0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
А като се прави домашно пюренце слагате ли сол, захар? Аз мисля да не слагам.
Иначе вече замразих червена чушка, тиквичка, картофи, моркови, ябълки, тиква и круши до декември, когато навършваме 6м ще имаме. Спанак продават замразен - не се сетих аз да си го замразя. Целина дава ли се преди годинка - да си замразя ли някоя глава?
Кога могат да се дават компоти?
Попадна ми пюре на Ганчев със заек - пише, че е за деца на 4 месеца? :)

Аз лично не слагам, не мисля, че е препоръчително от толкова ранна възраст да се натоварват с допълнително сол и захар, и без това половината готови храни и тестени изделия са пълни...

Компоти - аз лично не давам - за мен това е сварен плод в захарна вода. Ако имаш възможност да даваш плодове в сезон или замразени през последните 2-3 месеца, може би е по-добър вариант.

Целина аз съм давала под годинка, под формата на крем супа, доколкото помня :)


*

    bebe_13+15

  • *****
  • 2324
  • мама на две слънца
Благодаря :)
И друго не ми е ясно - ако съм захранила примерно с картоф, мога ли следващото да го добавям към картофа - например картоф + морков, картоф + зелена чушка? Или всяка нова храна трябва да е самостоятелна?


*
Не е нужно да даваш самостоятелно новата храна. Можеш да я комбинираш с такива, които си дала преди. Не е препоръчително да се смесват две нови храни, в случай, че има някакъв страничен нежелан ефект - ако е една нова храна, можеш да разбереш, че това е причината. Но иначе смесвай с тези, които вече си дала - нека му е вкусно :)
Това бе един от основните фактори при избора ми на първите храни - освен да са ниско-алергенни, и да позволяват комбинации, веднъж въведени, защото ти вече надграждаш - а и така детето култивира вкус към хубавата, добре комбинирана и приготвена храна :)
Успех!


*
Мога да добавя, че пюре на Ганчев аз лично бих избягвала. Освен зеленчука/плода съдържат и разни химии, не ги приемам за нормално-присъствени.
*

    bebe_13+15

  • *****
  • 2324
  • мама на две слънца
И мен идеята ми е да комбинирам поне по две неща, че да му е по-вкусно.

Ще ми се да избягвам всички готови пюрета и да му ги приготвям сама. Но все ще ми се наложи да купя някое пюре, а и нямам достъп до млечна кухня :( Ще поровя за мения за марки пюрета.


Благодаря ви момичета! Реших да замразявам зеленчуците сурови, нарязани на кубчета, а това, което ще давам по-скоро на пюрета.
Бебе, не се слага сол и захар, поне не в началото. А ти как замрази ябълките и крушите? Ако са сурови не знам какво ще станат след размразяването  :ask: На дъщеря ми съм правила пюрета в бурканчета от ябълки и круши, които след това се стерилизират, но те са за по-голяма възраст, защото се слага захар.  Дори днес открих две такива останали бурканчета  :oops:

Ще ми се да избягвам всички готови пюрета и да му ги приготвям сама. Но все ще ми се наложи да купя някое пюре, а и нямам достъп до млечна кухня :( Ще поровя за мения за марки пюрета.
Моето разследване показа, че на HIPP са едни от най-добрите - и като качество, и като цена :)
« Последна редакция: Септември 24, 2013, 18:07:10 pm от desita_r »


*

    bebe_13+15

  • *****
  • 2324
  • мама на две слънца
Десита, не съм замразявала ябълки и круши. Имаме ябълка и зимна круша, които издържат до май месец, ако не ги изядем де :) Та те ще са пресни.


разбрах Бебе  :D
Ние в момента имаме много хубави круши и ябълки и ще започна да му давам на бебо, но крушите няма да търпят още дълго и много ще ме е яд после да купувам пюрета  :? Затова се чудех как мога да ги съхраня.


*
Ние в момента имаме много хубави круши и ябълки... Затова се чудех как мога да ги съхраня.

Белиш, режеш на едри парчета, задушаваш на пара, пасираш, и
а) сипваш във форма за лед и замразяваш; после съхраняваш кубчетата в добре затворен плик без въздух във фризера, или
б) сипваш в бурканчета догоре, за да не остава въздух и замразяваш.
*

    Pesheck

  • *
  • 5861
  • Туй аз няма да го търпя и толкоз!
Точно така замразявах месо. Сварявам заека, обезкостявам, пасирам с малко бульонче и сипвам във формички за лед. Така и правех пюретата с месо. Днес направя пюре от някакви зеленчуци и понеже никога не успявах да приготвя само за 1 хранене, това което оставаше на другия ден го поварявах пак с 1 кубче пасирано месо. И така имах едно месно хранене през ден.
Ей, момичета, златни сте. Благодаря, че се отзовавате на малко тъпите ми въпроси  :bighug:
И сега още един тъп въпрос относно кулинарните ми възможности  :oops: За бялата чушка - как да я приготвям? Сварена/задушена или изпечена, след което съответно пасирана. Мисля си, че ако се изпече ще може да се махне ципата и ще стане по-вкусна, но знам ли как се приготвя за бебе  :ask:


*
Чушката,я варя на пара,беля люспата и пасирам.
Слагам в пюрето малко,че е с доста силен аромат.

Ако не вярвате в чудеса вероятно сте забравили,че всеки от нас е чудо!
*
Кога могат да се дават компоти?
Това аз и на възрастни не бих го давала  :wink:
*
според мен плодовите пюрета са си направо пасирани компоти, че и захар им слагат или поне така пише по етикетите.
*
или направо мармалад да ги броим :)))
Здравейте момичета,следв.месец ни предстои захранване и се записвам да следя. Ще ви чета тея нощи,да почерпя някои идеи,макар че имам желание аз да приготвям пюретата,ама кат се гледам не знам ще стигна ли дотам...скоро четох ужасна статия за всички готови пюрета от почти всички марки.та не знам има ли по-добро и по-лошо...
*
та не знам има ли по-добро и по-лошо...
Има да, спираш да четеш глупости и си храниш детето както намериш за добре, защото все пак трябва да се яде :)
*
та не знам има ли по-добро и по-лошо...
Има да, спираш да четеш глупости и си храниш детето както намериш за добре, защото все пак трябва да се яде :)

абсолютно :wink:
само избягвай вафлите и сухите пасти :lol:
*
И аз ги четох тези статии за пюретата,но признавам прибягвам и до тях.Понякога не смогвам да му приготвям,а и понякога не ми харесва буламачите. :lol:Отварям едно бурканче от купешките и се омита за отрицателно време.

Ако не вярвате в чудеса вероятно сте забравили,че всеки от нас е чудо!
*

    Bobbie

  • *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Аз моите само с готови пюрета съм ги хранила. В началото бях ентусиазирана как аз ще правя храните, ама дъщеря ми не искаше моите, а искаше купешките. После с малката въобще и не съм си помислила аз да ги правя. Те и без това до годинката са предимно на мляко ( АМ).