0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Re: Помагаме си взаимно: Деца от 1 до 7 години. Част VI
« Отговор #880 -: Ноември 13, 2012, 10:49:14 am »
naniha, много странно ми се вижда това, че критикуват заспиването с играчките. Според мен така се чувстват сигурни, а и в яслата все пак всичко му е било непознато в началото с изключение на неговите си вещи. Моят син понякога си заспива с плюшени играчки вкъщи, а в градината имат едно легенче, пълно с такива, и учителката раздава преди сън на всяко дете по една (те са оборотни и само за тази цел). Става въпрос за Германия.
За кърменето не мога да ти дам съвет.

*
Re: Помагаме си взаимно: Деца от 1 до 7 години. Част VI
« Отговор #881 -: Ноември 13, 2012, 11:01:52 am »
Мисля, че педагожката има някакъв проблем. Това че децата са различни не значи, че им трябва психолог. Много майки кърмят породени деца едновременно. Не съм за това и не бих го направила от страх за бебето, но доколкото ми е известно децата са си ОК. Имах един набор в градината, който стоеше на прага на вратата и си играеше с капачка от флумастер-говореше и, тя беше кон, тя беше камион, явно дълго време щом ми е впечатлило детското съзнание, нищо му няма дори и сега.
Мисля че в блога на Хедра или на Бу ще има нещо за кърменето. За неразделянето и спането с играчки не виждам проблем. Спането в една стая аз съм спала в стая с родителите си до 10г, при болест също в тяхното легло. Моят син спи в нашето, така че учителката да си гледа нейните деца според нейното виждане и да не се меси у вас. Пък това, че я дразни че е на ясла до обяд де да знам не е нормално, така си решила, така правиш. Ако много настоява, че е права може да се оплачеш от нея и тя да ходи на психолог  :wink: Как може да ти насажда проблеми, които ги няма реално!?
*
Re: Помагаме си взаимно: Деца от 1 до 7 години. Част VI
« Отговор #882 -: Ноември 13, 2012, 12:35:23 pm »
може, м-и, може, щото някой й е казал, че децата "трябва" да се научат на самостоятелност. ето такива хора дават на психологията лошо име.

naniha, аз малко ще сменя тона, защото освен майка съм и психолог, така че ето какво мисля по повод "проблемите" на детето:

- държенето на играчки, които са специални за детето, или обвързването с една специална играчка, е фаза от развитието, през която някой деца минават, други не, трети се застояват по-дълго. тя е описана от един педиатър-психоаналитик, Уиникот се казва, нарича се "преходен обект". идеята е, че с тази специална играчка детето се чувства свързано, тя е част от него, но и от външният свят и отношенията му с нея му помагат да се справи с новостите, с ежедневието си. книгата на уиникот е доста достъпна и преведена на български, ако имаш време и желание можеш да я погледнеш, казва се "Игра и реалност", но това е при добро желание.

- това, че детето ти спи в една стая или едно легло с теб не само, че не е проблем, дори е добре за него. този разговор сме го водили много пъти, независимо от личното ми мнение (аз съм много за спането заедно) има достатъчно изследвания по въпроса, ако искаш ще ти изнамеря линкове, че спането заедно не само не уврежда децата, а напротив ги прави по-уверени, спокойни и способни на интимност по-късно.

по повод интервенциите, които тя предлага

- може би звучи ужасно, но това за мен са пълни глупости, които ще създадат проблем, но няма с нищо да помогнат. защото:

кое ще накара детето ти да се чувства ограбено - да вижда, че може спокойно да получава колкото мляко, близост, внимание има нужда и след раждането на бебето или ако в рамките на един месец настъпят огромни промени в живота му - оставен е на ясла цял ден, отделен в собствена стая, отбит през деня И ново бебе. естествено е, че ТОГАВА фантазията, че е ограбен не само че е възможна, но ако питат мен е напълно оправдана.

естествено, че раждането на бебе е нова ситуация, която коренно променя семейството, за всички негови членове това е стрес, но и радост. така ще е и за първото дете. сигурна съм, че сте говорили за бебето, че си мислила как ще се ораганизирате когато родиш (кой къде ще спи и тн), нищо друго освен говорене, разбиране на това кое е трудното за детето в момента и внимателно отношение към него не е необходимо. както изглежда ти си ги правиш тези неща, освен когато някоя учителка не ти вмени тревога и вина.

ако детето се развива спокойно - тоест - покрива си "крайъгълните камъчета" в развитието, ако няма нещо друго, което да притеснява теб, семейството ти или учителите му (с възможното изключение на тази жена), значи всичко е наред. възможно е детето да "се върне назад" - да започне да се държи като по-малко дете, например, около раждането на бебето, но това е напълно нормална реакция е се израства.

та, в кратце, честито второ бебе, бременей си спокойно, радвай си се на детето и успех на раждането  :)
*

    бина

  • ****
  • 845
  • "Не вървете след никого, вървете само след себе си
Re: Помагаме си взаимно: Деца от 1 до 7 години. Част VI
« Отговор #883 -: Ноември 13, 2012, 14:09:01 pm »
 :good_post: напълно съм съгласна и подкепям
Re: Помагаме си взаимно: Деца от 1 до 7 години. Част VI
« Отговор #884 -: Ноември 13, 2012, 16:28:23 pm »
Благодаря Ви много... Объркана бях (от бременността е сигурно). До сега винаги съм мислила , че правя най- доброто за детето и изведнъж ми изредиха проблеми или бъдещи такива....Разбира се , че и аз правя грешки, но да ме притеснят така ми се стори малко с "тайна цел".
Може би тайната цел беше да дам детето на ясла за цял ден (частна е и ще плащам повече)... не знам
Майките наистина знаят най-добре (понякога).
*
Re: Помагаме си взаимно: Деца от 1 до 7 години. Част VI
« Отговор #885 -: Ноември 13, 2012, 16:59:01 pm »
твърде често ни бомбандират с грешни неща, къде от комерсиалност, къде от некомпетентност. хубаво е, че има начин да се провери. ще чакаме вести за новото бебе  :lol:
*

    silvanchence

  • *****
  • 1971
  • Най-стимулиращият дар – надеждата.
Re: Помагаме си взаимно: Деца от 1 до 7 години. Част VI
« Отговор #886 -: Ноември 13, 2012, 17:47:39 pm »
Продавам купони за детска кухня за кухня Западен парк, пункт Надежда, платили сме за ноември до 20 декември, по 1.30 лв.

Малкия продължава гладната стачка и си яде само млякото, няма смисъл да се хвърля топло и прясно ядене всеки ден.
[/url[url=http://bg-mamma.com]


Да имаш кураж не значи да не се страхуваш,а да си господар на страха си - Марк Твен
09.04.2009 г.
Re: Помагаме си взаимно: Деца от 1 до 7 години. Част VI
« Отговор #887 -: Ноември 14, 2012, 09:59:40 am »
Благодаря Ви много... Объркана бях (от бременността е сигурно). До сега винаги съм мислила , че правя най- доброто за детето и изведнъж ми изредиха проблеми или бъдещи такива....Разбира се , че и аз правя грешки, но да ме притеснят така ми се стори малко с "тайна цел".
Може би тайната цел беше да дам детето на ясла за цял ден (частна е и ще плащам повече)... не знам
Майките наистина знаят най-добре (понякога).
Бах писала и по-рано, ама нещо явно съм объркала при публикуването, но ще отговоря, може би по-кратко и сега.
Всяко семейство е индивидуално и когато има любов и грижа, дребните проблеми след появата на второто дете намират своето естествено разрешение. Голямото дете усеща, че и то обичано и лека полека свиква с появата на новия член. Предварителната паника и някакъв вид "подготовка" за излишни, според ме. А нещата, които тази псевдо педагожка ти предлага на правиш бих нарекла чист тормоз за детенцето. С тях само би си навлякла проблеми.
Моето дете е на 5 и половина и още носи плюшена играчка в детската градина за следобедния си сън. Госпожите не виждат нищо спумщаващо и нередно в това, макар да е малко необичайно вече на неговата възраст. Другите деца се бяха опитали да му кажат, че е бебе, но след разговор в къщи това спря да го притеснява и изобщо вече не го коментира.
Аз спя в неговата стая и да - когато е болен ме моли да легна в неговото легло докато заспи, после се изнасям. Повярвай ми, детето ми няма никакъв проблем с вътрешния си свят и това не е само мое мнение. Не виждам връзка между тези неща и това, че твоето дете още не говори добре - това също е индвидуален процес при всяко дете и няма определена възраст, на която непременто трябва да проговорят и пр. Ако все пак те претеснява този факт можеш да помислиш и да се посъветваш за някакви непринудени занимания в къщи, които да помогнат за по-бърз напредък - четене и разгледане на книжки и тям подобни интересни за детето неща, които ще го стимилират да изговаря повече думи и да ги казва правилно.
*

    Bobbie

  • *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Re: Помагаме си взаимно: Деца от 1 до 7 години. Част VI
« Отговор #888 -: Ноември 14, 2012, 10:31:32 am »
Съветът на педагога от яслата е да го отделя в отделно легло и да е сам през нощта в стаята (той се събужда за мляко 2 пъти на нощ);
Да го оставя цял ден на ясла, за да се научи да заспива през деня без да сучи от сега, за да не "обвинява" после бебето, че е "взело майка му".
Да му взимам играчките от ръката, когато заспива или когато излиза, дори и да плачи....
Според мен, като аз не съм специалист де, само първото е добра идея и то защото ще имате друго бебе и сега имаш време да го направиш плавно, после може да се стресира повече. Освен ако не смяташ и бебето и той да са в една стая, но бебето ще го буди и ще ти е адски трудно.  А на тая педагожка и кажи да не говори глупости - как ще вземеш на детето играчката? И моето дете, голямото, заспива с играчки.


  
*
Re: Помагаме си взаимно: Деца от 1 до 7 години. Част VI
« Отговор #889 -: Ноември 14, 2012, 16:32:59 pm »
...
Иначе след поредния преглед и поредната n на брой обструкция в дишането, днес ще ходим на спирометрия, функционално изследване на дишането или както там се казва. Дано пак да се е объркала педиатърката ни. :(

За съжаление, оказа се, че не се е объркала, та и Александра се оказа с астма. Но, ако може така да се каже, е лека форма, та засега ни предписаха контролираща терапия със сингулер за 3 месеца само и след това пак контролен преглед и евентуално пак функционално изследване на дишането, защото има леки отклонения, но в норми за възрастта.
Имам въпрос към майките на деца с астма - какво да очаквам? При всяко ли заболяване на долните дихателни пътища водите детето и при пулмолог? Някои от страничните ефекти на сингулера проявявали ли са се при вашите деца? Ефектът кога започва да се наблюдава? И има ли алтервативно лечение за леката форма на астма освен монтелукаст?
И още нещо - понеже имам голямо желания да сменя нашия педиатър следващия месец, мислите ли че ще е проблем сега в рецептурната книжка да е вписан един педиатър, който да изпише лекарството за първия месец, а после друг да продължи изписването им?
Уф, много въпроси, ама голяма каша ми е в главата.
Re: Помагаме си взаимно: Деца от 1 до 7 години. Част VI
« Отговор #890 -: Ноември 14, 2012, 17:38:30 pm »
Какво давате за разстройство малкия го хвана и направо е ужасна работа  от зъбите  :(
*
Re: Помагаме си взаимно: Деца от 1 до 7 години. Част VI
« Отговор #891 -: Ноември 14, 2012, 19:03:53 pm »
виктория, не ми се е случвало кой знае колко тежки разстройства, но това е което имам приготвено - хидрасек, ако прецениш, че има риск от обезводняване. ако си пие мляко/течности - дежурните препечен хляб, ориз, оризова вода, банан. мисля, че на малките не дават лекарства против разстройство, освен ако нещата не са застрашителни. не че н-броя препълнени памперси не изглеждат застрашително, но разбираш какво искам да кажа.
дано се оправи бързо.
*
Re: Помагаме си взаимно: Деца от 1 до 7 години. Част VI
« Отговор #892 -: Ноември 14, 2012, 21:07:46 pm »
Какво давате за разстройство малкия го хвана и направо е ужасна работа  от зъбите  :(
Какво значи разстройство? - 5-6 памперса примерно и консистенцията стига до вода ли? Такова разстройство надали е от зъби и аз бих отишла при педиатъра или в спешен.
Ако има 1-2 по-редки изхождания не се притеснявай, храни си нормално и ще мине само.
Re: Помагаме си взаимно: Деца от 1 до 7 години. Част VI
« Отговор #893 -: Ноември 14, 2012, 22:12:47 pm »
Не не стига до вода ,от сутринта 6 памперса рядка каша си е не е чак водно но веднага му се зачерви дупето и явно доста го смъди ,при всички зъби сме имали разстройство но сега изведнъж много се зачерви и го дразни мажа ,пудря....бях чела  Линекс или Био-Гая помагали ,иначе си пие постоянно водичка гледам да му давам все сухи неща да хапва пе4ена филийка ,картофи му сварих,солетки и бисквити и млякото не му дадох ....
« Последна редакция: Ноември 14, 2012, 22:15:09 pm от Виктория »
*
Re: Помагаме си взаимно: Деца от 1 до 7 години. Част VI
« Отговор #894 -: Ноември 14, 2012, 22:27:41 pm »
Според мен мажи дупето по-обилно с крем против подсичане, а пък тази био гая много ме съмнява че помага. Да не го "разстрои" още повече. Давай си му млякото и  се допитай до педиатъра си.


*

    Bobbie

  • *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Re: Помагаме си взаимно: Деца от 1 до 7 години. Част VI
« Отговор #895 -: Ноември 14, 2012, 22:32:36 pm »
Не не стига до вода ,от сутринта 6 памперса рядка каша си е не е чак водно но веднага му се зачерви дупето и явно доста го смъди ,при всички зъби сме имали разстройство но сега изведнъж много се зачерви и го дразни мажа ,пудря....бях чела  Линекс или Био-Гая помагали ,иначе си пие постоянно водичка гледам да му давам все сухи неща да хапва пе4ена филийка ,картофи му сварих,солетки и бисквити и млякото не му дадох ....
Всъщност много по-важно е да му даваш течности първо, за да не се обезводни. А като си изпие течностите тогава вече може да мислиш и за другите неща. Ако не иска да пие, ах бих му дала по-течни храни, че да вкара някакви течности, понеже сега ги губи с разстройството. Правилно не даваш мляко. За Био гаята не знам, но в момента баланса в червата му го няма никакъв, та не виждам как би попречила, ако не помогне.


  
*
Re: Помагаме си взаимно: Деца от 1 до 7 години. Част VI
« Отговор #896 -: Ноември 14, 2012, 22:42:42 pm »
Виктория за дупето аз мия по-често при проблеми, подсушавам добре, оставям без памперс, понякога от много мазане също се зачервява моя син. За разстройство по принцип се дава ентерол, а биогая(линекс, био баланс) са полезни бактерии, които да нормализират чревната флора. Аз ги давам само ако има проблем от антибиотик и то по-сериозен, зъбите не знам дали нарушават флората. Въпросът е, че ако е от зъби да не стане после има запек  :)
Re: Помагаме си взаимно: Деца от 1 до 7 години. Част VI
« Отговор #897 -: Ноември 15, 2012, 00:18:33 am »
Здравейте, Д-р Бърди! Искренно се радвам, че се отзовавате и помагате на толкоз майчета в нужда! Наистина сте безценен! Бих искала да ви споделя и моите терзания :(. Момченцето ми е на 2г. и 2 месеца. Преди точно един месец се разболя- воднист секрет от нослето и... това продължи около 2 седмици. Промивах с физиологичен разтвор с капка клеева тинктура. Сополките изчезнаха, но се почви хъркане, зловещо хъркане и будене по n на брой пъти през нощта. Кашлица няма.Водихме го на специалист УНГ, който се слави като едно от светилата и ни каза, че има зачатък на 3- та сливица, т.е. нямаме проблем с нея. Каза, че най- вероятно е някаква алергия. Откри и вода в дясното ухо на малкия с някакъв специален апарат.Предписа ни Ериус- 40 дни по 2 пъти, спрей Олинт за 7 дни и Кузихром- капки за 10 дни. Резултат няма. Детето продължава да си хърка и да се буди нощно време и на обедния си сън. Пуснахме изследвания на секрет от нослето и чакам резултата. Вие какво ще ме посъветвате. Предварително Ви благодаря!
« Последна редакция: Ноември 15, 2012, 00:22:18 am от mamaemilyan »
*
Re: Помагаме си взаимно: Деца от 1 до 7 години. Част VI
« Отговор #898 -: Ноември 15, 2012, 11:00:39 am »
Не не стига до вода ,от сутринта 6 памперса рядка каша си е не е чак водно но веднага му се зачерви дупето и явно доста го смъди ,при всички зъби сме имали разстройство но сега изведнъж много се зачерви и го дразни мажа ,пудря....бях чела  Линекс или Био-Гая помагали ,иначе си пие постоянно водичка гледам да му давам все сухи неща да хапва пе4ена филийка ,картофи му сварих,солетки и бисквити и млякото не му дадох ....
Изпитано при всякакви разстройства - лечебна Хумана. Тя се препоръчва и за възрастни и за деца. Има указания на кутията как се дава и по колко.
Моите юнаци винаги само Хуманата им е помагала. Е, разбира се, трябва и да се избягват разхлабващите храни.....От Био гаята, Линекс, Ентерол и каквито там пробиотици има не съм доволна що се отнася до лечение на разстройство....поне за моите деца.


Re: Помагаме си взаимно: Деца от 1 до 7 години. Част VI
« Отговор #899 -: Ноември 15, 2012, 13:25:53 pm »
Виктория, освен храните които казват другите момичета, при нас много помогна Линекс бейби. Преди месеци когато я захранвах и имаше проблеми със стомахчето реших да давам Линекс и тогава тя се запичаше и го спрях. И когато имаше разстройство през септември, много ѝ помогна  :).

Имам нужда от помощ и съвети.
Откакто се е родило моето момиче една цяла нощ не е спало  :(. Приключих с кърменето през юни. Замени гърдата с биба при заспиването (това хич не ме притеснява) и започначх да давам водичка през ноща когато се събуди (някой път пие, някой път не). Буди се между 3-6,7 пъти през ноща. Допреди два месеца си спеше в нейното легълце, но през септеври се разболя и имаше проблем с дишането (имаше увеличена трета сливица) и я взимах при мен да спи. За около 5 дни отвикна да спи сама и сега спим заедно. Вечер като заспи я слагам в нейното легло и като се събуди след около час-два и установи че не е при мен надава един вой и няма начин взимам я при мен. Проблема е че и при мен се буди, след час, два - три пак будна - иска водичка или само се оглежда и пак ляга и заспива.  И след няколко час пак така  8O . Случва се дори между 4-6 часа е будна за по час и да се върти. И след това заспива и откарва до 9.30. 
Как да я науча да спи цяла нощ? Режима ни е такъв ако не е била будна за час през ноща става в 8.00 и към 11-11.30 ѝ се доспива и спи по час-час и половина. После спи между 15.00-17.00 пак за час- час и половина. Пробвала съм да спи и по един път на де, е пак не спи цяла нощ. Дори е по-изнервена ако не спи два пъти. В случаите когато стане към 9.30 спи веднъж на ден между 12-14.00ч. Има си една мека кукла и едно мече за спане без тях не ляга., но това не помага... Вече незнам какво да правя. МИслех си че като проходи, ще се изморя ва повече и ще спи повече, но уви. Започвам да си мисля че това е навик от едногодишното денонощно кърмене - друго обяснение нямам. Но как да го променя този навик???  8O
Ще съм благодарна за всички съвети.