0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Зайче, тъкмо вчера си мислех, че стягат куфарите по-слабите.
По-лесно е да заминеш, отколкото да останеш.

Смея да не се съглася с това. Ще се обоснова защо.
Хората сме различни и имаме различни причини, които биха ни накарали да емигрираме. За едни причината да напуснат страната е финансовият фактор, за други - желанието за спокоен и уреден живот, за трети - бъдещето на децата, за четвърти - професионално развитие, за пети - любов, за шести - самото предизвикателство и т.н. Истината е, че хората емигрират най-често заради първите три причини.
Не е лесно да се вземе това решение. Не е лесно да изоставиш родителите, приятелите, дома си, и всички останали неща, с които си свикнал и обичаш. Това решение се обмисля и се изстрадва.

Емигрирането в нашия случай не е слабост, а отказ да се води борба с вятърни мелници.

Меци,
наистина, въпрос на гледна точка.
Лесно е да заминеш и да се отдадеш на по-уреден живот.
А и пътеките са вече утъпкани. Знаеш какво да направиш.
Да, без трудности не може - раздяла с роднини и приятели, търсене на работа, общуване с чуждоземци.

По-трудно е обаче да останеш и да се бориш за правата си, срещу неправдата, с мизерията, с мръсотията. Нали, ако беше лесно, нямаше да има толкова заминали и кандидат-заминаващи.
*

    Crystal

Мисля, че за да си стъпиш на краката в чужбина и да се почустваш "у дома" трябва да минат десетина години. Ако имаш и малко дете е още по-сложно. Братовчед ми замина за Белгия преди 12 години, с уредена работа, с жена си. Решиха се да имат дете на деветата година. За второ и не помислят.
да, Кристал зачекна нещо, което и аз щях да напиша. По правило емигриралите никога няма в прав текст да кажат че е много трудно, че започваш не от нулата, а от минус 5 например, защото винаги си така или иначе 2-ра ръка човек.

Тези неща остават някакси на заден план, а изпъква представата за материалното благополучие, чистите улици и уредения начин на живот. ОК, но каква цена си платил реално? Колко години ти е отнело реално да се интегрираш?
 
Това което забелязвам при хора, които са живяли дълги години в чужбина е, че някакси те остават разкъсани между БГ и другата страна. Живели са в чужбина, приспособили са се към начин на мислене, начин на живот и т.н. Решават в един момент да заживеят в БГ и отново изживяват същия културен шок, който са изживели в чужбина при пристигането си там.
Тези хора наистина остават разкъсани между 2-те страни, осъзнавайки ясно предимствата и недостатъците на всяка една от тези 2 дестинации.
Не съм пушила от 10/02/2014 (отказвам ги на сила)
А каква цена би платил оставяйки тук?
Никъде няма лесно, който се опитва да убеди другия е пълен лаик.
Въпросът в къде ще избереш да ти е трудно - дали в държава с прилагащи се закони, чисти улици и минимално ниво на престъпност и безработица или в Бг.

Снахата на зет ми сега подава молба до социалните в Шотландия да отпуснат къща на майка й, за да й гледа децата. Което значи, че бабата почти няма да плаща наем и пак да кажа - не апартамент, не стаичка - къща. А тя снахата да не мислите, че е шотландски гражданин - тц. Просто живее там седма година, родила е две деца на Шотландия, които да бъдещи данъкоплатци, общината й плащаше бавачка след първата година, за да може тя спокойно да ходи на работа.

И това е само пример. Някак преглъща шотландския език да ви кажа, при така уреден живот.
[/url][/url]
*
....
По-трудно е обаче да останеш и да се бориш за правата си, срещу неправдата, с мизерията, с мръсотията. Нали, ако беше лесно, нямаше да има толкова заминали и кандидат-заминаващи.

Смайл, това е така, всички го знаем, но по-интересното и любопитното специално за мен е какво точно предлагаш да направим и как да се борим.
Както зайо беше написала по-горе и аз си мислех, че като спазвам всички правила, от елементарните до не толкова, възпитавам децата си на това някак нещата ще потръгнат. И аз си мислех, че след като 10г. се борим със зъби и нокти за една мъничка част от хората с проблеми - репродуктивните такива, някак ще успеем да променим нещата... Да продължавам ли, защото мога, е не се промениха, поне аз не виждам промяната която ми иска, а не съм максималист, повярвай ми. Напротив, виждам още по голям упадък и деградация на обществото ни и започвам да се чувствам като динозавър в това общество.
Да, опитваш де градиш нещо, да направиш нещо добро и то само и единствено от чист алтруизъм, без грам комерсиална мисъл и какво става, виждаш че ти ако махнеш с ръка и кажеш - край, до тук бях, целия този труд отива по дяволите, защо? Защото други идиоти патриоти и алтруисти няма.

Иначе то хубаво си говорим тук, но истината е че за повечето от нас е малко късно или поне не на този етап. Може би, когато децата ми порастнат и дай боже решат да учат в чужбина, тогава бих тръгнала с тях, не знам...
*
А, джаме, не е винаги поръчково. Понякога и сами се издънват. И не на чак толкова високо ниво.  Гърмят и по-дребни риби. Поне в Германия.  :lol:

Смайл
, не знам защо си мислиш, че навън всичко е цветя и рози. Ами, не е. Както каза меци, има правила и се спазват. Иначе никак не ни е лесно да оставим всичко и да тръгнем. Може и да съм слаба. Нека е така! Но не виждах изход. Беше точно като борбата с вятърните мелници.
И не, не съжалявам нито за минута. Пак бих постъпила така. Не че не обичам България. Но при тези обстоятелства не мога да си представя да живея там.

Аз пък съм дете на големия град. И София е моето място. Мръсно, претъпкано или каквото друго било. Ами, само един роден град имам и го обичам.  8)
« Последна редакция: Февруари 14, 2014, 14:22:39 pm от blue_sky »

*

    sixsens

  • *****
  • 4138
  • Благодаря ти, докторе!
От моята камбанария, хич не е по-лесно да решиш да тръгнеш нанякъде. Всъщност те нещата не се делят на лесно и трудно, а на трудно и по-трудно, така да го кажем. Пак казвам - това е моето мнение, по отношение на моето семейство.
Ами много по-трудно ще ми е да замина, определено си трябва смелост, защото освен трудностите от емоционален и финансов характер, при емиграцията има и риск, не малък при това, да не успееш да се интегрираш, да се наложи да се върнеш и тогава.... тогава може да ти е още по-трудно тук. Та да поемеш този риск си иска смелост, определено. Особено ако избереш по-далечна дестинация.
Ако остана тук, ще ми е трудно, да, ама то аз и не помня някога да ми е било лесно, та.... Но в крайна сметка какво, ще си бачкаме като волове както досега, ще оцеляваме някак, пуснати по течението /вече се усещам, че наистина губя съпротивителни сили и все повече ме влече да се пусна наистина по това течение и просто да съществувам физиологично/, свикнали вече на този живот. Не мисля, че това е по-трудно, отколкото да рискувам да загубя всичко, да зарежа всичко и да тръгна нейде да си диря късмета.

Истината за мен е, че тук борбата, за която всички говорим е чисто на ниво физическо оцеляване, в масовия случай. Вече мина времето на духовната борба, просто защото не ни стига ресурса за нея, имаме ресурс основно /с малки изключения/ да се борим да оцелеем - буквалното, тривиално, материално оцеляване. Когато едвам изкарваш месеца, когато все си на тръни да си платиш сметките и да сложиш храна на масата, когато се притесняваш, ако някой в семейството се разболее от един прост грип, дали ще изкарате месеца, тогава за какви други борби говорим? Кой в това положение има време, енергия, че и желание, да се бори да оправя държавата?

Другото, което ми прави впечатление - масово се говори как емигранта бил втора ръка човек, т.е. така ни възприемали местните. Има го това, но не навсякъде. Прави ми впечатление от коментарите тук, а и от разговори с познати, които живеят в различни държави, че това отношение към българския имигрант и имигранта въобще, го има предимно в Европа, по-специално в Колониална Европа, ако мога така да се изразя. И това си е в голяма степен исторически обусловено. В САЩ доколкото ми е известно, не е така, това също е исторически обусловено. Не казвам, че всички трябва да се юрнат натам, разбира се. Просто искам да подчертая, че не бива да се генерализира. Разбирате ли, страшното не е в това, че в Германия, Франция или Белгия ще ни имат за втора ръка хора. Страшното е, че в собствената ни родина ние сме третирани така.

Някой назад каза /мисля Жаси беше/- не искам да оцелявам, искам да живея.  Елфа рече - с наведена глава не мога да живея..... Това е моя мироглед, не желая да се примирявам, да свеждам глава и да оцелявам. При положение, че знам, че мога повече, че съм направила необходимото, поставила съм основите, за да постигна повече, ами сори, не искам да се задоволявам просто с кретане и оцеляване. Не искам! Не желая детето ми да играе в същия филм, а то ще играе, че и в по-страшен даже. Както каза и Меца, макар още да съм далеч от възрастта за пенсия, страхувам се от деня, в който ако доживея да се пенсионирам, ще се чудя как да оцелея и ще трябва да висна на ръцете на детето си.... Пази Боже...... А това същото дете, ще трябва да блъска яко, за да плаща, наред с вашите деца, нашите пенсии и помощите на оня етнос, дето не ща да го споменавам.....

Мнем, не искам това и ще се опитам да направя всичко по силите си, за да избегна тоя сценарий. Ако ние не успеем да се махнем, ще се съдера от бачкане, за да изпратя детето си поне навън /разбира се, ако и тя го иска/. Лошото е, че взех вече да се съмнявам, че ще ми е по силите, като гледам какво става и с какви темпове затъваме, след 15-тина години може и да не мога да си позволя детето ми да учи в чужбина. И пак се връщаме към сценария :? Второ дете ли каза някой?  :lol: :lol: :lol:

Сигурно звуча налудничаво, но напоследък все такива мисли ми се въртят и си блъскам главата и нищо не измислям.
Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!     
ПО-ЛЕСНО Е ДА СЕ БОРИШ ЗА ПРИНЦИПИТЕ СИ, ОТКОЛКОТО ДА ЖИВЕЕШ СПОРЕД ТЯХ!!!
*
Сикс, в Немско децата масово се издържат сами, като работят. Неслучайно българските студенти са втората по численост група след китайските. Не го мисли чак толкова още от сега!

*

    sixsens

  • *****
  • 4138
  • Благодаря ти, докторе!
Деси, благодаря за инфото! Но дори и така да е, поне в началото пари си трябват.
Истината е, че толкова песимистична не съм била никога досега.
Патриотичните речи съм ги държала и аз допреди няколко години. Все надежди имах, че ето видите ли, малко по малко, стъпка по стъпка, всеки като положи малко усилие и ще станат нещата. Да, да, ама не, както казваше известния журналист Петко Бочаров..... Напоследък все повече имам усещането, че живея в едната част /познайте коя :wink:/ от Божествена Комедия на Данте :lol: И неминуемо ми изплува така популярната фраза - "надежда всяка, тука оставете....."

П.С. Хахаха, чудни петъчни мисли..... май трябва да си пия хапчетата или направо да ида да се гръмна, че да не се мъча :lol:
Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!     
ПО-ЛЕСНО Е ДА СЕ БОРИШ ЗА ПРИНЦИПИТЕ СИ, ОТКОЛКОТО ДА ЖИВЕЕШ СПОРЕД ТЯХ!!!
Знаете ли, в духа на различните възпитания и отношения родители-деца...
90% от хората, които знаят за нас ме питат кой ще гледа майка ми/баща ми като заминем. И това страаашно ме дразни, защото се налага да обяснявам защо точно не смятам, че аз и брат ми трябва да ги гледаме. Не ми се впуска в детайли, но само ще спомена, че раздялата с тях ми е по-скоро стимул да замина :) Та хората ме гледат все едно съ нацонален предател :?

а за годините, защото споменахте....от групата, която имам като приятели, също кандидат-емигранти, ние сме май най-младите. Всички останали са в диапазон 35-45г. Познавам адвокати, с апартаменти, оставили кариери и то солидни, заминали на 40г. И сега са буквално подмладени от новите изживявания.

Та момичета, възрастта не е пречка, ако желаеш.
[/url][/url]
*

    Crystal

Мен мисълта да оставя родителите ме спира.Не става въпрос ние да ги гледаме...На години са вече и започват болести, не искам в края на живота си да се чустват сами. Имаме родител, болен от рак. Без наша помощ няма да стане, не става въпрос за пари. А какво още ни чака откъм болни родители- май така ще е от тук нататък...
*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
Знаете ли, в духа на различните възпитания и отношения родители-деца...
90% от хората, които знаят за нас ме питат кой ще гледа майка ми/баща ми като заминем. И това страаашно ме дразни, защото се налага да обяснявам защо точно не смятам, че аз и брат ми трябва да ги гледаме.

важен въпрос са ти задали. ти не можеш да го осмислиш правилно, защото родителите ти още са сравнително млади, а както подразбирам от намека - не се имаш с тях.

но въпросът виси със страшна сила за по-възрастните хора.
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
Някой назад каза /мисля Жаси беше/- не искам да оцелявам, искам да живея.  Елфа рече - с наведена глава не мога да живея.....

и там ще навеждаш глава, даже много повече.
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*
Зависи, Джам. Зависи от страната, която избереш, зависи от личностните и професионални качества на човек. Най-близките ми хора са емигранти от много години и никой от тях не е навел глава за нищо.
*
За възрастта да, jasmin_veni,  мисля същото. Зависи от приоритетите.  Мои много близки приятели заминаха за САЩ преди 8 години на по 38 години, обезверени, без работа тук с подрастващо дете.
Преди месец се чухме и въпреки цялото бачкане са по-щастливи от всякога, дори на мой въпрос къде сте в момента ми отговарят "ами, у дома". Детето порасна и сега е студент в Мичигански университет, което нямаше да се случи с работнически заплати в България, няма начин като няма хляб да си мислим за философия.

А масовото българско училище хм, детето на познати в шести клас и от две години не е изпитвано устно по история, защото госпожата нямала време да насмогне на 15 души в клас. Ами циганите, почнало да пее цигането посред час и урока се проваля, други две се скарали и пак по сред час си тръгнали навън.
Слушам разговор между майка и дъщеря, как щерката се оплаква на майката, че вече едвам издържа 15-годишния си син  финансово, а майката;- "като не можеш, маме не се притеснявай то ще си хване пътя" 8O
Стах ме хваща от това оскотяване.
*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
най-големите неразбирания идват от липсата на точна дефиниция. :lol:
вие какво разбирате под "навеждане на глава"?

напълно изправена глава може да има само човек, който работи за себе си и е способен да е изцяло финансово, политически, емоционално и институционално независим. във всички останали случаи, навеждане на глава под една или друга форма има. шефовете са еднакви и в България и в чужбина.

не знам какво очаквате.
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

Джаме, това за шефовете, ще ме прощаваш, ама не е баш като да са еднакви и тук и в чужбина. А и някой правилно отбеляза - да уточняваме чужбината. Тук манталитета на работа е ориенталски, в по-голямата си част, бизнес етика на места тотално липсва, да не говорим за бонуси, заплащане за оувъртайм, бенефити за семейства с деца.


Да, ако имаш родители, които са помагали и са те издържали, възрастни, действително е трудно.
Но варианти има - хосписи, частни домове за възрастни хора, болногледачи, а и винаги има оставащи тук роднини.

[/url][/url]
*
Сиксе,  :good_post:

47 Smiles, да специално за мен и съпруга ми ще е по-лесно, защото ще имаме помощта и подкрепата на неговите родители. Но повечето хора няма при кого да отидат и наистина започват от нула и лесното според теб, не е никак лесно.

Казвате да се борим. Как?
Каквото се иска от мен като гражданин на тази страна го правя - спазвам правилата и плащам данъци. Когато не съм съгласна и искам промяна - ходя на протест и призовавам хората да се събудят.
На 36 г съм и помня прекрасно всяка една година от прехода, помня всеки "спасител". И се чувствам излъгана.

Какво ще е бъдещето след 10-20 г в България на фона на демографската криза, която ни тресе? Отговорът е ясен, като бял ден - пенсионери, цигани и бели роби, които няма да успяват да покриват всички пера в социалния сектор. Сега не е кой знае колко различно. Имаше преди време една статистика, не мога да я открия, но ще дам линкове към статии от пресата. Та към 2012г населението в България се състои от:
2,2 млн. пенсионери: http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=1631376
800 000 - 1,2 млн цигани ( никой не може точно да ги преброи), чийто брой се увеличава: http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=752010
1,2  млн на социални помощи: http://www.politika.bg/article?id=35574
13,4% от населението са деца от 0-14 г
1 млн българи, напуснали страната ( приблизително).
2,15 млн са работещите българи, които с данъците си трябва да покрият нуждите на по горе посочените групи.

Не искам дори да си представям как ще се променят цифрите след 10 години.

*

    sixsens

  • *****
  • 4138
  • Благодаря ти, докторе!
Джам, не мисля, че са сравними нещата. Съгласна съм с Меца, от много неща зависи.
Пък и да спазваш законите, правилата и да се съобразяваш, не мисля, че е навеждане на глава, особено като знаеш, че това работи наистина. Не като тука, пак сме наведени, спазваме правилата, ама полза - ЦЪ....

Най-много мразя някой като ми каже - "ама ти какво си мислиш, че "там" /къде е това там, не се уточнява/ ще цъфнеш и ще вържеш, че ще дойде всичко наготово?" Ми не, не си мисля така, да не съм идиот? Нищо на готово не чакам, аз и тука не чакам, зер. Нямам големи очаквания, не мисля, че навън е цветя и рози, нито че някой ще ми постели червения килим и реки от мед и масло ще потекат. Но мисля, че бих имала шанс да живея по-добре, отколкото тук. Това е ключовата дума - да имаш шанса, възможността да постигнеш нещо с труда си. Нещо, което тук вече тотално липсва за повечето хора. Преди може и да го е имало в някаква степен, таях и аз надежди, че и тук можем, та затова и не си хванах куфарите за чужбина, когато имах тази възможност /вече съжалявам/. Но към днешна дата - не смятам, че има перспективи в тая пропадаща държава. Болно ми е, че го казвам, но така ги виждам нещата. С което разбира се, никого не искам да задължавам да изрази съгласие. Всеки знае своята истина. Всеки се стреми към различни неща, малко или много, има различни приоритети и т.н.
Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!     
ПО-ЛЕСНО Е ДА СЕ БОРИШ ЗА ПРИНЦИПИТЕ СИ, ОТКОЛКОТО ДА ЖИВЕЕШ СПОРЕД ТЯХ!!!
*
вие какво разбирате под "навеждане на глава"?
Аз искам, ако не нагоре, то поне напред да мога да гледам. Така го разбирам аз.