не е рано  :wink:

Аз днес за цяло обедно дадох млечна оризова каша и тъй като незнаех как да измеря количеството я направих със 130мл. вода и към тях добавих каша и се надявам да са станали 150мл. Соф изяде 1/4 от кашата.
Искам да ви питам вие колко часа пауза имате между храненията?
При нас има 2 - 2,5ч. , но някой път посуква на половин час. Мисля си че го прави, защото е жадна, а още се учим да пием от шише...
И още нещо вие давате ли вода сле хранене?
« Последна редакция: Декември 13, 2011, 19:24:49 pm от Надеж »

*
Re: Въпроси и отговори по храненето-5
« Отговор #1046 -: Декември 13, 2011, 20:50:54 pm »
Надеж, взех  био пюренца на Хип - плодови и зеленчукови. Взех и на Гербер.
Нашата пауза също е малка 2,5ч. Сутрин дори се случва да го кърмя през 1,5ч.
Жорко изяжда 60 мл каша, а след това го кърмя. Предлагам му вода след хранене, но той категорично отказва.
*
Re: Въпроси и отговори по храненето-5
« Отговор #1047 -: Декември 13, 2011, 21:32:37 pm »
И София хапва кашата и с вода и с АМ с еднакъв апетит :D
Ама ще правя с АМ, за да си набавя количество :D
Защото като заместим някой ден обедното със зеленчуково и следобедното с каша, ми то не остана мляко :D

Re: Въпроси и отговори по храненето-5
« Отговор #1048 -: Декември 13, 2011, 21:49:19 pm »
Аз да ви кажа никога не съм мерила кашата или водата. Сипвах каща и допълвахс вода, гледах да е около 250-300мл за двете деца. То след време се свиква и на око да мериш.

Маслото вкарах след месото, лека по лека с пюренца. пасирах картоф с малко кърма и малко масло, много им харесва и до ден днешен.

sami123 само да ти кажа, че децата не ядат със събите, които имат, а дъвчат с венците!!! Защото ние имаме само по 4 зъба, но ядат филии, бисквити, сухари, обща храна, всичко и то винаги странично с венците. Няма как да яде банан с 1 зъб.
А яденето с ръце е повече от удоволствие за бебето, така опознава храната, учи се да яде сам...

Кърмих близнаците си 1 год и 2 месеца!!!
За моите две ангелчета родени в 25 г.с.
9.09-11.09.2008
9.09-20.02.2009

Една година без мама...
*
Re: Въпроси и отговори по храненето-5
« Отговор #1049 -: Декември 13, 2011, 22:35:47 pm »
запис.
Момичета, вчера п-ра каза да започвам да давам по малко плодови пюрета за " десерт"  Вие какво мислите?
А бе като цяло това захранване ми е голяма мъгла и въобще си нямам идея как става  тази работа, така че ще съм много благодарна за съвети.


*

    Bobbie

  • *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Re: Въпроси и отговори по храненето-5
« Отговор #1050 -: Декември 13, 2011, 23:42:28 pm »
запис.
Момичета, вчера п-ра каза да започвам да давам по малко плодови пюрета за " десерт"  Вие какво мислите?
А бе като цяло това захранване ми е голяма мъгла и въобще си нямам идея как става  тази работа, така че ще съм много благодарна за съвети.
ivanita, малко ви е раничко. По принцип е след 4месечна възраст захранването. Някои хора чакат до 6м. - дори и да чакаш до тогава, няма какво да загубиш.  

Не е толкова трудно. Общите правила за захранване са:
- дава се по една нова храна през 3 дена най-често, че ако има алегия да се разбере от какво. като даваш нова храна започни с лъжичка, две - пак по същата причина
-  може да започнеш с каша - оризовата е най-малко вероятно да причини алергия, затова доста педиатри я дават като първа храна. а иначе няма значение дали ще започнеш с плод или зеленчук, съществуват всякакви схеми в зависимост от предпочитанията на майките и педиатрите и всеки твърди, че неговата е по-добра :-)
- Глутен е най-добре да се даде между 6 и 7 месечна възраст. По-ранно и по-късно даване имат по-висок риск да създаде чувствителност към него ( особено по-ранното). Глутена има в зърнените храни ( особено в житото)- трябва да провериш в кои каши има и в кои не преди да ги даваш.
- за месата определен ред няма, но като се има предвид, че от скоро са започнали да ядат, може би е по-добре по-леки меса - пилешко, пуешко, да не е с много мазнини. те се дават след 6тия месец.
- мляко и мед не се дават до една годинка
- ако в семейството има алергични хора е добре да се изчака дори до 2-3 годишна възраст с тези храни към които е алергията.
- най-често срешаните алергени са: мляко, яйца, фъстъци и други ядки , риба и рибни продукти, миди и скариди, соя, шоколад, царевица, житни продукти.. може да пропускам някой, ама това са основните

Това е общо взето - не е някаква точна наука, не му се плаши :-). Първата годинка основната храна на бебето е млякото ( АМ) така че храненето е повече за да се научи. Ако някой ден не иска да яде,  не е трагедия, дай си му мляко.

За техническата страна - съществуват различни мнения дали преди или след млякото ( кърменето) да се даде храната. Моята педиатърка казва преди, защото тогава е гладно и аз така ги захраних моите и и двете; други казват, че има бебета, които първо си искат млякото и се изнервят, така че да се давало за десерт (като твоя педиатър). което и да избереш не е от значение, зависи как ти предпочиташ и какво е готово да приеме бебето


Ако нещо съм пропуснала или написала грешно, моля другите да добавят.


Ники
, аз също с АМ винаги съм праивла кашите, точно по същите причини като теб. При нас млячни каши няма,така че не съм имала чуденка в това отношение.


Боби
« Последна редакция: Декември 13, 2011, 23:46:14 pm от Bobbie »


  
*
Re: Въпроси и отговори по храненето-5
« Отговор #1051 -: Декември 14, 2011, 01:53:19 am »
http://www.babyledweaning.com/
http://www.babycentre.co.uk/baby/startingsolids/babyledweaning/
http://www.baby-led.com/, а книгата е Baby Led Weaning - Gill Rapley & Tracey Murkett, 2008 Vermolion

сами, те не могат да се научат да боравят с прибори, ако преди това не се научат да използват ръцете си или например парчето краставица, за да го топнат в хумоса или киселото мляко.  а колкото до алергиите - аргументът е, че тъй като те избират какво да ядат от нещата, които им предлагаш и не ги насилваш или поне не им даваш неща, които те не знаят какви са инстинктивно се пазят от храни, които биха им навредили. има анекдотични доказателства (от истории на семейства, захранвали по този начин) за това как бебето консистентно избягва определена храна, към която в последствие се оказва алергично. на по-прагматично ниво, така или иначе аз не мога постоянно да давам всеки ден нови храни, не е и нужно, така че ако има някаква реакция винаги може да се направи стария трик с изключването една по една на храните, включени последни и тъй като тя си е запазила количество кърмения, и съответно аз произвеждам все още достатъчно мляко, не се притесняваме, че няма какво да яде детето.

иванита, не е ли твърде рано 4 месеца? особено ако сте на кърма, има ли причина да искаш да захранваш по-рано. нали препоръката от Световната здравна организация е до 6 месеца изключително само кърма или АМ. кога ще се научат нашите педиатри, да му се не види. извинете за емоционалното избухване, ама нали това им е работата.
Re: Въпроси и отговори по храненето-5
« Отговор #1052 -: Декември 14, 2011, 08:20:31 am »
Иваниткааа,ама хич не си слушай п-ра!!!"Слушай" си детенцето! Като го гледаш,дали е готов за друга храна освен мляко? Аз като гледам малката - ами не е готова още!
[/url]
*
Re: Въпроси и отговори по храненето-5
« Отговор #1053 -: Декември 14, 2011, 08:56:23 am »
Браво Еленке, завиждам ти на смелостта :-)

Според мен няма правилно и грешно захранване (като изключим основните алергени и сол/захар) - бебета са се хранели хиляди години, по целия свят, без единна програма и нищо им няма, не и в това отношение; и няма ненаучили се да дъвчат или ползват прибори; а не мисля и че има някакви специфични страсти към храната, датиращи отпреди детската градина :-) Та нека всяка мама си избере какво й харесва и напред :-) За мен лично метода на Ели би бил ужас - бедна ми е фантазията как ще издържа последвалата кочина (особено като сме навън), затова Кай ще си яде пюретата още известно време, но само по тази причина.

Айде дано се вдигне мъглата над София и тази над захранването за всички започващи  :D
*
Re: Въпроси и отговори по храненето-5
« Отговор #1054 -: Декември 14, 2011, 10:07:05 am »
Ами момичета, в понеделник като бях на консултация, попитах п-ра дали да давам нещо друго освен АМ( Фрисовом) (кърменето ни куцаще и изцеждам колкото мога- събира се 1-2 хранения с кърма за 24 ч.) Тежим 5470гр. 62 см.  :) Тя каза че може да давам плодови пюрета. Аз доколкото се поразрових в интернет сте прави че след 4-5 месец се почва. Знам че има и по-ранно захранване по принцип,но не знам какви са причините за това. :?
Купила съм 2-3 плодови пюрета, но още не съм давала нищо. Чудя се  osi_10

Боби, тази оризова каша в аптеките ли се продава? И по колко лъжички се започва?

Още 1 въпросче - сокчета преди или след захранването с пюре се дават и какви-готови или собственоръчно направени?

П.П. Ще ме извинявате за може би тъпите въпроси, които ще задавам в бъдеще :oops: :oops: :oops:
« Последна редакция: Декември 14, 2011, 10:30:07 am от ivanita »


Re: Въпроси и отговори по храненето-5
« Отговор #1055 -: Декември 14, 2011, 10:55:23 am »
Знам за яденето с ръце, затова съм и предлагала вече, написах с намигване това за "вредните навици" :wink:. Интересното е, че посяга към лъжицата, а не иска с ръка да яде. Но пак ще пробвам с банан, защото пораженията не са големи и му харесва като храна.
Само да споделя за тези, които сега започват с пюретата- открих наскоро марката Сънвал- също немски, био и са с около лев по-евтини от ХИП. Имат асортимент, няма разни добавки като българските и гербер, но ги има на малко места за съжаление. Особено си харесах за нас една плодова каша с лимец за следобено хранене като въведа глутена. Лимеца бил за предпочитане след овеса.

Сокове така и още не съм давала и не мисля скоро. Навремето са учили сестрите и педитата, че се дават сокове от 3-ти месец, но все пак всички знаят че сега школите се смениха. Моята винаги ми казва, какво се препоръчва от СЗО и насърчава кърменето.
Re: Въпроси и отговори по храненето-5
« Отговор #1056 -: Декември 14, 2011, 11:31:56 am »
Сами аз съм давала много пюренца на Сънвал, хубави са, няма проблем. Давах и на Бейбивита, но малко по-късно.

Кърмих близнаците си 1 год и 2 месеца!!!
За моите две ангелчета родени в 25 г.с.
9.09-11.09.2008
9.09-20.02.2009

Една година без мама...
*
Re: Въпроси и отговори по храненето-5
« Отговор #1057 -: Декември 14, 2011, 11:54:38 am »
 Според мен някои майки започват по-рано захранването, когато бебето не наддава добре само на мляко...
Re: Въпроси и отговори по храненето-5
« Отговор #1058 -: Декември 14, 2011, 12:23:29 pm »
didon, знаеш, че ние сме недпносени. И наддавахме по-бавно от останалите деца. За това ни казаха да слагаме оризова каша в кърмата, при всяко ядене. Та един вид и ние рано сме се захранили, ако това се брои за захранване, предвид, че е само ориз.


Кърмих близнаците си 1 год и 2 месеца!!!
За моите две ангелчета родени в 25 г.с.
9.09-11.09.2008
9.09-20.02.2009

Една година без мама...
Re: Въпроси и отговори по храненето-5
« Отговор #1059 -: Декември 14, 2011, 13:59:17 pm »
Иванитка,няма нужда от сокчета.От всичко изписано тук разбрах,че захранването е въвеждане на нови храни,а не на нови течности ;)
На мен метода за захранване,който използва Елена много ми допадна и мисля малката буба да я захраня така(само да си имам достатъчно кърма де)
[/url]