0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

    silvanchence

  • *****
  • 1971
  • Най-стимулиращият дар – надеждата.
След като се въведе жълтъка, колко време е хубаво да се изчака с въвеждане на месото?

През колко дни въвеждате различните меса?

Някъде четох, че е хубаво да се започне с пуйка, заек и после пиле, нататък телешко и риба, и било хубаво да се въвеждат през 20 дни различните видове.

В домашните пюрета слагали ли сте ориз, и как приготвяте, сварявате отделно и пасиране, какво количество на 190 гр. пюре?
« Последна редакция: Май 29, 2012, 23:59:38 pm от silvanchence »
[/url[url=http://bg-mamma.com]


Да имаш кураж не значи да не се страхуваш,а да си господар на страха си - Марк Твен
09.04.2009 г.
*

    Bobbie

  • *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Простете за невежеството,но какво е диференциално броене :ask:
Белите кръвни клетки са 5 различни вида. Като ти дават колко бели кръвни клетки имаш, ти дават общият брой на всички, а ако направят диференциално броене значи да ти ги разделят стойностите на всичките , еди колко си от този вид, еди колко си от онзи вид.

м-и,имай предвид, че ако получиш нормални стойности при диференциалното броене, това въобще не означава, че нямате алергии. На Ивана са напълно нормални. Затова се изследва IgE. При нас бяха завишени и при липса на силни хранителни алергии стана ясно, че става дума за сезонна алергия. За сенките, освен ако не е някаква рязка промяна и много яки сенки, това си е  генетично.


  
*
Възможно е от изпотяването да са пъпките, при алергична реакция обикновенно при нас се получава зачервяване на различни места по тялото - по слабините, корема, сгъвки на крака, ръце, дори последния път и дланите се изринаха на Дани.
Безразборно ли се появяват пъпките при изпотяване (и съответно - алергична реакция)? Ако например има обрив под едната мишница, но не и под другата, и тук там по телцето - дали е изпотяване или алергия?
Мими, как слагаш пудрата - по местата където детето се поти (гушка, сгъвки на крака, ръце и тн)?
Vaci, при нас обривите от алергия са доста по-червени от тези от изпотяване и са на цялото тяло, а от изпотяване обикновено са по горната част на тялото - гърди, гръб, вратле, подмишници. Не съм се сетила да ги снимам, за да ти покажа. Аз пудря цялата горна част на тялото - слагам на ръката си и мажа, че като хукнат да бягат и гащите са им мокри дори.
*
За сенките, освен ако не е някаква рязка промяна и много яки сенки, това си е  генетично.
[/quote]

добре, че го написа това, че снощи в два часа се бях шашнала, че моята девойка има алергия. за всеки случай може да направим една кръвна картина, макар, че в англия такива неща се правят само ако има някакво подозрение за проблем. някой знае ли с едно бодване ли се взима кръм за кк и, например, стойности на вит Д (или може би те изследват калции)? ако имате линк да попрочета и не ви се пише, също ще съм благодарна.
*
Благодаря, мими26, м-и. В момента има някаква гореща вълна в Лондон (бях забравила какво е това истинско лято), и на бебето му идва в повече май. Явно наистина са от изпотяване обривите и е добре да знам как да предпазя вбъдеще - пудрата е добър вариант. Мерси още веднъж.


Моля за помощ при захранването- Някой може ли да ми разясни схемата на захранване на доц. Георгиева (гастроентеролог от Варна)-Преписвам я дословно от листа:

Започва се м/у 4-6 мес.
При нужда пюрета плодови м/у храненията 9-12ч и 15-18 от 2ч.л до 6 ч.л два пъти дневно
разхлабващи- сини сливи -Семпер, Хип, круши-Хип, кайсии, праскови
стабилизиращи-ябълки,банани,дюли
1 захранване-9ч-каша(безглутенова с мляко) за 10-14 дни от 2ч.л до 150 мл преди кърмене/АМ

2 захранване 13ч- зел.млечно с мляко за 10-14 дни от 2ч.л до 150 мл преди кърмене/АМ

3 захранване-17-18 ч-мл.плодов кисел или плодова каша(100 мл Мляко +2-3с.л царевично,чисто нишесте на котлона до мехури, леко изстива и добавка 30-40мл пл.пюре според изхожданията(склонност към запек или диария)

6м-месно пюре-замества зеленчуково млечното в 13ч-от 2ч.л до 150мл преди зеленчуково млечното( пуешко,заешко,пилешко,риба,телешко,свинско)

6-7м.сокове по 2 по 10мл, 2 по 20мл,2 по 30мл, 2 по 40 мл, 2 по 50 мл, 2по 60мл

7м -глутен
8м-жълтък
10м -стърган плод
10-12м- кисело краве мляко 3.6%

Пасирана прясна разнообразна храна
Без сол,захар,мед и облигатни алергени-цитруси,шоколад,какао,ядки,рибни продукти,яйчен белтък,ягоди, малини


Май нищо не разбирам-
 Първо храненето в 9ч ли трябва да се замести или това е списък на храненията при вече захранено бебе?
 Кашата безглутенова с мляко- с АМ, с Кърма, инстантна каша, която съдържа АМ или каша с краве мляко  8O
"3 захранване-17-18 ч-мл.плодов кисел или плодова каша(100 мл Мляко +2-3с.л царевично,чисто нишесте на котлона до мехури, леко изстива и добавка 30-40мл пл.пюре според изхожданията(склонност към запек или диария)"
Царевично нишесте- не се ли дава по-късно
млякото пак не разбирам какво е -кърма АМ или краве??? 8O
 "При нужда плодови пюрета м/у храненията" ??? кога се въвеждат тези пюрета ???
И какво е зеленчуковомлечно пюре?

Изобщо много ми е неясна тази схема, а сме с повишен риск от алергии и много се притеснявам да не сгреша при захранването. Моля ако някой е захранвал  по схема на доц Георгиева да ми помогне, или ако някой е захранвал предразположено към алергии бебе!
*
Моите са с алергии. За захранване на такова дете би трябвало да се консултираш с алерголог, а не с гастроентеролог.
Тук съм описала реда на въвеждане на храните http://www.zachatie.org/forum/index.php?topic=34267.40 като съм започвала с лъжичка-2 и увеличавам после на 4/6 и.т.н.
*
iv соковете направо бих ги пропуснала, кисела също. Ти защо си се консултирала с нея? Рефлуск или алергия както казва mimi ? В началото въвеждаш едно хранене. Избираш час, който на теб ти е удобен, бебето е спокойно и така около месец. Тогава аз бих добавила второ външно хранене. По принцип се твърди, че до годината не е необходимо да има повече от едно пълно хранене различно от мляко, но най-добре да се водиш по детето.
Зърнените храни могат постепенно да се захранят със зеленчуковото пюре или да даваш каша в с плод или само кашата в часовете за плодови пюрета.
В началото е само захранване и запознаване с вкусовете, а и да провериш за алергични реакции. Не са ти задължителни някакви количества да гониш.
Аз съм захранвала със суров плод пасиран, не знам дали има конкретна причина да ти препоръча суровите плодове чак в 10м.
Месата се захранват в реда, който си написала, просто си ги добавяш към зеленчука.
Като захранваш каши започваш с безмлечни ( ако бебето е на АМ или кърма можеш да добавяш съответното) не е нужно да купуваш млечни, че някой са с прясно мляко.
Вместо при нужда да дохранвам с пюре, бих дохранвала с мляко(АМ, кърма, каквото си даваш) или пък ако не се направи пълното количество за едно хранене бих дохранвала с мляко след пюрето. Коремчетата на бебетата не усвояват добре храните - когато даваш проследими, ще забележиш, че си излизат както са били преди да ги изяде :)
Аз започнах захранване с оризова безмлечна каша ( моят син не направи и 60мл доста време, може би изборът ми е бил грешен) после я замених със зеленчуци и след около месец (когато се запече) въведох второ хранене с разхлабващите плодове. Сега смятам, че захранването първо с плодове е по-добрия вариант, за да има с какво да разхлабваш, зеленчуците сякаш повечето са запичащи.
При докторката ходихме , защото сме с тежък рефлукс. Ходихме в Терапията 2 пъти за по едно денонощие на ПХ метрия, но там ни направиха и всякакви други изследвания( урина, кръв, венозна кръв, секрет от дупе,нос,гърло и др) , след което ме уведомиха, че сме с повишен риск от алергии, конкретно даже към лактоза, и тъй като сме и с по-деликатен стомах трябва да се захраним внимателно. Няколко пъти помолих да ми обяснят как точно да захранвам , все ми се отговаряше " Да , разбира се , ще Ви дадем разпечатана схема, там е описано подробно", а ми връчиха този лист, който преписах по-горе, и който ми е тотално неясен. Че то схемите по форумите са далеч по разбираеми , хем са правени от майки, а не от специалисти
А за зеленчуците си права, повечето затягат, за това се чудя дали да не пробвам смесена схема напр. първо оризова каша, после картоф, после круша, после ябълка, тиква и т.н, да редувам плод зеленчук, но не знам дали е подходящо в обедното хранене да присъстват плодови пюрета  :ask:
« Последна редакция: Септември 22, 2013, 00:52:08 am от ivelinca »
*
Въведи ги в 9ч. или в 15ч. плодовете, а дори и на обяд да ги почнеш, не е задължително да си останат там. Просто при въвеждане на второто хранене ги преместваш в друг час, а в това даваш зеленчуци. Ще го измислиш според случая. Можеш примерно и тиква да въведеш - тя върви и за плод и за зеленчук, а пак помага при разхлабване.
Много кофти това с алергиите, защото вероятно при всяка пъпка ще се притесняваш (по себе си съдя, а детето няма проблеми). Към доц. Георгиева имам резерви и затова и към препоръките и като цяло.
Аз като бавноразвиваща се да питам дали съм разбрала Вашият съвет м-и
например. 1ва седмица въвеждам оризова каша в 13 ч
                2ра седмица картоф пак 13 ч
                3та седмица круша ,но в 9ч, а яденето в 13ч  кърма ли да е ,  или нещо от въведените вече-напр .оризова каша ? :ask:
         4та седмица -да речем,ябълка, пак към 9ч
          5та седмица тиква (смятам я за зеленчук) в 13ч
          6та седмица пащърнак в 13ч
Знам ,че съм като малоумна, но 100% съветът Ви ще е полезен и на други "бавни" майки.
Вероятно на онези, които вече са преминали успешно захранването им се струва, че съм идеот, но  онези , на които това тепърва предстои, със сигурност ме разбират

         
*
Хахаха няма бавни майки, то като управление на космически кораб ни се струва това захранване  :D
Не, аз не бих въвела второ допълнително хранене толкова скоро. Бих примерно започнала да въвеждам само в 13ч. Чак след месец, т.е. вече въведени 4-5 храни бих ги добавила второ хранене и после вече кръстосано да добавям нови неща, пак с необходимия толеранс.
Примерно:
1 седмица ориз
2 седмица картоф
3седмица круша
4 седмица ябълка
Вече в 5-6 седмица местя плода в 9ч и имам две хранения при които започвам добавяне на нови неща, веднъж към едното, веднъж към другото, но не в един ден 2 нови, защото при евентуална реакция, ще трябва да се спрат и двете и да се пробват по отделно в последствие.

Едно допълнение. Моето дете не прие добре нито картофа (някак лепкав е като е само картоф, трудно се уцелва подходящата гъстота) нито ориза, но всичките ми приятелки, които започнаха с тиква бяха приятно изненадани. Та ако сега захранвам бих започнала с тиква или круша примерно.
« Последна редакция: Септември 22, 2013, 10:03:28 am от м-и »
М-и за пореден път ме спасявате от ръба на паниката.Много благодаря :youwoman:
*
Доколкото знам аз тиквата и морковът не са подходящи като първа храна за деца с алергии, заради каротина.
Аз въвеждах всичко на обяд и след това измествах плодовете на следобедното хранене. За мен плод сутрин не беше добър вариант, защото вероятността да не обядват след това е голяма. До обяд бяха само на мляко, закуска въведох малко преди годинката.
*
М-и за пореден път ме спасявате от ръба на паниката.Много благодаря :youwoman:
Оооо мен колко са ме спасявали  :lol: то като ти е на главата губиш трезвата мисъл.
Мими това за каротина не го знаех.
И аз въвеждах плодовете след обяд, просто така го усещам, нямам логично обяснение.
о, аз също не се бях замисляла- за моркова знам,че е потенциален алерген, но не знаех , че точно каротинът предизвиква алергиите- то тогава трябва да се внимава и с домата, и с червената пиперка, макар че те и без това по-късно се дават
*

    Bobbie

  • *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Извинете, ама „каротин“ не е едно нещо, а е термин обединяваш няколко различни вещества , наричат се каротеноиди. Към тях е почти невъзможно да имаш алергия, понеже не са протеини. Не че няма, то към всичко някой някога е имал алергия ( дори и към слънцето), но е много много слабо вероятно, поради което морковите са сред предпочитаните първи храни. 


  
*
ivelinca, аз започнах с оризова каша на Милупа. Първоначално я правех доста рядка. Можеш да я правиш с АМ или с вода. Моят син я хареса направена с вода.
Аз започнах захранването малко рано, затова включих нов продукт 2-3 седмици след започване на захранването. Новата храна винаги я предлагах на обяд.
След месец и повече включих и второ хранене, само че следобед. На обяд давах зеленчуково пюре, а следобед оризова каша с плодово пюре. След всяко хранене кърмех, а след като спрях да кърмя додавах АМ и така до годинката.

Няма нищо страшно и сложно в захранването, въпреки  че да си призная честно бях много уплашена от него в началото  :)

Здравейте момичета! Дойде време и аз да се включа в тази така полезна за мен тема  :D  Нищо, че вече съм минавала през това предизвикателство, но някои неща не помня как съм ги правила.
Започвам да захранвам малкото ми момче и тъй като сега имам някои домашни зеленчуци, моля за съвет как да ги съхраня за по-дълго време.
Става въпрос за: моркови, чушка (бяла), тиква, тиквички, спанак. Картофи ще има още дълго време, така че тях ще си ги приготвям на момента.
Готови пюрета в бурканчета, готово пюре във фризера, суров зеленчук замразен? Кой е най-удачният вариант от вашия опит?
А ябълки и круши могат ли да се замразяват за по-късен етап?


*

desita_r
,аз замразявах тиквички,праскова и сини сливи на пюре в бурканчета.
Наскоро замразих и пилешко месо и броколи във формички за лед.Зато замръзнаха ги извадих,всяко кубче го увих във фолио и прибрах в кутия във фризера.





Ако не вярвате в чудеса вероятно сте забравили,че всеки от нас е чудо!